Νομοθεσία ζώων συντροφιάς, κατοικίδιων και αδέσποτων (4235/2014)

Βρήκα ένα αδέσποτο ζώο. Τι κάνω;

 

 

O νόμος ορίζει ως κηδεμόνα και οικονομικά υπεύθυνο για τα αδέσποτα ζώα ενός δήμου τον ίδιο τον δήμο. Κάθε δήμος πρέπει να ορίζει πενταμελή επιτροπή διαχείρισης αδέσποτων, συνεργείο περισυλλογής αδέσποτων και σύμβαση με κτηνίατρο για παροχή υπηρεσιών (άρθρο 9 του ν. 4039/2012). Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον δήμο όπου βρήκατε το τραυματισμένο αδέσποτο ζωάκι. Ο νόμος επίσης ορίζει ότι οι μοναδικοί υπεύθυνοι να περισυλλέγουν και να περιθάλπουν αδέσποτα ζώα είναι οι εργαζόμενοι του αντίστοιχου τμήματος του δήμου και ο συμβεβλημένος  κτηνίατρος, αντίστοιχα.

 

 Σε περίπτωση που βρείτε κάποιο ζωάκι σε κίνδυνο θα πρέπει να απευθυνθείτε στον δήμο της περιοχής όπου βρέθηκε. Εκεί θα ζητήσετε την δωρεάν περισυλλογή και περίθαλψη του. Αν η κατάσταση του ζώου είναι κρίσιμη και έχει κλείσει ο δήμος ή ο συμβεβλημένος κτηνίατρος, τότε θα απευθυνθείτε σε κοντινό ιδιώτη κτηνίατρο ή κλινική ώστε να το μεταφέρετε και να δοθούν οι πρώτες βοήθειες με δικά σας έξοδα. Τα έξοδα αυτά μπορείτε μετά να τα απαιτήσετε από τον αρμόδιο δήμο.

 

Πηγή: www.odigostoupoliti.eu

Πώς να εκπαιδεύσετε το γατάκι σας να χρησιμοποιεί το ονυχοδρόμιο

Πώς να εκπαιδεύσετε το γατάκι σας να χρησιμοποιεί το ονυχοδρόμιο

 

 

 

Το να εκπαιδεύσουμε τη γάτα μας να χρησιμοποιεί ένα ονυχοδρόμιο είναι ένα απαραίτητο και σημαντικό βήμα όταν είμαστε αντιμέτωποι με το ζήτημα  "Πώς να σταματήσω τη γάτα μου από το να ξύνει τα έπιπλα;". Πρώτον, είναι σημαντικό να επιλέξουμε την κατάλληλη  θέση για το ονυχοδρόμιο της γάτας μας. Είναι πολύ πιο εύκολο να κάνουμε τη γάτα μας να χρησιμοποιήσει το ονυχοδρόμιο αν αφιερώσουμε χρόνο ώστε να επιλέξουμε κάποιο που να κάνει τη γατούλα μας να νιώσει μια φυσική έλξη προς αυτό. Μόλις το κάνουμε αυτό, χρησιμοποιούμε τις παρακάτω συμβουλές για να εκπαιδεύσουμε τη γάτα μας να χρησιμοποιεί το ονυχοδρόμιο και να σταματήσει να ξύνει τα έπιπλα ή τα χαλιά μας.

 

Βρίσκουμε το κατάλληλο  μέρος για να τοποθετήσουμε το ονυχοδρόμιο της γάτας μας

Ένα κρίσιμο βήμα για να διασφαλίσουμε ότι η γάτα μας θα χρησιμοποιήσει  το νέο της ονυχοδρόμιο είναι να βεβαιωθούμε ότι έχουμε επιλέξει την κατάλληλη  περιοχή στο σπίτι για να το τοποθετήσουμε. Για τη σωστή τοποθέτηση του ονυχοδρόμιου στο χώρο πρέπει να γνωρίζουμε  τη φυσιολογική συμπεριφορά της γάτας  μας όταν ακονίζει τα νύχια της. Παρόλο που εμείς μπορεί να έχουμε προτιμήσεις για το πού θα θέλαμε να βρίσκεται το ονυχοδρόμιο της γάτας μας, συνήθως σε γωνίες και μέρη που δεν είναι στη μέση του χώρου, ωστόσο αυτά δεν είναι πάντα τα καλύτερα σημεία στα μάτια των φίλων μας. Όταν εξετάζουμε το θέμα από τη δική τους σκοπιά, είναι πιο εύκολο να καταλάβουμε το γιατί.

 

Υπάρχουν κάποιοι βαθιά ριζωμένοι λόγοι για τη συμπεριφορά της γάτας όσον αφορά το ακόνισμα των νυχιών:

Ένα κριτήριο για να επιλέξουμε το χώρο τοποθέτησης του ονυχοδρόμιου, είναι ότι οι γάτες ξύνουν τα νύχια τους για να επικοινωνήσουν με άλλες γάτες οριοθετώντας την περιοχή τους. Τα οπτικά σημάδια από γρατζουνιές σε αντικείμενα, καθώς και οι μυρωδιές που εναποτίθενται σε αυτά από τους αδένες που υπάρχουν στα πόδια της γάτας, αποτελούν και τα δύο μηνύματα τα οποία αναγνωρίζονται εύκολα από άλλες γάτες. Έχοντας αυτό κατά νου, είναι προφανές ότι η γάτα μας δεν θα έβρισκε μια γωνία ή μια δυσδιάκριτη περιοχή για να αφήσει τέτοιου είδους  μηνύματα. Αντιθέτως, θα προτιμήσει μια περίοπτη περιοχή του σπιτιού. Επιλέγουμε τους πιο κοινόχρηστους χώρους του σπιτιού  και ακάλυπτους χώρους στα δωμάτια για να τις ικανοποιήσουμε. Αλλά δεν απελπιζόμαστε. Μόλις η γάτα μας αρχίσει να χρησιμοποιεί  το ονυχοδρόμιό της και να το επιλέγει για να ακονίσει τα νύχια της, μπορεί να μετακινηθεί (αργά, σε διάστημα εβδομάδων) σε ένα άλλο σημείο που ταιριάζει καλύτερα με τη διακόσμηση του σπιτιού μας.

Ένας άλλος λόγος που ακονίζουν τα νύχια τους  οι γάτες είναι για να τεντώνουν τους μύες του σώματός τους, ειδικά τους ώμους, καθώς επίσης  τα πόδια και τα δάχτυλά τους. Τους αρέσει να το κάνουν αυτό όταν ξυπνούν, καθιστώντας έτσι την περιοχή γύρω από τα αγαπημένα τους σημεία ύπνου εξαιρετική επιλογή για να τοποθετηθεί ένα ονυχοδρόμιο.

Εάν η γάτα μας γρατζουνάει σε μια συγκεκριμένη περιοχή του χαλιού, αυτό μπορεί επίσης να είναι ένα καλό σημείο για να τοποθετήσουμε το ονυχοδρόμιο της γάτας μας. Γνωρίζουμε ήδη ότι της αρέσει αυτή η περιοχή και μπορεί να τη βοηθήσει να καταλάβει ότι θέλουμε να χρησιμοποιήσει το ονυχοδρόμιο αντί για το χαλί.

Εάν η γάτα μας ξύνει τα μπράτσα του καναπέ μας ή τα πλαϊνά άλλων επίπλων, μπορούμε να την αποθαρρύνουμε τοποθετώντας μια βαριά κουβέρτα, τυλιγμένη καλά, ώστε να μην μπορεί να μπει από κάτω. Στη συνέχεια, τοποθετούμε το ονυχοδρόμιο ακριβώς μπροστά από το αντικείμενο που έξυνε προηγουμένως. Μόλις αφήσει τα έπιπλα και χρησιμοποιήσει το ονυχοδρόμιο για μία - δύο εβδομάδες, μπορούμε να αρχίσουμε να μετακινούμε το ονυχοδρόμιο στο σημείο που προτιμάμε, με ρυθμό περίπου 2,5cm την ημέρα.

Μια τελευταία σημείωση σχετικά με την τοποθέτηση του ονυχοδρομίου: Η τοποθέτηση πολλαπλών ονυχοδρομίων σε διαφορετικούς χώρους του σπιτιού μας αυξάνει την πιθανότητα να μην ασχοληθεί η γάτα μας με τα έπιπλα και τα χαλιά μας. Εάν η γάτα μας χρησιμοποιεί ήδη ένα ακατάλληλο αντικείμενο ή μέρος για να ακονίσει τα νύχια της, το ελέγχουμε για να καταλάβουμε τα σημεία που επιλέγει ο μικρός μας φίλος. Είναι οι γρατσουνιές ψηλά ή χαμηλά, σε κάθετη ή οριζόντια επιφάνεια, σε γωνία ή κάτω από ένα κρεβάτι; Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα δεδομένα για να μας βοηθήσουν να επιλέξουμε τον τύπο και τις περιοχές  τοποθέτησης των ονυχοδρομίων. Στις γάτες αρέσει να ξύνουν τα νύχια τους σε κάθετες, οριζόντιες επιφάνειες και επιφάνειες υπό γωνία. Μερικές φορές τους αρέσει να βρίσκουν μέρη σε ειδικούς χώρους όπως κάτω από το κρεβάτι ή στην ντουλάπα.

 

Ενισχύοντας το ενδιαφέρον για το ονυχοδρόμιο

Εάν η γάτα μας δεν χρησιμοποιήσει αμέσως το νέο της ονυχοδρόμιο ή δείχνει μόνο ήπιο ενδιαφέρον για αυτό, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Μερικές φορές ίσως χρειάζεται να τις καλοπιάσουμε για να αντιληφθούν  ότι τους έχουμε δώσει την καλύτερη επιφάνεια  που θα μπορούσαν να έχουν για να ακονίζουν τα νύχια τους. Παρακάτω  ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να προσελκύσουμε  τη γάτα μας στη νέα  θέση όπου βρίσκετε το ονυχοδρόμιο και να την εκπαιδεύσουμε να το χρησιμοποιεί.

