Εκπαίδευση & Συμπεριφορά (5 Βήματα Για Την Αντιμετώπιση Των Περιστατικών Ανεπιθύμητης Μάσησης Στον Σκύλο)

Η ανεπιθύμητη μάσηση αντικειμένων αποτελεί ένα αρκετά κοινό πρόβλημα στους νεαρούς σκύλους και πηγάζει από το γεγονός ότι τα κουτάβια χρησιμοποιούν το στόμα τους ως μέσο για να εξερευνήσουν τον κόσμο γύρω τους. Παρότι αυτή είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά για τα κουτάβια, δεν παύει να είναι ανεπιθύμητη όταν εκδηλώνεται σε ακατάλληλα αντικείμενα, όπως τα παπούτσια, τα έπιπλα ή ακόμα και τα χέρια και τα πόδια μας. Εάν δεν διορθωθεί αυτή η ανεπιθύμητη συμπεριφορά, μπορεί να οδηγήσει σε εκτεταμένη καταστροφή των προσωπικών μας αντικειμένων, σε διαταραχή της μεταξύ μας σχέσης, ενώ μπορεί ακόμη και να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία και τη ζωή του τετράποδου φίλου μας.
Τα νεογιλά δόντια ενός σκύλου θα ανατείλουν μεταξύ της ηλικίας των τριών έως οκτώ εβδομάδων και περίπου στην ηλικία των τεσσάρων έως έξι μηνών αυτά τα δόντια θα αντικατασταθούν σταδιακά από τα μόνιμα. Η οδοντοφυΐα είναι μια επώδυνη διαδικασία και τα κουτάβια έχουν την τάση να μασούν περισσότερο κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, επειδή τα ούλα τους είναι ερεθισμένα σε αυτή τη φάση και μέσω της μάσησης ανακουφίζονται. Έτσι, τα περιστατικά μάσησης ακατάλληλων αντικειμένων είναι πιο πιθανό να συμβούν κατά την περίοδο της οδοντοφυΐας, αλλά αν δεν διορθωθεί αυτή η συμπεριφορά μπορεί να γίνει ένα μακροχρόνιο πρόβλημα, ακόμα και μετά την ανατολή όλων των μόνιμων δοντιών και την ολοκλήρωση της περιόδου αλλαγής τους.

Παρακάτω παρατίθενται 5 βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να διορθώσουμε τις εκδηλώσεις ανεπιθύμητης μάσησης στον σκύλο πριν αυτές γίνουν σοβαρό πρόβλημα:

1. Αποκλείουμε την ύπαρξη προβλημάτων υγείας
Το πρώτο βήμα είναι να βεβαιωθούμε ότι το κουτάβι μας δεν έχει σοβαρά προβλήματα υγείας. Διατροφικές ελλείψεις που προκαλούνται από κακή διατροφή ή/και εντερικό παρασιτισμό μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχές αλλοτριοφαγίας (κατανάλωση ξένου σώματος). Τα γαστρεντερικά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα ναυτίας που μπορεί να πυροδοτήσει τη μάσηση αντικειμένων ως αντίδραση στην προσπάθεια ανακούφισης. Επομένως, είναι σημαντικό να κλείσουμε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρό μας για να αποκλείσουμε κάποια υποκείμενη παθολογική κατάσταση που μπορεί να προκαλεί ή να συμβάλλει στις εκδηλώσεις περιστατικών αλλοτριοφαγίας.
 
2. Περιβάλλον ασφαλές για το κουτάβι μας
Ελέγχουμε τον χώρο για πιθανούς κινδύνους που μπορεί να ελλοχεύουν για το γεμάτο περιέργεια κουτάβι μας. Απομακρύνουμε τα οικιακά καθαριστικά, τα χημικά, καθώς και τα δυνητικά τοξικά φυτά (αν έχουμε) από τους χώρους τους οποίους επισκέπτεται ο μικρός μας φίλος. Τα καλώδια πρέπει να καλύπτονται ή να είναι απρόσιτα για να αποφευχθεί η μάσηση τους με αποτέλεσμα την ηλεκτροπληξία. Τοποθετούμε σε κάποιο απρόσιτο σημείο αντικείμενα που μπορεί να παρακινήσουν την περιέργεια του κουταβιού μας, όπως παπούτσια και κάλτσες, παιδικά παιχνίδια και άλλα παρόμοια. Αποκλείουμε την πρόσβαση σε δωμάτια που δεν είναι ασφαλή για το κουτάβι μας, ενώ μπορούμε να σκεφτούμε και το ενδεχόμενο να εκπαιδεύσουμε τον σκύλο μας να μένει στο crate για τις στιγμές που δεν μπορούμε να έχουμε την πλήρη επίβλεψή του.
 
3. Ενθαρρύνουμε τη μάσηση κατάλληλων αντικειμένων
Παρέχουμε κατάλληλα παιχνίδια ενδεδειγμένα για τον σκοπό της μάσησης, τα οποία απολαμβάνει ο σκύλος μας. Κάθε σκύλος έχει τη δική του προσωπική προτίμηση ως προς το τι προτιμά να μασάει και να παίζει. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με προϊόντα, όπως το ακατέργαστο δέρμα και τα κόκκαλα του βόειου κρέατος, καθώς υπάρχει κίνδυνος από το παρατεταμένο μάσημα να μαλακώσουν με αποτέλεσμα να κοπούν σε μικρότερα κομμάτια που μπορούν να καταποθούν και να προκαλέσουν φαινόμενα απόφραξης του πεπτικού σωλήνα. Μπορεί να καταλήξουν να κολλήσουν στον οισοφάγο ή στο λεπτό έντερο, επομένως συνιστάται η επίβλεψη όταν δίνουμε τέτοιου είδους λιχουδιές και καλό είναι να αποφεύγονται. Αποφεύγουμε τα κόκκαλα κοτόπουλου, και γενικότερα πάσης φύσεως κόκκαλα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν διάτρηση στον βλεννογόνο του γαστρεντερικού συστήματος. Τα οδοντικά στικ είναι μια καλή επιλογή για την κάλυψη των μασητικών αναγκών του τετράποδου φίλου μας, ενώ παράλληλα προάγουν και την οδοντική υγιεινή. Τα παιχνίδια για σκύλους, όπως οι μπάλες και τα παιχνίδια τύπου kong μπορεί να αρέσουν στον σκύλο μας, απλά φροντίζουμε να επιλέξουμε ένα μέγεθος που είναι κατάλληλο για εκείνον. Θα πρέπει να μπορεί να το σηκώνει και να το μεταφέρει, αλλά θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο, ώστε να μην μπορεί να το καταπιεί. Εάν αγοράσουμε στον σκύλο μας κάποιο παιχνίδι τύπου kong, βεβαιωνόμαστε ότι η τρύπα στο παιχνίδι δεν είναι τόσο μεγάλη, ώστε να υπάρχει κίνδυνος να κολλήσει στην κάτω γνάθο του. Επίσης, αποφεύγουμε να δίνουμε στον σκύλο μας αντικείμενα, όπως ένα παλιό παπούτσι για να μασήσει, γιατί δεν θα ξέρει τη διαφορά μεταξύ του παλιού παπουτσιού και ενός ολοκαίνουργιου ζευγαριού, με αποτέλεσμα να μασήσει τα παπούτσια που ετοιμαζόμαστε να φορέσουμε!
 
4. Αποθαρρύνουμε τη μάσηση ανεπιθύμητων αντικειμένων
Ακολουθώντας το δεύτερο βήμα, θα έχουμε ήδη ελαχιστοποιήσει το μέγεθος της αταξίας που μπορεί να κάνει ο μικρός μας φίλος. Εάν διαπιστώσουμε ότι ο σκύλος μας μασάει κάτι ακατάλληλο, διορθώνουμε αυτή τη συμπεριφορά παίρνοντας το αντικείμενο και επιπλήττοντάς τον. Παράλληλα, φροντίζουμε να στρέψουμε την προσοχή του σε ένα κατάλληλο αντικείμενο μάσησης και τον επιβραβεύουμε όταν μασάει το εν λόγω αντικείμενο. Σταδιακά, ο σκύλος μας θα μάθει ποια αντικείμενα είναι δικά του και ποια όχι. Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να αποθαρρύνουμε το μάσημα εάν πρόκειται για μια ήδη καθιερωμένη συνήθεια. Κάποια πικραντικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται αποτρεπτικά, μπορούν να εφαρμοστούν στο αντικείμενο που δεν θέλουμε να μασήσει ο σκύλος μας, ώστε να μάθει να αφήνει το αντικείμενο.
 
5. Ασχολούμαστε με τον σκύλο μας παίζοντας μαζί του
Ένας κουρασμένος σκύλος είναι καλός σκύλος! Αφιερώνουμε χρόνο παίζοντας με τον σκύλο μας καθημερινά. Αυτό όχι μόνο ενισχύει τον δεσμό που έχουμε μαζί του, αλλά παράλληλα βοηθάει τον σκύλο μας να εκτονώσει την ενέργειά του μέσω του παιχνιδιού και όχι μασώντας ακατάλληλα αντικείμενα.

Εκπαίδευση & Συμπεριφορά (Γιατί Ο Σκύλος Μας Έχει Τάσεις Φυγής; Πώς Μπορούμε Να Περιορίσουμε Το Πρόβλημα;)

Ο σκύλος μας μπορεί με το που ανοίξουμε την πόρτα, από εκεί που δεν φαινόταν καν στον χώρο, να τρέξει να βγει έξω. Ή από την άλλη, μπορεί να μη σταματήσει να σκάβει κάτω από τον φράχτη μέχρι να βγει έξω από την αυλή.
Σε κάθε περίπτωση ένας σκύλος που φεύγει εκτός σπιτιού, μόνο ασήμαντο γεγονός δεν μπορεί να θεωρηθεί. Το ενδεχόμενο τροχαίου ατυχήματος, η επίθεση από κάποιο άλλο μη ήμερο ζώο ή οποιοδήποτε άλλο ανεπιθύμητο συμβάν μπορεί να προκύψει εκτός σπιτιού, αποτελεί επικίνδυνη συνθήκη για τον τετράποδο φίλο μας.
Γιατί οι σκύλοι εκδηλώνουν αυτή τη συμπεριφορά που μπορεί να τους βάλει σε μπελάδες και να τους θέσει σε κίνδυνο; Παρακάτω, παρατίθενται αρκετοί λόγοι, καθώς και συμβουλές για το τι μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε τις τάσεις φυγής που εκδηλώνει ο σκύλος μας.


Που οφείλονται οι τάσεις φυγής;

  • Ο σκύλος μας προσπαθεί να γυρίσει στο σπίτι

Μετακομίσαμε πρόσφατα; Ο σκύλος μας δεν αντιλαμβάνεται πραγματικά αυτή την έννοια. Το μόνο που ξέρει είναι ότι βρίσκεται σε ένα άγνωστο μέρος και πρέπει να επιστρέψει στο σπίτι που γνωρίζει.

TIP: Κάνουμε το νέο σπίτι όσο το δυνατόν πιο οικείο για τον σκύλο μας, με αγαπημένα του αντικείμενα που συνδυάζονται με το χώρο του σπιτιού στα μάτια του μικρού μας φίλου. Επιπλέον, θα πρέπει πάντα να καθοδηγούμε τον σκύλο μας σε έναν νέο χώρο, ώστε να έχει την ευκαιρία να μυρίσει τα πάντα και να εξοικειωθεί μαζί του. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, ο σκύλος μας θα αποκτήσει αυτόματα έστω μια μικρή αίσθηση οικειότητας. Τέλος, μπορεί να χρειαστεί να περιορίσουμε, για λίγο στην αρχή, την ελευθερία του τετράποδου φίλου μας, σε ένα νέο μέρος μέχρι να μπορέσουμε να βγούμε μαζί του έξω βόλτα με το λουρί και να εξοικειωθεί με το νέο του σπίτι και την καινούργια γειτονιά.

  • Οι συνήθειες του σκύλου μας

Αυτό σχετίζεται με τα παραπάνω. Εάν ο σκύλος μας έχει συνηθίσει να έχει πολλή ελευθερία, να τρέχει και να κάνει ό,τι θέλει, και ξαφνικά αυτή η ελευθερία μετριαστεί, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προσπαθήσει να περιπλανηθεί εκτός σπιτιού μόνο και μόνο επειδή αυτό είχε συνηθίσει να κάνει πάντα. Αυτό θεωρείται αρκετά σύνηθες, εάν υπάρχει μια ξαφνική αλλαγή περιβάλλοντος, όπως μια μετακόμιση από μια αγροτική περιοχή σε μια πολυσύχναστη πόλη ή εάν υπάρχει μια αλλαγή σε επίπεδο οικογενειακής κατάστασης, όπως ένας γάμος, ένα διαζύγιο ή ένα νέο μωρό.

TIP: Θα χρειαστεί εκπαίδευση για να περιοριστεί αυτή η συμπεριφορά. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τον σκύλο μας και να μάθει ότι δεν μπορεί να φεύγει μόνο και μόνο επειδή μπορεί. Πιθανότατα θα χρειαστεί λίγος χρόνος και προσπάθεια, μαζί με κάποιο είδος θετικής ενίσχυσης για να περιορίσουμε τις τάσεις φυγής του σκύλου μας. Εάν συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε προβλήματα, μπορεί να χρειαστεί να συνεργαστούμε με έναν εκπαιδευτή.

  • Ζευγάρωμα/Αναπαραγωγή

Αυτό ισχύει κυρίως για μη στειρωμένους αρσενικoύς σκύλους, αλλά όχι πάντα. Όταν οι σκύλοι αισθάνονται την επιθυμία να ζευγαρώσουν, δεν είναι ασυνήθιστο να ξεκινούν να αναζητούν έναν άλλο σκύλο που μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες τους.
TIP: Επειδή το ένστικτο του ζευγαρώματος είναι εντονότερο κυρίως στους μη στειρωμένους σκύλους, ο καλύτερος τρόπος για να περιοριστούν αυτές οι ορμές και οι τάσεις φυγής, είναι η στείρωση. 

  • Μοναξιά ή Ανία

Όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι είναι κοινωνικά πλάσματα. Χρειάζονται προσοχή και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες που να τους κρατούν απασχολημένους. Εάν ο μικρός μας φίλος νιώθει μοναξιά ή βαριέται επειδή μπορεί να μην του έχουμε αφιερώσει τον χρόνο που χρειάζεται, ενδεχομένως να εκδηλώσει τάσεις φυγής και να αρχίσει να τρέχει μόλις βρει την ευκαιρία.

TIP: Δίνουμε προσοχή στον σκύλο μας! Δεν είναι πάντα εύκολο να βρούμε χρόνο όταν έχουμε ένα φορτωμένο πρόγραμμα, αλλά μπορούμε να τα καταφέρουμε αν το βάλουμε ως προτεραιότητα. Αφιερώνουμε χρόνο στον τετράποδο φίλο μας καθημερινά για βόλτα, παιχνίδι και χάδια — αφού καλύψουμε τις ανάγκες για άσκηση και εκπαίδευση.

  • Ο σκύλος μας αισθάνεται φόβο

Εάν έχουμε ένα κουτάβι που τρομάζει με δυνατούς θορύβους, στο άκουσμα ενός κεραυνού ή ενός πυροτεχνήματος, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος διαφυγής.

TIP: Εφόσον γνωρίζουμε ότι το σκυλάκι μας φοβάται τους κεραυνούς ή/και τα πυροτεχνήματα, προετοιμάζουμε νωρίτερα έναν ασφαλή και ήρεμο χώρο στον οποίο θα μπορεί να μείνει και να είναι όσο το δυνατόν πιο ήρεμο, ώστε να μην εκδηλώσει τάσεις φυγής.

  • Κάτι εξιτάρει τον σκύλο μας

Όπως ο φόβος μπορεί να κάνει ορισμένους σκύλους να τραπούν σε φυγή, έτσι και ο ενθουσιασμός. Μπορεί να έχουμε παρατηρήσει ότι αν ο σκύλος μας εντοπίσει κάποιο μικρό ζωάκι, όπως για παράδειγμα έναν σκίουρο, καθώς περπατάμε, θα προσπαθήσει να το κυνηγήσει τραβώντας μας με μανία από το λουρί. Αν αυτό συμβεί στην αυλή μας, ενώ δεν είμαστε παρόντες – τότε ο σκύλος μας παρασυρόμενος από τον ενθουσιασμό του, μπορεί να επιδιώξει να φύγει εκτός αυλής, με οποιονδήποτε τρόπο.

TIP: Και πάλι, η εκπαίδευση είναι το κλειδί. Πρέπει να δουλέψουμε με το κουτάβι μας μέχρι να μάθει ότι δεν είναι σωστό να τρέχει πίσω από κάτι μόνο και μόνο επειδή μπορεί. Εάν γνωρίζουμε ότι κάτι συγκεκριμένο προκαλεί ενθουσιασμό στον σκύλο μας, τότε μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε (αν αυτό είναι εφικτό – π.χ. αν πρόκειται για κάποιο αντικείμενο) στην εκπαίδευσή μας. Προφανώς, και δεν μπορούμε να πάρουμε έναν ζωντανό σκίουρο γι’ αυτό τον σκοπό, αλλά θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα λούτρινο σκίουρο ίσως ή κάτι παρόμοιο, καθώς εκπαιδεύουμε τον σκύλο μας να παραμένει ήρεμος.

  • Είναι εύκολο

Ένας τελευταίος λόγος για τον οποίο οι σκύλοι τρέχουν μακριά: Γιατί μπορούν. Εάν ο σκύλος μας μπορεί εύκολα να σκάψει ή να πηδήξει πάνω από τον φράχτη της αυλής μας, ή αν δεν έχουμε καν φράχτη, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εκμεταλλευτεί αυτή την κατάσταση. Σε τελική ανάλυση, εμείς θα μέναμε κολλημένοι σε έναν περιορισμένο χώρο αν είχαμε την επιλογή να μην το κάνουμε; Πιθανότατα όχι.

TIP: Καλό είναι να ελέγξουμε τους εσωτερικούς και εξωτερικούς μας χώρους και να διορθώσουμε τυχόν γνωστά προβλήματα που μπορεί να παρέχουν στον σκύλο μας μια εύκολη οδό διαφυγής. Έχουμε φράχτη και είναι εύκολο να σκάψει από κάτω; Επενδύουμε τις άκρες με πλακόστρωτη επιφάνεια ώστε να μη μπορεί να σκάψει. Έχουμε σκύλο που τρέχει να βγει εκτός σπιτιού κάθε φορά που ανοίγουμε την εξώπορτα; Τον κρατάμε με τον οδηγό (λουρί) ή τον κλείνουμε για λίγο σε ένα άλλο δωμάτιο πριν ανοίξουμε την εξώπορτα.


Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, θα είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε καλύτερα τις περισσότερες απόπειρες απόδρασης του σκύλου μας.

 

 

Πηγή: www.cesarsway.com

Εκπαίδευση & Συμπεριφορά (Πώς Μπορούμε Να Αποτρέψουμε Το Κουνελάκι Μας Από Το Να Μασάει Το Κλουβί Του)

Τα κουνέλια έχουν έμφυτη την τάση να μασούν συνεχώς, μια απολύτως φυσιολογική συνήθεια για τα κουνέλια. Αυτό το κάνουν είτε για να ακονίσουν τα δόντια τους, είτε επειδή βαριούνται. Δυστυχώς, εάν αυτή η συνήθεια ξεφύγει των φυσιολογικών ορίων, τα κουνέλια μπορεί να αρχίσουν να μασούν το κλουβί τους. Μπορούμε να αποτρέψουμε αυτή τη συμπεριφορά, ώστε να προστατεύσουμε το κλουβί του μικρού μας φίλου, αλλά και το ίδιο το κουνέλι μας προσφέροντάς του τα κατάλληλα πράγματα που ενδείκνυνται να μασήσει. Εάν το κουνέλι μας μασάει το κλουβί του επειδή θέλει κάτι να κάνει, φροντίζουμε να του αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο αλληλεπιδρώντας μαζί του ή παρέχοντάς του παιχνίδια που μπορεί να ροκανίσει με ασφάλεια και πάντα υπό επίβλεψη.
 
Ανακατεύθυνση Συμπεριφοράς
  1. Μπορούμε να ψεκάσουμε με κάποιο εξειδικευμένο πικραντικό σπρέι στις περιοχές του κλουβιού που μασάει το κουνέλι μας. Μπορούμε να προμηθευτούμε ένα τέτοιο σπρέι, για αποτροπή της μάσησης, από κάποιο κατάστημα με είδη για κατοικίδια. Ψεκάζουμε με το προϊόν τα σημεία τα οποία μασάει συνήθως το κουνέλι μας.
    • Εάν δεν επιθυμούμε να αγοράσουμε κάποιο προϊόν, μπορούμε να δοκιμάσουμε να βάλουμε 1 μέρος λευκό ξύδι με 3 μέρη νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και ακολούθως να ψεκάσουμε το κλουβί. Αυτό μπορεί να αποτελεί ένα αρκετά δυνατό άρωμα που θα αποτρέψει το κουνέλι μας να μασήσει τα κάγκελα του κλουβιού.
    • Το πικραντικό σπρέι εξασθενεί μετά από λίγες μέρες, γι' αυτό θα πρέπει να ψεκάσουμε εκ νέου το κλουβί εάν παρατηρήσουμε ότι το κουνέλι μας αρχίζει να το μασάει ξανά.
  2. Χτυπάμε παλαμάκια και λέμε, "Όχι!" όταν δούμε το κουνέλι μας να μασάει το κλουβί. Ξαφνιάζουμε το κουνέλι μας μόλις παρατηρήσουμε ότι αρχίζει να μασάει. Χτυπάμε τα χέρια μας και λέμε με σταθερό τόνο φωνής, "Όχι!", χωρίς να φωνάξουμε. Αυτό μπορεί να αποτρέψει προσωρινά το κουνέλι μας από το να μασήσει το κλουβί του, ώστε να μπορέσουμε να ανακατευθύνουμε τη συμπεριφορά του.
    • Είναι σημαντικό να είμαστε συνεπείς. Αυτό θα πρέπει να το κάνουμε κάθε φορά που βλέπουμε το κουνέλι μας να μασάει το κλουβί, προκειμένου να ανακατευθύνουμε τη συμπεριφορά του αμέσως.
  3. Δίνουμε στο κουνέλι μας ένα παιχνίδι μάσησης αμέσως αφού το ξαφνιάσουμε. Μόλις το κουνέλι μας σταματήσει να μασάει το κλουβί του, του προσφέρουμε κάτι νέο για να μασήσει. Εάν το κουνέλι μας δεν φαίνεται να δείχνει ενδιαφέρον, θα το βγάλουμε από το κλουβί και θα του δώσουμε την ευκαιρία να παίξει μαζί μας ή να τρέξει λίγο.
    • Εάν δεν μπορούμε να κάνουμε το κουνέλι μας να σταματήσει να μασάει το κλουβί του, δοκιμάζουμε να ανακινήσουμε ένα κουτάκι με κέρματα (μπορούμε να πάρουμε ένα κουτάκι αναψυκτικού, να το καθαρίσουμε και να τοποθετήσουμε μέσα κάποια κέρματα). Ο ξαφνικός θόρυβος μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός στο να τραβήξει την προσοχή του κουνελιού μας.

Παρέχουμε στο κουνέλι μας πράγματα κατάλληλα και ασφαλή για μάσηση
  1. Ανανεώνουμε τακτικά το χόρτο με φρέσκο στο κλουβί του κουνελιού μας, τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα. Το κουνέλι μας χρειάζεται κάτι θρεπτικό για να μασήσει όλη την ημέρα. Γεμίζουμε το κλουβί χόρτο (timothy, orchard grass κ.λπ.) και το ανανεώνουμε μερικές φορές την ημέρα, ώστε να διατηρείται φρέσκο.
    • Η διατροφή του κουνελιού μας πρέπει να αποτελείται σε ένα ποσοστό 80% από χόρτο. Το χόρτο είναι εξαιρετικό για το πεπτικό σύστημα των κουνελιών, ενώ παράλληλα μέσω της μάσησης ακονίζουν τα δόντια τους.
  2. Παρέχουμε εναλλακτικές λύσεις στο κουνέλι μας που θα μπορεί να μασήσει με ασφάλεια, όπως διάφορα μασητικά παιχνίδια τα οποία μπορούμε να προμηθευτούμε από κάποιο κατάστημα με είδη για κατοικίδια ζώα.
Διασκεδάζουμε το κουνελάκι μας και το κρατάμε χαρούμενο
  1. Τοποθετούμε νέα παιχνίδια μέσα στο κλουβί του κουνελιού μας. Εάν το κουνέλι μας μασάει το κλουβί λόγω πλήξης, τότε φροντίζουμε να του προσφέρουμε μερικά νέα παιχνίδια. Μπορούμε να αγοράσουμε παιχνίδια που είναι ασφαλή για τον μικρό μας φίλο (και για μάσηση) ή μπορούμε να φτιάξουμε μερικά μόνοι μας! Μπορούμε για παράδειγμα να πάρουμε ένα άδειο ρολό χαρτιού υγείας και να το γεμίσουμε με χόρτο πριν το βάλουμε στο κλουβί.
    • Αλλάζουμε τα παιχνίδια όταν το κουνέλι μας αρχίσει να χάνει το ενδιαφέρον του για αυτά. Μπορεί να αρχίσει να μασάει ξανά το κλουβί του αν βαρεθεί με τα ίδια παλιά μασητικά παιχνίδια.
  2. Δίνουμε στο κουνέλι μας την ευκαιρία να τρέξει. Το κουνέλι μας μπορεί να νιώθει περιορισμένο, ειδικά αν δεν έχει πολύ χώρο στο κλουβί του. Φτιάχνουμε έναν κλειστό χώρο έξω ή μέσα στο σπίτι μας, όπου είναι ασφαλής για το κουνέλι μας για να τρέχει και να ξεμουδιάζει. Το κουνέλι μας μπορεί να εξερευνήσει τον χώρο ή να σκάψει (αν βρίσκεται σε κάποια αυλή), ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται έξω από το κλουβί του, γεγονός που μπορεί να μειώσει το μάσημα λόγω πλήξης. Ασφαλώς, σε περίπτωση που φτιάξουμε αυτόν τον χώρο εκτός σπιτιού, προσέχουμε και επιβλέπουμε το κουνελάκι μας, ώστε να μην φύγει ή εκτεθεί σε κάποιο κίνδυνο.
    • Τα κουνέλια είναι πιο δραστήρια κατά την αυγή και κατά το σούρουπο. Αυτές τις ώρες της ημέρας ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή για να αφήσουμε το κουνέλι μας να βγει από το κλουβί του για να τρέξει ελεύθερα, ενώ παράλληλα είναι και μια καλή ευκαιρία για να παίξουμε μαζί του.
  3. Παίζουμε με το κουνελάκι μας κάθε μέρα. Για να μειώσουμε το μάσημα λόγω πλήξης, παίζουμε με το κουνέλι μας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Στο πλαίσιο του παιχνιδιού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιες φορές και λιχουδιές παρακινώντας περισσότερο τον μικρό μας φίλο. Φυσικά με μέτρο και χωρίς να γίνεται κατάχρηση, ώστε να μην πάρει το κουνελάκι μας περιττό βάρος. Μερικά κουνέλια μπορεί να ικανοποιούνται περισσότερο με μια αγκαλιά, σε σχέση με το έντονο και ενεργητικό παιχνίδι, ειδικά αν το κουνελάκι μας είναι μεγαλύτερο ηλικιακά.
  4. Μπορούμε να σκεφτούμε και το ενδεχόμενο να πάρουμε άλλο ένα κουνελάκι για παρέα. Τα κουνέλια αγαπούν την παρέα, οπότε αν αφήνουμε το κουνέλι μας μόνο του για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, μπορεί να αρχίσει να μασάει το κλουβί του, επειδή νιώθει μοναξιά και βαριέται. Ένα νέο κουνέλι μπορεί να κάνει τον μικρό μας φίλο πιο χαρούμενο, με αποτέλεσμα να μην αισθάνεται πλέον τόσο πολύ την ανάγκη να μασήσει το κλουβί του.
    • Εάν πάρουμε άλλο ένα κουνέλι, βεβαιωνόμαστε ότι το κλουβί είναι αρκετά μεγάλο και για τα δύο ζώα. Το κλουβί πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο, ώστε και τα δύο κουνέλια να είναι άνετα και να μπορούν να κινούνται και να ξεμουδιάζουν πλήρως. Δύο κουνέλια μεσαίου μεγέθους χρειάζονται πιθανά ένα κλουβί διαστάσεων περίπου 1,1 m2.

 

Πηγή: www.wikihow.com

Εκπαίδευση & Συμπεριφορά (Η Γάτα Μου Ανεβαίνει Στον Πάγκο Της Κουζίνας)

Στις γάτες αρέσει να ανεβαίνουν επάνω στον πάγκο της κουζίνας. Αυτή η κακή συνήθεια είναι ένα από τα πράγματα που πολλοί ιδιοκτήτες γάτας αντιπαθούν και ένας από τους λόγους για τον οποίο μερικοί άνθρωποι δεν έχουν γάτες. Πολλοί πιστεύουν ότι δεν υπάρχει τρόπος να κρατήσουμε τις γάτες μακριά από τους πάγκους και τα τραπέζια. Αλλά αυτό δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Οι γάτες μπορούν να εκπαιδευτούν για να μείνουν μακριά από τον πάγκο της κουζίνας μας.
 
Γιατί αρέσει στις γάτες να ανεβαίνουν στον πάγκο της κουζίνας;
Μερικοί από τους λόγους για τους οποίους αρέσει στις γάτες να ανεβαίνουν στους πάγκους περιλαμβάνουν:
  • Στις γάτες αρέσουν τα ψηλά σημεία. Ακόμη και μια μέτριου ύψους επιφάνεια, όπως ένας πάγκος, προσφέρει στις γάτες ένα αίσθημα ασφάλειας και τους επιτρέπει να εξερευνούν την περιοχή τους.
  • Στις γάτες αρέσει να κοιτάζουν έξω από το παράθυρο. Πολλές φορές, ο πάγκος της κουζίνας παρέχει στη γάτα πρόσβαση σε κάποιο παράθυρο.
  • Οι γάτες είναι περίεργες. «Τι υπάρχει πάνω στον πάγκο;» "Τι συμβαίνει εκεί;" "Τι κάνεις;"
Γιατί στις γάτες αρέσει να ανεβαίνουν στους πάγκους της κουζίνας συγκεκριμένα;
Μπορούμε να αντιληφθούμε ότι η πρόσβαση σε κάποιο ψηλό σημείο είναι γενικά ελκυστική για τις γάτες, όμως γιατί στις περισσότερες γάτες αρέσει να περνούν χρόνο ειδικά στους πάγκους της κουζίνας;
  • Η μύτη τους τις οδηγεί εκεί. Συχνά από εκεί αναδύονται ενδιαφέρουσες μυρωδιές.
  • Οι ιδιοκτήτες τους περνούν πολύ χρόνο κάνοντας πράγματα εκεί. Οι γάτες θέλουν να είναι κοντά στους «ανθρώπους τους» όταν αυτοί βρίσκονται στην κουζίνα.
Αυτοί είναι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι. Μερικοί λιγότερο συχνοί λόγοι αναφέρονται παρακάτω.
Λόγοι για τους οποίους μπορεί να μην θέλουμε η γατούλα μας να ανεβαίνει στον πάγκο της κουζίνας
Αν και μπορεί να φαίνεται ήσσονος σημασίας πρόβλημα και αρκετά ακίνδυνο το να αφήσουμε απλά τη γάτα μας να ανεβαίνει στον πάγκο της κουζίνας, στην πραγματικότητα υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να σταματήσουμε αυτή τη συνήθεια, όπως:
  • Δεν θέλουμε τρίχες (ή κάτι χειρότερο) στο φαγητό μας (τουλάχιστον, όχι περισσότερες από αυτές που μπορεί ήδη να έχουμε).
  • Μπορεί να υπάρχουν επικίνδυνα πράγματα για τη γάτα μας επάνω ή δίπλα από τον πάγκο της κουζίνας, όπως φαγητά που μπορεί να είναι τοξικά για τη γάτα μας, μαχαίρια ή ακόμη και μια καυτή εστία (μάτι κουζίνας).
 
Αναζητούμε μια λύση με την οποία θα είμαστε όλοι κερδισμένοι
Ακολουθούμε την παρακάτω στρατηγική για να κρατήσουμε τη γάτα μας μακριά από τον πάγκο της κουζίνας:
  • Κάνουμε τον πάγκο της κουζίνας λιγότερο ελκυστικό για τη γάτα μας.
  • Κάνουμε άλλα μέρη του σπιτιού πιο δελεαστικά, ώστε να προσελκύσουμε εκεί τη γάτα μας.
Συνδυάζουμε ως τεχνικές την αποτροπή με τη θετική ανακατεύθυνση της γάτας μας. Δεν λέμε απλώς «όχι» και «μη» στη γάτα μας. Της προσφέρουμε μια επιλογή εναλλακτική που θα την ευχαριστεί εξίσου. Με αυτή την προσέγγιση, και οι δύο θα είμαστε ικανοποιημένοι.
 
 
Εναλλακτικές λύσεις για τη γάτα μας πέρα από τον πάγκο της κουζίνας
Ας εστιάσουμε πρώτα στο θετικό κομμάτι της στρατηγικής - βεβαιωνόμαστε ότι η γατούλα μας έχει επιλογές, εκτός από τον πάγκο της κουζίνας, που ικανοποιούν τόσο την ανάγκη της να βρίσκεται σε υπερυψωμένες επιφάνειες, όσο και την επιθυμία της να περνά χρόνο με τα μέλη της οικογένειάς της όταν βρίσκονται στην κουζίνα.
  • Αν πρόκειται να υποδεχθούμε μια νέα γάτα στο σπίτι μας, σίγουρα θέλουμε να είμαστε προνοητικοί και να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που θα σέβεται τόσο τις ανάγκες της νέας γατούλας, όσο και τους κανόνες του σπιτιού μας.
  • Οι γάτες θα εκτιμήσουν κάτι τέτοιο ακόμη κι αν δεν υπάρχουν προβλήματα. Είναι μέτρα που έχουν προληπτικό χαρακτήρα, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν και μέρος μιας διορθωτικής στρατηγικής.
Μπορούμε να αξιοποιήσουμε κάποια μη χρησιμοποιούμενα κατακόρυφα σημεία του σπιτιού που βρίσκονται τουλάχιστον ένα μέτρο κάτω από το ταβάνι, όπως κάποια ράφια στον τοίχο τα οποία δεν χρησιμοποιούμε και αποτελούν ιδανικό σημείο στο οποίο μπορεί να σκαρφαλώσει η γάτα μας για να ικανοποιήσει την ανάγκη της να βρίσκεται κάπου ψηλά.
 
Μπορούμε να δημιουργήσουμε αυτοσχέδιες προεξοχές και σημεία για να κουρνιάζει η γατούλα μας με οικονομικές λύσεις:
  • Μπορούμε να βάλουμε κουβέρτες στο πίσω μέρος του καναπέ που βρίσκεται κοντά σε κάποιο παράθυρο.
  • Αφήνουμε λίγο χώρο ελεύθερο στα περβάζια των παραθύρων.
  • Αφήνουμε λίγο χώρο στα τραπέζια που βρίσκονται κοντά σε παράθυρα ή σε γωνίες από όπου η γατούλα μας μπορεί να παρακολουθεί τις οικιακές δραστηριότητες.
Ας μην ξεχνάμε ότι οι γάτες έχουν έντονη την επιθυμία να ανεβαίνουν σε σημεία υψηλότερα από το επίπεδο του εδάφους, ειδικά σε όσα έχουν θέα, και αν δεν ικανοποιήσουν αυτή τη βασική τους ανάγκη εκφράζουν την απογοήτευσή τους.
 
Τα ειδικά σχεδιασμένα αντικείμενα για γάτες μπορεί να έχουν πολλά πλεονεκτήματα 
Ένα γατόδεντρο πολλαπλών επιπέδων μπορεί να κατασκευαστεί και κατά παραγγελία για να ικανοποιήσει την ανάγκη μιας γάτας να σκαρφαλώνει ψηλά. Ένα καλοφτιαγμένο γατόδεντρο, με φαρδιά στιβαρή βάση, είναι ανθεκτικό για πολλά χρόνια και συνήθως παρέχει στη γάτα μας τη δυνατότητα να ακονίσει τα νύχια της, να παίξει, να κρυφτεί, να κουρνιάσει, ακόμη και να κοιμηθεί. Καλό είναι να αγοράσουμε ένα γατόδεντρο με μεγάλης επιφάνειας επίπεδα που θα επιτρέπουν στη γάτα μας να απλώνεται και να ξεκουράζεται αναπαυτικά αν το επιθυμεί. Σε πολλές γάτες αρέσει το γατόδεντρο να βρίσκεται κοντά σε κάποιο τοίχο, καθώς νιώθουν ακόμη πιο άνετα γιατί αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια ότι δεν θα πέσουν.
 
Το γατόδεντρο μπορεί να γίνει εύκολα ένα από τα αγαπημένα μέρη της γατούλας μας.
Αμοιβαία αποδεκτοί τρόποι με τους οποίους η γατούλα μας μπορεί να μας κάνει παρέα όταν είμαστε στην κουζίνα
Παρότι μπορεί να έχουμε στη γατούλα μας και γατόδεντρο και υπερυψωμένα σημεία με θέα σε όλο το σπίτι, τα οποία ακόμη και αν τα χρησιμοποιεί, συνεχίζει να θέλει να είναι μαζί μας όταν πηγαίνουμε στην κουζίνα, τότε σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να βρούμε κάποιο σημείο και στην κουζίνα, εκτός του πάγκου, για να την ικανοποιήσουμε.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα στιβαρό σκαμνάκι ή μια καρέκλα στην κουζίνα για τη γάτα μας. Με αυτόν τον τρόπο, είναι κοντά μας, αλλά παράλληλα δεν δοκιμάζει από το γεύμα που ετοιμάζουμε.
  • Ανάλογα με τη διαρρύθμιση του σπιτιού μας, μπορεί να έχουμε τη δυνατότητα να τοποθετήσουμε ένα γατόδεντρο ή ένα αγαπημένο αντικείμενο στο οποίο λατρεύει να κάθεται η γάτα μας, έξω από την κουζίνα, αλλά κοντά σε αυτή, έτσι ώστε να μπορεί να διατηρεί μαζί μας οπτική επαφή η γάτα μας.
  • Εάν παίζουμε με τη γάτα μας και την ταΐζουμε λίγο πριν την προετοιμασία των γευμάτων, μπορεί να θελήσει να κοιμηθεί, όταν θα είμαστε απασχολημένοι στην κουζίνα. Εάν έχει έναν άνετο χώρο για ξεκούραση κοντά στην κουζίνα, οι πιθανότητες επιτυχίας με αυτή τη θετική ανακατεύθυνση αυξάνονται.

 

Τρόποι με τους οποίους θα αποτρέψουμε τις γάτες μας από το να σκαρφαλώνουν στον πάγκο της κουζίνας
  • Ξεκινάμε με τα βασικά. Βάζουμε σε μπολ το φαγητό που περίσσεψε και δεν αφήνουμε υπολείμματα φαγητού στα πιάτα που βάζουμε στο νεροχύτη. Αυτή η τακτική μπορεί να λύσει το πρόβλημα περιστασιακά μόνο.
  • Μόλις δούμε τη γάτα μας να ανεβαίνει στον πάγκο της κουζίνας, χτυπάμε τα χέρια μας για να τραβήξουμε την προσοχή της και της λέμε «Όχι!» με μέτριας έντασης, αυστηρή, αλλά και ταυτόχρονα τρυφερή φωνή. Ακολούθως, ανασηκώνουμε ήρεμα τη γάτα μας και την μετακινούμε σε ένα καταλληλότερο σημείο. Ένα προφανές μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι πρέπει να είμαστε παρόντες όταν το γατάκι μας σκαρφαλώνει στον πάγκο.
  • Η τεχνική με τα κέρματα είναι δοκιμασμένη και αποτελεσματική. Τοποθετούμε λίγα κέρματα σε μερικά άδεια κουτάκια αναψυκτικού. Βάζουμε ταινία πάνω από τα κουτάκια για να μην πέσουν τα κέρματα. Τοποθετούμε τα δοχεία στις άκρες του πάγκου με τρόπο τέτοιο, ώστε να είναι εύκολο να πέσουν. Έτσι, όταν η γάτα μας θα πάει να ανέβει πάνω στον πάγκο, τα κουτάκια θα πέσουν, κάνοντας έναν δυνατό θόρυβο και πιθανότατα αναγκάζοντας τη γάτα μας να πηδήξει βιαστικά κάτω από τον πάγκο και να φύγει μακριά. 
 
