Παρακάτω παρατίθενται 5 βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να διορθώσουμε τις εκδηλώσεις ανεπιθύμητης μάσησης στον σκύλο πριν αυτές γίνουν σοβαρό πρόβλημα:
Ψάχνετε για τις καλύτερες εντολές για να μάθετε τον σκύλο σας;
Η εκμάθηση βασικών εντολών εκπαίδευσης ενός σκύλου μπορεί να είναι χρήσιμη για την αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς που μπορεί να υπάρχουν ήδη ή που μπορεί να αναπτυχθούν στο μέλλον. Υπάρχουν πολλές εντολές εκπαίδευσης που μπορείτε να διδάξετε στον σκύλο σας εύκολα στο σπίτι. Παρακάτω, παραθέτουμε μία λίστα με τις βασικότερες εντολές, που σίγουρα θα απολαύσετε εσείς και το σκυλάκι σας.
Το να μάθετε τον σκύλο σας να κάθεται είναι μια από τις πιο βασικές εντολές και επιπλέον μια πολύ καλή αρχή εκπαίδευσης. Ένας σκύλος που γνωρίζει την εντολή «Κάτσε» θα είναι πολύ πιο ήρεμος και πιο εύκολος στον έλεγχο από τους σκύλους που δεν έχουν μάθει αυτή την απλή εντολή. Ακόμα, η εντολή «Κάτσε» προετοιμάζει τον σκύλο σας για πιο απαιτητικές εντολές όπως «Μείνε» και «Έλα».
Πως να διδάξετε στον σκύλο σας την εντολή «Κάτσε»:
Επαναλάβετε αυτή την σειρά διαδικασιών μερικές φορές κάθε μέρα μέχρι ο σκύλος σας να την μάθει καλά. Στη συνέχεια, ζητήστε από τον σκύλο σας να κάθεται πριν την ώρα του φαγητού, όταν φεύγετε για βόλτες και σε άλλες καταστάσεις που θα θέλατε να είναι ήρεμος και καθιστός.
Μια άλλη σημαντική εντολή που μπορεί να μάθει ο σκύλος σας είναι η λέξη «έλα». Αυτή η εντολή είναι εξαιρετικά χρήσιμη για τις φορές που σας φεύγει το λουρί ή αφήνετε κατά λάθος την πόρτα ανοιχτή. Για άλλη μια φορά, αυτή η εντολή είναι εύκολο να διδαχθεί και θα σας βοηθήσει να κρατήσετε τον σκύλο σας μακριά από προβλήματα.
Πως να διδάξετε στον σκύλο σας την εντολή «Έλα»:
Μόλις το μάθει καλά με το λουρί, αφαιρέστε το και συνεχίστε να εξασκείτε την εντολή σε έναν ασφαλή, κλειστό χώρο.
Αυτή η εντολή είναι μια από τις πιο δύσκολες εντολές εκπαίδευσης σκύλων. Ο λόγος που μπορεί να είναι δύσκολο για τον σκύλο σας να μάθει καλά αυτήν την εντολή είναι ότι απαιτεί από αυτόν να είναι σε στάση υποταγής. Μπορείτε να βοηθήσετε τον σκύλο σας συνεχίζοντας την εκπαίδευσή σας θετική και χαλαρή, ειδικά εάν ο σκύλος σας είναι φοβισμένος ή ανήσυχος. Λάβετε επίσης υπόψη σας να επαινείτε πάντα τον σκύλο σας μόλις εκτελέσει με επιτυχία την εντολή.
Πως να διδάξετε στον σκύλο σας την εντολή «Κάτω»:
Επαναλάβετε την προπόνηση κάθε μέρα. Εάν ο σκύλος σας προσπαθήσει να καθίσει ή να πεταχτεί προς το χέρι σας, πείτε «Όχι» και απομακρύνετε το χέρι σας. Μην τον πιέζετε σε μια κάτω θέση και ενθαρρύνετε κάθε βήμα που κάνει ο σκύλος σας προς τη σωστή θέση.
Παρόμοια με την εντολή «Κάτσε», το σύνθημα «Μείνε» θα σας βοηθήσει να ελέγχετε πιο εύκολα τον σκύλο σας. Αυτή η εντολή μπορεί να είναι χρήσιμη σε πολλές περιπτώσεις, όπως εκείνες τις φορές που δεν θέλετε το σκυλάκι σας να πλήττει τους επισκέπτες.
Πριν επιχειρήσετε να μάθετε στον σκύλο σας αυτή την εντολή, βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας είναι ειδικός στο σύνθημα «Κάτσε». Εάν δεν έχει μάθει καλά αυτή την εντολή, αφιερώστε χρόνο για να την εξασκήσετε μαζί του προτού προχωρήσετε στο σύνθημα «Μείνε».
Πως να διδάξετε στον σκύλο σας την εντολή «Μείνε»:
Αυτή είναι μια άσκηση αυτοελέγχου για τον σκύλο σας, γι' αυτό μην αποθαρρύνεστε αν χρειαστεί λίγος χρόνος για να το μάθει, ιδιαίτερα για κουτάβια και σκύλους υψηλής ενέργειας. Εξάλλου, τα περισσότερα σκυλιά προτιμούν να είναι εν κινήσει παρά απλώς να κάθονται και να περιμένουν.
Αυτή η τελευταία εντολή μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε τον σκύλο σας ασφαλή όταν τον κυριεύει η περιέργειά του, όπως εκείνες τις φορές που μυρίζει κάτι ενδιαφέρον στο έδαφος αλλά πιθανώς επικίνδυνο. Ο στόχος είναι να μάθετε το σκυλάκι σας ότι θα επιβραβευθεί με κάτι ακόμα καλύτερο αγνοώντας το άλλο αντικείμενο.
Πως να διδάξετε στον σκύλο σας την εντολή «Άστο»:
Μόλις ο σκύλος σας απομακρύνεται σταθερά από την πρώτη λιχουδιά και σας δίνει οπτική επαφή όταν λέτε την εντολή, είστε έτοιμοι να το πάτε ένα βήμα παραπέρα.
Για την επόμενη μέθοδο εκπαίδευσης, χρησιμοποιήστε δύο διαφορετικές λιχουδιές: μία που είναι καλή αλλά όχι εξαιρετικά ελκυστική και μία που είναι ιδιαίτερα μυρωδάτη και νόστιμη για το σκυλάκι σας.
Πως να εξελίξετε την εντολή «Άστο»:
Μην βιαστείτε να διδάξετε στο σκυλάκι σας κάποια από αυτές τις εντολές εκπαίδευσης. Να θυμάστε πως ζητάτε πολλά από τον σκύλο σας.
Η διαδικασία εκπαίδευσης απαιτεί χρόνο, ενέργεια και υπομονή.
Το να αφιερώσετε χρόνο για να διδάξετε στο σκυλάκι σας αυτές τις κοινές εντολές αξίζει τον κόπο, τον χρόνο και την προσπάθειά σας
Πηγή: www.cesarsway.com
Είναι γνωστό ότι οι γάτες έχουν πολύ ευαίσθητη ακοή! Παρόλο που το εύρος ακοής τους είναι παρόμοιο με τον άνθρωπο στο χαμηλότερο όριο της κλίμακας, μπορούν να ακούν πολύ υψηλότερες συχνότητες - κάτι που τις βοηθά να εντοπίζουν ακόμα και τους πιο χαμηλούς θορύβους! Έτσι, κατά τη διάρκεια της βραδιάς της Ανάστασης με τους με τους δυνατούς θορύβους και τα πυροτεχνήματα, θα διαπιστώσετε ότι η γάτα σας βρίσκει αυτούς τους ήχους πολύ τρομακτικούς - ακόμα κι αν βρίσκονται σε απόσταση. Με τη σωστή παρατήρηση και καθοδήγηση μπορείτε να τη βοηθήσετε να παραμείνει ήρεμη!
Σημάδια που δείχνουν ότι η γάτα σας φοβάται:
Κρύβεται περισσότερο από το συνηθισμένο. Οι γάτες θέλουν να έχουν ασφαλή μέρη για να αναπαύονται, οπότε αν διαπιστώσετε ότι κρύβονται περισσότερο από το συνηθισμένο, αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι φοβούνται.
Οι συνήθεια της τουαλέτας της μπορεί να αλλάξει. Εάν η γάτα σας φοβάται, μπορεί να διαταραχθεί αυτή η συνήθεια της και να ουρήσει έξω από την αμμοδόχο.
Αυτo-περιποιείται υπερβολικά. Εάν εντοπίσετε ότι η γάτα σας αυτo-περιποιείται υπερβολικά, αυτό μπορεί να δηλώνει κάποια έντονη ανησυχία.
Λιγότερη αλληλεπίδραση μαζί σας. Η απροθυμία της γάτας σας να συμμετάσχει σε παιχνίδι με εσάς ή την οικογένειά σας κρύβει μια στρεσσική κατάσταση που βιώνει και την ανησυχεί.
Στάση του σώματος σε άμυνα. Γνωρίζεται καλά την στάση του σώματος της γάτας σας όταν βρίσκεται σε άμυνα με τη ράχη της να σχηματίζει τόξο και τα αυτιά της να έχουν κλίση προς τα πίσω και κάτω. Όλα τα παραπάνω είναι σημάδια της ανησυχίας και του φόβου και θα πρέπει να λάβετε τα σωστά μέτρα ώστε να την ανακουφίσετε!
Πώς να βοηθήσετε τη γάτα σας να παραμείνει ήρεμη το βράδυ της Ανάστασης!
Πηγή: www.feliway.com
κάνε την εγγραφή σου στο Feliway Blog και ενημερώσου άμεσα
Παραδοσιακά η βραδιά της Ανάστασης είναι μια βραδιά γεμάτη πυροτεχνήματα, βεγγαλικά και δυνατές καμπάνες! Ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε σε ολόκληρη την επικράτεια, η βραδιά της Ανάστασης αναμένεται να έχει έντονους και δυνατούς θορύβους! Ωστόσο, ο αγαπημένος σας σκύλος μπορεί όχι μόνο να μη συμπαθεί τους δυνατούς θορύβους που φέρνουν αυτού του είδους οι εορτασμοί, αλλά να του προκαλούν ανησυχία ή φόβο. Πώς θα μπορούσατε να τον βοηθήσετε να παραμείνει ήρεμος και γαλήνιος κατά τη διάρκεια των εορτασμών;
Σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος σας είναι ανήσυχος ή φοβισμένος
Δεν υπάρχει μαγική λύση για την αντίδραση ενός σκύλου στο δυνατό θόρυβο αλλά μπορείτε να προσδιορίσετε σε ποιο βαθμό φοβάται ή ανησυχεί από την αντίδραση του και τη στάση του σώματος του, ώστε να τον βοηθήσετε ανάλογα.
Θυμηθείτε, πως όπως και οι άνθρωποι, έτσι και τα σκυλιά είναι διαφορετικά και θα αντιδράσουν διαφορετικά στις διάφορες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των δυνατών θορύβων...
Ας δούμε πως η στάση του σώματος του σκύλου σας, θα σας βοηθήσει να αντιληφθείτε πόσο φοβισμένος είναι!
Μια ένδειξη ότι ο σκύλος σας είναι ελαφρώς φοβισμένος είναι εάν παρουσιάζει μια πιο γρήγορη αναπνοή, ελαφρύ λαχάνιασμα και βηματίζει λίγο περισσότερο από το φυσιολογικό. Η ουρά του μπορεί επίσης να είναι στραμμένη προς τα κάτω και τα αυτιά του να είναι κατεβασμένα κάτω και με φορά προς τα πίσω.
Εάν ο σκύλος σας είναι πολύ φοβισμένος, θα κρυφτεί, θα γαυγίζει δυνατά, θα αναπνέει γρηγορότερα με έντονο λαχάνιασμα και γρήγορο βηματισμό. Μπορεί επίσης να βρίσκεται σ εγρήγορση και το σώμα του να είναι δύσκαμπτο και τεταμένο.
Φυσικά, ο σκύλος σας μπορεί να είναι ανήσυχος και για άλλους λόγους και είναι σημαντικό να μπορείτε να αναγνωρίζετε τα σημάδια της ανησυχίας και του φόβου του, ώστε να μπορείτε να λάβετε τα σωστά μέτρα για να τα ελαχιστοποιήσετε σε κάθε περίπτωση.
Μπορεί να αισθάνεται ανησυχία αν για παράδειγμα, υπάρχει μια αλλαγή στη ρουτίνα του, δεν μπορεί να κοινωνικοποιηθεί και δεν του αρέσουν οι επισκέπτες, ή μπορεί ο ήχος των αυτοκινήτων να τον τρομάζει καθώς ή να περπατά ανάμεσα σε μεγάλα πλήθη.
Πως θα τον βοηθήστε να μείνει ήρεμος την βραδιά της Ανάστασης;
Αφού γνωρίζετε εκ των προτέρων τι θα γίνει το βράδυ της Ανάστασης, προσπαθήσετε να προετοιμάσετε τον σκύλο σας εγκαίρως για να ελαχιστοποιήσετε το άγχος που μπορεί να βιώσει. Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές:
Δεν φοβούνται όλα τα σκυλιά τα πυροτεχνήματα και τους δυνατούς θορύβους, και αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένοι κηδεμόνες έδωσαν χρόνο για να εκπαιδεύσουν τον σκύλο να εγκλιματιστούν σε δυνατούς θορύβους, συμπεριλαμβανομένων των πυροτεχνημάτων, από τότε που ήταν κουτάβια. Εκπαιδεύοντας σιγά-σιγά τον σκύλο σας στην αποδοχή των θορύβων, στην κοινωνικοποίηση του από μικρή ηλικία, σίγουρα θα τον βοηθήσετε να αντιμετωπίσει δυνατούς θορύβους και πυροτεχνήματα στο υπόλοιπο της ζωής του.
Ωστόσο, εάν ο σκύλος σας αντιδρά σε δυνατούς θορύβους και τον αγαπάτε, βοηθήστε τον να ελαχιστοποιήσετε το άγχος του ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα για να τον κρατήσετε όσο το δυνατόν πιο ήρεμο. Εάν διαπιστώσετε όμως ότι παρόλα αυτά που έχετε κάνει εξακολουθεί να φοβάται τους δυνατούς θορύβους, σκεφτείτε να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας ή έναν διαπιστευμένο συμπεριφοριστή για συμβουλές.
Πηγή: www.adaptil.com
κάνε την εγγραφή σου στο Adaptil Blog και ενημερώσου άμεσα
Οι σκύλοι έχουν μια έμφυτη τάση να γαβγίζουν. Είναι ο κυριότερος τρόπος επικοινωνίας τους, αμέσως μετά τη στάση του σώματος. Οι σκύλοι γαβγίζουν ως προειδοποίηση για να προστατεύσουν την αγέλη και την περιοχή τους. Γαβγίζουν επίσης για να εκφράσουν ενθουσιασμό. Αυτές οι μορφές γαβγίσματος σπάνια προκαλούν ενόχληση και δεν διαρκούν πολύ. Γι' αυτό το ενοχλητικό γάβγισμα έχει σχεδόν πάντα την ίδια αιτία και την ίδια λύση. Όταν ένας σκύλος γαβγίζει υπερβολικά, μας λέει ότι βαριέται και ψάχνει για παιχνίδι ή κάποια πρόκληση.
Ιεραρχία «αγέλης»
Αναπόφευκτα, το υπερβολικό γάβγισμα δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα με τον άνθρωπο και όχι με τον σκύλο. Υπάρχει κάτι που δεν είναι ισορροπημένο στην «αγέλη», επομένως οι ανάγκες του σκύλου δεν καλύπτονται. Το γάβγισμα είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί να σας δείξει ότι κάτι δεν πάει καλά. Οι σκύλοι χρειάζονται άσκηση, πειθαρχία και χάδια για να σταματήσουν να γαβγίζουν. Η άσκηση και η πειθαρχία θα παρέχουν τη σωματική, καθώς και την ψυχολογική διέγερση που έχουν ανάγκη. Οι εκδηλώσεις στοργής θα δώσουν στον σκύλο μας την αίσθηση ότι ανήκει στην «αγέλη» του. Αυτό θα μας βοηθήσει να αναπροσδιορίσουμε τη θέση του σκύλου μας στην οικογένεια, εντάσσοντάς τον ως ένα ευτυχισμένο μέλος της και αποκαθιστώντας έτσι την ιεραρχία με εμάς ως αρχηγό της ανθρώπινης «αγέλης».
Έλεγχος του ενθουσιασμού του σκύλου μας
Αυτό το έχουμε δει αμέτρητες φορές - κάποιος με ένα μικρό, ενθουσιασμένο σκυλάκι που δεν σταματά να γαβγίζει, το παίρνει στα χέρια του για να προσπαθήσει να το σταματήσει. Δυστυχώς, αυτή αποτελεί λάθος προσέγγιση. Η προσοχή που του δίνουμε και η στοργή με το να το σηκώσουμε στα χέρια μας, περνούν στον σκύλο μας το μήνυμα ότι: “Μου αρέσει αυτό που κάνεις αυτή τη στιγμή”. Αυτή είναι μια ακούσια θετική ενίσχυση που δεν είναι επιθυμητή εν προκειμένω και αρκούν μερικές μόνο φορές για να καθιερωθεί αυτή η κακή συνήθεια.
Ήρεμος και διεκδικητικός
Το να είμαστε ήρεμοι και διεκδικητικοί γύρω από τον σκύλο μας όποτε μπορούμε, θα διευκολύνει πάντα την υπακοή και την εκπαίδευση στο μέλλον. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά θα οδηγήσει σε μια ουσιαστικά καλύτερη σχέση και συνολική συμπεριφορά στο δρόμο.
Πως αποχαιρετάμε έναν ενθουσιασμένο σκύλο
Πόσοι από εμάς όταν επιστρέφουμε στο σπίτι, μας υποδέχεται ο σκύλος μας με εκείνο το άλμα γεμάτο ενθουσιασμό και γαβγίζει; Και πόσοι από εμάς τον αντιμετωπίζουμε αμέσως με στοργή και χάδια σε αντάλλαγμα για αυτό που ερμηνεύουμε ως «ευτυχία»; Αυτό είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα για τους λάτρεις των σκύλων στο να το κατανοήσουν. Όταν ένας σκύλος επιστρέφει στην αγέλη του, δεν τον υποδέχονται με γαβγίσματα ενθουσιασμού και άλματα. Μερικές φορές, θα αναγνωρίσει ο ένας τον άλλο με τη μύτη και τη μυρωδιά και πιθανά να κουνήσουν την ουρά τους, αλλά τις περισσότερες φορές δεν είναι μεγάλη υπόθεση όταν ένας σκύλος επιστρέφει στην αγέλη. Δυστυχώς, εμείς οι άνθρωποι τείνουμε να το κάνουμε μεγάλο θέμα όταν φεύγουμε ή γυρνάμε στο σπίτι και αυτό εντάσσει τον σκύλο μας σε μια λάθος κατάσταση. Εάν αποχαιρετήσουμε το σκύλο μας με ενθουσιασμό, τότε θα περιμένει ότι και η επιστροφή μας θα είναι εξίσου μια στιγμή ενθουσιασμού. Αυτό σημαίνει ότι, όσο μας περιμένει να επιστρέψουμε, θα περιμένει αυτόν τον ενθουσιασμό και μέχρι να γυρίσουμε θα απογοητευτεί και θα βαρεθεί. Τώρα, αν το κάνουμε επίσης μεγάλο θέμα πριν φύγουμε από το σπίτι, έχουμε αφήσει και τον σκύλο μας σε μια ενθουσιώδη κατάσταση. Αυτή είναι η τέλεια φόρμουλα για να πυροδοτήσουμε το πρόβλημα του ασταμάτητου γαβγίσματος.
Άσκηση και πειθαρχία
Η λύση για το γάβγισμα του σκύλου μας μπορεί μερικές φορές να είναι πιο απλή από ό,τι νομίζουμε. Ξεκινάμε με το να παρέχουμε στον σκύλο μας αρκετή άσκηση μέσω της βόλτας, επιδιώκοντας ταυτόχρονα την πειθαρχία και την εκμάθηση εντολών . Αλλά, το πιο σημαντικό βήμα είναι να μην επιβραβεύουμε τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές, ιδιαίτερα τον ενθουσιασμό με χάδια. Μην ανησυχείτε. Ο σκύλος μας δεν θα πιστεύει ότι είμαστε κακοί αν δεν τον χαϊδεύουμε ή δεν του δίνουμε λιχουδιές είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο. Ο σκύλος μας θέλει να κερδίσει τα χάδια μας. Το να του επιτρέψουμε να το κάνει αυτό και να δει την ευτυχία μας είναι, για τον σκύλο μας, η μεγαλύτερη ανταμοιβή όλων.
Αγνοούμε το γάβγισμα
Αν αρχίσουμε να βλέπουμε ότι ο σκύλος μας γαβγίζει για να τραβήξει την προσοχή μας, μια καλή τεχνική είναι απλά να γυρίσουμε την πλάτη μας και να τον αγνοήσουμε. Βεβαιωνόμαστε ότι δεν επιβραβεύουμε τον σκύλο μας όταν κάνει θόρυβο, χωρίς να του δίνουμε καμία προσοχή, δεν του μιλάμε, δεν τον αγγίζουμε, δεν τον κοιτάμε καν.
Αφαιρούμε το κίνητρό τους
Ένας σκύλος μπορεί να γαβγίζει επειδή θέλει κάτι ή μια ανταμοιβή. Και συνήθως αν το γάβγισμα του είναι επαναλαμβανόμενο σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές, θα πάρει και με την ίδια συνέπεια αυτό που θέλει. Φροντίζουμε να σταματήσουμε να επιβραβεύουμε αυτή τη συμπεριφορά και να μειώνουμε τα ερεθίσματα που την προκαλούν όταν μπορούμε. Για παράδειγμα:
Κρατάμε τον σκύλο μας απασχολημένο
Ο σκύλος μας μπορεί με το που ανοίξουμε την πόρτα, από εκεί που δεν φαινόταν καν στον χώρο, να τρέξει να βγει έξω. Ή από την άλλη, μπορεί να μη σταματήσει να σκάβει κάτω από τον φράχτη μέχρι να βγει έξω από την αυλή.
Σε κάθε περίπτωση ένας σκύλος που φεύγει εκτός σπιτιού, μόνο ασήμαντο γεγονός δεν μπορεί να θεωρηθεί. Το ενδεχόμενο τροχαίου ατυχήματος, η επίθεση από κάποιο άλλο μη ήμερο ζώο ή οποιοδήποτε άλλο ανεπιθύμητο συμβάν μπορεί να προκύψει εκτός σπιτιού, αποτελεί επικίνδυνη συνθήκη για τον τετράποδο φίλο μας.
Γιατί οι σκύλοι εκδηλώνουν αυτή τη συμπεριφορά που μπορεί να τους βάλει σε μπελάδες και να τους θέσει σε κίνδυνο; Παρακάτω, παρατίθενται αρκετοί λόγοι, καθώς και συμβουλές για το τι μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε τις τάσεις φυγής που εκδηλώνει ο σκύλος μας.
Που οφείλονται οι τάσεις φυγής;
Μετακομίσαμε πρόσφατα; Ο σκύλος μας δεν αντιλαμβάνεται πραγματικά αυτή την έννοια. Το μόνο που ξέρει είναι ότι βρίσκεται σε ένα άγνωστο μέρος και πρέπει να επιστρέψει στο σπίτι που γνωρίζει.
TIP: Κάνουμε το νέο σπίτι όσο το δυνατόν πιο οικείο για τον σκύλο μας, με αγαπημένα του αντικείμενα που συνδυάζονται με το χώρο του σπιτιού στα μάτια του μικρού μας φίλου. Επιπλέον, θα πρέπει πάντα να καθοδηγούμε τον σκύλο μας σε έναν νέο χώρο, ώστε να έχει την ευκαιρία να μυρίσει τα πάντα και να εξοικειωθεί μαζί του. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, ο σκύλος μας θα αποκτήσει αυτόματα έστω μια μικρή αίσθηση οικειότητας. Τέλος, μπορεί να χρειαστεί να περιορίσουμε, για λίγο στην αρχή, την ελευθερία του τετράποδου φίλου μας, σε ένα νέο μέρος μέχρι να μπορέσουμε να βγούμε μαζί του έξω βόλτα με το λουρί και να εξοικειωθεί με το νέο του σπίτι και την καινούργια γειτονιά.
Αυτό σχετίζεται με τα παραπάνω. Εάν ο σκύλος μας έχει συνηθίσει να έχει πολλή ελευθερία, να τρέχει και να κάνει ό,τι θέλει, και ξαφνικά αυτή η ελευθερία μετριαστεί, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προσπαθήσει να περιπλανηθεί εκτός σπιτιού μόνο και μόνο επειδή αυτό είχε συνηθίσει να κάνει πάντα. Αυτό θεωρείται αρκετά σύνηθες, εάν υπάρχει μια ξαφνική αλλαγή περιβάλλοντος, όπως μια μετακόμιση από μια αγροτική περιοχή σε μια πολυσύχναστη πόλη ή εάν υπάρχει μια αλλαγή σε επίπεδο οικογενειακής κατάστασης, όπως ένας γάμος, ένα διαζύγιο ή ένα νέο μωρό.