Catnip: Τα μικρά γατάκια και μερικές γάτες δεν δείχνουν ενδιαφέρον  για το catnip, αλλά υπάρχουν πολλές γάτες που τρελαίνονται για αυτό. Εάν έχουμε μία τέτοια γάτα, πασπαλίζουμε λίγο catnip στη βάση και στο επάνω μέρος του ονυχοδρομίου της. Όταν η γάτα μας το γλείφει, συνήθως αρχίζει να κάνει την κίνηση με τα πόδια της σαν να ζυμώνει. Αυτό θα της επιτρέψει να ανακαλύψει ότι είναι μια μεγάλη επιφάνεια που μπορεί να ακονίζει τα νύχια της, έτσι  θα το θυμάται και θα το χρησιμοποιήσει στο έπακρο αργότερα.

Παιχνίδι: Μπορούμε να βοηθήσουμε τη γάτα μας να μάθει ότι το νέο της ονυχοδρόμιο είναι καταπληκτικό παίζοντας μαζί της γύρω από αυτό αλλά και πάνω του. Ένας πολύ καλός τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι με ένα παιχνίδι για γάτες τύπου ραβδιού. Με αυτό, μπορούμε να ενθαρρύνουμε τη γάτα μας να σηκωθεί ψηλά και να τοποθετήσει τα πόδια της στο στύλο του ονυχοδρομίου, καθώς πλησιάζει για να πιάσει  το παιχνίδι. Μπορούμε επίσης να δοκιμάσουμε να τοποθετήσουμε το αγαπημένο παιχνίδι της πάνω στο ονυχοδρόμιο για να την ενθαρρύνουμε να σκαρφαλώσει για να το πάρει. Έτσι, θα διαπιστώσει ότι της αρέσει να γρατζουνάει σε αυτή τη θέση.

Δοκιμάζουμε να βάλουμε το ονυχοδρόμιο στο πλάι. Αν έχουμε  μια γάτα που δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ ονυχοδρόμιο, μπορεί να  βοηθήσει να το τοποθετήσουμε πρώτα στο πλάι. Χρησιμοποιούμε τις παραπάνω μεθόδους όπως  το catnip και το παιχνίδι  γύρω και πάνω στο στύλο, ειδικά με ραβδόμορφα παιχνίδια.

Όσο περισσότερες γάτες έχουμε, τόσο περισσότερα ονυχοδρόμια θα χρειαστούμε. Ενθαρρύνουμε τις γάτες μας να παίζουν μεταξύ τους, πάνω και κοντά σε αυτά , πετώντας μικρά παιχνίδια και μπάλες γύρω τους.

Λιχουδιές: Μερικές γάτες λατρεύουν τις λιχουδιές, γι' αυτό φροντίζουμε να έχουμε μερικές στην τσέπη μας, ενώ τους δείχνουμε το ονυχοδρόμιο. Αρχικά, μπορούμε να δώσουμε μια λιχουδιά αν η γάτα μας μυρίσει το ονυχοδρόμιο. Καθώς εξοικειώνεται περισσότερο, δίνουμε μια λιχουδιά όταν τοποθετεί τα πόδια της πάνω του. Μπορούμε επίσης να δοκιμάσουμε να βάλουμε μερικές λιχουδιές στην κορυφή του ονυχοδρομίου. Αυτό θα την ενθαρρύνει να σκαρφαλώσει στο στύλο για να πάρει τις λιχουδιές. Οι λιχουδιές θα κάνουν το ονυχοδρόμιο μια πολύ θετική εμπειρία για τη γάτα μας.

Μαζί με τις προσπάθειές μας να αυξήσουμε το ενδιαφέρον της γάτας μας για το ονυχοδρόμιό της, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα απωθητικό προϊόν μερικές φορές την ημέρα σε οποιοδήποτε οικιακό αντικείμενο  η γάτα μας  ακονίζει τα νύχια της. Χρησιμοποιώντας και τις δύο μεθόδους ταυτόχρονα, η γάτα μας όχι μόνο θα καταλάβει ότι θέλουμε να χρησιμοποιήσει το ονυχοδρόμιο, αλλά και ότι δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσει τα έπιπλα.

Ένα πράγμα που συνήθως ΔΕΝ λειτουργεί όταν προσπαθούμε να προσελκύσουμε  μια γάτα σε ένα νέο ονυχοδρόμιο είναι να πιάσουμε τα πόδια της και να τα τοποθετήσουμε στο στύλο.  Ως γνωστόν, στις γάτες αρέσει τα πράγματα να είναι δική τους ιδέα, επομένως ο  χειρισμός των ποδιών τους δεν είναι καλή ιδέα, καθώς θα επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα και θα απομακρύνει το μικρό μας φίλο από το ονυχοδρόμιο . Μια εξαίρεση σε αυτό μπορεί να είναι ένα πολύ νεαρό γατάκι. Συχνά μπορεί να τους δείξουμε πώς να χρησιμοποιούν ένα ονυχοδρόμιο με αυτόν τον τρόπο, ειδικά αν δεν έχουμε μια μεγαλύτερη γάτα στο σπίτι για να της το δείξει. Το παιχνίδι, όπως περιγράφεται παραπάνω, τείνει επίσης να λειτουργεί εξαιρετικά με τα γατάκια.

 

Οι αρνητικές μέθοδοι εκπαίδευσης συνήθως αποτυγχάνουν

Υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις όσον αφορά  την εκπαίδευση των γατών που  ενθαρρύνουν τις αρνητικές συνέπειες  σε περίπτωση εμφάνισης μιας ανεπιθύμητης συμπεριφοράς, με στόχο  την αποτροπή  της  στο μέλλον. Αυτές  περιλαμβάνουν το να βρέχουμε τη γάτα μας στο πρόσωπο με νερό, να κάνουμε δυνατούς θορύβους με κέρματα σε ένα κουτί, να χρησιμοποιούμε ποντικοπαγίδες για να τρομάξουμε ή να τραυματίσουμε μια γάτα, να φωνάζουμε και οποιεσδήποτε άλλες παρόμοιες στρατηγικές. Αυτές οι πρακτικές που έχουν αρνητικό χαρακτήρα με σκοπό την τιμωρία συνήθως δεν λειτουργούν στις γάτες και, ακόμη χειρότερα, μπορεί να αποτύχουν εντελώς ή να προκαλέσουν τραυματισμό στο ζώο, γι’ αυτό και αντενδείκνυνται. Πολλές γάτες αγχώνονται από τέτοια περιστατικά και, όταν συμβεί αυτό, θα αντιδράσουν με συμπεριφορές που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θεωρούν  αποδεκτές. Μπορεί να ουρούν ή να αφοδεύουν έξω από την αμμολεκάνη, στα χαλιά ή σε προσωπικά μας αντικείμενα. Μπορεί να ξύνουν τα νύχια τους και σε  άλλα αντικείμενα στο σπίτι. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να κρυφτούν ή να αρνηθούν να φάνε. Επικεντρωνόμαστε στη θετική επιβράβευση της συμπεριφοράς που θέλουμε να δούμε από τη γάτα μας (χρησιμοποιώντας το ονυχοδρόμιό της) αντί να ενισχύσουμε αρνητικά τη συμπεριφορά που δεν θέλουμε.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Εάν έχουμε ακολουθήσει όλα τα παραπάνω βήματα για να εκπαιδεύσουμε τη γάτα μας, ώστε να χρησιμοποιήσει  το νέο της ονυχοδρόμιο και απλά δεν φαίνεται να την ενδιαφέρει, δοκιμάζουμε να το μετακινήσουμε σε άλλη περιοχή προτού τα παρατήσουμε. Ένα ωραίο σημείο μπροστά από ένα παράθυρο είναι συχνά μια καλή ιδέα και, αν υπάρχουν πουλιά ή άλλα  άγρια ζώα  γύρω από το σπίτι  για να παρατηρήσει η γάτα μας, ο ενθουσιασμός συχνά την οδηγεί στο να ακονίσει τα νύχια της.

Με λίγη σκέψη, χρόνο και επαίνους, η γάτα μας θα αγνοεί τα έπιπλα και τα χαλιά μας για χάρη του νέου της ονυχοδρομίου.

 

Πηγή: www.purrfectpost.com

9 απίστευτα χαρακτηριστικά για τα κουνελάκια

9  απίστευτα χαρακτηριστικά  που έχουν τα κουνελάκια και θα σας καταπλήξουν!

 

 

 

Φυσικά τα κουνέλια είναι χαριτωμένα και χνουδωτά, αλλά όπως πολλοί λάτρεις των κουνελιών θα γνωρίζουν, υπάρχουν πολλά περισσότερα σε ένα κουνέλι από αυτό!  Τα παρακάτω αποδεικνύουν πόσο  εκπληκτικά είναι τα κουνέλια και γιατί κανείς δεν πρέπει ποτέ να υποτιμά ένα κουνελάκι  και την ευφυΐα του!
 

1. Τα κουνέλια λατρεύουν να ζουν στο σπίτι μας!

Τα κατοικίδια  κουνέλια γίνονται όλο και πιο δημοφιλή. Τα κουνέλια μπορούν  να μείνουν στο σπίτι μας, εξίσου εύκολα όπως  μια γάτα ή ένας  σκύλος! Όταν μοιραζόμαστε το σπίτι μας με ένα κουνελάκι , περνάμε πολύ περισσότερο χρόνο μαζί του και είναι εκπληκτικό  το πόσο καλά μπορεί να προσαρμοστεί και σύντομα να γίνει μέλος  της οικογένειάς μας. Τα κουνέλια λατρεύουν την παρέα και αυτό θα το διαπιστώσετε πολύ γρήγορα!

 

2. Τα κουνέλια μοιάζουν με μικρά παιδιά!