TIPS σχετικά με την εφαρμογή αποτρεπτικών μεθόδων
Κατά την εφαρμογή αποτρεπτικών μεθόδων στην προσπάθειά μας να αποθαρρύνουμε τη γάτα μας από το να ανεβαίνει επάνω στον πάγκο της κουζίνας, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να έχουμε κατά νου.
  • Δεν πρέπει να βασιζόμαστε αποκλειστικά στην τεχνική της αποτροπής για να διορθώσουμε προβληματικές συμπεριφορές στη γάτα μας. Τα αποτρεπτικά μέτρα θα πρέπει να λειτουργούν σε συνδυασμό με περιβαλλοντικές βελτιώσεις και άλλες προσεγγίσεις θετικής ανακατεύθυνσης. Είναι σημαντικό η γάτα μας να έχει άφθονες επιλογές ώστε να μπορεί να ικανοποιήσει τις βασικές συμπεριφορικές της ανάγκες.
  • Τα αποτρεπτικά μέσα λειτουργούν στις περισσότερες γάτες. Ωστόσο, μερικές γάτες θα βρουν τον τρόπο είτε να τα αποφύγουν, είτε να μάθουν να ζουν με αυτά. Ίσως χρειαστεί να δοκιμάσουμε πολλά αποτρεπτικά μέσα ή/και να αλλάξουμε τον τρόπο εφαρμογής τους.
  • Συνήθως, μόλις η γάτα μας αλλάξει τη συμπεριφορά της, σύμφωνα με την επιθυμία μας, μπορούμε να αφαιρέσουμε τα κουτάκια με τα νομίσματα. Αλλά μπορεί να χρειαστεί να τα τοποθετήσουμε ξανά εάν το πρόβλημα εμφανιστεί και πάλι.
  • Εάν προσπαθούμε να αλλάξουμε τις συνήθειες μιας γάτας σε ένα σπίτι με πολλά κατοικίδια (ή σε ένα σπίτι με μικρά παιδιά), ορισμένες τεχνικές αποτροπής μπορεί να μην είναι ενδεδειγμένες — δεν θα θέλαμε να τρομάξουμε τους υπόλοιπους «αθώους περαστικούς» από την κουζίνα. Συγκεκριμένα, η τεχνική με τα κέρματα μάλλον δεν είναι καλή ιδέα υπό αυτές τις συνθήκες.
  • Μερικά αποτρεπτικά μέτρα δεν ενδείκνυνται για γάτες που είχαν τραυματικές εμπειρίες ή τρομάζουν πολύ εύκολα (είναι φοβικές). Δεν θα θέλαμε σε καμία περίπτωση να τρομάξουμε υπερβολικά τον μικρό μας φίλο και να πυροδοτήσουμε άλλες ανεπιθύμητες συμπεριφορές που σχετίζονται με το στρες.
  • Καλό είναι να συζητήσουμε πρώτα με τον κτηνίατρό μας για την ενδεχόμενη χρήση αποτρεπτικών μεθόδων, ειδικά εάν η γάτα μας είναι ηλικιωμένη ή έχει προβλήματα υγείας.
  • ΔΕΝ χρησιμοποιούμε ΠΟΤΕ κανένα αποτρεπτικό μέσο που θα μπορούσε να βλάψει σωματικά τη γάτα μας ή να της αφήσει μια τραυματική εμπειρία. Ο στόχος των αποτρεπτικών μεθόδων είναι να κρατήσουν τη γάτα μας μακριά από τον πάγκο της κουζίνας και να τη βάλουν στη διαδικασία να αισθανθεί: "Δεν είναι διασκεδαστικό να είμαι εδώ. Θα προτιμούσα να είμαι πάνω στο γατόδεντρο ή κάπου καλύτερα."

Γενικές συμβουλές για γάτες που ανεβαίνουν στους πάγκους της κουζίνας
Δεν μπορούμε να αναμένουμε άμεσα αποτελέσματα εάν αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς έχει ενσωματωθεί στον καθημερινό τρόπο ζωής της γάτας μας. Οι συνήθειες συχνά χρειάζονται χρόνο για να περιοριστούν. Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να κατανοούμε τη γάτα μας, προσπαθώντας να δούμε τα πράγματα από τη δική της σκοπιά.
Βεβαιωνόμαστε ότι οι προσπάθειές μας για θετική ανακατεύθυνση είναι αποδεκτές από τη γάτα μας. Αν αγνοήσει το σημείο που έχουμε φτιάξει καταλλήλως προκειμένου να την προσελκύσουμε, τότε καλό είναι να σκεφτούμε με ποιον άλλο τρόπο μπορούμε να το κάνουμε ακόμα πιο ελκυστικό για εκείνη. Ίσως μπορούμε να αλλάξουμε την τοποθεσία ή να αντικαταστήσουμε το παλιό γατόδεντρο με ένα καινούργιο, τώρα που γνωρίζουμε περισσότερα για τις γάτες.
 
Ειδικές Περιπτώσεις
  • Πιθανό σενάριο: Η γάτα μας χρησιμοποιεί τον πάγκο ως ασφαλές σημείο απόδρασης. Εάν ένας σκύλος ή ένα παιδί κυνηγάει το γατάκι μας, τότε εκείνο μπορεί να καταφύγει στον πάγκο της κουζίνας ώστε να ξεφύγει.
  • Λύση: Παρέχουμε στη γάτα μας εναλλακτικές οδούς διαφυγής, όπως μια εσωτερική πόρτα για γάτες που οδηγεί σε ένα ασφαλές δωμάτιο για τη γάτα μας και παράλληλα φροντίζουμε να μην αφήνουμε τη γάτα μας με ένα παιδί ή ένα σκύλο που την κυνηγά στο ίδιο δωμάτιο χωρίς να υπάρχει επίβλεψη.

 

  • Πιθανό σενάριο: Η γάτα μας ανεβαίνει στον πάγκο της κουζίνας επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί (επιθυμητοί) υπερυψωμένοι χώροι σε ένα σπίτι που ζουν πολλές γάτες.
  • Λύση: Παρέχουμε στις γάτες μας περισσότερα σημεία όπου θα μπορούν να κουρνιάσουν, αλλά και να ακονίσουν τα νύχια τους, σε όλο το σπίτι, για να καλύψουμε τις προτιμήσεις τους.

 

  • Πιθανό σενάριο: Η γάτα μας ανεβαίνει στον πάγκο της κουζίνας μόνο όταν έχει φαγητό και πηγαίνει κατευθείαν εκεί σαν να είναι πεινασμένη. Αυτό θα μπορούσε να είναι πιθανή ένδειξη υπερθυρεοειδισμού ή κάποιου άλλου προβλήματος υγείας.
  • Λύση: Συμβουλευόμαστε τον κτηνίατρό μας για οποιαδήποτε ύποπτη ή εμφανώς αλλαγμένη συμπεριφορά στη γάτα μας.

 

 

Εκπαίδευση & Συμπεριφορά (Ο Σκύλος Μου Μασάει Αντικείμενα)

Σίγουρα έχει συμβεί σε όλους μας. Επιστρέφουμε σπίτι από μια κουραστική μέρα στη δουλειά και ο σκύλος μας είναι ενθουσιασμένος που μας βλέπει. Με το που μπούμε όμως στο σπίτι, αντικρίζουμε το «πεδίο μάχης» στο οποίο έχει μετατραπεί το σπίτι μας. Μασημένα έπιπλα, κομματιασμένα μαξιλάρια και ένας θεός ξέρει τι άλλο… Είναι αρκετό για να μας κάνει να μην θέλουμε να αφήσουμε ποτέ ξανά τον σκύλο μας μόνο του. Ευτυχώς υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορούμε να κόψουμε αυτή την κακή συνήθεια στον σκύλο μας ο οποίος μασάει τα πάντα! Ακολουθούν μερικές συμβουλές και κόλπα για να αποτρέψουμε το κουτάβι μας από το να καταστρέψει τα αγαπημένα μας αντικείμενα.
 
Αντιλαμβανόμαστε για ποιο λόγο ο σκύλος μας έχει την τάση να μασάει αντικείμενα
Πιθανότατα έχουμε αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα πιάνοντας το κουτάβι μας να μασάει αντικείμενα που δεν πρέπει. Μπορεί να είναι απογοητευτικό και επικίνδυνο εάν ο σκύλος μας αρχίσει να μασάει έπιπλα, ηλεκτρικά καλώδια ή άλλα αντικείμενα στο σπίτι. Γιατί όμως ένας σκύλος να το κάνει αυτό;
  • Πείνα
Εάν ο σκύλος μας πεινάει ή η διατροφή του είναι πιο περιορισμένη, το γεγονός αυτό θα μπορούσε να τον οδηγήσει στο να μασήσει αντικείμενα που μοιάζουν ή μυρίζουν όπως το φαγητό. Αυτό συμβαίνει γιατί αναζητά με κάποιον τρόπο την πρόσληψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και ενέργειας. Έτσι, αν δούμε τον σκύλο μας να μασάει κάτι που δεν πρέπει, ίσως είναι καιρός να αξιολογήσουμε εκ νέου τη διατροφή του.
  • Άγχος Αποχωρισμού
Όταν ένας σκύλος μένει μόνος του, μπορεί να βιώσει άγχος αποχωρισμού και το αίσθημα αυτό μπορεί να τον οδηγήσει σε διαταραχές συμπεριφοράς, όπως το μάσημα αντικειμένων και οι καταστρεπτικές τάσεις. Εάν αφήνουμε τον σκύλο μας μόνο στο σπίτι, θα πρέπει να του παρέχουμε πολλά παιχνίδια και τροφή για να τον κρατάμε απασχολημένο. Φυσικά καλό είναι να συμβουλευτούμε τον κτηνίατρό μας πρώτα, τόσο για την ενδεδειγμένη ποσότητα φαγητού, όσο και για την επιλογή παιχνιδιών που θα αφήσουμε στον σκύλο μας, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να φάει κάτι που δεν πρέπει.
  • Μένουμε ψύχραιμοι
Με την εκτόνωση του θυμού μας στον σκύλο μας δεν θα καταφέρουμε τίποτα. Αντιθέτως, μπορεί να προκαλέσουμε μεγαλύτερη αναστάτωση στον σκύλο μας, ο οποίος θα αναζητήσει κάποιο άλλο αντικείμενο για να μασήσει και να ηρεμήσει! Δύο πράγματα που μπορούμε να κάνουμε είναι να πάρουμε μια βαθιά ανάσα και να μετρήσουμε μέχρι το δέκα. Επίσης το να απομακρυνθούμε λίγο από τον χώρο για λίγα λεπτά μπορεί να μας βοηθήσει να ηρεμήσουμε, ώστε να μπορέσουμε να πλησιάσουμε το κουτάβι μας ήρεμα και να προχωρήσουμε.
  • Διορθώνουμε τον σκύλο μας
Δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να τραβήξουμε το αντικείμενο ή να απομακρύνουμε τον σκύλο μας από αυτό. Αντίθετα, μπορούμε να τον ακουμπήσουμε απαλά στο λαιμό ή στη ράχη, για να αποσπάσουμε την προσοχή του από το αντικείμενο (ως διορθωτικό άγγιγμα).
 
 
Εκπαιδεύουμε τον σκύλο μας χρησιμοποιώντας βασικές εντολές
Οι σκύλοι είναι καταπληκτικά πλάσματα τα οποία μπορούν να διδαχθούν διάφορες βασικές εντολές. Η εκπαίδευση του σκύλου μας με τη χρήση αυτών των εντολών μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε τη ζωή μας πολύ πιο εύκολη και ευχάριστη.
  • Άφησέ το
Όταν ο σκύλος μας διακατέχεται από το αίσθημα της περιέργειας, και ας το παραδεχτούμε, συμβαίνει αρκετά συχνά, τότε η διδασκαλία της εντολής «άφησέ το» είναι απαραίτητη για την ασφάλειά του. Μπορεί η τάση του σκύλου μας για εξερεύνηση να τον οδηγήσει σε επικίνδυνες επιλογές που καλό είναι να αποφευχθούν.
  • Κάτσε
Συνήθως, αυτή είναι η πρώτη εντολή που μαθαίνουμε στον σκύλο μας, καθώς είναι πιο εύκολη η εκμάθησή της. Ένας σκύλος που υπακούει στις πιο βασικές εντολές είναι πιο ήρεμος και εύκολα διαχειρίσιμος από θέμα συμπεριφοράς.
  • Έλα
Το να εκπαιδεύσουμε τον σκύλο μας να έρχεται κοντά μας όταν του φωνάζουμε μπορεί να τον κρατήσει μακριά από μπελάδες, σε περίπτωση που μια πόρτα μείνει ανοιχτή ή λυθεί από το λουρί.
 
Ανακατεύθυνση της Συμπεριφοράς
Εάν η διορθωτική μας ανταπόκριση δεν έκανε τον σκύλο μας να υπακούσει, δοκιμάζουμε κάτι άλλο, όπως μια λιχουδιά ή ένα άλλο παιχνίδι. Η ανακατεύθυνση ενός σκύλου είναι απαραίτητη τόσο για τον ίδιο, όσο και για εμάς, καθώς μπορεί να τον κρατήσει ασφαλή αποτρέποντάς τον από μπελάδες. Υπάρχουν μερικά βασικά βήματα για την ανακατεύθυνση ενός σκύλου και με εξάσκηση, θα είμαστε σε θέση να επαναφέρουμε τον σκύλο μας στην τάξη εύκολα και γρήγορα.
  • Δημιουργία ενός θετικού συσχετισμού
  • Καλλιεργούμε και εξασκούμαστε με την διαδικασία της ανακατεύθυνσης χωρίς λιχουδιά
  • Μαθαίνουμε πότε είναι σκόπιμο να την αξιοποιήσουμε
  • Τακτική εξάσκηση
Είμαστε συνεπείς
Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η συνέπεια είναι τόσο σημαντική κατά την εκπαίδευση των σκύλων είναι επειδή βασίζονται στη ρουτίνα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Στους σκύλους αρέσει να γνωρίζουν τι συμβαίνει και τι αναμένεται να ακολουθήσει. Εάν διαφοροποιούμε τον τρόπο με τον οποίο εκπαιδεύουμε τον σκύλο μας από μέρα σε μέρα ή αλλάζουμε εκπαιδευτές, θα μπερδευτεί και μπορεί να μην ανταποκρίνεται το ίδιο καλά στην διαδικασίας της εκπαίδευσης. Το να είμαστε συνεπείς δείχνει στον τετράποδο φίλο μας ότι υπάρχει πάντα ένα προβλέψιμο αποτέλεσμα για τις ενέργειές του, το οποίο τον βοηθά να μαθαίνει πιο γρήγορα και περιορίζει το αίσθημα απογοήτευσης που νιώθει τόσο εκείνος, όσο και εμείς!
 
Διεκδικούμε το αντικείμενο
Αξιοποιούμε την ενέργεια και τη γλώσσα του σώματός μας για να επικοινωνήσουμε με τον σκύλο μας και να τον κάνουμε να αντιληφθεί ότι το αντικείμενο είναι δικό μας. Μπορεί να είναι χρήσιμο να θέσουμε ένα αόρατο όριο γύρω από εμάς και το αντικείμενο. Μια άλλη σύσταση είναι να απομακρύνουμε οτιδήποτε δεν επιθυμούμε να πλησιάσει ο σκύλος μας και είναι πέραν των νοητών ορίων που έχουμε θέσει. Ενθαρρύνουμε και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να κρατήσουν τα προσωπικά τους αντικείμενα μακριά και πίσω από κλειστές πόρτες.
 
Βρίσκουμε παιχνίδια ασφαλή για μάσημα
Πολλοί σκύλοι έχουν τη συνήθεια να μασούν γιατί τους ηρεμεί. Τα κουτάβια κατά την περίοδο της οδοντοφυΐας μασάνε για να ανακουφίσουν τον πόνο που αισθάνονται. Προσφέρουμε στον μικρό μας φίλο ένα αντικείμενο που θα μπορεί να μασήσει με ασφάλεια. Επίσης είναι σημαντικό να μην δίνουμε στο κουτάβι μας παλιά παπούτσια ή μαξιλάρια καναπέ για να παίξει και να μασήσει, καθώς αυτή η κίνηση θα του δώσει αντικρουόμενα μηνύματα, ότι αυτά τα είδη αντικειμένων μπορεί να τα μασήσει. Ο μικρός μας φίλος δεν μπορεί να διακρίνει τις αγαπημένες μας νέες γόβες από τις παλιές φθαρμένες μπότες.
 
Επιβλέπουμε τον σκύλο μας
Μέχρι ο σκύλος μας να μάθει να μασάει κατάλληλα παιχνίδια γι’ αυτό το σκοπό, δεν πρέπει να τον αφήνουμε ΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΒΛΕΨΗ με ένα παιχνίδι. Όταν είναι χωρίς επίβλεψη, οι σκύλοι συχνά μασούν αντικείμενα που δεν πρέπει, όπως έπιπλα ή παπούτσια. Επιπλέον, το να αφήσουμε έναν σκύλο χωρίς επίβλεψη με ένα παιχνίδι μπορεί να είναι επικίνδυνο. Μπορεί να πνιγεί ή να καταπιεί ολόκληρο το αντικείμενο. Η επίβλεψη του σκύλου μας μπορεί να διασφαλίσει το γεγονός ότι θα παραμείνει ασφαλής και θα μασήσει μόνο τα κατάλληλα αντικείμενα.
Δυστυχώς, δεν έχουμε όλοι την πολυτέλεια του χρόνου να μείνουμε στο σπίτι για μεγάλο διάστημα ώστε να παρακολουθούμε και να εκπαιδεύουμε τον τετράποδο φίλο μας. Δοκιμάζουμε να αφήσουμε το σκύλο μας σε ένα μικρό δωμάτιο με ένα προστατευτικό πορτάκι, όπως αυτά που είναι για μωρά ή με την πόρτα κλειστή για έως και έξι ώρες. Προσέχουμε να μην αφήσουμε κάποιο αντικείμενο που είναι επικίνδυνο για μάσημα, αντιθέτως αφήνουμε μια ποικιλία από ασφαλή και κατάλληλα παιχνίδια. Ας μην ξεχνάμε ότι όταν επιστρέφουμε στο σπίτι από τη δουλειά, θα πρέπει να παρέχουμε στον μικρό μας φίλο την ευκαιρία για σωματική άσκηση και φυσική δραστηριότητα.
 
 
Φυσική δραστηριότητα
Είναι σημαντικό να παρέχουμε στον σκύλο μας τη δυνατότητα σωματικής άσκησης. Αν ένας σκύλος νιώσει ότι βαριέται, πιθανότατα θα μασήσει κάτι, γιατί αυτό είναι μονόδρομος όταν θέλει να διασκεδάσει και δεν μπορεί να ασχοληθεί με κάτι άλλο! Οι καθημερινές βόλτες για να εκτονώσει ο σκύλος μας την υπερβολική ενέργεια που έχει, καθώς και τα παιχνίδια μαζί του είναι μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να δραστηριοποιήσουμε περισσότερο το κουτάβι μας.
 
Πνευματική διέγερση - ερεθίσματα
Αν αναζητούμε τρόπους για να κρατήσουμε τον τετράποδο φίλο μας χαρούμενο, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να του δώσουμε και κάποια πνευματικά ερεθίσματα. Τα περίτεχνα σκεύη ανάκτησης λιχουδιάς, στα οποία μπορούμε να κρύψουμε το φαγητό ή τις λιχουδιές του σκύλου μας και πρέπει να βρει τον τρόπο για να τις κερδίσει, μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσουμε το μυαλό του κουταβιού μας σε εγρήγορση.
 
Αναζήτηση βοήθειας από έναν ειδικό
Εάν ο σκύλος μας εξακολουθεί να μασάει τα πάντα ακόμα και όταν έχουμε δοκιμάσει όλα τα παραπάνω, ίσως είναι καιρός να αναζητήσουμε βοήθεια από έναν επαγγελματία. Ο κτηνίατρός μας, μπορεί να μας συμβουλέψει κατάλληλα ή να μας παραπέμψει σε έναν εκπαιδευτή ή κτηνίατρο συμπεριφεριολόγο. Παρότι, μπορεί να μας φαίνεται δαπανηρή μια τέτοια επιλογή, στην πραγματικότητα αξίζει τον κόπο εφόσον το πρόβλημα μάσησης του σκύλου μας παραμένει και δεν διορθώνεται. Ένας επαγγελματίας μπορεί να μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε γιατί ο σκύλος μας έχει αυτή τη συνήθεια και πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στοχευμένα. Επιπλέον, μπορεί να μας δώσει πολύτιμες οδηγίες για την πρόληψη μελλοντικών προβλημάτων. Εάν αποφασίσουμε να ακολουθήσουμε αυτή την επιλογή, καλό είναι να επικοινωνήσουμε με τον κτηνίατρό μας πρώτα, ώστε να μας παραπέμψει σε έναν αξιόπιστο εκπαιδευτή ή κτηνίατρο συμπεριφεριολόγο με εμπειρία σε αντίστοιχα προβλήματα.
 
 

Εκπαίδευση & Συμπεριφορά (Εκπαίδευση Kουνελιού No2: Γιατί Να Χρησιμοποιήσω Clicker Εκπαίδευσης;)

Πολλοί ιδιοκτήτες δεν πιστεύουν ότι η εκπαίδευση με clicker όντως λειτουργεί. Γιατί κάποιος θόρυβος να βοηθήσει ένα κουνέλι να μάθει να κάνει κόλπα; Κι όμως με προσπάθεια, συνέπεια και αρκετά εκπαιδευτικά μαθήματα με το κουνελάκι μας, η εκπαίδευση με clicker αν γίνει σωστά θα ανταμείψει τόσο εμάς, όσο και το κουνελάκι μας!  
Πως θα καταφέρουμε, λοιπόν, να εκπαιδεύσουμε το κουνελάκι μας με τη χρήση clicker; Παρακάτω, ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να εξασφαλίσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα!

Γιατί η εκπαίδευση με clicker όντως λειτουργεί;
Η εκπαίδευση με clicker λειτουργεί μέσω της παράλληλης θετικής ενίσχυσης η οποία εξοικειώνει το κουνελάκι μας με το άκουσμα του click. Κάθε φορά που πατάμε το click, θα ακολουθεί και η λιχουδιά. Στο τέλος, το κουνέλι μας θα μάθει ότι το click σημαίνει ότι έκανε το σωστό και θα θέλει να το επαναλάβει. Ουσιαστικά αναπτύσσουμε μια «απλή γλώσσα» επικοινωνίας μεταξύ μας. Έτσι, θα είμαστε σε θέση σύντομα να εκπαιδεύσουμε κιόλας το κουνέλι μας!

Γιατί η εκπαίδευση με clicker είναι καλύτερη από τη φωνή μας μόνο και τις λιχουδιές;
Ο κύριος λόγος για να εκπαιδεύσουμε το κουνελάκι μας με clicker είναι το γεγονός ότι έτσι θα συντομεύσουμε τον χρόνο που το κουνελάκι μας θα μάθει κάποιο κόλπο. Ο διακριτός ήχος του click του δίνει την αίσθηση ότι έχει κάνει κάτι καλό και η συμπεριφορά του είναι η επιθυμητή, χωρίς να του προκαλεί περαιτέρω σύγχυση. Χωρίς το clicker, το κουνέλι μας θα πρέπει να καταλάβει από μόνο του ποιο κομμάτι της συμπεριφοράς του ανταμείβουμε. Το γεγονός αυτό αυξάνει τον χρόνο που χρειάζεται για να μάθει κάθε κόλπο και αυτό μπορεί να προκαλέσει απογοήτευση τόσο σε εμάς, όσο και στο κουνελάκι μας. Ο ήχος του click ενημερώνει επίσης το κουνέλι μας ότι είναι ώρα εκπαίδευσης και το βοηθά να εστιάσει πιο γρήγορα σε αυτό που θέλουμε. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν περιορίζουν τις λιχουδιές μόνο στην εκπαίδευση, ένα κουνέλι που δεν είναι εκπαιδευμένο με τη μέθοδο του clicker δεν θα αντιληφθεί αμέσως τη διαδικασία της εκπαίδευσης και απλά θα απολαύσει τη λιχουδιά. Καλό είναι όταν αρχίσουμε την εκπαίδευση με clicker οι λιχουδιές να δίνονται κατά βάση στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας και για να ανταποκριθεί πιο εύκολα το κουνελάκι μας, αλλά και για να μην το παρακάνουμε με τις λιχουδιές.
Γενικά υπάρχουν πολλά είδη clicker που κυκλοφορούν στην αγορά και μπορούμε να επιλέξουμε, ωστόσο καλό είναι να αποφύγουμε κάποιους συγκεκριμένους τύπους. Τα clicker με δυνατό και έντονο ήχο δεν πρέπει να επιλέγονται για την εκπαίδευση σε κουνέλι, καθότι τα κουνέλια ως ζώα ανήκουν στην κατηγορία των θηραμάτων και οι δυνατοί ήχοι τα τρομάζουν. Κάτι τέτοιο θα φοβίσει το κουνελάκι μας και θα συνδέσει τη διαδικασία με τιμωρία, γεγονός που δυσχεραίνει την εκπαίδευση λειτουργώντας αποτρεπτικά, ενώ παράλληλα τρομοκρατεί κιόλας τον μικρό μας φίλο.
Η φωνή μας δυστυχώς δεν θα επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα στο πλαίσιο της εκπαίδευσης, καθώς είναι δύσκολο να καταφέρουμε να παράγουμε έναν διακριτό ήχο ο οποίος θα είναι ίδιος κάθε φορά σε ένταση και χροιά. Έτσι, το clicker αποτελεί καλύτερη επιλογή, χωρίς να δημιουργείται σύγχυση με τους ήχους στον μικρό μας φίλο.
 

Πώς ξεκινάμε;
Αφού πάρουμε το clicker και τις λιχουδιές είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε. Σίγουρα, το κουνελάκι μας δεν έχει ιδέα τι σημαίνει ο ήχος του click. Είναι ένας διακριτός και συγκεκριμένος ήχος που ορίζουμε εμείς, ώστε να προχωρήσουμε στην εκπαίδευσή του. Ξεκινάμε από τα απλά. Ένα από τα πιο εύκολα κόλπα με το οποίο μπορούμε να ξεκινήσουμε είναι το «πάνω», όπου το κουνέλι σηκώνεται στα πίσω πόδια του.
Μπορούμε να μάθουμε στο κουνελάκι μας αυτό το κόλπο είτε με προφορική υπόδειξη, είτε δείχνοντάς του κάτι, όπως μια λιχουδιά ή και με τους δύο τρόπους. Τα κουνέλια δυσκολεύονται να διαφοροποιήσουν τις λέξεις, οπότε θα πρέπει να είμαστε αρκετά σαφείς και συνεπείς στον τρόπο που λέμε κάθε λέξη-κόλπο. Ένα γρήγορο «πάνω» είναι μια καλή υπόδειξη για αυτό το κόλπο. Για την οπτική υπόδειξη, μπορούμε να σηκώσουμε αργά το χέρι μας προς τα πάνω, επιτρέποντάς στο κουνέλι μας να μυρίσει τη λιχουδιά που κρατάμε. Μόλις κουνηθεί λίγο προς τα πίσω και έστω και μερικώς σηκώσει τα πόδια του από το έδαφος, πατάμε το clicker, σταματάμε να σηκώνουμε το χέρι μας και του δίνουμε τη λιχουδιά. Μπορούμε να συνεχίσουμε τις εκπαιδεύσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Στο τέλος, το κουνελάκι μας θα αντιληφθεί τη διαδικασία και θα εξοικειωθεί με τον ήχο του click.
Μόλις ο μικρός μας φίλος μάθει το κόλπο, δεν χρειάζεται πλέον να χρησιμοποιούμε το clicker. Μπορούμε απλά να τον ανταμείψουμε με τη λιχουδιά, αφού γνωρίζει πλέον ποια είναι η επιθυμητή συμπεριφορά.

Κάθε φορά που εκπαιδεύουμε το κουνέλι μας για κάποιο κόλπο, θα ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:
  1. Κόβουμε τη λιχουδιά σε μικρότερα κομμάτια. Το κουνέλι μας σπάνια θα καταλάβει κατευθείαν ακριβώς τι περιμένουμε να κάνει, επομένως θα πρέπει να το ενθαρρύνουμε κάθε φορά, όσο μικρή και αν είναι η πρόοδος. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να το παρακάνουμε με τις λιχουδιές, επομένως μια καλή ιδέα είναι τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
  2. Καθιερώνουμε μια οπτική και λεκτική υπόδειξη: Ως οπτική υπόδειξη, κάνουμε μια ευδιάκριτη κίνηση με το χέρι μας. Ως λεκτική υπόδειξη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιον ήχο ή να βρούμε μια συγκεκριμένη λέξη-όνομα για το κόλπο. Καλό είναι να επιλέξουμε προσεκτικά τι υποδείξεις θα κάνουμε στο κουνέλι μας, ώστε να μην το μπερδέψουμε.
  3. Συνδυάζουμε όλα τα βήματα: Υποδεικνύουμε στο κουνελάκι μας αυτό που θέλουμε να κάνει και πατάμε το clicker μόλις ολοκληρώσει το πρώτο μέρος του κόλπου. Αμέσως μετά το click, σταματάμε και του δίνουμε μια λιχουδιά. Μόλις εξοικειωθεί με ένα βήμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, την επόμενη φορά περιμένουμε περισσότερο πριν πατήσουμε το clicker. Πιθανότατα το κουνέλι μας να αρχίσει να προσπαθεί περισσότερο και μπορούμε να το ανταμείψουμε για την πρόοδό του. Εάν δεν το κάνει, ίσως χρειαστεί να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο σε αυτό το βήμα. Η εκπαιδευτική διαδικασία διαρκεί περίπου 2-5 λεπτά ή όσο διασκεδάζει το κουνελάκι μας. Έτσι κι αλλιώς αυτό είναι διασκεδαστικό και για τους δυο μας!

 

 

Εκπαίδευση & Συμπεριφορά (Εκπαίδευση Kουνελιού No1: Η Aνταμοιβή)

Μια από τις πιο ευχάριστες πτυχές του να έχουμε κατοικίδιο είναι όταν το εκπαιδεύουμε για να κάνει κόλπα. Τα κουνέλια μπορούν να εκπαιδευτούν εξίσου όπως και πολλά άλλα ζώα. Το μόνο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσουμε είναι ότι τα κουνελάκια είναι λίγο πιο εγωιστικά πλάσματα, σε αντίθεση με ένα σκύλο ο οποίος θα κάνει τα πάντα μόνο και μόνο για να κάνει τον ιδιοκτήτη του χαρούμενο. Από την άλλη, τα περισσότερα κουνέλια δεν θα δείξουν ενδιαφέρον για το αν αυτό που έκαναν μας χαροποιεί ή γενικά έχει κάποια επίδραση στη διάθεσή μας. Χρειάζονται ένα μεγαλύτερο κίνητρο. Επομένως, σε αυτή την περίπτωση καλούμαστε να απαντήσουμε στο μεγαλύτερο ερώτημά τους: Γιατί να κάνω αυτό που θέλεις;
 
Φυσικά, δεν γίνεται να ξεκινήσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία χωρίς λιχουδιές. Η ανταμοιβή είναι το κλειδί! Οι λιχουδιές που θα επιλέξουμε θα εξαρτηθούν κυρίως από τις προτιμήσεις του μικρού μας φίλου. Πολλά κουνελάκια δείχνουν μια προτίμηση για τα παρακάτω:
  • Πέλλετ: Ανάλογα με τον τύπο του πέλλετ που χρησιμοποιούμε, μπορούμε να δοκιμάσουμε να τα δώσουμε και ως λιχουδιά. Κι όμως ορισμένα κουνέλια μπορεί να τα θεωρήσουν αποδεκτά ως ανταμοιβή!
  • Φυλλώδη πράσινα λαχανικά: Όπως το μαρούλι τύπου Romaine κ.α. Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά αποτελούν μια καλή και ταυτόχρονα υγιεινή επιλογή λιχουδιάς για τον μικρό μας φίλο. Ωστόσο, ορισμένα κουνέλια μπορεί να μην δείξουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς δεν τα θεωρούν αρκετά γευστικά.
  • Αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά: Όπως και τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, έτσι και κάποια αποξηραμένα λαχανικά και φρούτα αποτελούν μια καλή λύση ως ανταμοιβή.
  • Φρέσκα φρούτα και λαχανικά: Οι πιπεριές και το κουνουπίδι αποτελούν εξίσου πιθανές επιλογές. Μερικά από τα πιο αγαπητά για τους μικρούς μας φίλους φρούτα, είναι η μπανάνα και το μήλο. Ωστόσο, αυτή η κατηγορία λιχουδιάς καλό είναι να μη δίνεται συχνά, αλλά σποραδικά, καθότι τα φρούτα περιέχουν περισσότερα σάκχαρα.
Ο κτηνίατρός μας θα μας συμβουλέψει κατάλληλα σχετικά με τις επιτρεπτές επιλογές λιχουδιάς και την ενδεδειγμένη συχνότητα χορήγησής τους.
Μπορούμε να δοκιμάσουμε διάφορες επιλογές λιχουδιάς ως ανταμοιβή, ώστε να δούμε τι αρέσει στο κουνελάκι μας. Είναι αναμενόμενο να του αρέσουν αυτά τα οποία έχουν περισσότερα σάκχαρα, όμως θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με αυτή την κατηγορία λιχουδιάς, καθότι μπορεί να διαταράξει την ισορροπία του πεπτικού συστήματος του μικρού μας φίλου αν δίνεται συχνά. Επίσης, μια καλή ιδέα για να αποφύγουμε τις πολλές λιχουδιές είναι να τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
 
Καλό είναι να μην κάνουμε την προσπάθειά μας χωρίς λιχουδιές, ωστόσο δεν αποτελούν τη μοναδική ανταμοιβή που μπορούμε να δώσουμε στο κουνέλι μας. Τα χάδια, οι λεκτικοί έπαινοι και ο ήρεμος τόνος της φωνής είναι μια εξαιρετική προσθήκη. Όσον αφορά στα χάδια, θα πρέπει να είμαστε 100% σίγουροι ότι το κουνελάκι μας απολαμβάνει το σημείο στο οποίο το χαϊδεύουμε, καθώς αν νιώθει άβολα θα το εκλάβει ως τιμωρία και τότε η προσπάθειά μας δε θα στεφθεί με επιτυχία. Συχνότερα τους αρέσει να τα χαϊδεύουν στην κορυφή του κεφαλιού, στα αυτιά τους και ίσως και στα μάγουλά τους. 
 
Με τον συνδυασμό των παραπάνω μεθόδων ανταμοιβής και την θετική ενίσχυση, έχοντας υπομονή κι επιμονή θα καταφέρουμε να εκπαιδεύσουμε το κουνελάκι μας! 
 
 

Εκπαίδευση & Συμπεριφορά (Γάτα & Αγκαλιά)

Εάν η γάτα μας δεν δείχνει ενδιαφέρον για την αγκαλιά μας ή για να έρθει κοντά μας ενώ βλέπουμε τηλεόραση, υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να γίνει η επιθυμίας μας πραγματικότητα;
Παρότι δεν μπορούν να γίνουν όλες οι γάτες τρυφερές και χαδιάρες, υπάρχουν ωστόσο μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να ενθαρρύνουμε αυτή τη συμπεριφορά.


Φροντίζουμε για τη σωστή κοινωνικοποίηση της γάτας μας ήδη από νεαρή ηλικία
Όταν υιοθετούμε ένα μικρό γατάκι, φροντίζουμε να αλληλεπιδρούμε μαζί του συχνά και με ήρεμες κινήσεις. Στην πραγματικότητα, όσο περισσότερα άτομα αφιερώνουν χρόνο με το γατάκι μας χαϊδεύοντάς το με αγάπη, μιλώντας του και κρατώντας το αγκαλιά, τόσο περισσότερο θα συνδέσει την αγκαλιά με το αίσθημα ασφάλειας, ζεστασιάς και ευχαρίστησης. Επίσης, μεριμνούμε για το σωστό πρόγραμμα εμβολιασμού του μικρού μας φίλου, κατόπιν καθοδήγησης του κτηνιάτρου μας, ώστε η διαδικασία κοινωνικοποίησης να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλής για το γατάκι μας.

Δημιουργούμε ένα ασφαλές περιβάλλον για τη γάτα μας
Εάν η γάτα μας είναι μεγαλύτερης ηλικίας και είναι λίγο διστακτική ή απρόθυμη να αλληλεπιδράσει μαζί μας, θα πρέπει πρώτα να την κάνουμε να νιώσει ασφαλής ώστε να έρθει στην αγκαλιά μας.
Βεβαιωνόμαστε ότι η γάτα μας έχει πρόσβαση σε σημεία στα οποία μπορεί να καταφύγει για να κρυφτεί και να απομονωθεί όταν νιώσει την ανάγκη. Εξασφαλίζουμε στη γάτα μας ορισμένα ψηλά σημεία, όπως ένα γατόδεντρο (ονυχοδρόμιο) αναρρίχησης, όπου θα μπορεί να κουρνιάζει και να αισθάνεται ασφαλής παρατηρώντας τι συμβαίνει γύρω της. Θα πρέπει να υπάρχουν ονυχοδρόμια σε διάφορα σημεία του σπιτιού, τα οποία βοηθούν τη γάτα μας να ανακουφιστεί από το αίσθημα άγχους και στρες.

Προσφέρουμε στη γάτα μας ευκαιρίες για εκτόνωση μέσω του παιχνιδιού επίσης. Χρησιμοποιούμε διαδραστικά παιχνίδια επιτρέποντάς της να εκδηλώσει τα κυνηγετικά της ένστικτα και έτσι θα αρχίσει να νιώθει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Εάν έχουμε πολλές γάτες στο σπίτι, βεβαιωνόμαστε ότι τους έχουμε εξασφαλίσει όλα όσα χρειάζονται (κούτες για παιχνίδι, μπολ φαγητού και νερού, κρεβάτια και ονυχοδρόμια), ώστε να μην αισθάνονται ότι πρέπει να ανταγωνιστούν με τις υπόλοιπες για να διεκδικήσουν τα απαραίτητα. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των γατών αυξάνει το άγχος και αποδυναμώνει το αίσθημα ασφάλειας.


Είμαστε ήρεμοι, χαλαροί και έχουμε θετική διάθεση
Πάντα αλληλεπιδρούμε με τη γάτα μας με ήρεμο τρόπο και ήπιες κινήσεις. Εάν είμαστε αγχώδεις μπορεί να κάνουμε τη γάτα μας να μη νιώθει άνετα μαζί μας.

Θα πρέπει να είμαστε υπομονετικοί καθώς προσπαθούμε να κάνουμε τη γάτα μας νιώσει οικειότητα και ασφάλεια μαζί μας, μέχρι να καταφέρουμε να την κάνουμε να έρθει και στην αγκαλιά μας ή έστω να κουρνιάσει δίπλα μας. Αφού η γάτα μας έρθει στην αγκαλιά μας, είμαστε ήρεμοι και κάνουμε χαλαρές κινήσεις. Αποφεύγουμε τις απότομες και ξαφνικές κινήσεις ή τους δυνατούς θορύβους. 


Ακολουθούμε τη μέθοδο της θετικής ενίσχυσης
Μπορούμε να αρχίσουμε να εκπαιδεύουμε τη γάτα μας να έρχεται στην αγκαλιά μας προσφέροντάς της λιχουδιές για να έρθει πιο κοντά μας. Πιθανότατα δεν θα έρθει στην αγκαλιά μας αμέσως, αλλά με την πάροδο του χρόνου, μπορούμε να περιμένουμε όταν πλησιάζει όλο και πιο κοντά για να της δώσουμε τη λιχουδιά. Το να καθίσουμε στο πάτωμα αντί σε μια καρέκλα μπορεί να βοηθήσει στην αρχή, έτσι ώστε η γάτα μας να μην αισθάνεται ότι θα «παγιδευτεί» αν έρθει στην αγκαλιά μας.

Ποτέ δεν σφίγγουμε στην αγκαλιά μας τη γάτα μας, μόλις επιτέλους μπει σε αυτή, καθότι έτσι μπορεί να τρομάξει και την επόμενη φορά να αποφεύγει να έρθει κοντά μας φοβούμενη μήπως παγιδευτεί.

Επίσης, όταν θα έχουμε τη γατούλα μας στην αγκαλιά μας, καλό θα ήταν να αποφύγουμε να κάνουμε πράγματα που για εκείνη είναι δυσάρεστα, όπως το κόψιμο των νυχιών ή η χορήγηση φαρμάκων. 

Μερικές γάτες μπορεί να μην έρθουν ποτέ στην αγκαλιά μας, ωστόσο οι παραπάνω τεχνικές μπορεί να βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό ώστε η γάτα μας να νιώσει ασφαλής κοντά μας. Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία θα έρθουμε πιο κοντά με τον τετράποδο φίλο μας.

 


Πηγή: www.cathealth.com

Εκπαίδευση & Συμπεριφορά (Ο Σκύλος Μου Κυνηγάει Την Ουρά Του)

Τι μας δείχνει αυτή η συμπεριφορά;
Γιατί οι σκύλοι κυνηγούν την ουρά τους; Αυτή η συνήθεια μπορεί να σηματοδοτεί διάφορα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει ο τετράποδος φίλος μας. Θα μπορούσε να είναι απόρροια πλήξης, πόνου ή ακόμη και άγχους. Επιπλέον, θα μπορούσε επίσης να αποτελεί ένδειξη καταναγκαστικής συμπεριφοράς, κυρίως εάν αυτό συμβαίνει επανειλημμένα και επίμονα.
Εάν διαπιστώσουμε ότι το κατοικίδιό μας κυνηγάει την ουρά του συχνά και πλέον αποτελεί συνήθεια, θα πρέπει να εντοπίσουμε την υποκείμενη αιτία και να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση καταλλήλως. Μπορούμε να μιλήσουμε με τον κτηνίατρό μας, ώστε να βεβαιωθούμε ότι η εκδήλωση αυτής της συμπεριφοράς δεν προέρχεται από κάποιο πρόβλημα υγείας. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να παρέχουμε στον τετράποδο φίλο μας πολλές διεξόδους, για την σωματική και πνευματική του διέγερση, ώστε να διασφαλίσουμε την ψυχική του υγεία και ευζωία.