TIP: Θα χρειαστεί εκπαίδευση για να περιοριστεί αυτή η συμπεριφορά. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τον σκύλο μας και να μάθει ότι δεν μπορεί να φεύγει μόνο και μόνο επειδή μπορεί. Πιθανότατα θα χρειαστεί λίγος χρόνος και προσπάθεια, μαζί με κάποιο είδος θετικής ενίσχυσης για να περιορίσουμε τις τάσεις φυγής του σκύλου μας. Εάν συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε προβλήματα, μπορεί να χρειαστεί να συνεργαστούμε με έναν εκπαιδευτή.
Αυτό ισχύει κυρίως για μη στειρωμένους αρσενικoύς σκύλους, αλλά όχι πάντα. Όταν οι σκύλοι αισθάνονται την επιθυμία να ζευγαρώσουν, δεν είναι ασυνήθιστο να ξεκινούν να αναζητούν έναν άλλο σκύλο που μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες τους.
TIP: Επειδή το ένστικτο του ζευγαρώματος είναι εντονότερο κυρίως στους μη στειρωμένους σκύλους, ο καλύτερος τρόπος για να περιοριστούν αυτές οι ορμές και οι τάσεις φυγής, είναι η στείρωση.
Όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι είναι κοινωνικά πλάσματα. Χρειάζονται προσοχή και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες που να τους κρατούν απασχολημένους. Εάν ο μικρός μας φίλος νιώθει μοναξιά ή βαριέται επειδή μπορεί να μην του έχουμε αφιερώσει τον χρόνο που χρειάζεται, ενδεχομένως να εκδηλώσει τάσεις φυγής και να αρχίσει να τρέχει μόλις βρει την ευκαιρία.
TIP: Δίνουμε προσοχή στον σκύλο μας! Δεν είναι πάντα εύκολο να βρούμε χρόνο όταν έχουμε ένα φορτωμένο πρόγραμμα, αλλά μπορούμε να τα καταφέρουμε αν το βάλουμε ως προτεραιότητα. Αφιερώνουμε χρόνο στον τετράποδο φίλο μας καθημερινά για βόλτα, παιχνίδι και χάδια — αφού καλύψουμε τις ανάγκες για άσκηση και εκπαίδευση.
Εάν έχουμε ένα κουτάβι που τρομάζει με δυνατούς θορύβους, στο άκουσμα ενός κεραυνού ή ενός πυροτεχνήματος, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος διαφυγής.
TIP: Εφόσον γνωρίζουμε ότι το σκυλάκι μας φοβάται τους κεραυνούς ή/και τα πυροτεχνήματα, προετοιμάζουμε νωρίτερα έναν ασφαλή και ήρεμο χώρο στον οποίο θα μπορεί να μείνει και να είναι όσο το δυνατόν πιο ήρεμο, ώστε να μην εκδηλώσει τάσεις φυγής.
Όπως ο φόβος μπορεί να κάνει ορισμένους σκύλους να τραπούν σε φυγή, έτσι και ο ενθουσιασμός. Μπορεί να έχουμε παρατηρήσει ότι αν ο σκύλος μας εντοπίσει κάποιο μικρό ζωάκι, όπως για παράδειγμα έναν σκίουρο, καθώς περπατάμε, θα προσπαθήσει να το κυνηγήσει τραβώντας μας με μανία από το λουρί. Αν αυτό συμβεί στην αυλή μας, ενώ δεν είμαστε παρόντες – τότε ο σκύλος μας παρασυρόμενος από τον ενθουσιασμό του, μπορεί να επιδιώξει να φύγει εκτός αυλής, με οποιονδήποτε τρόπο.
TIP: Και πάλι, η εκπαίδευση είναι το κλειδί. Πρέπει να δουλέψουμε με το κουτάβι μας μέχρι να μάθει ότι δεν είναι σωστό να τρέχει πίσω από κάτι μόνο και μόνο επειδή μπορεί. Εάν γνωρίζουμε ότι κάτι συγκεκριμένο προκαλεί ενθουσιασμό στον σκύλο μας, τότε μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε (αν αυτό είναι εφικτό – π.χ. αν πρόκειται για κάποιο αντικείμενο) στην εκπαίδευσή μας. Προφανώς, και δεν μπορούμε να πάρουμε έναν ζωντανό σκίουρο γι’ αυτό τον σκοπό, αλλά θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα λούτρινο σκίουρο ίσως ή κάτι παρόμοιο, καθώς εκπαιδεύουμε τον σκύλο μας να παραμένει ήρεμος.
Ένας τελευταίος λόγος για τον οποίο οι σκύλοι τρέχουν μακριά: Γιατί μπορούν. Εάν ο σκύλος μας μπορεί εύκολα να σκάψει ή να πηδήξει πάνω από τον φράχτη της αυλής μας, ή αν δεν έχουμε καν φράχτη, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εκμεταλλευτεί αυτή την κατάσταση. Σε τελική ανάλυση, εμείς θα μέναμε κολλημένοι σε έναν περιορισμένο χώρο αν είχαμε την επιλογή να μην το κάνουμε; Πιθανότατα όχι.
TIP: Καλό είναι να ελέγξουμε τους εσωτερικούς και εξωτερικούς μας χώρους και να διορθώσουμε τυχόν γνωστά προβλήματα που μπορεί να παρέχουν στον σκύλο μας μια εύκολη οδό διαφυγής. Έχουμε φράχτη και είναι εύκολο να σκάψει από κάτω; Επενδύουμε τις άκρες με πλακόστρωτη επιφάνεια ώστε να μη μπορεί να σκάψει. Έχουμε σκύλο που τρέχει να βγει εκτός σπιτιού κάθε φορά που ανοίγουμε την εξώπορτα; Τον κρατάμε με τον οδηγό (λουρί) ή τον κλείνουμε για λίγο σε ένα άλλο δωμάτιο πριν ανοίξουμε την εξώπορτα.
Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, θα είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε καλύτερα τις περισσότερες απόπειρες απόδρασης του σκύλου μας.
Πηγή: www.cesarsway.com
κάνε την εγγραφή σου στο Feliway Blog και ενημερώσου άμεσα
Σίγουρα οι καλοκαιρινές διακοπές είναι μια ευχάριστη περίοδος για όλους μας, γεμάτη μετακινήσεις και ξέγνοιαστες στιγμές χαλάρωσης…
Όμως οι γάτες δεν απολαμβάνουν τα ταξίδια το ίδιο με εμάς! Νιώθουν άβολα όταν για κάποιο λόγο τους διαταράσσουμε τη ρουτίνα τους και χρειάζεται να τις μεταφέρουμε σε ένα άλλο άγνωστο για αυτές μέρος! Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να κάνετε τη μεταφορά της γάτας σας πιο ήρεμη και πιο ευχάριστη!
Η προετοιμασία της μετακίνησης θα πρέπει να ξεκινήσει μερικές ημέρες νωρίτερα.
Αρχικά, θα πρέπει να επιλέξετε ένα άνετο κλουβί μεταφοράς, όπου η γάτα σας θα μπαίνει με ευκολία και θα είναι σχετικά ευχάριστη η παραμονή της, κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας. Εάν η γάτα σας χρειαστεί να μπει στο κλουβί μεταφοράς της την τελευταία στιγμή, το πιθανότερο είναι να αντιδράσει με άγχος και δυσφορία, αν και κάθε γάτα είναι διαφορετική! Για να βοηθήσετε τη γάτα σας να συνηθίσει το κλουβί μεταφοράς της, καλό είναι να την εξοικειώσετε με αυτό πολύ νωρίτερα. Τοποθετήστε το κλουβί μεταφοράς σε ένα σημείο του σπιτιού που συχνάζει, ώστε να το ανακαλύψει μόνη της και βάλτε μέσα τις αγαπημένες της λιχουδιές και τα παιχνίδια που της αρέσουν να παίζει περισσότερο. Χρησιμοποιήστε την ανταμοιβή και την επιβράβευση με λιχουδιές κάθε φορά που η γάτα σας μπαίνει στο κλουβί μόνη της. Όταν αποκτήσει άνεση με το ανοιχτό κλουβί μεταφοράς και εξοικειωθεί με αυτό, θα πρέπει να την εκπαιδεύσετε να νιώθει άνετα και με το κλουβί κλειστό. Εφόσον συνεργάζεται, ανταμείψτε την ξανά. Αν όμως για κάποιο λόγο δείξει σημάδια ότι δεν αισθάνεται άνετα ή στρεσάρεται, διακόψτε την προσπάθεια, δώστε της λίγο χρόνο να ηρεμήσει και προσπαθήστε ξανά μία άλλη στιγμή. Αφού, λοιπόν, έχει εξοικειωθεί με όλη την διαδικασία, μπορείτε να αρχίσετε να την μετακινείτε σε μικρές διαδρομές μέσα στο κλουβί και σιγά σιγά να την εκπαιδεύσετε για μεγαλύτερες αποστάσεις.
Αποφύγετε να της δώσετε τροφή πριν την μετακίνησή της, πράγμα που μπορεί να της προκαλέσει ναυτία, σιελόρροια ή και έμετο.
Ο τέλειος συνεργάτης σας!
Ένα πολύ σημαντικό βήμα για ήρεμα ταξίδια με τη γάτα σας χωρίς άγχος είναι να ψεκάσετε το κλουβί μεταφοράς της γάτας σας με Feliway Classic Spray ώστε να τη βοηθήσετε να αισθανθεί ακόμα πιο άνετα. Αυτό σίγουρα θα βοηθήσει τη γάτα σας να χαλαρώσει, αντιμετωπίζοντας την στρεσογόνο εμπειρία της μεταφοράς με ηρεμία. Οι φερομόνες που περιέχει το Feliway Classic Spray ονομάζονται φερομόνες οικειότητας και είναι όμοιες με αυτές που απελευθερώνουν οι γάτες φυσικά όταν τρίβουν το πρόσωπό τους σε αντικείμενα ή ανθρώπους με τους οποίους αισθάνονται οικεία. Προσοχή! Ποτέ μη ψεκάζετε απευθείας τη γάτα σας ή το κλουβί μεταφοράς της όταν η γάτα σας βρίσκεται μέσα σε αυτό. Αντιθέτως, ψεκάστε το κλουβί μεταφοράς της, περιμένετε να περάσουν περίπου 15 λεπτά και έπειτα αφήστε την να εισέλθει. Σε μεγάλης διάρκειας μετακινήσεις με το αυτοκίνητο ή άλλα μέσα μεταφοράς, επαναλάβετε τον ψεκασμό κάθε 4-5 ώρες.
Μην ξεχάσετε να ακινητοποιήσετε το κλουβί με τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου, ώστε να μην κινείται. Φροντίστε επίσης, κατά την διάρκεια της μεταφοράς το κλουβί να είναι σκεπασμένο με ένα κάλυμμα ώστε η γάτα σας να μη βλέπει τις εικόνες που εναλλάσσονται και αγχώνεται περισσότερο.
Τέλος, κατά τη διάρκεια των διακοπών σας, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε μία συσκευή διάχυσης Feliway Classic που θα βοηθήσει τη γάτα σας να νιώσει γρήγορα άνετα και να προσαρμοστεί στο καινούργιο περιβάλλον, όπως το δωμάτιο ενός ξενοδοχείου ή το εξοχικό σας!
Εύχομαι ένα άνετο και ήρεμο ταξίδι με τη γάτα σας και καλό καλοκαίρι σε όλους!
Πηγή: www.feliway.com
κάνε την εγγραφή σου στο Feliway Blog και ενημερώσου άμεσα
Μετά από δύο συνεχόμενα έτη, που ο κορωνοϊός δεν μας επέτρεψε τα ταξίδια και τις μετακινήσεις, πλέον όλοι ανυπομονούμε να περάσουμε τις ημέρες του Πάσχα παρέα με τους αγαπημένους μας φίλους και συγγενείς, σε κάποιον όμορφο πασχαλινό προορισμό.
Είτε πρόκειται να πάρουμε το σκύλο μας μαζί σε αυτό το ταξίδι είτε τον αφήσουμε σε κάποιο ξενοδοχείο σκύλων κατά τη διάρκεια των ημερών που θα απουσιάζουμε, θα πρέπει να φροντίσουμε την υγεία και την ευζωία του, ώστε να είναι και αυτός το ίδιο χαρούμενος με εμάς.
Ταξίδι με τον σκύλο στο αυτοκίνητο
Είναι συχνό φαινόμενο οι σκύλοι να αγχώνονται ή να φοβούνται κατά τη διάρκεια της μετακίνησης με το αυτοκίνητο. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο φόβο του άγνωστου, σε κάποια προηγούμενη αρνητική εμπειρία που έζησαν σε κάποιο ταξίδι, ή να νιώθουν ναυτία όπως συμβαίνει και με πολλούς ανθρώπους. Σε αυτές τις περιπτώσεις το άγχος του σκύλου εκδηλώνεται με σιελόρροια, έμετο, έντονο γάβγισμα ή κλάμα ή ακόμη και καθολική άρνηση του σκύλου να μπει στο αυτοκίνητο.
Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να φροντίσετε ώστε ο σκύλος σαν να εξοικειωθεί με αυτή την εμπειρία. Οι τακτικές σύντομες μετακινήσεις ρουτίνας με το αυτοκίνητο σε κοντινά μέρη με σκοπό την εκπαίδευση ή τη διασκέδαση του σκύλου σας, όπως για έναν περίπατο στο δάσος ή για μια βόλτα στο πάρκο όπου θα του δοθεί η ευκαιρία να τρέξει και να παίξει σίγουρα θα τον βοηθήσει να συνηθίσει αυτή την εμπειρία. Επιπλέον, θα συνδέσει το ταξίδι με αυτοκίνητο με ευχάριστες στιγμές.
Θυμηθείτε ότι σε ένα μακρύ ταξίδι τα διαλείμματα για ανάπαυση είναι πολύ σημαντικά! Είναι μια καλή τακτική ώστε τόσο ο σκύλος σας όσο και εσείς να ξεπιαστείτε και να ξεκουραστείτε.
Προτού επιλέξετε να δώσετε στον σκύλο σας κάποιο ηρεμιστικό χάπι για να παραμείνει ήρεμος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ρωτήστε τον κτηνίατρο σας για τα προϊόντα τεχνητών φερομονών ADAPTIL. Χιλιάδες κτηνίατροι από πολλές χώρες του κόσμου συνιστούν τα προϊόντα ADAPTIL για την αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων μιας και είναι κλινικά αποδεδειγμένο από πολυάριθμες μελέτες ότι λειτουργούν αποτελεσματικά.
Συγκεκριμένα, το σπρέι Adaptil® Transport (δείτε εδώ) αποτελεί εξαιρετική λύση κατά τη διάρκεια των ταξιδιών με οποιοδήποτε μέσο μεταφοράς (αυτοκίνητο, πλοίο, αεροπλάνο κλπ) όταν υπάρχουν συμπτώματα άγχους, φόβου, ναυτίας, λαχάνιασμα, τρέμουλο, σιελόρροια ή έμετος. Ψεκάστε απευθείας στο αυτοκίνητο, στο κλουβί μεταφοράς ή στην κουβέρτα του σκύλου σας, 8 έως 10 φορές σε κάθε εφαρμογή, ένα τέταρτο πριν βάλετε το σκύλο μέσα στο αυτοκίνητο. Σε μεγάλης διάρκειας ταξίδια επαναλάβετε τον ψεκασμό κάθε 4-5 ώρες. Προσοχή, ποτέ μη ψεκάζετε απευθείας πάνω στον σκύλο σας.
Παραμονή σε ξενοδοχείο σκύλων
Αν από την άλλη πλευρά επιλέξετε να αφήσετε το σκύλο σας σε κάποιο ξενοδοχείο σκύλων, επιλέξτε ένα χώρο φιλόξενο, ευχάριστο, ασφαλή και καθαρό.
Φυσικά, και σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσατε να βοηθήσετε τον σκύλο σας να είναι παραπάνω χαρούμενος και να μην εκδηλώσει αρνητικές συμπεριφορές που μπορεί να οφείλονται στο άγχος αποχωρισμού, φορώντας του ένα Adaptil® Calm on-the-gο (δείτε εδώ) κολάρο. Είναι ιδανική λύση, καθώς το κολάρο παραμένει πάνω στον σκύλο σας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και τον βοηθά να προσαρμοστεί σε οποιαδήποτε καινούργια συνθήκη και να παραμείνει ήρεμος και ευτυχισμένος.
Όπως κι αν αποφασίσετε να περάσετε φέτος τις γιορτινές ημέρες, θα πρέπει σίγουρα να φροντίσετε ώστε ο σκύλος σας να παραμείνει ήρεμος τη βραδιά της Ανάστασης που χαρακτηρίζεται από πολλά πυροτεχνήματα και δυνατούς θορύβους. Επιπλέον, μπορείτε να ακολουθήσετε χρήσιμες συμβουλές ώστε ο σκύλος σας να είναι ακόμη πιο ευτυχισμένος κατά τη διάρκεια του Πάσχα!
Καλό Πάσχα σε όλους!
Πηγή: www.adaptil.com
κάνε την εγγραφή σου στο Adaptil Blog και ενημερώσου άμεσα
Παρότι εμείς μπορεί να απολαμβάνουμε τα πυροτεχνήματα (όπως το Πάσχα, τα Χριστούγεννα και σε πολλές άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις), για πολλούς από τους τετράποδους φίλους μας αποτελούν ιδιαίτερα δυσάρεστη εμπειρία προκαλώντας τους έντονο στρες, που μπορεί να εκδηλωθεί:
Στον σκύλο με:
Στη γάτα με:
Τόσο στον σκύλο, όσο και στη γάτα με:
Πώς μπορούμε να προστατέψουμε το κατοικίδιό μας από το άγχος των πυροτεχνημάτων;
Μερικά κατοικίδια φαίνεται να μην επηρεάζονται ιδιαίτερα από τα πυροτεχνήματα, άλλα όμως δεν μπορούν να ηρεμήσουν από την αναστάτωση που τους προκαλεί ο έντονος θόρυβος. Τα ζώα που είναι φοβισμένα μπορεί να βλάψουν τον εαυτό τους και πιθανώς να ξεφύγουν αν μείνουν μόνα τους και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι μοιραία. Τα φοβισμένα ζώα που μπορεί να τρέξουν έξω έχοντας τάσεις φυγής, λόγω του πανικού που βιώνουν, διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να χαθούν ή, ακόμη χειρότερα, να χτυπηθούν από κάποιο αυτοκίνητο έξω στον δρόμο. Για αυτόν τον λόγο, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και να βρισκόμαστε κοντά στον μικρό μας φίλο σε μια τέτοια περίσταση που του προκαλεί άγχος και φόβο.
Εάν το κατοικίδιό μας βίωσε έντονο στρες κατά τη διάρκεια των προηγούμενων εορτών, εξαιτίας των πυροτεχνημάτων, καλό θα ήταν να συμβουλευτούμε τον κτηνίατρό μας, ώστε να μας προτείνει κι άλλους τρόπους που θα βοηθήσουν τον μικρό μας φίλο να μείνει ήρεμος σε μια τέτοια περίσταση.
Πηγές:
Οι ημέρες του Πάσχα έχουν συσχετιστεί στο μυαλό μας με όμορφες οικογενειακές στιγμές, νόστιμες λιχουδιές, εκδρομές στη φύση και πολλή διασκέδαση. Ωστόσο, η συγκεκριμένη περίοδος μάλλον συνοδεύεται από καταστάσεις που μπορεί να αγχώσουν ή να φοβίσουν τα αγαπημένα μας αιλουροειδή, όπως οι επισκέψεις στο σπίτι ή ο θόρυβος των πυροτεχνημάτων το βράδυ της Ανάστασης. Μήπως είναι η κατάλληλη αφορμή, να βοηθήσουμε τις αγαπημένες μας γάτες όχι μόνο να μην βιώσουν αρνητικά συναισθήματα φέτος το Πάσχα, αλλά να περάσουν το ίδιο όμορφα με εμάς;
Πασχαλινό κυνήγι: Μία όμορφη ιδέα είναι να κρύψετε νόστιμες λιχουδιές για τη γάτα σας, η οποία με την ισχυρή όσφρησή της θα εντοπίζει την μυρωδιά τους και θα τις αναζητά. Αυτό θα την κρατήσει απασχολημένη και θα ενισχύσει το φυσικό της ένστικτο για κυνήγι.
Πασχαλινά δώρα: Ένα καινούργιο κρεβάτι για τη γάτα σας σε κάποιο φωτεινό ανοιξιάτικο χρώμα είναι ένα χρήσιμο και άνετο δώρο για την αγαπημένη σας γάτα. Σίγουρα στην αρχή θα της πάρει λίγες ημέρες να το συνηθίσει και να βολευτεί σε αυτό, αλλά μερικοί ψεκασμοί με το Feliway® Classic Spray (δείτε εδώ) είτε απευθείας στο κρεβάτι είτε στην αγαπημένη κουβέρτα της γάτας σας που θα τοποθετήσετε μέσα, σίγουρα θα βοηθήσουν. Προσοχή, να μην ψεκάζετε απευθείας πάνω στη γάτα σας ή ενόσω αυτή βρίσκεται στο κρεβάτι.
Ένα όμορφο κολάρο με κάποιο κουδουνάκι μπορεί επίσης να σας φανεί χρήσιμο, ιδιαίτερα αν η γάτα σας συνηθίζει να περνάει χρόνο και στο εξωτερικό περιβάλλον.
Πασχαλινά παιχνίδια: Υπάρχουν πολλές ιδέες για να δημιουργήσετε διασκεδαστικά παιχνίδια για τη γάτα σας το Πάσχα. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήστε οποιαδήποτε χάρτινη συσκευασία αυγών και μετατρέψτε την σε κουίζ, τοποθετώντας μερικές λιχουδιές στις θήκες. Η γάτα σας θα διασκεδάσει πολύ προσπαθώντας να τις αποκτήσει!
Ένα καλάμι με μερικά πολύχρωμα φτερά κρεμασμένα θα τη βοηθήσει να εξασκήσει το φυσικό ένστικτο του κυνηγιού.
Πασχαλινή φωτογράφιση: Τραβήξτε τις πιο όμορφες πασχαλινές στιγμές σας με τη γάτα σας για να ανανεώσετε το άλμπουμ με τις αγαπημένες σας φωτογραφίες. Βγάλτε την καθώς ξαπλώνει στο άνετο καινούργιο κρεβάτι της ή όταν παίζει με τα πολύχρωμα πασχαλινά παιχνίδια της.
Βοηθήστε τη γάτα σας να παραμείνει ήρεμη: Το βράδυ της Ανάστασης ή την Κυριακή του Πάσχα, μπορεί να περιμένετε συγγενείς για φαγητό στο σπίτι ή φίλους των παιδιών σας για να παίξουν όλα μαζί. Να θυμάστε ότι η γάτα σας μπορεί να είναι επιφυλακτική με τους επισκέπτες. Φροντίστε να προμηθευτείτε μια συσκευή διάχυσης Feliway® Classic (δείτε εδώ) που θα τη βοηθήσει να αισθάνεται πιο ήρεμη και ασφαλής κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Πάσχα.
Η οικογένεια του FELIWAY σας εύχεται ένα ευτυχισμένο Πάσχα σε εσάς και τις αγαπημένες σας γάτες!
Πηγή: www.feliway.com
κάνε την εγγραφή σου στο Feliway Blog και ενημερώσου άμεσα
Καινούργια γάτα στο σπίτι και πώς να συνυπάρξει με τις ήδη υπάρχουσες
Είναι αλήθεια ότι φαίνεται πάντα δύσκολο να εισαγάγετε μια καινούργια γάτα στο σπίτι σας, ειδικά αν έχετε ήδη μία ενήλικη γάτα. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι ακόμη και όταν η διαδικασία εισαγωγής γίνεται όσο το δυνατόν πιο προσεκτικά, αυτό δεν αποτελεί εγγύηση ότι οι γάτες θα αποδεχτούν εύκολα και με ευχαρίστηση η μία την άλλη. Μερικές γάτες δε θέλουν να συμβιώνουν με άλλες γάτες και είναι σημαντικό να το αναγνωρίσετε ώστε να διασφαλίσετε ότι οι γάτες σας είναι ευτυχισμένες, τόσο για τη σωματική τους υγεία όσο και για την ψυχική.
Υπάρχουν μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν φέρετε μία νέα γάτα στο σπίτι για να κατανοήσετε εάν το σπίτι και ο τρόπος ζωής σας μπορούν να υποστηρίξουν ακόμα μία καινούργια γάτα.