Ακριβώς όπως τα μικρά παιδιά, τα κουνέλια πρέπει να εκτονώνουν  την ενέργειά τους σε καθημερινή  βάση, μέσω του παιχνιδιού . Έχουν έντονο το αίσθημα της εξερεύνησης , ειδικά για οπουδήποτε εκτός των ορίων που τους έχουμε δώσει! Η αφοσίωσή  τους σε οτιδήποτε τους κινεί την περιέργεια  και το γεγονός ότι δεν τους αρέσει να υποχωρούν, θα σας καταπλήξουν. Πρέπει να τα κρατάμε δραστήρια απασχολώντας τα  με πολλά πράγματα, διαφορετικά μπορεί να βαρεθούν και μερικές φορές μπορεί και να ενοχληθούν αν δεν ασχοληθούμε μαζί τους . Μπορεί  επίσης να αντιδράσουν έντονα  και να μας αγνοήσουν, αν δεν πάρουν αυτό που θέλουν! (όπως λιχουδιές ή το φαγητό τους στην ώρα τους!)

 
3. Στα κουνέλια αρέσει να έχουν “μια τουαλέτα”
Τα κουνέλια είναι πολύ καθαρά ζώα και τείνουν να ουρούν και να αφοδεύουν  σε ένα μόνο μέρος. Αυτό το σημείο  θα είναι η «τουαλέτα» τους. Ακριβώς όπως μια γάτα, τα κουνέλια εκπαιδεύονται πολύ εύκολα και μπορούμε να τα εκπαιδεύσουμε να χρησιμοποιούν ένα μέρος ως «τουαλέτα».
 
4. Τα κουνέλια καταλαβαίνουν λέξεις!
 Όπως ένας σκύλος, έτσι και τα κουνέλια μπορούν να καταλάβουν  ορισμένες λέξεις.  Μπορούν να μάθουν λέξεις όπως “Ώρα για ύπνο”, “Λιχουδιά”, “Όχι” καθώς και το όνομά τους. Μιλάμε λοιπόν στο κουνέλι μας και θα δούμε τα αυτιά του να κινούνται, καθώς μας ακούνε.
 
5. Τα κουνέλια είναι σαν τα σκυλιά!
Ακούμε συχνά τους ανθρώπους να λένε “το κουνέλι μου νομίζει ότι είναι σκύλος!”. Λοιπόν, αυτό συμβαίνει επειδή τα κουνέλια μοιάζουν  με τα σκυλιά. Μόλις το κουνέλι μας μάθει να μας εμπιστεύεται, θα θέλει  να περνάει χρόνο μαζί μας και θα εκδηλώσει το χαρακτήρα του άφοβα .  Τα κουνέλια διαθέτουν προσωπικότητα και συναισθήματα, όπως  ένας σκύλος.  Μας περιμένουν να γυρίσουμε από τη δουλειά,  ζητιανεύουν κεράσματα, αγαπούν τα παιχνίδια και μπορούν μέχρι και να  μάθουν εντολές και κόλπα. Επίσης λατρεύουν να χαλαρώνουν  μαζί μας μπροστά στην τηλεόραση! Θα γίνουν ο καλύτερος μας φίλος  σε ελάχιστο χρόνο.
 
6. Τα κουνέλια μπορεί να εκνευριστούν μαζί μας!
Τα κουνέλια έχουν πολλές διαθέσεις και σίγουρα μπορούν να είναι και σε κακή διάθεση! Συνήθως μπορούμε να αντιληφθούμε  πότε μας κοιτάνε με εκείνο  το “άγριο βλέμμα”. Μπορεί  επίσης να μας αγνοήσουν και να μουτρώσουν για αρκετό χρονικό διάστημα . Αυτό συμβαίνει συνήθως μετά από κάποια επίσκεψη στον κτηνίατρο  ή αν καθυστερήσουμε να τα ταΐσουμε.
 
7. Τα κουνέλια αγαπούν το πρόγραμμα!
Αγαπούν τη  ρουτίνα και μόλις την  καθιερώσουμε, θα ξέρουν ακριβώς πότε είναι η ώρα του ταΐσματος, πότε είναι ο χρόνος κάποιας  θεραπείας ή άσκησης. Έχουν πολύ καλή αίσθηση του χρόνου, καθώς αντιλαμβάνονται  επίσης πότε είναι η ώρα για τα φάρμακά τους (εάν χρειάζονται κάποια σε τακτική βάση) και συνήθως  κρύβονται.
 
8. Τα κουνέλια λατρεύουν να είναι αρχηγοί!
Τα κουνέλια μπορεί να είναι πολύ αυταρχικά και δεν είναι ασυνήθιστο να δούμε συμπεριφορές όπως μίας «ντίβας». Φροντίζουν δίχως δισταγμό να μας το δείξουν  όταν δεν είναι ευχαριστημένα με  κάτι.  Ορισμένα  θα μουγκρίσουν, κάποια θα χτυπήσουν τα πόδια τους μια φορά και άλλα θα μας κοιτάξουν με  ένα χαρακτηριστικό “βλέμμα” δυσαρέσκειας. Είναι πολύ προστατευτικά με το χώρο τους  και τους αρέσει να μας δείχνουν  πώς θέλουν εκείνα να είναι το σπίτι τους και όχι όπως  θέλουμε εμείς. Όταν πρόκειται να καθαρίσουμε το χώρο τους ,  θέλουν να μάθουν ακριβώς τι κάνουμε. Αυτά θα αποφασίσουν πότε  τελειώνει ο χρόνος του παιχνιδιού, και όχι εμείς. Μπορεί ακόμη και να μας σπρώχνουν ελαφρά με τη μουσούδα τους, για να μας δείξουν  ότι θέλουν  να φύγουμε από το χώρο τους. 
 
9. Τα κουνέλια θα μας αγαπήσουν άνευ όρων
Ακριβώς όπως ένας σκύλος, μόλις μας αγαπήσει ένα κουνέλι, θα μας αγαπάει για πάντα. Βεβαιωνόμαστε ότι το κουνέλι μας είναι χαρούμενο και υγιές και μόλις μάθει να μας εμπιστεύεται, θα γίνει ο καλύτερος φίλος μας. Θα δείτε  πόσο ξεχωριστή μπορεί να είναι μια σχέση με ένα τόσο όμορφο μικροσκοπικό πλάσμα με μεγάλα αυτιά.
 
 

Πώς να κάνετε μπάνιο μια γάτα

Πώς να κάνετε μπάνιο μια γάτα

 

 

Είναι γνωστό ότι στις γάτες δεν τους αρέσει να τις κάνουν μπάνιο. Παρότι  μπορεί ορισμένες να  φαίνεται ότι  αγαπούν το νερό, δεν είναι  πολλές οι γάτες που θα πάνε από μόνες τους στο νερό. Συνήθως, οι γάτες δεν χρειάζονται συχνό μπάνιο. Καθαρίζονται καλά από μόνες τους και  αν κάνουν μπάνιο συχνά μπορεί να εμφανίσουν ξηροδερμία, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω δερματικά προβλήματα.
 
Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν φορές που θα χρειαστεί να κάνουμε μπάνιο τη γάτα μας. Εάν έχει λερωθεί το τρίχωμά της με κάτι που δεν θέλουμε να γλείψει και να καταπιεί, θα πρέπει να την κάνουμε μπάνιο.
 
Επίσης,  σε περιπτώσεις δερματικών παθήσεων, ο κτηνίατρός μας μπορεί να μας  συνταγογραφήσει φαρμακευτικά προϊόντα μπάνιου.
 