Γιατί οι σκύλοι κυνηγούν την ουρά τους;
Οι σκύλοι δαγκώνουν και κυνηγούν την ουρά τους για διάφορους λόγους, οι οποίοι ποικίλουν. Μπορεί να πρόκειται για απλή παιχνιδιάρικη εξερεύνηση, αλλά μπορεί και να οφείλεται σε ψυχαναγκαστική συμπεριφορά. Οι ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές τείνουν να εκδηλώνονται επανειλημμένα και με αυξανόμενη ένταση με την πάροδο του χρόνου και δυνητικά απαιτείται κατά περίπτωση η αντίστοιχη κτηνιατρική καθοδήγηση για το μετριασμό και την αντιμετώπισή τους. Εάν ο σκύλος μας παρουσιάζει ενδείξεις ψυχαναγκαστικής συμπεριφοράς όταν κυνηγάει την ουρά του, τότε είναι σκόπιμο να το αναφέρουμε στον κτηνίατρό μας.

 

  • Υπερβολική ενέργεια

Όταν ο σκύλος μας κυνηγάει την ουρά του, αυτό συχνά αποτελεί σημάδι έλλειψης πνευματικής διέγερσης, ανάγκης για προσοχή ή για επιπλέον εκτόνωση. Αυτό συμβαίνει κυρίως στα κουτάβια και τους νεαρούς σκύλους που τρελαίνονται να τρέχουν γύρω-γύρω.

  • Πλήξη και ανία

Οι σκύλοι έχουν ανάγκη από καθημερινή σωματική και πνευματική διέγερση για τη διατήρηση της ψυχικής τους ευεξίας, καθώς και της φυσικής τους κατάστασης. Όταν δεν υπάρχει κάποιο ερέθισμα που να τους τραβήξει την προσοχή, αλλά και στο οποίο θα μπορούν να διοχετεύσουν την ενέργειά τους, τότε μπορεί να εκδηλώσουν ενδείξεις καταστροφικής συμπεριφοράς, όπως είναι το δάγκωμα της ουράς τους.

  • Πρόβλημα Υγείας

Οι σκύλοι μερικές φορές κυνηγούν και δαγκώνουν την ουρά τους όταν έχουν φαγούρα ή κάποια αλλεργία που τους προκαλεί δυσφορία. Επίσης, όταν ένας σκύλος κυνηγάει την ουρά του, αυτό μπορεί να υποδηλώνει την ύπαρξη κάποιου εσωτερικού προβλήματος, όπως ενός τραυματισμού στην ουρά ή στη σπονδυλική στήλη.

  • Ενδοπαράσιτα

Οι σκύλοι που έχουν μολυνθεί από ενδοπαράσιτα μπορεί να δαγκώνουν την ουρά τους στην προσπάθειά τους να ανακουφιστούν από το αίσθημα του ερεθισμού. Εάν ο σκύλος μας προσπαθεί να μασήσει την ουρά του, αρχικά θα προσπαθήσει να την κυνηγήσει. Ωστόσο, οι περισσότεροι σκύλοι συνήθως κάθονται και στρέφουν το κεφάλι τους προς το σημείο στο οποίο νιώθουν τη φαγούρα, για να το φτάσουν. 

  • Ψύλλοι

Οι ψύλλοι είναι μικροσκοπικά έντομα που μπορούν να προσκολληθούν στους σκύλους, προκαλώντας τους δυσφορία, φαγούρα και ενόχληση. Η δυσφορία αυτή ενδεχομένως να τους οδηγήσει στο δάγκωμα της ουράς τους, στην προσπάθειά τους να ανακουφιστούν. 

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να ελέγξουμε τον τετράποδο φίλο μας για ενδεχόμενη παρουσία παρασίτων (είτε εξωπαράσιτα, είτε ενδοπαράσιτα ορατά στα κόπρανα) και να επικοινωνήσουμε με τον κτηνίατρό μας.

  • Νευρικότητα και Στρες

Ένας σκύλος που γλείφει ή μασάει την ουρά του, ιδιαίτερα παρουσία άγνωστων επισκεπτών ή κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας, αποτελεί γεγονός που υποδεικνύει νευρικότητα και στρες.


Πως μπορούμε να αποτρέψουμε τον σκύλο μας να κυνηγάει την ουρά του;
Παρότι, όταν αυτό συμβαίνει περιστασιακά, δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας, ωστόσο αν το κουτάβι μας φαίνεται να κυνηγά την ουρά του με εμμονή, τότε πιθανά αυτό να μας υποδηλώνει έμμεσα την ανάγκη του για περισσότερη θετική ενίσχυση και για περιορισμό των στρεσογόνων παραγόντων στο περιβάλλον του.


Τεχνικές θετικής ενίσχυσης για να βοηθήσουμε τον σκύλο μας να σταματήσει να κυνηγάει την ουρά του
Η θετική ενίσχυση είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος εκπαίδευσης και διαμόρφωσης της συμπεριφοράς ενός σκύλου. Αυτού του είδους η εκπαίδευση αξιοποιεί τη μέθοδο της ανταμοιβής, είτε με λιχουδιές, είτε με έπαινο ή απλά με ένα χάδι, ενισχύοντας έτσι την επιθυμητή συμπεριφορά. Η μέθοδος αυτή εστιάζει στην ενίσχυση της καλής συμπεριφοράς, αντί της τιμωρίας, ύστερα από την εκδήλωση μιας ανεπιθύμητης συμπεριφοράς. Όταν γίνεται σωστά, η θετική ενίσχυση μπορεί να διδάξει αποτελεσματικά ένα ευρύ φάσμα εντολών και συμπεριφορών. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τους σκύλους να δεθούν με τους ιδιοκτήτες τους, αναπτύσσοντας ισχυρούς δεσμούς βασισμένους στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και στον σεβασμό.


Εύκολα tips για την εκπαίδευση θετικής ενίσχυσης

  • Η διάρκεια κάθε εκπαιδευτικής διαδικασίας πρέπει να είναι σύντομη και διασκεδαστική.
  • Προσφέρουμε αμέσως την ανταμοιβή μετά από την θετική ανταπόκριση του σκύλου μας.
  • Παραμένουμε συνεπείς στις προσδοκίες μας.
  • Σταδιακά μειώνουμε τις λιχουδιές, αντικαθιστώντας τις με άλλου είδους επιβράβευση.

Μείωση άγχους και στρες
Αναζητούμε πιθανά αίτια που μπορεί να προκαλούν άγχος στον τετράποδο φίλο μας, ωθώντας τον να κυνηγάει την ουρά του. Κάποιες πιθανές αιτίες είναι οι αλλαγές στο σπίτι, η παρουσία άλλων σκύλων ή κάτι άλλο που μπορεί να του προκαλεί ανησυχία. Για να ηρεμήσουμε τον σκύλο μας, του παρέχουμε έναν χώρο όπου θα μπορεί να παρατηρήσει το περιβάλλον του. Τα χάδια βοηθούν ώστε να αισθανθεί πιο άνετα ο σκύλος μας, ενώ μπορεί επίσης να βοηθήσουν τον μικρό μας φίλο να σταματήσει να κυνηγάει την ουρά του. Σκεφτόμαστε πως μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα ήρεμο και φιλικό περιβάλλον για τον σκύλο μας.


Τρόποι για να εξασφαλίσουμε ένα ήρεμο και προσιτό περιβάλλον για τον σκύλο μας

  • Εύκολη πρόσβαση σε νερό και φαγητό.
  • Παρέχουμε πνευματική διέγερση μέσω παιχνιδιών.
  • Εξασφαλίζουμε την καθημερινή σωματική άσκηση με βόλτες, παιχνίδι και άλλες δραστηριότητες.
  • Ένα συγκεκριμένο μέρος στο οποίο θα ξεκουράζεται.

Ασφαλή αντικείμενα τα οποία μπορεί να δαγκώσει ο σκύλος μας, αντί της ουράς του
Η παροχή κατάλληλων παιχνιδιών για δάγκωμα στους σκύλους είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τη διαχείριση της συμπεριφοράς και την πρόληψη του κυνηγήματος της ουράς τους. Τα παιχνίδια αυτά είναι απαραίτητα για την πνευματική διέγερση και την απασχόληση του σκύλου μας, κρατώντας την προσοχή του μακριά από την ουρά του. Όταν επιλέγουμε παιχνίδια, δεν ξεχνάμε ότι αυτά πρέπει πάντα να είναι κατάλληλα για το μέγεθος, την ηλικία και το επίπεδο ενέργειας του σκύλου μας, παρέχοντάς του ένα ερέθισμα στο οποίο θα διοχετεύσει την ενέργειά του αντί να κυνηγάει την ουρά του.
Αποφεύγουμε παιχνίδια που μοιάζουν με καθημερινά αντικείμενα, ώστε να αποφευχθεί η σύγχυση. Για παράδειγμα, δεν δίνουμε στον σκύλο μας ένα παλιό παπούτσι το οποίο μπορεί να μασήσει, καθώς θα μπορούσε με την ίδια λογική ο σκύλος μας να επιλέξει και ένα παπούτσι που μόλις αγοράσαμε.


Πότε πρέπει να συμβουλευτούμε τον κτηνίατρό μας ή έναν κτηνίατρο συμπεριφοριολόγο;
Δεν είναι ασυνήθιστο να δούμε έναν σκύλο να κυνηγάει την ουρά του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και φυσιολογικό. Εάν το κουτάβι μας εκδηλώνει αυτή τη συμπεριφορά επανειλημμένα, τότε καλό θα ήταν να το αναφέρουμε στον κτηνίατρό μας. Ο κτηνίατρος θα μας κατευθύνει κατάλληλα, εξηγώντας μας τα πιθανά αίτια εκδήλωσης αυτής της συμπεριφοράς, αλλά και την ενδεδειγμένη αντιμετώπιση του προβλήματος. Ένας κτηνίατρος μπορεί να αναγνωρίσει εάν το κουτάβι μας κυνηγά την ουρά του λόγω πλήξης ή ψυχαναγκαστικής διαταραχής, καθώς επίσης μπορεί να καθορίσει και εάν υπάρχει ιατρικός λόγος πίσω από αυτή τη συμπεριφορά, αποκλείοντας το ενδεχόμενο ύπαρξης πόνου από τραυματισμό ή ενόχλησης παρασιτικής αιτιολογίας. Ο κτηνίατρός μας θα είναι σε θέση να μας συμβουλεύσει κατάλληλα ή/και να μας παραπέμψει σε κάποιον εξειδικευμένο κτηνίατρο συμπεριφοριολόγο.
Ο εντοπισμός της ακριβούς αιτιολογίας που ο σκύλος μας κυνηγάει την ουρά του θα μας βοηθήσει να βρούμε σε συνεργασία με τον κτηνίατρό μας, τον ενδεδειγμένο τρόπο αντιμετώπισης για να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής τόσο για το κουτάβι μας, όσο και για εμάς.

 


Πηγή: www.cesarsway.com

Εκπαίδευση & Συμπεριφορά (Εκπαίδευση Γάτας: Μαθαίνοντας Τα Βασικά)

Λένε ότι οι γάτες δεν μπορούν να εκπαιδευτούν. Ίσως είναι αλήθεια ότι μια γάτα δεν ανταποκρίνεται στην εκπαίδευση όπως ένας σκύλος, αλλά οι γάτες μπορούν να αναπτύξουν καλές συνήθειες, εάν συνεργαστούμε μαζί τους και κατανοήσουμε τα κίνητρά τους.
Επιτυχής εκπαίδευση γάτας σημαίνει ότι τόσο εμείς όσο και η γάτα μας (αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του σπιτιού) είμαστε ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα. Δημιουργούμε ένα ασφαλές περιβάλλον. Βεβαιωνόμαστε ότι όλα τα μέλη του σπιτιού ξέρουν πώς να αλληλεπιδρούν με τη γάτα μας. Φροντίζουμε οι εκπαιδευτικές συνεδρίες να είναι σύντομες. Δοκιμάζουμε την ηχητική εκπαίδευση.
 
Γιατί να εκπαιδεύσουμε τη γάτα μας;
Υπάρχουν μερικοί πολύ σημαντικοί λόγοι για να αφιερώσουμε χρόνο στην εκπαίδευση της γάτας μας. Αυτοί περιλαμβάνουν:
  • Για να προστατέψουμε τη γάτα μας, εμάς, άλλους ανθρώπους ή ζώα ή πολύτιμα αντικείμενα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την εκπαίδευση της γάτας μας για να έρθει κοντά μας ή για να μάθει να χρησιμοποιεί το ονυχοδρόμιο, αντί για τα έπιπλα, ώστε να ικανοποιήσει την ανάγκη της να ακονίσει τα νύχια της.
  • Για να εμπλουτίσουμε και να κάνουμε πιο ενδιαφέρουσα την καθημερινότητα της γάτας μας. Η εκπαίδευση μπορεί να προσφέρει πολύτιμη πνευματική και σωματική διέγερση σε μια γάτα, διατηρώντας τη ζωή της ενδιαφέρουσα και ευχάριστη.
  • Για να ενισχύσουμε τη σχέση μας με τη γάτα μας. Οι εκπαιδευτικές συνεδρίες που περιλαμβάνουν θετική ενίσχυση και ενθάρρυνση επιθυμητών εκδηλώσεων συμπεριφοράς, μπορούν να μας φέρουν πιο κοντά στη γάτα μας.
Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε εκπαιδεύοντας τη γάτα μας
Όταν επιδιώκουμε να εκπαιδεύσουμε τη γάτα μας, υπάρχουν ορισμένοι σημαντικοί κανόνες που πρέπει να λάβουμε υπόψη.
Δεν πρέπει να διαταράξουμε την τόσο σημαντική σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε αναπτύξει με τη γάτα μας. Αυτός ο δεσμός είναι το κλειδί για μια αμοιβαία μακροχρόνια υγιή σχέση αλληλεπίδρασης. Οι εκπαιδευτικές συνεδρίες δεν πρέπει να είναι τραυματικές. Εκπαιδεύουμε τη γάτα μας με αγάπη και υπομονή.
Δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε τη γάτα μας να κάνει κάτι που σαφώς δεν θέλει να κάνει, εκτός εάν είναι απαραίτητο και αναπόφευκτο για την υγεία και την ευημερία της ή για την ασφάλεια των υπόλοιπων μελών του σπιτιού (τόσο ανθρώπων, όσο και ζώων).
Δεν πρέπει να το παρακάνουμε. Πρέπει να ξέρουμε πότε πρέπει να σταματήσουμε. Για παράδειγμα, όταν εκπαιδεύουμε τη γάτα μας για να μάθει να δέχεται το βούρτσισμα των δοντιών της, εάν επιμείνουμε με το δάχτυλό μας ή την οδοντόβουρτσα στο στόμα της, εφόσον μας δείξει ότι αρχίζει να ενοχλείται, τότε όχι μόνο κινδυνεύουμε να μας δαγκώσει με έναν από τους φρεσκοβουρτσισμένους κυνόδοντές της, αλλά έτσι είναι επίσης λιγότερο πιθανό να είναι συνεργάσιμη στο μέλλον σε αυτή τη διαδικασία και έτσι αναιρούμε την όποια πρόοδο έχουμε κάνει. Η ουσία της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι η γατούλα μας να θέλει να κάνει αυτό που επιθυμούμε, όχι να την εξαναγκάζουμε και να της προκαλούμε δυσαρέσκεια. Αν βαριέται, κουράζεται ή -ακόμα χειρότερα- ενοχλείται από τις εκπαιδευτικές μας προσπάθειες, τότε καλύτερα να μην συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε. Αν η γάτα μας θελήσει να φύγει και να περιπλανηθεί, τότε την αφήνουμε και της δίνουμε τον χώρο της. Μπορούμε να συνεχίσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία αργότερα, ίσως με διαφορετική προσέγγιση. Ιδανικά, όλες οι εκπαιδευτικές συνεδρίες είναι σκόπιμο να ολοκληρώνονται επιτυχώς με την επιβράβευση της γάτας μας για την επιθυμητή συμπεριφορά που επέδειξε.
 
Δεν ακολουθούμε εκπαιδευτικές μεθόδους που βασίζονται στον φόβο ή στην τιμωρία. Το να εκφοβίσουμε τη γάτα μας για να κάνει αυτό που θέλουμε δεν είναι ποτέ καλή ιδέα. Μπορεί να δημιουργήσει άγχος στη γάτα μας και αυτό μόνο στην εκδήλωση ανεπιθύμητων συμπεριφορών θα μπορούσε να οδηγήσει. Ποτέ δεν ακολουθούμε στερητικές μεθόδους: ποτέ δεν υποβάλλουμε τη γάτα μας σε διαδικασία να «δουλέψει» για να κερδίσει το φαγητό της ή οτιδήποτε άλλο χρειάζεται, συμπεριλαμβανομένης της φροντίδας και της υποστήριξής μας.
 
Ξεκινάμε από νωρίς αν είναι εφικτό. Είναι πιο εύκολο να εκπαιδεύσουμε ένα γατάκι παρά μια ενήλικη γάτα. Ωστόσο, ακόμα και οι ενήλικες γάτες μπορούν να μάθουν. Ξεκινάμε να εκπαιδεύουμε τη γάτα μας με το που την φέρουμε στο σπίτι.
 
Χρησιμοποιούμε την ανταμοιβή για να δώσουμε κίνητρο στη γάτα μας. Είμαστε συνεπείς με τις ανταμοιβές, τουλάχιστον έως ότου η επιθυμητή συμπεριφορά γίνει συνήθεια για τη γάτα μας. Η ανταμοιβή δεν χρειάζεται πάντα να είναι κάποια λιχουδιά – γιατί μπορεί στο τέλος να καταλήξουμε με μια υπέρβαρη γάτα με αυτόν τον τρόπο. Μια ανταμοιβή μπορεί να είναι ακόμη και το παιχνίδι με ένα αγαπημένο αντικείμενο της γάτας μας. Μπορεί να είναι ένα παιχνίδι με catnip. Η φωνή μας μπορεί να αποτελέσει μια εξίσου ουσιαστική ανταμοιβή: Επαινούμε τη γάτα μας όταν κάνει αυτό που ελπίζουμε και αναμένουμε να κάνει. Στις γάτες αρέσει ο έπαινος, ειδικά όταν προέρχεται από κάποιον που γνωρίζουν και αγαπούν. Εάν στη γάτα μας αρέσουν τα χάδια και οι αγκαλιές, τότε μια αγκαλιά μπορεί επίσης να είναι μια ανταμοιβή. Γενικά, όταν εκπαιδεύουμε τη γάτα μας, προσπαθούμε κατά κάποιον τρόπο να ταυτίσουμε τους στόχους της γάτας μας με τους δικούς μας και αυτό επιτυγχάνεται κυρίως μέσω της επιβράβευσης της καλής συμπεριφοράς.
 
Δημιουργούμε ένα ασφαλές περιβάλλον. Βεβαιωνόμαστε ότι όλα τα μέλη του σπιτιού ξέρουν πώς να αλληλεπιδρούν με τη γάτα μας. Για παράδειγμα, αν θέλουμε η γάτα μας να μην ανεβαίνει στον πάγκο της κουζίνας, καλύτερα να μην αφήνουμε κάποιο φαγητό που θα τη δελεάσει εκεί πάνω. Αν θέλουμε να μπορούμε να παίξουμε με τη γάτα μας, χωρίς να μας δαγκώνει, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο παιχνίδι με ραβδί ή παιχνίδια που τα πετάμε σε απόσταση, αντί να χρησιμοποιούμε τα δάχτυλά μας, τα οποία μπορεί να δαγκώσει. Δείχνουμε στα παιδιά τον σωστό τρόπο να παίζουν με τη γατούλα μας και τα επιβλέπουμε—με αυτόν τον τρόπο, όλοι διασκεδάζουν και κανείς δεν δυσαρεστείται ή τραυματίζεται. Κατά μία έννοια, η εκπαίδευση της γάτας μας ξεκινά με την εκπαίδευση των μελών της οικογένειας.
 
Φροντίζουμε οι εκπαιδευτικές συνεδρίες να είναι σύντομες. Γενικά, η διάρκεια των 5-10 λεπτών λειτουργεί καλύτερα για την εκπαίδευση της γάτας. Μπορούμε να επαναλάβουμε αυτές τις σύντομες συνεδρίες πολλές φορές μέσα στην ημέρα, όταν δουλεύουμε πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο είδος συμπεριφοράς.
 
Καλό είναι να πηγαίνουμε τη γάτα μας στον κτηνίατρο για τακτικές εξετάσεις, καθώς και όταν παρουσιάζει σημάδια ασθένειας ή δραστικές και παραμένουσες αλλαγές στη συμπεριφορά της. Πολλές παθήσεις μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά μιας γάτας. Για παράδειγμα, ο χρόνιος πόνος που προκαλεί η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να είναι η αιτία για την οποία η γάτα μας αποφεύγει να πάει στην αμμολεκάνη της.
 
Δοκιμάζουμε την ηχητική εκπαίδευση. Αυτή η μέθοδος εκπαίδευσης χρησιμοποιεί έναν μοναδικό ήχο, για να ενημερώνει τη γάτα μας όταν έχει κάνει κάτι που εγκρίνουμε. Μπορούμε να παράγουμε έναν ήχο πιο γρήγορα από ό,τι μπορούμε να δώσουμε μια ανταμοιβή, επομένως κάνοντας έναν συγκεκριμένο ήχο η γάτα μας αντιλαμβάνεται αμέσως για το τι μας ευχαριστεί και, στη συνέχεια, μπορούμε να της δώσουμε και την ανταμοιβή που της αξίζει. Καθώς, η γάτα μας ανταποκρίνεται στο ηχητικό μήνυμα και εξοικειώνεται με τη διαδικασία, αν η ανταμοιβή της είναι κάποια λιχουδιά, τότε σταδιακά αυτή καλό είναι να αντικαθίσταται από κάποια άλλου είδους ανταμοιβή, όπως για παράδειγμα το αγαπημένο παιχνίδι της.
 
Υπάρχει κάτι πολύ σημαντικό που πρέπει να μην ξεχνάμε στην εκπαίδευση μιας γάτας: Τα αποτελέσματά μπορεί να διαφέρουν από γάτα σε γάτα. Οι γάτες είναι ζώα με πολύπλοκη και ξεχωριστή προσωπικότητα η καθεμιά. Αυτό που λειτουργεί στις περισσότερες γάτες μπορεί να μην λειτουργεί στη δική μας. Χρησιμοποιούμε την κοινή λογική, ενώ ταυτόχρονα είμαστε προσεκτικοί και προσαρμοστικοί. Εάν μια μέθοδος εκπαίδευσης είναι επανειλημμένα αναποτελεσματική ή προκαλεί απογοήτευση σε εμάς και δυσαρέσκεια στη γάτα μας, είναι πιθανά καλύτερο να τη διακόψουμε και να δοκιμάσουμε μια διαφορετική προσέγγιση.
Τα βασικά βήματα για τη σωστή εκπαίδευση της γάτας
Οι γάτες έχουν διαφορετικά ενδιαφέροντα η καθεμιά, όπως και οι άνθρωποι. Επομένως, είναι σκόπιμο να τα αξιοποιήσουμε στο πλαίσιο της εκπαίδευσης. Στις γάτες αρέσει (μεταξύ άλλων) το φαγητό, η στοργή και η διασκέδαση. Η διασκέδαση μπορεί να περιλαμβάνει οτιδήποτε, από ένα παιχνίδι μέχρι την παρατήρηση των πουλιών έξω από το παράθυρο, ακόμη και ένα χαρτόκουτο μπορεί να είναι μια αφορμή για παιχνίδι και διασκέδαση.
 
Οι γάτες φημίζονται για την περιέργειά τους. Τους αρέσει να εξετάζουν οτιδήποτε νέο, να αφήνουν τη μυρωδιά τους πάνω του, ίσως ακόμη και να κοιμούνται πάνω του (ή μέσα σε αυτό). Μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτό το στοιχείο της προσωπικότητάς τους στο πλαίσιο της εκπαίδευσης. Για παράδειγμα, για να βοηθήσουμε μια ντροπαλή γάτα να νιώσει πιο άνετα και να ξεδιπλώσει τον χαρακτήρα της, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ποντίκι-παιχνίδι το οποίο μετακινούμε σε όλο το δωμάτιο με έναν πιο ενδιαφέρον τρόπο, για να τραβήξουμε την προσοχή της γάτας μας και στη συνέχεια μπορούμε να κρύψουμε το παιχνίδι, όχι πολύ κοντά, αλλά όχι και πολύ μακριά από τη γάτα μας, ώστε να παρακινήσουμε την περιέργειά της να το ψάξει.
 
Οι γάτες, ειδικά αν έχουν γνωριστεί με τον ιδιοκτήτη τους από νωρίς στη ζωή τους, εκτιμούν και προσβλέπουν στην ευγενική προσοχή του ανθρώπου που έχουν «υιοθετήσει». Η φήμη ότι οι γάτες είναι ανεξάρτητες είναι μόνο κατά το ήμισυ ορθή. Αν και, στην άγρια φύση, οι γάτες τείνουν να ζουν μόνες τους, σε ένα περιβάλλον στο οποίο έχουν εξημερωθεί μπορεί να είναι αρκετά κοινωνικά πλάσματα. Όχι μόνο δημιουργούν φιλίες με ανθρώπους και άλλες γάτες, αλλά μπορούν επίσης να έρθουν κοντά και με άλλα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων και των κουνελιών. Έτσι, οι γάτες παρότι δεν είναι αγελαία ζώα, παρ’ όλ’ αυτά τους αρέσει να μαθαίνουν, να παίζουν, να τρώνε και να χαλαρώνουν με τους ανθρώπους που θεωρούν φίλους τους. Αυτή η σχέση μπορεί να διευκολύνει την εκπαιδευτική διαδικασία.
 
Στις γάτες αρέσει η παρέα μας και αυτό δεν προκαλεί έκπληξη στους περισσότερους ιδιοκτήτες γάτας που έχουν συνηθίσει το γατάκι τους να τους επισκέπτεται στο μπάνιο ή να αυτοπεριποιείται δίπλα τους ή ακόμη και πάνω στα πόδια τους. Στην πραγματικότητα, οι γάτες ήταν συνένοχοι στην εξημέρωσή τους. Μπορεί κανείς εύκολα να φανταστεί ένα μικρό γατάκι πριν από χιλιάδες χρόνια να περιπλανιέται ανάμεσα σε μια ομάδα ανθρώπων και να κλέβει γρήγορα τις καρδιές τους με την πονηριά και την γλυκύτητά του.
Όμως, παρά την εντυπωσιακή ικανότητα που έχουν οι γάτες να αναπτύσσουν μακροχρόνιες φιλίες με ανθρώπους και ζώα, συνεχίζουν να θέλουν τον χώρο τους και την ανεξαρτησία τους. Είναι στη φύση τους. Επομένως, καλό είναι να μην το ξεχνάμε αυτό, ώστε οι προσδοκίες μας να είναι ρεαλιστικές και με σεβασμό στο χαρακτήρα της γάτας μας.
 
Προσοχή: ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας της γάτας μας είναι γενετικά προγραμματισμένα. Πιθανότατα δεν πρόκειται να αλλάξει μια γάτα και από ηπίων τόνων ξαφνικά να γίνει η πιο κοινωνική γάτα. Με την ίδια λογική, καθώς οι γάτες μεγαλώνουν, τείνουν να γίνονται πιο προσιτές. Προσαρμόζουμε την εκπαίδευση σύμφωνα με την ηλικία και την προσωπικότητα της γάτας μας. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι ακόμη και οι ηλικιωμένες γάτες απολαμβάνουν το παιχνίδι και την εξερεύνηση, απλώς ίσως σε πιο ήπιους τόνους.
 
Όταν το γατάκι μας εκδηλώνει μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά, πιθανότατα να μην είναι θυμωμένο, αλλά μπορεί κάτι να το προβληματίζει
Δεν πρέπει να πέφτουμε στην παγίδα πιστεύοντας ότι η γατούλα μας είναι θυμωμένη όταν κάνει κάτι που θεωρούμε ως ανάρμοστη συμπεριφορά. Μπορεί να κατούρησε το μαξιλάρι μας κατά τη διάρκεια της απουσίας μας, επειδή φοβήθηκε ότι είχαμε χαθεί και έτσι άφησε τη μυρωδιά της σε ένα οικείο μέρος, για να μας βοηθήσει να βρούμε το δρόμο για το σπίτι. Μπορεί να επιτεθεί στο πόδι μας όταν περπατάμε, επειδή είναι σε κατάσταση διέγερσης και χρειάζεται περισσότερο χρόνο παιχνιδιού.
 
Οι ανεξήγητες συμπεριφορές έχουν, σχεδόν πάντα, κάποια λογική υποκείμενη αιτία. Προσδιορίζουμε την αιτία (ή τις αιτίες), με τη βοήθεια του κτηνιάτρου μας όταν χρειάζεται. Αξιολογούμε και, εάν χρειάζεται, βελτιώνουμε το περιβάλλον του σπιτιού της γατούλας μας. Αναζητούμε τρόπους ώστε να αυξήσουμε τον χρόνο που αφιερώνουμε, τόσο εμείς, όσο και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς μας, στη γάτα μας. Παράλληλα, επικεντρωνόμαστε σε ένα στοχευμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης. Γενικά, προσπαθούμε να διορθώσουμε τα προβλήματα συμπεριφοράς με καλοσύνη, συμπάθεια, προσοχή στη λεπτομέρεια, επιμονή και θετική στάση. Η εκπαίδευση μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική ως μέρος μιας ολιστικής προσέγγισης στη φροντίδα της γάτας μας για την πρόληψη προβλημάτων που ούτε εμείς ούτε και η γάτα μας επιθυμεί.
 
Σημείωση: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η γάτα μας μπορεί να αντιδρά έντονα ως απόρροια κάποιου προβλήματος υγείας, αλλά με τον καιρό, η συμπεριφορά αυτή μετατρέπεται σε μια συνήθεια που παραμένει για πολύ καιρό, αφότου έχει σταματήσει να υφίσταται η αρχική αιτία που την πυροδότησε. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η εκπαίδευση με ανταμοιβή και κίνητρα μπορεί να βοηθήσει στον επανακαθορισμό της συμπεριφοράς της γάτας μας, ώστε να τη βοηθήσουμε να επιστρέψει στη ρουτίνα της. 
 
Η γάτα μας έχει στειρωθεί;
Αν όχι, καλό είναι να επικοινωνήσουμε με τον κτηνίατρό μας, ώστε να μας καθοδηγήσει σχετικά με τον προγραμματισμό της στείρωσης του τετράποδου φίλου μας.
Η στείρωση μπορεί να αποτρέψει ή να λύσει πολλά προβλήματα κατά ένα σημαντικό βαθμό. Σε γενικές γραμμές, μια στειρωμένη γάτα είναι πιο ήρεμη. Οι αρσενικές γάτες (ειδικά) είναι λιγότερο πιθανό να ψεκάσουν όταν στειρωθούν. Οι θηλυκές γάτες δεν επηρεάζονται από τους επαναλαμβανόμενους οίστρους και τις πολλαπλές κυήσεις κατ’ εξακολούθηση, μόλις στειρωθούν. Τόσο οι αρσενικές, όσο και οι θηλυκές γάτες είναι λιγότερο επιρρεπείς στη φυγή. Επίσης, ο κίνδυνος εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου μειώνεται.
 
Δυστυχώς, υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός αδέσποτων γατών παρά τις εθελοντικές δράσεις από διάφορες οργανώσεις, καθώς τα καταφύγια και οι χώροι φιλοξενίας ζώων είναι μονίμως γεμάτοι. Τα ζώα που είναι αδέσποτα όχι μόνο δεν έχουν ένα σπίτι και έναν άνθρωπο να τους παράσχει την φροντίδα που έχουν ανάγκη, αλλά διατρέχουν και μεγάλο κίνδυνο ζώντας στον δρόμο. Οι εθελοντικές και κρατικές δράσεις κτηνιάτρων, καθώς και τα φιλοζωικά σωματεία κάνουν ό,τι μπορούν για να μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων γατών, με την παροχή καταφύγιων και τη διενέργεια προγραμμάτων στειρώσεων. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς από πλευράς μας, είναι να στειρώσουμε τον τετράποδο φίλο μας, τόσο για το δικό του καλό, όσο και για το καλό των άλλων γατών. Έτσι, μειώνονται τα ποσοστά των ανεπιθύμητων κυήσεων, αλλά και των αδέσποτων ζώων.
 
Μαθαίνουμε να ζούμε με τις ιδιαιτερότητες της γάτας μας
Οι γάτες έχουν και νύχια, και δόντια, και τρίχωμα και φωνητικές χορδές. Πρέπει να ξύσουν, να παίξουν και να ζυμώσουν. Οι περισσότερες γάτες έχουν ανάγκη να σκαρφαλώσουν, να κοιτάξουν έξω από το παράθυρο, να κοιμηθούν οπουδήποτε στο σπίτι και να μας κάνουν παρέα, όπου κι αν βρισκόμαστε. Μερικές φορές πρέπει να τρέχουν από τη μια άκρη του σπιτιού στην άλλη, χωρίς προφανή λόγο. Κατά την εκπαίδευση, προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε και να σεβαστούμε αυτές τις ανάγκες, όσο το δυνατόν περισσότερο. Σίγουρα αναμένουμε κάποια φθορά στα έπιπλα από τα νύχια της γάτας μας, όταν τρέχει επάνω τους, καθώς επίσης και οι τούφες από τρίχες στα πιο περίεργα μέρη, είναι εξίσου αναμενόμενες. Όλα αυτά συνιστούν βασικά χαρακτηριστικά της μοναδικής γοητεία που έχουν οι γάτες!
 
Όταν η γατούλα μας είναι ηλικιωμένη ή εάν έχει προβλήματα υγείας, μπορεί να έχει περιστασιακά κάποια ατυχήματα. Την αντιμετωπίζουμε πάντα με αγάπη και κατανόηση. Για την ίδια αυτό που της συμβαίνει είναι ακόμη πιο δυσάρεστο απ’ ότι για εμάς. Εάν προκαλέσουμε τη γάτα μας, δεν πρέπει να εκπλαγούμε ή να θυμώσουμε εάν αντιδράσει με κάποιου είδους αυτοάμυνα ή οριοθέτηση χώρου, μέσω μιας γρατζουνιάς με τα νύχια της ή με κάποιο δάγκωμα. Αυτός είναι ο τρόπος της να «εκπαιδεύσει» εκείνη εμάς, να προστατεύσει τον εαυτό της και να διατηρήσει τον έλεγχο της ζωή της. Εν ολίγοις, αποδεχόμαστε και προσαρμοζόμαστε με την φυσιολογική συμπεριφορά της γάτας, όσο το δυνατόν περισσότερο. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες εκπαίδευσης της γάτας μας που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής της, θα αυξήσουν την οικιακή γαλήνη και την ευτυχία και θα ενισχύσουν τις σχέσεις ανάμεσα στη γάτα μας και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Με λίγη προσπάθεια, υπομονή και καλή διάθεση, η εκπαίδευση της γάτας μπορεί να είναι ικανοποιητική, αλλά και διασκεδαστική.
 
Ορισμένα είδη συμπεριφοράς στη γάτα μπορεί να αποτελούν απόρροια ασθένειας, τραυματισμού ή ακόμα και λόγω της μεγάλης ηλικίας του ζώου. Επικοινωνούμε με τον κτηνίατρό μας για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση οποιασδήποτε πάθησης. Καλό είναι να γνωρίζουμε τους φυσικούς περιορισμούς της γάτας μας και να κρατάμε την εκπαίδευση εντός αυτών των ορίων.
 
Τελευταίο Tip
Μερικές φορές μπορούμε να επιβραβεύουμε τη γάτα μας χωρίς κανέναν άλλο λόγο, υπενθυμίζοντάς της πόσο σημαντική είναι για εμάς. Η γάτα μας θα εκτιμήσει αυτές τις απροσδόκητες πράξεις καλοσύνης, οι οποίες θα ενισχύσουν τη φιλική μας σχέση μαζί της και θα βελτιώσουν την αυτοπεποίθησή της, το αίσθημα ασφάλειας και τη συμπεριφορά της—όλα αυτά θα βοηθήσουν στην πρόληψη εμφάνισης προβλημάτων συμπεριφοράς, καθώς και στη διορθωτική εκπαίδευση.
 
 
Πηγήwww.cathealth.com

Εκπαίδευση & Συμπεριφορά (Βγάζοντας Βόλτα Έναν Δύσκολο Σκύλο)

Η βόλτα με τον σκύλο μας έξω από το σπίτι και γύρω από τη γειτονιά μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση μιας συμπεριφοράς που είναι εντελώς διαφορετική από αυτή στο σπίτι. Όχι μόνο υπάρχουν περισσότεροι αντιπερισπασμοί (θόρυβοι, μυρωδιές και άλλοι σκύλοι) που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, αλλά και ο σκύλος μας θα πρέπει να προσαρμόσει την συμπεριφορά του σύμφωνα με τους σκυλίσιους κανόνες του δρόμου. Επομένως, εάν το σκυλάκι μας τραβάει πολύ το λουρί του, είτε είναι επιθετικό προς άλλα ζώα ή απλά δεν θέλει να υπακούσει, τότε οι συμβουλές που ακολουθούν παρακάτω σίγουρα θα μας βοηθήσουν να βγάλουμε βόλτα τον δύσκολο σκύλο μας.
Είναι σημαντικό να έχουμε ηγετικό ρόλο. Πρέπει να κάνουμε τον σκύλο μας να μας δει από αυτή την οπτική και να αντιληφθεί ότι εμείς τον καθοδηγούμε και όχι εκείνος εμάς.

Μιλάμε μέσα από τον χειρισμό του λουριού
Δεν χρειάζεται να δώσουμε στον σκύλο μας προφορικές εντολές. Αντίθετα, του δίνουμε εντολές μέσα από τον χειρισμό του λουριού και μέσω της γλώσσας του σώματός μας. Εάν κινηθεί (μπροστά από εμάς), θα σηκώσουμε το λουρί. Το μήνυμά που μεταδίδουμε είναι «Ακολούθησέ με». Είναι η «κουβέντα» μας μέσα από το λουρί.

Διορθώνουμε και μετά χαλαρώνουμε
Είναι σημαντικό μόλις διορθώσουμε τον σκύλο μας με το λουρί, να χαλαρώσουμε. Θέλουμε ο σκύλος μας να κάνει το σωστό, χωρίς να χρειαστεί να του το υπενθυμίζουμε συνεχώς. Δεν χρειάζεται να του το πούμε, θα πρέπει να είναι συντονισμένος μαζί μας. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ ενός σκύλου που είναι εκπαιδευμένος και ενός σκύλου που είναι ισορροπημένος.

Είμαστε υπομονετικοί
Ας μην ξεχνάμε ότι ο σκύλος μας χρειάζεται  χρόνο για να ηρεμήσει, ειδικά αν στη βόλτα υπήρξε κάποιο εξωτερικό ερέθισμα που τον έκανε να νιώθει ότι απειλείται. Θα πρέπει να του δώσουμε τον χρόνο που χρειάζεται.

Όταν δεν νιώθουμε σίγουροι, κάνουμε στην άκρη
Αν ο σκύλος μας αρχίσει να αντιδρά σε κάποιο ερέθισμα, όπως για παράδειγμα σε έναν άλλο σκύλο, και δεν νιώθουμε άνετα με αυτή την κατάσταση, δεν είναι κακό απλώς να απομακρυνθούμε για να ηρεμήσει ο σκύλος μας.

Δεν τον πιέζουμε 
Δεν μπορούμε να αναγκάσουμε τον σκύλο μας να κάνει κάτι, καθώς όπως είναι αναμενόμενο θα αντισταθεί. Χρησιμοποιούμε, λοιπόν, λιχουδιές και ήχους για να τον καλοπιάσουμε. Ο σκύλος μας χρειάζεται ενθάρρυνση, όχι πίεση. 

Χρησιμοποιούμε τις αισθήσεις του σκύλου μας
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς λειτουργούν οι αισθήσεις του. Οι σκύλοι έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την αίσθηση της όσφρησης, μετά ακολουθεί η ακοή και τέλος η όραση. Πρώτα θα πρέπει να δείξουμε στον σκύλο μας τι θέλουμε να κάνει, καθοδηγώντας τον με μια λιχουδιά. Μόλις το συνηθίσει, θα χρησιμοποιήσουμε κάποιον ήχο, ώστε να συσχετίσει τον ήχο με τη λιχουδιά και τη δράση. Τέλος, μόλις καταφέρει να συνδυάσει και τις τρεις αισθήσεις, θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον ήχο χωρίς τη λιχουδιά. 

Συναισθηματική ακεραιότητα
Τέλος, θα πρέπει πάντα να ελέγχουμε τα συναισθήματά μας, καθώς αυτά αντανακλώνται και στον σκύλο μας μέσω της αλληλεπίδρασης που έχουμε μαζί του. Καλό είναι όταν νιώθουμε συναισθηματική ένταση να αποφεύγουμε να την μεταδώσουμε στον τετράποδο φίλο μας. 