Αρχικά, θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι οι γάτες σας θα ζουν μαζί σας για πολλά χρόνια. Η σωστή και σταδιακή μεταξύ τους γνωριμία και η εξασφάλιση επιπλέον χρόνου από μέρους σας είναι απαραίτητα βήματα για την αρμονική συμβίωσή σας. Άλλωστε, όχι μόνο οι κηδεμόνες αισθάνονται πολύ καλύτερα αν οι γάτες τους συνυπάρχουν αρμονικά αντί να μαλώνουν μεταξύ τους, αλλά και το άγχος των ίδιων των γατών μειώνεται σημαντικά.
Προετοιμασία του σπιτιού για τη νέα σας γάτα
Εάν έχετε πάρει την απόφαση να πάρετε μια καινούργια γάτα στο σπίτι, το πρώτο βήμα όταν τη φέρετε στο σπίτι είναι να την περιορίσετε σε ένα μόνο δωμάτιο. Ιδανικά, επιλέξτε ένα δωμάτιο που η άλλη σας γάτα δε χρησιμοποιεί πολύ. Βεβαιωθείτε ότι της παρέχετε όλους τους βασικούς πόρους: τροφή, νερό, ένα άνετο κρεβατάκι για ξεκούραση με μία κουβέρτα, κρυψώνες, αμμοδόχο, παιχνίδια και ονυχοδρόμιο.
Αν την έχετε υιοθετήσει από μία άλλη οικογένεια, καλό είναι οι βασικοί της πόροι να είναι αυτοί που είχε η γάτα και πριν την υιοθεσία. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν τότε προμηθευτείτε εξ' ολοκλήρου καινούργιους. Δεν είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε μερικά από τα υπάρχοντα της άλλης σας γάτας, καθώς αυτά θα έχουν τη μυρωδιά της, κάτι που μπορεί να κάνει τη νέα σας γάτα ανήσυχη τη στιγμή που εσείς προσπαθείτε να τη βοηθήσετε να νιώσει ήρεμη στο νέο της περιβάλλον.
Επιπλέον, η χρήση μίας συσκευής διάχυσης Feliway® Friends τόσο στο δωμάτιο της νέας σας γάτας όσο και στην περιοχή όπου η γάτα που έχετε ήδη περνά τον περισσότερο χρόνο της, θα βοηθήσει στη δημιουργία αισθημάτων οικειότητας και ασφάλειας. Για την καινούργια γάτα στο σπίτι, αυτό μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της προσαρμογής της στο νέο της περιβάλλον, ενώ για την γάτα που ήδη έμενε μαζί σας, θα βοηθήσει στην πρόληψη τυχόν ανησυχίας ότι η περιοχή της απειλείται.
Ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία της κάθε γάτας, αυτή η περίοδος εγκλιματισμού μπορεί να ποικίλλει από μερικές ημέρες έως μία με δύο εβδομάδες.
Ανταλλαγή φερομονών
Μόλις η καινούργια σας γάτα νιώσει άνετα στο δικό της μέρος, είναι καιρός να ξεκινήσει η διαδικασία ανταλλαγής των φερομονών των γατών μεταξύ τους. Ξεκινήστε εισάγοντας σταδιακά τις φερομόνες της μιας γάτας στην άλλη (χωρίς ουσιαστικά να συναντιούνται μεταξύ τους). Στόχος είναι οι γάτες να αναγνωρίζουν η μία την άλλη ως μέρος της ίδιας κοινωνικής ομάδας. Η ιδέα πίσω από την ανταλλαγή φερομονών είναι ότι και οι δύο γάτες αισθάνονται πλήρως άνετες με την παρουσία των φερομονών της άλλης γάτας πριν συναντηθούν σωματικά. Εξασφαλίζοντας αυτό, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να αποδεχτούν τη φυσική παρουσία η μία της άλλης.
Ξεκινήστε την ανταλλαγή φερομονών με την ανταλλαγή κουβερτών. Προσέξτε να μην σκεπάσετε όλο το κρεβάτι της μιας γάτας με την κουβέρτα της άλλης γάτας, αλλά να της αφήνετε χώρο για να κοιμάται χωρίς να έρχεται σε επαφή με την κουβέρτα της άλλης γάτας αν δεν την επιθυμεί. Αν η γάτα σας αποφεύγει πλέον το κρεβάτι της, είναι λιγότερο πιθανό να δεχτεί μια νέα γάτα στο σπίτι της και επομένως θα χρειαστεί να προχωρήσετε στα επόμενα βήματα με πολύ πιο αργό ρυθμό.
Εάν οι γάτες έχουν εξοικειωθεί με τις φερομόνες της άλλης στο κρεβάτι, ήρθε η ώρα της εξερεύνησης. Περιορίστε για λίγο την ήδη υπάρχουσα γάτα σας σε κάποιο δωμάτιο και επιτρέψτε την πρόσβαση της καινούργιας γάτας σας στο σπίτι, εκτός από το δωμάτιο που βρίσκεται η ήδη υπάρχουσα γάτα. Έπειτα, περιορίστε τη νέα σας γάτα σε κάποιο άλλο δωμάτιο και αφήστε την άλλη σας γάτα να εξερευνήσει το δωμάτιο της.
Τοποθετήστε στο σπίτι σας μία συσκευή διάχυσης Feliway® Friends ώστε να αποτρέψετε οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ των γατών κατά τη διάρκεια της γνωριμίας. Οι φερομόνες κατευνασμού που απελευθερώνει είναι όμοιες με αυτές που εκλύει η μαμά γάτα όταν θηλάζει τα γατάκια της για να παραμένουν ήρεμα και να μην μαλώνουν μεταξύ τους. Έτσι, θα βοηθήσει τις γάτες να αισθάνονται πιο άνετα μεταξύ τους. Η συσκευή διάχυσης Feliway® Friends θα πρέπει να τοποθετηθεί σε πρίζα μία εβδομάδα πριν να επιτρέψετε στις γάτες σας να έρθουν σε επαφή, ώστε η συγκέντρωση των φερομονών στο χώρο να έχει φτάσει σε αποτελεσματικά επίπεδα. Επιλέξτε μία πρίζα, ακολουθώντας τις οδηγίες ορθής χρήσης, στην περιοχή του σπιτιού όπου οι γάτες θα περνούν χρόνο αλληλεπιδρώντας ή στις περιοχές όπου η σύγκρουση ή η ένταση εμφανίζεται πιο συχνά (όταν οι γάτες περνούν περισσότερο χρόνο μαζί).
Προχωρήστε σε αυτό το βήμα μόνο εφόσον οι γάτες σας δείχνουν πλήρως εξοικειωμένες όταν συναντούν τις φερομόνες η μία της άλλης. Επιτρέψτε την οπτική επαφή διαμέσου ενός φυσικού εμποδίου, όπως μια πόρτα μισάνοιχτη, ένα πλέγμα προσαρμοσμένο στην πόρτα ή ένα φυσικό εμπόδιο από plexiglass.
Η αποδοχή από την κάθε γάτα της παρουσίας της άλλης, έστω και οπτικά θα πρέπει να συνδέεται με ευχάριστα συναισθήματα. Έτσι, καλό είναι όσο η μία γάτα ανέχεται την άλλη να παίζετε μαζί τους ή να τους δίνετε λιχουδιές. Εάν θέλουν να μυρίσουν η μία την άλλη μέσα από το φυσικό εμπόδιο, επιτρέψτε τους να το κάνουν εκτός κι αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε σημάδι αρνητικής συμπεριφοράς μεταξύ τους (π.χ. γρύλισμα, σφύριγμα, οριζόντια αυτιά, τεταμένη στάση σώματος). Προσοχή! Δε θα πρέπει να τιμωρήσετε τις γάτες σας αν δείξουν σημάδια επιθετικότητας η μία στην άλλη, καθώς αυτό είναι πιθανό να αγχώσει περισσότερο τις γάτες.
Εκθέστε τις γάτες σας σε οπτική επαφή για σύντομο χρονικό διάστημα και στην περίπτωση που κάποια από τις γάτες σας δείξει σημάδια άγχους, απομακρύνετε τις γάτες σας σωματικά και οπτικά αμέσως.
Σε αυτό το βήμα θα πρέπει να προχωρήσετε μόνο όταν οι γάτες αισθάνονται άνετα να βλέπουν η μία την άλλη διαμέσου του φυσικού εμποδίου. Η αφαίρεση του εμποδίου θα πρέπει να γίνεται αθόρυβα, ιδανικά σε μια στιγμή που οι γάτες ασχολούνται και οι δύο με μια ευχάριστη δραστηριότητα όπως το παιχνίδι ή η κατανάλωση λιχουδιών. Αφήστε τις γάτες σας να αλληλεπιδράσουν μόνες τους χωρίς πίεση και για σύντομο χρονικό διάστημα με τη δική σας επίβλεψη. Αν φαίνονται χαρούμενες μεταξύ τους, αυξήστε τη διάρκεια και τον αριθμό των χρονικών διαστημάτων αλληλεπίδρασης.
Εάν υπάρχει φιλική διάθεση ανάμεσα στην ενήλικη γάτα σας και την καινούργια γάτα στο σπίτι, μπορούν να παραμείνουν μαζί για όλο και μεγαλύτερες περιόδους. Σε αυτό το στάδιο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό κάθε γάτα να έχει τους δικούς της βασικούς πόρους σε ξεχωριστές τοποθεσίες μεταξύ τους, όχι στο ίδιο δωμάτιο, καθώς αυτό θα βοηθήσει στην πρόληψη από το να νιώθουν ανταγωνισμό μεταξύ τους και στην αποτροπή των καβγάδων.
Υποστηρίξτε τις γάτες σας με Feliway Friends
Η συσκευή διάχυσης Feliway® Friends αποδεδειγμένα βοηθά στην ανάπτυξη καλύτερων σχέσεων μεταξύ των γατών. Τις βοηθάει να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες της ρουτίνας τους, να αισθάνονται άνετα μεταξύ τους και να συμβιώνουν αρμονικά χωρίς εντάσεις, συγκρούσεις και διαμάχες. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια κηδεμόνες γατών σε όλο τον κόσμο εδώ και πάνω από 25 χρόνια και συνιστώνται από χιλιάδες κτηνιάτρους παγκοσμίως λόγω των πολύ καλών αποτελεσμάτων σε σπίτια που ζουν μαζί δύο ή περισσότερες γάτες.
Πηγή: www.blog.feliway.com
κάνε την εγγραφή σου στο Adaptil Blog και ενημερώσου άμεσα
Εάν η γάτα μας δεν δείχνει ενδιαφέρον για την αγκαλιά μας ή για να έρθει κοντά μας ενώ βλέπουμε τηλεόραση, υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να γίνει η επιθυμίας μας πραγματικότητα;
Παρότι δεν μπορούν να γίνουν όλες οι γάτες τρυφερές και χαδιάρες, υπάρχουν ωστόσο μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να ενθαρρύνουμε αυτή τη συμπεριφορά.
Φροντίζουμε για τη σωστή κοινωνικοποίηση της γάτας μας ήδη από νεαρή ηλικία
Όταν υιοθετούμε ένα μικρό γατάκι, φροντίζουμε να αλληλεπιδρούμε μαζί του συχνά και με ήρεμες κινήσεις. Στην πραγματικότητα, όσο περισσότερα άτομα αφιερώνουν χρόνο με το γατάκι μας χαϊδεύοντάς το με αγάπη, μιλώντας του και κρατώντας το αγκαλιά, τόσο περισσότερο θα συνδέσει την αγκαλιά με το αίσθημα ασφάλειας, ζεστασιάς και ευχαρίστησης. Επίσης, μεριμνούμε για το σωστό πρόγραμμα εμβολιασμού του μικρού μας φίλου, κατόπιν καθοδήγησης του κτηνιάτρου μας, ώστε η διαδικασία κοινωνικοποίησης να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλής για το γατάκι μας.
Δημιουργούμε ένα ασφαλές περιβάλλον για τη γάτα μας
Εάν η γάτα μας είναι μεγαλύτερης ηλικίας και είναι λίγο διστακτική ή απρόθυμη να αλληλεπιδράσει μαζί μας, θα πρέπει πρώτα να την κάνουμε να νιώσει ασφαλής ώστε να έρθει στην αγκαλιά μας.
Βεβαιωνόμαστε ότι η γάτα μας έχει πρόσβαση σε σημεία στα οποία μπορεί να καταφύγει για να κρυφτεί και να απομονωθεί όταν νιώσει την ανάγκη. Εξασφαλίζουμε στη γάτα μας ορισμένα ψηλά σημεία, όπως ένα γατόδεντρο (ονυχοδρόμιο) αναρρίχησης, όπου θα μπορεί να κουρνιάζει και να αισθάνεται ασφαλής παρατηρώντας τι συμβαίνει γύρω της. Θα πρέπει να υπάρχουν ονυχοδρόμια σε διάφορα σημεία του σπιτιού, τα οποία βοηθούν τη γάτα μας να ανακουφιστεί από το αίσθημα άγχους και στρες.
Προσφέρουμε στη γάτα μας ευκαιρίες για εκτόνωση μέσω του παιχνιδιού επίσης. Χρησιμοποιούμε διαδραστικά παιχνίδια επιτρέποντάς της να εκδηλώσει τα κυνηγετικά της ένστικτα και έτσι θα αρχίσει να νιώθει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.
Εάν έχουμε πολλές γάτες στο σπίτι, βεβαιωνόμαστε ότι τους έχουμε εξασφαλίσει όλα όσα χρειάζονται (κούτες για παιχνίδι, μπολ φαγητού και νερού, κρεβάτια και ονυχοδρόμια), ώστε να μην αισθάνονται ότι πρέπει να ανταγωνιστούν με τις υπόλοιπες για να διεκδικήσουν τα απαραίτητα. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των γατών αυξάνει το άγχος και αποδυναμώνει το αίσθημα ασφάλειας.
Είμαστε ήρεμοι, χαλαροί και έχουμε θετική διάθεση
Πάντα αλληλεπιδρούμε με τη γάτα μας με ήρεμο τρόπο και ήπιες κινήσεις. Εάν είμαστε αγχώδεις μπορεί να κάνουμε τη γάτα μας να μη νιώθει άνετα μαζί μας.
Θα πρέπει να είμαστε υπομονετικοί καθώς προσπαθούμε να κάνουμε τη γάτα μας νιώσει οικειότητα και ασφάλεια μαζί μας, μέχρι να καταφέρουμε να την κάνουμε να έρθει και στην αγκαλιά μας ή έστω να κουρνιάσει δίπλα μας. Αφού η γάτα μας έρθει στην αγκαλιά μας, είμαστε ήρεμοι και κάνουμε χαλαρές κινήσεις. Αποφεύγουμε τις απότομες και ξαφνικές κινήσεις ή τους δυνατούς θορύβους.
Ακολουθούμε τη μέθοδο της θετικής ενίσχυσης
Μπορούμε να αρχίσουμε να εκπαιδεύουμε τη γάτα μας να έρχεται στην αγκαλιά μας προσφέροντάς της λιχουδιές για να έρθει πιο κοντά μας. Πιθανότατα δεν θα έρθει στην αγκαλιά μας αμέσως, αλλά με την πάροδο του χρόνου, μπορούμε να περιμένουμε όταν πλησιάζει όλο και πιο κοντά για να της δώσουμε τη λιχουδιά. Το να καθίσουμε στο πάτωμα αντί σε μια καρέκλα μπορεί να βοηθήσει στην αρχή, έτσι ώστε η γάτα μας να μην αισθάνεται ότι θα «παγιδευτεί» αν έρθει στην αγκαλιά μας.
Ποτέ δεν σφίγγουμε στην αγκαλιά μας τη γάτα μας, μόλις επιτέλους μπει σε αυτή, καθότι έτσι μπορεί να τρομάξει και την επόμενη φορά να αποφεύγει να έρθει κοντά μας φοβούμενη μήπως παγιδευτεί.
Επίσης, όταν θα έχουμε τη γατούλα μας στην αγκαλιά μας, καλό θα ήταν να αποφύγουμε να κάνουμε πράγματα που για εκείνη είναι δυσάρεστα, όπως το κόψιμο των νυχιών ή η χορήγηση φαρμάκων.
Μερικές γάτες μπορεί να μην έρθουν ποτέ στην αγκαλιά μας, ωστόσο οι παραπάνω τεχνικές μπορεί να βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό ώστε η γάτα μας να νιώσει ασφαλής κοντά μας. Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία θα έρθουμε πιο κοντά με τον τετράποδο φίλο μας.
Πηγή: www.cathealth.com
Τι μας δείχνει αυτή η συμπεριφορά;
Γιατί οι σκύλοι κυνηγούν την ουρά τους; Αυτή η συνήθεια μπορεί να σηματοδοτεί διάφορα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει ο τετράποδος φίλος μας. Θα μπορούσε να είναι απόρροια πλήξης, πόνου ή ακόμη και άγχους. Επιπλέον, θα μπορούσε επίσης να αποτελεί ένδειξη καταναγκαστικής συμπεριφοράς, κυρίως εάν αυτό συμβαίνει επανειλημμένα και επίμονα.
Εάν διαπιστώσουμε ότι το κατοικίδιό μας κυνηγάει την ουρά του συχνά και πλέον αποτελεί συνήθεια, θα πρέπει να εντοπίσουμε την υποκείμενη αιτία και να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση καταλλήλως. Μπορούμε να μιλήσουμε με τον κτηνίατρό μας, ώστε να βεβαιωθούμε ότι η εκδήλωση αυτής της συμπεριφοράς δεν προέρχεται από κάποιο πρόβλημα υγείας. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να παρέχουμε στον τετράποδο φίλο μας πολλές διεξόδους, για την σωματική και πνευματική του διέγερση, ώστε να διασφαλίσουμε την ψυχική του υγεία και ευζωία.
Γιατί οι σκύλοι κυνηγούν την ουρά τους;
Οι σκύλοι δαγκώνουν και κυνηγούν την ουρά τους για διάφορους λόγους, οι οποίοι ποικίλουν. Μπορεί να πρόκειται για απλή παιχνιδιάρικη εξερεύνηση, αλλά μπορεί και να οφείλεται σε ψυχαναγκαστική συμπεριφορά. Οι ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές τείνουν να εκδηλώνονται επανειλημμένα και με αυξανόμενη ένταση με την πάροδο του χρόνου και δυνητικά απαιτείται κατά περίπτωση η αντίστοιχη κτηνιατρική καθοδήγηση για το μετριασμό και την αντιμετώπισή τους. Εάν ο σκύλος μας παρουσιάζει ενδείξεις ψυχαναγκαστικής συμπεριφοράς όταν κυνηγάει την ουρά του, τότε είναι σκόπιμο να το αναφέρουμε στον κτηνίατρό μας.
Όταν ο σκύλος μας κυνηγάει την ουρά του, αυτό συχνά αποτελεί σημάδι έλλειψης πνευματικής διέγερσης, ανάγκης για προσοχή ή για επιπλέον εκτόνωση. Αυτό συμβαίνει κυρίως στα κουτάβια και τους νεαρούς σκύλους που τρελαίνονται να τρέχουν γύρω-γύρω.
Οι σκύλοι έχουν ανάγκη από καθημερινή σωματική και πνευματική διέγερση για τη διατήρηση της ψυχικής τους ευεξίας, καθώς και της φυσικής τους κατάστασης. Όταν δεν υπάρχει κάποιο ερέθισμα που να τους τραβήξει την προσοχή, αλλά και στο οποίο θα μπορούν να διοχετεύσουν την ενέργειά τους, τότε μπορεί να εκδηλώσουν ενδείξεις καταστροφικής συμπεριφοράς, όπως είναι το δάγκωμα της ουράς τους.
Οι σκύλοι μερικές φορές κυνηγούν και δαγκώνουν την ουρά τους όταν έχουν φαγούρα ή κάποια αλλεργία που τους προκαλεί δυσφορία. Επίσης, όταν ένας σκύλος κυνηγάει την ουρά του, αυτό μπορεί να υποδηλώνει την ύπαρξη κάποιου εσωτερικού προβλήματος, όπως ενός τραυματισμού στην ουρά ή στη σπονδυλική στήλη.
Οι σκύλοι που έχουν μολυνθεί από ενδοπαράσιτα μπορεί να δαγκώνουν την ουρά τους στην προσπάθειά τους να ανακουφιστούν από το αίσθημα του ερεθισμού. Εάν ο σκύλος μας προσπαθεί να μασήσει την ουρά του, αρχικά θα προσπαθήσει να την κυνηγήσει. Ωστόσο, οι περισσότεροι σκύλοι συνήθως κάθονται και στρέφουν το κεφάλι τους προς το σημείο στο οποίο νιώθουν τη φαγούρα, για να το φτάσουν.
Οι ψύλλοι είναι μικροσκοπικά έντομα που μπορούν να προσκολληθούν στους σκύλους, προκαλώντας τους δυσφορία, φαγούρα και ενόχληση. Η δυσφορία αυτή ενδεχομένως να τους οδηγήσει στο δάγκωμα της ουράς τους, στην προσπάθειά τους να ανακουφιστούν.
Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να ελέγξουμε τον τετράποδο φίλο μας για ενδεχόμενη παρουσία παρασίτων (είτε εξωπαράσιτα, είτε ενδοπαράσιτα ορατά στα κόπρανα) και να επικοινωνήσουμε με τον κτηνίατρό μας.
Ένας σκύλος που γλείφει ή μασάει την ουρά του, ιδιαίτερα παρουσία άγνωστων επισκεπτών ή κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας, αποτελεί γεγονός που υποδεικνύει νευρικότητα και στρες.
Τεχνικές θετικής ενίσχυσης για να βοηθήσουμε τον σκύλο μας να σταματήσει να κυνηγάει την ουρά του
Η θετική ενίσχυση είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος εκπαίδευσης και διαμόρφωσης της συμπεριφοράς ενός σκύλου. Αυτού του είδους η εκπαίδευση αξιοποιεί τη μέθοδο της ανταμοιβής, είτε με λιχουδιές, είτε με έπαινο ή απλά με ένα χάδι, ενισχύοντας έτσι την επιθυμητή συμπεριφορά. Η μέθοδος αυτή εστιάζει στην ενίσχυση της καλής συμπεριφοράς, αντί της τιμωρίας, ύστερα από την εκδήλωση μιας ανεπιθύμητης συμπεριφοράς. Όταν γίνεται σωστά, η θετική ενίσχυση μπορεί να διδάξει αποτελεσματικά ένα ευρύ φάσμα εντολών και συμπεριφορών. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τους σκύλους να δεθούν με τους ιδιοκτήτες τους, αναπτύσσοντας ισχυρούς δεσμούς βασισμένους στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και στον σεβασμό.
Εύκολα tips για την εκπαίδευση θετικής ενίσχυσης
Μείωση άγχους και στρες
Αναζητούμε πιθανά αίτια που μπορεί να προκαλούν άγχος στον τετράποδο φίλο μας, ωθώντας τον να κυνηγάει την ουρά του. Κάποιες πιθανές αιτίες είναι οι αλλαγές στο σπίτι, η παρουσία άλλων σκύλων ή κάτι άλλο που μπορεί να του προκαλεί ανησυχία. Για να ηρεμήσουμε τον σκύλο μας, του παρέχουμε έναν χώρο όπου θα μπορεί να παρατηρήσει το περιβάλλον του. Τα χάδια βοηθούν ώστε να αισθανθεί πιο άνετα ο σκύλος μας, ενώ μπορεί επίσης να βοηθήσουν τον μικρό μας φίλο να σταματήσει να κυνηγάει την ουρά του. Σκεφτόμαστε πως μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα ήρεμο και φιλικό περιβάλλον για τον σκύλο μας.
Τρόποι για να εξασφαλίσουμε ένα ήρεμο και προσιτό περιβάλλον για τον σκύλο μας
Ασφαλή αντικείμενα τα οποία μπορεί να δαγκώσει ο σκύλος μας, αντί της ουράς του
Η παροχή κατάλληλων παιχνιδιών για δάγκωμα στους σκύλους είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τη διαχείριση της συμπεριφοράς και την πρόληψη του κυνηγήματος της ουράς τους. Τα παιχνίδια αυτά είναι απαραίτητα για την πνευματική διέγερση και την απασχόληση του σκύλου μας, κρατώντας την προσοχή του μακριά από την ουρά του. Όταν επιλέγουμε παιχνίδια, δεν ξεχνάμε ότι αυτά πρέπει πάντα να είναι κατάλληλα για το μέγεθος, την ηλικία και το επίπεδο ενέργειας του σκύλου μας, παρέχοντάς του ένα ερέθισμα στο οποίο θα διοχετεύσει την ενέργειά του αντί να κυνηγάει την ουρά του.
Αποφεύγουμε παιχνίδια που μοιάζουν με καθημερινά αντικείμενα, ώστε να αποφευχθεί η σύγχυση. Για παράδειγμα, δεν δίνουμε στον σκύλο μας ένα παλιό παπούτσι το οποίο μπορεί να μασήσει, καθώς θα μπορούσε με την ίδια λογική ο σκύλος μας να επιλέξει και ένα παπούτσι που μόλις αγοράσαμε.