Πώς να κάνουμε μπάνιο μια γάτα
Παρακάτω σας έχουμε μερικές συμβουλές  σε περίπτωση που χρειαστεί να κάνετε  μπάνιο τη γάτα σας:
 1. Εάν η γάτα σας μισεί το μπάνιο, γεγονός καθόλου παράξενο, και επομένως  μπορεί να σας  επιτεθεί, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι είτε να της φορέσετε  προστατευτικά καλτσάκια που θα καλύπτουν τα  νύχια της , για να ελαχιστοποιήσετε  τις πιθανότητες να σας  γρατζουνίσει. Φυσικά, δεν θα μπορεί να γίνει αυτό, εάν πρόκειται για έκτακτο καθαρισμό π.χ. από μια χημική ουσία.
 2. Εάν δεν είναι επείγουσα ανάγκη και  δεν διαθέτουμε  προστατευτικά νυχιών, κόβουμε τα νύχια της γάτας μας πριν από το μπάνιο. Αυτό θα μειώσει τις πιθανότητες  να μας γρατζουνίσει εάν τρομάξει  κατά τη διάρκεια του μπάνιου.
 3. Αν μπορούμε, παίζουμε με τη γάτα μας μέχρι να κουραστεί και μετά ακολουθεί ένα ωραίο γεύμα πριν προσπαθήσουμε να την κάνουμε μπάνιο. Αυτό θα τη βοηθήσει να είναι πιο ήρεμη.
 4. Τοποθετούμε ένα αντιολισθητικό χαλάκι ή πετσέτα στο κάτω μέρος του νιπτήρα  ή της μπανιέρας για να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες να γλιστρήσει η γάτα μας.
 5. Γεμίζουμε έναν νιπτήρα  ή μια μπανιέρα με περίπου 5 εκατοστά ζεστό νερό. Φροντίζουμε να ελέγξουμε το νερό, κατά προτίμηση με το εσωτερικό του καρπού ή του αγκώνα μας, για να βεβαιωθούμε ότι δεν είναι πολύ ζεστό.
 6. Γεμίζουμε επίσης πολλά μεγάλα ποτήρια με νερό, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να τρέξει καθόλου νερό όσο η γάτα μας είναι στη μπανιέρα. Το τρεχούμενο νερό συχνά προκαλεί πανικό στις γάτες.
Ποτέ δεν φωνάζουμε στη γάτα μας και δεν της συμπεριφερόμαστε σκληρά. Αυτό θα την κάνει να αγχωθεί περισσότερο και θα είναι πιο δύσκολη η διαδικασία του μπάνιου στο μέλλον.
 1. Όταν φέρνουμε τη γάτα μας στο δωμάτιο για να την κάνουμε μπάνιο, κλείνουμε την πόρτα πίσω μας, έτσι ώστε αν μας ξεφύγει, να μην χρειαστεί να κυνηγήσουμε ένα βρεγμένο γατάκι σε όλο μας το σπίτι.
 2. Χρησιμοποιούμε  σαμπουάν για γάτες. Ρωτάμε τον κτηνίατρό μας να μας συστήσει κάποιο. Δεν χρησιμοποιούμε ανθρώπινο σαμπουάν, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία στη  γάτα μας ή να περιέχει τοξικά συστατικά για αυτή. Δεν χρησιμοποιούμε φαρμακευτικό σαμπουάν εκτός εάν ο κτηνίατρός μας το έχει συνταγογραφήσει για τη γάτα μας.
 3. Πρέπει να είμαστε και εμείς ήρεμοι. Οι γάτες είναι πολύ καλές στο να αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα  των ανθρώπων, και αν είμαστε νευρικοί, θα το καταλάβουν .
 4. Φοράμε κάτι με μακρύ μανίκι για να προστατεύσουμε τα χέρια μας από ενδεχόμενο ατύχημα.
 5. Εάν υπάρχει κάποιο άλλο άτομο να μας βοηθήσει, του ζητάμε να κρατά απαλά τη γάτα μας από τον αυχένα για να ηρεμήσει και να την κρατάει σταθερή ενώ εμείς την πλένουμε .
 6. Μιλάμε με ήρεμη φωνή  στη γατούλα μας και τη βρέχουμε απαλά, χρησιμοποιώντας τα χέρια μας ή το νερό από το ποτήρι , αποφεύγοντας τα αυτιά και το πρόσωπό της.
 7. Κάνουμε απαλό μασάζ με το σαμπουάν, ξεκινώντας από το λαιμό και φτάνοντας μέχρι την ουρά.
 8. Χρησιμοποιούμε τα μεγάλα ποτήρια με καθαρό νερό για να την ξεπλύνουμε καλά.
 9. Πλένουμε το πρόσωπο και το κεφάλι της γάτας μας με ένα ζεστό πανί χωρίς σαμπουάν.
 10. Χρησιμοποιούμε μια πετσέτα, όσο το δυνατόν πιο στεγνή, για να σκουπίσουμε απαλά τη γάτα μας και μετά τη σκουπίζουμε  για να στεγνώσει καλύτερα και να αφαιρέσουμε τυχόν κόμπους από τη γούνα της.
 11. Κρατάμε το γατάκι μας σε ζεστό μέρος χωρίς ρεύματα αέρα για να στεγνώσει τελείως.
 12. Της δίνουμε μια λιχουδιά και την επιβραβεύουμε με πολλούς επαίνους, ώστε να ολοκληρωθεί ευχάριστα η διαδικασία.
Εξοικειώνουμε τη γάτα μας με τη διαδικασία του μπάνιου  με αργούς ρυθμούς αν είναι δυνατόν.
Ο καλύτερος τρόπος για να κάνουμε μπάνιο τη γάτα μας είναι να την εξοικειώσουμε  σταδιακά με  αυτή τη διαδικασία από νωρίς, σε μικρή ηλικία. Μπορούμε να ξεκινήσουμε τοποθετώντας μερικά παιχνίδια για γάτες στην άδεια μπανιέρα και να παίζουμε με τη γάτα μας εκεί μέσα. Με τον καιρό, μπορούμε να προσθέσουμε σιγά σιγά νερό στην μπανιέρα, συνεχίζοντας να παίζουμε μαζί της και να κάνουμε τη μπανιέρα ένα ασφαλές και διασκεδαστικό μέρος.
 
Εάν η γάτα σας έχει συνηθίσει στη μπανιέρα αλλά και το μπάνιο από νωρίς, θα είναι πολύ πιο εύκολο να την κάνετε  μπάνιο εάν ποτέ λερωθεί με κάποιο χημικό και πρέπει να πλυθεί άμεσα.
 
 

10 συμβουλές που θα κάνουν ευκολότερη την εκπαίδευση του σκύλου σας

10 συμβουλές που θα κάνουν ευκολότερη

την εκπαίδευση του σκύλου σας

 

 

Έχουμε συγκεντρώσει τις  πιο χρήσιμες συμβουλές για την εκπαίδευση σκύλων, που είναι βέβαιο ότι ακόμα και οι νέοι ιδιοκτήτες θα είναι έτοιμοι σε χρόνο μηδέν.


 
1. Ένας σκύλος που ασκείται εκπαιδεύεται πιο εύκολα
Συναντάμε συχνά ιδιοκτήτες κατοικίδιων που δεν παρέχουν στα σκυλιά τους τη σωστή άσκηση που χρειάζονται. Η εκπαίδευση ενός σκύλου γίνεται σχεδόν αδύνατη χωρίς μια καθημερινή ρουτίνα άσκησης. 


2. Ακριβώς όπως τα παιδιά έτσι και τα σκυλιά χρειάζονται ένα πρόγραμμα
Όπως ένα παιδί που δεν έχει πρόγραμμα στη ζωή του, έχει εκρήξεις θυμού, έτσι και ένας σκύλος χωρίς καθορισμένο πρόγραμμα είναι βέβαιο ότι θα γίνει οξύθυμος και θα ενεργήσει με βάση αυτό το συναίσθημα. Και οι σκύλοι έχουν ανάγκη το χρόνο μας ώστε να ασχοληθούμε μαζί τους, για την άσκηση τους, την ώρα του φαγητού και την εκπαίδευσή τους.


3. Η πειθαρχία και η διάκριση της ιεραρχίας είναι το θεμέλιο της σωστής εκπαίδευσης
Η εκπαίδευση των σκύλων βασίζεται στην παρουσία ενός αρχηγού της αγέλης. Ένας λάτρης των σκύλων που αναλαμβάνει το ρόλο του αρχηγού της αγέλης θα καταφέρει να πετύχει τη σωστή εκπαίδευση.


4. Η μισή μάχη γίνεται στο μυαλό μας
Πρέπει να έχουμε ακλόνητη ψυχική δύναμη και αυτοπεποίθηση για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη και το σεβασμό του σκύλου μας κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης. Ο σκύλος μας μπορεί να καταλάβει εάν είμαστε αβέβαιοι ή αν τον φοβόμαστε, επομένως πρέπει να ελέγχουμε τις καταστάσεις διατηρώντας τον ρόλο ενός αυθεντικού αρχηγού αγέλης.

 

5. Η πειθαρχία και η τιμωρία δεν είναι συνώνυμα
Αν επενδύσουμε χρόνο στην εκπαίδευση του σκύλου μας, δεν θα χρειαστεί τιμωρία. Χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια για να δούμε πραγματική βελτίωση στη συμπεριφορά του σκύλου μας. Δεν πρέπει να αφήσουμε τις απογοητεύσεις να μας αποσπάσουν από τον στόχο μας να εκπαιδεύσουμε σωστά και με επιτυχία το κατοικίδιό μας.

 

6. Ο σκύλος είναι σκύλος
Η μεταχείριση ενός σκύλου με εξανθρωπισμένο τρόπο είναι ίσως από τα κυριότερα λάθη που κάνουν οι λάτρεις των σκύλων. Αγαπάμε τον σκύλο μας, αλλά δεν πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε ως μωρό. Μόνο οι σκύλοι που κατανοούν τον ρόλο τους μέσα σε ένα οικογενειακό περιβάλλον μπορούν να εκπαιδευτούν. Αν αλλάξουμε αυτόν τον προσδιορισμό του ρόλου είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν προβλήματα.

 

7. Τα σκυλιά χρειάζονται όρια
Πρέπει να βάλουμε όρια στο σπίτι μας. Αν μας ενοχλεί το γάβγισμα του σκύλου μας στην παρέα, θα κάνουμε αυτό επίκεντρο της εκπαίδευσης. Εάν η παρουσία ενός σκύλου που είναι εκτός ορίων, σε ένα δωμάτιο μας ενοχλεί, επικεντρωνόμαστε σε αυτή την πτυχή της συμπεριφοράς του σκύλου.

 

8. Η συνέπεια είναι το κλειδί μιας επιτυχημένης εκπαίδευσης
Είναι εύκολο να αφήσουμε έναν σκύλο να ξεφύγει με το να φάει από το πιάτο μας. «Μόνο αυτή τη φορά» λέμε συνέχεια, αλλά με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε μια κακή συνήθεια που μπορεί ακόμη και να βλάψει το κατοικίδιό μας. Πώς μπορεί ο σκύλος να καταλάβει ότι αύριο το πρωί αυτή δεν είναι πλέον αποδεκτή συμπεριφορά;


9. Να συμφωνούμε με όλα τα μέλη της οικογένειας και να υπάρχει από όλους κοινή αντιμετώπιση
Χρειάζεται μια οικογένεια να συμφωνεί από κοινού για να εκπαιδεύσει σωστά έναν σκύλο. Εμείς, ο σύντροφός μας και όλα τα μέλη του σπιτιού πρέπει να έχουμε κοινή αντιμετώπιση όταν πρόκειται για αποδεκτή και μη-αποδεκτή συμπεριφορά. Ενώ υπάρχει μόνο ένας αρχηγός της αγέλης, τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας εξακολουθούν να κυριαρχούν στον σκύλο και πρέπει να αντιμετωπίζουν τη σχέση τους μαζί του ως τέτοια.

 

10. Ξεκινάμε σήμερα
Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς ή πολύ αργά για να αρχίσουμε να δουλεύουμε με ένα σκύλο. Είτε ο τετράποδος φίλος μας είναι κουτάβι είτε ενήλικος σκύλος, δεσμευόμαστε να ξεκινήσουμε σήμερα και να πετύχουμε με τον σκύλο μας αυτό που αναφέρεται ως «ισορροπία μεταξύ ανθρώπου και σκύλου».

 

 

Πήγη: www.cesarsway.com

Συμβουλές περιποίησης ινδικών χοιριδίων

 

Συμβουλές περιποίησης ινδικών χοιριδίων

 

 

Τα ινδικά χοιρίδια περιποιούνται από μόνα τους ως ένα βαθμό, αλλά χρειάζονται και τη δική μας βοήθεια. Αν και αυτό το χαριτωμένο πλάσμα δεν είναι κατοικίδιο με υψηλές απαιτήσεις όσον αφορά την περιποίηση, υπάρχουν μερικά πράγματα στα οποία πρέπει να το βοηθήσουμε για να παραμείνει υγιές και χαρούμενο.