Όσο πιο κοντά είμαστε στον σκύλο μας, τόσο πιο εύκολη θα είναι η επικοινωνία μας μαζί του. Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω μπορούμε να μετουσιώσουμε τη βόλτα με τον σκύλο μας σε καθημερινή ευχαρίστηση!
Πηγή: www.womansday.com

Εκπαίδευση & Συμπεριφορά (Κουτάβι – Εξοικείωση Με Το Λουρί)

Η υπομονή είναι το κλειδί
Ορισμένοι σκύλοι ανταποκρίνονται απευθείας στη διαδικασία του να φοράνε κολάρο και λουρί, χωρίς να αντιστέκονται και κάποιοι άλλοι όχι. Μερικοί ιδιοκτήτες πρέπει να φορέσουν στο σκύλο τους λουρί, ήδη από τη στιγμή που τον υιοθετούν και κάποιοι μπορεί να μην χρειαστεί να βάλουν στο σκύλο τους λουρί για μερικούς μήνες.
Τα πιο σημαντικά σημεία-κλειδί για την εξοικείωση του κουταβιού μας με το λουρί του είναι η υπομονή (σταδιακά με τον ρυθμό και την ιδιοσυγκρασία του σκύλου μας), η ηρεμία, η αυτοπεποίθηση και η εύρεση τρόπων, ώστε να μπορούμε να ξεπερνάμε τις φοβίες και την επιφυλακτικότητα που μπορεί να νιώσει ο τετράποδος φίλος μας.
 
Διαλέγουμε το σωστό κολάρο και λουρί
Για να κινητοποιήσουμε το κουτάβι μας να περπατήσει φορώντας λουρί, χρειάζεται πρώτα να έχουμε επιλέξει το κατάλληλο κολάρο και λουρί. Ακούγεται σαν ένα προφανές βήμα, αλλά υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι στην αγορά. Αρχικά, προτιμάμε ένα ελαφρύ επίπεδο κολάρο και ένα ελαφρύ λουρί για ένα μικρό κουτάβι. Μπορούμε να προχωρήσουμε σε άλλες μορφές κολάρων αργότερα, αν χρειαστεί.


Κάνουμε μικρά βήματα σταδιακά
Το πρώτο βήμα είναι να εξοικειώσουμε το κουτάβι μας με ένα κολάρο. Προσπαθούμε να αποφύγουμε προβλήματα και καταστάσεις, όπου το κουτάβι μας θα μπορούσε να ανησυχήσει, να φοβηθεί ή ακόμα και να αντιδράσει έντονα. Ακόμη και φορώντας του απλά το κολάρο ή/και το λουρί μπορεί να συμβεί κάτι αντίστοιχο. Βάζουμε, λοιπόν, το κολάρο σε στιγμή που το κουτάβι μας είναι απασχολημένο με κάτι άλλο και δεν υπάρχει το περιθώριο να αντιληφθεί πλήρως τη διαδικασία.
Φοράμε το κολάρο όταν το κουτάβι μας βγαίνει έξω στην αυλή μαζί μας ή ακόμα και στο σπίτι όταν αλληλοεπιδρούμε μαζί του. Το κολάρο πρέπει να είναι άνετο, και όχι τόσο σφιχτό που να ενοχλεί το κατοικίδιό μας. Με άλλα λόγια, το κουτάβι μας θα πρέπει να ξεχάσει ότι το φοράει, καθώς τραβάμε την προσοχή του και παίζουμε μαζί του για να το απασχολήσουμε.
Το φοράμε στο κουτάβι μας την ώρα του φαγητού ή όταν κάνουμε κάποια βασική εκπαίδευση. Πολύ γρήγορα θα αποδεχτεί την αίσθηση του κολάρου και του λουριού —ειδικά αν συσχετιστεί με το φαγητό— και μετά μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο. Ένα πράγμα που πρέπει να προσέξουμε είναι αν ο σκύλος μας επιδιώκει να βγάλει το κολάρο. Αν το κάνει αυτό, τραβάμε την προσοχή του και τον ενθαρρύνουμε απλά να μας ακολουθήσει ή του δίνουμε ένα παιχνίδι για να παίξει, ώστε να ξεχάσει τη δυσαρέσκειά του προς το κολάρο.


Συνδυάζουμε το λουρί με το παιχνίδι
Κάποιοι σκύλοι με το που θα πιάσουμε το λουρί και νιώσουν την παραμικρή ένταση, μπορεί να αισθανθούν ως «αιχμάλωτο θύμα». Έτσι, όταν του βάλουμε το λουρί, θα πρέπει να τον αφήσουμε να τρέξει σέρνοντάς το, πάντα σε ελεγχόμενο περιβάλλον ασφαλώς.
Βοηθάει, επίσης, να έχουμε και ένα άλλο σκύλο στο χώρο για να παίξει μαζί με το κουτάβι μας, όσο φοράει το λουρί του. Εάν δεν έχουμε άλλο σκύλο, τότε παίζουμε με το κουτάβι μας ή εφαρμόζουμε κάποια διασκεδαστική ρουτίνα εκπαίδευσης, όπως η εκμάθηση των εντολών σήκω-κάτσε που επιβραβεύεται με μια λιχουδιά. Όταν το κάνει αυτό και δείχνει άνετα, σηκώνουμε περιστασιακά το λουρί και το καλούμε να έρθει κοντά μας. Προσπαθούμε με ήπιο και ενθαρρυντικό τρόπο να κάνουμε το κουτάβι μας να πλησιάσει κοντά μας.
Οι λιχουδιές σίγουρα είναι βοηθητικές, αλλά πάντα φροντίζουμε να είναι μικρές και όχι μεγάλες σε μέγεθος που θα απαιτούν στη συνέχεια ο σκύλος μας να αφιερώνει χρόνο για να τις μασήσει.


Ενθαρρύνουμε το κουτάβι μας
Όταν κρατάμε για πρώτη φορά το λουρί, δεν είναι καλή ιδέα να απαιτήσουμε ακόμα από το κουτάβι μας να μας ακολουθήσει. Αν το κάνει αυτό φυσικά, θα είναι υπέροχο, αλλά αν δεν συμβεί αυτό δεν πρέπει να μπούμε στον πειρασμό να τραβήξουμε το λουρί για να το κάνει. Κάνουμε τα πάντα ήρεμα και με ήπιο τρόπο. Μερικές φορές ακόμη και να στέκεται ακίνητο ή να κάθεται κάτω, ενώ καταλαβαίνει τι συμβαίνει είναι καλό.
Πρέπει να δώσουμε χρόνο στο κουτάβι μας να επεξεργαστεί όλες αυτές τις πληροφορίες σχετικά με το τι είναι και τι κάνει το λουρί. Το αφήνουμε να νιώσει εμπιστοσύνη μαζί μας, και στη συνέχεια με το λουρί και τον εαυτό του. Μπορούμε ακόμη να χρησιμοποιήσουμε μια λιχουδιά που κρατάμε στο χέρι μας στο πλάι, στο ύψος του κεφαλιού του για να κάνουμε τον μικρό μας φίλο να περπατά δίπλα μας, καθώς φοράει το λουρί του, και μετά να τον κάνουμε περιστασιακά να σταματά και να κάθεται περιμένοντας να του δώσουμε τη λιχουδιά.
Μερικοί σκύλοι μπορεί να καθίσουν και να αποφασίσουν να μην κινηθούν. Σε αυτήν την περίπτωση, περπατάμε μερικά βήματα μακριά, γονατίζουμε και ενθαρρύνουμε το κουτάβι μας να έρθει κοντά μας χρησιμοποιώντας μια λιχουδιά. Έπειτα πάλι κάνουμε μερικά βήματα με τον ίδιο τρόπο για να περπατήσει. Για πολλά κουτάβια ιδιαίτερα όσα είναι επιφυλακτικά, αλλά ακόμα και για αυτά που δεν είναι, το κολάρο και το λουρί μπορεί να είναι λίγο περιοριστικά και να προκαλέσουν την αντίσταση του σκύλου μας. Ορισμένοι σκύλοι μπορεί να περπατούν δίπλα μας χωρίς να φοράνε λουρί και μόλις τους το φορέσουμε να συμπεριφερθούν διαφορετικά.
Παίρνουμε το χρόνο μας και διατηρούμε την ψυχραιμία μας, αλλά πρέπει να είμαστε επίμονοι σε αυτό που κάνουμε για να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ακόμα κι αν τα αποτελέσματα είναι μόνο ένα μικρό βήμα προς αυτό που θέλουμε να πετύχουμε, με τον καιρό, τα μικρά βήματα θα γίνουν μεγάλα. Σύντομα ο σκύλος μας θα δέχεται το λουρί και τελικά θα το φοράει περπατώντας δίπλα μας σε μια όμορφη βόλτα.

 


Πηγή: www.cesarsway.com

 

Εκπαίδευση & Συμπεριφορά (Ζήλεια & Σκύλος)

Γιατί μπορεί να ζηλεύουν οι σκύλοι;

Είναι φυσιολογικό για έναν άνθρωπο να νιώσει ένα αίσθημα ζήλιας όταν κάποιος με τον οποίο έχει δεθεί συναισθηματικά περνάει χρόνο με κάποιον άλλο ή απλώς δεν του δίνει την προσοχή που έχει συνηθίσει να λαμβάνει. Το ίδιο συμβαίνει και με το σκύλο. Όταν έχει αναπτυχθεί ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ ενός σκύλου και του ιδιοκτήτη του, υπάρχει ένα φυσικό ένστικτο από το σκύλο να διεκδικεί την προσοχή του ιδιοκτήτη του όταν δεν την έχει. 

Ζηλεύουν οι σκύλοι άλλους σκύλους;

Είτε όταν χαϊδεύουμε έναν άλλο σκύλο, είτε όταν επιστρέφουμε σπίτι και προηγουμένως ήμασταν κοντά σε κάποιο σκύλο, ο σκύλος μας ζηλεύει και αυτό πηγάζει από την αφοσίωσή του σε εμάς, καθώς μας θεωρεί «αρχηγό της αγέλης» του. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο σκύλος μας θα γίνει επιθετικός και κυρίαρχος, αλλά μπορεί να είναι προφανές ότι αισθάνεται κάποιου είδους αδικία ή προδοσία.
Εάν ο σκύλος μας συνεχίζει να ενοχλείται από τη συναναστροφή μας με άλλους σκύλους, ίσως είναι καλή ιδέα όταν επιδεικνύει καλή συμπεριφορά υπό αυτές τις συνθήκες, να τον ανταμείβουμε με μια λιχουδιά. Ένα απλό παράδειγμα είναι όταν ο σκύλος μας είναι ξαπλωμένος στο κρεβατάκι του και δεν σηκωθεί να έρθει προς το μέρος μας, παρότι εμείς ασχολούμαστε με κάποιον άλλο σκύλο. Επιβραβεύοντάς τον με μια λιχουδιά για αυτή την συμπεριφορά του, έτσι επικροτούμε την ηρεμία του και αυτό θα του διδάξει τη συμμόρφωση.

Ζηλεύουν οι ενήλικοι σκύλοι τα νέα κουτάβια;

Το να φέρουμε ένα νέο κουτάβι στο σπίτι μας που απαιτεί περισσότερη προσοχή και φροντίδα αποτελεί πάντα μια πρόκληση. Ίσως είναι καλή ιδέα να φέρουμε πρώτα το κουτάβι σε επαφή με το νέο του περιβάλλον και να το αφήσουμε να μυρίσει λίγο το χώρο πριν συναντήσει τους άλλους σκύλους του σπιτιού.
Σύμφωνα με μελέτες, ο σκύλος μας μπορεί να ζηλεύει ακόμη και όταν παίζουμε με ένα λούτρινο σκύλο, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να κάνουμε αυτή τη μετάβαση όσο το δυνατόν πιο ομαλά γίνεται για εμάς και τον σκύλο μας. Όταν θα φέρουμε για πρώτη φορά το κουτάβι στο σπίτι μας, φροντίζουμε να διατηρήσουμε τη ρουτίνα μας, ως έχει, αλλά και να κρατήσουμε τη σχέση μας με τον σκύλο μας αμετάβλητη, δίνοντάς του το χώρο του και την προσοχή που χρειάζεται.
TIP: Εάν εξακολουθούμε να ανησυχούμε για τη διαδικασία του να φέρουμε σε επαφή τον σκύλο μας με ένα νέο κουτάβι, ίσως να ήταν καλό να του το παρουσιάσουμε για πρώτη φορά σε ουδέτερο έδαφος, δηλαδή εκτός της περιοχής κυριαρχίας του. Αυτό θα δείξει στον σκύλο μας ότι είμαστε πρόθυμοι να αλληλεπιδράσουμε και με τους δύο εξαρχής.

Οι σκύλοι ζηλεύουν τους ανθρώπους;

Σε γενικές γραμμές, ο σκύλος μας δεν θα ζηλέψει έναν άγνωστο που σταματήσαμε για να του μιλήσουμε στο δρόμο, σε σύγκριση με το να σκύψουμε και να χαϊδέψουμε έναν άλλο σκύλο. Ωστόσο, στην περίπτωση που υπάρχει ένα νέο πρόσωπο που έρχεται συνεχώς στο περιβάλλον του σκύλου, μπορεί να αρχίσει να ζηλεύει αν νιώσει παραμέληση κάθε φορά που έρχεται αυτό το άτομο. Αυτό μπορεί να αποτελέσει προσβλητικό συμβάν για τον σκύλο και να οδηγήσει σε προβληματική συμπεριφορά είτε στη βόλτα, είτε αλλού.


Οι σκύλοι ζηλεύουν τα μωρά;

Όπως και με τα κουτάβια, ο σκύλος μας μπορεί να ζηλέψει ένα νέο μωρό που θα έρθει στο περιβάλλον του και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να εγκλιματιστεί σε αυτή τη νέα κατάσταση και να εξοικειωθεί με το νέο βρέφος. Ο σκύλος μας θα αντιληφθεί σύντομα ότι υπάρχει κάποιος άλλος που έχει όλη την αγάπη και την προσοχή επάνω του στο δωμάτιο, γι' αυτό θα πρέπει να φροντίσουμε να του δίνουμε εξίσου σημασία όταν βρίσκονται με το παιδί στον ίδιο χώρο. Ίσως είναι καλύτερα να αφήσουμε τον σκύλο μας να εξοικειωθεί με τη μυρωδιά του μωρού, αφήνοντάς τον να μυρίσει τα ρούχα ή τα παιχνίδια του. Δεν πρέπει να αφήνουμε το μωρό με τον σκύλο μας χωρίς επίβλεψη, μέχρι να βεβαιωθούμε ότι ο τετράποδος φίλος μας έχει προσαρμοστεί πλήρως και αποδέχεται τον καταμερισμό της προσοχής μας. Μόλις το καταφέρουμε αυτό, ο σκύλος μας μπορεί να είναι πολύ προστατευτικός με το παιδί και σίγουρα θα είναι σε θέση να χτίσει μαζί του έναν ισχυρό δεσμό.

Ενδείξεις ότι ο σκύλος μας ζηλεύει

Δεν έχει εξακριβωθεί ότι ο σκύλος και ο άνθρωπος βιώνουν τη ζήλια με τον ίδιο τρόπο, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες ενέργειες που χαρακτηρίζουν ένα σκύλο που εκδηλώνει ζήλια ή δυσαρέσκεια όταν κάτι δεν συμβαίνει όπως το έχει μάθει.

  • Επιθετικότητα

Η επιθετικότητα λόγω ζήλιας μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορες μορφές, όπως, γρύλισμα, τράβηγμα λουριού, δάγκωμα και σε κάποιες περιπτώσεις επίθεση. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να εκδηλωθεί ξαφνικά και απρόσμενα και μπορεί να έχει ως στόχο τόσο κάποιον άνθρωπο, όσο και κάποιο άλλο ζώο.

  • Πιεστική συμπεριφορά

Συχνά, ένας σκύλος που απαιτεί την προσοχή μας θα σπρώξει για να μπει στην αγκαλιά μας ή όταν είμαστε με άλλους θα στριμωχτεί στη μέση. Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ζήλιας. Αυτό μπορεί να φαίνεται χαριτωμένο και ακίνδυνο, αλλά θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχό μας εάν ο σκύλος μας δεν εκπαιδευτεί, ώστε να γνωρίζει τα όριά του.

  • Ούρηση και αφόδευση εντός σπιτιού

Εάν ο εκπαιδευμένος σκύλος μας ξαφνικά αρχίσει να ουρεί ή να αφοδεύει εντός σπιτιού, θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν κάτι έχει αλλάξει στη ρουτίνα ή στο περιβάλλον του. Αν διαπιστώσουμε άλλα σημάδια ζήλιας μπορεί να χρειαστούν κάποιες αλλαγές.

  • Γρύλισμα

Εάν ο σκύλος μας γρυλίζει χωρίς αιτία ή γρυλίζει σε άλλους ανθρώπους, είναι πιθανό να ζηλεύει για την προσοχή που τους δίνουμε. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αρχίσουμε να εντάσσουμε τον σκύλο μας στις περισσότερες από τις συναναστροφές που έχουμε με κόσμο και να τον κάνουμε χαρούμενο δίνοντάς του μια λιχουδιά για όσο είναι ήρεμος.

 

Τι προκαλεί τη ζήλια στο σκύλο;

Εάν ένας σκύλος ζηλεύει, αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους.

  • Αλλαγή ρουτίνας

Ένας λόγος που ο σκύλος μας μπορεί να εμφανίζει σημάδια ζήλιας είναι μια αλλαγή στη ρουτίνα του. Αυτό σημαίνει ότι ο σκύλος μας μπορεί να νιώθει εγκαταλελειμμένος ή παραμελημένος εξαιτίας μιας αλλαγής στη συχνότητα και το χρόνο που αλληλεπιδρούμε μαζί του.

  • Προσοχή από άλλο πρόσωπο

Πολλοί σκύλοι μπορεί επίσης να νιώθουν ζήλια αν λαμβάνουν προσοχή από ένα άλλο άτομο αλλά όχι από τον ιδιοκτήτη τους, όπως για παράδειγμα αν τα χαϊδεύει κάποιος άλλος κατά τη διάρκεια της βόλτας με τον ιδιοκτήτη τους.

  • Ανεπαρκής άσκηση και προσοχή

Ο σκύλος μας μπορεί επίσης να αισθάνεται ζήλια εάν δεν έχει στην καθημερινότητά του αρκετή άσκηση ή προσοχή. Για παράδειγμα, αν δεν βγάζουμε τον σκύλο μας βόλτα τακτικά, η έλλειψη άσκησης μπορεί να κάνει τον μικρό μας φίλο ανήσυχο και ιδιαίτερα ενεργητικό.


Όσο περισσότερο αγνοούμε την κακή τους συμπεριφορά, τόσο χειρότερη θα γίνεται!

  • Νέα κατοικίδια

Ένα νέο κατοικίδιο μπορεί να προκαλέσει αισθήματα ζήλιας στο σκύλο μας.
Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε την εκδήλωση ζήλιας από το κατοικίδιό μας είναι να βεβαιωθούμε ότι του προσφέρουμε αρκετή αγάπη, άσκηση, προσοχή και αλληλεπίδραση, ακόμα κι αν έχουμε κι άλλο ζωάκι στο σπίτι.

  • Νέα πρόσωπα ή μωρά στο σπίτι

Το να φέρουμε νέα πρόσωπα ή να έρθει ένα μωρό στο σπίτι θα μετατοπίσει την προσοχή που δίνουμε στον σκύλο μας. Αυτό θα μπορούσε να τον κάνει να ζηλεύει με τις νέες αφίξεις.
Για να βεβαιωθούμε ότι δεν θα νιώσει ζήλια, θα πρέπει να επιδιώξουμε να του αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο και ενέργεια. Αυτό θα ενισχύσει τόσο τη σχέση ανάμεσα σε εμάς και τον σκύλο μας, όσο και την αλληλεπίδρασή του με τα νέα πρόσωπα γύρω του.


Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ένα σκύλο που ζηλεύει;

  • Πιο τακτική άσκηση/βόλτα

Συχνά, οι σκύλοι που δεν ασκούνται και δεν εκπαιδεύονται αρκετά, εκδηλώνουν ζήλια. Για να κάνουμε τους μικρούς μας φίλους πιο χαρούμενους, θα πρέπει να αυξήσουμε τον χρόνο που αφιερώνουμε στη βόλτα και την εκπαίδευση, έστω και αν είναι μόνο 20 λεπτά.

  • Καλύτερη ρουτίνα

Οι σκύλοι είναι πλάσματα της συνήθειας και αγαπούν τη ρουτίνα. Αν κάποιος απουσιάζει από τη ζωή τους εξαιτίας της εμφάνισης ενός νέου προσώπου ή κατοικίδιου ζώου, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να τους απασχολούμε με κάτι άλλο σε συγκεκριμένες στιγμές, ώστε να αισθάνονται ότι δεν έχει αλλάξει η ρουτίνα τους. Αυτό μπορεί να είναι είτε μια βόλτα, είτε εκπαίδευση ή οτιδήποτε άλλο λατρεύει να κάνει ο σκύλος μας.
Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, ίσως είναι καλύτερο να επιστρέψουμε στην παλιά τους ρουτίνα στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, αλλάζοντας ίσως την ώρα κάποιας δραστηριότητας, αν χρειαστεί. Αυτό αποτελεί κατά κάποιο τρόπο μια μορφή παρηγοριάς και θα έχει ως αποτέλεσμα και την καλύτερη συμπεριφορά του ζώου.

  • Ανάπτυξη εξοικείωσης με τον στόχο-αίτιο της ζήλιας

Για να βοηθήσουμε τον σκύλο μας να μην αισθάνεται έντονη ζήλια με τις νέες αφίξεις, είναι καλό να τον πηγαίνουμε για μια σύντομη βόλτα στο σπίτι των φίλων μας και γενικά των ατόμων που μας επισκέπτονται, ώστε να γνωρίσει ο τετράποδος φίλος μας κι άλλα πρόσωπα. Έτσι, θα δημιουργηθεί ένα κλίμα εξοικείωσης και θα περιοριστεί το αίσθημα ζήλιας.
Γενικά, ένας σκύλος θα αρχίσει να νιώθει ακόμα πιο άνετα, όσο περισσότερο χρόνο περνά γύρω από κάποιο νέο πρόσωπο, γι' αυτό απλά πρέπει να παραμείνουμε ήρεμοι και συνεπείς όταν δουλεύουμε με τον σκύλο μας γύρω από το κομμάτι της συμπεριφοράς. Η πρόοδος θα έρθει με υπομονή κι επιμονή.
Ένα πράγμα που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι οι σκύλοι είναι πολύ κοινωνικά ζώα και χρειάζονται συντροφιά. Εάν η συμπεριφορά του σκύλου μας αρχίσει να αλλάζει, αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η μοναξιά, η πλήξη ακόμη και η ζήλια ειδικά εάν έχουμε κι άλλο σκύλο στο σπίτι. Βεβαιωνόμαστε ότι τους παρέχουμε την εκτόνωση, το χώρο, το χρόνο και την εκπαίδευση που έχουν ανάγκη, ώστε να μην νιώθουν ότι ο «αρχηγός της αγέλης» τους, τους έχει εγκαταλείψει.


Πηγή: www.cesarsway.com

Εκπαίδευση & Συμπεριφορά (Κουτάβι)

Ακολουθούν μερικές συμβουλές εκπαίδευσης, ώστε να έχουμε έναν υγιή και υπάκουο σκύλο από την αρχή.

Οι νέοι ιδιοκτήτες κουταβιών συχνά κάνουν το λάθος να ανησυχούν ιδιαιτέρως για την εύρεση κατάλληλων αξεσουάρ, κρεβατιού ή την επιλογή λιχουδιάς. Από την άλλη, δεν εστιάζουν στο κομμάτι της εκπαίδευσης, καθώς επενδύουν λίγο ή καθόλου χρόνο στο πώς ή τι θα διδάξουν στο νέο τους κουτάβι. Ναι, ένα κουτάβι σίγουρα χρειάζεται μια καλή τροφή και ένα ασφαλές, ζεστό μέρος για να ζήσει, αλλά μια άλλη εξίσου ισχυρή και σημαντική βιολογική ανάγκη είναι η ύπαρξη ενός «αρχηγού αγέλης» που θα το καθοδηγεί.

Γινόμαστε ο «αρχηγός της αγέλης»

Τα κουτάβια εκ φύσεως έχουν το ένστικτο της ακολούθησης ενός «αρχηγού αγέλης». Ένας «αρχηγός αγέλης» είναι, εξ’ ορισμού, ισχυρός, πειθαρχημένος και συνεπής, χαρακτηριστικά που πολλοί νέοι ιδιοκτήτες κουταβιών ξεχνούν. 
Τα κουτάβια αντιλαμβάνονται το επίπεδο αυτοπεποίθησής μας και θα πάρουν τον έλεγχο, αν εκλάβουν από εμάς ενδείξεις αδυναμίας. Αν συμβεί αυτό, το κουτάβι μας μπορεί να εκδηλώσει διαταραχές συμπεριφοράς, όπως υπερβολικό γάβγισμα, αγχώδη διαταραχή, μάσημα ή τράβηγμα του λουριού.
Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να γίνουμε αυτός ο «αρχηγός της αγέλης» που έχει ανάγκη να ακολουθήσει το κουτάβι μας. Αυτός ο ρόλος δεν ξεκινά όταν ο σκύλος μας είναι ήδη έξι μηνών ή όταν δεν είναι υπάκουος, αλλά θα πρέπει να υπάρχει εξαρχής και να διατηρείται πάντα. Για να γίνει το νέο μας κουτάβι ένας υγιής και ισορροπημένος σκύλος, θα πρέπει να έχουμε ηγετικό ρόλο από την πρώτη κιόλας μέρα!

Επίσκεψη στον κτηνίατρο

Ακρογωνιαίος λίθος για τη διασφάλιση της υγείας του κουταβιού μας είναι η τακτική κτηνιατρική φροντίδα. Είναι σημαντικό το κουτάβι μας να έχει σωστή διατροφή και την δυνατότητα άσκησης για να είναι υγιές και ψυχικά ισορροπημένο. Επιπλέον, ο κτηνίατρός μας μπορεί να μας συμβουλεύσει κατάλληλα για την προληπτική φροντίδα για τους ψύλλους και τα τσιμπούρια. Παρότι χρειάζονται πολλά που πρέπει να κάνουμε για να διατηρήσουμε το κουτάβι μας σε καλή υγεία, όλα ξεκινούν με την πρώτη επίσκεψη στον κτηνίατρο. Ο κτηνίατρός μας θα μας ενημερώσει για τη σωστή φροντίδα του τετράποδου φίλου μας.

Φυσικές ανάγκες (ούρηση/αφόδευση)

Όλοι οι σκύλοι έχουν ένα χώρο που θεωρούν ως ασφαλές μέρος. Από την ηλικία των δύο έως τεσσάρων μηνών, τα περισσότερα κουτάβια αντιλαμβάνονται πολύ εύκολα τη διαδικασία της ούρησης και της αφόδευσης σε ένα συγκεκριμένο μέρος μιας και είναι μέρος του φυσικού τους προγραμματισμού.
Από τις πρώτες μέρες που έχουμε το κουτάβι μας, θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι θα έχει ένα μέρος για να ανακουφιστεί από τις φυσικές του ανάγκες, κάπου που θα νιώθει ασφαλές, ένα μέρος που μοιάζει και μυρίζει οικείο. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε κάθε πρωί είναι να πηγαίνουμε το κουτάβι μας έξω στον ίδιο χώρο. Είναι σημαντικό να παραμείνουμε συνεπείς σε όλη τη διαδικασία, ώστε το κουτάβι μας να μάθει τη συνήθεια.
Μόλις το νέο μας κουτάβι πάει μόνο του έξω, στον χώρο που έμαθε, και ικανοποιήσει τις φυσικές του ανάγκες με επιτυχία, είναι σημαντικό να επιβραβεύσουμε την καλή συμπεριφορά. Δεν χρειάζονται έντονες αντιδράσεις, αλλά μια απλή ήρεμη λεκτική επιβράβευση ή μια λιχουδιά που μπορούν να περάσουν το μήνυμα της ανταμοιβής για αυτή τη συμπεριφορά.
Δεν πρέπει να τιμωρήσουμε το κουτάβι μας για κάτι που ήταν ατύχημα ή να κάνουμε οτιδήποτε μπορεί να δημιουργήσει κάποιον αρνητικό συσχετισμό με τις σωματικές του λειτουργίες. Μένουμε ήρεμοι και αποφασιστικοί απομακρύνοντας ήσυχα το κουτάβι και το πάμε στο μέρος όπου θέλουμε να πάει.

Βόλτα

Καλό είναι να βρούμε ασφαλείς τρόπους άσκησης για το κουτάβι μας! Ως «αρχηγός της αγέλης», πρέπει να βοηθήσουμε το κουτάβι μας να εκτονώσει την ενέργειά του με παραγωγικό τρόπο. Για κάθε σκύλο, αυτό σημαίνει καθημερινή βόλτα.
Το περπάτημα μπροστά από το νέο μας κουτάβι ενισχύει την εικόνα μας ως «αρχηγό της αγέλης». Αντίθετα, αν ο σκύλος μας μας ελέγχει στη βόλτα, τότε οι ρόλοι αντιστρέφονται για εκείνον. Πρέπει να βγαίνουμε πρώτοι από την πόρτα και να μπαίνουμε πρώτοι στο σπίτι. Το κουτάβι μας πρέπει να είναι δίπλα ή πίσω μας (έχοντας πάντα την επίβλεψή του) κατά τη διάρκεια της βόλτας.
Καλό είναι να μιλήσουμε, επίσης, με τον κτηνίατρό μας σχετικά με τον κίνδυνο  ανάπτυξης μυοσκελετικών προβλημάτων ή άλλων προβλημάτων υγείας πριν υιοθετήσουμε μια συγκεκριμένη ρουτίνα άσκησης. 

Πηγή: www.cesarsway.com

Εκπαίδευση & Συμπεριφορά (Άγχος Αποχωρισμού & Σκύλος)

Μια από τις πιο συνηθισμένες φράσεις που χρησιμοποιούν οι ιδιοκτήτες, για να περιγράψουν την εικόνα ενός σκύλου σε κατάσταση στρες όταν ο ιδιοκτήτης φεύγει από το σπίτι - ή απλά φεύγει από το δωμάτιο - είναι το άγχος αποχωρισμού στο σκύλο. Μπορούμε να ορίσουμε το άγχος αποχωρισμού, ως μια προβληματική συμπεριφορά του σκύλου που περιλαμβάνει εκδηλώσεις, όπως έντονη σιελόρροια, επίμονο γάβγισμα, ήχους παραπόνων, καταστροφή αντικειμένων στο σπίτι, ξύσιμο ποδιών σε τοίχους, πόρτες και δάπεδα και προσπάθεια διαφυγής από το crate ή το δωμάτιο.

Προσποίηση ή πραγματικό άγχος αποχωρισμού στο σκύλο
Υπάρχει το πραγματικό άγχος αποχωρισμού και υπάρχει και  το προσποιούμενο, στο οποίο η συμπεριφορά του σκύλου φαίνεται να μοιάζει με άγχος αποχωρισμού, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια συμπεριφορά που ήδη έχει μάθει και εκδηλώνει. 
Το προσποιούμενο άγχος αποχωρισμού εκδηλώνεται συχνά όταν ο σκύλος δεν έχει μάθει την πειθαρχία και δεν έχει, συνεπώς, αυτοέλεγχο. Το πραγματικό άγχος αποχωρισμού, από την άλλη πλευρά, κάνει τον σκύλο να βιώνει έντονο στρες κατά τη διάρκεια της απουσίας του ιδιοκτήτη του.
Στο προσποιούμενο άγχος αποχωρισμού, ο σκύλος γνωρίζει ότι θα τραβήξει την προσοχή αν εκδηλώσει αυτή τη συμπεριφορά. Για ορισμένα σκυλιά, ακόμη και η προφορική επίπληξη σε μια τέτοια συμπεριφορά, τους προσφέρει ικανοποίηση, επειδή νιώθουν ότι κάνουν αισθητή την παρουσία τους και ο ιδιοκτήτης τους δίνει προσοχή.
Ακόμα, λοιπόν, και αυτού του τύπου η «αρνητική» προσοχή μπορεί να αποτελεί ανταμοιβή σε πολλές περιπτώσεις για το σκύλο, εάν ο ιδιοκτήτης δεν αντιλαμβάνεται ότι ορισμένες ανάγκες του σκύλου του δεν ικανοποιούνται. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν υφίσταται τόσο η περίπτωση του άγχους αποχωρισμού, όσο η εκδήλωση διαταραχών συμπεριφοράς.
Το προσποιούμενο άγχος αποχωρισμού μπορεί να ξεπεραστεί αρκετά εύκολα με μια σταδιακή προσέγγιση, αυξάνοντας σιγά σιγά τον χρόνο που ο σκύλος είναι μέσα στο crate —είτε είστε στο σπίτι, είτε είστε εκτός — με συνεχή εκπαίδευση υπακοής, επαρκή σωματική άσκηση και πειθαρχία.
Οι σοβαρές περιπτώσεις πραγματικού άγχους αποχωρισμού αποτελούν μια πρόκληση και απαιτούν σωστή διαχείριση.

Αιτίες του άγχους αποχωρισμού στο σκύλο
Το άγχος αποχωρισμού συχνά ενθαρρύνεται από τους ιδιοκτήτες σκύλων, εν αγνοία τους. Κάνουμε μεγάλη φασαρία όταν φεύγουμε ή επιστρέφουμε στο σπίτι, και με αυτό τον τρόπο ανταμείβουμε έμμεσα την ανησυχία του σκύλου μας εξαιτίας της απουσίας μας, προκαλώντας του ακόμη περισσότερο άγχος κάθε φορά που φεύγουμε.
Μας αρέσει να είναι μαζί μας ο σκύλος μας, και μάλιστα όταν είναι κουτάβι τον πηγαίνουμε παντού για να κοινωνικοποιηθεί. Έπειτα, θα χρειαστεί να τον αφήσουμε και μόνο του, αλλά ο σκύλος μας θα φτάσει σε μια ηλικία που όχι μόνο θα θέλει, αλλά θα νιώθει και την ανάγκη να είναι μαζί μας—καθώς, εμείς είμαστε η οικογένειά του και αισθάνεται εμπιστοσύνη και ασφάλεια μαζί μας.
Μια αλλαγή στη ρουτίνα του σκύλου μας μπορεί να πυροδοτήσει εκδηλώσεις του άγχους αποχωρισμού, ωστόσο η καταστροφική συμπεριφορά και το στρες μπορεί επίσης να δημιουργηθούν από την πλήξη και την έλλειψη άσκησης. Τα Terrier έχουν στη φύση τους το χαρακτηριστικό να σκάβουν, τα Retriever να μεταφέρουν και οι φυλές φύλακες να προστατεύουν. Έτσι, σε ορισμένες περιπτώσεις, κρατάμε τα κατοικίδιά μας πίσω από τα ένστικτα και τις ορμές τους, αντί να τα καλλιεργούμε.
Μια καλή αρχή για τη διόρθωση αυτών των προβλημάτων είναι να ακολουθήσουμε τον εξής άξονα: «άσκηση, πειθαρχία και μόνο μετά από αυτά, χάδια». Πρέπει να δημιουργήσουμε μια ισορροπία ανάμεσα στην υπομονή, την υπακοή και την εμπιστοσύνη στον σκύλο μας.
Στόχος είναι να καλλιεργήσουμε στο σκύλο μας μια συμπεριφορά που να αντικατοπτρίζει την αρμονική συνεργασία που έχουμε αναπτύξει μαζί του. Θα πρέπει να έχει αρκετή εμπιστοσύνη τόσο στον εαυτό του, όσο και σε εμάς και τις «ηγετικές» μας ικανότητες. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να έχει αυτοπεποίθηση σε καταστάσεις, όπως το να μείνει μόνος του, γιατί αντιλαμβάνεται ότι θα του προσφέρουμε πάντα την καθοδήγηση που χρειάζεται. Μας εμπιστεύεται και ξέρει ότι θα γυρίσουμε σπίτι.

Πώς να αποτρέψουμε την εμφάνιση άγχους αποχωρισμού στο σκύλο
Οι κτηνίατροι μπορεί να συνταγογραφήσουν φάρμακα, τα οποία ηρεμούν λίγο το σκύλο, αλλά δεν αποτελούν θεραπεία. Τα φάρμακα λειτουργούν μόνο υποστηρικτικά, για να βοηθήσουν τον ιδιοκτήτη στην αποκατάσταση του σκύλου, αλλά είναι μόνο μια προσωρινή λύση για το υποκείμενο πρόβλημα. Το σημαντικό είναι να αντιμετωπιστεί το υποκείμενο πρόβλημα, δηλαδή η βασική αιτία που πυροδοτεί αυτή την κατάσταση.
Στην πραγματικότητα, όλα ξεκινούν από τη στιγμή που θα πάρουμε για πρώτη φορά το κουτάβι μας στο σπίτι. Πολύ συχνά, ένα κουτάβι που υιοθετήθηκε αρχίζει να κλαίει όταν μένει μόνο του. Αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή για το κουτάβι, που δεν είναι πλέον με τα αδερφάκια του, με τα οποία γεννήθηκε μαζί. Όταν κλαίει, πάμε και το παίρνουμε αγκαλιά, δείχνοντας συμπάθεια — άρα το κλάμα του ανταμείβεται. Αργότερα, αν κλαίει σε ένα crate και το αφήσουμε να βγει, ανταμείβεται πάλι για το κλάμα του. Επιβραβεύουμε μόνο την επιθυμητή συμπεριφορά.
Από την αρχή, πρέπει να μάθουμε στο κουτάβι μας να είναι ήσυχο και να ηρεμεί για όλο και μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. Πρέπει να του διδάξουμε την υπομονή και την ηρεμία, και να το ανταμείψουμε γι’ αυτό. Όταν είναι έξω μαζί μας, δεν πρέπει να προσπαθούμε να αλληλεπιδρούμε συνεχώς μαζί του. Το αφήνουμε να μάθει να διασκεδάζει με τα παιχνίδια του.
Μαθαίνουμε στο κουτάβι μας να δέχεται το crate. Του επιτρέπουμε να εξερευνήσει υπό την επίβλεψη μας και να μάθει τα όρια του περιβάλλοντός του. Να αποκτήσει το αίσθημα του σεβασμού για αυτό το περιβάλλον και για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε αυτό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε συνεπής σε όλα τα πράγματα που κάνουμε, και αυτό περιλαμβάνει και όλους όσους από την οικογένεια αλληλεπιδρούν με τον σκύλο μας.

Η σημασία της εκπαίδευσης υπακοής και της πειθαρχίας
Μεγάλο μέρος της διαχείρισης του άγχους αποχωρισμού προέρχεται από την εκπαίδευση υπακοής και την πειθαρχία. Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει στον σκύλο μας να γνωρίζει τι περιμένουμε από αυτόν, βοηθώντας ώστε η καλή του συμπεριφορά να γίνει συνήθεια. Αισθάνεται άσχημα και ότι είναι λάθος η εκδήλωση μιας ανεπιθύμητης συμπεριφοράς, ακόμα και χωρίς να του το υποδείξουμε. Αυτό είναι που πρέπει να αξιοποιήσουμε. 
Αφιερώνουμε χρόνο στην εκπαίδευση —όχι μόνο μαθήματα μία φορά την εβδομάδα— αλλά συχνά και με συνέπεια. Δείχνουμε στον σκύλο μας τι θέλουμε από αυτόν μέσα και γύρω από το σπίτι και κατά τη διάρκεια της καθημερινής ρουτίνας. Δύο λεπτά εδώ, πέντε λεπτά εκεί. Όχι απλώς να πηγαίνουμε μια βόλτα, αλλά να τον εκπαιδεύουμε να κάθεται στο πεζοδρόμιο, να κάθεται όταν συναντάμε άλλους ανθρώπους και σκύλους.
Εκπαιδεύουμε τον σκύλο μας να κάθεται στην πόρτα, να ξαπλώνει και να μένει στο σημείο που του υποδείξαμε, όσο εμείς μετακινούμαστε από το οπτικό του πεδίο και δε μας βλέπει, για όλο και αυξανόμενες χρονικές περιόδους στο σπίτι μας. Εκπαιδεύουμε τον σκύλο μας να κάθεται και να περιμένει να τον χαιρετήσουν οι επισκέπτες, να κάνει πίσω όταν πηγαίνουμε στο ψυγείο και να πηγαίνει στην τουαλέτα την κατάλληλη στιγμή. Γενικά, θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε τον σκύλο μας με μικρά βήματα σταδιακά, ώστε να αποκτήσει σεβασμό και να έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του.
Η συμμόρφωση ξεκινά με το να γνωρίζει ο σκύλος μας τι περιμένουμε από αυτόν. Εμείς και τα άλλα μέλη της οικογένειάς μας είμαστε οι «ηγέτες της αγέλης» και πρέπει να μας αντιλαμβάνεται ο σκύλος μας ως ηγέτες, αλλά όχι ως δικτάτορες. Για παράδειγμα, αν ο σκύλος μας πλησιάσει κοντά μας και μας σκουντήσει το χέρι ή μας χτυπήσει με το πόδι του, θεωρούμε ότι αυτό είναι χαριτωμένο και τον χαϊδεύουμε. Αυτό ύστερα γίνεται συνήθεια και έτσι ο σκύλος μας σκέφτεται «Έχω τον έλεγχο και μπορώ να σας πω τι να κάνετε». Στη συνέχεια, όταν δεν μπορεί να το καταφέρει αυτό, αγχώνεται.