Πότε πρέπει να συμβουλευτούμε τον κτηνίατρό μας ή έναν κτηνίατρο συμπεριφοριολόγο;
Δεν είναι ασυνήθιστο να δούμε έναν σκύλο να κυνηγάει την ουρά του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και φυσιολογικό. Εάν το κουτάβι μας εκδηλώνει αυτή τη συμπεριφορά επανειλημμένα, τότε καλό θα ήταν να το αναφέρουμε στον κτηνίατρό μας. Ο κτηνίατρος θα μας κατευθύνει κατάλληλα, εξηγώντας μας τα πιθανά αίτια εκδήλωσης αυτής της συμπεριφοράς, αλλά και την ενδεδειγμένη αντιμετώπιση του προβλήματος. Ένας κτηνίατρος μπορεί να αναγνωρίσει εάν το κουτάβι μας κυνηγά την ουρά του λόγω πλήξης ή ψυχαναγκαστικής διαταραχής, καθώς επίσης μπορεί να καθορίσει και εάν υπάρχει ιατρικός λόγος πίσω από αυτή τη συμπεριφορά, αποκλείοντας το ενδεχόμενο ύπαρξης πόνου από τραυματισμό ή ενόχλησης παρασιτικής αιτιολογίας. Ο κτηνίατρός μας θα είναι σε θέση να μας συμβουλεύσει κατάλληλα ή/και να μας παραπέμψει σε κάποιον εξειδικευμένο κτηνίατρο συμπεριφοριολόγο.
Ο εντοπισμός της ακριβούς αιτιολογίας που ο σκύλος μας κυνηγάει την ουρά του θα μας βοηθήσει να βρούμε σε συνεργασία με τον κτηνίατρό μας, τον ενδεδειγμένο τρόπο αντιμετώπισης για να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής τόσο για το κουτάβι μας, όσο και για εμάς.
Πηγή: www.cesarsway.com
Η βόλτα με τον σκύλο μας έξω από το σπίτι και γύρω από τη γειτονιά μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση μιας συμπεριφοράς που είναι εντελώς διαφορετική από αυτή στο σπίτι. Όχι μόνο υπάρχουν περισσότεροι αντιπερισπασμοί (θόρυβοι, μυρωδιές και άλλοι σκύλοι) που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, αλλά και ο σκύλος μας θα πρέπει να προσαρμόσει την συμπεριφορά του σύμφωνα με τους σκυλίσιους κανόνες του δρόμου. Επομένως, εάν το σκυλάκι μας τραβάει πολύ το λουρί του, είτε είναι επιθετικό προς άλλα ζώα ή απλά δεν θέλει να υπακούσει, τότε οι συμβουλές που ακολουθούν παρακάτω σίγουρα θα μας βοηθήσουν να βγάλουμε βόλτα τον δύσκολο σκύλο μας.
Είναι σημαντικό να έχουμε ηγετικό ρόλο. Πρέπει να κάνουμε τον σκύλο μας να μας δει από αυτή την οπτική και να αντιληφθεί ότι εμείς τον καθοδηγούμε και όχι εκείνος εμάς.
Μιλάμε μέσα από τον χειρισμό του λουριού
Δεν χρειάζεται να δώσουμε στον σκύλο μας προφορικές εντολές. Αντίθετα, του δίνουμε εντολές μέσα από τον χειρισμό του λουριού και μέσω της γλώσσας του σώματός μας. Εάν κινηθεί (μπροστά από εμάς), θα σηκώσουμε το λουρί. Το μήνυμά που μεταδίδουμε είναι «Ακολούθησέ με». Είναι η «κουβέντα» μας μέσα από το λουρί.
Διορθώνουμε και μετά χαλαρώνουμε
Είναι σημαντικό μόλις διορθώσουμε τον σκύλο μας με το λουρί, να χαλαρώσουμε. Θέλουμε ο σκύλος μας να κάνει το σωστό, χωρίς να χρειαστεί να του το υπενθυμίζουμε συνεχώς. Δεν χρειάζεται να του το πούμε, θα πρέπει να είναι συντονισμένος μαζί μας. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ ενός σκύλου που είναι εκπαιδευμένος και ενός σκύλου που είναι ισορροπημένος.
Είμαστε υπομονετικοί
Ας μην ξεχνάμε ότι ο σκύλος μας χρειάζεται χρόνο για να ηρεμήσει, ειδικά αν στη βόλτα υπήρξε κάποιο εξωτερικό ερέθισμα που τον έκανε να νιώθει ότι απειλείται. Θα πρέπει να του δώσουμε τον χρόνο που χρειάζεται.
Όταν δεν νιώθουμε σίγουροι, κάνουμε στην άκρη
Αν ο σκύλος μας αρχίσει να αντιδρά σε κάποιο ερέθισμα, όπως για παράδειγμα σε έναν άλλο σκύλο, και δεν νιώθουμε άνετα με αυτή την κατάσταση, δεν είναι κακό απλώς να απομακρυνθούμε για να ηρεμήσει ο σκύλος μας.
Δεν τον πιέζουμε
Δεν μπορούμε να αναγκάσουμε τον σκύλο μας να κάνει κάτι, καθώς όπως είναι αναμενόμενο θα αντισταθεί. Χρησιμοποιούμε, λοιπόν, λιχουδιές και ήχους για να τον καλοπιάσουμε. Ο σκύλος μας χρειάζεται ενθάρρυνση, όχι πίεση.
Χρησιμοποιούμε τις αισθήσεις του σκύλου μας
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς λειτουργούν οι αισθήσεις του. Οι σκύλοι έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την αίσθηση της όσφρησης, μετά ακολουθεί η ακοή και τέλος η όραση. Πρώτα θα πρέπει να δείξουμε στον σκύλο μας τι θέλουμε να κάνει, καθοδηγώντας τον με μια λιχουδιά. Μόλις το συνηθίσει, θα χρησιμοποιήσουμε κάποιον ήχο, ώστε να συσχετίσει τον ήχο με τη λιχουδιά και τη δράση. Τέλος, μόλις καταφέρει να συνδυάσει και τις τρεις αισθήσεις, θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον ήχο χωρίς τη λιχουδιά.
Συναισθηματική ακεραιότητα
Τέλος, θα πρέπει πάντα να ελέγχουμε τα συναισθήματά μας, καθώς αυτά αντανακλώνται και στον σκύλο μας μέσω της αλληλεπίδρασης που έχουμε μαζί του. Καλό είναι όταν νιώθουμε συναισθηματική ένταση να αποφεύγουμε να την μεταδώσουμε στον τετράποδο φίλο μας.
Όσο πιο κοντά είμαστε στον σκύλο μας, τόσο πιο εύκολη θα είναι η επικοινωνία μας μαζί του. Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω μπορούμε να μετουσιώσουμε τη βόλτα με τον σκύλο μας σε καθημερινή ευχαρίστηση!
Πηγή: www.womansday.com
Η υπομονή είναι το κλειδί
Ορισμένοι σκύλοι ανταποκρίνονται απευθείας στη διαδικασία του να φοράνε κολάρο και λουρί, χωρίς να αντιστέκονται και κάποιοι άλλοι όχι. Μερικοί ιδιοκτήτες πρέπει να φορέσουν στο σκύλο τους λουρί, ήδη από τη στιγμή που τον υιοθετούν και κάποιοι μπορεί να μην χρειαστεί να βάλουν στο σκύλο τους λουρί για μερικούς μήνες.
Τα πιο σημαντικά σημεία-κλειδί για την εξοικείωση του κουταβιού μας με το λουρί του είναι η υπομονή (σταδιακά με τον ρυθμό και την ιδιοσυγκρασία του σκύλου μας), η ηρεμία, η αυτοπεποίθηση και η εύρεση τρόπων, ώστε να μπορούμε να ξεπερνάμε τις φοβίες και την επιφυλακτικότητα που μπορεί να νιώσει ο τετράποδος φίλος μας.
Διαλέγουμε το σωστό κολάρο και λουρί
Για να κινητοποιήσουμε το κουτάβι μας να περπατήσει φορώντας λουρί, χρειάζεται πρώτα να έχουμε επιλέξει το κατάλληλο κολάρο και λουρί. Ακούγεται σαν ένα προφανές βήμα, αλλά υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι στην αγορά. Αρχικά, προτιμάμε ένα ελαφρύ επίπεδο κολάρο και ένα ελαφρύ λουρί για ένα μικρό κουτάβι. Μπορούμε να προχωρήσουμε σε άλλες μορφές κολάρων αργότερα, αν χρειαστεί.
Κάνουμε μικρά βήματα σταδιακά
Το πρώτο βήμα είναι να εξοικειώσουμε το κουτάβι μας με ένα κολάρο. Προσπαθούμε να αποφύγουμε προβλήματα και καταστάσεις, όπου το κουτάβι μας θα μπορούσε να ανησυχήσει, να φοβηθεί ή ακόμα και να αντιδράσει έντονα. Ακόμη και φορώντας του απλά το κολάρο ή/και το λουρί μπορεί να συμβεί κάτι αντίστοιχο. Βάζουμε, λοιπόν, το κολάρο σε στιγμή που το κουτάβι μας είναι απασχολημένο με κάτι άλλο και δεν υπάρχει το περιθώριο να αντιληφθεί πλήρως τη διαδικασία.
Φοράμε το κολάρο όταν το κουτάβι μας βγαίνει έξω στην αυλή μαζί μας ή ακόμα και στο σπίτι όταν αλληλοεπιδρούμε μαζί του. Το κολάρο πρέπει να είναι άνετο, και όχι τόσο σφιχτό που να ενοχλεί το κατοικίδιό μας. Με άλλα λόγια, το κουτάβι μας θα πρέπει να ξεχάσει ότι το φοράει, καθώς τραβάμε την προσοχή του και παίζουμε μαζί του για να το απασχολήσουμε.
Το φοράμε στο κουτάβι μας την ώρα του φαγητού ή όταν κάνουμε κάποια βασική εκπαίδευση. Πολύ γρήγορα θα αποδεχτεί την αίσθηση του κολάρου και του λουριού —ειδικά αν συσχετιστεί με το φαγητό— και μετά μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο. Ένα πράγμα που πρέπει να προσέξουμε είναι αν ο σκύλος μας επιδιώκει να βγάλει το κολάρο. Αν το κάνει αυτό, τραβάμε την προσοχή του και τον ενθαρρύνουμε απλά να μας ακολουθήσει ή του δίνουμε ένα παιχνίδι για να παίξει, ώστε να ξεχάσει τη δυσαρέσκειά του προς το κολάρο.
Συνδυάζουμε το λουρί με το παιχνίδι
Κάποιοι σκύλοι με το που θα πιάσουμε το λουρί και νιώσουν την παραμικρή ένταση, μπορεί να αισθανθούν ως «αιχμάλωτο θύμα». Έτσι, όταν του βάλουμε το λουρί, θα πρέπει να τον αφήσουμε να τρέξει σέρνοντάς το, πάντα σε ελεγχόμενο περιβάλλον ασφαλώς.
Βοηθάει, επίσης, να έχουμε και ένα άλλο σκύλο στο χώρο για να παίξει μαζί με το κουτάβι μας, όσο φοράει το λουρί του. Εάν δεν έχουμε άλλο σκύλο, τότε παίζουμε με το κουτάβι μας ή εφαρμόζουμε κάποια διασκεδαστική ρουτίνα εκπαίδευσης, όπως η εκμάθηση των εντολών σήκω-κάτσε που επιβραβεύεται με μια λιχουδιά. Όταν το κάνει αυτό και δείχνει άνετα, σηκώνουμε περιστασιακά το λουρί και το καλούμε να έρθει κοντά μας. Προσπαθούμε με ήπιο και ενθαρρυντικό τρόπο να κάνουμε το κουτάβι μας να πλησιάσει κοντά μας.
Οι λιχουδιές σίγουρα είναι βοηθητικές, αλλά πάντα φροντίζουμε να είναι μικρές και όχι μεγάλες σε μέγεθος που θα απαιτούν στη συνέχεια ο σκύλος μας να αφιερώνει χρόνο για να τις μασήσει.
Ενθαρρύνουμε το κουτάβι μας
Όταν κρατάμε για πρώτη φορά το λουρί, δεν είναι καλή ιδέα να απαιτήσουμε ακόμα από το κουτάβι μας να μας ακολουθήσει. Αν το κάνει αυτό φυσικά, θα είναι υπέροχο, αλλά αν δεν συμβεί αυτό δεν πρέπει να μπούμε στον πειρασμό να τραβήξουμε το λουρί για να το κάνει. Κάνουμε τα πάντα ήρεμα και με ήπιο τρόπο. Μερικές φορές ακόμη και να στέκεται ακίνητο ή να κάθεται κάτω, ενώ καταλαβαίνει τι συμβαίνει είναι καλό.
Πρέπει να δώσουμε χρόνο στο κουτάβι μας να επεξεργαστεί όλες αυτές τις πληροφορίες σχετικά με το τι είναι και τι κάνει το λουρί. Το αφήνουμε να νιώσει εμπιστοσύνη μαζί μας, και στη συνέχεια με το λουρί και τον εαυτό του. Μπορούμε ακόμη να χρησιμοποιήσουμε μια λιχουδιά που κρατάμε στο χέρι μας στο πλάι, στο ύψος του κεφαλιού του για να κάνουμε τον μικρό μας φίλο να περπατά δίπλα μας, καθώς φοράει το λουρί του, και μετά να τον κάνουμε περιστασιακά να σταματά και να κάθεται περιμένοντας να του δώσουμε τη λιχουδιά.
Μερικοί σκύλοι μπορεί να καθίσουν και να αποφασίσουν να μην κινηθούν. Σε αυτήν την περίπτωση, περπατάμε μερικά βήματα μακριά, γονατίζουμε και ενθαρρύνουμε το κουτάβι μας να έρθει κοντά μας χρησιμοποιώντας μια λιχουδιά. Έπειτα πάλι κάνουμε μερικά βήματα με τον ίδιο τρόπο για να περπατήσει. Για πολλά κουτάβια ιδιαίτερα όσα είναι επιφυλακτικά, αλλά ακόμα και για αυτά που δεν είναι, το κολάρο και το λουρί μπορεί να είναι λίγο περιοριστικά και να προκαλέσουν την αντίσταση του σκύλου μας. Ορισμένοι σκύλοι μπορεί να περπατούν δίπλα μας χωρίς να φοράνε λουρί και μόλις τους το φορέσουμε να συμπεριφερθούν διαφορετικά.
Παίρνουμε το χρόνο μας και διατηρούμε την ψυχραιμία μας, αλλά πρέπει να είμαστε επίμονοι σε αυτό που κάνουμε για να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ακόμα κι αν τα αποτελέσματα είναι μόνο ένα μικρό βήμα προς αυτό που θέλουμε να πετύχουμε, με τον καιρό, τα μικρά βήματα θα γίνουν μεγάλα. Σύντομα ο σκύλος μας θα δέχεται το λουρί και τελικά θα το φοράει περπατώντας δίπλα μας σε μια όμορφη βόλτα.
Πηγή: www.cesarsway.com
Γιατί μπορεί να ζηλεύουν οι σκύλοι;
Είναι φυσιολογικό για έναν άνθρωπο να νιώσει ένα αίσθημα ζήλιας όταν κάποιος με τον οποίο έχει δεθεί συναισθηματικά περνάει χρόνο με κάποιον άλλο ή απλώς δεν του δίνει την προσοχή που έχει συνηθίσει να λαμβάνει. Το ίδιο συμβαίνει και με το σκύλο. Όταν έχει αναπτυχθεί ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ ενός σκύλου και του ιδιοκτήτη του, υπάρχει ένα φυσικό ένστικτο από το σκύλο να διεκδικεί την προσοχή του ιδιοκτήτη του όταν δεν την έχει.
Ζηλεύουν οι σκύλοι άλλους σκύλους;
Είτε όταν χαϊδεύουμε έναν άλλο σκύλο, είτε όταν επιστρέφουμε σπίτι και προηγουμένως ήμασταν κοντά σε κάποιο σκύλο, ο σκύλος μας ζηλεύει και αυτό πηγάζει από την αφοσίωσή του σε εμάς, καθώς μας θεωρεί «αρχηγό της αγέλης» του. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο σκύλος μας θα γίνει επιθετικός και κυρίαρχος, αλλά μπορεί να είναι προφανές ότι αισθάνεται κάποιου είδους αδικία ή προδοσία.
Εάν ο σκύλος μας συνεχίζει να ενοχλείται από τη συναναστροφή μας με άλλους σκύλους, ίσως είναι καλή ιδέα όταν επιδεικνύει καλή συμπεριφορά υπό αυτές τις συνθήκες, να τον ανταμείβουμε με μια λιχουδιά. Ένα απλό παράδειγμα είναι όταν ο σκύλος μας είναι ξαπλωμένος στο κρεβατάκι του και δεν σηκωθεί να έρθει προς το μέρος μας, παρότι εμείς ασχολούμαστε με κάποιον άλλο σκύλο. Επιβραβεύοντάς τον με μια λιχουδιά για αυτή την συμπεριφορά του, έτσι επικροτούμε την ηρεμία του και αυτό θα του διδάξει τη συμμόρφωση.
Ζηλεύουν οι ενήλικοι σκύλοι τα νέα κουτάβια;
Το να φέρουμε ένα νέο κουτάβι στο σπίτι μας που απαιτεί περισσότερη προσοχή και φροντίδα αποτελεί πάντα μια πρόκληση. Ίσως είναι καλή ιδέα να φέρουμε πρώτα το κουτάβι σε επαφή με το νέο του περιβάλλον και να το αφήσουμε να μυρίσει λίγο το χώρο πριν συναντήσει τους άλλους σκύλους του σπιτιού.
Σύμφωνα με μελέτες, ο σκύλος μας μπορεί να ζηλεύει ακόμη και όταν παίζουμε με ένα λούτρινο σκύλο, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να κάνουμε αυτή τη μετάβαση όσο το δυνατόν πιο ομαλά γίνεται για εμάς και τον σκύλο μας. Όταν θα φέρουμε για πρώτη φορά το κουτάβι στο σπίτι μας, φροντίζουμε να διατηρήσουμε τη ρουτίνα μας, ως έχει, αλλά και να κρατήσουμε τη σχέση μας με τον σκύλο μας αμετάβλητη, δίνοντάς του το χώρο του και την προσοχή που χρειάζεται.
TIP: Εάν εξακολουθούμε να ανησυχούμε για τη διαδικασία του να φέρουμε σε επαφή τον σκύλο μας με ένα νέο κουτάβι, ίσως να ήταν καλό να του το παρουσιάσουμε για πρώτη φορά σε ουδέτερο έδαφος, δηλαδή εκτός της περιοχής κυριαρχίας του. Αυτό θα δείξει στον σκύλο μας ότι είμαστε πρόθυμοι να αλληλεπιδράσουμε και με τους δύο εξαρχής.
Οι σκύλοι ζηλεύουν τους ανθρώπους;
Σε γενικές γραμμές, ο σκύλος μας δεν θα ζηλέψει έναν άγνωστο που σταματήσαμε για να του μιλήσουμε στο δρόμο, σε σύγκριση με το να σκύψουμε και να χαϊδέψουμε έναν άλλο σκύλο. Ωστόσο, στην περίπτωση που υπάρχει ένα νέο πρόσωπο που έρχεται συνεχώς στο περιβάλλον του σκύλου, μπορεί να αρχίσει να ζηλεύει αν νιώσει παραμέληση κάθε φορά που έρχεται αυτό το άτομο. Αυτό μπορεί να αποτελέσει προσβλητικό συμβάν για τον σκύλο και να οδηγήσει σε προβληματική συμπεριφορά είτε στη βόλτα, είτε αλλού.
Οι σκύλοι ζηλεύουν τα μωρά;
Όπως και με τα κουτάβια, ο σκύλος μας μπορεί να ζηλέψει ένα νέο μωρό που θα έρθει στο περιβάλλον του και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να εγκλιματιστεί σε αυτή τη νέα κατάσταση και να εξοικειωθεί με το νέο βρέφος. Ο σκύλος μας θα αντιληφθεί σύντομα ότι υπάρχει κάποιος άλλος που έχει όλη την αγάπη και την προσοχή επάνω του στο δωμάτιο, γι' αυτό θα πρέπει να φροντίσουμε να του δίνουμε εξίσου σημασία όταν βρίσκονται με το παιδί στον ίδιο χώρο. Ίσως είναι καλύτερα να αφήσουμε τον σκύλο μας να εξοικειωθεί με τη μυρωδιά του μωρού, αφήνοντάς τον να μυρίσει τα ρούχα ή τα παιχνίδια του. Δεν πρέπει να αφήνουμε το μωρό με τον σκύλο μας χωρίς επίβλεψη, μέχρι να βεβαιωθούμε ότι ο τετράποδος φίλος μας έχει προσαρμοστεί πλήρως και αποδέχεται τον καταμερισμό της προσοχής μας. Μόλις το καταφέρουμε αυτό, ο σκύλος μας μπορεί να είναι πολύ προστατευτικός με το παιδί και σίγουρα θα είναι σε θέση να χτίσει μαζί του έναν ισχυρό δεσμό.
Ενδείξεις ότι ο σκύλος μας ζηλεύει
Δεν έχει εξακριβωθεί ότι ο σκύλος και ο άνθρωπος βιώνουν τη ζήλια με τον ίδιο τρόπο, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες ενέργειες που χαρακτηρίζουν ένα σκύλο που εκδηλώνει ζήλια ή δυσαρέσκεια όταν κάτι δεν συμβαίνει όπως το έχει μάθει.
Η επιθετικότητα λόγω ζήλιας μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορες μορφές, όπως, γρύλισμα, τράβηγμα λουριού, δάγκωμα και σε κάποιες περιπτώσεις επίθεση. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να εκδηλωθεί ξαφνικά και απρόσμενα και μπορεί να έχει ως στόχο τόσο κάποιον άνθρωπο, όσο και κάποιο άλλο ζώο.
Συχνά, ένας σκύλος που απαιτεί την προσοχή μας θα σπρώξει για να μπει στην αγκαλιά μας ή όταν είμαστε με άλλους θα στριμωχτεί στη μέση. Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ζήλιας. Αυτό μπορεί να φαίνεται χαριτωμένο και ακίνδυνο, αλλά θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχό μας εάν ο σκύλος μας δεν εκπαιδευτεί, ώστε να γνωρίζει τα όριά του.
Εάν ο εκπαιδευμένος σκύλος μας ξαφνικά αρχίσει να ουρεί ή να αφοδεύει εντός σπιτιού, θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν κάτι έχει αλλάξει στη ρουτίνα ή στο περιβάλλον του. Αν διαπιστώσουμε άλλα σημάδια ζήλιας μπορεί να χρειαστούν κάποιες αλλαγές.
Εάν ο σκύλος μας γρυλίζει χωρίς αιτία ή γρυλίζει σε άλλους ανθρώπους, είναι πιθανό να ζηλεύει για την προσοχή που τους δίνουμε. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αρχίσουμε να εντάσσουμε τον σκύλο μας στις περισσότερες από τις συναναστροφές που έχουμε με κόσμο και να τον κάνουμε χαρούμενο δίνοντάς του μια λιχουδιά για όσο είναι ήρεμος.
Τι προκαλεί τη ζήλια στο σκύλο;
Εάν ένας σκύλος ζηλεύει, αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους.
Ένας λόγος που ο σκύλος μας μπορεί να εμφανίζει σημάδια ζήλιας είναι μια αλλαγή στη ρουτίνα του. Αυτό σημαίνει ότι ο σκύλος μας μπορεί να νιώθει εγκαταλελειμμένος ή παραμελημένος εξαιτίας μιας αλλαγής στη συχνότητα και το χρόνο που αλληλεπιδρούμε μαζί του.
Πολλοί σκύλοι μπορεί επίσης να νιώθουν ζήλια αν λαμβάνουν προσοχή από ένα άλλο άτομο αλλά όχι από τον ιδιοκτήτη τους, όπως για παράδειγμα αν τα χαϊδεύει κάποιος άλλος κατά τη διάρκεια της βόλτας με τον ιδιοκτήτη τους.
Ο σκύλος μας μπορεί επίσης να αισθάνεται ζήλια εάν δεν έχει στην καθημερινότητά του αρκετή άσκηση ή προσοχή. Για παράδειγμα, αν δεν βγάζουμε τον σκύλο μας βόλτα τακτικά, η έλλειψη άσκησης μπορεί να κάνει τον μικρό μας φίλο ανήσυχο και ιδιαίτερα ενεργητικό.
Όσο περισσότερο αγνοούμε την κακή τους συμπεριφορά, τόσο χειρότερη θα γίνεται!
Ένα νέο κατοικίδιο μπορεί να προκαλέσει αισθήματα ζήλιας στο σκύλο μας.
Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε την εκδήλωση ζήλιας από το κατοικίδιό μας είναι να βεβαιωθούμε ότι του προσφέρουμε αρκετή αγάπη, άσκηση, προσοχή και αλληλεπίδραση, ακόμα κι αν έχουμε κι άλλο ζωάκι στο σπίτι.
Το να φέρουμε νέα πρόσωπα ή να έρθει ένα μωρό στο σπίτι θα μετατοπίσει την προσοχή που δίνουμε στον σκύλο μας. Αυτό θα μπορούσε να τον κάνει να ζηλεύει με τις νέες αφίξεις.
Για να βεβαιωθούμε ότι δεν θα νιώσει ζήλια, θα πρέπει να επιδιώξουμε να του αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο και ενέργεια. Αυτό θα ενισχύσει τόσο τη σχέση ανάμεσα σε εμάς και τον σκύλο μας, όσο και την αλληλεπίδρασή του με τα νέα πρόσωπα γύρω του.
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ένα σκύλο που ζηλεύει;
Συχνά, οι σκύλοι που δεν ασκούνται και δεν εκπαιδεύονται αρκετά, εκδηλώνουν ζήλια. Για να κάνουμε τους μικρούς μας φίλους πιο χαρούμενους, θα πρέπει να αυξήσουμε τον χρόνο που αφιερώνουμε στη βόλτα και την εκπαίδευση, έστω και αν είναι μόνο 20 λεπτά.
Οι σκύλοι είναι πλάσματα της συνήθειας και αγαπούν τη ρουτίνα. Αν κάποιος απουσιάζει από τη ζωή τους εξαιτίας της εμφάνισης ενός νέου προσώπου ή κατοικίδιου ζώου, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να τους απασχολούμε με κάτι άλλο σε συγκεκριμένες στιγμές, ώστε να αισθάνονται ότι δεν έχει αλλάξει η ρουτίνα τους. Αυτό μπορεί να είναι είτε μια βόλτα, είτε εκπαίδευση ή οτιδήποτε άλλο λατρεύει να κάνει ο σκύλος μας.
Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, ίσως είναι καλύτερο να επιστρέψουμε στην παλιά τους ρουτίνα στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, αλλάζοντας ίσως την ώρα κάποιας δραστηριότητας, αν χρειαστεί. Αυτό αποτελεί κατά κάποιο τρόπο μια μορφή παρηγοριάς και θα έχει ως αποτέλεσμα και την καλύτερη συμπεριφορά του ζώου.
Για να βοηθήσουμε τον σκύλο μας να μην αισθάνεται έντονη ζήλια με τις νέες αφίξεις, είναι καλό να τον πηγαίνουμε για μια σύντομη βόλτα στο σπίτι των φίλων μας και γενικά των ατόμων που μας επισκέπτονται, ώστε να γνωρίσει ο τετράποδος φίλος μας κι άλλα πρόσωπα. Έτσι, θα δημιουργηθεί ένα κλίμα εξοικείωσης και θα περιοριστεί το αίσθημα ζήλιας.
Γενικά, ένας σκύλος θα αρχίσει να νιώθει ακόμα πιο άνετα, όσο περισσότερο χρόνο περνά γύρω από κάποιο νέο πρόσωπο, γι' αυτό απλά πρέπει να παραμείνουμε ήρεμοι και συνεπείς όταν δουλεύουμε με τον σκύλο μας γύρω από το κομμάτι της συμπεριφοράς. Η πρόοδος θα έρθει με υπομονή κι επιμονή.
Ένα πράγμα που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι οι σκύλοι είναι πολύ κοινωνικά ζώα και χρειάζονται συντροφιά. Εάν η συμπεριφορά του σκύλου μας αρχίσει να αλλάζει, αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η μοναξιά, η πλήξη ακόμη και η ζήλια ειδικά εάν έχουμε κι άλλο σκύλο στο σπίτι. Βεβαιωνόμαστε ότι τους παρέχουμε την εκτόνωση, το χώρο, το χρόνο και την εκπαίδευση που έχουν ανάγκη, ώστε να μην νιώθουν ότι ο «αρχηγός της αγέλης» τους, τους έχει εγκαταλείψει.
Πηγή: www.cesarsway.com
Ακολουθούν μερικές συμβουλές εκπαίδευσης, ώστε να έχουμε έναν υγιή και υπάκουο σκύλο από την αρχή.
Οι νέοι ιδιοκτήτες κουταβιών συχνά κάνουν το λάθος να ανησυχούν ιδιαιτέρως για την εύρεση κατάλληλων αξεσουάρ, κρεβατιού ή την επιλογή λιχουδιάς. Από την άλλη, δεν εστιάζουν στο κομμάτι της εκπαίδευσης, καθώς επενδύουν λίγο ή καθόλου χρόνο στο πώς ή τι θα διδάξουν στο νέο τους κουτάβι. Ναι, ένα κουτάβι σίγουρα χρειάζεται μια καλή τροφή και ένα ασφαλές, ζεστό μέρος για να ζήσει, αλλά μια άλλη εξίσου ισχυρή και σημαντική βιολογική ανάγκη είναι η ύπαρξη ενός «αρχηγού αγέλης» που θα το καθοδηγεί.
Γινόμαστε ο «αρχηγός της αγέλης»
Τα κουτάβια εκ φύσεως έχουν το ένστικτο της ακολούθησης ενός «αρχηγού αγέλης». Ένας «αρχηγός αγέλης» είναι, εξ’ ορισμού, ισχυρός, πειθαρχημένος και συνεπής, χαρακτηριστικά που πολλοί νέοι ιδιοκτήτες κουταβιών ξεχνούν.
Τα κουτάβια αντιλαμβάνονται το επίπεδο αυτοπεποίθησής μας και θα πάρουν τον έλεγχο, αν εκλάβουν από εμάς ενδείξεις αδυναμίας. Αν συμβεί αυτό, το κουτάβι μας μπορεί να εκδηλώσει διαταραχές συμπεριφοράς, όπως υπερβολικό γάβγισμα, αγχώδη διαταραχή, μάσημα ή τράβηγμα του λουριού.
Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να γίνουμε αυτός ο «αρχηγός της αγέλης» που έχει ανάγκη να ακολουθήσει το κουτάβι μας. Αυτός ο ρόλος δεν ξεκινά όταν ο σκύλος μας είναι ήδη έξι μηνών ή όταν δεν είναι υπάκουος, αλλά θα πρέπει να υπάρχει εξαρχής και να διατηρείται πάντα. Για να γίνει το νέο μας κουτάβι ένας υγιής και ισορροπημένος σκύλος, θα πρέπει να έχουμε ηγετικό ρόλο από την πρώτη κιόλας μέρα!
Επίσκεψη στον κτηνίατρο
Ακρογωνιαίος λίθος για τη διασφάλιση της υγείας του κουταβιού μας είναι η τακτική κτηνιατρική φροντίδα. Είναι σημαντικό το κουτάβι μας να έχει σωστή διατροφή και την δυνατότητα άσκησης για να είναι υγιές και ψυχικά ισορροπημένο. Επιπλέον, ο κτηνίατρός μας μπορεί να μας συμβουλεύσει κατάλληλα για την προληπτική φροντίδα για τους ψύλλους και τα τσιμπούρια. Παρότι χρειάζονται πολλά που πρέπει να κάνουμε για να διατηρήσουμε το κουτάβι μας σε καλή υγεία, όλα ξεκινούν με την πρώτη επίσκεψη στον κτηνίατρο. Ο κτηνίατρός μας θα μας ενημερώσει για τη σωστή φροντίδα του τετράποδου φίλου μας.
Φυσικές ανάγκες (ούρηση/αφόδευση)
Όλοι οι σκύλοι έχουν ένα χώρο που θεωρούν ως ασφαλές μέρος. Από την ηλικία των δύο έως τεσσάρων μηνών, τα περισσότερα κουτάβια αντιλαμβάνονται πολύ εύκολα τη διαδικασία της ούρησης και της αφόδευσης σε ένα συγκεκριμένο μέρος μιας και είναι μέρος του φυσικού τους προγραμματισμού.
Από τις πρώτες μέρες που έχουμε το κουτάβι μας, θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι θα έχει ένα μέρος για να ανακουφιστεί από τις φυσικές του ανάγκες, κάπου που θα νιώθει ασφαλές, ένα μέρος που μοιάζει και μυρίζει οικείο. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε κάθε πρωί είναι να πηγαίνουμε το κουτάβι μας έξω στον ίδιο χώρο. Είναι σημαντικό να παραμείνουμε συνεπείς σε όλη τη διαδικασία, ώστε το κουτάβι μας να μάθει τη συνήθεια.
Μόλις το νέο μας κουτάβι πάει μόνο του έξω, στον χώρο που έμαθε, και ικανοποιήσει τις φυσικές του ανάγκες με επιτυχία, είναι σημαντικό να επιβραβεύσουμε την καλή συμπεριφορά. Δεν χρειάζονται έντονες αντιδράσεις, αλλά μια απλή ήρεμη λεκτική επιβράβευση ή μια λιχουδιά που μπορούν να περάσουν το μήνυμα της ανταμοιβής για αυτή τη συμπεριφορά.
Δεν πρέπει να τιμωρήσουμε το κουτάβι μας για κάτι που ήταν ατύχημα ή να κάνουμε οτιδήποτε μπορεί να δημιουργήσει κάποιον αρνητικό συσχετισμό με τις σωματικές του λειτουργίες. Μένουμε ήρεμοι και αποφασιστικοί απομακρύνοντας ήσυχα το κουτάβι και το πάμε στο μέρος όπου θέλουμε να πάει.
Βόλτα
Καλό είναι να βρούμε ασφαλείς τρόπους άσκησης για το κουτάβι μας! Ως «αρχηγός της αγέλης», πρέπει να βοηθήσουμε το κουτάβι μας να εκτονώσει την ενέργειά του με παραγωγικό τρόπο. Για κάθε σκύλο, αυτό σημαίνει καθημερινή βόλτα.
Το περπάτημα μπροστά από το νέο μας κουτάβι ενισχύει την εικόνα μας ως «αρχηγό της αγέλης». Αντίθετα, αν ο σκύλος μας μας ελέγχει στη βόλτα, τότε οι ρόλοι αντιστρέφονται για εκείνον. Πρέπει να βγαίνουμε πρώτοι από την πόρτα και να μπαίνουμε πρώτοι στο σπίτι. Το κουτάβι μας πρέπει να είναι δίπλα ή πίσω μας (έχοντας πάντα την επίβλεψή του) κατά τη διάρκεια της βόλτας.
Καλό είναι να μιλήσουμε, επίσης, με τον κτηνίατρό μας σχετικά με τον κίνδυνο ανάπτυξης μυοσκελετικών προβλημάτων ή άλλων προβλημάτων υγείας πριν υιοθετήσουμε μια συγκεκριμένη ρουτίνα άσκησης.
Πηγή: www.cesarsway.com
Μια από τις πιο συνηθισμένες φράσεις που χρησιμοποιούν οι ιδιοκτήτες, για να περιγράψουν την εικόνα ενός σκύλου σε κατάσταση στρες όταν ο ιδιοκτήτης φεύγει από το σπίτι - ή απλά φεύγει από το δωμάτιο - είναι το άγχος αποχωρισμού στο σκύλο. Μπορούμε να ορίσουμε το άγχος αποχωρισμού, ως μια προβληματική συμπεριφορά του σκύλου που περιλαμβάνει εκδηλώσεις, όπως έντονη σιελόρροια, επίμονο γάβγισμα, ήχους παραπόνων, καταστροφή αντικειμένων στο σπίτι, ξύσιμο ποδιών σε τοίχους, πόρτες και δάπεδα και προσπάθεια διαφυγής από το crate ή το δωμάτιο.
Προσποίηση ή πραγματικό άγχος αποχωρισμού στο σκύλο
Υπάρχει το πραγματικό άγχος αποχωρισμού και υπάρχει και το προσποιούμενο, στο οποίο η συμπεριφορά του σκύλου φαίνεται να μοιάζει με άγχος αποχωρισμού, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια συμπεριφορά που ήδη έχει μάθει και εκδηλώνει.
Το προσποιούμενο άγχος αποχωρισμού εκδηλώνεται συχνά όταν ο σκύλος δεν έχει μάθει την πειθαρχία και δεν έχει, συνεπώς, αυτοέλεγχο. Το πραγματικό άγχος αποχωρισμού, από την άλλη πλευρά, κάνει τον σκύλο να βιώνει έντονο στρες κατά τη διάρκεια της απουσίας του ιδιοκτήτη του.
Στο προσποιούμενο άγχος αποχωρισμού, ο σκύλος γνωρίζει ότι θα τραβήξει την προσοχή αν εκδηλώσει αυτή τη συμπεριφορά. Για ορισμένα σκυλιά, ακόμη και η προφορική επίπληξη σε μια τέτοια συμπεριφορά, τους προσφέρει ικανοποίηση, επειδή νιώθουν ότι κάνουν αισθητή την παρουσία τους και ο ιδιοκτήτης τους δίνει προσοχή.
Ακόμα, λοιπόν, και αυτού του τύπου η «αρνητική» προσοχή μπορεί να αποτελεί ανταμοιβή σε πολλές περιπτώσεις για το σκύλο, εάν ο ιδιοκτήτης δεν αντιλαμβάνεται ότι ορισμένες ανάγκες του σκύλου του δεν ικανοποιούνται. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν υφίσταται τόσο η περίπτωση του άγχους αποχωρισμού, όσο η εκδήλωση διαταραχών συμπεριφοράς.
Το προσποιούμενο άγχος αποχωρισμού μπορεί να ξεπεραστεί αρκετά εύκολα με μια σταδιακή προσέγγιση, αυξάνοντας σιγά σιγά τον χρόνο που ο σκύλος είναι μέσα στο crate —είτε είστε στο σπίτι, είτε είστε εκτός — με συνεχή εκπαίδευση υπακοής, επαρκή σωματική άσκηση και πειθαρχία.
Οι σοβαρές περιπτώσεις πραγματικού άγχους αποχωρισμού αποτελούν μια πρόκληση και απαιτούν σωστή διαχείριση.
Αιτίες του άγχους αποχωρισμού στο σκύλο
Το άγχος αποχωρισμού συχνά ενθαρρύνεται από τους ιδιοκτήτες σκύλων, εν αγνοία τους. Κάνουμε μεγάλη φασαρία όταν φεύγουμε ή επιστρέφουμε στο σπίτι, και με αυτό τον τρόπο ανταμείβουμε έμμεσα την ανησυχία του σκύλου μας εξαιτίας της απουσίας μας, προκαλώντας του ακόμη περισσότερο άγχος κάθε φορά που φεύγουμε.
Μας αρέσει να είναι μαζί μας ο σκύλος μας, και μάλιστα όταν είναι κουτάβι τον πηγαίνουμε παντού για να κοινωνικοποιηθεί. Έπειτα, θα χρειαστεί να τον αφήσουμε και μόνο του, αλλά ο σκύλος μας θα φτάσει σε μια ηλικία που όχι μόνο θα θέλει, αλλά θα νιώθει και την ανάγκη να είναι μαζί μας—καθώς, εμείς είμαστε η οικογένειά του και αισθάνεται εμπιστοσύνη και ασφάλεια μαζί μας.
Μια αλλαγή στη ρουτίνα του σκύλου μας μπορεί να πυροδοτήσει εκδηλώσεις του άγχους αποχωρισμού, ωστόσο η καταστροφική συμπεριφορά και το στρες μπορεί επίσης να δημιουργηθούν από την πλήξη και την έλλειψη άσκησης. Τα Terrier έχουν στη φύση τους το χαρακτηριστικό να σκάβουν, τα Retriever να μεταφέρουν και οι φυλές φύλακες να προστατεύουν. Έτσι, σε ορισμένες περιπτώσεις, κρατάμε τα κατοικίδιά μας πίσω από τα ένστικτα και τις ορμές τους, αντί να τα καλλιεργούμε.
Μια καλή αρχή για τη διόρθωση αυτών των προβλημάτων είναι να ακολουθήσουμε τον εξής άξονα: «άσκηση, πειθαρχία και μόνο μετά από αυτά, χάδια». Πρέπει να δημιουργήσουμε μια ισορροπία ανάμεσα στην υπομονή, την υπακοή και την εμπιστοσύνη στον σκύλο μας.
Στόχος είναι να καλλιεργήσουμε στο σκύλο μας μια συμπεριφορά που να αντικατοπτρίζει την αρμονική συνεργασία που έχουμε αναπτύξει μαζί του. Θα πρέπει να έχει αρκετή εμπιστοσύνη τόσο στον εαυτό του, όσο και σε εμάς και τις «ηγετικές» μας ικανότητες. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να έχει αυτοπεποίθηση σε καταστάσεις, όπως το να μείνει μόνος του, γιατί αντιλαμβάνεται ότι θα του προσφέρουμε πάντα την καθοδήγηση που χρειάζεται. Μας εμπιστεύεται και ξέρει ότι θα γυρίσουμε σπίτι.
Πώς να αποτρέψουμε την εμφάνιση άγχους αποχωρισμού στο σκύλο
Οι κτηνίατροι μπορεί να συνταγογραφήσουν φάρμακα, τα οποία ηρεμούν λίγο το σκύλο, αλλά δεν αποτελούν θεραπεία. Τα φάρμακα λειτουργούν μόνο υποστηρικτικά, για να βοηθήσουν τον ιδιοκτήτη στην αποκατάσταση του σκύλου, αλλά είναι μόνο μια προσωρινή λύση για το υποκείμενο πρόβλημα. Το σημαντικό είναι να αντιμετωπιστεί το υποκείμενο πρόβλημα, δηλαδή η βασική αιτία που πυροδοτεί αυτή την κατάσταση.
Στην πραγματικότητα, όλα ξεκινούν από τη στιγμή που θα πάρουμε για πρώτη φορά το κουτάβι μας στο σπίτι. Πολύ συχνά, ένα κουτάβι που υιοθετήθηκε αρχίζει να κλαίει όταν μένει μόνο του. Αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή για το κουτάβι, που δεν είναι πλέον με τα αδερφάκια του, με τα οποία γεννήθηκε μαζί. Όταν κλαίει, πάμε και το παίρνουμε αγκαλιά, δείχνοντας συμπάθεια — άρα το κλάμα του ανταμείβεται. Αργότερα, αν κλαίει σε ένα crate και το αφήσουμε να βγει, ανταμείβεται πάλι για το κλάμα του. Επιβραβεύουμε μόνο την επιθυμητή συμπεριφορά.
Από την αρχή, πρέπει να μάθουμε στο κουτάβι μας να είναι ήσυχο και να ηρεμεί για όλο και μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. Πρέπει να του διδάξουμε την υπομονή και την ηρεμία, και να το ανταμείψουμε γι’ αυτό. Όταν είναι έξω μαζί μας, δεν πρέπει να προσπαθούμε να αλληλεπιδρούμε συνεχώς μαζί του. Το αφήνουμε να μάθει να διασκεδάζει με τα παιχνίδια του.
Μαθαίνουμε στο κουτάβι μας να δέχεται το crate. Του επιτρέπουμε να εξερευνήσει υπό την επίβλεψη μας και να μάθει τα όρια του περιβάλλοντός του. Να αποκτήσει το αίσθημα του σεβασμού για αυτό το περιβάλλον και για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε αυτό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε συνεπής σε όλα τα πράγματα που κάνουμε, και αυτό περιλαμβάνει και όλους όσους από την οικογένεια αλληλεπιδρούν με τον σκύλο μας.
Η σημασία της εκπαίδευσης υπακοής και της πειθαρχίας
Μεγάλο μέρος της διαχείρισης του άγχους αποχωρισμού προέρχεται από την εκπαίδευση υπακοής και την πειθαρχία. Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει στον σκύλο μας να γνωρίζει τι περιμένουμε από αυτόν, βοηθώντας ώστε η καλή του συμπεριφορά να γίνει συνήθεια. Αισθάνεται άσχημα και ότι είναι λάθος η εκδήλωση μιας ανεπιθύμητης συμπεριφοράς, ακόμα και χωρίς να του το υποδείξουμε. Αυτό είναι που πρέπει να αξιοποιήσουμε.
Αφιερώνουμε χρόνο στην εκπαίδευση —όχι μόνο μαθήματα μία φορά την εβδομάδα— αλλά συχνά και με συνέπεια. Δείχνουμε στον σκύλο μας τι θέλουμε από αυτόν μέσα και γύρω από το σπίτι και κατά τη διάρκεια της καθημερινής ρουτίνας. Δύο λεπτά εδώ, πέντε λεπτά εκεί. Όχι απλώς να πηγαίνουμε μια βόλτα, αλλά να τον εκπαιδεύουμε να κάθεται στο πεζοδρόμιο, να κάθεται όταν συναντάμε άλλους ανθρώπους και σκύλους.
Εκπαιδεύουμε τον σκύλο μας να κάθεται στην πόρτα, να ξαπλώνει και να μένει στο σημείο που του υποδείξαμε, όσο εμείς μετακινούμαστε από το οπτικό του πεδίο και δε μας βλέπει, για όλο και αυξανόμενες χρονικές περιόδους στο σπίτι μας. Εκπαιδεύουμε τον σκύλο μας να κάθεται και να περιμένει να τον χαιρετήσουν οι επισκέπτες, να κάνει πίσω όταν πηγαίνουμε στο ψυγείο και να πηγαίνει στην τουαλέτα την κατάλληλη στιγμή. Γενικά, θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε τον σκύλο μας με μικρά βήματα σταδιακά, ώστε να αποκτήσει σεβασμό και να έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του.
Η συμμόρφωση ξεκινά με το να γνωρίζει ο σκύλος μας τι περιμένουμε από αυτόν. Εμείς και τα άλλα μέλη της οικογένειάς μας είμαστε οι «ηγέτες της αγέλης» και πρέπει να μας αντιλαμβάνεται ο σκύλος μας ως ηγέτες, αλλά όχι ως δικτάτορες. Για παράδειγμα, αν ο σκύλος μας πλησιάσει κοντά μας και μας σκουντήσει το χέρι ή μας χτυπήσει με το πόδι του, θεωρούμε ότι αυτό είναι χαριτωμένο και τον χαϊδεύουμε. Αυτό ύστερα γίνεται συνήθεια και έτσι ο σκύλος μας σκέφτεται «Έχω τον έλεγχο και μπορώ να σας πω τι να κάνετε». Στη συνέχεια, όταν δεν μπορεί να το καταφέρει αυτό, αγχώνεται.
Εκπαίδευση σε crate για την αποφυγή του άγχους αποχωρισμού
Όταν είμαστε σπίτι, εξοικειώνουμε τον σκύλο μας με το να βρίσκεται στο crate. Ξεκινάμε με μικρά χρονικά διαστήματα και στη συνέχεια αυξάνουμε σταδιακά τον χρόνο που βρίσκεται σε αυτό. Τον ταΐζουμε μέσα στο crate, τον αφήνουμε να έχει το αγαπημένο του κόκκαλο/παιχνίδι για να χρησιμοποιηθεί ως στοιχείο αποφόρτισης από το άγχος, όσο είναι εκεί μέσα.
Μερικά παιχνίδια έχουν σχεδιαστεί για να διασκεδάζουν ή να απασχολούν τον σκύλο μας όταν λείπουμε. Συστήνεται καλύτερα η χρήση τέτοιων διαδραστικών παιχνιδιών μόνο όταν είμαστε παρόντες. Είναι καλή επιλογή, επειδή διεγείρουν το μυαλό του σκύλου μας, καθώς εκείνος προσπαθεί να αφαιρέσει τις λιχουδιές από το παιχνίδι, και η διαδικασία αυτή στη συνέχεια τον ηρεμεί και τον χαλαρώνει.
Δεν βάζουμε νερό στο crate – καθώς, μπορεί να γίνει πολύ ακατάστατο! Το κλουβί πρέπει να είναι το ασφαλές καταφύγιο του σκύλου μας, ένα μέρος που νιώθει ασφάλεια και απολαμβάνει να περνάει χρόνο εκεί. Θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο, ώστε να μπορεί να στέκεται όρθιος χωρίς το κεφάλι του να αγγίζει την κορυφή και θα πρέπει να μπορεί να γυρίζει και να ξαπλώνει εύκολα σε αυτό.
Αν γαβγίζει στο crate, αναζητάμε τρόπους για να το περιορίσουμε. Είναι καλό να τον εκπαιδεύσουμε να είναι ήσυχος και να διακόπτουμε το γάβγισμά του, ώστε να μάθει ότι δεν υπάρχει ανταμοιβή γι’ αυτή τη συμπεριφορά.