Η περιποίηση των ινδικών χοιριδίων περιλαμβάνει βούρτσισμα τριχώματος, κόψιμο νυχιών και περιστασιακά αν χρειαστεί μπάνιο. Ως μέρος της ρουτίνας περιποίησης, ελέγχουμε πάντα τα αυτιά, τα μάτια και τη μύτη του ινδικού μας χοιριδίου αναζητώντας πιθανές εκκρίσεις. Παρόλο που τα δόντια του ινδικού χοιριδίου δεν χρειάζονται βούρτσισμα, συνεχίζουν να μεγαλώνουν συνεχώς, επομένως απαιτούν την προσοχή μας.

Ελέγχουμε εάν κάποιο δόντι έχει μεγαλώσει πολύ ή αν είναι σπασμένο. Δεν ξεχνάμε να προσέχουμε το βάρος του ινδικού χοιριδίου μας. Αποτρέπουμε την παχυσαρκία στο κατοικίδιό μας έγκαιρα.

 

Πόσο συχνά χρειάζεται να καλλωπίζω το ινδικό χοιρίδιο μου;

 

 

Εξαρτάται από τον τύπο ινδικού χοιριδίου. Εάν έχει κοντό τρίχωμα, τότε το βούρτσισμα του τριχώματος μπορεί να γίνεται μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Σε αντίθεση με το βούρτσισμα, το κούρεμα δεν απαιτείται.

Σε περίπτωση που έχουμε ένα ινδικό χοιρίδιο με μακρύ τρίχωμα, τότε το βούρτσισμα του τριχώματος θα είναι η καθημερινή υπόθεση. Το μακρύ τρίχωμα μπορεί εύκολα να μπερδευτεί και να κάνει κόμπους, επομένως για να αποφευχθεί αυτό, είναι απαραίτητο το τακτικό βούρτσισμα σε καθημερινή βάση.

Παράλληλα με το βούρτσισμα χρειάζεται και κούρεμα. Όχι κάθε μέρα αλλά περιστασιακά θα πρέπει να παίζουμε το ρόλο του κομμωτή και να το κουρεύουμε.

Το μακρύ τρίχωμα μπορεί να μαζέψει κάθε είδους βρωμιά, να λερωθεί και να βραχεί, ειδικά κάτω από την κοιλιά και τα πόδια, επομένως είναι σημαντικό να το κρατάμε αρκετά κοντό για να αποφύγουμε να σέρνεται στο πάτωμα.

Το πόσο συχνά θα γίνεται το κούρεμα εξαρτάται από το πόσο γρήγορα μεγαλώνει το τρίχωμα. Εάν είναι αρκετά μακρύ που έχει την τάση να μαζεύει κομμάτια χόρτου και άλλες τροφές όπου κολλάνε πάνω του, και το ζωάκι μας δεν μπορεί να το αφαιρέσει μόνο του, τότε έχει έρθει η ώρα για κούρεμα.

Το κόψιμο των νυχιών  είναι επίσης μέρος μιας τακτικής ρουτίνας περιποίησης. Πρέπει να κόβουμε τα νύχια του ινδικού χοιρίδιού μας κάθε 6-8 εβδομάδες.  Το πόσο συχνά το κάνουμε αυτό εξαρτάται από την ηλικία του ζώου, τη διατροφή, το επίπεδο δραστηριότητας και το υπόστρωμα του κλουβιού.

Εάν το ινδικό μας χοιρίδιο είναι πιο νεαρό, θα παρατηρήσουμε ότι τα νύχια του μεγαλώνουν γρηγορότερα, επομένως θα χρειαστεί πιο συχνό κόψιμο σε σύγκριση με ένα ηλικιωμένο ινδικό χοιρίδιο του οποίου τα νύχια μεγαλώνουν πολύ πιο αργά.

Το ινδικό χοιρίδιο που έχει καλή ποιότητα ζωής, ισορροπημένη διατροφή  θα έχει και νύχια που μεγαλώνουν πιο γρήγορα. Τα ινδικά χοιρίδια που είναι πολύ δραστήρια  θα φθείρουν τα νύχια τους πιο γρήγορα από κάποια άλλα που δεν είναι τόσο δραστήριο.

Εάν περπατούν σε σκληρή επιφάνεια, ακόμα καλύτερα, καθώς θα κρατήσει τα νύχια του πιο κοντά από ένα ινδικό χοιρίδιο που περνά τον περισσότερο χρόνο του σε μαλακό έδαφος. Το συμπέρασμα, όσο πιο δραστήριο είναι το ινδικό χοιρίδιο, τόσο λιγότερο συχνά θα χρειαστεί να κόβουμε τα νύχια του.

Η τακτική περιποίηση είναι επίσης πολύ σημαντική, καθώς μπορούμε να εντοπίσουμε ορισμένα θέματα υγείας, όπως ύπαρξη εξωπαρασίτων ή υπερβολική τριχόπτωση που μπορεί να αποτελούν ένδειξη κάποιας ασθένειας. Η περιποίηση μπορεί επίσης να είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να δημιουργήσουμε έναν ακόμα πιο στενό δεσμό με το κατοικίδιό μας.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της τακτικής περιποίησης είναι ότι θα απαλλαγούμε από τις πολλές τρίχες προστατεύοντας έτσι το ινδικό χοιρίδιο μας από το να καταπιεί τριχόμπαλες που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά πεπτικά προβλήματα.

 

Πόσο συχνά χρειάζονται μπάνιο τα ινδικά χοιρίδια; 

 

 

Τα ινδικά χοιρίδια είναι ζώα που καθαρίζονται μόνα τους, επομένως δεν χρειάζεται να τα κάνουμε μπάνιο ως μέρος της τακτικής περιποίησης.  Δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζονται μπάνιο, απλά αυτό συμβαίνει σε σπάνιες περιπτώσεις.

Στα περισσότερα ινδικά χοιρίδια δεν αρέσει το μπάνιο, ούτε να βρίσκονται στο νερό, έτσι ευτυχώς δεν χρειάζεται να τα βάζουμε σε αυτή τη διαδικασία περιποίησης πολύ συχνά.

Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ ινδικών χοιριδίων με μακρύ και κοντό τρίχωμα.

Τα κοντότριχα τα πάνε πολύ καλά με την αυτοπεριποίηση και πιθανότατα δεν θα χρειαστεί καθόλου να τα κάνουμε μπάνιο. Εάν λερωθούν πολύ, μπορούμε να προσπαθήσουμε να αφαιρέσουμε τη βρωμιά με μωρομάντηλα χωρίς άρωμα ή με απλό βαμβάκι με λίγο νερό.

Τα μακρύτριχα ινδικά χοιρίδια είναι εντελώς διαφορετική υπόθεση. Όπως είπαμε ήδη, το μακρύ τρίχωμα μπορεί να μαζέψει κάθε είδους βρωμιά ή να λερωθεί. Εάν παρατηρήσουμε κάτω από την κοιλιά και τα πόδια ότι λερώνεται το τρίχωμα λόγω ούρων και κοπράνων, τότε τα πλένουμε τοπικά.

Βάζουμε μια πετσέτα στο νεροχύτη και τοποθετούμε με ηρεμία το ινδικό χοιρίδιο μας πάνω της (η πετσέτα χρησιμοποιείται για να παρέχει μια μη ολισθηρή επιφάνεια). Χρησιμοποιούμε χλιαρό νερό και ειδικό σαμπουάν (για μικρά ζώα) για να αφαιρέσουμε τη βρωμιά από την λερωμένη περιοχή, ξεπλένουμε καλά και χρησιμοποιούμε μια άλλη πετσέτα για να το στεγνώσουμε.

Σε περίπτωση που ολόκληρο το τρίχωμα του μικρού μας φίλου είναι βρώμικο, τότε ο τοπικός καθαρισμός δεν είναι αρκετός. Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση δεν βυθίζουμε το κατοικίδιό μας στο νερό.

Το τοποθετούμε σε πολύ ρηχό νερό (2-4εκ.) και το κάνουμε μπάνιο. Και πάλι, χρησιμοποιούμε ειδικό σαμπουάν για μικρά ζώα (για κουνέλια για παράδειγμα). Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε σαμπουάν για ανθρώπους, καθώς μπορούν να στεγνώσουν το ευαίσθητο δέρμα του κατοικίδιου ζώου μας. Τα σαμπουάν για σκύλους δεν είναι επίσης καλή ιδέα.

Εάν έχουμε αρσενικό ινδικό χοιρίδιο, μπορεί να παρατηρήσουμε ότι η περιοχή ακριβώς πάνω από τον πρωκτό (στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης) γίνεται βρώμικη, λιπαρή και χρειάζεται  ένα καλό μπάνιο.

Τα ινδικά χοιρίδια έχουν έναν αδένα στο τέλος της σπονδυλικής τους στήλης ο οποίος παράγει ένα λιπαρό έκκριμα με το οποίο μαρκάρουν την περιοχή τους. Εξαιτίας αυτού του εκκρίματος μερικές φορές γύρω από αυτή την περιοχή το τρίχωμα λερώνεται. Εάν συμβεί αυτό, μπορούμε να το πλύνουμε τοπικά ή μπορούμε να καθαρίσουμε μόνο αυτή τη μικροσκοπική περιοχή με μια μπατονέτα εμποτισμένη με ένα καθαριστικό κατάλληλο για το μικρό μας φίλο .

Δεν πλένουμε ποτέ τον φίλο μας επειδή νομίζουμε ότι είναι ώρα για μπάνιο. Πρέπει να δούμε (ή να μυρίσουμε) αν υπάρχουν σημεία που το ζωάκι μας μπορεί να έχει λερωθεί. Το δέρμα των ινδικών χοιριδίων είναι πολύ ευαίσθητο και το πλύσιμο μπορεί να του προκαλέσει ξηροδερμία και φαγούρα. 