Εκπαίδευση σε crate για την αποφυγή του άγχους αποχωρισμού
Όταν είμαστε σπίτι, εξοικειώνουμε τον σκύλο μας με το να βρίσκεται στο crate. Ξεκινάμε με μικρά χρονικά διαστήματα και στη συνέχεια αυξάνουμε σταδιακά τον χρόνο που βρίσκεται σε αυτό. Τον ταΐζουμε μέσα στο crate, τον αφήνουμε να έχει το αγαπημένο του κόκκαλο/παιχνίδι για να χρησιμοποιηθεί ως στοιχείο αποφόρτισης από το άγχος, όσο είναι εκεί μέσα.
Μερικά παιχνίδια έχουν σχεδιαστεί για να διασκεδάζουν ή να απασχολούν τον σκύλο μας όταν λείπουμε. Συστήνεται καλύτερα η χρήση τέτοιων διαδραστικών παιχνιδιών μόνο όταν είμαστε παρόντες. Είναι καλή επιλογή, επειδή διεγείρουν το μυαλό του σκύλου μας, καθώς εκείνος προσπαθεί να αφαιρέσει τις λιχουδιές από το παιχνίδι, και η διαδικασία αυτή στη συνέχεια τον ηρεμεί και τον χαλαρώνει.
Δεν βάζουμε νερό στο crate – καθώς, μπορεί να γίνει πολύ ακατάστατο! Το κλουβί πρέπει να είναι το ασφαλές καταφύγιο του σκύλου μας, ένα μέρος που νιώθει ασφάλεια και απολαμβάνει να περνάει χρόνο εκεί. Θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο, ώστε να μπορεί να στέκεται όρθιος χωρίς το κεφάλι του να αγγίζει την κορυφή και θα πρέπει να μπορεί να γυρίζει και να ξαπλώνει εύκολα σε αυτό.
Αν γαβγίζει στο crate, αναζητάμε τρόπους για να το περιορίσουμε. Είναι καλό να τον εκπαιδεύσουμε να είναι ήσυχος και να διακόπτουμε το γάβγισμά του, ώστε να μάθει ότι δεν υπάρχει ανταμοιβή γι’ αυτή τη συμπεριφορά.
Όταν τον αφήνουμε, το κάνουμε ήσυχα και χωρίς να δίνουμε ενδείξεις που μας προδίδουν. Δεν λέμε τίποτα. Αποχωρούμε από το σπίτι ήσυχα στο πλαίσιο της καθημερινής μας ρουτίνας, παίρνουμε τα κλειδιά του αυτοκινήτου, ανοίγουμε τις γκαραζόπορτες και βάζουμε μπροστά το αυτοκίνητο. Στη συνέχεια, όταν επιστρέψουμε σπίτι, το κάνουμε χωρίς να δώσουμε σημασία στο σκύλο μας. Κάνουμε ό,τι κάνουμε πάντα όταν φεύγουμε — παίζουμε και ρόλους αν μας βοηθάει. Επιστρέφουμε ξανά στο σπίτι μας και δεν δίνουμε σημασία στον σκύλο μας. Περπατάμε δίπλα του, τον χαιρετάμε  και του χαμογελάμε αν είναι ήσυχος, αλλά αν χτυπά το crate, τον αγνοούμε και φεύγουμε.
Επιστρέφουμε και περιμένουμε μέχρι να ησυχάσει και μετά του λέμε να μείνει στο crate, καθώς ανοίγουμε την πόρτα. Δεν πρέπει να βγει ξεσπώντας σε έντονες εκδηλώσεις. Εάν αισθανόμαστε ότι μια ενέργεια, όπως το να φορέσουμε ένα συγκεκριμένο ζευγάρι παπούτσια, να σηκώσουμε τα κλειδιά του αυτοκινήτου μας, να πάμε σε μια συγκεκριμένη πόρτα, πυροδοτεί το άγχος αποχωρισμού, τότε κάνουμε αυτήν την ενέργεια και δεν φεύγουμε. Εξοικειώνουμε το σκύλο μας σε τέτοιο βαθμό με αυτή την πράξη, μέχρι να φτάσει σε σημείο να την αποδέχεται.
Τοποθετούμε ένα crate στο πιο πολυσύχναστο δωμάτιο του σπιτιού. Ο στόχος είναι ο σκύλος μας να αποδεχτεί όλες τις κανονικές καθημερινές ενέργειες, θορύβους και συμβάντα μέσα στο σπίτι μας. Ο σκύλος μας πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι απαραίτητο να εμπλέκεται σε όλα, επειδή εμείς είμαστε ο υπεύθυνος γι’ αυτά.
Μπορούμε πάντα να έχουμε περισσότερα από ένα crate αν, για παράδειγμα, θέλουμε ο μικρός μας φίλος να κοιμάται στην κρεβατοκάμαρα δίπλα στο κρεβάτι μας. Το να καλύπτουμε το crate με ένα σεντόνι όταν φεύγουμε δίνει την αίσθηση ενός καταφύγιου και μπορεί να αρέσει καλύτερα έτσι στο σκύλο μας.
Οι περισσότεροι σκύλοι απολαμβάνουν τη μουσική και την τηλεόραση, επομένως αν τους αρέσει θα μπορούσαμε να αφήνουμε κάτι ανοιχτό. Έτσι, υπάρχει ένας οικείος ήχος και θέαμα για εκείνους, παρέχοντάς τους μια αίσθηση ασφάλειας.

Αλλάζουμε τη ρουτίνα μας
Είναι πιθανό ο σκύλος μας να αναγνωρίζει μια σειρά από ενέργειες, πρέπει να είμαστε έξυπνοι. Το να αλλάξουμε τις συνήθειες του σκύλου μας συχνά σημαίνει να αλλάξουμε τις δικές μας και αυτό μπορεί να είναι δύσκολο—είμαστε πλάσματα της συνήθειας—ωστόσο, θα πρέπει να αλλάξουμε κάποια πράγματα στη ρουτίνα μας.
Χρησιμοποιούμε διαφορετική πόρτα, βάζουμε το παλτό και την τσάντα μας σε διαφορετικά σημεία. Κάνουμε αλλαγές για να δημιουργήσουμε μια διαφορετική εικόνα. Εάν παρακολουθούμε τηλεόραση ή εργαζόμαστε στον υπολογιστή και ο σκύλος μας σηκώνεται κάθε φορά που σηκωνόμαστε, απλώς σηκωνόμαστε και καθόμαστε ξανά.
Ο σκύλος μας δεν χρειάζεται να μας ακολουθεί παντού. Ναι, μπορεί να παρακολουθήσει, αλλά θα πρέπει να μπορεί και να περιμένει μέχρι να αναζητήσουμε εμείς τη συντροφιά του. Αυτές οι μικρές αλλαγές θα βοηθήσουν να εκπαιδεύσουμε τον σκύλο μας να έχει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται, ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί και το να μένει μόνος.
Το άγχος αποχωρισμού μπορεί να ξεπεραστεί, σε ορισμένους σκύλους αντιμετωπίζεται και υποχωρεί αρκετά γρήγορα, ενώ σε άλλους χρειάζεται χρόνος, υπομονή και συνέπεια.
Άσκηση, υπακοή και εκπαίδευση στον τρόπο ζωής και την καθημερινότητα. Ηγεσία, κανόνες, όρια και περιορισμοί. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για έναν ισορροπημένο σκύλο. Η συνέπεια από εμάς και από κάθε μέλος της οικογένειας θα είναι, επίσης, ζωτικής σημασίας για να χτίσει την εμπιστοσύνη του σκύλου μας, τόσο σε εμάς ως «αρχηγό της αγέλης του», όσο και στον εαυτό του.
 

Πηγή: www.cesarsway.co

Εκπαίδευση & Συμπεριφορά (Υπακοή & Σκύλος)

Όταν ο σκύλος μας δεν ακούει τις εντολές μας, μπορεί να είναι απογοητευτικό - μπορεί επίσης να είναι και επικίνδυνο. Άλλωστε, αυτού του είδους η επικοινωνία μπορεί να βοηθήσει, ώστε να μείνει ο σκύλος μας μακριά από προβλήματα, όπως το να βγει τρέχοντας σε έναν δρόμο με κίνηση ή να φάει κάτι που δεν πρέπει. Μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε προβληματικές συμπεριφορές.

Αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να φτάσουμε στη ρίζα του προβλήματος. Από πού, λοιπόν, να ξεκινήσουμε εάν ο σκύλος μας δεν υπακούει - είτε σε συγκεκριμένες καταστάσεις, είτε όλη την ώρα; Παρακάτω υπάρχουν μερικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουμε.

Αξιοποιούμε την υπερβολική ενέργεια

Όσοι έχουμε προσπαθήσει να επικοινωνήσουμε με ένα νήπιο γνωρίζουμε καλά πως ο έντονος ενθουσιασμός μπορεί να αποσπάσει εύκολα την προσοχή του. Το ίδιο συμβαίνει και  με τους σκύλους. Όταν ο σκύλος μας σπεύδει να πάει κάπου, η μόνη του επιθυμία είναι να απελευθερώσει όλη αυτή την ενέργεια που έχει μέσα του και θα δυσκολευτεί να μας ακούσει.

Θυμόμαστε, λοιπόν, να επιδιδόμαστε πρώτα στην άσκηση, μετά στην πειθαρχία και μετά στα χάδια. Μια καθημερινή βόλτα που πραγματικά απορροφά όλη την ενέργεια του σκύλου μας θα μας βοηθήσει πολύ.

Είμαστε συνεπείς

Εάν ο σκύλος μας λαμβάνει διαφορετικά μηνύματα σχετικά με τη συμπεριφορά του, δεν θα καταλάβει τι θέλουμε από αυτόν. Αυτό ισχύει, επίσης, εάν μεμονωμένα μέλη της οικογένειας επιβάλλουν διαφορετικούς κανόνες. Σαν οικογένεια πρέπει να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε στους κανόνες, τα όρια και τους περιορισμούς που θέλουμε να θέσουμε στον σκύλο μας.

Κυριαρχούμε με την ενέργειά μας

Τα σκυλιά υπακούν τους «αρχηγούς της αγέλης» τους και μπορούμε να είμαστε αυτός ο «ηγέτης» μόνο εάν επιδεικνύουμε σταθερότητα στον τόνο της φωνής και πειθαρχία. Εάν είμαστε ενθουσιώδεις, ευμετάβλητοι ή αβέβαιοι την ώρα που δίνουμε μια εντολή, ο σκύλος μας θα μας αγνοήσει. Δυστυχώς, πολλοί από εμάς δεν αντιλαμβανόμαστε πραγματικά την ενέργεια που εκπέμπουμε. Ζητάμε από έναν φίλο να παρατηρήσει τη συμπεριφορά μας και να μας βοηθήσει σχολιάζοντάς μας τι εκλαμβάνει από αυτή - ή ακόμα και να μας τραβήξει ένα βίντεο, ώστε να μπορούμε να δούμε και μόνοι μας.

Επιστροφή στα βασικά

Ο σκύλος μας αντιλαμβάνεται πραγματικά την εντολή; Μπορεί να χρειαστούν εκατοντάδες ή και χιλιάδες επαναλήψεις για μερικούς σκύλους μέχρι να μάθουν μια νέα δεξιότητα. Η εξάσκηση φέρνει το τέλειο αποτέλεσμα. Μπορεί να χρειαστεί να εστιάσουμε ξανά στην εκπαίδευση για να βεβαιωθούμε ότι ο σκύλος μας το έχει καταλάβει πραγματικά.

Δεν βασιζόμαστε μόνο σε λεκτικές εντολές

Οι σκύλοι δεν μιλούν μεταξύ τους, χρησιμοποιούν την ενέργεια, το γάβγισμα και τη γλώσσα του σώματος για να επικοινωνήσουν. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι μερικές φορές δυσκολεύονται να αντιληφθούν τις λεκτικές μας εντολές, ιδιαίτερα όταν βομβαρδίζονται από τη συνεχή ομιλία μας όλη μέρα.

Ακόμα κι αν γνωρίζουν μια εντολή, μπορεί στην πραγματικότητα να την έχουν συσχετίσει περισσότερο με μια μη λεκτική υπόδειξη που κάνουμε ταυτόχρονα - κάτι που μπορεί να μην συνειδητοποιούμε καν ότι κάνουμε.

Εάν ο σκύλος μας, μας ακούει, σκεφτόμαστε τι μπορεί να είναι αυτό που έχει αλλάξει στη φυσική μας παρουσία. Κρατάμε μωρό; Καθόμαστε; Κοιτάζουμε μακριά; Μικρές αλλαγές, όπως αυτές, μπορεί να επηρεάζουν την ικανότητά μας να μεταδώσουμε πλήρως το μήνυμά μας, σε αντίθεση με όπως θα κάναμε συνήθως.

Παρατηρούμε τη συναισθηματική κατάσταση του σκύλου μας

Πέρα από τη συσσωρευμένη ενέργεια, ο σκύλος μας μπορεί να αποπροσανατολιστεί και από μια σειρά συναισθημάτων. Εάν προσπαθούμε να τον μάθουμε να έρχεται κοντά μας όταν πλησιάζει ο σκύλος ενός γείτονα, ο σκύλος μας μπορεί να είναι τόσο επικεντρωμένος στη διεκδίκηση της «περιοχής του» που να μας αγνοήσει. Ή ακόμη μπορεί να είναι τόσο φοβισμένος από τον ήχο της βροντής και της αστραπής, που υπάρχει ελάχιστος διανοητικός χώρος για να ακούσει την εντολή μας και να πάει στο κλουβί του, για παράδειγμα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το υποκείμενο αίτιο για να μπορέσουμε να κάνουμε τον σκύλο μας να μας ακούσει πραγματικά.

Εάν συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε προβλήματα, ίσως θα πρέπει να απευθυνθούμε σε έναν επαγγελματία εκπαιδευτή για να μας βοηθήσει. Η επικοινωνία ανάμεσα σε εμάς και τον σκύλο μας είναι σημαντική και για τους δύο μας και αξίζει την επένδυση του χρόνου και της ενέργειάς μας.

Μόνο μαθαίνοντας πώς επικοινωνούν οι σκύλοι θα μπορέσουμε να εκπληρώσουμε τον ρόλο μας ως «αρχηγού της αγέλης».

Πηγή: www.cesarsway.com

Εκπαίδευση & Συμπεριφορά (Τουαλέτα & Γάτα)

 

Διαπιστώνετε ότι η γάτα σας δεν χρησιμοποιεί τη τουαλέτα της;  Μην πανικοβάλλεστε!  Δεν είναι μόνο η δική σας γάτα   που συμπεριφέρεται έτσι.

Πολλοί ιδιοκτήτες- κηδεμόνες έχουν αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα και διαπιστώθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις  για αυτή τη συμπεριφορά της γάτας ευθυνόταν το μέγεθος της τουαλέτας (LITTER BOX), ο χώρος που αυτή είχε  τοποθετηθεί, η καθαριότητα αυτής και η χρήση της από πολλές  γάτες συγχρόνως. 

Αναλυτικά:

1. Προβλήματα με το μέγεθος της τουαλέτας (Litter Box)

Εάν η γάτα σας αισθάνεται περιορισμένη στη  τουαλέτα της και δεν μπορεί να ελιχτεί με ευκολία μέσα σε αυτή, πιθανόν δυσανασχετήσει και αντιδράσει αρνητικά με τη τουαλέτα της. Για να αποφύγετε αυτή την προβληματική αντίδραση της γάτας, επιλέξτε ένα κιβώτιο  τουαλέτας που είναι πολύ μεγαλύτερο από τη γάτα σας. Θα πρέπει η γάτα να έχει αρκετό χώρο για να μπει μέσα, να γυρίσει, να σκαλίσει την άμμο και να καλύψει τα ούρα ή τα κόπρανά της  χωρίς να αγγίζει τις πλευρές της τουαλέτας. Πρέπει να επιλέξετε το σωστό ύψος των τοίχων της τουαλέτας ανάλογα με το μέγεθος της γάτας. Μπορείτε να συμβουλευτείτε το κατάστημα που πουλά τουαλέτες ( LITTER BOX)  για περισσότερες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε ένα κατάλληλο μέγεθος τουαλέτας για τη γάτα σας.

2. Θέση τουαλέτας (Litter Box)

Οι γάτες, όταν χρησιμοποιούν τη τουαλέτα τους, επιθυμούν ιδιωτικότητα,  οπότε αποφύγετε την τοποθέτησή της σε θορυβώδη ή πολυσύχναστα σημεία  του σπιτιού σας. Βρείτε ένα ήσυχο μέρος και τοποθετήστε εκεί τη τουαλέτα. Στις γάτες δεν αρέσει να τρώνε στο σημείο όπου πηγαίνουν τουαλέτα,  για αυτό αποφύγετε να  βάζετε το φαγητό ή το νερό της γάτας σας κοντά στη τουαλέτα της. Καθώς η γάτα σας μεγαλώνει, ίσως χρειαστεί να επανεξετάσετε πού βάζετε την τουαλέτα. Υπάρχει περίπτωση η γάτα σας να σταματήσει να χρησιμοποιεί τη τουαλέτα της χωρίς να υπάρχει εμφανής λόγος. Σε αυτή την περίπτωση η συμπεριφορά της γάτας  μπορεί να οφείλεται σε ιατρικούς λόγους,  όπως  π.χ η γάτα να πάσχει από αρθρίτιδα και ο  πόνος  από την αιτία αυτή να τη δυσκολεύει να φτάσει στη τουαλέτα. Για να βοηθήσετε τη γάτα  να χρησιμοποιεί τη τουαλέτα της, τοποθετήστε τη τουαλέτα σε σημείο όπου η γάτα έχει εύκολη πρόσβαση, π.χ να μη χρειάζεται η γάτα να ανεβαίνει ή να κατεβαίνει πολλά σκαλιά.

3.  Η τουαλέτα (Litter Boxδεν καθαρίζεται συχνά

Είναι γνωστό σε όλους ότι  οι γάτες είναι καθαρά ζώα και λόγω αυτού του χαρακτηριστικού τους επιθυμούν να έχουν καθαρές τις τουαλέτες τους. Αν διαπιστώσουν ότι η τουαλέτα τους είναι βρώμικη ή εκπέμπει  έντονες οσμές, θα βρουν ένα νέο μέρος για να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους. Για να αποφύγετε τις ανεπιθύμητες μυρωδιές, επιλέξτε μια μάρκα καθαρισμού με συστατικά όπως άνθρακα ή εκχυλίσματα φυτών που απορροφούν τις οσμές  από τα ούρα και τα περιττώματα (pet shops). Η τουαλέτα της  γάτας πρέπει να καθαρίζεται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα(απομάκρυνση με φτυαράκι). Επίσης  πρέπει να απολυμαίνετε τη τουαλέτα δύο φορές το μήνα  και να ανανεώνετε την άμμο με αρκετή ποσότητα ώστε να έχει πάχος  5-7 εκατοστά περίπου. Με την πάροδο του χρόνου, θα πρέπει να αντικαταστήσετε τη τουαλέτα (LITTER BOX) της γάτας σας διότι οι οσμές από τα ούρα και τα περιττώματα της απορροφούνται από το πλαστικό της τουαλέτας και ενδεχομένως  απωθούν τη γάτα να την χρησιμοποιεί.

4. Δεν τους αρέσει να μοιράζονται την τουαλέτα (Litter Boxπερισσότερες γάτες 

Η χρήση μιας τουαλέτας  από περισσότερες γάτες μπορεί να δημιουργήσει  προβλήματα στις γάτες. Οι γάτες  κατά την χρήση της τουαλέτας απαιτούν ιδιωτικότητα  και όταν αυτή δεν υπάρχει, μπορεί οι γάτες να αντιδράσουν αρνητικά και να σταματήσουν να χρησιμοποιούν την κοινή τουαλέτα. Ο γενικός κανόνας είναι μια τουαλέτα ανά γάτα. Εναλλακτικά μπορείτε να δοκιμάσετε ως κοινή τουαλέτα την ανοιχτή τουαλέτα, ώστε η γάτα  να μπορεί να δει πότε πλησιάζει μια άλλη γάτα και να αποχωρεί (σε περιπτώσεις συνύπαρξης περισσοτέρων της μιας γατών). Η τουαλέτα της γάτας παίζει σημαντικό  ρόλο στη ζωή της. Επίσης μπορεί να αποτελέσει  και για σας χρήσιμο εργαλείο που θα σας βοηθήσει  να διαπιστώσετε εγκαίρως αλλαγές στην υγεία ή την ευημερία της. Αν παρατηρήσετε ότι η γάτα σας δεν χρησιμοποιεί τη τουαλέτα της μετά από αλλαγές που πραγματοποιήσατε στο μέγεθος, τη θέση, τη ρουτίνα καθαρισμού ή τις μεθόδους κοινής τουαλέτας για περισσότερες γάτες, ίσως χρειαστεί να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Εκτός από θέματα συμπεριφοράς, μπορεί να υπάρχει ιατρικός λόγος που να επηρεάζει τη γάτα σας. Είναι σκόπιμο να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας για να εντοπίσετε εγκαίρως τυχόν προβλήματα υγείας της γάτας σας, προτού εμφανιστούν.

Εκπαίδευση & Συμπεριφορά (Ξύσιμο Νυχιών & Γάτα)

Η γάτα σας έχει καταστρέψει τον καναπέ σας και δεν τολμάτε να τον αντικαταστήσετε με καινούργιο επειδή φοβάστε ότι αυτό θα συμβεί ξανά; Υπάρχει τρόπος να ελέγξετε  αυτή την ενοχλητική συνήθεια ώστε να έχετε και γάτα και καινούργιο καναπέ; Ευτυχώς για σας αλλά και για τη γάτα υπάρχουν τρόποι.

Γιατί οι γάτες ξύνουν τα νύχια τους;

Το ξύσιμο νυχιών είναι μια ενστικτώδης συμπεριφορά των γατών και ανταποκρίνεται στις ψυχολογικές και φυσικές τους ανάγκες. Ακόμα κι αν δεν υπάρχουν άλλες γάτες στο σπίτι, η γάτα σας θα εμφανίσει αυτή τη συνήθεια. Οι γάτες έχουν στα πόδια τους αισθητήριους αδένες  και ενώ ξύνουν τα νύχια εκκρίνουν μια μυρωδιά που μόνο άλλες γάτες μπορούν να οσμιστούν. Επίσης με το ξύσιμο απομακρύνεται ο παλιός φλοιός των νυχιών και οι γάτες ασκούν τους μύες των ποδιών τους. Η γάτα σας μπορεί να επιλέξει την αγαπημένη σας καρέκλα (που έχει το άρωμά της σε αυτή) για να γρατσουνίσει, χαρακτηρίζοντας την ως δική του περιοχή. Οι οπτικές γρατσουνιές επίσης αποτελούν ένδειξη ότι η γάτα έχει σηματοδοτήσει την περιοχή ως δική της  και το καθιστά σαφές και στις  άλλες γάτες.

Εκπαίδευση για ξύσιμο νυχιών:

Οι γάτες έχουν διαφορετικό τρόπο εκπαίδευσης από τους σκύλους. Για να εκπαιδεύσετε τη γάτα σας στο να ξύνει τα νύχια της σε κατάλληλα σημεία επιλέξτε τις κατάλληλες τεχνικές. Επιλέξτε κάποιες  θέσεις γρατσουνίσματος, κάντε τις ελκυστικές για τη γάτα  και διδάξτε τη γάτα σας πώς να τις χρησιμοποιήσει. Στους  εξωτερικούς χώρους, οι γάτες θα γρατσουνίσουν  κορμούς δένδρων ή  άλλες στερεές ή τραχείες επιφάνειες. Στους εσωτερικούς χώρους, εκτός από τα έπιπλα,  εναλλακτική λύση για τη γάτα είναι  τα χαλιά ή  η ταπετσαρία των επίπλων.

Κάθε γάτα έχει διαφορετικές προτιμήσεις στο πού θα ξύσει τα νύχια της. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πάρα πολλά προϊόντα για να ξύνουν τα νύχια τους οι γάτες. Επιλέξτε να δοκιμάσετε από μια ποικιλία ειδών ξυσίματος νυχιών για γάτες, όπως ονυχοδρόμιο, σχοινί σιζάλ, κυματοειδές χαρτόνι, πλεκτό ύφασμα, βαμβακερό σχοινί ή χαλί με πυκνή ύφανση. 

Αν επιλέξετε  χαλί για το ξύσιμο των νυχιών, αποφύγετε τα χαλιά με βαθείς  και αραιούς κόμπους, επειδή τα νύχια της γάτας μπορούν να πιαστούν στους κόμπους αυτούς και να προκληθεί τραυματισμός. 

Το ονυχοδρόμιο είναι ένας στύλος ψηλός ή αρκετά μακρύς στερεωμένος σε βαριά βάση, έτσι ώστε η γάτα σας να μπορεί να τεντωθεί για να ξύσει τα νύχια της χωρίς να τον ρίχνει. Τοποθετήστε το ονυχοδρόμιο ή το αντικείμενο που επιλέξετε για το σκοπό αυτό σε ένα  δωμάτιο όπου η γάτα σας περνάει πολύ χρόνο ή κοντά σε καναπέδες, σκάλες, κουρτίνες και άλλα σημεία που έχετε διαπιστώσει ότι ελκύουν τη γάτα σας να ξύνει τα νύχια της. 

Κατά το στάδιο της εκπαίδευσης αποτρέψτε την πρόσβαση της γάτας σε άλλα δωμάτια, κυρίως εάν δεν είστε σε θέση να την εποπτεύετε. 

Προτρέψτε τη γάτα σας να χρησιμοποιήσει τα αντικείμενα που επιλέξατε χρησιμοποιώντας ένα παιχνίδι κυνηγιού (όπως ένα καλάμι αλιείας με ένα φτερό στο τέλος) ή τρίβοντας το αντικείμενο με το προϊόν catnip. 

Προσοχή: Είναι σημαντικό να επιβραβεύετε τη γάτα σας (επιφωνήματα ή και λιχουδιές) όταν ξύνει τα νύχια της στο αντικείμενο που έχετε επιλέξει για το σκοπό αυτό (ονυχοδρόμιο, χαλί, κλπ).

Επίλυση προβλήματος:

Εάν η γάτα σας έχει ήδη δημιουργήσει τις αγαπημένες θέσεις γρατσουνίσματος, βάλτε ένα νέο αντικείμενο κοντά τους και αποτρέψτε τη γάτα σας από τα παλιά σημεία με παιχνίδια και λιχουδιές. 

Για να κάνετε τα παλαιότερα μέρη λιγότερο ελκυστικά, χρησιμοποιήστε έναν συνδυασμό μεθόδων:

Χρησιμοποιήστε καθαριστικά απόσμησης και ενζυμικά καθαριστικά (εύρεση στα pet shops) για να απαλλαγείτε από τις μυρωδιές. 

Στη συνέχεια, προσπαθήστε να αφαιρέσετε τις ορατές γρατζουνιές: καλύψτε τις γρατζουνισμένες περιοχές με ύφασμα για να κρύψετε τη ζημιά και ψεκάστε με απωθητικό σπρέι (pet shop), διαφορετικά οι γάτες θα επιστρέψουν στα ίδια μέρη για να ξύσουν τα νύχια τους. 

Η διπλής όψης ταινία στις γωνίες του καναπέ κάνει το ξύσιμο εξαιρετικά δυσάρεστο για το κατοικίδιο σας.

Εάν δείτε τη γάτα σας να ξεκινά ξύσιμο σε μια περιοχή που είναι εκτός ορίων που έχετε θέσει, απομακρύνετε  τη γάτα σας και βάλτε την μπροστά στο αντικείμενο που έχετε επιλέξει για το σκοπό αυτό. Μην προσπαθήσετε να εξαναγκάσετε τη γάτα σας. Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε έναν ευχάριστο τόνο φωνής και να επιβραβεύσετε το ξύσιμο των νυχιών στην εγκεκριμένη τοποθεσία γρατσουνίσματος.

Μικρά κόλπα για να αποτρέπετε την καταστροφή επίπλων, χαλιών κλπ είναι η κολλητική ταινία διπλής όψεως ή το φύλλο αλουμινίου ή απωθητικά σπρέι γάτας που κυκλοφορούν στο εμπόριο.  

Πρόληψη:

Κόψτε τα νύχια της γάτας σας με ειδικό ψαλίδι. Ο κτηνίατρος ή ο φροντιστής σας μπορεί να σας δείξει τον τρόπο. Οι γάτες μπορούν να μάθουν να αποδέχονται το κόψιμο των νυχιών. Πριν κόψετε το νύχι, πιέστε το δάκτυλο για να επεκτείνετε το νύχι και ξεκινήστε αργά, δίνοντας πολλές ανταμοιβές και αγάπη στη γάτα σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε στυπτική σκόνη για την περίπτωση ατυχήματος (αιμορραγίας).

Για να βοηθηθούν οι ιδιοκτήτες γατών κυκλοφορούν στο εμπόριο προϊόντα τα οποία έχουν πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα και είναι spray που ψεκάζονται στα σημεία που επιθυμούμε να ξύσουν οι γάτες τα νύχια τους. Για γάτες που είναι αποκλειστικά μέσα στο σπίτι, διατίθενται από τον κτηνίατρό σας ή και  τα pet shops πλαστικά καλύμματα νυχιών που διαρκούν από 6 έως 8 εβδομάδες και βγαίνουν σε διάφορα χρώματα. Τα πλαστικά καλύμματα νυχιών μειώνουν την ευχαρίστηση του ξυσίματος και έτσι αποτρέπουν τις γάτες από τις καταστροφές.

Τελευταία επιλογή αν και βάρβαρη για την επίλυση του προβλήματος καταστροφής αντικειμένων από τα νύχια της γάτας είναι η αφαίρεση των νυχιών της. Έχει εφαρμοστεί ορισμένες φορές στο εξωτερικό. ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ. Αυτή επιτυγχάνεται με χειρουργική επέμβαση που είναι επώδυνη  για το ζώο και απαιτεί αναισθησία και προσεκτική παρακολούθηση από μέρους σας. Το πρώτο διάστημα η γάτα θα αποφεύγει και το δοχείο της τουαλέτας της, λόγω του πόνου που θα νιώθει στα πόδια της, επομένως ίσως δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα με την τουαλέτα της. Οι γάτες που τους έχουν αφαιρεθεί τα νύχια δεν  πρέπει ποτέ να βγουν από το σπίτι γιατί στερούνται της δυνατότητας  να αμυνθούν ή να ξεφύγουν από κάποιο κίνδυνο ανεβαίνοντας σε ένα δένδρο.  

Εκπαίδευση & Συμπεριφορά (Ήχος Αποδοκιμασίας & Γάτα)

Ενώ η γάτα μας είναι το πιο γλυκό και στοργικό πλάσμα, ξαφνικά, μας αντιμετωπίζει με έναν ήχο αποδοκιμασίας, αυτό που όλοι αποκαλούν περιγραφικά ως «κχου»! Γιατί όμως οι γάτες το κάνουν αυτό; Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η γάτα μας μπορεί να αντιδράει έτσι σε εμάς ή σε άλλα άτομα. Παρακάτω υπάρχουν μερικοί από τους κύριους λόγους, μαζί με μερικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να προσπαθήσετε να αποτρέψετε αυτή τη συμπεριφορά:

Γάτες που έχουν διασωθεί πρόσφατα μπορεί να αντιδρούν έτσι από φόβο
Εάν πρόσφατα σώσαμε μια γάτα και κάνει τον ήχο αποδοκιμασίας «κχου» σε εμάς ή σε άλλους ανθρώπους, μπορούμε να ακολουθήσουμε  τις παρακάτω συμβουλές για να τη βοηθήσουμε:
  • Κάνουμε υπομονή. Όσο είναι εφικτό, διατηρούμε μια ήρεμη, σταθερή και προβλέψιμη συμπεριφορά όλοι στο σπίτι.
  • Προσφέρουμε στο γατάκι μας τη δυνατότητα να έχει πολλές κρυψώνες, ονυχοδρόμια, φωλιές και άλλα αξεσουάρ που λατρεύουν οι γάτες.
  • Δοκιμάζουμε επικουρικά μέσα ειδικά για γάτες (π.χ. spray φερομονών, βότανο catnip) που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της διάθεσης του μικρού μας φίλου. Λαμβάνουμε υπόψη ότι ορισμένες γάτες δεν ανταποκρίνονται στο catnip, ενώ η αποτελεσματικότητά του τείνει να μειώνεται εάν χορηγείται πολύ συχνά. Επίσης, ορισμένες γάτες γίνονται επιθετικές ενώ βρίσκονται υπό την επίδραση του catnip και θα πρέπει να έχουν μια περιοχή, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να απομονωθούν όταν τους χορηγηθεί τέτοιου είδους προϊόν.

Οι γάτες μπορεί να κάνουν αυτό τον ήχο ως μια μορφή έκφρασης έμμεσης επιθετικότητας η οποία δεν έχει προκληθεί απαραίτητα από εμάς

Αυτού του τύπου η επιθετικότητα εμφανίζεται όταν η γάτα μας δεν μπορεί να επιτεθεί στην πηγή που της προκάλεσε εκνευρισμό, οπότε επιλέγει ένα πιο βολικό στόχο, όπως εμάς.  Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές μπορούμε να αποτρέψουμε αυτή τη συμπεριφορά:
  • Περιορίζουμε την επιθετικότητα της γατούλας μας μέσω του παιχνιδιού. Για παράδειγμα, μετακινούμε ένα παιχνίδι με ραβδί με δελεαστικό τρόπο για να εστιάσει εκ νέου την προσοχή της ή πετάμε ένα παιχνίδι στο διάδρομο με την ελπίδα ότι θα το κυνηγήσει.
  • Βεβαιωνόμαστε ότι η γάτα μας έχει πολλές επιλογές για να εκτονωθεί, όπως ονυχοδρόμια, ποικιλία παιχνιδιών, κουτιά για εξερεύνηση κ.λπ.
  • Εντοπίζουμε και επιλύουμε το πρόβλημα που αποτελεί την κύρια πηγή της επιθετικότητας. Μπορεί να πρόκειται για ένα συγκεκριμένο πράγμα που προκαλεί εκνευρισμό στη γάτα μας ή συνδυασμό πραγμάτων. Τα πιο συνηθισμένα αίτια αυτής της συμπεριφοράς είναι άλλες γάτες ή θηράματα έξω από το σπίτι.

Οι γάτες κάνουν «κχου» επειδή τις αναγκάζουμε να κάνουν κάτι που δεν θέλουν

Οι γάτες μπορεί να αντιδρούν έτσι στους ανθρώπους επειδή δεν θέλουν να κάνουν αυτό που τους ζητείται. Τις περισσότερες φορές, πρόκειται για ενέργειες, όπως η επιβίβαση σε τσάντα μεταφοράς, η απομάκρυνση από ένα αγαπημένο έπιπλο ή το κατέβασμα από τον πάγκο. Μπορούμε να περιορίσουμε αυτή τη συμπεριφορά:
  • Παραμένοντας ήρεμοι και χαλαροί, για να δείξουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα να μας ανησυχεί. Παραμένουμε σταθεροί στη συμπεριφορά μας.
  • Χρήση φερομονών με τη μορφή spray αν έχει δράση στη γατούλα μας.
  • Εξοικειώνουμε το γατάκι μας με τη δραστηριότητα. Για παράδειγμα, όταν θα χρειαστεί να μεταφέρουμε τη γάτα μας κάπου σε μια τσάντα μεταφοράς, φροντίζουμε τις προηγούμενες μέρες να αφήσουμε τη τσάντα ανοιχτή σε ένα μέρος, ώστε να τη συνηθίσει και να καλυφθεί από το άρωμά της. Εάν είναι δυνατόν, κάνουμε μερικές σύντομες βόλτες με το αυτοκίνητο γύρω από το τετράγωνο, ακολουθούμενες από διασκεδαστικά πράγματα, όπως λιχουδιές και παιχνίδι.
  • Χρησιμοποιούμε χοντρά γάντια ή γάντια φούρνου εάν είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε τα χέρια μας.

Όταν αυτή η συμπεριφορά εκδηλώνεται συχνά επηρεάζει την ποιότητα ζωής της γάτας μας ή μιας άλλης γάτας

Εάν ο ήχος αποδοκιμασίας «κχου» που κάνει η γάτα μας είναι μια νέα συμπεριφορά, είναι συχνό ή δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε κάποια από τις παραπάνω αιτίες, μπορεί να είναι σημάδι σωματικής πάθησης, τραυματισμού ή  προβλήματος ψυχογενούς αιτιολογίας. Συμβουλευόμαστε τον κτηνίατρό μας για να αποκλείσουμε ιατρικά αίτια και πιθανώς να εργαστούμε από κοινού στον εντοπισμό ψυχογενών ή/και περιβαλλοντικών αιτιών. Ο κτηνίατρός μας μπορεί να μας συστήσει έναν συμπεριφοριολόγο κτηνίατρο, εάν το υποκείμενο πρόβλημα είναι περίπλοκο, δεν είναι άμεσα εμφανές ή απαιτεί εκτεταμένη θεραπεία για να επιλυθεί.
 
Οι γάτες αντιδρούν έτσι σε αγνώστους
Αν και μπορεί να είμαστε χαρούμενοι και να περιμένουμε τον αγαπημένο μας θείο, ή την καλύτερή μας φίλη, στο σπίτι μας, η γάτα μας είναι πιο πιθανό να δει αρχικά αυτούς τους άγνωστους ανθρώπους ως εισβολείς στον χώρο της και πιθανές απειλές, ειδικά αν δεν γνωρίζει τα άτομα ή δεν έχει συνηθίσει ανθρώπους να επισκέπτονται το σπίτι. Μια από τις αντιδράσεις της μπορεί να είναι ο ήχος αποδοκιμασίας «κχου» στον «εισβολέα».
 
Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να νιώσουν όλοι καλύτερα με τη συνάντηση:
Ενημερώνουμε τους καλεσμένους μας ότι, εάν η γάτα μας είναι επιφυλακτική μαζί τους και κρατά αποστάσεις, δεν πρέπει να επιδιώξουν την επαφή - ακόμα και με τα μάτια - μαζί της. Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να συμπεριφέρονται αδιάφορα απέναντί της, πρακτικά να την αγνοούν, εκτός κι αν έρθει και μείνει για κάτι περισσότερο από μια γρήγορη οσμή. Εάν η γατούλα μας φαίνεται ότι είναι έτοιμη να «πει ένα γεια» σε έναν επισκέπτη, ο επισκέπτης μπορεί να την αφήσει να τον μυρίσει.
 
Δείχνουμε στους καλεσμένους μας πώς αρέσει στη γατούλα μας να την χαϊδεύουν. Το αρχικό χάιδεμα πρέπει να είναι σύντομο και ελαφρύ και να περιορίζεται στις αγαπημένες περιοχές της γατούλας - και μόνο όταν φαίνεται δεκτική. Μπορούμε επίσης να μάθουμε τους καλεσμένους μας πώς να κερδίσουν ευγενικά το ενδιαφέρον της γατούλας μας για το παιχνίδι, μετακινώντας αργά ένα παιχνίδι με ραβδί κατά μήκος του εδάφους, πίσω από τις γωνίες των επίπλων κ.λπ.
Βεβαιωνόμαστε ότι η γατούλα μας έχει πολλές κρυψώνες, συμπεριλαμβανομένου ενός απομονωμένου δωματίου με όλες τις ανέσεις της. Ένα DVD αποκλειστικά για γάτες ή ένα χαλαρωτικό κλασικό CD μπορεί επίσης να βοηθήσει. Εάν η γατούλα μας γνωρίζει ότι έχει εύκολη πρόσβαση σε «καταφύγια», μπορεί να αισθάνεται πιο τολμηρή και ασφαλής όταν έρχονται επισκέπτες.
Ψεκάζουμε λίγο με ένα spray φερομονών ή συνδέουμε μια συσκευή διάχυσης φερομονών για να κατευνάσουμε την ένταση της γατούλας μας.
Παραμένουμε ήρεμοι και χαλαροί, και όσο το δυνατόν περισσότερο, τηρούμε την κανονική ρουτίνα της γάτας μας, ώστε να μπορεί να δει ότι όλα είναι καλά και ότι δεν υπάρχει τίποτα να ανησυχεί.
Σταδιακά εξοικειώνουμε το γατάκι μας με τους επισκέπτες. Έχουμε χαμηλούς τόνους, έμπιστους φίλους - κατά προτίμηση αυτούς που ξέρουν από γάτες - να έρχονται για περιστασιακές συζητήσεις. Η άμυνα της γατούλας μας μπορεί κάλλιστα να κατέβει και πριν το καταλάβετε, μπορεί να κάνει παρέα με όλους. Βεβαιωνόμαστε ότι όλοι γνωρίζουν πως δεν πρέπει να πιέζουν τη γάτα μας. Την αφήνουμε μόνη της να καθορίσει το ρυθμό, όσον αφορά στην ανάπτυξη φιλικής σχέσης με τους καλεσμένους.
 
 
Σχετικά προϊόντα

Εκπαίδευση & Συμπεριφορά (Πώς Θα Κάνουμε Το Κουτάβι Μας Να Σταματήσει Να Δαγκώνει)

Παρότι το δάγκωμα του κουταβιού είναι μια εντελώς φυσική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια αυτού του ηλικιακού σταδίου, είναι επίσης σημαντικό να κάνουμε το κουτάβι μας να αντιληφθεί τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται να μασήσει.

