Ενημερώσεις & Νομοθεσίες (10410:Τηλεφωνική Γραμμή Για Καταγγελίες Κακοποίησης Ζώων)

Η ΕΛ.ΑΣ. στο πλαίσιο εφαρμογής του νόμου για την προστασία των ζώων έθεσε σε πλήρη λειτουργία τον πενταψήφιο αριθμό 10410. Εκεί θα μπορούν οι πολίτες να καταγγέλλουν τυχόν κακοποιήσεις ζώων και γενικότερα θέματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και την προστασία τους.
Οι πολίτες μπορούν να καλούν στο 10410, καθημερινά από τις 07:00 έως τις 23:00 και να επικοινωνούν άμεσα με το Τμήμα Προστασίας Ζώων της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.
Αμέσως μετά την καταγγελία, θα γίνεται η διερεύνηση του περιστατικού. Η επίσημη ανακοίνωση της δημιουργίας του τηλεφωνικού κέντρου για την καταγραφή καταγγελιών κακοποίησης ζώων, γεννά ελπίδα, ενώ αμέσως μετά την καταγγελία θα γίνεται η διερεύνηση του περιστατικού.

Οι αστυνομικοί που θα καταγράφουν τις καταγγελίες, θα έχουν έδρα στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας στην Κατεχάκη και θα ενημερώνουν άμεσα το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής που έχει συμβεί το καταγγελλόμενο περιστατικό. Από εκεί θα ξεκινά η διερεύνηση, ενώ με αυτό τον τρόπο οι πολίτες θα μπορούν άμεσα να αναφέρουν κάθε περιστατικό κακοποίησης ζώου, χωρίς να χρειάζεται η φυσική τους παρουσία στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους.
Σε ανακοίνωση της, η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς τονίζει ότι το βήμα αυτό είναι σημαντικό για τη χώρα, αλλά δεν αναμένεται να λύσει το τεράστιο πρόβλημα που προκύπτει από την κακοποίηση ζώων. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται πως η γραμμή είναι ένα ακόμα εργαλείο για παροχή πληροφοριών σχετικά με την κακοποίηση ζώων και ζητάει να αποφεύγονται οι ανώνυμες καταγγελίες γιατί με αυτό τον τρόπο οι υποθέσεις δεν θα μπορούν να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, αφού δεν θα υπάρχουν μάρτυρες.
Ειδικότερα, αναφέρει πως «η ύπαρξη γραμμής δεν σημαίνει μετάθεση ευθύνης, το χειρότερο θα ήταν ο καθένας να κάνει ανώνυμα τηλεφωνήματα και να μην δίνει τα στοιχεία του. Οι υποθέσεις αυτές πιθανότατα δεν θα φθάσουν σε δίκη».
Η γραμμή ανοίχτηκε με βάση την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων (4/10/2022), μία ημέρα που θα έπρεπε να λειτουργεί ως ημέρα υπενθύμισης, για όλα τα ζώα που είναι αδέσποτα (ας μην ξεχνάμε ότι ο αριθμός των αδέσποτων στη χώρα μας είναι εξαιρετικά μεγάλος), για ζώα που ζουν σε αντίξοες συνθήκες, που έχουν υποστεί κακοποίηση, που χρειάζονται τη βοήθεια όλων μας. Ωστόσο, η μέρα αυτή δεν είναι αρκετή, καθώς αυτό το θέμα θα έπρεπε να υπενθυμίζεται όλο τον χρόνο με κάθε περιστατικό και αφορμή.
Η προστασία των ζώων αποτελεί ζήτημα παιδείας και πολιτισμού και το 10410 αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την προστασία των ζωών.

Πηγές:

www.jenny.gr

www.lifo.gr

 

Ενημερώσεις & Νομοθεσίες (4/10 Παγκόσμια Ημέρα Των Ζώων)

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων,  διεθνής ημέρα δράσης για τα δικαιώματα των ζώων και την καλή διαβίωση. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 ΟκτωβρίουΗμέρα του Φραγκίσκου της Ασίζης, προστάτης άγιος των ζώων.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1931 σ' ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.

Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδή συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.

Η Αποστολή της συγκεκριμένης μέρας είναι η βελτίωση της κατάστασης των ζώων ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για καλύτερα πρότυπα ευζωίας ανά την υφήλιο.

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων δημιουργεί ενωτικούς δεσμούς στα διάφορα κινήματα που στόχο έχουν την καλή μεταχείριση των ζώων, κινητοποιώντας έτσι μια παγκόσμια δύναμη ώστε ο κόσμος να γίνει  ένα καλύτερο μέρος για όλα τα ζώα.