Επίσης, όταν κάνουμε μπάνιο τον μικρό μας φίλο, το κάνουμε σε ένα ωραίο ζεστό δωμάτιο και χρησιμοποιούμε χλιαρό νερό (ποτέ ζεστό). Είναι επιρρεπείς σε λοιμώξεις του αναπνευστικού και κινδυνεύουν από πνευμονία, επομένως είναι πολύ σημαντικό να τα διατηρούμε ζεστά κατά τη διάρκεια και μετά το μπάνιο.

Συνήθως το στέγνωμα με πετσέτα είναι αρκετό. Ορισμένοι ειδικοί προτείνουν να χρησιμοποιούμε και πιστολάκι. Εάν το κάνουμε αυτό, το κρατάμε στο χαμηλό και βάζουμε το χέρι μας ανάμεσα στο πιστολάκι και το ινδικό μας χοιρίδιο, ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε τη θερμοκρασία όλη την ώρα. Τα πιστολάκια μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα στο ευαίσθητο δέρμα του φίλου μας. Το χρησιμοποιούμε λοιπόν με προσοχή.

Ο λόγος για πιο συχνό μπάνιο είναι μόνο σε περίπτωση μόλυνσης από μύκητες ή παράσιτα. Τα ινδικά χοιρίδια μπορεί να προσβληθούν από εξωπαράσιτα, όπως ψείρες τρωκτικών, ακάρεα και ψύλλους γάτας, σκύλου ή τρωκτικών. Μπορούμε να παρατηρήσουμε με γυμνό μάτι μόνο τους ψύλλους, τα υπόλοιπα εξωπαράσιτα μπορούν να διαγνωστούν  μόνο από τον κτηνίατρο.

Σε περίπτωση που εμφανιστούν κάποιες από αυτές τις λοιμώξεις στο ινδικό μας χοιρίδιο, ο κτηνίατρος θα μας συστήσει μπάνια με φαρμακευτικά σαμπουάν και θα μας εξηγήσει πώς να πλύνουμε το μικρό μας φίλο. Εκτός από το μπάνιο, μπορεί να συνταγογραφήσει και κάποια φάρμακα ή ενέσεις.

 

Πώς να κόψουμε τα μαλλιά ενός ινδικού χοιριδίου;

 

 

Το κούρεμα είναι απαραίτητο σε περίπτωση που έχετε μακρύτριχο ινδικό χοιρίδιο.

Τοποθετούμε το ινδικό χοιρίδιο μας σε ένα κατάλληλο και βολικό μέρος (για παράδειγμα, σε ένα τραπέζι με μια πετσέτα κάτω από τον φίλο μας). Αρχικά, προσπαθούμε να χαλαρώσουμε το ζωάκι μας καθώς τα ινδικά χοιρίδια είναι θηράματα και μπορεί να τρομάξουν εύκολα.

Απλώς Το αγκαλιάζουμε και του μιλάμε με σιγανή φωνή. Του προσφέρουμε μερικές ωραίες λιχουδιές, χόρτο ή φρέσκα λαχανικά για να το κρατήσουμε χαρούμενο και απασχολημένο. Αφού ηρεμήσει και ασχοληθεί με τις νόστιμες λιχουδιές, ξεκινάμε την περιποίηση.

Χρησιμοποιούμε πάντα ψαλίδι που είναι σχεδιασμένο για κούρεμα.  Το κανονικό ψαλίδι που χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας δεν θα λειτουργήσει.

Ξεκινάμε με την περιοχή των οπισθίων και τα επάνω στρώματα της τρίχας, κρατώντας πάντα το τρίχωμα ανάμεσα σε δύο δάχτυλά μας και κόβουμε το τρίχωμα που περισσεύει. Δεν κόβουμε ποτέ πολύ κοντά στο δέρμα και φροντίζουμε να μην κόψουμε το τρίχωμα πολύ κοντό. Απλά πρέπει να κόψουμε εκείνα τα σημεία που σέρνονται στο πάτωμα. Πάμε γύρω-γύρω και κόβουμε τα μαλλιά που περισσεύουν ομοιόμορφα.

Αφού ολοκληρώσουμε με τα επάνω στρώματα, ελέγχουμε από κάτω. Αν συναντήσουμε κόμπους, ο πιο εύκολος τρόπος είναι απλά να τους κόψουμε. Πρέπει επίσης να κόψουμε τις τρίχες γύρω από τα πόδια του ινδικού χοιριδίου μας. Αυτό είναι λίγο πιο δύσκολο, καθώς δεν μπορούμε να αφήσουμε το κατοικίδιό μας να κάθεται σε ένα τραπέζι ενώ το κάνουμε αυτό.

Είναι απαραίτητο να κρατήσουμε το ζωάκι μας στην αγκαλιά μας (τοποθετώντας το κεφάλι του προς τον αγκώνα μας και βάζοντας το χέρι μας κάτω από την κοιλιά του, ουσιαστικά να ξαπλώνει στο χέρι μας). Με αυτό τον τρόπο τα πόδια του θα κρέμονται πάνω από το χέρι μας, ώστε να μπορούμε να κόψουμε προσεκτικά τις περιττές τρίχες γύρω τους.

Θα χρειαστεί επίσης να κόψουμε τις τρίχες στην περιοχή του προσώπου. Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί γύρω από τα αυτιά του κατοικίδιου ζώου μας.

Η διαδικασία του κουρέματος δεν είναι και μεγάλη υπόθεση και οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ινδικών χοιριδίων τα κουρεύουν τέλεια και δεν χρειάζεται να ζητήσουν τη βοήθεια ενός επαγγελματία groomer.

Εάν είστε στην ηλικία των 11 ή 12 ετών, δεν σας προτείνουμε να το κάνετε μόνοι σας. Ζητήστε βοήθεια από έναν ενήλικα.

 

Μπορώ να ξυρίσω το ινδικό χοιρίδιο μου;

 

 

Αν και δεν αποτελεί μέρος της τακτικής ρουτίνας περιποίησης, το ξύρισμα ενός ινδικού χοιριδίου είναι κάτι που κάνουν μερικοί άνθρωποι.

Υπάρχουν άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι το ξύρισμα ενός ινδικού χοιριδίου είναι μάλλον σκληρό και περιττό και κάποιοι άλλοι που βλέπουν κάποια πλεονεκτήματα σε αυτό.

Πρώτα απ' όλα, στα μακρύτριχα ινδικά χοιρίδια μπορεί το τριχωμά τους να είναι πολύ μακρύ. Εάν δεν το κόβουμε τακτικά, μπορεί να μακρύνει και να λερωθεί αρκετά. Οι τρίχες γύρω από τα πόδια και τους αστραγάλους του ζώου μας μπορεί να μακραίνουν αρκετά ώστε να προκαλέσουν πρόβλημα με το περπάτημα.

Τα ινδικά χοιρίδια ουρούν και αφοδεύουν συχνά. Μπορούν να κάθονται στις ακαθαρσίες τους, λερώνοντας έτσι το κρεβάτι τους. Επίσης μπορούν να λερωθούν και την ώρα του φαγητού με αποτέλεσμα να βρωμίζει εύκολα το τρίχωμά τους, τόσο από την τροφή όσο και από τις ακαθαρσίες τους. Αηδία!

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μερικοί άνθρωποι προτιμούν να ξυρίζουν την περιοχή των οπισθίων του ινδικού χοιριδίου τους, για να τα κρατήσουν πιο καθαρά.

Μερικοί άνθρωποι το κάνουν καθώς πιστεύουν ότι το ινδικό χοιρίδιό τους ζεσταίνεται με όλο αυτό το τρίχωμα εάν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, ενώ κάποιοι άλλοι ξυρίζουν τα κατοικίδια ζώα τους για να αποφύγουν τις αλλεργίες που προκαλεί το τρίχωμα τους στον άνθρωπο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και οι κτηνίατροι θα απαιτήσουν το ξύρισμα, ως προετοιμασία για κάποια χειρουργική επέμβαση. Ένας άλλος λόγος θα μπορούσε να είναι εάν ο κτηνίατρος μας υποπτεύεται κάποιον όγκο ή ένα εξόγκωμα, όπου θα πρέπει να ξυρίσει τοπικά την περιοχή για να μπορεί να εξετάσει το ζωάκι μας.

Πού είναι λοιπόν η αλήθεια; Η αλήθεια είναι ότι το ξύρισμα των ινδικών χοιριδίων έχει πολλά περισσότερα μειονεκτήματα παρά πλεονεκτήματα. Το δέρμα του ινδικού χοιριδίου είναι πολύ ευαίσθητο και εάν αφαιρέσουμε όλες τις τρίχες που έχει, τότε το κατοικίδιο ζώο μας είναι εντελώς εκτεθειμένο, τραυματίζεται εύκολα ή γρατσουνίζεται.

Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στο ευαίσθητο δέρμα του μικρού μας φίλου. Δεν είναι ότι δροσίζεται αν δεν έχει τρίχωμα, καθώς ακριβώς γι’ αυτό το λόγο το τρίχωμά του είναι φτιαγμένο για να το διατηρεί δροσερό όταν οι εξωτερικές θερμοκρασίες είναι υψηλές. Αλλά και να το ζεσταίνει όταν ο καιρός είναι κρύος.

Για να μην αναφέρουμε πώς το ξύρισμα είναι μια φρικτή εμπειρία για ένα ινδικό χοιρίδιο.  Επίσης ο ήχος της ξυριστικής μηχανής κάνει έντονο θόρυβο και το κατοικίδιό μας θα φοβηθεί υπερβολικά.

Επιπλέον, κανένα ινδικό χοιρίδιο δεν θα μείνει ακίνητο ενώ το ξυρίζουμε, επομένως ακόμη και το προσωπικό στην κτηνιατρική κλινική πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικό για να μην πληγώσει ένα ινδικό χοιρίδιο κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

 

Πώς να κόψουμε τα νύχια του ινδικού χοιριδίου μας;

 

 

Το κόψιμο των νυχιών είναι μέρος μιας τακτικής ρουτίνας περιποίησης στη ζωή ενός ινδικού χοιριδίου. Συνήθως, πρέπει να γίνεται μία φορά κάθε 6-8 εβδομάδες.