Τα κουτάβια αρχίζουν να δαγκώνουν ήδη από πολύ νωρίς στη ζωή τους. Ακριβώς όπως και τα μωρά, είναι σύνηθες να μασούν αντικείμενα κατά το στάδιο της οδοντοφυΐας προκειμένου να ανακουφιστούν. Επιπλέον, πολλοί σκύλοι προτιμούν να χρησιμοποιούν το στόμα τους αντί για τα πόδια τους, ώστε να χειριστούν διάφορα αντικείμενα. Αυτού του είδους η συμπεριφορά ξεκινά κι αυτή εξίσου από την ηλικία του κουταβιού, καθώς τα νεαρά σκυλάκια αρχίζουν να εξερευνούν τον κόσμο τους.
Μπορεί να φαίνονται χαριτωμένα στην αρχή, αλλά καθώς το κουτάβι μας μεγαλώνει, αυτά τα μικρά δαγκωματάκια μπορεί να μετατραπούν σε επώδυνα δαγκώματα προσεχώς. Τα δόντια ενός κουταβιού είναι πολύ αιχμηρά και οι σκύλοι συχνά δεν αντιλαμβάνονται το πόσο δυνατά δαγκώνουν. Δυστυχώς, η εμπειρία από την ανατροφή κουταβιών έχει δείξει ότι παρότι το κουτάβι μας μπορεί να δαγκώνει παιχνιδιάρικα το δάχτυλό μας, η πρόκληση τραυματισμού είναι συχνά βέβαιη από ένα σημείο και μετά.
Αυτή είναι μια συμπεριφορά που σίγουρα δεν θέλουμε να καλλιεργήσουμε εμείς, ειδικά σε έναν ενήλικο σκύλο. Παρακάτω παρατίθενται μερικά βήματα τα οποία θα μας βοηθήσουν να σταματήσουμε τα δαγκώματα του κουταβιού μας.

Εμποδίζουμε το δάγκωμα
Το πρώτο βήμα για να κάνουμε το κουτάβι μας να σταματήσει να δαγκώνει είναι να εμποδίσουμε αυτή τη συμπεριφορά. Είναι απολύτως φυσιολογικό τα κουτάβια να κάνουν ότι δαγκώνουν το ένα το άλλο όταν παίζουν. Αυτή η κίνηση, ωστόσο, μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε κανονικό δάγκωμα. Όταν αυτό συμβεί, το κουτάβι που δέχεται το δάγκωμα θα αντιδράσει γαβγίζοντας δυνατά, γεγονός που τρομάζει το άλλο κουτάβι που το δάγκωνε και το αφήνει.
Εμείς μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή τη συμπεριφορά για να σταματήσουμε το ανεπιθύμητο δάγκωμα του κουταβιού μας, αλλά και να το εκπαιδεύσουμε σχετικά με τα όρια ανοχής μας. Όταν το κουτάβι μας δαγκώσει πολύ δυνατά το χέρι ή το δάχτυλό μας, τότε θα αφήσουμε το χέρι μας να χαλαρώσει και θα μιμηθούμε αυτόν τον δυνατό ήχο του ουρλιαχτού που κάνουν και τα κουτάβια όταν τα δαγκώνουν. Όταν το κουτάβι μας σταματήσει, θα το αγνοήσουμε για 10 έως 20 δευτερόλεπτα και μετά θα συνεχίσουμε το παιχνίδι.
Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε, επίσης, ότι δεν πρέπει να απομακρυνθούμε μετά από ένα τέτοιο συμβάν, καθώς αυτό μπορεί να πυροδοτήσει τα κυνηγετικά ένστικτα του κουταβιού μας και να επιδεινώσει το πρόβλημα. 
Δεν θα πρέπει να επαναλάβουμε αυτή τη διαδικασία για περισσότερες από τρεις φορές μέσα σε διάστημα 15 λεπτών. Εάν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να σταματήσει το παιχνίδι.
Ο στόχος εν προκειμένω είναι να μάθουμε στο κουτάβι μας ότι το ήρεμο παιχνίδι συνεχίζεται, ενώ αυτό που ξεφεύγει σταματά. Μόλις καταφέρουμε να περιορίσουμε τα δυνατά δαγκώματα, επαναλαμβάνουμε την εκπαιδευτική διαδικασία και με τα μέτριας έντασης δαγκώματα. Εν κατακλείδι, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να μάθουμε στο κουτάβι μας ότι η μουσούδα χωρίς να δαγκώνει είναι αποδεκτή, αλλά οτιδήποτε άλλο πέραν αυτού δεν είναι.


Ανακατεύθυνση
Εάν θέλουμε να εκπαιδεύσουμε το κουτάβι μας κάνοντάς το να αντιληφθεί ότι το στόμα του στο δέρμα μας δεν είναι καθόλου αποδεκτό, πιθανότατα θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη μέθοδο της ανακατεύθυνσης. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε φορά που το κουτάβι μας θα επιδιώκει να βάλει το χέρι μας στο στόμα του, θα τραβάμε το χέρι μας μακριά πριν πλησιάσει προς εμάς και θα του δίνουμε αμέσως μια λιχουδιά ή θα παίζουμε με ένα μασητικό παιχνίδι γύρω του, ώστε να επικεντρώνει την προσοχή του αλλού και να δαγκώνει αυτό.
Μπορούμε επίσης να ικανοποιήσουμε την επιθυμία του κουταβιού μας να μασήσει κάτι, χρησιμοποιώντας παιχνίδια με τα οποία δεν έχουμε άμεση επαφή με το στόμα του, όπως το να του πετάμε το μπαλάκι για να μας το φέρει πίσω ή κρατώντας εμείς από τη μια πλευρά ένα μασητικό παιχνίδι κι εκείνος τραβώντας το από την άλλη. Ωστόσο, δεν πρέπει να αφήσουμε ποτέ το παιχνίδι να γίνει πολύ επιθετικό. Καλό είναι να μάθουμε στον μικρό μας φίλο τις εντολές «άστο να φύγει» ή «άφησέ το» έτσι ώστε να μπορούμε πάντα να αφαιρούμε κάτι από το στόμα του σε περίπτωση που χρειαστεί, χωρίς να αντιδράσει επιθετικά.

Απόσπαση προσοχής
Εκτός από εμάς, το κουτάβι μας θα θελήσει να δοκιμάσει με το στόμα του και πράγματα που βρίσκονται στο χώρο του. Αυτό γίνεται κυρίως από περιέργεια. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μάθουμε στον σκύλο μας να μην μασάει τα έπιπλα του σπιτιού. Εκτός από την προστασία των επίπλων, φροντίζουμε να παρέχουμε μια ποικιλία από ενδιαφέροντα και ασφαλή παιχνίδια που θα μπορεί να παίξει, αλλά και να μασήσει το κουτάβι μας. Αυτά τα παιχνίδια αποτελούν μια καλή διέξοδο εκτόνωσης αυτής της ανάγκης του κουταβιού μας. 
Τα παιχνίδια στα οποία μπορούμε να κρύψουμε κάποια λιχουδιά είναι επίσης εξαιρετικά για την απόσπαση της προσοχής των κουταβιών από το να δαγκώνουν και να μασούν άλλα πράγματα. Αυτός ο τύπος παιχνιδιού όχι μόνο αποσπά την προσοχή του κουταβιού μας, αλλά παρέχει επίσης και πνευματική διέγερση, στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει για να βρει τρόπο να αποκτήσει εν τέλει τη λιχουδιά. 
Μια τελευταία επιλογή για να αποσπάσουμε την προσοχή του κουταβιού μας είναι μέσω του παιχνιδιού με άλλα κουτάβια ή εμβολιασμένους ενήλικους σκύλους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, το κουτάβι μας και θα κοινωνικοποιηθεί, αλλά παράλληλα οι άλλοι σκύλοι με τους οποίους θα συναναστραφεί θα τον βοηθήσουν στην εκμάθηση του πότε ένα δάγκωμα είναι πολύ δυνατό.

Αποτροπή
Υπάρχουν διάφορα προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέπουν τον σκύλο από το να γλείφει ή να μασάει αντικείμενα μέσα στο σπίτι. Αυτά τα προϊόντα έχουν συνήθως μια δυσάρεστη πικρή γεύση και χρησιμοποιούνται, ώστε να αποθαρρύνουμε τον σκύλο μας κάθε φορά που μασάει έπιπλα ή άλλα αντικείμενα στο σπίτι. Ωστόσο, δεν αρκεί απλά να ψεκάζουμε τα πράγματά μας με αυτά τα προϊόντα. Υπάρχουν δύο πολύ σημαντικά βήματα που εμπλέκονται στη χρήση τους στο πλαίσιο της εκπαίδευσης.
Το πρώτο βήμα είναι να συνδέσουμε τη μυρωδιά και τη γεύση στο μυαλό του σκύλου μας, έτσι ώστε η μυρωδιά και μόνο να τον κρατήσει μακριά από ανεπιθύμητους στόχους μάσησης. Για να το κάνουμε αυτό, βάζουμε λίγο από το προϊόν σε ένα χαρτομάντιλο και το ακουμπάμε απαλά στο στόμα του κουταβιού μας. Θα πρέπει να προσπαθήσει να το φτύσει αμέσως βγάζοντας σάλια. Αφού συμβεί αυτό, ακολούθως θα σκύψει να μυρίσει κάτω τα σάλια του και έτσι θα κάνει τον συνειρμό.
Το δεύτερο βήμα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν χρησιμοποιείται συχνά το προϊόν για εκπαίδευση. Για να λειτουργήσει το δεύτερο βήμα, βεβαιωνόμαστε ότι ο σκύλος μας δεν έχει πρόσβαση σε νερό για έως και μία ώρα (αλλά όχι περισσότερο) μετά την επαφή με το προϊόν. Αυτό μπορεί να ακούγεται σκληρό, αλλά αν ο σκύλος μας μάθει ότι μπορεί απλώς να τρέξει στο μπωλ του και να απαλλαγεί από τη γεύση, ο αποτρεπτικός παράγοντας θα γίνει αναποτελεσματικός.
Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, τοποθετούμε το προϊόν μία φορά την ημέρα σε αντικείμενα που δεν θέλουμε να γλείφει ή να μασάει ο σκύλος μας. Συνεχίζουμε να το κάνουμε αυτό για τις επόμενες δύο έως τέσσερις εβδομάδες, έως ότου το κουτάβι μας σταματήσει να μασάει τα πράγματά μας.

Δάγκωμα στα πόδια 
Το δάγκωμα από το κουτάβι μας δεν συμβαίνει πάντα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Σε πολλούς σκύλους αρέσει να δαγκώνουν τα πόδια ή τους αστραγάλους των ανθρώπων καθώς περπατούν. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις φυλές ποιμενικών σκύλων. Για να κάνουμε το κουτάβι μας να σταματήσει να μας δαγκώνει στα πόδια, κρατάμε ένα αγαπημένο παιχνίδι του στην τσέπη μας. Όταν μας δαγκώσει, σταματάμε αμέσως να κινούμαστε και κουνάμε το παιχνίδι γύρω-γύρω για να αποσπάσει την προσοχή του και να ασχοληθεί με αυτό.

 

Το δάγκωμα ενός κουταβιού αποτελεί μια φυσική εκδήλωση συμπεριφοράς, η οποία όμως είναι ανεπιθύμητη σε έναν ενήλικο σκύλο. Ας μην ξεχνάμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των σκύλων που δίνονται σε καταφύγια από τους ιδιοκτήτες τους είναι μεταξύ 18 μηνών και 2 ετών - το σημείο στο οποίο η «χαριτωμένη» συμπεριφορά των κουταβιών γίνεται απογοητευτική για τον ιδιοκτήτη. Ακολουθώντας αυτά τα μικρά και απλά βήματα τώρα θα αποφύγουμε την υιοθέτηση μιας ανεπιθύμητης συμπεριφοράς μελλοντικά, γεγονός που θα μας επιτρέψει να έχουμε μια δια βίου σχέση χωρίς άγχος όταν μεγαλώσει ο τετράποδος φίλος μας.

 

 

Πηγή:  www.cesarsway.com

Εκπαίδευση & Συμπεριφορά (Μικρό Παιδί & Κουνέλι)

1. Τα κουνελάκια είναι ευαίσθητα

Τα κουνελάκια έχουν μικροσκοπικά και ελαφριά κόκκαλα. Είναι ευαίσθητα, καθώς έχουν περιορισμένη ανοχή στη ζέστη και στο κρύο. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί μαζί τους. Δεν τα μεταφέρουμε σαν λούτρινα ζωάκια, γιατί με μια απλή πτώση μπορεί να προκληθούν σοβαρά κατάγματα τόσο στην σπονδυλική τους στήλη, όσο και σε άλλα κόκκαλα. Δεν θα «σπάσουν» αν τα αγγίξουμε, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί μαζί τους.
 
2. Τα κουνελάκια χρειάζονται αγάπη και προσοχή
Τα κουνελάκια δεν είναι ζώα αγέλης. Δεν χρειάζεται να ζουν σε ζευγάρια. Ενώ μερικά κουνελάκια «δένονται» με άλλα και ζουν ευτυχισμένα, τα περισσότερα κουνελάκια θα ζήσουν καλά ακόμα και αν είναι μόνα τους. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα κουνελάκια θα ήταν ενθουσιασμένα αν είχαν όλη την προσοχή επάνω τους. Αυτό σημαίνει ότι το κουνελάκι μας χρειάζεται την προσοχή μας. Θα γίνει μοναχικό και λυπημένο αν μείνει μόνο του.
 
 
3. Τα κουνελάκια έχουν προσωπικότητα!
Αυτό πιθανότατα ισχύει για οποιοδήποτε ζωάκι. Όσο περισσότερο χρόνο επενδύουμε στο κουνελάκι μας, τόσο περισσότερο θα μας αγαπά. Όταν νιώσει ασφάλεια, θα αρχίσει να εκδηλώνει το χαρακτήρα του και θα μας κάνει να γελάσουμε και να το αγαπήσουμε ακόμα περισσότερο.  
 
4. Τα κουνελάκια δεν πρέπει να τρώνε πολύ καρότο
Τα κουνελάκια είναι φυτοφάγα και πρέπει να έχουν πάντα σανό, καθώς αποτελεί τη βάση της διατροφής τους. Μια μικρή ποσότητα λαχανικών μπορεί να ενταχθεί στη διατροφή τους, μάλιστα προτιμούν τα πράσινα λαχανικά. Πολύ περιορισμένες ποσότητες καρότου. Όλα αυτά τα κινούμενα σχέδια με κουνελάκια που έχουν μόνιμα ένα καρότο στο χέρι - δεν είναι αντιπροσωπευτικά της κανονικής τους διατροφής, επομένως δεν είναι καλή ιδέα να τα λάβουμε υπόψη. Ενώ, στη διατροφή τους εντάσσονται και λίγα pellet. Για να προστατεύσουμε το πεπτικό σύστημα και την υγεία του κουνελιού μας, φροντίζουμε να έχουμε μια λίστα με ασφαλή και μη ασφαλή τρόφιμα. Μπορούμε να ρωτήσουμε τον κτηνίατρό μας, ώστε να μας καθοδηγήσει κατάλληλα για τη διατροφή του μικρού μας φίλου. 
 
5. Τα κουνελάκια μιλούν με τις πράξεις τους
Το κουνελάκι μας δεν μπορεί να κλαψουρίσει, να γαυγίσει, να κουνήσει την ουρά του κ.λπ., αλλά εξακολουθεί να προσπαθεί να μας μιλήσει. Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να παρακολουθούμε προσεκτικά, και τότε θα αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε τι προσπαθεί να μας «πει» το κουνελάκι μας. Θα μας δείξει πώς νιώθει από τον τρόπο που ενεργεί! Και είτε χρησιμοποιούμε λέξεις είτε όχι, το κουνελάκι μας μας διαβάζει παρακολουθώντας τι κάνουμε. 
 
 

Εκπαίδευση & Συμπεριφορά (Σπίτι & Νέο Κουνέλι)

Τα κουνελάκια είναι αξιολάτρευτα, με απαλό τρίχωμα, αλλά και με προσωπικότητα, γεγονός που δεν φαντάζονται οι περισσότεροι άνθρωποι. Μπορεί να έχετε ήδη αγοράσει ή να έχετε φτιάξει ένα σπιτάκι, να έχετε κάνει ψώνια με παιχνίδια ακόμη και να έχετε προετοιμάσει το χόρτο, την τροφή και ένα μπουκάλι νερό. Παρακάτω υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορεί να κάνουν τη διαφορά όσον αφορά το σωστό ξεκίνημα με το κουνελάκι σας:

  1. Ένα χαρούμενο και ήρεμο κουνελάκι είναι ένα κουνελάκι που νιώθει ασφάλεια. Αυτό μοιάζει σαν κοινή λογική, αλλά δεν είναι. Το κουνελάκι μας έχει το ένστικτο του θηράματος και πιθανότατα θα καταφύγει σε αυτό το ένστικτο σε καταστάσεις άγνωστες για αυτό. Φυσικά αυτό δεν ισχύει για όλα τα κουνελάκια, αλλά αν φέρουμε το κουνελάκι μας στο σπίτι και τρέχει στο πίσω μέρος του κλουβιού και σκύβει, χωρίς να θέλει να βγει έξω, ΔΕΝ μας μισεί. Αισθάνεται ανασφάλεια και φοβάται. Τι θα το αλλάξει αυτό; Χρειάζεται ΧΡΟΝΟΣ, ΥΠΟΜΟΝΗ και ΠΑΝΤΑ ΛΕΠΤΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ προς το μικρό μας φίλο, ώστε να αποκτήσει οικειότητα μαζί μας.
  2. Πριν φέρουμε το κουνελάκι μας στο σπίτι, πρέπει να μιλήσουμε με τον εκτροφέα για το τι είναι «φυσιολογικό» για το κουνελάκι μας. Πόσο μεγάλο πρέπει να είναι το κλουβί του. Βγαίνει να παίξει; Έχει κουτί ή μαξιλάρι ή παιχνίδια; Τι είδους μπουκάλι νερού και μπολ φαγητού πρέπει να έχει; Είναι συνηθισμένο σε άλλα ζώα; Ζει σε ήσυχο μέρος ή έχει συνηθίσει σε πολύ θόρυβο; Ποια θερμοκρασία είναι ανεκτή για αυτό; Φυσικά το σπίτι μας δεν θα είναι σαν το παλιό του σπίτι, αλλά έχοντας κάποια πράγματα ίδια, θα το βοηθήσουμε να προσαρμοστεί πιο γρήγορα και να αισθάνεται πιο ασφαλές. 
  3. Μπορεί να είναι δελεαστικό να δώσουμε στο κουνελάκι μας πολύ χώρο για να παίξει, αλλά ίσως χρειαστεί να το δουλέψουμε λίγο πρώτα αυτό. Τα κουνελάκια έχουν την τάση της «ιδιοκτησίας» πραγμάτων. Όπως και τα περισσότερα άλλα ζώα, θέλουν μια περιοχή και θέλουν όλοι οι άλλοι να ξέρουν ότι είναι δική τους. Εάν ένα κουνελάκι συνηθίζει να «κατέχει» ένα κλουβί 2 x 3, τότε η τοποθέτηση του σε χώρο 5 x 6 μπορεί να το αποπροσανατολίσει. Πώς μπορεί να διεκδικήσει όλον αυτόν τον νέο χώρο; Τα σημάδια του άγχους θα περιλαμβάνουν υπερδιέγερση, γρήγορο τρέξιμο ή έντονο βηματισμό. Καλύτερα να ξεκινήσουμε με έναν μικρό χώρο, και καθώς το κουνελάκι μας, μας δίνει ενδείξεις ότι είναι χαλαρό και ήρεμο, αυξάνουμε τον προσβάσιμο χώρο σταδιακά.
  4. Δύο φράσεις: Αισθήσεις σε εγρήγορση και ένστικτο θηράματος. Όταν το κουνελάκι μας αντιμετωπίζει μια νέα κατάσταση, όπως την πρώτη φορά που θα το φέρουμε στο σπίτι, το κουνελάκι μας θα είναι ανήσυχο και σε εγρήγορση στην προσπάθειά του να προστατευτεί από άγνωστους κινδύνους προτού χρειαστεί να τους αντιμετωπίσει κατά μέτωπο. Νέοι ήχοι. Νέες μυρωδιές. Καινούριοι άνθρωποι. Νέα ζώα. Νέα αξιοθέατα. Και όλα είναι τόσο ΜΕΓΑΛΑ για ένα κουνελάκι. Πρέπει να δώσουμε χρόνο στο κουνελάκι μας να προσαρμοστεί. Δεν πρέπει να υπάρχει συνωστισμός με πολλά άτομα στο περιβάλλον του ή να εισβάλουμε συνεχώς στο χώρο του. Εάν μετακομίσουμε δίπλα σε ένα αεροδρόμιο ή έναν σιδηρόδρομο, θα χρειαστεί χρόνος μέχρι ο μικρός μας φίλος να συνηθίσει αυτούς τους ήχους. Το κουνελάκι μας περνά πάλι την ίδια προσαρμογή - φιλτράροντας τα αβλαβή ερεθίσματα από τα επικίνδυνα. Πρέπει να προσπαθήσουμε να το βοηθήσουμε σε αυτή τη διαδικασία, όχι να ενισχύσουμε το άγχος.
  5. Γενικοί κανόνες για τα κουνελάκια: δεν τους αρέσει να τους κόβουν τα νύχια τους, να τα μεταφέρουν, δεν τους αρέσει το νερό- εκτός από το να πίνουν. Τα κουνελάκια κρατούν κακία όταν κάνετε κάτι κακό. Επίσης λατρεύουν την μπανάνα. Στα κουνελάκια αρέσει να μένουν αρκετά καθαρά και γενικά δεν πηγαίνουν βόλτες. 
  6. Πώς κάνουμε ένα διστακτικό κουνελάκι να μας εμπιστευθεί; Πρέπει να είμαστε σταθερά ευχάριστοι & οι κινήσεις μας να είναι προσεκτικές και ήρεμες ώστε να μην τρομάξει με απότομους χειρισμούς. Το κουνελάκι μας μπορεί να καταλάβει πότε νοιαζόμαστε περισσότερο για το τι θέλουμε εμείς παρά για το τι χρειάζεται αυτό. 

Επίσης, είναι πολύ πιθανό να φέρετε στο σπίτι ένα από αυτά τα κουνελάκια που εξακολουθούν να κρύβονται ακόμα και όταν το ένστικτο του θηράματος εξαφανίζεται. Είτε μπορεί να μπει στο σπίτι σας και να προσαρμοστεί αμέσως. Θα μπορούσε να υποθέσει ότι κάθε σκύλος ή γάτα είναι φίλος. Εάν αυτό ισχύει, μπορεί να αντιμετωπίζετε ένα εντελώς διαφορετικό σύνολο ζητημάτων. 

Πηγή: www.hickoryridgehollands.com

Εκπαίδευση & Συμπεριφορά (Κόλπα & Κουνέλι)

Η εκπαίδευση ενός κουνελιού μπορεί να είναι μια πρόκληση. Δεν είναι πάντα οι πιο επιμελείς μαθητές, οπότε είναι σημαντικό να ξεκινήσετε με τρικ που θα μπορούν να τα καταφέρουν γρήγορα. Με αυτά κατά νου, σας παραθέτουμε 4 εύκολα κόλπα για να ξεκινήσετε το ταξίδι εκπαίδευσης κουνελιών. 

  • Έλα:

Το «έλα» είναι ένα από τα πιο πρακτικά κόλπα και μια καλή αρχή. Το κουνέλι σας πιθανότατα ήδη τρέχει πρόθυμα και αλληλεπιδρά μαζί σας, επομένως είναι μια φυσική συμπεριφορά. 

Η προετοιμασία: Ξεκινήστε την εξάσκηση σε μια μικρή ή μεσαία περιοχή με λίγους περισπασμούς.
Τα συνθήματα: Για αυτή την εντολή, θα χρειαστείτε τόσο οπτικό όσο και λεκτικό σύνθημα. Προτιμότερο είναι ένας συνδυασμός του να χτυπάτε το χέρι σας στο έδαφος και να λέτε το όνομά του μετά από δύο κλικ με τη γλώσσα. 
Η εκπαίδευση: Ξεκινήστε χτυπώντας το έδαφος και χρησιμοποιήστε το λεκτικό σας σύνθημα όταν το κουνελάκι είναι κοντά σας. Εάν δείξει ενδιαφέρον για την περιοχή που έχει χτυπηθεί, ακόμη και γυρίζοντας το κεφάλι του, κάντε κλικ με τη γλώσσα και επιβραβεύστε. Όταν εξοικειωθεί με το κόλπο, θα τρέχει προς το χέρι που χτυπά κάθε φορά που θα το ακούει. Μπορείτε σταδιακά να αυξάνετε την μεταξύ σας απόσταση, μέχρι να μάθει να ανταποκρίνεται σταθερά. 

  • Στροφή:

Η στροφή είναι ένα αξιολάτρευτο κόλπο που τα περισσότερα κουνέλια το πιάνουν γρήγορα. Όπως ίσως έχετε ήδη μαντέψει, αυτό που θα μάθει το κουνελάκι σας είναι να περιστρέφεται σε έναν στενό κύκλο μία ή δύο φορές. 

Η προετοιμασία: Επιλέξτε μια περιοχή χωρίς περισπασμούς με αρκετό χώρο για να δουλέψετε εσείς και το κουνελάκι σας, αλλά όχι πολύ, για να μην καταπιεστεί. 
Τα συνθήματα: Μια επιλογή είναι να συνδυάσετε τη λέξη «στροφή» σε ένα ελαφρώς ψηλό τόνο κάνοντας έναν κύκλο με το χέρι σας. Ο κύκλος των χεριών είναι ζωτικής σημασίας για να οδηγήσει το κουνέλι σας στο κόλπο, αλλά μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε ό,τι λεκτικό σύνθημα προτιμάτε. 
Η εκπαίδευση: Με τη λιχουδιά στο χέρι, κουνήστε αργά το χέρι σας κυκλικά γύρω από το κουνελάκι σας. Αν ακολουθήσει, έστω και με το κεφάλι του, κάντε κλικ και επιβραβεύστε. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία, περιμένοντας περισσότερη κίνηση από το κουνελάκι σας καθώς προχωρά. Τελικά, το κουνέλι σας θα μπει στο κόλπο με μια απλή κυκλική κίνηση πάνω από το κεφάλι του. 

  • Πάνω:

Είναι από τα πιο εύκολα κόλπα, όπου το κουνελάκι μαθαίνει να στέκεται στα πίσω πόδια για λίγα δευτερόλεπτα. Είναι ένα εξαιρετικό κόλπο για όσους εκπαιδεύουν κουνέλι για πρώτη φορά.

Η προετοιμασία: Αυτό το κόλπο μπορεί να γίνει σχεδόν οπουδήποτε, αλλά μια μικρή περιοχή συνήθως λειτουργεί καλύτερα. 
Τα συνθήματα: Για αυτή την εντολή, χρησιμοποιήστε τη λέξη «πάνω» ή όποια άλλη θέλετε ως λεκτικό σύνθημα και το ένα χέρι πάνω από το κεφάλι του κουνελιού ως οπτικό σύνθημα. 
Η εκπαίδευση: Ξεκινήστε κρατώντας μια λιχουδιά πάνω από το κεφάλι του κουνελιού σας και λέγοντας το ηχητικό σύνθημα που έχετε επιλέξει. Εάν αλλάξει το βάρος του για να κοιτάξει ψηλά ή σηκώσει τα μπροστινά πόδια του, κάντε κλικ και επιβραβεύστε αμέσως. Συνεχίστε να επαναλαμβάνετε αυτή τη διαδικασία και σύντομα το κουνελάκι σας θα μάθει να σηκώνεται σχεδόν αμέσως!

  • Ανέβα:

Με αυτό το κόλπο το κουνελάκι σας θα μάθει να ανεβαίνει πάνω σε κάτι, όπως ένα κουτί ή έναν καναπέ. Είναι ένα υπέροχο κόλπο σε συνδυασμό με το «έλα». 

Η προετοιμασία: Επιλέξτε το κουτί ή το έπιπλο στο οποίο θέλετε να ανέβει το κουνελάκι σας. Τα στερεά αντικείμενα λειτουργούν καλύτερα, καθώς οτιδήποτε ασταθές θα αποθαρρύνει το κουνέλι σας να το εμπιστευτεί. 
Τα συνθήματα: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λέξη «ανέβα» ως λεκτικό σύνθημα και δύο αγγίγματα στο κουτί για οπτικό σύνθημα. 
Η εκπαίδευση: Για να ξεκινήσετε την προπόνηση, χρησιμοποιήστε μια λιχουδιά για να οδηγήσετε το κουνέλι σας επάνω στο κουτί. Αν πηδήξει πάνω του, κάντε κλικ και επιβραβεύστε. Στην αρχή ίσως χρειαστεί να το ανταμείψετε για κάτι πολύ μικρό, όπως το να μυρίσει το κουτί ή να βάλει τα πόδια του πάνω του. Συνεχίστε να οδηγείτε το κουνέλι σας προς το αντικείμενο, και να περιμένετε περισσότερα καθώς θα αισθάνεται πιο άνετα με την διαδικασία. Σύντομα, θα πρέπει να πηδήξει στο κουτί χωρίς κανένα δισταγμό. 

Τα κουνέλια δεν είναι γνωστά για την ικανότητα εκπαίδευσής τους. Ωστόσο, αν καταβάλετε λίγη προσπάθεια και δουλέψετε με τα δυνατά σημεία του κουνελιού σας, θα δείτε να κάνει κόλπα σε χρόνο μηδέν!

Πηγή: www.hickoryridgehollands.com

Σχετικά προϊόντα
keyboard_arrow_left
keyboard_arrow_right

Εκπαίδευση & Συμπεριφορά (Άγχος & Γάτα)

Οι γάτες είναι πλάσματα της συνήθειας και συχνά στρεσάρονται με τις αλλαγές στο περιβάλλον τους. Τέτοιες αλλαγές είναι οι επισκέπτες, τα ταξίδια, οι επισκέψεις σε κτηνιατρεία και άλλα ασυνήθιστα περιστατικά στη ζωή τους. Υπάρχει τρόπος να βοηθήσουμε τη γάτα μας να ηρεμήσει και να χαλαρώσει, αλλά μπορεί να χρειαστεί χρόνος

  1. Μείνετε δίπλα της αλλά όχι πολύ κοντά

Σε πολλές γάτες δεν αρέσει να τις κρατάνε ή να τις αγκαλιάζουν όταν είναι στρεσαρισμένες. Οι άνθρωποι, από την άλλη πλευρά, τείνουν να αγαπούν τη σωματική επαφή όταν αισθάνονται άγχος. Ωστόσο, θα χρειαστεί να κυριαρχήσουμε σε αυτό το ένστικτο όταν έχουμε να κάνουμε με μια αγχωμένη γάτα, διαφορετικά μπορεί να χειροτερέψουμε την κατάσταση.

Μένουμε κοντά στη γάτα μας όταν προσπαθούμε να την ηρεμήσουμε. Μιλάμε χαλαρά ή τραγουδάμε ένα νανούρισμα. Την χαϊδεύουμε αν φαίνεται ότι το θέλει, αλλά δεν την αρπάζουμε ούτε την αγκαλιάζουμε. Αν έρθει κοντά μας και σκαρφαλώσει από μόνη της στην αγκαλιά μας, της επιτρέπουμε να πλησιάσει όσο θέλει και την αφήνουμε να έχει τον έλεγχο.

  1. Δώστε της έναν άνετο χώρο

Εάν η γάτα μας βιώνει άγχος και είναι αναστατωμένη, βεβαιωνόμαστε ότι έχει ένα μέρος να πάει που είναι άνετο και ασφαλές. Εάν είμαστε σπίτι, η κορυφή ενός ψηλού ονυχοδρόμιου είναι ένα εξαιρετικό σημείο. Στις γάτες αρέσει να είναι ψηλά , ειδικά όταν νιώθουν άγχος ή δυσφορία.

Μπορεί να είναι χρήσιμο σε ορισμένες γάτες να τις περιορίζουν σε ένα «ασφαλές δωμάτιο» όταν αντιμετωπίζουν πιο χρόνιες μορφές στρες. Μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν ευχάριστο, ήρεμο χώρο όπου θα είναι διαθέσιμα η τροφή και το νερό της γάτας μας, η τουαλέτα της, το κρεβάτι, το ονυχοδρόμιο και τα παιχνίδια της. Μπορούμε ακόμη να παίξουμε κάποια χαλαρωτική κλασική μουσική, η οποία έχει αποδειχθεί ότι ηρεμεί πολλές γάτες.

  1. Αφήστε τη γάτα σας να σημαδέψει την περιοχή για να νιώσει καλύτερα

Οι γάτες απελευθερώνονται από τις αγχωτικές καταστάσεις σημαδεύοντας την περιοχή τους με μυρωδιές από τους αρωματικούς αδένες τους. Το κάνουν αυτό ξύνοντας πράγματα και τρίβοντας τα πρόσωπά τους πάνω τους. Εάν έχουμε να κάνουμε με μια αγχωμένη γάτα, ειδικά μια γάτα που προσαρμόζεται σε μια μετακόμιση ή ένα νέο κατοικίδιο ή άτομο στο σπίτι, πρέπει να έχουμε ένα ονυχοδρόμιο σε εμφανές σημείο του σπιτιού που η γάτα μας μπορεί να σημαδέψει για να νιώσει καλύτερα.

Εάν ταξιδεύουμε, φέρνουμε ένα παιχνίδι ή άλλο αντικείμενο από το σπίτι που έχει το άρωμα της γάτας μας από μια εποχή που δεν ήταν αγχωμένη ή στεναχωρημένη. Η έκθεση στις δικές της ήρεμες μυρωδιές μπορεί να τη βοηθήσει να νιώσει καλύτερα.

  1. Το διαδραστικό παιχνίδι ανακουφίζει από το άγχος

Αυτό δεν θα λειτουργήσει εάν βρισκόμαστε στη μέση μιας οξείας στρεσογόνας κατάστασης, αλλά εάν έχουμε να κάνουμε με ένα γατάκι που εμφανίζει σημάδια χρόνιου στρες, το διαδραστικό παιχνίδι με ένα παιχνίδι με ραβδί τακτικά μπορεί να βοηθήσει τη γάτα μας να ξεθυμάνει.

Το διαδραστικό παιχνίδι επιτρέπει στις γάτες να συμπεριφέρονται σαν τα αρπακτικά που είναι, και αυτό είναι καταπραϋντικό για αυτές. Βοηθά επίσης εμάς και τη γάτα μας να δεθούμε περισσότερο, κάτι που είναι άλλο ένα πράγμα που ανακουφίζει από το άγχος και τους δύο μας.

  1. Χρησιμοποιήστε αντιστρεσογόνα προϊόντα

Υπάρχουν ειδικά προϊόντα που έχουν κατασκευαστεί για να μιμούνται τις ηρεμιστικές φερομόνες που έχουν οι γάτες στους αρωματικούς αδένες του προσώπου τους. Η χρήση τους μπορεί να βοηθήσει γάτες με οξύ και χρόνιο στρες. Για παράδειγμα, μπορούμε να ψεκάσουμε τον μεταφορέα της γάτας μας πριν τη βάλουμε μέσα για να τη μεταφέρουμε στον κτηνίατρο.

Πηγή: www.cathealth.com

Εκπαίδευση & Συμπεριφορά (Γάβγισμα)

Οι σκύλοι έχουν μια έμφυτη τάση να γαβγίζουν. Είναι ο κυριότερος τρόπος επικοινωνίας τους, αμέσως μετά τη στάση του σώματος. Οι σκύλοι γαβγίζουν ως προειδοποίηση για να προστατεύσουν την αγέλη και την περιοχή τους. Γαβγίζουν επίσης για να εκφράσουν ενθουσιασμό. Αυτές οι μορφές γαβγίσματος σπάνια προκαλούν ενόχληση και δεν διαρκούν πολύ. Γι' αυτό το ενοχλητικό γάβγισμα έχει σχεδόν πάντα την ίδια αιτία και την ίδια λύση. Όταν ένας σκύλος γαβγίζει υπερβολικά, μας λέει ότι βαριέται και ψάχνει για παιχνίδι ή κάποια πρόκληση.

​Ιεραρχία «αγέλης» 

Αναπόφευκτα, το υπερβολικό γάβγισμα δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα με τον άνθρωπο και όχι με τον σκύλο. Υπάρχει κάτι που δεν είναι ισορροπημένο στην «αγέλη», επομένως οι ανάγκες του σκύλου δεν καλύπτονται. Το γάβγισμα είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί να σας δείξει ότι κάτι δεν πάει καλά. Οι σκύλοι χρειάζονται άσκηση, πειθαρχία και χάδια για να σταματήσουν να γαβγίζουν. Η άσκηση και η πειθαρχία θα παρέχουν τη σωματική, καθώς και την ψυχολογική διέγερση που έχουν ανάγκη. Οι εκδηλώσεις στοργής θα δώσουν στον σκύλο μας την αίσθηση ότι ανήκει στην «αγέλη»  του. Αυτό θα μας βοηθήσει να αναπροσδιορίσουμε τη θέση του σκύλου μας στην οικογένεια, εντάσσοντάς τον ως ένα ευτυχισμένο μέλος της και αποκαθιστώντας έτσι την ιεραρχία με εμάς ως αρχηγό της ανθρώπινης «αγέλης». 

Έλεγχος του ενθουσιασμού του σκύλου μας

Αυτό το έχουμε δει αμέτρητες φορές - κάποιος με ένα μικρό, ενθουσιασμένο σκυλάκι που δεν σταματά να γαβγίζει, το παίρνει  στα χέρια του για να προσπαθήσει να το σταματήσει. Δυστυχώς, αυτή αποτελεί λάθος προσέγγιση. Η προσοχή που του δίνουμε και η στοργή με το να το σηκώσουμε στα χέρια μας, περνούν στον σκύλο μας το μήνυμα ότι: “Μου αρέσει αυτό που κάνεις αυτή τη στιγμή”. Αυτή είναι μια ακούσια θετική ενίσχυση που δεν είναι επιθυμητή εν προκειμένω και αρκούν μερικές μόνο φορές για να καθιερωθεί αυτή η κακή συνήθεια.

Ήρεμος και διεκδικητικός

Το να είμαστε ήρεμοι και διεκδικητικοί γύρω από τον σκύλο μας όποτε μπορούμε, θα διευκολύνει πάντα την υπακοή και την εκπαίδευση στο μέλλον. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά θα οδηγήσει σε μια ουσιαστικά καλύτερη σχέση και συνολική συμπεριφορά στο δρόμο.

Πως αποχαιρετάμε έναν ενθουσιασμένο σκύλο

Πόσοι από εμάς όταν επιστρέφουμε στο σπίτι, μας υποδέχεται ο σκύλος μας με εκείνο το άλμα γεμάτο ενθουσιασμό και γαβγίζει; Και πόσοι από εμάς τον αντιμετωπίζουμε αμέσως με στοργή και χάδια σε αντάλλαγμα για αυτό που ερμηνεύουμε ως «ευτυχία»; Αυτό είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα για τους λάτρεις των σκύλων στο να το κατανοήσουν. Όταν ένας σκύλος επιστρέφει στην αγέλη του, δεν τον υποδέχονται με γαβγίσματα ενθουσιασμού και άλματα. Μερικές φορές, θα αναγνωρίσει ο ένας τον άλλο με τη μύτη και τη μυρωδιά και πιθανά να κουνήσουν την ουρά τους, αλλά τις περισσότερες φορές δεν είναι μεγάλη υπόθεση όταν ένας σκύλος επιστρέφει στην αγέλη. Δυστυχώς, εμείς οι άνθρωποι τείνουμε να το κάνουμε μεγάλο θέμα όταν φεύγουμε ή γυρνάμε στο σπίτι και αυτό εντάσσει τον σκύλο μας σε μια λάθος κατάσταση. Εάν αποχαιρετήσουμε το σκύλο μας με ενθουσιασμό, τότε θα περιμένει ότι και η επιστροφή μας θα είναι εξίσου μια στιγμή ενθουσιασμού. Αυτό σημαίνει ότι, όσο μας περιμένει να επιστρέψουμε, θα περιμένει αυτόν τον ενθουσιασμό και μέχρι να γυρίσουμε θα απογοητευτεί και θα βαρεθεί. Τώρα, αν το κάνουμε επίσης μεγάλο θέμα πριν φύγουμε από το σπίτι, έχουμε αφήσει και τον σκύλο μας σε μια ενθουσιώδη κατάσταση. Αυτή είναι η τέλεια φόρμουλα για να πυροδοτήσουμε το πρόβλημα του ασταμάτητου γαβγίσματος. 

 
Γρήγορες συμβουλές για έναν σκύλο που γαβγίζει
  • Αν θέλουμε να σταματήσει ο σκύλος μας να γαβγίζει, το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να του φωνάξουμε.
  • Το να διατηρούμε την εκπαίδευση και το ευρύτερο περιβάλλον ευχάριστο και θετικό, είναι το κλειδί για τη μείωση του γαβγίσματος.
  • Πρέπει να υπάρχει συνέπεια, η οικογένειά μας θα πρέπει να είναι ενήμερη για τις μεθόδους εκπαίδευσης που ακολουθούμε όταν ο σκύλος μας γαβγίζει ασταμάτητα.
  • Επαινούμε και επιβραβεύουμε τον σκύλο μας όταν έχει σωστή συμπεριφορά, ενώ τον κρατάμε ενθουσιασμένο μόνο όταν ο ενθουσιασμός είναι δικαιολογημένος (δηλαδή, εκπαίδευση σκύλου ή παίζοντας “πιάσε-φέρε”).
  • Ποτέ δεν επιβραβεύουμε τον ενθουσιασμό του σκύλου μας με χάδια. Αυτό θα μάθει στο σκύλο μας ότι το γάβγισμα είναι ο τρόπος για να τραβήξει την προσοχή μας.