Όταν τον αφήνουμε, το κάνουμε ήσυχα και χωρίς να δίνουμε ενδείξεις που μας προδίδουν. Δεν λέμε τίποτα. Αποχωρούμε από το σπίτι ήσυχα στο πλαίσιο της καθημερινής μας ρουτίνας, παίρνουμε τα κλειδιά του αυτοκινήτου, ανοίγουμε τις γκαραζόπορτες και βάζουμε μπροστά το αυτοκίνητο. Στη συνέχεια, όταν επιστρέψουμε σπίτι, το κάνουμε χωρίς να δώσουμε σημασία στο σκύλο μας. Κάνουμε ό,τι κάνουμε πάντα όταν φεύγουμε — παίζουμε και ρόλους αν μας βοηθάει. Επιστρέφουμε ξανά στο σπίτι μας και δεν δίνουμε σημασία στον σκύλο μας. Περπατάμε δίπλα του, τον χαιρετάμε και του χαμογελάμε αν είναι ήσυχος, αλλά αν χτυπά το crate, τον αγνοούμε και φεύγουμε.
Επιστρέφουμε και περιμένουμε μέχρι να ησυχάσει και μετά του λέμε να μείνει στο crate, καθώς ανοίγουμε την πόρτα. Δεν πρέπει να βγει ξεσπώντας σε έντονες εκδηλώσεις. Εάν αισθανόμαστε ότι μια ενέργεια, όπως το να φορέσουμε ένα συγκεκριμένο ζευγάρι παπούτσια, να σηκώσουμε τα κλειδιά του αυτοκινήτου μας, να πάμε σε μια συγκεκριμένη πόρτα, πυροδοτεί το άγχος αποχωρισμού, τότε κάνουμε αυτήν την ενέργεια και δεν φεύγουμε. Εξοικειώνουμε το σκύλο μας σε τέτοιο βαθμό με αυτή την πράξη, μέχρι να φτάσει σε σημείο να την αποδέχεται.
Τοποθετούμε ένα crate στο πιο πολυσύχναστο δωμάτιο του σπιτιού. Ο στόχος είναι ο σκύλος μας να αποδεχτεί όλες τις κανονικές καθημερινές ενέργειες, θορύβους και συμβάντα μέσα στο σπίτι μας. Ο σκύλος μας πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι απαραίτητο να εμπλέκεται σε όλα, επειδή εμείς είμαστε ο υπεύθυνος γι’ αυτά.
Μπορούμε πάντα να έχουμε περισσότερα από ένα crate αν, για παράδειγμα, θέλουμε ο μικρός μας φίλος να κοιμάται στην κρεβατοκάμαρα δίπλα στο κρεβάτι μας. Το να καλύπτουμε το crate με ένα σεντόνι όταν φεύγουμε δίνει την αίσθηση ενός καταφύγιου και μπορεί να αρέσει καλύτερα έτσι στο σκύλο μας.
Οι περισσότεροι σκύλοι απολαμβάνουν τη μουσική και την τηλεόραση, επομένως αν τους αρέσει θα μπορούσαμε να αφήνουμε κάτι ανοιχτό. Έτσι, υπάρχει ένας οικείος ήχος και θέαμα για εκείνους, παρέχοντάς τους μια αίσθηση ασφάλειας.
Αλλάζουμε τη ρουτίνα μας
Είναι πιθανό ο σκύλος μας να αναγνωρίζει μια σειρά από ενέργειες, πρέπει να είμαστε έξυπνοι. Το να αλλάξουμε τις συνήθειες του σκύλου μας συχνά σημαίνει να αλλάξουμε τις δικές μας και αυτό μπορεί να είναι δύσκολο—είμαστε πλάσματα της συνήθειας—ωστόσο, θα πρέπει να αλλάξουμε κάποια πράγματα στη ρουτίνα μας.
Χρησιμοποιούμε διαφορετική πόρτα, βάζουμε το παλτό και την τσάντα μας σε διαφορετικά σημεία. Κάνουμε αλλαγές για να δημιουργήσουμε μια διαφορετική εικόνα. Εάν παρακολουθούμε τηλεόραση ή εργαζόμαστε στον υπολογιστή και ο σκύλος μας σηκώνεται κάθε φορά που σηκωνόμαστε, απλώς σηκωνόμαστε και καθόμαστε ξανά.
Ο σκύλος μας δεν χρειάζεται να μας ακολουθεί παντού. Ναι, μπορεί να παρακολουθήσει, αλλά θα πρέπει να μπορεί και να περιμένει μέχρι να αναζητήσουμε εμείς τη συντροφιά του. Αυτές οι μικρές αλλαγές θα βοηθήσουν να εκπαιδεύσουμε τον σκύλο μας να έχει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται, ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί και το να μένει μόνος.
Το άγχος αποχωρισμού μπορεί να ξεπεραστεί, σε ορισμένους σκύλους αντιμετωπίζεται και υποχωρεί αρκετά γρήγορα, ενώ σε άλλους χρειάζεται χρόνος, υπομονή και συνέπεια.
Άσκηση, υπακοή και εκπαίδευση στον τρόπο ζωής και την καθημερινότητα. Ηγεσία, κανόνες, όρια και περιορισμοί. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για έναν ισορροπημένο σκύλο. Η συνέπεια από εμάς και από κάθε μέλος της οικογένειας θα είναι, επίσης, ζωτικής σημασίας για να χτίσει την εμπιστοσύνη του σκύλου μας, τόσο σε εμάς ως «αρχηγό της αγέλης του», όσο και στον εαυτό του.
Πηγή: www.cesarsway.co
Όταν ο σκύλος μας δεν ακούει τις εντολές μας, μπορεί να είναι απογοητευτικό - μπορεί επίσης να είναι και επικίνδυνο. Άλλωστε, αυτού του είδους η επικοινωνία μπορεί να βοηθήσει, ώστε να μείνει ο σκύλος μας μακριά από προβλήματα, όπως το να βγει τρέχοντας σε έναν δρόμο με κίνηση ή να φάει κάτι που δεν πρέπει. Μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε προβληματικές συμπεριφορές.
Αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να φτάσουμε στη ρίζα του προβλήματος. Από πού, λοιπόν, να ξεκινήσουμε εάν ο σκύλος μας δεν υπακούει - είτε σε συγκεκριμένες καταστάσεις, είτε όλη την ώρα; Παρακάτω υπάρχουν μερικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουμε.
Αξιοποιούμε την υπερβολική ενέργεια
Όσοι έχουμε προσπαθήσει να επικοινωνήσουμε με ένα νήπιο γνωρίζουμε καλά πως ο έντονος ενθουσιασμός μπορεί να αποσπάσει εύκολα την προσοχή του. Το ίδιο συμβαίνει και με τους σκύλους. Όταν ο σκύλος μας σπεύδει να πάει κάπου, η μόνη του επιθυμία είναι να απελευθερώσει όλη αυτή την ενέργεια που έχει μέσα του και θα δυσκολευτεί να μας ακούσει.
Θυμόμαστε, λοιπόν, να επιδιδόμαστε πρώτα στην άσκηση, μετά στην πειθαρχία και μετά στα χάδια. Μια καθημερινή βόλτα που πραγματικά απορροφά όλη την ενέργεια του σκύλου μας θα μας βοηθήσει πολύ.
Είμαστε συνεπείς
Εάν ο σκύλος μας λαμβάνει διαφορετικά μηνύματα σχετικά με τη συμπεριφορά του, δεν θα καταλάβει τι θέλουμε από αυτόν. Αυτό ισχύει, επίσης, εάν μεμονωμένα μέλη της οικογένειας επιβάλλουν διαφορετικούς κανόνες. Σαν οικογένεια πρέπει να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε στους κανόνες, τα όρια και τους περιορισμούς που θέλουμε να θέσουμε στον σκύλο μας.
Κυριαρχούμε με την ενέργειά μας
Τα σκυλιά υπακούν τους «αρχηγούς της αγέλης» τους και μπορούμε να είμαστε αυτός ο «ηγέτης» μόνο εάν επιδεικνύουμε σταθερότητα στον τόνο της φωνής και πειθαρχία. Εάν είμαστε ενθουσιώδεις, ευμετάβλητοι ή αβέβαιοι την ώρα που δίνουμε μια εντολή, ο σκύλος μας θα μας αγνοήσει. Δυστυχώς, πολλοί από εμάς δεν αντιλαμβανόμαστε πραγματικά την ενέργεια που εκπέμπουμε. Ζητάμε από έναν φίλο να παρατηρήσει τη συμπεριφορά μας και να μας βοηθήσει σχολιάζοντάς μας τι εκλαμβάνει από αυτή - ή ακόμα και να μας τραβήξει ένα βίντεο, ώστε να μπορούμε να δούμε και μόνοι μας.
Επιστροφή στα βασικά
Ο σκύλος μας αντιλαμβάνεται πραγματικά την εντολή; Μπορεί να χρειαστούν εκατοντάδες ή και χιλιάδες επαναλήψεις για μερικούς σκύλους μέχρι να μάθουν μια νέα δεξιότητα. Η εξάσκηση φέρνει το τέλειο αποτέλεσμα. Μπορεί να χρειαστεί να εστιάσουμε ξανά στην εκπαίδευση για να βεβαιωθούμε ότι ο σκύλος μας το έχει καταλάβει πραγματικά.
Δεν βασιζόμαστε μόνο σε λεκτικές εντολές
Οι σκύλοι δεν μιλούν μεταξύ τους, χρησιμοποιούν την ενέργεια, το γάβγισμα και τη γλώσσα του σώματος για να επικοινωνήσουν. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι μερικές φορές δυσκολεύονται να αντιληφθούν τις λεκτικές μας εντολές, ιδιαίτερα όταν βομβαρδίζονται από τη συνεχή ομιλία μας όλη μέρα.
Ακόμα κι αν γνωρίζουν μια εντολή, μπορεί στην πραγματικότητα να την έχουν συσχετίσει περισσότερο με μια μη λεκτική υπόδειξη που κάνουμε ταυτόχρονα - κάτι που μπορεί να μην συνειδητοποιούμε καν ότι κάνουμε.
Εάν ο σκύλος μας, μας ακούει, σκεφτόμαστε τι μπορεί να είναι αυτό που έχει αλλάξει στη φυσική μας παρουσία. Κρατάμε μωρό; Καθόμαστε; Κοιτάζουμε μακριά; Μικρές αλλαγές, όπως αυτές, μπορεί να επηρεάζουν την ικανότητά μας να μεταδώσουμε πλήρως το μήνυμά μας, σε αντίθεση με όπως θα κάναμε συνήθως.
Παρατηρούμε τη συναισθηματική κατάσταση του σκύλου μας
Πέρα από τη συσσωρευμένη ενέργεια, ο σκύλος μας μπορεί να αποπροσανατολιστεί και από μια σειρά συναισθημάτων. Εάν προσπαθούμε να τον μάθουμε να έρχεται κοντά μας όταν πλησιάζει ο σκύλος ενός γείτονα, ο σκύλος μας μπορεί να είναι τόσο επικεντρωμένος στη διεκδίκηση της «περιοχής του» που να μας αγνοήσει. Ή ακόμη μπορεί να είναι τόσο φοβισμένος από τον ήχο της βροντής και της αστραπής, που υπάρχει ελάχιστος διανοητικός χώρος για να ακούσει την εντολή μας και να πάει στο κλουβί του, για παράδειγμα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το υποκείμενο αίτιο για να μπορέσουμε να κάνουμε τον σκύλο μας να μας ακούσει πραγματικά.
Εάν συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε προβλήματα, ίσως θα πρέπει να απευθυνθούμε σε έναν επαγγελματία εκπαιδευτή για να μας βοηθήσει. Η επικοινωνία ανάμεσα σε εμάς και τον σκύλο μας είναι σημαντική και για τους δύο μας και αξίζει την επένδυση του χρόνου και της ενέργειάς μας.
Μόνο μαθαίνοντας πώς επικοινωνούν οι σκύλοι θα μπορέσουμε να εκπληρώσουμε τον ρόλο μας ως «αρχηγού της αγέλης».
Πηγή: www.cesarsway.com
Διαπιστώνετε ότι η γάτα σας δεν χρησιμοποιεί τη τουαλέτα της; Μην πανικοβάλλεστε! Δεν είναι μόνο η δική σας γάτα που συμπεριφέρεται έτσι.
Πολλοί ιδιοκτήτες- κηδεμόνες έχουν αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα και διαπιστώθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις για αυτή τη συμπεριφορά της γάτας ευθυνόταν το μέγεθος της τουαλέτας (LITTER BOX), ο χώρος που αυτή είχε τοποθετηθεί, η καθαριότητα αυτής και η χρήση της από πολλές γάτες συγχρόνως.
Αναλυτικά:
1. Προβλήματα με το μέγεθος της τουαλέτας (Litter Box)
Εάν η γάτα σας αισθάνεται περιορισμένη στη τουαλέτα της και δεν μπορεί να ελιχτεί με ευκολία μέσα σε αυτή, πιθανόν δυσανασχετήσει και αντιδράσει αρνητικά με τη τουαλέτα της. Για να αποφύγετε αυτή την προβληματική αντίδραση της γάτας, επιλέξτε ένα κιβώτιο τουαλέτας που είναι πολύ μεγαλύτερο από τη γάτα σας. Θα πρέπει η γάτα να έχει αρκετό χώρο για να μπει μέσα, να γυρίσει, να σκαλίσει την άμμο και να καλύψει τα ούρα ή τα κόπρανά της χωρίς να αγγίζει τις πλευρές της τουαλέτας. Πρέπει να επιλέξετε το σωστό ύψος των τοίχων της τουαλέτας ανάλογα με το μέγεθος της γάτας. Μπορείτε να συμβουλευτείτε το κατάστημα που πουλά τουαλέτες ( LITTER BOX) για περισσότερες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε ένα κατάλληλο μέγεθος τουαλέτας για τη γάτα σας.
2. Θέση τουαλέτας (Litter Box)
Οι γάτες, όταν χρησιμοποιούν τη τουαλέτα τους, επιθυμούν ιδιωτικότητα, οπότε αποφύγετε την τοποθέτησή της σε θορυβώδη ή πολυσύχναστα σημεία του σπιτιού σας. Βρείτε ένα ήσυχο μέρος και τοποθετήστε εκεί τη τουαλέτα. Στις γάτες δεν αρέσει να τρώνε στο σημείο όπου πηγαίνουν τουαλέτα, για αυτό αποφύγετε να βάζετε το φαγητό ή το νερό της γάτας σας κοντά στη τουαλέτα της. Καθώς η γάτα σας μεγαλώνει, ίσως χρειαστεί να επανεξετάσετε πού βάζετε την τουαλέτα. Υπάρχει περίπτωση η γάτα σας να σταματήσει να χρησιμοποιεί τη τουαλέτα της χωρίς να υπάρχει εμφανής λόγος. Σε αυτή την περίπτωση η συμπεριφορά της γάτας μπορεί να οφείλεται σε ιατρικούς λόγους, όπως π.χ η γάτα να πάσχει από αρθρίτιδα και ο πόνος από την αιτία αυτή να τη δυσκολεύει να φτάσει στη τουαλέτα. Για να βοηθήσετε τη γάτα να χρησιμοποιεί τη τουαλέτα της, τοποθετήστε τη τουαλέτα σε σημείο όπου η γάτα έχει εύκολη πρόσβαση, π.χ να μη χρειάζεται η γάτα να ανεβαίνει ή να κατεβαίνει πολλά σκαλιά.
3. Η τουαλέτα (Litter Box) δεν καθαρίζεται συχνά
Είναι γνωστό σε όλους ότι οι γάτες είναι καθαρά ζώα και λόγω αυτού του χαρακτηριστικού τους επιθυμούν να έχουν καθαρές τις τουαλέτες τους. Αν διαπιστώσουν ότι η τουαλέτα τους είναι βρώμικη ή εκπέμπει έντονες οσμές, θα βρουν ένα νέο μέρος για να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους. Για να αποφύγετε τις ανεπιθύμητες μυρωδιές, επιλέξτε μια μάρκα καθαρισμού με συστατικά όπως άνθρακα ή εκχυλίσματα φυτών που απορροφούν τις οσμές από τα ούρα και τα περιττώματα (pet shops). Η τουαλέτα της γάτας πρέπει να καθαρίζεται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα(απομάκρυνση με φτυαράκι). Επίσης πρέπει να απολυμαίνετε τη τουαλέτα δύο φορές το μήνα και να ανανεώνετε την άμμο με αρκετή ποσότητα ώστε να έχει πάχος 5-7 εκατοστά περίπου. Με την πάροδο του χρόνου, θα πρέπει να αντικαταστήσετε τη τουαλέτα (LITTER BOX) της γάτας σας διότι οι οσμές από τα ούρα και τα περιττώματα της απορροφούνται από το πλαστικό της τουαλέτας και ενδεχομένως απωθούν τη γάτα να την χρησιμοποιεί.
4. Δεν τους αρέσει να μοιράζονται την τουαλέτα (Litter Box) περισσότερες γάτες
Η χρήση μιας τουαλέτας από περισσότερες γάτες μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις γάτες. Οι γάτες κατά την χρήση της τουαλέτας απαιτούν ιδιωτικότητα και όταν αυτή δεν υπάρχει, μπορεί οι γάτες να αντιδράσουν αρνητικά και να σταματήσουν να χρησιμοποιούν την κοινή τουαλέτα. Ο γενικός κανόνας είναι μια τουαλέτα ανά γάτα. Εναλλακτικά μπορείτε να δοκιμάσετε ως κοινή τουαλέτα την ανοιχτή τουαλέτα, ώστε η γάτα να μπορεί να δει πότε πλησιάζει μια άλλη γάτα και να αποχωρεί (σε περιπτώσεις συνύπαρξης περισσοτέρων της μιας γατών). Η τουαλέτα της γάτας παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή της. Επίσης μπορεί να αποτελέσει και για σας χρήσιμο εργαλείο που θα σας βοηθήσει να διαπιστώσετε εγκαίρως αλλαγές στην υγεία ή την ευημερία της. Αν παρατηρήσετε ότι η γάτα σας δεν χρησιμοποιεί τη τουαλέτα της μετά από αλλαγές που πραγματοποιήσατε στο μέγεθος, τη θέση, τη ρουτίνα καθαρισμού ή τις μεθόδους κοινής τουαλέτας για περισσότερες γάτες, ίσως χρειαστεί να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Εκτός από θέματα συμπεριφοράς, μπορεί να υπάρχει ιατρικός λόγος που να επηρεάζει τη γάτα σας. Είναι σκόπιμο να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας για να εντοπίσετε εγκαίρως τυχόν προβλήματα υγείας της γάτας σας, προτού εμφανιστούν.
Η γάτα σας έχει καταστρέψει τον καναπέ σας και δεν τολμάτε να τον αντικαταστήσετε με καινούργιο επειδή φοβάστε ότι αυτό θα συμβεί ξανά; Υπάρχει τρόπος να ελέγξετε αυτή την ενοχλητική συνήθεια ώστε να έχετε και γάτα και καινούργιο καναπέ; Ευτυχώς για σας αλλά και για τη γάτα υπάρχουν τρόποι.
Γιατί οι γάτες ξύνουν τα νύχια τους;
Το ξύσιμο νυχιών είναι μια ενστικτώδης συμπεριφορά των γατών και ανταποκρίνεται στις ψυχολογικές και φυσικές τους ανάγκες. Ακόμα κι αν δεν υπάρχουν άλλες γάτες στο σπίτι, η γάτα σας θα εμφανίσει αυτή τη συνήθεια. Οι γάτες έχουν στα πόδια τους αισθητήριους αδένες και ενώ ξύνουν τα νύχια εκκρίνουν μια μυρωδιά που μόνο άλλες γάτες μπορούν να οσμιστούν. Επίσης με το ξύσιμο απομακρύνεται ο παλιός φλοιός των νυχιών και οι γάτες ασκούν τους μύες των ποδιών τους. Η γάτα σας μπορεί να επιλέξει την αγαπημένη σας καρέκλα (που έχει το άρωμά της σε αυτή) για να γρατσουνίσει, χαρακτηρίζοντας την ως δική του περιοχή. Οι οπτικές γρατσουνιές επίσης αποτελούν ένδειξη ότι η γάτα έχει σηματοδοτήσει την περιοχή ως δική της και το καθιστά σαφές και στις άλλες γάτες.
Εκπαίδευση για ξύσιμο νυχιών:
Οι γάτες έχουν διαφορετικό τρόπο εκπαίδευσης από τους σκύλους. Για να εκπαιδεύσετε τη γάτα σας στο να ξύνει τα νύχια της σε κατάλληλα σημεία επιλέξτε τις κατάλληλες τεχνικές. Επιλέξτε κάποιες θέσεις γρατσουνίσματος, κάντε τις ελκυστικές για τη γάτα και διδάξτε τη γάτα σας πώς να τις χρησιμοποιήσει. Στους εξωτερικούς χώρους, οι γάτες θα γρατσουνίσουν κορμούς δένδρων ή άλλες στερεές ή τραχείες επιφάνειες. Στους εσωτερικούς χώρους, εκτός από τα έπιπλα, εναλλακτική λύση για τη γάτα είναι τα χαλιά ή η ταπετσαρία των επίπλων.
Κάθε γάτα έχει διαφορετικές προτιμήσεις στο πού θα ξύσει τα νύχια της. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πάρα πολλά προϊόντα για να ξύνουν τα νύχια τους οι γάτες. Επιλέξτε να δοκιμάσετε από μια ποικιλία ειδών ξυσίματος νυχιών για γάτες, όπως ονυχοδρόμιο, σχοινί σιζάλ, κυματοειδές χαρτόνι, πλεκτό ύφασμα, βαμβακερό σχοινί ή χαλί με πυκνή ύφανση.
Αν επιλέξετε χαλί για το ξύσιμο των νυχιών, αποφύγετε τα χαλιά με βαθείς και αραιούς κόμπους, επειδή τα νύχια της γάτας μπορούν να πιαστούν στους κόμπους αυτούς και να προκληθεί τραυματισμός.
Το ονυχοδρόμιο είναι ένας στύλος ψηλός ή αρκετά μακρύς στερεωμένος σε βαριά βάση, έτσι ώστε η γάτα σας να μπορεί να τεντωθεί για να ξύσει τα νύχια της χωρίς να τον ρίχνει. Τοποθετήστε το ονυχοδρόμιο ή το αντικείμενο που επιλέξετε για το σκοπό αυτό σε ένα δωμάτιο όπου η γάτα σας περνάει πολύ χρόνο ή κοντά σε καναπέδες, σκάλες, κουρτίνες και άλλα σημεία που έχετε διαπιστώσει ότι ελκύουν τη γάτα σας να ξύνει τα νύχια της.
Κατά το στάδιο της εκπαίδευσης αποτρέψτε την πρόσβαση της γάτας σε άλλα δωμάτια, κυρίως εάν δεν είστε σε θέση να την εποπτεύετε.
Προτρέψτε τη γάτα σας να χρησιμοποιήσει τα αντικείμενα που επιλέξατε χρησιμοποιώντας ένα παιχνίδι κυνηγιού (όπως ένα καλάμι αλιείας με ένα φτερό στο τέλος) ή τρίβοντας το αντικείμενο με το προϊόν catnip.
Προσοχή: Είναι σημαντικό να επιβραβεύετε τη γάτα σας (επιφωνήματα ή και λιχουδιές) όταν ξύνει τα νύχια της στο αντικείμενο που έχετε επιλέξει για το σκοπό αυτό (ονυχοδρόμιο, χαλί, κλπ).
Επίλυση προβλήματος:
Εάν η γάτα σας έχει ήδη δημιουργήσει τις αγαπημένες θέσεις γρατσουνίσματος, βάλτε ένα νέο αντικείμενο κοντά τους και αποτρέψτε τη γάτα σας από τα παλιά σημεία με παιχνίδια και λιχουδιές.
Για να κάνετε τα παλαιότερα μέρη λιγότερο ελκυστικά, χρησιμοποιήστε έναν συνδυασμό μεθόδων:
Χρησιμοποιήστε καθαριστικά απόσμησης και ενζυμικά καθαριστικά (εύρεση στα pet shops) για να απαλλαγείτε από τις μυρωδιές.
Στη συνέχεια, προσπαθήστε να αφαιρέσετε τις ορατές γρατζουνιές: καλύψτε τις γρατζουνισμένες περιοχές με ύφασμα για να κρύψετε τη ζημιά και ψεκάστε με απωθητικό σπρέι (pet shop), διαφορετικά οι γάτες θα επιστρέψουν στα ίδια μέρη για να ξύσουν τα νύχια τους.
Η διπλής όψης ταινία στις γωνίες του καναπέ κάνει το ξύσιμο εξαιρετικά δυσάρεστο για το κατοικίδιο σας.
Εάν δείτε τη γάτα σας να ξεκινά ξύσιμο σε μια περιοχή που είναι εκτός ορίων που έχετε θέσει, απομακρύνετε τη γάτα σας και βάλτε την μπροστά στο αντικείμενο που έχετε επιλέξει για το σκοπό αυτό. Μην προσπαθήσετε να εξαναγκάσετε τη γάτα σας. Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε έναν ευχάριστο τόνο φωνής και να επιβραβεύσετε το ξύσιμο των νυχιών στην εγκεκριμένη τοποθεσία γρατσουνίσματος.