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε τον κατάλληλο εξοπλισμό για αυτή τη διαδικασία. Ο νυχοκόπτης περιποίησης είναι απαραίτητος σε αυτή την περίπτωση, δεν χρησιμοποιούμε τον κανονικό καθώς μπορεί να καταστρέψει το νύχι.

Εάν δεν αισθανόμαστε ασφάλεια να το κάνουμε μόνοι μας, μπορούμε να ζητήσουμε από τον κτηνίατρό μας ή έναν groomer ινδικών χοιριδίων να μας το δείξει ή να το κάνει αντί για εμάς.

Εάν το κατοικίδιό μας έχει ανοιχτόχρωμα νύχια, αυτή η διαδικασία είναι λίγο πιο εύκολη καθώς μπορούμε εύκολα να εντοπίσουμε το αιμοφόρο αγγείο στο κέντρο του νυχιού. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κόψουμε σε αυτό το σημείο, διαφορετικά το κατοικίδιο ζώο μας θα αιμορραγεί και θα πονάει πολύ.

Επομένως, είναι σημαντικό να κόβουμε μόνο την άκρη του νυχιού, ακριβώς πάνω από το αγγείο. Σε περίπτωση που το κατοικίδιό μας έχει σκουρόχρωμα νύχια, είναι πιο δύσκολο για εμάς να δούμε που βρίσκεται το αγγείο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φακό σε αυτή την περίπτωση.

Εκτός από τον νυχοκόπτη, πρέπει να έχουμε κοντά μας μια στυπτική σκόνη ή άμυλο καλαμποκιού (κορν φλαουρ), για την περίπτωση που κόψουμε το αγγείο. Μια μικρή ποσότητα αυτής της σκόνης θα ελαχιστοποιήσει την αιμορραγία.

 

Οδοντιατρική φροντίδα.

 

 

Στα ινδικά χοιρίδια δεν σταματούν ποτέ να μεγαλώνουν τα δόντια τους, που σημαίνει πως μεγαλώνουν συνεχώς σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Τα δόντια του ινδικού χοιριδίου δεν απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα, δεν χρειάζεται να τους τα βουρτσίζουμε, ούτε να πάμε το ζωάκι μας στον groomer ή στον κτηνίατρο για επαγγελματικό οδοντικό καθαρισμό.

Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για τα δόντια του κατοικίδιου μας είναι να του παρέχουμε μια σωστή διατροφή, πλούσια σε χόρτο. Το χόρτο βοηθά το ινδικό μας χοιρίδιο στο να λειαίνει τα δόντια του και να τα διατηρεί υγιή και κοντά.

Επίσης, η βιταμίνη C είναι ζωτικής σημασίας καθώς διατηρεί τα δόντια και τα ούλα του κατοικίδιου ζώου μας υγιή.

Σε περίπτωση που το κατοικίδιο ζώο μας δεν τρώει αρκετό χόρτο, αλλά τρώει pellets και άλλη τροφή, μπορεί να μην λειαίνει τα δόντια του όπως θα έπρεπε και τα μεγάλα δόντια μπορεί να γίνουν μεγάλο πρόβλημα.

Τα δόντια που δεν διατηρούνται κοντά μπορεί να προκαλέσουν πόνο κατά τη μάσηση, να τρέχουν σάλια και το ζωάκι μας μπορεί να έχει μειωμένη όρεξη.  Η κατάσταση αυτή απαιτεί τη βοήθεια κτηνιάτρου.

 

Πώς να καθαρίσουμε τα αυτιά του ινδικού χοιριδίου μας;

 

 

Ελέγχουμε το αυτί του κατοικίδιου ζώου μας μία φορά την εβδομάδα. Κοιτάμε αν υπάρχει υπερβολική συσσώρευση κεριού, στο αυτί ή σημάδια λοίμωξης. Εάν παρατηρήσουμε κάποια περίεργη μυρωδιά, κοκκινοκαφέ κρούστα, συμβουλευόμαστε έναν κτηνίατρο.

Εάν όλα φαίνονται φυσιολογικά, χωρίς ερεθισμούς ή μόλυνση, ο τακτικός μηνιαίος καθαρισμός αρκεί.

Παίρνουμε μια μπατονέτα και τη μουλιάζουμε σε κάποιο φυτικό έλαιο. Καθαρίζουμε απαλά μόνο την εξωτερική περιοχή, δεν προσπαθούμε να μπούμε βαθύτερα στον ακουστικό πόρο καθώς μπορεί να τραυματίσουμε άθελά μας το κατοικίδιό μας. Επαναλαμβάνουμε αυτή την ενέργεια μέχρι να αφαιρέσουμε όλο το κερί και την ορατή βρωμιά.

 

Σετ περιποίησης ινδικών χοιριδίων

Όπως έχετε ήδη καταλάβει, τα ινδικά χοιρίδια με μακρύ τρίχωμα απαιτούν περισσότερη προσοχή από άποψη περιποίησης. Για να διατηρήσουμε το κατοικίδιό μας σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση γίνεται, χρειαζόμαστε προϊόντα και εξοπλισμό περιποίησης.

 • Βούρτσα – για την αφαίρεση της περίσσειας τρίχας
 • Βούρτσα με απαλές τρίχες – για να βοηθήσει το τρίχωμα να παραμείνει λαμπερό και όμορφο
 • Βούρτσα μπάνιου – για να βοηθήσει το σαμπουάν να πάει πιο βαθιά, μέχρι το δέρμα
 • Χτένα για ξεμπέρδεμα – εάν το ινδικό χοιρίδιο έχει προβλήματα με το τρίχωμα, αυτό το εργαλείο είναι πολύ χρήσιμο.
 • Ψαλίδι περιποίησης – για να διατηρούμε το τρίχωμα του ινδικού μας χοιριδίου αρκετά κοντό.
 • Νυχοκόπτης – για ασφαλή κοπή της αιχμηρής άκρης των νυχιών.
 • Μαντηλάκια περιποίησης – για τη διατήρηση της υγιεινής ενδιάμεσα από τα μπάνια. Αντί για αυτά (που μπορεί να είναι αρκετά ακριβά), μια φθηνότερη εναλλακτική λύση όπως τα μωρομάντηλα χωρίς άρωμα βοηθούν εξίσου
 • Σαμπουάν για μικρά κατοικίδια – για να διατηρούμε το ινδικό χοιρίδιό μας καθαρό, χρησιμοποιούμε πάντα το σαμπουάν που έχει σχεδιαστεί για μικρά ζώα.
 • Διάλυμα καθαρισμού αυτιών κατοικίδιων ζώων ή φυτικό έλαιο – και τα δύο είναι καλά, αν αποφασίσουμε να χρησιμοποιήσουμε λάδι, συνιστάται ιδιαίτερα το έλαιο καρύδας. Το έλαιο καρύδας έχει αντιμυκητιακές ιδιότητες, μπορεί να βοηθήσει στην καταπράυνση των φλεγμονών στο δέρμα και στην επούλωση πληγών. Βοηθάει επίσης με τα ξηρά νύχια των ποδιών στο ινδικό χοιρίδιο μας, απλά εφαρμόζουμε 2-3 φορές την εβδομάδα για να διατηρήσουμε τα νύχια των ποδιών του μικρού φίλου μας υγιή.

 

Συμπέρασμα

Η περιποίηση του ινδικού χοιριδίου μας είναι πολύ σημαντική. Όχι μόνο για την υγεία και την υγιεινή του αλλά και για τη σχέση μεταξύ μας. Αξιοποιούμε το χρόνο περιποίησης για να δημιουργήσουμε έναν πιο στενό δεσμό με τον μικρό μας φίλο.

Κατά τη διάρκεια της περιποίησης, εξετάζουμε το δέρμα του ινδικού χοιριδίου μας, ψάχνουμε για εξογκώματα, πληγές, ερεθισμούς, φλεγμονές του δέρματος ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να είναι κόκκινο. Πολλά ζητήματα που ανακαλύπτονται εγκαίρως μπορούν να λυθούν πολύ πιο εύκολα.

Εάν θέλετε να αποκτήσετε ένα ινδικό χοιρίδιο, αλλά πιστεύετε ότι είναι ένα ζώο με υψηλές απαιτήσεις όσον αφορά την περιποίηση, σκεφτείτε να αποκτήσετε ένα ινδικό χοιρίδιο με κοντό τρίχωμα.

Πηγή: arcanapets.com

5 τρόποι να ηρεμήσουμε μία στρεσαρισμένη γάτα

5 τρόποι να ηρεμήσουμε μία στρεσαρισμένη γάτα 

 

 

Οι γάτες είναι πλάσματα της συνήθειας και συχνά στρεσάρονται με τις αλλαγές στο περιβάλλον τους. Τέτοιες αλλαγές είναι οι επισκέπτες, τα ταξίδια, οι επισκέψεις σε κτηνιατρεία και άλλα ασυνήθιστα περιστατικά στη ζωή τους. Υπάρχει τρόπος να βοηθήσουμε τη γάτα μας να ηρεμήσει και να χαλαρώσει, αλλά μπορεί να χρειαστεί χρόνος

 

 1. Μείνετε δίπλα της αλλά όχι πολύ κοντά

Σε πολλές γάτες δεν αρέσει να τις κρατάνε ή να τις αγκαλιάζουν όταν είναι στρεσαρισμένες. Οι άνθρωποι, από την άλλη πλευρά, τείνουν να αγαπούν τη σωματική επαφή όταν αισθάνονται άγχος. Ωστόσο, θα χρειαστεί να κυριαρχήσουμε σε αυτό το ένστικτο όταν έχουμε να κάνουμε με μια αγχωμένη γάτα, διαφορετικά μπορεί να χειροτερέψουμε την κατάσταση.