Άσκηση και πειθαρχία

Η λύση για το γάβγισμα του σκύλου μας μπορεί μερικές φορές να είναι πιο απλή από ό,τι νομίζουμε. Ξεκινάμε με το να παρέχουμε στον σκύλο μας αρκετή άσκηση μέσω της βόλτας, επιδιώκοντας ταυτόχρονα την πειθαρχία και την εκμάθηση εντολών . Αλλά, το πιο σημαντικό βήμα είναι να μην επιβραβεύουμε τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές, ιδιαίτερα τον ενθουσιασμό με χάδια. Μην ανησυχείτε. Ο σκύλος μας δεν θα πιστεύει ότι είμαστε κακοί αν δεν τον χαϊδεύουμε ή δεν του δίνουμε λιχουδιές είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο. Ο σκύλος μας θέλει να κερδίσει τα χάδια μας. Το να του επιτρέψουμε να το κάνει αυτό και να δει την ευτυχία μας είναι, για τον σκύλο μας, η μεγαλύτερη ανταμοιβή όλων.  

Αγνοούμε το γάβγισμα

Αν αρχίσουμε να βλέπουμε ότι ο σκύλος μας γαβγίζει για να τραβήξει την προσοχή μας, μια καλή τεχνική είναι απλά να γυρίσουμε την πλάτη μας και να τον αγνοήσουμε. Βεβαιωνόμαστε ότι δεν επιβραβεύουμε τον σκύλο μας όταν κάνει θόρυβο, χωρίς να του δίνουμε καμία προσοχή, δεν του μιλάμε, δεν τον αγγίζουμε, δεν τον κοιτάμε καν.

Για παράδειγμα: Όταν χρησιμοποιούμε Crate
  • Αρχικά, όταν γαβγίζει ο σκύλος μας τον βάζουμε στο crate ή σε ένα κλειστό δωμάτιό και του γυρίζουμε την πλάτη.
  • Μόλις σταματήσει να γαβγίζει, γυρνάμε, τον επαινούμε και του προσφέρουμε μια λιχουδιά.
  • Καθώς η εκπαίδευσή συνεχίζεται, παρατείνουμε το χρόνο που πρέπει να παραμείνει ήσυχος πριν τον ανταμείψουμε ξανά.
  • Καλό είναι να ξεκινάμε αυτή τη διαδικασία από όταν είναι μικρά σε ηλικία, επιβραβεύοντάς τα για την ησυχία τους για λίγα μόνο δευτερόλεπτα, και στη συνέχεια δουλεύοντας μαζί τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που θα παραμείνουν ήσυχα.
  • Μια τεχνική είναι να διαφοροποιήσουμε το χρόνο που κρατάμε την πλάτη μας γυρισμένη. Διατηρούμε το διασκεδαστικό κομμάτι της διαδικασίας επιβραβεύοντάς τα κάθε πέντε, δέκα, δεκαπέντε, είκοσι δευτερόλεπτα και μετά ανακατεμένα!

Αφαιρούμε το κίνητρό τους

Ένας σκύλος μπορεί να γαβγίζει επειδή θέλει κάτι ή μια ανταμοιβή. Και συνήθως αν το γάβγισμα του είναι επαναλαμβανόμενο σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές, θα πάρει και με την ίδια συνέπεια αυτό που θέλει. Φροντίζουμε να σταματήσουμε να επιβραβεύουμε αυτή τη συμπεριφορά και να μειώνουμε τα ερεθίσματα που την προκαλούν όταν μπορούμε.  Για παράδειγμα: 

Εάν ο σκύλος μας γαβγίζει σε ανθρώπους ή ζώα που περνούν από το δρόμο κάτω από το μπαλκόνι, κλείνουμε τις κουρτίνες ή τον βάζουμε μέσα.
Εάν κάτι τέτοιο συνεχίσει να συμβαίνει, μπορεί να είναι σκόπιμο να αγοράσουμε ένα παιχνίδι που μπορεί να κρατήσει τον σκύλο μας απασχολημένο για μερικές ώρες.
Αυτό μπορεί να μη συμβαίνει πάντα, μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο σκύλος μας γαβγίζει. 
 
Εκθέτουμε τον σκύλο μας στο ερέθισμα
Είτε είναι ο σκύλος του γείτονα, ο ταχυδρόμος ή τα διερχόμενα αυτοκίνητα, μπορεί πάντα να είναι χρήσιμο να εκθέσουμε τον σκύλο μας στο ερέθισμα που τον κάνει να γαβγίζει. Ξεκινάμε μετακινώντας τον σκύλο μας μακριά από το ερέθισμα, ώστε να μην γαβγίζει. Στη συνέχεια, τον μετακινούμε αργά λίγο πιο κοντά, ενώ του δίνουμε άφθονες λιχουδιές όσο περιορίζει το γάβγισμά του. Εάν το ερέθισμα απομακρύνεται από το οπτικό του πεδίο, σταματάμε να του δίνουμε λιχουδιές, ώστε να μάθει ότι ανταμείβεται μόνο όταν είναι γύρω του.  Για παράδειγμα: Με τον σκύλο ενός φίλου
  • Βάζουμε ένα φίλο μας που έχει σκύλο να σταθεί αρκετά μακριά, ώστε ο σκύλος μας να μην γαβγίζει στον άλλο σκύλο.
  • Καθώς ο φίλος μας και ο σκύλος του πλησιάζουν σιγά-σιγά, αρχίζουμε να δίνουμε λιχουδιές στον σκύλο μας και να τον χαϊδεύουμε .
  • Όταν δεν μπορούμε να δούμε τον φίλο μας και τον σκύλο του, σταματάμε να του δίνουμε λιχουδιές.
  • Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία πολλές φορές ή όσο συχνά χρειάζεται.
  • Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και προσπαθούμε να μην προχωράμε πολύ γρήγορα, καθώς μπορεί να χρειαστούν μέρες ή εβδομάδες για να σταματήσει ο σκύλος μας να γαβγίζει όταν προσπαθούμε να του αποσπάσουμε την προσοχή με μια λιχουδιά. 

Κρατάμε τον σκύλο μας απασχολημένο 

Βεβαιωνόμαστε ότι ο σκύλος μας ασκείται τόσο σωματικά, όσο και πνευματικά κάθε μέρα. Κουρασμένος σκύλος είναι αυτός που δεν θα εκνευριστεί από την πλήξη ή την απογοήτευση και σίγουρα δεν θα γαβγίζει τόσο πολύ. Ορισμένες ράτσες σκύλων είναι πιο επιρρεπείς στο γάβγισμα από άλλες. Ωστόσο, οι μακρινοί περίπατοι και ένα απαιτητικό παιχνίδι μπορούν συνήθως να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με κουτάβια, θα είναι πιο εύκολο να τα ελέγξουμε εάν αφιερώσουμε λίγο από τον χρόνο μας και τα βάζουμε να παίζουν καθημερινά. Για άλλη μια φορά, ίσως δεν είναι κακή ιδέα να επενδύσουμε σε κάποια διαδραστικά παιχνίδια που θα κρατήσουν τον εγκέφαλο του σκύλου μας σε εγρήγορση.
 

Εκπαίδευση & Συμπεριφορά (Ονυχοδρόμιο & Γάτα)

Το να εκπαιδεύσουμε τη γάτα μας να χρησιμοποιεί ένα ονυχοδρόμιο είναι ένα απαραίτητο και σημαντικό βήμα όταν είμαστε αντιμέτωποι με το ζήτημα  "Πώς να σταματήσω τη γάτα μου από το να ξύνει τα έπιπλα;". Πρώτον, είναι σημαντικό να επιλέξουμε την κατάλληλη  θέση για το ονυχοδρόμιο της γάτας μας. Είναι πολύ πιο εύκολο να κάνουμε τη γάτα μας να χρησιμοποιήσει το ονυχοδρόμιο αν αφιερώσουμε χρόνο ώστε να επιλέξουμε κάποιο που να κάνει τη γατούλα μας να νιώσει μια φυσική έλξη προς αυτό. Μόλις το κάνουμε αυτό, χρησιμοποιούμε τις παρακάτω συμβουλές για να εκπαιδεύσουμε τη γάτα μας να χρησιμοποιεί το ονυχοδρόμιο και να σταματήσει να ξύνει τα έπιπλα ή τα χαλιά μας.

Βρίσκουμε το κατάλληλο  μέρος για να τοποθετήσουμε το ονυχοδρόμιο της γάτας μας

Ένα κρίσιμο βήμα για να διασφαλίσουμε ότι η γάτα μας θα χρησιμοποιήσει  το νέο της ονυχοδρόμιο είναι να βεβαιωθούμε ότι έχουμε επιλέξει την κατάλληλη  περιοχή στο σπίτι για να το τοποθετήσουμε. Για τη σωστή τοποθέτηση του ονυχοδρόμιου στο χώρο πρέπει να γνωρίζουμε  τη φυσιολογική συμπεριφορά της γάτας  μας όταν ακονίζει τα νύχια της. Παρόλο που εμείς μπορεί να έχουμε προτιμήσεις για το πού θα θέλαμε να βρίσκεται το ονυχοδρόμιο της γάτας μας, συνήθως σε γωνίες και μέρη που δεν είναι στη μέση του χώρου, ωστόσο αυτά δεν είναι πάντα τα καλύτερα σημεία στα μάτια των φίλων μας. Όταν εξετάζουμε το θέμα από τη δική τους σκοπιά, είναι πιο εύκολο να καταλάβουμε το γιατί.

Υπάρχουν κάποιοι βαθιά ριζωμένοι λόγοι για τη συμπεριφορά της γάτας όσον αφορά το ακόνισμα των νυχιών:

Ένα κριτήριο για να επιλέξουμε το χώρο τοποθέτησης του ονυχοδρόμιου, είναι ότι οι γάτες ξύνουν τα νύχια τους για να επικοινωνήσουν με άλλες γάτες οριοθετώντας την περιοχή τους. Τα οπτικά σημάδια από γρατζουνιές σε αντικείμενα, καθώς και οι μυρωδιές που εναποτίθενται σε αυτά από τους αδένες που υπάρχουν στα πόδια της γάτας, αποτελούν και τα δύο μηνύματα τα οποία αναγνωρίζονται εύκολα από άλλες γάτες. Έχοντας αυτό κατά νου, είναι προφανές ότι η γάτα μας δεν θα έβρισκε μια γωνία ή μια δυσδιάκριτη περιοχή για να αφήσει τέτοιου είδους  μηνύματα. Αντιθέτως, θα προτιμήσει μια περίοπτη περιοχή του σπιτιού. Επιλέγουμε τους πιο κοινόχρηστους χώρους του σπιτιού  και ακάλυπτους χώρους στα δωμάτια για να τις ικανοποιήσουμε. Αλλά δεν απελπιζόμαστε. Μόλις η γάτα μας αρχίσει να χρησιμοποιεί  το ονυχοδρόμιό της και να το επιλέγει για να ακονίσει τα νύχια της, μπορεί να μετακινηθεί (αργά, σε διάστημα εβδομάδων) σε ένα άλλο σημείο που ταιριάζει καλύτερα με τη διακόσμηση του σπιτιού μας.

Ένας άλλος λόγος που ακονίζουν τα νύχια τους  οι γάτες είναι για να τεντώνουν τους μύες του σώματός τους, ειδικά τους ώμους, καθώς επίσης  τα πόδια και τα δάχτυλά τους. Τους αρέσει να το κάνουν αυτό όταν ξυπνούν, καθιστώντας έτσι την περιοχή γύρω από τα αγαπημένα τους σημεία ύπνου εξαιρετική επιλογή για να τοποθετηθεί ένα ονυχοδρόμιο.

Εάν η γάτα μας γρατζουνάει σε μια συγκεκριμένη περιοχή του χαλιού, αυτό μπορεί επίσης να είναι ένα καλό σημείο για να τοποθετήσουμε το ονυχοδρόμιο της γάτας μας. Γνωρίζουμε ήδη ότι της αρέσει αυτή η περιοχή και μπορεί να τη βοηθήσει να καταλάβει ότι θέλουμε να χρησιμοποιήσει το ονυχοδρόμιο αντί για το χαλί.

Εάν η γάτα μας ξύνει τα μπράτσα του καναπέ μας ή τα πλαϊνά άλλων επίπλων, μπορούμε να την αποθαρρύνουμε τοποθετώντας μια βαριά κουβέρτα, τυλιγμένη καλά, ώστε να μην μπορεί να μπει από κάτω. Στη συνέχεια, τοποθετούμε το ονυχοδρόμιο ακριβώς μπροστά από το αντικείμενο που έξυνε προηγουμένως. Μόλις αφήσει τα έπιπλα και χρησιμοποιήσει το ονυχοδρόμιο για μία - δύο εβδομάδες, μπορούμε να αρχίσουμε να μετακινούμε το ονυχοδρόμιο στο σημείο που προτιμάμε, με ρυθμό περίπου 2,5cm την ημέρα.

Μια τελευταία σημείωση σχετικά με την τοποθέτηση του ονυχοδρομίου: Η τοποθέτηση πολλαπλών ονυχοδρομίων σε διαφορετικούς χώρους του σπιτιού μας αυξάνει την πιθανότητα να μην ασχοληθεί η γάτα μας με τα έπιπλα και τα χαλιά μας. Εάν η γάτα μας χρησιμοποιεί ήδη ένα ακατάλληλο αντικείμενο ή μέρος για να ακονίσει τα νύχια της, το ελέγχουμε για να καταλάβουμε τα σημεία που επιλέγει ο μικρός μας φίλος. Είναι οι γρατσουνιές ψηλά ή χαμηλά, σε κάθετη ή οριζόντια επιφάνεια, σε γωνία ή κάτω από ένα κρεβάτι; Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα δεδομένα για να μας βοηθήσουν να επιλέξουμε τον τύπο και τις περιοχές  τοποθέτησης των ονυχοδρομίων. Στις γάτες αρέσει να ξύνουν τα νύχια τους σε κάθετες, οριζόντιες επιφάνειες και επιφάνειες υπό γωνία. Μερικές φορές τους αρέσει να βρίσκουν μέρη σε ειδικούς χώρους όπως κάτω από το κρεβάτι ή στην ντουλάπα.

Ενισχύοντας το ενδιαφέρον για το ονυχοδρόμιο

Εάν η γάτα μας δεν χρησιμοποιήσει αμέσως το νέο της ονυχοδρόμιο ή δείχνει μόνο ήπιο ενδιαφέρον για αυτό, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Μερικές φορές ίσως χρειάζεται να τις καλοπιάσουμε για να αντιληφθούν  ότι τους έχουμε δώσει την καλύτερη επιφάνεια  που θα μπορούσαν να έχουν για να ακονίζουν τα νύχια τους. Παρακάτω  ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να προσελκύσουμε  τη γάτα μας στη νέα  θέση όπου βρίσκετε το ονυχοδρόμιο και να την εκπαιδεύσουμε να το χρησιμοποιεί.

Catnip: Τα μικρά γατάκια και μερικές γάτες δεν δείχνουν ενδιαφέρον  για το catnip, αλλά υπάρχουν πολλές γάτες που τρελαίνονται για αυτό. Εάν έχουμε μία τέτοια γάτα, πασπαλίζουμε λίγο catnip στη βάση και στο επάνω μέρος του ονυχοδρομίου της. Όταν η γάτα μας το γλείφει, συνήθως αρχίζει να κάνει την κίνηση με τα πόδια της σαν να ζυμώνει. Αυτό θα της επιτρέψει να ανακαλύψει ότι είναι μια μεγάλη επιφάνεια που μπορεί να ακονίζει τα νύχια της, έτσι  θα το θυμάται και θα το χρησιμοποιήσει στο έπακρο αργότερα.

Παιχνίδι: Μπορούμε να βοηθήσουμε τη γάτα μας να μάθει ότι το νέο της ονυχοδρόμιο είναι καταπληκτικό παίζοντας μαζί της γύρω από αυτό αλλά και πάνω του. Ένας πολύ καλός τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι με ένα παιχνίδι για γάτες τύπου ραβδιού. Με αυτό, μπορούμε να ενθαρρύνουμε τη γάτα μας να σηκωθεί ψηλά και να τοποθετήσει τα πόδια της στο στύλο του ονυχοδρομίου, καθώς πλησιάζει για να πιάσει  το παιχνίδι. Μπορούμε επίσης να δοκιμάσουμε να τοποθετήσουμε το αγαπημένο παιχνίδι της πάνω στο ονυχοδρόμιο για να την ενθαρρύνουμε να σκαρφαλώσει για να το πάρει. Έτσι, θα διαπιστώσει ότι της αρέσει να γρατζουνάει σε αυτή τη θέση.

Δοκιμάζουμε να βάλουμε το ονυχοδρόμιο στο πλάι. Αν έχουμε  μια γάτα που δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ ονυχοδρόμιο, μπορεί να  βοηθήσει να το τοποθετήσουμε πρώτα στο πλάι. Χρησιμοποιούμε τις παραπάνω μεθόδους όπως  το catnip και το παιχνίδι  γύρω και πάνω στο στύλο, ειδικά με ραβδόμορφα παιχνίδια.

Όσο περισσότερες γάτες έχουμε, τόσο περισσότερα ονυχοδρόμια θα χρειαστούμε. Ενθαρρύνουμε τις γάτες μας να παίζουν μεταξύ τους, πάνω και κοντά σε αυτά , πετώντας μικρά παιχνίδια και μπάλες γύρω τους.

Λιχουδιές: Μερικές γάτες λατρεύουν τις λιχουδιές, γι' αυτό φροντίζουμε να έχουμε μερικές στην τσέπη μας, ενώ τους δείχνουμε το ονυχοδρόμιο. Αρχικά, μπορούμε να δώσουμε μια λιχουδιά αν η γάτα μας μυρίσει το ονυχοδρόμιο. Καθώς εξοικειώνεται περισσότερο, δίνουμε μια λιχουδιά όταν τοποθετεί τα πόδια της πάνω του. Μπορούμε επίσης να δοκιμάσουμε να βάλουμε μερικές λιχουδιές στην κορυφή του ονυχοδρομίου. Αυτό θα την ενθαρρύνει να σκαρφαλώσει στο στύλο για να πάρει τις λιχουδιές. Οι λιχουδιές θα κάνουν το ονυχοδρόμιο μια πολύ θετική εμπειρία για τη γάτα μας.

Μαζί με τις προσπάθειές μας να αυξήσουμε το ενδιαφέρον της γάτας μας για το ονυχοδρόμιό της, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα απωθητικό προϊόν μερικές φορές την ημέρα σε οποιοδήποτε οικιακό αντικείμενο  η γάτα μας  ακονίζει τα νύχια της. Χρησιμοποιώντας και τις δύο μεθόδους ταυτόχρονα, η γάτα μας όχι μόνο θα καταλάβει ότι θέλουμε να χρησιμοποιήσει το ονυχοδρόμιο, αλλά και ότι δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσει τα έπιπλα.

Ένα πράγμα που συνήθως ΔΕΝ λειτουργεί όταν προσπαθούμε να προσελκύσουμε  μια γάτα σε ένα νέο ονυχοδρόμιο είναι να πιάσουμε τα πόδια της και να τα τοποθετήσουμε στο στύλο.  Ως γνωστόν, στις γάτες αρέσει τα πράγματα να είναι δική τους ιδέα, επομένως ο  χειρισμός των ποδιών τους δεν είναι καλή ιδέα, καθώς θα επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα και θα απομακρύνει το μικρό μας φίλο από το ονυχοδρόμιο . Μια εξαίρεση σε αυτό μπορεί να είναι ένα πολύ νεαρό γατάκι. Συχνά μπορεί να τους δείξουμε πώς να χρησιμοποιούν ένα ονυχοδρόμιο με αυτόν τον τρόπο, ειδικά αν δεν έχουμε μια μεγαλύτερη γάτα στο σπίτι για να της το δείξει. Το παιχνίδι, όπως περιγράφεται παραπάνω, τείνει επίσης να λειτουργεί εξαιρετικά με τα γατάκια.

Οι αρνητικές μέθοδοι εκπαίδευσης συνήθως αποτυγχάνουν

Υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις όσον αφορά  την εκπαίδευση των γατών που  ενθαρρύνουν τις αρνητικές συνέπειες  σε περίπτωση εμφάνισης μιας ανεπιθύμητης συμπεριφοράς, με στόχο  την αποτροπή  της  στο μέλλον. Αυτές  περιλαμβάνουν το να βρέχουμε τη γάτα μας στο πρόσωπο με νερό, να κάνουμε δυνατούς θορύβους με κέρματα σε ένα κουτί, να χρησιμοποιούμε ποντικοπαγίδες για να τρομάξουμε ή να τραυματίσουμε μια γάτα, να φωνάζουμε και οποιεσδήποτε άλλες παρόμοιες στρατηγικές. Αυτές οι πρακτικές που έχουν αρνητικό χαρακτήρα με σκοπό την τιμωρία συνήθως δεν λειτουργούν στις γάτες και, ακόμη χειρότερα, μπορεί να αποτύχουν εντελώς ή να προκαλέσουν τραυματισμό στο ζώο, γι’ αυτό και αντενδείκνυνται. Πολλές γάτες αγχώνονται από τέτοια περιστατικά και, όταν συμβεί αυτό, θα αντιδράσουν με συμπεριφορές που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θεωρούν  αποδεκτές. Μπορεί να ουρούν ή να αφοδεύουν έξω από την αμμολεκάνη, στα χαλιά ή σε προσωπικά μας αντικείμενα. Μπορεί να ξύνουν τα νύχια τους και σε  άλλα αντικείμενα στο σπίτι. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να κρυφτούν ή να αρνηθούν να φάνε. Επικεντρωνόμαστε στη θετική επιβράβευση της συμπεριφοράς που θέλουμε να δούμε από τη γάτα μας (χρησιμοποιώντας το ονυχοδρόμιό της) αντί να ενισχύσουμε αρνητικά τη συμπεριφορά που δεν θέλουμε.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Εάν έχουμε ακολουθήσει όλα τα παραπάνω βήματα για να εκπαιδεύσουμε τη γάτα μας, ώστε να χρησιμοποιήσει  το νέο της ονυχοδρόμιο και απλά δεν φαίνεται να την ενδιαφέρει, δοκιμάζουμε να το μετακινήσουμε σε άλλη περιοχή προτού τα παρατήσουμε. Ένα ωραίο σημείο μπροστά από ένα παράθυρο είναι συχνά μια καλή ιδέα και, αν υπάρχουν πουλιά ή άλλα  άγρια ζώα  γύρω από το σπίτι  για να παρατηρήσει η γάτα μας, ο ενθουσιασμός συχνά την οδηγεί στο να ακονίσει τα νύχια της.

Με λίγη σκέψη, χρόνο και επαίνους, η γάτα μας θα αγνοεί τα έπιπλα και τα χαλιά μας για χάρη του νέου της ονυχοδρομίου.

Πηγή: www.purrfectpost.com

Εκπαίδευση & Συμπεριφορά (Βόλτα & Κουτάβι)

Πριν από λίγες μέρες αποκτήσαμε το νέο μας κουτάβι και θέλουμε να βγάλουμε τον μικρό μας φίλο για να τον καμαρώσει η γειτονιά. Δεν είναι και τίποτα το ιδιαίτερο, σωστά; Απλά πρέπει να πάρουμε ένα λουρί και ένα κολάρο και να βγούμε από την πόρτα με αυτόν να μας καθοδηγεί.

Μη βιάζεστε, όχι και τόσο γρήγορα!

Αν και είναι αλήθεια ότι μπορούμε να αρχίσουμε να εκπαιδεύουμε το κουτάβι μας να περπατάει μαζί μας και να υπακούει στις εντολές μας από πολύ νωρίς, ωστόσο δεν είναι καλή ιδέα να βγούμε εκτός σπιτιού από τόσο νωρίς. Οι κτηνίατροι συνιστούν να κρατάμε το κουτάβι μας μακριά από πάρκα σκύλων και να αποφεύγουμε να περπατάμε έξω μέχρι να κάνει όλους τους απαραίτητους εμβολιασμούς του.

Δεν μπορούμε να κάνουμε το εμβόλιο της λύσσας έως ότου το κουτάβι μας γίνει τουλάχιστον τριών μηνών και δεν μπορεί να ολοκληρωθεί το βασικό εμβολιακό πρόγραμμα πριν την ηλικία των 16 εβδομάδων, όπου τότε - ή λίγο αργότερα γίνεται το τελευταίο αναμνηστικό εμβόλιο του αρχικού εμβολιακού κύκλου ως κουτάβι, ανάλογα με το πότε θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία του εμβολιασμού. Ήδη μιλάμε για τέσσερις ή περισσότερους μήνες, που είναι αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για έναν αναπτυσσόμενο σκύλο που μένει στο σπίτι και έχει συσσωρευμένη ενέργεια, ώστε να αναπτύξει κακές συνήθειες.

Αλλά δεν χρειάζεται να περιμένουμε να συμβεί αυτό. Παρακάτω υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να αρχίσουμε να εκπαιδεύουμε τον σκύλο μας για τη βόλτα, ενώ είμαστε ακόμα μέσα στο σπίτι.

Τον εξοικειώνουμε με το κολάρο και το λουρί

Ήδη από όταν το κουτάβι μας είναι μόλις μερικών εβδομάδων, μπορούμε να το εξοικειώσουμε με το κολάρο και το λουρί του. Περιμένουμε μέχρι να κάνει κάτι θετικό, όπως να φάει, να παίξει ή όταν το χαϊδεύουμε  και τότε του φοράμε το κολάρο και το λουρί. Η ιδέα είναι ότι πρέπει να συνηθίσει να τα φοράει, αλλά και να τα συνδέσει με θετικά συναισθήματα. Εάν ο σκύλος μας παλεύει με το λουρί ή το κολάρο, δοκιμάζουμε να χρησιμοποιήσουμε λιχουδιές ή παιχνίδια για να τον κάνουμε να νιώσει πιο άνετα.

Πηγαίνετε για μια βόλτα… μέσα στο σπίτι

Το ότι δεν θέλουμε να ρισκάρουμε να κυκλοφορήσουμε το κουτάβι μας στη γειτονιά δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε και να περπατήσουμε μέσα στο σπίτι. Του βάζουμε το λουρί  και το καθοδηγούμε μέσα στο σπίτι, ώστε να συνηθίσει ότι εμείς είμαστε αυτοί που το καθοδηγούμε. Εάν υπάρχει αυλή, μπορούμε να την αξιοποιήσουμε ως άλλη μια ευκαιρία για εκπαίδευση με το λουρί, πηγαίνοντας το κουτάβι μας στο σημείο όπου θέλουμε να πάει, αντί να το αφήσουμε να τρέχει στην αυλή.

Βοηθάμε το κουτάβι μας να μάθει να μας ακολουθεί

Σε ιδανικές συνθήκες, θέλουμε να καθοδηγούμε τον σκύλο μας όταν περπατάμε εμείς- όχι το αντίστροφο. Αλλά αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο να γίνει με έναν μεγάλο ενήλικο σκύλο από ότι με ένα μικροσκοπικό κουτάβι, επομένως δεν υπάρχει καλύτερος χρόνος για εκπαίδευση από τώρα που είναι ακόμα μικρό. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να του φορέσουμε το λουρί του και να περπατήσουμε μερικά βήματα. Όταν αναπόφευκτα αρχίσει να τραβάει, θα πρέπει να γυρίσουμε και να περπατήσουμε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Θα σταματάμε και θα ξεκινάμε πολύ στην αρχή, αλλά τελικά θα το μάθει. Μπορούμε να ενισχύσουμε αυτή τη μάθηση επιβραβεύοντάς τον με επαίνους, χάδια ή λιχουδιές, όταν δείχνει να ακολουθεί σωστά τη διαδικασία.

Πρακτική Εκπαίδευση Υπακοής

Όταν ο σκύλος μας είναι έτοιμος να βγει βόλτα, μεταξύ 4 και 6 μηνών, είναι επίσης μια καλή ευκαιρία για να ξεκινήσουμε την εκπαίδευση υπακοής. Ξεκινάμε με βασικές εντολές όπως «κάτσε», «μείνε», «έλα», «χέρι» και «κάτω» και βεβαιωνόμαστε ότι όλοι όσοι συμμετέχουν στην εκπαίδευση είναι συνεπείς, χρησιμοποιώντας τις ίδιες λέξεις και χειρονομίες. Διαφορετικά, ο σκύλος μας θα μπερδευτεί.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μάθουμε στο σκύλο μας αυτές τις βασικές εντολές είναι η μέθοδος "Ζητάω, Λέω, και Εκτελώ". Η ιδέα είναι ότι πρώτα ζητάμε από τον σκύλο μας να κάνει κάτι, όπως «έλα». Στη συνέχεια, του λέμε να το κάνει χρησιμοποιώντας σταθερής έντασης φωνή, εάν δεν ακολουθήσει την εντολή την πρώτη φορά. Εάν και πάλι δεν λειτουργεί, επαναλαμβάνουμε την εντολή ξανά και φέρνουμε φυσικά το κουτάβι μας προς το μέρος μας. Ανεξάρτητα από το αν ο σκύλος μας θα έρθει μόνος του ή θα τον φέρουμε κοντά, αμέσως τον επιβραβεύουμε. Αυτό θα το βοηθήσει να συσχετίσει την ολοκλήρωση της δραστηριότητας με μια ανταμοιβή και την επόμενη φορά μπορεί να ακολουθήσει την εντολή νωρίτερα.

Συνεχίζουμε με την εκπαίδευση και είμαστε συνεπείς. Έτσι, πολύ σύντομα ο σκύλος μας θα αρχίσει να μας υπακούει χωρίς καν να το σκεφτεί!

Πηγή: www.cesarsway.com

Σχετικά προϊόντα
keyboard_arrow_left
keyboard_arrow_right

Εκπαίδευση & Συμπεριφορά (Βόλτα & Σκύλος)

Πολλοί άνθρωποι δεν παίρνουν συχνά τα σκυλιά τους σε τόσες βόλτες με σκύλους όσες θα έπρεπε, επειδή αντιμετωπίζουν  πρόβλημα  στο να κρατήσουν το σκύλο τους υπό έλεγχο, είτε επειδή ο σκύλος τραβάει ανεξέλεγκτα, είτε για άλλα προβλήματα που δημιουργεί. Παρόλα αυτά υπάρχει ελπίδα! Ακολουθούν κάποιες συμβουλές για το πώς να βγάζουμε βόλτα το σκύλο μας, να διατηρούμε τον έλεγχο και να είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε το κατάλληλο κολάρο και λουρί για το σκύλο μας. Αυτόν τον μήνα αφιερώνουμε χρόνο για να δουλέψουμε  με το σκύλο μας στη βόλτα.

1. Η ενέργειά μας και η γλώσσα του σώματός μας είναι πολύ σημαντική όσο περπατάμε με το σκύλο μας.

Βεβαιωνόμαστε ότι ο σκύλος μας αντιλαμβάνεται τη στάση μας η οποία αποπνέει το μήνυμα ότι, "Εγώ είμαι ο αρχηγός". Κρατάμε το κεφάλι μας ψηλά και τους ώμους μας προς τα πίσω. Κάνουμε θετικές σκέψεις, όπως ότι η βόλτα με τον σκύλο μας πηγαίνει καλά. Ίσως να εκπλαγείτε από τα αποτελέσματα!

2. Κρατάμε το λουρί του σκύλου κοντό, αλλά δεν το κρατάμε σφιχτά.

Αυτή η απλή συμβουλή μπορεί να μας γλιτώσει από πολύ πονοκέφαλο. Τα πτυσσόμενα ή τα μακρύτερα λουριά, κάνουν πιο δύσκολη την επικοινωνία με το σκύλο μας και ευκολότερο για αυτόν να πηγαίνει όπου θέλει. Αλλά, δεν ξεχνάμε, είναι επίσης σημαντικό να διατηρούμε το λουρί του σκύλου χαλαρό. Εάν κάνουμε μια διόρθωση (δηλαδή τραβήξουμε απότομα το λουρί) μετά από μια προβληματική συμπεριφορά, θα πρέπει να είναι γρήγορη και, στη συνέχεια, το λουρί του σκύλου πρέπει να επανέλθει σε χαλαρή κατάσταση.

3. Τοποθετούμε το περιστήθιο  του σκύλου μας στο πάνω μέρος του λαιμού.

Αν έχετε δει ποτέ σκύλο με έλκηθρο, θα παρατηρήσετε ότι το περιστήθιο  είναι γύρω από το κάτω μέρος του λαιμού του σκύλου, κοντά στους ώμους. Γιατί; Εκεί βρίσκεται η ελκτική δύναμη του σκύλου. Βοηθάμε πραγματικά τον σκύλο μας να μας τραβήξει όπου θέλει αν έχουμε τοποθετήσει το κολάρο εκεί. Αντίθετα, είναι καλύτερο να το τοποθετούμε στο πάνω μέρος του λαιμού του, που η περιοχή είναι πιο ευαίσθητη.

4. Τραβάμε βίντεο τη βόλτα με τον σκύλο μας.

Ζητάμε από ένα φίλο ή μέλος της οικογένειας να μας βιντεοσκοπήσει κάνοντας βόλτα το σκύλο μας, έτσι θα είναι πιο εύκολο να δούμε τι κάνουμε λάθος. Πώς είναι η στάση του σώματός μας; Πώς αντιδράμε όταν ο σκύλος μας συμπεριφέρεται άσχημα; Βάζουμε ένταση στο λουρί του σκύλου μας; Αυτά  τα σημεία  πρέπει να προσέξουμε ενώ παρακολουθούμε το βίντεο. Μπορούμε επίσης να ζητήσουμε από κάποιον να περπατήσει μαζί μας και μετά να μας πει αυτά που παρατήρησε.

5. Καταφεύγουμε στη βοήθεια σκύλων που εμπιστευόμαστε.

Εάν ο σκύλος μας γαβγίζει ή πάει να ορμήσει σε άλλα σκυλιά που προσπερνάμε στη βόλτα, αφιερώνουμε χρόνο για να κάνουμε ακριβώς αυτή τη δραστηριότητα με έναν άλλο σκύλο που εμπιστευόμαστε. Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να εξασκηθούμε στο να παραμένουμε ήρεμοι και να συγκρατούμε το σκύλο μας. Στη συνέχεια, όταν ο σκύλος μας εμφανίσει αυτού του είδους την ανεπιθύμητη συμπεριφορά ενώ δεν το περιμένουμε, θα νιώσουμε πιο σίγουροι και έτοιμοι να τον διαχειριστούμε και αυτή η εμπιστοσύνη θα μεταδοθεί και στο σκύλο μας.

6. Εξάσκηση στη βόλτα!

Εμείς και ο σκύλος μας δεν θα γίνουμε καλύτεροι αν δεν πάμε έξω και δεν εξασκήσουμε αυτές τις ενέργειες! Επιβραβεύουμε κάθε επιτυχία κατά τη διάρκεια της εξάσκησης. Μαθαίνουμε από τις κακές μέρες, αλλά δεν μένουμε σε αυτές. Και μια μέρα, θα διαπιστώσουμε ότι τα  έχουμε καταφέρει!

Πηγή: www.cesarsway.com

Εκπαίδευση & Συμπεριφορά (Σπίτι & Νέος Σκύλος)

Πριν υιοθετήσουμε έναν σκύλο, σίγουρα  έχουμε προμηθευτεί φαγητό και λιχουδιές, μπωλ για φαγητό και νερό, ένα κρεβάτι, ένα λουρί και κολάρο και ίσως μερικά παιχνίδια.

Η μεγάλη μέρα έρχεται. Όλοι είμαστε ενθουσιασμένοι και χαρούμενοι καθώς πηγαίνουμε προς το σπίτι, και όταν φτάσουμε στο σπίτι, ανοίγουμε την μπροστινή πόρτα, λύνουμε τον σκύλο από το λουρί και τον αφήνουμε ελεύθερο να μπει μέσα…

Κάνοντας αυτή την απλή κίνηση ανοίγουμε πολλά μελλοντικά ζητήματα. Με ανθρώπινους όρους, έχουμε εξαπολύσει έναν μικρό «παραβάτη».

Θέτουμε κανόνες από την αρχή

Για να έχουμε ένα καλά ισορροπημένο σκύλο, πρέπει να του μάθουμε τους κανόνες του σπιτιού και να θέσουμε όρια και περιορισμούς από την αρχή. Το μήνυμα που στέλνουμε στον σκύλο μας τη στιγμή που μπαίνει στο σπίτι μας για πρώτη φορά είναι κρίσιμο, γιατί καθιερώνει αμέσως τους βασικούς κανόνες στο μυαλό του.

Αν τον αφήσουμε να τρέξει από την πόρτα ελεύθερος στο σπίτι, το μήνυμα είναι: «Εδώ! Όλα είναι δικά σου και μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις».

Ανοίγοντας την πόρτα, έχουμε πει στον σκύλο μας, «Δεν υπάρχουν κανόνες, όρια ή περιορισμοί» Έτσι αρχίζει να μασουλάει παπούτσια, να σκαρφαλώνει στα έπιπλα… Και μετά ψάχνουμε να βρούμε τι «φταίει» με τον νέο μας σκύλο!

Η διαδικασία ερχομού στο σπίτι για πρώτη φορά θα πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένη και εδώ παρουσιάζουμε 8 απλά βήματα για να το πετύχετε

1. Παραμένουμε ήρεμοι

Όταν παίρνουμε έναν σκύλο, όλοι πρέπει να παραμείνουμε ήρεμοι. Μπορεί να είναι δελεαστικό να χαιρετήσουμε το νέο μέλος της οικογένειας με ενθουσιασμό, αλλά δεν είναι η ώρα να το κάνουμε. Θα υποδεχτούμε τον σκύλο στο χώρο μας, αλλά δεν πρέπει να δώσουμε περισσότερο από μια ελάχιστη προσοχή ή στοργή. 

 Αυτό το βήμα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

2. Κάνουμε μια μεγάλη βόλτα

Πριν γνωρίσει το νέο του σπίτι, θα πρέπει πρώτα να κάνουμε μια βόλτα στη νέα του γειτονιά. .. Αυτό εξυπηρετεί δύο σκοπούς: θα εκτονώσει την περίσσεια ενέργεια θα έρθει σε μια πιο ήρεμη κατάσταση και με αυτόν τον τρόπο θα μάθει τις νέες μυρωδιές, τα αξιοθέατα και τους ήχους της νέας του γειτονιάς.

3. Παρουσιάζουμε το σπίτι μας

Μετά τη βόλτα, θα κρατήσουμε το σκυλί μας στο λουρί. Φέρνουμε τον σκύλο στην εξώπορτα, αλλά δεν τον αφήνουμε να μπει πρώτος. Αν μπορούμε, τον βάζουμε να καθίσει ή να ξαπλώσει καθώς ανοίγουμε την πόρτα. Έπειτα, μπαίνουμε εμείς πρώτοι και δεν του επιτρέπουμε να ακολουθήσει, μέχρι να τον προσκαλέσουμε.

4. Κάνουμε την περιήγηση

Μόλις μπούμε σπίτι, εξακολουθούμε να κρατάμε τον σκύλο μας στο λουρί και τον οδηγούμε από δωμάτιο σε δωμάτιο. Δεν τον αφήνουμε να μυρίσει ή να περιπλανηθεί. Χρησιμοποιούμε το λουρί για να τον κρατήσουμε δίπλα μας. Καθόμαστε λίγα λεπτά σε κάθε δωμάτιο πριν προχωρήσουμε στο επόμενο και φροντίζουμε κάθε φορά να πηγαίνουμε πρώτοι στο επόμενο δωμάτιο.

Συνέπεια! Δεν αφήνουμε τον σκύλο να μας ακολουθήσει στο διπλανό δωμάτιο μέχρι να δώσουμε την άδεια. Αν έχουμε πίσω αυλή, αίθριο ή άλλο εξωτερικό χώρο, το αντιμετωπίζουμε το με τον ίδιο τρόπο.

5. Χωρίς άγγιγμα, χωρίς ομιλία, χωρίς επαφή με τα μάτια

Κατά τη διάρκεια της περιήγησης δεν μιλάμε, χρησιμοποιούμε μόνο τη γλώσσα του σώματος ή απλούς ήχους, όπως "Tsch!" ή ένα χτύπημα του δακτύλου, για επικοινωνία ή διόρθωση.  Αυτό θα τον βοηθήσει να συγκεντρωθεί σε εμάς.

6. Το σημείο που θα τρώει

Μόλις ολοκληρώσουμε την περιήγηση, φέρνουμε τον σκύλο στο μέρος όπου θα είναι το φαγητό και το νερό του και προσφέρουμε μια ανταμοιβή με λίγο νερό και λίγα κομμάτια φαγητού, αλλά όχι ακόμα ολόκληρο μπωλ. Να θυμάστε πως ο σκύλος μας είναι ακόμα στο λουρί του.

7. Το μέρος που θα κοιμάται

Εάν έχουμε ένα ειδικό μέρος, στο οποίο θα θέλαμε να είναι ο χώρος του σκύλου, πηγαίνουμε εκεί. Σε αυτό το μέρος μπορούμε επιτέλους να τον λύσουμε από το λουρί του.

Αυτό το μέρος μπορεί να είναι το κρεβάτι του ή ένα σημείο στη γωνία του σαλονιού όπου θέλουμε να ξαπλώσει ή το κλουβί του. Βγάζοντας το λουρί σε αυτό το στάδιο, είναι σαν να του λέμε: «Αυτό είναι δικό σου». Δεν πρέπει να εκπλαγούμε αν αποφασίσει αμέσως να εγκατασταθεί και να αγνοήσει για λίγο την οικογένεια μας. Σημαίνει ότι έχει βρει τη θέση του.

8. Αποπνέουμε ήρεμη - διεκδικητική ενέργεια

Μόλις ολοκληρώσουμε την παραπάνω διαδικασία, καθιερώνουμε τον εαυτό μας περνώντας το υπόλοιπο της ημέρας μας αποπνέοντας μια ήρεμη και διεκδικητική ενέργεια. Αναγκαστικά όλα τα μέλη της οικογένειας  πρέπει περιορίσουν την προσοχή που θα έδιναν στον σκύλο. Φυσικά και θα του δώσουμε σημασία αν έρθει κοντά μας, αλλά δεν πρέπει να το παρακάνουμε ακόμα με την στοργή.