Γιορτάζεται με διάφορους τρόπους σε κάθε χώρα, ανεξαρτήτου εθνικότητας, θρησκείας, πίστης ή πολιτικής ιδεολογίας.

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Μόνο με την κατάλληλη εκπαίδευση και την ανάλογη ευαισθητοποίηση θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου τα ζώα θα αναγνωρίζονται ως όντα που αισθάνονται και θα δίνεται πάντα η πλήρης προσοχή στην ευημερία τους .


Πηγή: www.sansimera.gr

Πηγή: www.worldanimalday.org.uk

 

Ενημερώσεις & Νομοθεσίες (4/4 Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων)

Η Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010 για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας. Οι φιλοζωικές οργανώσεις καλούν τον καθένα μας να υιοθετήσει ένα ζώο ή να συνδράμει προγράμματα και καμπάνιες για την προστασία τους.

Η 4η Απριλίου επιλέχθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων για τρεις λόγους:

  • Χρονικά είναι ακριβώς στο μέσο της 4ης Οκτωβρίου, που γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων
  • Είναι ευκολομνημόνευτη ημερομηνία (4/4)
  • Δεν υπάρχει κάποια άλλη άξια λόγου εορτή την ημέρα αυτή

Πηγή: www.sansimera.gr

Ενημερώσεις & Νομοθεσίες (Νομοθεσία 4235/2014)

O νόμος ορίζει ως κηδεμόνα και οικονομικά υπεύθυνο για τα αδέσποτα ζώα ενός δήμου τον ίδιο τον δήμο. Κάθε δήμος πρέπει να ορίζει πενταμελή επιτροπή διαχείρισης αδέσποτων, συνεργείο περισυλλογής αδέσποτων και σύμβαση με κτηνίατρο για παροχή υπηρεσιών (άρθρο 9 του ν. 4039/2012). Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον δήμο όπου βρήκατε το τραυματισμένο αδέσποτο ζωάκι. Ο νόμος επίσης ορίζει ότι οι μοναδικοί υπεύθυνοι να περισυλλέγουν και να περιθάλπουν αδέσποτα ζώα είναι οι εργαζόμενοι του αντίστοιχου τμήματος του δήμου και ο συμβεβλημένος  κτηνίατρος, αντίστοιχα.

Σε περίπτωση που βρείτε κάποιο ζωάκι σε κίνδυνο θα πρέπει να απευθυνθείτε στον δήμο της περιοχής όπου βρέθηκε. Εκεί θα ζητήσετε την δωρεάν περισυλλογή και περίθαλψη του. Αν η κατάσταση του ζώου είναι κρίσιμη και έχει κλείσει ο δήμος ή ο συμβεβλημένος κτηνίατρος, τότε θα απευθυνθείτε σε κοντινό ιδιώτη κτηνίατρο ή κλινική ώστε να το μεταφέρετε και να δοθούν οι πρώτες βοήθειες με δικά σας έξοδα. Τα έξοδα αυτά μπορείτε μετά να τα απαιτήσετε από τον αρμόδιο δήμο.

Πηγή: www.odigostoupoliti.eu

Ενημερώσεις & Νομοθεσίες (Νομοθεσία 4830/2021 - Πρόγραμμα ΑΡΓΟΣ)

 

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 169/Α/18-9-2021 ο νόμος 4830/2021 με τίτλο «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα “ΆΡΓΟΣ”» με τις διατάξεις του οποίου, οι ιδιοκτήτες σκύλου ή γάτας υποχρεούνται είτε να στειρώσουν το ζώο τους είτε να αποστείλουν έναντι παραβόλου 150 ευρώ, δείγμα γενετικού υλικού στο υπό ίδρυση Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων.

Ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να στειρώσει το ζώο συντροφιάς του εντός έξι μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου έτους. H εν λόγω προθεσμία μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για ζώα για τα οποία έχει αποσταλεί δείγμα γενετικού υλικού (DNA) τους στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς.

Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν συμμορφωθεί με τα ανωτέρω, θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ και θα χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση ή την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του ζώου. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, θα επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.

Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ή για αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η.3.2022, ενώ τα πρόστιμα για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης θα επιβάλλονται από την 1η.9.2022.
Η συλλογή δείγματος γενετικού υλικού και η αποστολή του στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού θα γίνονται αποκλειστικά από κτηνίατρο, μέλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου. Για τη λήψη, καταχώρηση και διατήρηση του γενετικού υλικού για τουλάχιστον 12 χρόνια υποβάλλεται εφάπαξ από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 150 ευρώ για κάθε ζώο συντροφιάς.

Στο νόμο επισημαίνεται ότι κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για τους σκύλους εργασίας των ενόπλων δυνάμεων.

Πηγή: www.e-nomothesia.gr

expand_less