Μικρά κόλπα για να αποτρέπετε την καταστροφή επίπλων, χαλιών κλπ είναι η κολλητική ταινία διπλής όψεως ή το φύλλο αλουμινίου ή απωθητικά σπρέι γάτας που κυκλοφορούν στο εμπόριο.
Πρόληψη:
Κόψτε τα νύχια της γάτας σας με ειδικό ψαλίδι. Ο κτηνίατρος ή ο φροντιστής σας μπορεί να σας δείξει τον τρόπο. Οι γάτες μπορούν να μάθουν να αποδέχονται το κόψιμο των νυχιών. Πριν κόψετε το νύχι, πιέστε το δάκτυλο για να επεκτείνετε το νύχι και ξεκινήστε αργά, δίνοντας πολλές ανταμοιβές και αγάπη στη γάτα σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε στυπτική σκόνη για την περίπτωση ατυχήματος (αιμορραγίας).
Για να βοηθηθούν οι ιδιοκτήτες γατών κυκλοφορούν στο εμπόριο προϊόντα τα οποία έχουν πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα και είναι spray που ψεκάζονται στα σημεία που επιθυμούμε να ξύσουν οι γάτες τα νύχια τους. Για γάτες που είναι αποκλειστικά μέσα στο σπίτι, διατίθενται από τον κτηνίατρό σας ή και τα pet shops πλαστικά καλύμματα νυχιών που διαρκούν από 6 έως 8 εβδομάδες και βγαίνουν σε διάφορα χρώματα. Τα πλαστικά καλύμματα νυχιών μειώνουν την ευχαρίστηση του ξυσίματος και έτσι αποτρέπουν τις γάτες από τις καταστροφές.
Τελευταία επιλογή αν και βάρβαρη για την επίλυση του προβλήματος καταστροφής αντικειμένων από τα νύχια της γάτας είναι η αφαίρεση των νυχιών της. Έχει εφαρμοστεί ορισμένες φορές στο εξωτερικό. ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ. Αυτή επιτυγχάνεται με χειρουργική επέμβαση που είναι επώδυνη για το ζώο και απαιτεί αναισθησία και προσεκτική παρακολούθηση από μέρους σας. Το πρώτο διάστημα η γάτα θα αποφεύγει και το δοχείο της τουαλέτας της, λόγω του πόνου που θα νιώθει στα πόδια της, επομένως ίσως δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα με την τουαλέτα της. Οι γάτες που τους έχουν αφαιρεθεί τα νύχια δεν πρέπει ποτέ να βγουν από το σπίτι γιατί στερούνται της δυνατότητας να αμυνθούν ή να ξεφύγουν από κάποιο κίνδυνο ανεβαίνοντας σε ένα δένδρο.
Ενώ η γάτα μας είναι το πιο γλυκό και στοργικό πλάσμα, ξαφνικά, μας αντιμετωπίζει με έναν ήχο αποδοκιμασίας, αυτό που όλοι αποκαλούν περιγραφικά ως «κχου»! Γιατί όμως οι γάτες το κάνουν αυτό; Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η γάτα μας μπορεί να αντιδράει έτσι σε εμάς ή σε άλλα άτομα. Παρακάτω υπάρχουν μερικοί από τους κύριους λόγους, μαζί με μερικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να προσπαθήσετε να αποτρέψετε αυτή τη συμπεριφορά:
Οι γάτες μπορεί να κάνουν αυτό τον ήχο ως μια μορφή έκφρασης έμμεσης επιθετικότητας η οποία δεν έχει προκληθεί απαραίτητα από εμάς
Οι γάτες κάνουν «κχου» επειδή τις αναγκάζουμε να κάνουν κάτι που δεν θέλουν
Όταν αυτή η συμπεριφορά εκδηλώνεται συχνά επηρεάζει την ποιότητα ζωής της γάτας μας ή μιας άλλης γάτας
Παρότι το δάγκωμα του κουταβιού είναι μια εντελώς φυσική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια αυτού του ηλικιακού σταδίου, είναι επίσης σημαντικό να κάνουμε το κουτάβι μας να αντιληφθεί τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται να μασήσει.
Τα κουτάβια αρχίζουν να δαγκώνουν ήδη από πολύ νωρίς στη ζωή τους. Ακριβώς όπως και τα μωρά, είναι σύνηθες να μασούν αντικείμενα κατά το στάδιο της οδοντοφυΐας προκειμένου να ανακουφιστούν. Επιπλέον, πολλοί σκύλοι προτιμούν να χρησιμοποιούν το στόμα τους αντί για τα πόδια τους, ώστε να χειριστούν διάφορα αντικείμενα. Αυτού του είδους η συμπεριφορά ξεκινά κι αυτή εξίσου από την ηλικία του κουταβιού, καθώς τα νεαρά σκυλάκια αρχίζουν να εξερευνούν τον κόσμο τους.
Μπορεί να φαίνονται χαριτωμένα στην αρχή, αλλά καθώς το κουτάβι μας μεγαλώνει, αυτά τα μικρά δαγκωματάκια μπορεί να μετατραπούν σε επώδυνα δαγκώματα προσεχώς. Τα δόντια ενός κουταβιού είναι πολύ αιχμηρά και οι σκύλοι συχνά δεν αντιλαμβάνονται το πόσο δυνατά δαγκώνουν. Δυστυχώς, η εμπειρία από την ανατροφή κουταβιών έχει δείξει ότι παρότι το κουτάβι μας μπορεί να δαγκώνει παιχνιδιάρικα το δάχτυλό μας, η πρόκληση τραυματισμού είναι συχνά βέβαιη από ένα σημείο και μετά.
Αυτή είναι μια συμπεριφορά που σίγουρα δεν θέλουμε να καλλιεργήσουμε εμείς, ειδικά σε έναν ενήλικο σκύλο. Παρακάτω παρατίθενται μερικά βήματα τα οποία θα μας βοηθήσουν να σταματήσουμε τα δαγκώματα του κουταβιού μας.
Εμποδίζουμε το δάγκωμα
Το πρώτο βήμα για να κάνουμε το κουτάβι μας να σταματήσει να δαγκώνει είναι να εμποδίσουμε αυτή τη συμπεριφορά. Είναι απολύτως φυσιολογικό τα κουτάβια να κάνουν ότι δαγκώνουν το ένα το άλλο όταν παίζουν. Αυτή η κίνηση, ωστόσο, μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε κανονικό δάγκωμα. Όταν αυτό συμβεί, το κουτάβι που δέχεται το δάγκωμα θα αντιδράσει γαβγίζοντας δυνατά, γεγονός που τρομάζει το άλλο κουτάβι που το δάγκωνε και το αφήνει.
Εμείς μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή τη συμπεριφορά για να σταματήσουμε το ανεπιθύμητο δάγκωμα του κουταβιού μας, αλλά και να το εκπαιδεύσουμε σχετικά με τα όρια ανοχής μας. Όταν το κουτάβι μας δαγκώσει πολύ δυνατά το χέρι ή το δάχτυλό μας, τότε θα αφήσουμε το χέρι μας να χαλαρώσει και θα μιμηθούμε αυτόν τον δυνατό ήχο του ουρλιαχτού που κάνουν και τα κουτάβια όταν τα δαγκώνουν. Όταν το κουτάβι μας σταματήσει, θα το αγνοήσουμε για 10 έως 20 δευτερόλεπτα και μετά θα συνεχίσουμε το παιχνίδι.
Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε, επίσης, ότι δεν πρέπει να απομακρυνθούμε μετά από ένα τέτοιο συμβάν, καθώς αυτό μπορεί να πυροδοτήσει τα κυνηγετικά ένστικτα του κουταβιού μας και να επιδεινώσει το πρόβλημα.
Δεν θα πρέπει να επαναλάβουμε αυτή τη διαδικασία για περισσότερες από τρεις φορές μέσα σε διάστημα 15 λεπτών. Εάν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να σταματήσει το παιχνίδι.
Ο στόχος εν προκειμένω είναι να μάθουμε στο κουτάβι μας ότι το ήρεμο παιχνίδι συνεχίζεται, ενώ αυτό που ξεφεύγει σταματά. Μόλις καταφέρουμε να περιορίσουμε τα δυνατά δαγκώματα, επαναλαμβάνουμε την εκπαιδευτική διαδικασία και με τα μέτριας έντασης δαγκώματα. Εν κατακλείδι, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να μάθουμε στο κουτάβι μας ότι η μουσούδα χωρίς να δαγκώνει είναι αποδεκτή, αλλά οτιδήποτε άλλο πέραν αυτού δεν είναι.
Ανακατεύθυνση
Εάν θέλουμε να εκπαιδεύσουμε το κουτάβι μας κάνοντάς το να αντιληφθεί ότι το στόμα του στο δέρμα μας δεν είναι καθόλου αποδεκτό, πιθανότατα θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη μέθοδο της ανακατεύθυνσης. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε φορά που το κουτάβι μας θα επιδιώκει να βάλει το χέρι μας στο στόμα του, θα τραβάμε το χέρι μας μακριά πριν πλησιάσει προς εμάς και θα του δίνουμε αμέσως μια λιχουδιά ή θα παίζουμε με ένα μασητικό παιχνίδι γύρω του, ώστε να επικεντρώνει την προσοχή του αλλού και να δαγκώνει αυτό.
Μπορούμε επίσης να ικανοποιήσουμε την επιθυμία του κουταβιού μας να μασήσει κάτι, χρησιμοποιώντας παιχνίδια με τα οποία δεν έχουμε άμεση επαφή με το στόμα του, όπως το να του πετάμε το μπαλάκι για να μας το φέρει πίσω ή κρατώντας εμείς από τη μια πλευρά ένα μασητικό παιχνίδι κι εκείνος τραβώντας το από την άλλη. Ωστόσο, δεν πρέπει να αφήσουμε ποτέ το παιχνίδι να γίνει πολύ επιθετικό. Καλό είναι να μάθουμε στον μικρό μας φίλο τις εντολές «άστο να φύγει» ή «άφησέ το» έτσι ώστε να μπορούμε πάντα να αφαιρούμε κάτι από το στόμα του σε περίπτωση που χρειαστεί, χωρίς να αντιδράσει επιθετικά.
Απόσπαση προσοχής
Εκτός από εμάς, το κουτάβι μας θα θελήσει να δοκιμάσει με το στόμα του και πράγματα που βρίσκονται στο χώρο του. Αυτό γίνεται κυρίως από περιέργεια. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μάθουμε στον σκύλο μας να μην μασάει τα έπιπλα του σπιτιού. Εκτός από την προστασία των επίπλων, φροντίζουμε να παρέχουμε μια ποικιλία από ενδιαφέροντα και ασφαλή παιχνίδια που θα μπορεί να παίξει, αλλά και να μασήσει το κουτάβι μας. Αυτά τα παιχνίδια αποτελούν μια καλή διέξοδο εκτόνωσης αυτής της ανάγκης του κουταβιού μας.
Τα παιχνίδια στα οποία μπορούμε να κρύψουμε κάποια λιχουδιά είναι επίσης εξαιρετικά για την απόσπαση της προσοχής των κουταβιών από το να δαγκώνουν και να μασούν άλλα πράγματα. Αυτός ο τύπος παιχνιδιού όχι μόνο αποσπά την προσοχή του κουταβιού μας, αλλά παρέχει επίσης και πνευματική διέγερση, στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει για να βρει τρόπο να αποκτήσει εν τέλει τη λιχουδιά.
Μια τελευταία επιλογή για να αποσπάσουμε την προσοχή του κουταβιού μας είναι μέσω του παιχνιδιού με άλλα κουτάβια ή εμβολιασμένους ενήλικους σκύλους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, το κουτάβι μας και θα κοινωνικοποιηθεί, αλλά παράλληλα οι άλλοι σκύλοι με τους οποίους θα συναναστραφεί θα τον βοηθήσουν στην εκμάθηση του πότε ένα δάγκωμα είναι πολύ δυνατό.
Αποτροπή
Υπάρχουν διάφορα προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέπουν τον σκύλο από το να γλείφει ή να μασάει αντικείμενα μέσα στο σπίτι. Αυτά τα προϊόντα έχουν συνήθως μια δυσάρεστη πικρή γεύση και χρησιμοποιούνται, ώστε να αποθαρρύνουμε τον σκύλο μας κάθε φορά που μασάει έπιπλα ή άλλα αντικείμενα στο σπίτι. Ωστόσο, δεν αρκεί απλά να ψεκάζουμε τα πράγματά μας με αυτά τα προϊόντα. Υπάρχουν δύο πολύ σημαντικά βήματα που εμπλέκονται στη χρήση τους στο πλαίσιο της εκπαίδευσης.
Το πρώτο βήμα είναι να συνδέσουμε τη μυρωδιά και τη γεύση στο μυαλό του σκύλου μας, έτσι ώστε η μυρωδιά και μόνο να τον κρατήσει μακριά από ανεπιθύμητους στόχους μάσησης. Για να το κάνουμε αυτό, βάζουμε λίγο από το προϊόν σε ένα χαρτομάντιλο και το ακουμπάμε απαλά στο στόμα του κουταβιού μας. Θα πρέπει να προσπαθήσει να το φτύσει αμέσως βγάζοντας σάλια. Αφού συμβεί αυτό, ακολούθως θα σκύψει να μυρίσει κάτω τα σάλια του και έτσι θα κάνει τον συνειρμό.
Το δεύτερο βήμα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν χρησιμοποιείται συχνά το προϊόν για εκπαίδευση. Για να λειτουργήσει το δεύτερο βήμα, βεβαιωνόμαστε ότι ο σκύλος μας δεν έχει πρόσβαση σε νερό για έως και μία ώρα (αλλά όχι περισσότερο) μετά την επαφή με το προϊόν. Αυτό μπορεί να ακούγεται σκληρό, αλλά αν ο σκύλος μας μάθει ότι μπορεί απλώς να τρέξει στο μπωλ του και να απαλλαγεί από τη γεύση, ο αποτρεπτικός παράγοντας θα γίνει αναποτελεσματικός.
Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, τοποθετούμε το προϊόν μία φορά την ημέρα σε αντικείμενα που δεν θέλουμε να γλείφει ή να μασάει ο σκύλος μας. Συνεχίζουμε να το κάνουμε αυτό για τις επόμενες δύο έως τέσσερις εβδομάδες, έως ότου το κουτάβι μας σταματήσει να μασάει τα πράγματά μας.
Δάγκωμα στα πόδια
Το δάγκωμα από το κουτάβι μας δεν συμβαίνει πάντα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Σε πολλούς σκύλους αρέσει να δαγκώνουν τα πόδια ή τους αστραγάλους των ανθρώπων καθώς περπατούν. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις φυλές ποιμενικών σκύλων. Για να κάνουμε το κουτάβι μας να σταματήσει να μας δαγκώνει στα πόδια, κρατάμε ένα αγαπημένο παιχνίδι του στην τσέπη μας. Όταν μας δαγκώσει, σταματάμε αμέσως να κινούμαστε και κουνάμε το παιχνίδι γύρω-γύρω για να αποσπάσει την προσοχή του και να ασχοληθεί με αυτό.
Το δάγκωμα ενός κουταβιού αποτελεί μια φυσική εκδήλωση συμπεριφοράς, η οποία όμως είναι ανεπιθύμητη σε έναν ενήλικο σκύλο. Ας μην ξεχνάμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των σκύλων που δίνονται σε καταφύγια από τους ιδιοκτήτες τους είναι μεταξύ 18 μηνών και 2 ετών - το σημείο στο οποίο η «χαριτωμένη» συμπεριφορά των κουταβιών γίνεται απογοητευτική για τον ιδιοκτήτη. Ακολουθώντας αυτά τα μικρά και απλά βήματα τώρα θα αποφύγουμε την υιοθέτηση μιας ανεπιθύμητης συμπεριφοράς μελλοντικά, γεγονός που θα μας επιτρέψει να έχουμε μια δια βίου σχέση χωρίς άγχος όταν μεγαλώσει ο τετράποδος φίλος μας.
Πηγή: www.cesarsway.com
1. Τα κουνελάκια είναι ευαίσθητα
Τα κουνελάκια είναι αξιολάτρευτα, με απαλό τρίχωμα, αλλά και με προσωπικότητα, γεγονός που δεν φαντάζονται οι περισσότεροι άνθρωποι. Μπορεί να έχετε ήδη αγοράσει ή να έχετε φτιάξει ένα σπιτάκι, να έχετε κάνει ψώνια με παιχνίδια ακόμη και να έχετε προετοιμάσει το χόρτο, την τροφή και ένα μπουκάλι νερό. Παρακάτω υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορεί να κάνουν τη διαφορά όσον αφορά το σωστό ξεκίνημα με το κουνελάκι σας:
Επίσης, είναι πολύ πιθανό να φέρετε στο σπίτι ένα από αυτά τα κουνελάκια που εξακολουθούν να κρύβονται ακόμα και όταν το ένστικτο του θηράματος εξαφανίζεται. Είτε μπορεί να μπει στο σπίτι σας και να προσαρμοστεί αμέσως. Θα μπορούσε να υποθέσει ότι κάθε σκύλος ή γάτα είναι φίλος. Εάν αυτό ισχύει, μπορεί να αντιμετωπίζετε ένα εντελώς διαφορετικό σύνολο ζητημάτων.
Πηγή: www.hickoryridgehollands.com
Η εκπαίδευση ενός κουνελιού μπορεί να είναι μια πρόκληση. Δεν είναι πάντα οι πιο επιμελείς μαθητές, οπότε είναι σημαντικό να ξεκινήσετε με τρικ που θα μπορούν να τα καταφέρουν γρήγορα. Με αυτά κατά νου, σας παραθέτουμε 4 εύκολα κόλπα για να ξεκινήσετε το ταξίδι εκπαίδευσης κουνελιών.
Το «έλα» είναι ένα από τα πιο πρακτικά κόλπα και μια καλή αρχή. Το κουνέλι σας πιθανότατα ήδη τρέχει πρόθυμα και αλληλεπιδρά μαζί σας, επομένως είναι μια φυσική συμπεριφορά.
Η προετοιμασία: Ξεκινήστε την εξάσκηση σε μια μικρή ή μεσαία περιοχή με λίγους περισπασμούς.
Τα συνθήματα: Για αυτή την εντολή, θα χρειαστείτε τόσο οπτικό όσο και λεκτικό σύνθημα. Προτιμότερο είναι ένας συνδυασμός του να χτυπάτε το χέρι σας στο έδαφος και να λέτε το όνομά του μετά από δύο κλικ με τη γλώσσα.
Η εκπαίδευση: Ξεκινήστε χτυπώντας το έδαφος και χρησιμοποιήστε το λεκτικό σας σύνθημα όταν το κουνελάκι είναι κοντά σας. Εάν δείξει ενδιαφέρον για την περιοχή που έχει χτυπηθεί, ακόμη και γυρίζοντας το κεφάλι του, κάντε κλικ με τη γλώσσα και επιβραβεύστε. Όταν εξοικειωθεί με το κόλπο, θα τρέχει προς το χέρι που χτυπά κάθε φορά που θα το ακούει. Μπορείτε σταδιακά να αυξάνετε την μεταξύ σας απόσταση, μέχρι να μάθει να ανταποκρίνεται σταθερά.
Η στροφή είναι ένα αξιολάτρευτο κόλπο που τα περισσότερα κουνέλια το πιάνουν γρήγορα. Όπως ίσως έχετε ήδη μαντέψει, αυτό που θα μάθει το κουνελάκι σας είναι να περιστρέφεται σε έναν στενό κύκλο μία ή δύο φορές.
Η προετοιμασία: Επιλέξτε μια περιοχή χωρίς περισπασμούς με αρκετό χώρο για να δουλέψετε εσείς και το κουνελάκι σας, αλλά όχι πολύ, για να μην καταπιεστεί.
Τα συνθήματα: Μια επιλογή είναι να συνδυάσετε τη λέξη «στροφή» σε ένα ελαφρώς ψηλό τόνο κάνοντας έναν κύκλο με το χέρι σας. Ο κύκλος των χεριών είναι ζωτικής σημασίας για να οδηγήσει το κουνέλι σας στο κόλπο, αλλά μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε ό,τι λεκτικό σύνθημα προτιμάτε.
Η εκπαίδευση: Με τη λιχουδιά στο χέρι, κουνήστε αργά το χέρι σας κυκλικά γύρω από το κουνελάκι σας. Αν ακολουθήσει, έστω και με το κεφάλι του, κάντε κλικ και επιβραβεύστε. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία, περιμένοντας περισσότερη κίνηση από το κουνελάκι σας καθώς προχωρά. Τελικά, το κουνέλι σας θα μπει στο κόλπο με μια απλή κυκλική κίνηση πάνω από το κεφάλι του.
Είναι από τα πιο εύκολα κόλπα, όπου το κουνελάκι μαθαίνει να στέκεται στα πίσω πόδια για λίγα δευτερόλεπτα. Είναι ένα εξαιρετικό κόλπο για όσους εκπαιδεύουν κουνέλι για πρώτη φορά.
Η προετοιμασία: Αυτό το κόλπο μπορεί να γίνει σχεδόν οπουδήποτε, αλλά μια μικρή περιοχή συνήθως λειτουργεί καλύτερα.
Τα συνθήματα: Για αυτή την εντολή, χρησιμοποιήστε τη λέξη «πάνω» ή όποια άλλη θέλετε ως λεκτικό σύνθημα και το ένα χέρι πάνω από το κεφάλι του κουνελιού ως οπτικό σύνθημα.
Η εκπαίδευση: Ξεκινήστε κρατώντας μια λιχουδιά πάνω από το κεφάλι του κουνελιού σας και λέγοντας το ηχητικό σύνθημα που έχετε επιλέξει. Εάν αλλάξει το βάρος του για να κοιτάξει ψηλά ή σηκώσει τα μπροστινά πόδια του, κάντε κλικ και επιβραβεύστε αμέσως. Συνεχίστε να επαναλαμβάνετε αυτή τη διαδικασία και σύντομα το κουνελάκι σας θα μάθει να σηκώνεται σχεδόν αμέσως!
Με αυτό το κόλπο το κουνελάκι σας θα μάθει να ανεβαίνει πάνω σε κάτι, όπως ένα κουτί ή έναν καναπέ. Είναι ένα υπέροχο κόλπο σε συνδυασμό με το «έλα».
Η προετοιμασία: Επιλέξτε το κουτί ή το έπιπλο στο οποίο θέλετε να ανέβει το κουνελάκι σας. Τα στερεά αντικείμενα λειτουργούν καλύτερα, καθώς οτιδήποτε ασταθές θα αποθαρρύνει το κουνέλι σας να το εμπιστευτεί.
Τα συνθήματα: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λέξη «ανέβα» ως λεκτικό σύνθημα και δύο αγγίγματα στο κουτί για οπτικό σύνθημα.
Η εκπαίδευση: Για να ξεκινήσετε την προπόνηση, χρησιμοποιήστε μια λιχουδιά για να οδηγήσετε το κουνέλι σας επάνω στο κουτί. Αν πηδήξει πάνω του, κάντε κλικ και επιβραβεύστε. Στην αρχή ίσως χρειαστεί να το ανταμείψετε για κάτι πολύ μικρό, όπως το να μυρίσει το κουτί ή να βάλει τα πόδια του πάνω του. Συνεχίστε να οδηγείτε το κουνέλι σας προς το αντικείμενο, και να περιμένετε περισσότερα καθώς θα αισθάνεται πιο άνετα με την διαδικασία. Σύντομα, θα πρέπει να πηδήξει στο κουτί χωρίς κανένα δισταγμό.
Τα κουνέλια δεν είναι γνωστά για την ικανότητα εκπαίδευσής τους. Ωστόσο, αν καταβάλετε λίγη προσπάθεια και δουλέψετε με τα δυνατά σημεία του κουνελιού σας, θα δείτε να κάνει κόλπα σε χρόνο μηδέν!
Πηγή: www.hickoryridgehollands.com
Οι γάτες είναι πλάσματα της συνήθειας και συχνά στρεσάρονται με τις αλλαγές στο περιβάλλον τους. Τέτοιες αλλαγές είναι οι επισκέπτες, τα ταξίδια, οι επισκέψεις σε κτηνιατρεία και άλλα ασυνήθιστα περιστατικά στη ζωή τους. Υπάρχει τρόπος να βοηθήσουμε τη γάτα μας να ηρεμήσει και να χαλαρώσει, αλλά μπορεί να χρειαστεί χρόνος
Σε πολλές γάτες δεν αρέσει να τις κρατάνε ή να τις αγκαλιάζουν όταν είναι στρεσαρισμένες. Οι άνθρωποι, από την άλλη πλευρά, τείνουν να αγαπούν τη σωματική επαφή όταν αισθάνονται άγχος. Ωστόσο, θα χρειαστεί να κυριαρχήσουμε σε αυτό το ένστικτο όταν έχουμε να κάνουμε με μια αγχωμένη γάτα, διαφορετικά μπορεί να χειροτερέψουμε την κατάσταση.