Κάνοντας αυτά τα οκτώ απλά βήματα, έχουμε θέσει τα θεμέλιά για μια υγιή σχέση υπακοής αναμεσά σε εμάς και τον σκύλο μας.

Πηγή: www.cesarsway.com

Σχετικά προϊόντα
keyboard_arrow_left
keyboard_arrow_right

Εκπαίδευση & Συμπεριφορά (Τουαλέτα & Κουνέλι)

Προβληματίζεστε κι εσείς με το δικό σας κουνελάκι στο θέμα «τουαλέτα», ενώ ζηλεύετε άλλα κουνελάκια που βλέπετε να κάνουν την ανάγκη τους σε ένα συγκεκριμένο μέρος; Αν έχετε την διάθεση να το εκπαιδεύσετε τότε, ίσως μπορούμε να δώσουμε λύση σε αυτό το πρόβλημα.

  • Η φύση των κουνελιών

Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως τα κουνελάκια από τη φύση τους είναι τα πιο καθαρά και ζωάκια. Αλλαγή σε αυτό τους το χαρακτηριστικό προκαλείται εξαιτίας ορμονών, κάποιου παράσιτου και πιο γενικά κάποιου προβλήματος υγείας (π.χ. στάση εντέρου), στρες, αλλαγή περιβάλλοντος κ.λ.π. Οπότε, κοιτάξτε πρώτα αν το κουνελάκι είναι στειρωμένο, αν δεν είναι τότε η τουαλέτα όσες προσπάθειες βελτίωσης  κι αν κάνετε, κατά πάσα και μεγάλη πιθανότητα, δε θα φτιάξει ποτέ. Αν το κουνελάκι σας είναι σε μια καλή φυσική κατάσταση και γενικά δε συντρέχει κάποιος λόγος για τον οποίο άλλαξε συνήθεια τουαλέτας, θα κάνετε τις προσπάθειές σας, αλλιώς θα απευθυνθείτε άμεσα σε ειδικό κτηνίατρο.

Είπαμε σε τι μπορεί να οφείλεται η αλλαγή τουαλέτας, τι μπορείτε όμως να κάνετε για να βελτιώσετε τη συνήθεια αυτή και να είστε κι εσείς και το κουνελάκι σας χαρούμενοι;

  • Επιλογή κατάλληλης τουαλέτας

Για αρχή θα πρέπει να προμηθευτείτε μία τουαλέτα. Μπορείτε να προμηθευτείτε τις γωνίες-τουαλέτες από pet-shop, τουαλέτες για γάτες ή αν το κουνελάκι είναι σε παρκάκι ή ελεύθερο στο σπίτι, να πάρετε το πάτο του παλιού κλουβιού ή κάποιο κουτί αποθήκευσης από καταστήματα διαστάσεων 60-80cm X 40-60cm X 10cm.

  • Υπόστρωμα

Αφού, λοιπόν, έχετε την τουαλέτα θα πρέπει να επιλέξετε υπόστρωμα. Υπάρχουν δύο επιλογές, είτε pellet είτε πεπιεσμένο χαρτί, ή ακόμα μπορείτε να βάλετε pellet στη μεριά που κάνει την ανάγκη του και από κάτω πάνα/υπόστρωμα σκύλου ή και σκέτη πάνα.

Αυτά τα προμηθεύεστε από pet-shop. Άγνωστης προέλευσης ή pellet καύσης, μπορούν να δημιουργήσουν τυχόν δερματικά προβλήματα. Το ροκανίδι/πριονίδι και η άμμος είναι εντελώς ακατάλληλα και θα μπορούσαν να προκαλέσουν μέχρι και το θάνατο του μικρού σας φίλου. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά το πριονίδι είναι τριμμένο ξύλο, θα μπορούσε να το εισπνεύσει το κουνελάκι μας και κάποιο κομματάκι να του φράξει την αναπνοή, η δε άμμος έχει την ιδιότητα να μπετώνει, να γίνεται στερεή όταν έρχεται σε επαφή με κάτι υγρό, οπότε στην μύτη που είναι υγρή, φανταστείτε τι θα συμβεί. Θα γίνει στερεή, θα φράξει την αναπνοή και το κουνελάκι σας μπορεί να καταλήξει νεκρό. Τέλος, δεν επιλέγουμε ποτέ υπόστρωμα με άρωμα, καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει ποικίλα προβλήματα.

  • Διαλέξατε την τουαλέτα και το υπόστρωμα και τώρα;

Τώρα μελετήστε τη συμπεριφορά του. Πού προτιμάει να κάνει την ανάγκη του περισσότερο; Εκεί θα βάλετε την τουαλέτα. Πάντα, θα είναι κάποια  γωνία είτε του κλουβιού του είτε του σπιτιού σας. Αν το κουνελάκι σας είναι μόνιμα ελεύθερο θα χρειαστείτε μία ή δύο τουαλέτες, ανάλογα αν το σπίτι ή το δωμάτιό σας είναι μεγάλο. Αν το κουνελάκι σας είναι σε κάποιο κλουβί ή πάρκο, θα τοποθετήσετε μία εντός κλουβιού/πάρκου και μία εκτός, στο σπίτι. Στην περίπτωση, που προτιμά μόνο στο κλουβί/πάρκο, όταν θα είναι ελεύθερο θα πρέπει το κλουβί/πάρκο να παραμένει ανοιχτό.

  • Διαμόρφωση τουαλέτας

Κοντά στην τουαλέτα, φροντίστε να βάλετε τα χόρτα του, το pellet και νερό. Τα κουνελάκια μιας και είναι καθαρά ζωάκια, κάνουν την ανάγκη τους εκεί που τρώνε και πίνουν.

Τώρα πάμε στο κομμάτι της διαμόρφωσης του χώρου. Καλύτερα να μην προτιμήσετε μπάλες για τα χόρτα, μπορεί να υπάρξει κάποιος τραυματισμός ή ακόμα και να παγιδευτεί το κεφαλάκι του στις μεγάλες μπάλες χόρτων. Υπάρχουν ειδικές ταΐστρες χόρτων, ξύλινες οι οποίες όμως θα ήταν ιδανικό σε πάρκο και όχι σε κλουβί ή σε κάποια γωνία του σπιτιού. Για το σπίτι, θα ήταν κατάλληλο αν είναι δικό σας και μπορείτε να κάνετε τρύπες, αλλά αν δεν είναι θα πρέπει να το διαμορφώσετε. Αλλιώς, μπορείτε να πάρετε κάποιο φαγώσιμο ψάθινο καλαθάκι ή ξύλινο καλαθάκι και να βάλετε εκεί τα χόρτα. Θα έχετε ένα μπολάκι για τα pellet κι ένα μπολάκι για το νερό ή ποτίστρα.

Το μπολάκι για το νερό είναι πιο εύκολο στο καθάρισμα. Αν έχετε ποτίστρα (δε βολεύει πέρα από κλουβί/πάρκο) θα πρέπει να φροντίζετε το καθαρισμό και αλλαγή κάθε 6 μήνες. Πάντα η αλλαγή της τουαλέτας, δε πρέπει να ξεπερνά τις 3-5 μέρες, καθώς μαζεύονται μικρόβια.

  • Tips για εκμάθηση τουαλέτας

Αν ξεφύγουν κακά εκτός τουαλέτας είναι φυσιολογικό, αλλά δεν είναι φυσιολογικό να ξεφεύγουν τα ούρα. Οπότε, μαζεύετε τα κακά μέσα στην τουαλέτα και αν υπάρχουν ούρα, τα μαζεύετε με μία χαρτοπετσέτα, και την τοποθετείτε στην τουαλέτα. Το κουνελάκι σας θα το μυρίζει και σιγά σιγά θα πηγαίνει εκεί. Προσοχή, όχι βαμβάκι ούτε κάποιο χαρτί με μελάνι και άρωμα, απλό κλασσικό χαρτί. Επιπλέον, όταν βλέπετε την πράξη εκτός τουαλέτας, θα το σηκώνετε με ελαφρά σηκωμένη την ουρίτσα και θα το βάζετε στην τουαλέτα του. Ποτέ φωνές, ποτέ απότομες κινήσεις. Όταν βλέπετε την προσπάθειά του στην τουαλέτα, θα το επιβραβεύετε με χάδια ή σνακ. Πρέπει να έχετε υπομονή, καθώς δε θα μάθει από τη μια μέρα στην άλλη, μπορεί να πάρει και μήνα σαν πρώτη φορά. Αναφέρουμε πρώτη φορά, καθώς για κάποιον λόγο μπορεί να αλλάξει συνήθειες π.χ. ορμόνες, οπότε θα χρειαστείτε εκ νέου εκμάθηση. Ακόμα και αν είναι στειρωμένο, κάποια στιγμή μπορεί να “ξεχάσει” τη συνήθεια αυτή. Αν γίνεται συχνά, όμως, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό κτηνίατρο. Όταν αλλάζετε την τουαλέτα, θα πρέπει να αφήνετε μια χούφτα με τα παλιά του κακά και ούρα.

Συνοψίζοντας, τα συστατικά που χρειάζεστε για την εκμάθηση της τουαλέτας είναι υπομονή, επιμονή, μία γωνία, υπόστρωμα, φαγητό και νερό. Κυρίως, υπομονή και επιμονή και καθημερινή ανελλιπής προσπάθεια. Μπορεί να μην τα καταφέρετε από την πρώτη μέρα, αλλά σίγουρα θα δείτε αλλαγή από την πρώτη εβδομάδα. Ακόμα και αν δείτε αποτελέσματα, δε σταματάτε μέχρι να πηγαίνει αποκλειστικά στην τουαλέτα του.

Πηγή: www.rabbit-place.com

Εκπαίδευση & Συμπεριφορά (Βασική Εκπαίδευση Σκύλου)

Ψάχνετε για τις καλύτερες εντολές για να μάθετε τον σκύλο σας;

Η εκμάθηση βασικών εντολών εκπαίδευσης ενός σκύλου μπορεί να είναι χρήσιμη για την αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς που μπορεί να υπάρχουν ήδη ή που μπορεί να αναπτυχθούν στο μέλλον. Υπάρχουν πολλές εντολές εκπαίδευσης που μπορείτε να διδάξετε στον σκύλο σας εύκολα στο σπίτι. Παρακάτω, παραθέτουμε μία λίστα με τις βασικότερες εντολές, που σίγουρα θα απολαύσετε εσείς και το σκυλάκι σας.

  1. Κάτσε

Το να μάθετε τον σκύλο σας να κάθεται είναι μια από τις πιο βασικές εντολές και επιπλέον μια πολύ καλή αρχή εκπαίδευσης. Ένας σκύλος που γνωρίζει την εντολή «Κάτσε» θα είναι πολύ πιο ήρεμος και πιο εύκολος στον έλεγχο από τους σκύλους που δεν έχουν μάθει αυτή την απλή εντολή. Ακόμα, η εντολή «Κάτσε» προετοιμάζει τον σκύλο σας για πιο απαιτητικές  εντολές όπως «Μείνε» και «Έλα».

Πως να διδάξετε στον σκύλο σας την εντολή «Κάτσε»:

  • Κρατήστε μια λιχουδιά κοντά στη μύτη του σκύλου σας.
  • Μετακινήστε το χέρι σας προς τα πάνω, επιτρέποντας στο κεφάλι του να ακολουθήσει τη λιχουδιά και προκαλώντας το κάτω μέρος του να χαμηλώσει.
  • Μόλις είναι σε καθιστή θέση, πείτε «Κάτσε», δώστε του τη λιχουδιά και δείξτε του στοργή.

Επαναλάβετε αυτή την σειρά διαδικασιών μερικές φορές κάθε μέρα μέχρι ο σκύλος σας να την μάθει καλά. Στη συνέχεια, ζητήστε από τον σκύλο σας να κάθεται πριν την ώρα του φαγητού, όταν φεύγετε για βόλτες και σε άλλες καταστάσεις που θα θέλατε να είναι ήρεμος και καθιστός.

  1. Έλα

Μια άλλη σημαντική εντολή που μπορεί να μάθει ο σκύλος σας είναι η λέξη «έλα». Αυτή η εντολή είναι εξαιρετικά χρήσιμη για τις φορές που σας φεύγει το λουρί ή αφήνετε κατά λάθος την πόρτα ανοιχτή. Για άλλη μια φορά, αυτή η εντολή είναι εύκολο να διδαχθεί και θα σας βοηθήσει να κρατήσετε τον σκύλο σας μακριά από προβλήματα.

Πως να διδάξετε στον σκύλο σας την εντολή «Έλα»:

  • Βάλτε λουρί και κολάρο στον σκύλο σας.
  • Κατεβείτε στο επίπεδό του και πείτε «Έλα», τραβώντας απαλά το λουρί.
  • Όταν έρθει κοντά σας, ανταμείψτε τον με στοργή και μια λιχουδιά.

Μόλις το μάθει καλά με το λουρί, αφαιρέστε το και συνεχίστε να εξασκείτε την εντολή σε έναν ασφαλή, κλειστό χώρο.

  1. Κάτω

Αυτή η εντολή είναι μια από τις πιο δύσκολες εντολές εκπαίδευσης σκύλων. Ο λόγος που μπορεί να είναι δύσκολο για τον σκύλο σας να μάθει καλά αυτήν την εντολή είναι ότι απαιτεί από αυτόν να είναι σε στάση υποταγής. Μπορείτε να βοηθήσετε τον σκύλο σας συνεχίζοντας την εκπαίδευσή σας θετική και χαλαρή, ειδικά εάν ο σκύλος σας είναι φοβισμένος ή ανήσυχος. Λάβετε επίσης υπόψη σας να επαινείτε πάντα τον σκύλο σας μόλις εκτελέσει με επιτυχία την εντολή.

Πως να διδάξετε στον σκύλο σας την εντολή «Κάτω»:

  • Βρείτε μια ιδιαίτερα απολαυστική λιχουδιά και κρατήστε την στην κλειστή γροθιά σας.
  • Κρατήστε το χέρι σας μέχρι τη μύτη του σκύλου σας. Όταν τη μυρίσει, κουνήστε το χέρι σας στο πάτωμα, ώστε να ακολουθήσει.
  • Στη συνέχεια, σύρετε το χέρι σας κατά μήκος του εδάφους μπροστά του για να ενθαρρύνετε το σώμα του να ακολουθήσει το κεφάλι του.
  • Μόλις είναι στην κάτω θέση, πείτε «Κάτω», δώστε του τη λιχουδιά και δείξτε του στοργή.

Επαναλάβετε την προπόνηση κάθε μέρα. Εάν ο σκύλος σας προσπαθήσει να καθίσει ή να πεταχτεί προς το χέρι σας, πείτε «Όχι» και απομακρύνετε το χέρι σας. Μην τον πιέζετε σε μια κάτω θέση και ενθαρρύνετε κάθε βήμα που κάνει ο σκύλος σας προς τη σωστή θέση.

  1. Μείνε

Παρόμοια με την εντολή «Κάτσε», το σύνθημα «Μείνε»  θα σας βοηθήσει να ελέγχετε πιο εύκολα τον σκύλο σας. Αυτή η εντολή μπορεί να είναι χρήσιμη σε πολλές περιπτώσεις, όπως εκείνες τις φορές που δεν θέλετε το σκυλάκι σας να πλήττει τους επισκέπτες.

Πριν επιχειρήσετε να μάθετε στον σκύλο σας αυτή την εντολή, βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας είναι ειδικός στο σύνθημα «Κάτσε». Εάν δεν έχει μάθει καλά αυτή την εντολή, αφιερώστε χρόνο για να την εξασκήσετε μαζί του προτού προχωρήσετε στο σύνθημα «Μείνε».

Πως να διδάξετε στον σκύλο σας την εντολή «Μείνε»:

  • Πρώτα, ζητήστε από τον σκύλο σας να «Κάτσει».
  • Στη συνέχεια, ανοίξτε την παλάμη του χεριού σας μπροστά σας και πείτε «Μείνε».
  • Κάντε μερικά βήματα πίσω. Επιβραβεύστε τον με μια λιχουδιά και στοργή αν μείνει.
  • Αυξήστε σταδιακά τον αριθμό των βημάτων που κάνετε πριν δώσετε τη λιχουδιά.
  • Πάντα να επιβραβεύετε το σκυλάκι σας που μένει στη θέση του — ακόμα κι αν είναι μόνο για λίγα δευτερόλεπτα.

Αυτή είναι μια άσκηση αυτοελέγχου για τον σκύλο σας, γι' αυτό μην αποθαρρύνεστε αν χρειαστεί λίγος χρόνος για να το μάθει, ιδιαίτερα για κουτάβια και σκύλους υψηλής ενέργειας. Εξάλλου, τα περισσότερα σκυλιά προτιμούν να είναι εν κινήσει παρά απλώς να κάθονται και να περιμένουν.

  1. Άστο

Αυτή η τελευταία εντολή μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε τον σκύλο σας ασφαλή όταν τον κυριεύει η περιέργειά του, όπως εκείνες τις φορές που μυρίζει κάτι ενδιαφέρον στο έδαφος αλλά πιθανώς επικίνδυνο. Ο στόχος είναι να μάθετε το σκυλάκι σας ότι θα επιβραβευθεί με κάτι ακόμα καλύτερο αγνοώντας το άλλο αντικείμενο.

Πως να διδάξετε στον σκύλο σας την εντολή «Άστο»:

  • Τοποθετήστε μια λιχουδιά και στα δύο χέρια.
  • Δείξτε του μια κλειστή γροθιά με τη λιχουδιά μέσα και πείτε «Άστο».
  • Αγνοήστε τις συμπεριφορές όπως το να γλείφει, να μυρίζει, να χτυπάει τα πόδια του ή να γαβγίζει για να πάρει τη λιχουδιά.
  • Μόλις σταματήσει να προσπαθεί, δώστε του τη λιχουδιά από το άλλο χέρι.
  • Επαναλάβετε μέχρι ο σκύλος σας να απομακρυνθεί από την πρώτη γροθιά όταν εσείς θα λέτε «Άστο».
  • Στη συνέχεια, δώστε στον σκύλο σας τη λιχουδιά μόνο όταν θα σας κοιτάζει με το κεφάλι προς τα πάνω καθώς απομακρύνεται από την πρώτη γροθιά.

Μόλις ο σκύλος σας απομακρύνεται σταθερά από την πρώτη λιχουδιά και σας δίνει οπτική επαφή όταν λέτε την εντολή, είστε έτοιμοι να το πάτε ένα βήμα παραπέρα.

Για την επόμενη μέθοδο εκπαίδευσης, χρησιμοποιήστε δύο διαφορετικές λιχουδιές: μία που είναι καλή αλλά όχι εξαιρετικά ελκυστική και μία που είναι ιδιαίτερα μυρωδάτη και νόστιμη για το σκυλάκι σας.

Πως να εξελίξετε την εντολή «Άστο»:

  • Πείτε «Άστο», τοποθετήστε τη λιγότερο ελκυστική λιχουδιά στο πάτωμα και καλύψτε τη με το χέρι σας.
  • Περιμένετε μέχρι ο σκύλος σας να αγνοήσει αυτή τη λιχουδιά και να σας κοιτάξει. Στη συνέχεια, αφαιρέστε αυτή τη λιχουδιά από το πάτωμα, δώστε του την καλύτερη λιχουδιά και δώστε του αμέσως στοργή.
  • Μόλις πιάσει το νόημα, τοποθετήστε τη λιγότερο νόστιμη λιχουδιά στο πάτωμα, αλλά μην την καλύψετε εντελώς με το χέρι σας. Αντίθετα, κρατήστε το χέρι σας λίγο πιο πάνω από τη λιχουδιά . Με την πάροδο του χρόνου, μετακινήστε σταδιακά το χέρι σας όλο και πιο μακριά έως ότου το χέρι σας είναι περίπου 15 εκατοστά πάνω από τη λιχουδιά.
  • Τώρα είναι έτοιμος να εξασκηθεί μαζί σας όρθιος! Ακολουθήστε τα ίδια βήματα, αλλά αν προσπαθήσει να αρπάξει τη λιγότερο νόστιμη λιχουδιά, καλύψτε την με το πόδι σας.

Μην βιαστείτε να διδάξετε στο σκυλάκι σας κάποια από αυτές τις εντολές εκπαίδευσης. Να θυμάστε πως ζητάτε πολλά από τον σκύλο σας.

Η διαδικασία εκπαίδευσης απαιτεί χρόνο, ενέργεια και υπομονή.

Το να αφιερώσετε χρόνο για να διδάξετε στο σκυλάκι σας αυτές τις κοινές εντολές αξίζει τον κόπο, τον χρόνο και την προσπάθειά σας

Πηγή: www.cesarsway.com

Εκπαίδευση & Συμπεριφορά (Συμβουλές Για Σκύλους)

Έχουμε συγκεντρώσει τις  πιο χρήσιμες συμβουλές για την εκπαίδευση σκύλων, που είναι βέβαιο ότι ακόμα και οι νέοι ιδιοκτήτες θα είναι έτοιμοι σε χρόνο μηδέν.


 
1. Ένας σκύλος που ασκείται εκπαιδεύεται πιο εύκολα
Συναντάμε συχνά ιδιοκτήτες κατοικίδιων που δεν παρέχουν στα σκυλιά τους τη σωστή άσκηση που χρειάζονται. Η εκπαίδευση ενός σκύλου γίνεται σχεδόν αδύνατη χωρίς μια καθημερινή ρουτίνα άσκησης. 

2. Ακριβώς όπως τα παιδιά έτσι και τα σκυλιά χρειάζονται ένα πρόγραμμα
Όπως ένα παιδί που δεν έχει πρόγραμμα στη ζωή του, έχει εκρήξεις θυμού, έτσι και ένας σκύλος χωρίς καθορισμένο πρόγραμμα είναι βέβαιο ότι θα γίνει οξύθυμος και θα ενεργήσει με βάση αυτό το συναίσθημα. Και οι σκύλοι έχουν ανάγκη το χρόνο μας ώστε να ασχοληθούμε μαζί τους, για την άσκηση τους, την ώρα του φαγητού και την εκπαίδευσή τους.

3. Η πειθαρχία και η διάκριση της ιεραρχίας είναι το θεμέλιο της σωστής εκπαίδευσης
Η εκπαίδευση των σκύλων βασίζεται στην παρουσία ενός αρχηγού της αγέλης. Ένας λάτρης των σκύλων που αναλαμβάνει το ρόλο του αρχηγού της αγέλης θα καταφέρει να πετύχει τη σωστή εκπαίδευση.

4. Η μισή μάχη γίνεται στο μυαλό μας
Πρέπει να έχουμε ακλόνητη ψυχική δύναμη και αυτοπεποίθηση για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη και το σεβασμό του σκύλου μας κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης. Ο σκύλος μας μπορεί να καταλάβει εάν είμαστε αβέβαιοι ή αν τον φοβόμαστε, επομένως πρέπει να ελέγχουμε τις καταστάσεις διατηρώντας τον ρόλο ενός αυθεντικού αρχηγού αγέλης.

5. Η πειθαρχία και η τιμωρία δεν είναι συνώνυμα
Αν επενδύσουμε χρόνο στην εκπαίδευση του σκύλου μας, δεν θα χρειαστεί τιμωρία. Χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια για να δούμε πραγματική βελτίωση στη συμπεριφορά του σκύλου μας. Δεν πρέπει να αφήσουμε τις απογοητεύσεις να μας αποσπάσουν από τον στόχο μας να εκπαιδεύσουμε σωστά και με επιτυχία το κατοικίδιό μας.

6. Ο σκύλος είναι σκύλος
Η μεταχείριση ενός σκύλου με εξανθρωπισμένο τρόπο είναι ίσως από τα κυριότερα λάθη που κάνουν οι λάτρεις των σκύλων. Αγαπάμε τον σκύλο μας, αλλά δεν πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε ως μωρό. Μόνο οι σκύλοι που κατανοούν τον ρόλο τους μέσα σε ένα οικογενειακό περιβάλλον μπορούν να εκπαιδευτούν. Αν αλλάξουμε αυτόν τον προσδιορισμό του ρόλου είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν προβλήματα.

7. Τα σκυλιά χρειάζονται όρια
Πρέπει να βάλουμε όρια στο σπίτι μας. Αν μας ενοχλεί το γάβγισμα του σκύλου μας στην παρέα, θα κάνουμε αυτό επίκεντρο της εκπαίδευσης. Εάν η παρουσία ενός σκύλου που είναι εκτός ορίων, σε ένα δωμάτιο μας ενοχλεί, επικεντρωνόμαστε σε αυτή την πτυχή της συμπεριφοράς του σκύλου.

8. Η συνέπεια είναι το κλειδί μιας επιτυχημένης εκπαίδευσης
Είναι εύκολο να αφήσουμε έναν σκύλο να ξεφύγει με το να φάει από το πιάτο μας. «Μόνο αυτή τη φορά» λέμε συνέχεια, αλλά με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε μια κακή συνήθεια που μπορεί ακόμη και να βλάψει το κατοικίδιό μας. Πώς μπορεί ο σκύλος να καταλάβει ότι αύριο το πρωί αυτή δεν είναι πλέον αποδεκτή συμπεριφορά;

9. Να συμφωνούμε με όλα τα μέλη της οικογένειας και να υπάρχει από όλους κοινή αντιμετώπιση
Χρειάζεται μια οικογένεια να συμφωνεί από κοινού για να εκπαιδεύσει σωστά έναν σκύλο. Εμείς, ο σύντροφός μας και όλα τα μέλη του σπιτιού πρέπει να έχουμε κοινή αντιμετώπιση όταν πρόκειται για αποδεκτή και μη-αποδεκτή συμπεριφορά. Ενώ υπάρχει μόνο ένας αρχηγός της αγέλης, τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας εξακολουθούν να κυριαρχούν στον σκύλο και πρέπει να αντιμετωπίζουν τη σχέση τους μαζί του ως τέτοια.

10. Ξεκινάμε σήμερα
Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς ή πολύ αργά για να αρχίσουμε να δουλεύουμε με ένα σκύλο. Είτε ο τετράποδος φίλος μας είναι κουτάβι είτε ενήλικος σκύλος, δεσμευόμαστε να ξεκινήσουμε σήμερα και να πετύχουμε με τον σκύλο μας αυτό που αναφέρεται ως «ισορροπία μεταξύ ανθρώπου και σκύλου».

Πήγη: www.cesarsway.com

Εκπαίδευση & Συμπεριφορά (Μαρκάρισμα Ούρων)

Η σήμανση των ούρων είναι μια φυσική, ενστικτώδης συμπεριφορά των σκύλων και σκοπό έχει να οριοθετήσουν οι σκύλοι την επικράτειά τους. Αυτή η φυσική συμπεριφορά δημιουργεί, όπως είναι φυσικό, πολλά προβλήματα όταν εκδηλώνεται μέσα στο σπίτι. Είναι πιο συνηθισμένη στους  αρσενικούς μη στειρωμένους σκύλους, αλλά μπορεί  να εκδηλωθεί και σε θηλυκούς μη στειρωμένους  σκύλους αλλά και σε στειρωμένους σκύλους. Πριν διαγνωστεί ότι η ούρηση σε ακατάλληλα σημεία είναι εκδήλωση συμπεριφοράς σήμανσης πρέπει να αποκλειστούν  υποκείμενες ιατρικές αιτίες, όπως οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Για την αντιμετώπιση της ούρησης σε ακατάλληλο χρόνο και τόπο μπορεί να βοηθήσει η  στείρωση του σκύλου αλλά και η αλλαγή της συμπεριφοράς μας προς το ζώο, η αλλαγή περιβάλλοντος, η απομάκρυνση πηγών που προκαλούν άγχος στο ζώο.

Τι είναι η σήμανση ούρων; 

Η σήμανση ούρων είναι μια φυσική, ενστικτώδης συμπεριφορά των  σκύλων, αλλά δημιουργεί  πρόβλημα όταν συμβαίνει μέσα στο σπίτι. Οι σκύλοι, ειδικά οι αρσενικοί  μη στειρωμένοι, ουρούν στα αντικείμενα για να οριοθετήσουν την επικράτειά τους ή να αφήσουν ένα μήνυμα στους άλλους σκύλους. Η συμπεριφορά σήμανσης των ούρων αρχίζει συνήθως όταν ο σκύλος φτάσει σε σεξουαλική ωριμότητα.

Τι προκαλεί σήμανση ούρων;

Ένας αρσενικός μη στειρωμένος σκύλος είναι πιο πιθανό να σηματοδοτήσει όταν υπάρχει στον χώρο  θηλυκός σκύλος. Οι μη στειρωμένοι θηλυκοί σκύλοι είναι  επιρρεπείς στη σήμανση όταν βρίσκονται σε ζεστό περιβάλλον. Ωστόσο, κάθε σκύλος μπορεί να σηματοδοτήσει εάν ένας άλλος σκύλος έχει ουρήσει  οπουδήποτε μέσα στο σπίτι. Με την ούρηση στη τοποθεσία που προηγούμενα είχε ουρήσει άλλος σκύλος, ο σκύλος  δηλώνει ότι η τοποθεσία του ανήκει. Αν δεν αφαιρεθεί εντελώς η μυρωδιά των ούρων, είναι πιθανό ο σκύλος να κρατήσει το σημείο ως τόπο ούρησης. Όταν στο σπίτι υπάρχουν πολλοί σκύλοι, ειδικά του ίδιου φύλου, μπορεί να υπάρξει ανταγωνισμός για κυριαρχία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σήμανση ούρων. Αυτό μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση ενός  μόνο  σκύλου που αισθάνεται ότι έχει επιβληθεί στον ιδιοκτήτη. Κάθε κατάσταση  που προκαλεί άγχος στον σκύλο μπορεί να προκαλέσει σήμανση ούρων. Οι εργάτες στο σπίτι, η άφιξη ενός νέου μωρού ή η επίσκεψη συγγενών μπορούν να προκαλέσουν άγχος σε έναν σκύλο. Ακόμη και η προσθήκη μιας νέας τηλεόρασης ή ενός νέου υπολογιστή μπορεί να θεωρηθεί «απειλή» για τον σκύλο και για αυτό να αισθανθεί υποχρεωμένος να επισημάνει τα κιβώτια συσκευασίας –ή- να θελήσει να ουρήσει τα κιβώτια.

Πώς διαγιγνώσκεται η σήμανση ούρων;

Ο κτηνίατρός σας θα θελήσει να μάθει  πότε, πού, και πόσο συχνά συμβαίνει η συμπεριφορά. Πιθανόν θα χρειαστούν ιατρικές εξετάσεις για να αποκλειστούν ιατρικοί λόγοι που μπορεί να προκαλούν το πρόβλημα. Εάν δεν υπάρχουν ιατρικά αίτια, ο κτηνίατρος με την βοήθειά σας θα προσπαθήσει να διαπιστώσει τον λόγο αυτής της συμπεριφοράς.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Η αντιμετώπιση της σήμανσης των ούρων συνήθως απαιτεί πολλαπλά βήματα:

  • Στείρωση. Εάν ο σκύλος σας  είναι σεξουαλικά ενεργός η στείρωση είναι το πρώτο βήμα. Σε πολλές περιπτώσεις οι αρσενικοί σκύλοι που στειρώνονται σταματάνε τη σήμανση ούρων μέσα σε λίγες εβδομάδες ή λίγους μήνες από την επέμβαση.  Οι  θηλυκοί σκύλοι που στειρώνονται  σταματούν σχεδόν πάντα τη συμπεριφορά. 
  • Αφαίρεση μυρωδιάς ούρων. Είναι σημαντικό να αφαιρέσετε τη μυρωδιά των προηγούμενων ούρων χρησιμοποιώντας ένα καλό ενζυμικό καθαριστικό. Δεν είναι αποτελεσματικό το να καθαρίσετε απλά και να αρωματίσετε τον χώρο δηλ. να  καμουφλάρετε  την οσμή με άλλο άρωμα. Ένας ενζυμικός καθαριστής μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση της μυρωδιάς των ούρων για να αποφευχθεί η επανεμφάνιση της συμπεριφοράς. Πολλοί  σκύλοι δεν θα ουρήσουν στο σημείο όπου τρώνε, έτσι μπορείτε  να δοκιμάσετε τη σίτιση του σκύλου σας στη θέση όπου αυτός σηματοδοτούσε.
  • Θετική ενίσχυση. Ποτέ μην τιμωρείτε τον σκύλο σας για σήμανση ούρων. Η τιμωρία μπορεί να του δημιουργήσει περισσότερη ανησυχία και το πρόβλημα να επιδεινωθεί. Αντ' αυτού, θα πρέπει να τον επιβλέπετε στενά. Αν δείτε ότι ο αρχίζει να οσμίζεται τον χώρο για να ουρήσει,  τον διακόπτετε με ένα σταθερό "Όχι" και τον βγάζετε βόλτα. Όταν ο σκύλος ουρήσει στην βόλτα,  τον ανταμείβετε με έπαινο. Βεβαιωθείτε ότι βγάζετε τον σκύλο σας συχνά έξω  και ότι τον επαινείται όταν ουρεί σε εξωτερικό χώρο.
  • Περιορισμός. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, μπορεί να χρειαστεί να περιορίσετε τον σκύλο σας σε ένα δωμάτιο ή σε μια μικρή περιοχή κλείνοντας τις πόρτες ή χρησιμοποιώντας ένα πάρκο ή  ένα κιβώτιο. Καθώς η συμπεριφορά του σκύλου σας βελτιώνεται, μπορείτε να αυξήσετε σταδιακά την ελευθερία του στο σπίτι. Προσπαθήστε να βγάζετε συχνά τον σκύλο σας βόλτα ώστε να ασκείται  έξω και να μην αναστατώνεται με μεγάλες περιόδους περιορισμού.
  • Ελαχιστοποιήστε τις ανησυχίες. Αν μπορείτε να εντοπίσετε τους παράγοντες που προκαλούν το άγχος του σκύλου σας, να τις αφαιρέσετε ή να ελαχιστοποιήσετε τη σημασία τους. Με ένα νέο μωρό, για παράδειγμα, μπορείτε να απευαισθητοποιήσετε τον σκύλο σας αυξάνοντας σταδιακά το χρόνο συνύπαρξης του σκύλου με το μωρό. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιήστε τακτικές επιβράβευσης, όπως έπαινοι, χάιδεμα του ζώου,  όταν αυτό συμπεριφέρεται ήρεμα με το μωρό. Μπορείτε επίσης να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας σχετικά με ένα διανομέα φερομόνης DAP Dog. Το προϊόν αυτό εκκρίνει απομίμηση φερομονών, όπως αυτές που παράγονται από τη μητέρα- σκύλα για να ηρεμεί τα κουτάβια της και μπορεί να βοηθήσει για την αντιμετώπιση  των αγχωμένων σκύλων.
  • Φάρμακα. Ως έσχατη λύση, ο κτηνίατρος μπορεί να σας συστήσει λήψη φαρμάκων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι σκύλοι λαμβάνουν ένα είδος αντικαταθλιπτικού. Αυτά τα φάρμακα χρειάζονται συχνά 4 έως 6 εβδομάδες για να δράσουν. Ωστόσο, ακόμη και αν αποφασιστεί η χορήγηση φαρμάκων, παραμένει πάντα ως πρώτη επιλογή η αλλαγή συμπεριφοράς. Εάν το πρόβλημα συνεχίζεται, ζητήστε βοήθεια από έναν πιστοποιημένο κλινικό (CCAB) κτηνίατρο συμπεριφοριστή.

Εκπαίδευση & Συμπεριφορά (Κοινωνικοποίηση Σκύλου)

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο ιδιοκτήτης σκύλου είναι υπεύθυνος για το κατοικίδιό του σε δημόσιους χώρους. Ένας μη εκπαιδευμένος σκύλος αποτελεί κίνδυνο για τον ιδιοκτήτη, τους άλλους ανθρώπους αλλά και τον ίδιο (σκύλο). Φανταστείτε τις συνέπειες αν ο σκύλος αγνοήσει τις εντολές σας  και αρχίσει να τρέχει σε έναν πολυσύχναστο δρόμο ή προσπαθήσει να διασχίσει μια λεωφόρο. Για να έχει ο σκύλος σας σωστή συμπεριφορά θα πρέπει να εκπαιδευτεί από πολύ μικρή ηλικία. Είναι μεγάλη ευχαρίστηση για τον ιδιοκτήτη η συνύπαρξη με έναν σκύλο που έχει σωστή συμπεριφορά.

 

Τι είναι τα μαθήματα κοινωνικοποίησης;

Όταν το κουτάβι σας είναι πολύ μικρό, υπάρχει η δυνατότητα  να παρακολουθήσετε μαθήματα κοινωνικοποίησης κουταβιών. Τα μαθήματα αυτά οργανώνονται συχνά από κτηνιατρικές κλινικές  με εξειδικευμένους εκπαιδευτές και ίσως ο κτηνίατρός σας είναι σε θέση να σας συστήσει κάποιους εκπαιδευτές που βρίσκονται κοντά σας. Ο κύριος στόχος των μαθημάτων κοινωνικοποίησης είναι το κουτάβι σας να μάθει να συναναστρέφεται  άλλους σκύλους και άλλους ανθρώπους. Ωστόσο, τα μαθήματα αυτά προσφέρουν μόνο μια πολύ βασική εκπαίδευση.

 

Τι είναι η βασική εκπαίδευση;

Η βασική εκπαίδευση υπακοής είναι σημαντική για την ευζωία του κουταβιού σας. Η εκπαίδευση αυτή έχει στόχο  να μάθει τον σκύλο σας να σας σέβεται, να σας υπακούει   και να σας αναγνωρίζει ως αρχηγό. Μετά τη βασική εκπαίδευση ο σκύλος σας  θα πρέπει να ανταποκρίνεται σε απλές εντολές,  όπως  «κάθισε», «φύγε, «έλα».

 

Πότε μπορώ να αρχίσω την εκπαίδευση του κουταβιού μου;  

Μπορείτε να ξεκινήσετε την απλή εκπαίδευση του κουταβιού σας  από την πρώτη μέρα που το αποκτήσετε. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσετε τόσο πιο εύκολο θα είναι. Το κλειδί για την επιτυχή εκπαίδευση είναι η συνέπεια. Αρχικά οι εκπαιδευτικές συνεδρίες θα πρέπει να είναι πολύ σύντομες διότι τα κουτάβια δεν μπορούν να συγκεντρωθούν για περισσότερο από μερικά λεπτά τη φορά. Εάν η εκπαίδευση γίνεται σωστά και τα κουτάβια ενσωματώσουν την εκπαίδευσή τους στην καθημερινή τους ρουτίνα, θα προκύψει μια πολύ ικανοποιητική και διασκεδαστική εμπειρία για σας και τον σκύλο σας. Οι περισσότεροι σκύλοι είναι πολύ πρόθυμοι να υπακούσουν τους ιδιοκτήτες τους διότι χαίρονται που έχουν την αμέριστη προσοχή τους.

 

 

Πώς μπορώ να εκπαιδεύσω το κουτάβι μου;

Η σωστή  εκπαίδευση συμπεριλαμβάνει την ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ. Οι σκύλοι  δεν γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ του «ΚΑΛΟ και ΚΑΚΟ» ή του  «ΣΩΣΤΟ και ΛΑΘΟΣ». Όλες οι αντιδράσεις των σκύλων  είναι φυσιολογικές αντιδράσεις και οι άνθρωποι είναι αυτοί  που τις ορίζουν ως σωστές ή λάθος.  Ανταμείψτε το κουτάβι σας  με  κάποια λιχουδιά ή έπαινο για μια συμπεριφορά που θέλετε να επαναλάβει και να είστε συνεπείς στις εντολές σας για το τι  επιτρέπεται και τι απαγορεύεται.  Θυμηθείτε, το κουτάβι σας δεν μπορεί να γνωρίζει τη διαφορά μεταξύ του μασήματος μιας παλιάς παντόφλας (καλή συμπεριφορά) και των καλύτερων παπουτσιών σας (κακή συμπεριφορά).

 

Πρέπει να παρακολουθήσω μαθήματα;

Τα μαθήματα υπακοής  απευθύνονται κυρίως σε σας και στο πώς να χειριστείτε τον σκύλο σας. Είναι πολύ σημαντικό για την επιτυχή εκπαίδευση του  σκύλου σας  να αντιληφθείτε τη γλώσσα του.

 

Τι άλλα πράγματα μπορώ να κάνω;

Υπάρχει μια σειρά από πιο προχωρημένες επιλογές μόλις ο σκύλος σας  αποκτήσει τη βασική εκπαίδευση. Η εξειδικευμένη εκπαίδευση για σκύλους όπλων και fly-ball, ή για σκύλους φύλακες είναι μόνο μερικές από τις επιλογές. Η δια βίου μάθηση μπορεί να είναι διασκεδαστική τόσο για εσάς όσο και για τον  σκύλο σας.

 

Πού μπορώ να μάθω περισσότερα;

Ο κτηνίατρός σας πιθανόν να είναι σε θέση να σας συστήσει μια τοπική σχολή εξειδικευμένων εκπαιδευτών σκύλων. Εναλλακτικά, ρωτήστε τους φίλους, τους γείτονες ή τους ιδιοκτήτες  άλλων σκύλων. Επίσης υπάρχουν βιβλία και βίντεο που μπορούν να σας προσφέρουν συμβουλές για την εκπαίδευση του σκύλου σας, ωστόσο θα εκπαιδευτείτε πιο γρήγορα και πιο διασκεδαστικά  αν παρακολουθήσετε ειδικά τμήματα και συναναστραφείτε άλλους ιδιοκτήτες.

expand_less