Μένουμε κοντά στη γάτα μας όταν προσπαθούμε να την ηρεμήσουμε. Μιλάμε χαλαρά ή τραγουδάμε ένα νανούρισμα. Την χαϊδεύουμε αν φαίνεται ότι το θέλει, αλλά δεν την αρπάζουμε ούτε την αγκαλιάζουμε. Αν έρθει κοντά μας και σκαρφαλώσει από μόνη της στην αγκαλιά μας, της επιτρέπουμε να πλησιάσει όσο θέλει και την αφήνουμε να έχει τον έλεγχο.
Εάν η γάτα μας βιώνει άγχος και είναι αναστατωμένη, βεβαιωνόμαστε ότι έχει ένα μέρος να πάει που είναι άνετο και ασφαλές. Εάν είμαστε σπίτι, η κορυφή ενός ψηλού ονυχοδρόμιου είναι ένα εξαιρετικό σημείο. Στις γάτες αρέσει να είναι ψηλά , ειδικά όταν νιώθουν άγχος ή δυσφορία.
Μπορεί να είναι χρήσιμο σε ορισμένες γάτες να τις περιορίζουν σε ένα «ασφαλές δωμάτιο» όταν αντιμετωπίζουν πιο χρόνιες μορφές στρες. Μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν ευχάριστο, ήρεμο χώρο όπου θα είναι διαθέσιμα η τροφή και το νερό της γάτας μας, η τουαλέτα της, το κρεβάτι, το ονυχοδρόμιο και τα παιχνίδια της. Μπορούμε ακόμη να παίξουμε κάποια χαλαρωτική κλασική μουσική, η οποία έχει αποδειχθεί ότι ηρεμεί πολλές γάτες.
Οι γάτες απελευθερώνονται από τις αγχωτικές καταστάσεις σημαδεύοντας την περιοχή τους με μυρωδιές από τους αρωματικούς αδένες τους. Το κάνουν αυτό ξύνοντας πράγματα και τρίβοντας τα πρόσωπά τους πάνω τους. Εάν έχουμε να κάνουμε με μια αγχωμένη γάτα, ειδικά μια γάτα που προσαρμόζεται σε μια μετακόμιση ή ένα νέο κατοικίδιο ή άτομο στο σπίτι, πρέπει να έχουμε ένα ονυχοδρόμιο σε εμφανές σημείο του σπιτιού που η γάτα μας μπορεί να σημαδέψει για να νιώσει καλύτερα.
Εάν ταξιδεύουμε, φέρνουμε ένα παιχνίδι ή άλλο αντικείμενο από το σπίτι που έχει το άρωμα της γάτας μας από μια εποχή που δεν ήταν αγχωμένη ή στεναχωρημένη. Η έκθεση στις δικές της ήρεμες μυρωδιές μπορεί να τη βοηθήσει να νιώσει καλύτερα.
Αυτό δεν θα λειτουργήσει εάν βρισκόμαστε στη μέση μιας οξείας στρεσογόνας κατάστασης, αλλά εάν έχουμε να κάνουμε με ένα γατάκι που εμφανίζει σημάδια χρόνιου στρες, το διαδραστικό παιχνίδι με ένα παιχνίδι με ραβδί τακτικά μπορεί να βοηθήσει τη γάτα μας να ξεθυμάνει.
Το διαδραστικό παιχνίδι επιτρέπει στις γάτες να συμπεριφέρονται σαν τα αρπακτικά που είναι, και αυτό είναι καταπραϋντικό για αυτές. Βοηθά επίσης εμάς και τη γάτα μας να δεθούμε περισσότερο, κάτι που είναι άλλο ένα πράγμα που ανακουφίζει από το άγχος και τους δύο μας.
Υπάρχουν ειδικά προϊόντα που έχουν κατασκευαστεί για να μιμούνται τις ηρεμιστικές φερομόνες που έχουν οι γάτες στους αρωματικούς αδένες του προσώπου τους. Η χρήση τους μπορεί να βοηθήσει γάτες με οξύ και χρόνιο στρες. Για παράδειγμα, μπορούμε να ψεκάσουμε τον μεταφορέα της γάτας μας πριν τη βάλουμε μέσα για να τη μεταφέρουμε στον κτηνίατρο.
Πηγή: www.cathealth.com
Το να εκπαιδεύσουμε τη γάτα μας να χρησιμοποιεί ένα ονυχοδρόμιο είναι ένα απαραίτητο και σημαντικό βήμα όταν είμαστε αντιμέτωποι με το ζήτημα "Πώς να σταματήσω τη γάτα μου από το να ξύνει τα έπιπλα;". Πρώτον, είναι σημαντικό να επιλέξουμε την κατάλληλη θέση για το ονυχοδρόμιο της γάτας μας. Είναι πολύ πιο εύκολο να κάνουμε τη γάτα μας να χρησιμοποιήσει το ονυχοδρόμιο αν αφιερώσουμε χρόνο ώστε να επιλέξουμε κάποιο που να κάνει τη γατούλα μας να νιώσει μια φυσική έλξη προς αυτό. Μόλις το κάνουμε αυτό, χρησιμοποιούμε τις παρακάτω συμβουλές για να εκπαιδεύσουμε τη γάτα μας να χρησιμοποιεί το ονυχοδρόμιο και να σταματήσει να ξύνει τα έπιπλα ή τα χαλιά μας.
Βρίσκουμε το κατάλληλο μέρος για να τοποθετήσουμε το ονυχοδρόμιο της γάτας μας
Ένα κρίσιμο βήμα για να διασφαλίσουμε ότι η γάτα μας θα χρησιμοποιήσει το νέο της ονυχοδρόμιο είναι να βεβαιωθούμε ότι έχουμε επιλέξει την κατάλληλη περιοχή στο σπίτι για να το τοποθετήσουμε. Για τη σωστή τοποθέτηση του ονυχοδρόμιου στο χώρο πρέπει να γνωρίζουμε τη φυσιολογική συμπεριφορά της γάτας μας όταν ακονίζει τα νύχια της. Παρόλο που εμείς μπορεί να έχουμε προτιμήσεις για το πού θα θέλαμε να βρίσκεται το ονυχοδρόμιο της γάτας μας, συνήθως σε γωνίες και μέρη που δεν είναι στη μέση του χώρου, ωστόσο αυτά δεν είναι πάντα τα καλύτερα σημεία στα μάτια των φίλων μας. Όταν εξετάζουμε το θέμα από τη δική τους σκοπιά, είναι πιο εύκολο να καταλάβουμε το γιατί.
Υπάρχουν κάποιοι βαθιά ριζωμένοι λόγοι για τη συμπεριφορά της γάτας όσον αφορά το ακόνισμα των νυχιών:
Ένα κριτήριο για να επιλέξουμε το χώρο τοποθέτησης του ονυχοδρόμιου, είναι ότι οι γάτες ξύνουν τα νύχια τους για να επικοινωνήσουν με άλλες γάτες οριοθετώντας την περιοχή τους. Τα οπτικά σημάδια από γρατζουνιές σε αντικείμενα, καθώς και οι μυρωδιές που εναποτίθενται σε αυτά από τους αδένες που υπάρχουν στα πόδια της γάτας, αποτελούν και τα δύο μηνύματα τα οποία αναγνωρίζονται εύκολα από άλλες γάτες. Έχοντας αυτό κατά νου, είναι προφανές ότι η γάτα μας δεν θα έβρισκε μια γωνία ή μια δυσδιάκριτη περιοχή για να αφήσει τέτοιου είδους μηνύματα. Αντιθέτως, θα προτιμήσει μια περίοπτη περιοχή του σπιτιού. Επιλέγουμε τους πιο κοινόχρηστους χώρους του σπιτιού και ακάλυπτους χώρους στα δωμάτια για να τις ικανοποιήσουμε. Αλλά δεν απελπιζόμαστε. Μόλις η γάτα μας αρχίσει να χρησιμοποιεί το ονυχοδρόμιό της και να το επιλέγει για να ακονίσει τα νύχια της, μπορεί να μετακινηθεί (αργά, σε διάστημα εβδομάδων) σε ένα άλλο σημείο που ταιριάζει καλύτερα με τη διακόσμηση του σπιτιού μας.
Ένας άλλος λόγος που ακονίζουν τα νύχια τους οι γάτες είναι για να τεντώνουν τους μύες του σώματός τους, ειδικά τους ώμους, καθώς επίσης τα πόδια και τα δάχτυλά τους. Τους αρέσει να το κάνουν αυτό όταν ξυπνούν, καθιστώντας έτσι την περιοχή γύρω από τα αγαπημένα τους σημεία ύπνου εξαιρετική επιλογή για να τοποθετηθεί ένα ονυχοδρόμιο.
Εάν η γάτα μας γρατζουνάει σε μια συγκεκριμένη περιοχή του χαλιού, αυτό μπορεί επίσης να είναι ένα καλό σημείο για να τοποθετήσουμε το ονυχοδρόμιο της γάτας μας. Γνωρίζουμε ήδη ότι της αρέσει αυτή η περιοχή και μπορεί να τη βοηθήσει να καταλάβει ότι θέλουμε να χρησιμοποιήσει το ονυχοδρόμιο αντί για το χαλί.
Εάν η γάτα μας ξύνει τα μπράτσα του καναπέ μας ή τα πλαϊνά άλλων επίπλων, μπορούμε να την αποθαρρύνουμε τοποθετώντας μια βαριά κουβέρτα, τυλιγμένη καλά, ώστε να μην μπορεί να μπει από κάτω. Στη συνέχεια, τοποθετούμε το ονυχοδρόμιο ακριβώς μπροστά από το αντικείμενο που έξυνε προηγουμένως. Μόλις αφήσει τα έπιπλα και χρησιμοποιήσει το ονυχοδρόμιο για μία - δύο εβδομάδες, μπορούμε να αρχίσουμε να μετακινούμε το ονυχοδρόμιο στο σημείο που προτιμάμε, με ρυθμό περίπου 2,5cm την ημέρα.
Μια τελευταία σημείωση σχετικά με την τοποθέτηση του ονυχοδρομίου: Η τοποθέτηση πολλαπλών ονυχοδρομίων σε διαφορετικούς χώρους του σπιτιού μας αυξάνει την πιθανότητα να μην ασχοληθεί η γάτα μας με τα έπιπλα και τα χαλιά μας. Εάν η γάτα μας χρησιμοποιεί ήδη ένα ακατάλληλο αντικείμενο ή μέρος για να ακονίσει τα νύχια της, το ελέγχουμε για να καταλάβουμε τα σημεία που επιλέγει ο μικρός μας φίλος. Είναι οι γρατσουνιές ψηλά ή χαμηλά, σε κάθετη ή οριζόντια επιφάνεια, σε γωνία ή κάτω από ένα κρεβάτι; Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα δεδομένα για να μας βοηθήσουν να επιλέξουμε τον τύπο και τις περιοχές τοποθέτησης των ονυχοδρομίων. Στις γάτες αρέσει να ξύνουν τα νύχια τους σε κάθετες, οριζόντιες επιφάνειες και επιφάνειες υπό γωνία. Μερικές φορές τους αρέσει να βρίσκουν μέρη σε ειδικούς χώρους όπως κάτω από το κρεβάτι ή στην ντουλάπα.
Ενισχύοντας το ενδιαφέρον για το ονυχοδρόμιο
Εάν η γάτα μας δεν χρησιμοποιήσει αμέσως το νέο της ονυχοδρόμιο ή δείχνει μόνο ήπιο ενδιαφέρον για αυτό, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Μερικές φορές ίσως χρειάζεται να τις καλοπιάσουμε για να αντιληφθούν ότι τους έχουμε δώσει την καλύτερη επιφάνεια που θα μπορούσαν να έχουν για να ακονίζουν τα νύχια τους. Παρακάτω ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να προσελκύσουμε τη γάτα μας στη νέα θέση όπου βρίσκετε το ονυχοδρόμιο και να την εκπαιδεύσουμε να το χρησιμοποιεί.
Catnip: Τα μικρά γατάκια και μερικές γάτες δεν δείχνουν ενδιαφέρον για το catnip, αλλά υπάρχουν πολλές γάτες που τρελαίνονται για αυτό. Εάν έχουμε μία τέτοια γάτα, πασπαλίζουμε λίγο catnip στη βάση και στο επάνω μέρος του ονυχοδρομίου της. Όταν η γάτα μας το γλείφει, συνήθως αρχίζει να κάνει την κίνηση με τα πόδια της σαν να ζυμώνει. Αυτό θα της επιτρέψει να ανακαλύψει ότι είναι μια μεγάλη επιφάνεια που μπορεί να ακονίζει τα νύχια της, έτσι θα το θυμάται και θα το χρησιμοποιήσει στο έπακρο αργότερα.
Παιχνίδι: Μπορούμε να βοηθήσουμε τη γάτα μας να μάθει ότι το νέο της ονυχοδρόμιο είναι καταπληκτικό παίζοντας μαζί της γύρω από αυτό αλλά και πάνω του. Ένας πολύ καλός τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι με ένα παιχνίδι για γάτες τύπου ραβδιού. Με αυτό, μπορούμε να ενθαρρύνουμε τη γάτα μας να σηκωθεί ψηλά και να τοποθετήσει τα πόδια της στο στύλο του ονυχοδρομίου, καθώς πλησιάζει για να πιάσει το παιχνίδι. Μπορούμε επίσης να δοκιμάσουμε να τοποθετήσουμε το αγαπημένο παιχνίδι της πάνω στο ονυχοδρόμιο για να την ενθαρρύνουμε να σκαρφαλώσει για να το πάρει. Έτσι, θα διαπιστώσει ότι της αρέσει να γρατζουνάει σε αυτή τη θέση.
Δοκιμάζουμε να βάλουμε το ονυχοδρόμιο στο πλάι. Αν έχουμε μια γάτα που δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ ονυχοδρόμιο, μπορεί να βοηθήσει να το τοποθετήσουμε πρώτα στο πλάι. Χρησιμοποιούμε τις παραπάνω μεθόδους όπως το catnip και το παιχνίδι γύρω και πάνω στο στύλο, ειδικά με ραβδόμορφα παιχνίδια.
Όσο περισσότερες γάτες έχουμε, τόσο περισσότερα ονυχοδρόμια θα χρειαστούμε. Ενθαρρύνουμε τις γάτες μας να παίζουν μεταξύ τους, πάνω και κοντά σε αυτά , πετώντας μικρά παιχνίδια και μπάλες γύρω τους.
Λιχουδιές: Μερικές γάτες λατρεύουν τις λιχουδιές, γι' αυτό φροντίζουμε να έχουμε μερικές στην τσέπη μας, ενώ τους δείχνουμε το ονυχοδρόμιο. Αρχικά, μπορούμε να δώσουμε μια λιχουδιά αν η γάτα μας μυρίσει το ονυχοδρόμιο. Καθώς εξοικειώνεται περισσότερο, δίνουμε μια λιχουδιά όταν τοποθετεί τα πόδια της πάνω του. Μπορούμε επίσης να δοκιμάσουμε να βάλουμε μερικές λιχουδιές στην κορυφή του ονυχοδρομίου. Αυτό θα την ενθαρρύνει να σκαρφαλώσει στο στύλο για να πάρει τις λιχουδιές. Οι λιχουδιές θα κάνουν το ονυχοδρόμιο μια πολύ θετική εμπειρία για τη γάτα μας.
Μαζί με τις προσπάθειές μας να αυξήσουμε το ενδιαφέρον της γάτας μας για το ονυχοδρόμιό της, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα απωθητικό προϊόν μερικές φορές την ημέρα σε οποιοδήποτε οικιακό αντικείμενο η γάτα μας ακονίζει τα νύχια της. Χρησιμοποιώντας και τις δύο μεθόδους ταυτόχρονα, η γάτα μας όχι μόνο θα καταλάβει ότι θέλουμε να χρησιμοποιήσει το ονυχοδρόμιο, αλλά και ότι δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσει τα έπιπλα.
Ένα πράγμα που συνήθως ΔΕΝ λειτουργεί όταν προσπαθούμε να προσελκύσουμε μια γάτα σε ένα νέο ονυχοδρόμιο είναι να πιάσουμε τα πόδια της και να τα τοποθετήσουμε στο στύλο. Ως γνωστόν, στις γάτες αρέσει τα πράγματα να είναι δική τους ιδέα, επομένως ο χειρισμός των ποδιών τους δεν είναι καλή ιδέα, καθώς θα επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα και θα απομακρύνει το μικρό μας φίλο από το ονυχοδρόμιο . Μια εξαίρεση σε αυτό μπορεί να είναι ένα πολύ νεαρό γατάκι. Συχνά μπορεί να τους δείξουμε πώς να χρησιμοποιούν ένα ονυχοδρόμιο με αυτόν τον τρόπο, ειδικά αν δεν έχουμε μια μεγαλύτερη γάτα στο σπίτι για να της το δείξει. Το παιχνίδι, όπως περιγράφεται παραπάνω, τείνει επίσης να λειτουργεί εξαιρετικά με τα γατάκια.
Οι αρνητικές μέθοδοι εκπαίδευσης συνήθως αποτυγχάνουν
Υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις όσον αφορά την εκπαίδευση των γατών που ενθαρρύνουν τις αρνητικές συνέπειες σε περίπτωση εμφάνισης μιας ανεπιθύμητης συμπεριφοράς, με στόχο την αποτροπή της στο μέλλον. Αυτές περιλαμβάνουν το να βρέχουμε τη γάτα μας στο πρόσωπο με νερό, να κάνουμε δυνατούς θορύβους με κέρματα σε ένα κουτί, να χρησιμοποιούμε ποντικοπαγίδες για να τρομάξουμε ή να τραυματίσουμε μια γάτα, να φωνάζουμε και οποιεσδήποτε άλλες παρόμοιες στρατηγικές. Αυτές οι πρακτικές που έχουν αρνητικό χαρακτήρα με σκοπό την τιμωρία συνήθως δεν λειτουργούν στις γάτες και, ακόμη χειρότερα, μπορεί να αποτύχουν εντελώς ή να προκαλέσουν τραυματισμό στο ζώο, γι’ αυτό και αντενδείκνυνται. Πολλές γάτες αγχώνονται από τέτοια περιστατικά και, όταν συμβεί αυτό, θα αντιδράσουν με συμπεριφορές που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θεωρούν αποδεκτές. Μπορεί να ουρούν ή να αφοδεύουν έξω από την αμμολεκάνη, στα χαλιά ή σε προσωπικά μας αντικείμενα. Μπορεί να ξύνουν τα νύχια τους και σε άλλα αντικείμενα στο σπίτι. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να κρυφτούν ή να αρνηθούν να φάνε. Επικεντρωνόμαστε στη θετική επιβράβευση της συμπεριφοράς που θέλουμε να δούμε από τη γάτα μας (χρησιμοποιώντας το ονυχοδρόμιό της) αντί να ενισχύσουμε αρνητικά τη συμπεριφορά που δεν θέλουμε.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Εάν έχουμε ακολουθήσει όλα τα παραπάνω βήματα για να εκπαιδεύσουμε τη γάτα μας, ώστε να χρησιμοποιήσει το νέο της ονυχοδρόμιο και απλά δεν φαίνεται να την ενδιαφέρει, δοκιμάζουμε να το μετακινήσουμε σε άλλη περιοχή προτού τα παρατήσουμε. Ένα ωραίο σημείο μπροστά από ένα παράθυρο είναι συχνά μια καλή ιδέα και, αν υπάρχουν πουλιά ή άλλα άγρια ζώα γύρω από το σπίτι για να παρατηρήσει η γάτα μας, ο ενθουσιασμός συχνά την οδηγεί στο να ακονίσει τα νύχια της.
Με λίγη σκέψη, χρόνο και επαίνους, η γάτα μας θα αγνοεί τα έπιπλα και τα χαλιά μας για χάρη του νέου της ονυχοδρομίου.
Πηγή: www.purrfectpost.com
Πριν από λίγες μέρες αποκτήσαμε το νέο μας κουτάβι και θέλουμε να βγάλουμε τον μικρό μας φίλο για να τον καμαρώσει η γειτονιά. Δεν είναι και τίποτα το ιδιαίτερο, σωστά; Απλά πρέπει να πάρουμε ένα λουρί και ένα κολάρο και να βγούμε από την πόρτα με αυτόν να μας καθοδηγεί.
Μη βιάζεστε, όχι και τόσο γρήγορα!
Αν και είναι αλήθεια ότι μπορούμε να αρχίσουμε να εκπαιδεύουμε το κουτάβι μας να περπατάει μαζί μας και να υπακούει στις εντολές μας από πολύ νωρίς, ωστόσο δεν είναι καλή ιδέα να βγούμε εκτός σπιτιού από τόσο νωρίς. Οι κτηνίατροι συνιστούν να κρατάμε το κουτάβι μας μακριά από πάρκα σκύλων και να αποφεύγουμε να περπατάμε έξω μέχρι να κάνει όλους τους απαραίτητους εμβολιασμούς του.
Δεν μπορούμε να κάνουμε το εμβόλιο της λύσσας έως ότου το κουτάβι μας γίνει τουλάχιστον τριών μηνών και δεν μπορεί να ολοκληρωθεί το βασικό εμβολιακό πρόγραμμα πριν την ηλικία των 16 εβδομάδων, όπου τότε - ή λίγο αργότερα γίνεται το τελευταίο αναμνηστικό εμβόλιο του αρχικού εμβολιακού κύκλου ως κουτάβι, ανάλογα με το πότε θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία του εμβολιασμού. Ήδη μιλάμε για τέσσερις ή περισσότερους μήνες, που είναι αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για έναν αναπτυσσόμενο σκύλο που μένει στο σπίτι και έχει συσσωρευμένη ενέργεια, ώστε να αναπτύξει κακές συνήθειες.
Αλλά δεν χρειάζεται να περιμένουμε να συμβεί αυτό. Παρακάτω υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να αρχίσουμε να εκπαιδεύουμε τον σκύλο μας για τη βόλτα, ενώ είμαστε ακόμα μέσα στο σπίτι.
Τον εξοικειώνουμε με το κολάρο και το λουρί
Ήδη από όταν το κουτάβι μας είναι μόλις μερικών εβδομάδων, μπορούμε να το εξοικειώσουμε με το κολάρο και το λουρί του. Περιμένουμε μέχρι να κάνει κάτι θετικό, όπως να φάει, να παίξει ή όταν το χαϊδεύουμε και τότε του φοράμε το κολάρο και το λουρί. Η ιδέα είναι ότι πρέπει να συνηθίσει να τα φοράει, αλλά και να τα συνδέσει με θετικά συναισθήματα. Εάν ο σκύλος μας παλεύει με το λουρί ή το κολάρο, δοκιμάζουμε να χρησιμοποιήσουμε λιχουδιές ή παιχνίδια για να τον κάνουμε να νιώσει πιο άνετα.
Πηγαίνετε για μια βόλτα… μέσα στο σπίτι
Το ότι δεν θέλουμε να ρισκάρουμε να κυκλοφορήσουμε το κουτάβι μας στη γειτονιά δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε και να περπατήσουμε μέσα στο σπίτι. Του βάζουμε το λουρί και το καθοδηγούμε μέσα στο σπίτι, ώστε να συνηθίσει ότι εμείς είμαστε αυτοί που το καθοδηγούμε. Εάν υπάρχει αυλή, μπορούμε να την αξιοποιήσουμε ως άλλη μια ευκαιρία για εκπαίδευση με το λουρί, πηγαίνοντας το κουτάβι μας στο σημείο όπου θέλουμε να πάει, αντί να το αφήσουμε να τρέχει στην αυλή.
Βοηθάμε το κουτάβι μας να μάθει να μας ακολουθεί
Σε ιδανικές συνθήκες, θέλουμε να καθοδηγούμε τον σκύλο μας όταν περπατάμε εμείς- όχι το αντίστροφο. Αλλά αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο να γίνει με έναν μεγάλο ενήλικο σκύλο από ότι με ένα μικροσκοπικό κουτάβι, επομένως δεν υπάρχει καλύτερος χρόνος για εκπαίδευση από τώρα που είναι ακόμα μικρό. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να του φορέσουμε το λουρί του και να περπατήσουμε μερικά βήματα. Όταν αναπόφευκτα αρχίσει να τραβάει, θα πρέπει να γυρίσουμε και να περπατήσουμε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Θα σταματάμε και θα ξεκινάμε πολύ στην αρχή, αλλά τελικά θα το μάθει. Μπορούμε να ενισχύσουμε αυτή τη μάθηση επιβραβεύοντάς τον με επαίνους, χάδια ή λιχουδιές, όταν δείχνει να ακολουθεί σωστά τη διαδικασία.
Πρακτική Εκπαίδευση Υπακοής
Όταν ο σκύλος μας είναι έτοιμος να βγει βόλτα, μεταξύ 4 και 6 μηνών, είναι επίσης μια καλή ευκαιρία για να ξεκιν