Μένουμε κοντά στη γάτα μας όταν προσπαθούμε να την ηρεμήσουμε. Μιλάμε χαλαρά ή τραγουδάμε ένα νανούρισμα. Την χαϊδεύουμε αν φαίνεται ότι το θέλει, αλλά δεν την αρπάζουμε ούτε την αγκαλιάζουμε. Αν έρθει κοντά μας και σκαρφαλώσει από μόνη της στην αγκαλιά μας, της επιτρέπουμε να πλησιάσει όσο θέλει και την αφήνουμε να έχει τον έλεγχο.

 

 1. Δώστε της έναν άνετο χώρο

Εάν η γάτα μας βιώνει άγχος και είναι αναστατωμένη, βεβαιωνόμαστε ότι έχει ένα μέρος να πάει που είναι άνετο και ασφαλές. Εάν είμαστε σπίτι, η κορυφή ενός ψηλού ονυχοδρόμιου είναι ένα εξαιρετικό σημείο. Στις γάτες αρέσει να είναι ψηλά , ειδικά όταν νιώθουν άγχος ή δυσφορία.

Μπορεί να είναι χρήσιμο σε ορισμένες γάτες να τις περιορίζουν σε ένα «ασφαλές δωμάτιο» όταν αντιμετωπίζουν πιο χρόνιες μορφές στρες. Μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν ευχάριστο, ήρεμο χώρο όπου θα είναι διαθέσιμα η τροφή και το νερό της γάτας μας, η τουαλέτα της, το κρεβάτι, το ονυχοδρόμιο και τα παιχνίδια της. Μπορούμε ακόμη να παίξουμε κάποια χαλαρωτική κλασική μουσική, η οποία έχει αποδειχθεί ότι ηρεμεί πολλές γάτες.

 

 1. Αφήστε τη γάτα σας να σημαδέψει την περιοχή για να νιώσει καλύτερα

Οι γάτες απελευθερώνονται από τις αγχωτικές καταστάσεις σημαδεύοντας την περιοχή τους με μυρωδιές από τους αρωματικούς αδένες τους. Το κάνουν αυτό ξύνοντας πράγματα και τρίβοντας τα πρόσωπά τους πάνω τους. Εάν έχουμε να κάνουμε με μια αγχωμένη γάτα, ειδικά μια γάτα που προσαρμόζεται σε μια μετακόμιση ή ένα νέο κατοικίδιο ή άτομο στο σπίτι, πρέπει να έχουμε ένα ονυχοδρόμιο σε εμφανές σημείο του σπιτιού που η γάτα μας μπορεί να σημαδέψει για να νιώσει καλύτερα.

Εάν ταξιδεύουμε, φέρνουμε ένα παιχνίδι ή άλλο αντικείμενο από το σπίτι που έχει το άρωμα της γάτας μας από μια εποχή που δεν ήταν αγχωμένη ή στεναχωρημένη. Η έκθεση στις δικές της ήρεμες μυρωδιές μπορεί να τη βοηθήσει να νιώσει καλύτερα.

 1. Το διαδραστικό παιχνίδι ανακουφίζει από το άγχος

Αυτό δεν θα λειτουργήσει εάν βρισκόμαστε στη μέση μιας οξείας στρεσογόνας κατάστασης, αλλά εάν έχουμε να κάνουμε με ένα γατάκι που εμφανίζει σημάδια χρόνιου στρες, το διαδραστικό παιχνίδι με ένα παιχνίδι με ραβδί τακτικά μπορεί να βοηθήσει τη γάτα μας να ξεθυμάνει.

Το διαδραστικό παιχνίδι επιτρέπει στις γάτες να συμπεριφέρονται σαν τα αρπακτικά που είναι, και αυτό είναι καταπραϋντικό για αυτές. Βοηθά επίσης εμάς και τη γάτα μας να δεθούμε περισσότερο, κάτι που είναι άλλο ένα πράγμα που ανακουφίζει από το άγχος και τους δύο μας.

 

 1. Χρησιμοποιήστε αντιστρεσογόνα προϊόντα

Υπάρχουν ειδικά προϊόντα που έχουν κατασκευαστεί για να μιμούνται τις ηρεμιστικές φερομόνες που έχουν οι γάτες στους αρωματικούς αδένες του προσώπου τους. Η χρήση τους μπορεί να βοηθήσει γάτες με οξύ και χρόνιο στρες. Για παράδειγμα, μπορούμε να ψεκάσουμε τον μεταφορέα της γάτας μας πριν τη βάλουμε μέσα για να τη μεταφέρουμε στον κτηνίατρο.

 

Πηγή: www.cathealth.com

Φέρνοντας το πρώτο σας κουνελάκι στο σπίτι

Φέρνοντας το πρώτο σας κουνελάκι στο σπίτι

 

 

Τα κουνελάκια είναι αξιολάτρευτα, με απαλό τρίχωμα, αλλά και με προσωπικότητα, γεγονός που δεν φαντάζονται οι περισσότεροι άνθρωποι. Μπορεί να έχετε ήδη αγοράσει ή να έχετε φτιάξει ένα σπιτάκι, να έχετε κάνει ψώνια με παιχνίδια ακόμη και να έχετε προετοιμάσει το χόρτο, την τροφή και ένα μπουκάλι νερό. Παρακάτω υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορεί να κάνουν τη διαφορά όσον αφορά το σωστό ξεκίνημα με το κουνελάκι σας:

 

 1. Ένα χαρούμενο και ήρεμο κουνελάκι είναι ένα κουνελάκι που νιώθει ασφάλεια. Αυτό μοιάζει σαν κοινή λογική, αλλά δεν είναι. Το κουνελάκι μας έχει το ένστικτο του θηράματος και πιθανότατα θα καταφύγει σε αυτό το ένστικτο σε καταστάσεις άγνωστες για αυτό. Φυσικά αυτό δεν ισχύει για όλα τα κουνελάκια, αλλά αν φέρουμε το κουνελάκι μας στο σπίτι και τρέχει στο πίσω μέρος του κλουβιού και σκύβει, χωρίς να θέλει να βγει έξω, ΔΕΝ μας μισεί. Αισθάνεται ανασφάλεια και φοβάται. Τι θα το αλλάξει αυτό; Χρειάζεται ΧΡΟΝΟΣ, ΥΠΟΜΟΝΗ και ΠΑΝΤΑ ΛΕΠΤΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ προς το μικρό μας φίλο, ώστε να αποκτήσει οικειότητα μαζί μας.
 2. Πριν φέρουμε το κουνελάκι μας στο σπίτι, πρέπει να μιλήσουμε με τον εκτροφέα για το τι είναι «φυσιολογικό» για το κουνελάκι μας. Πόσο μεγάλο πρέπει να είναι το κλουβί του. Βγαίνει να παίξει; Έχει κουτί ή μαξιλάρι ή παιχνίδια; Τι είδους μπουκάλι νερού και μπολ φαγητού πρέπει να έχει; Είναι συνηθισμένο σε άλλα ζώα; Ζει σε ήσυχο μέρος ή έχει συνηθίσει σε πολύ θόρυβο; Ποια θερμοκρασία είναι ανεκτή για αυτό; Φυσικά το σπίτι μας δεν θα είναι σαν το παλιό του σπίτι, αλλά έχοντας κάποια πράγματα ίδια, θα το βοηθήσουμε να προσαρμοστεί πιο γρήγορα και να αισθάνεται πιο ασφαλές. 
 3. Μπορεί να είναι δελεαστικό να δώσουμε στο κουνελάκι μας πολύ χώρο για να παίξει, αλλά ίσως χρειαστεί να το δουλέψουμε λίγο πρώτα αυτό. Τα κουνελάκια έχουν την τάση της «ιδιοκτησίας» πραγμάτων. Όπως και τα περισσότερα άλλα ζώα, θέλουν μια περιοχή και θέλουν όλοι οι άλλοι να ξέρουν ότι είναι δική τους. Εάν ένα κουνελάκι συνηθίζει να «κατέχει» ένα κλουβί 2 x 3, τότε η τοποθέτηση του σε χώρο 5 x 6 μπορεί να το αποπροσανατολίσει. Πώς μπορεί να διεκδικήσει όλον αυτόν τον νέο χώρο; Τα σημάδια του άγχους θα περιλαμβάνουν υπερδιέγερση, γρήγορο τρέξιμο ή έντονο βηματισμό. Καλύτερα να ξεκινήσουμε με έναν μικρό χώρο, και καθώς το κουνελάκι μας, μας δίνει ενδείξεις ότι είναι χαλαρό και ήρεμο, αυξάνουμε τον προσβάσιμο χώρο σταδιακά.
 4. Δύο φράσεις: Αισθήσεις σε εγρήγορση και ένστικτο θηράματος. Όταν το κουνελάκι μας αντιμετωπίζει μια νέα κατάσταση, όπως την πρώτη φορά που θα το φέρουμε στο σπίτι, το κουνελάκι μας θα είναι ανήσυχο και σε εγρήγορση στην προσπάθειά του να προστατευτεί από άγνωστους κινδύνους προτού χρειαστεί να τους αντιμετωπίσει κατά μέτωπο. Νέοι ήχοι. Νέες μυρωδιές. Καινούριοι άνθρωποι. Νέα ζώα. Νέα αξιοθέατα. Και όλα είναι τόσο ΜΕΓΑΛΑ για ένα κουνελάκι. Πρέπει να δώσουμε χρόνο στο κουνελάκι μας να προσαρμοστεί. Δεν πρέπει να υπάρχει συνωστισμός με πολλά άτομα στο περιβάλλον του ή να εισβάλουμε συνεχώς στο χώρο του. Εάν μετακομίσουμε δίπλα σε ένα αεροδρόμιο ή έναν σιδηρόδρομο, θα χρειαστεί χρόνος μέχρι ο μικρός μας φίλος να συνηθίσει αυτούς τους ήχους. Το κουνελάκι μας περνά πάλι την ίδια προσαρμογή - φιλτράροντας τα αβλαβή ερεθίσματα από τα επικίνδυνα. Πρέπει να προσπαθήσουμε να το βοηθήσουμε σε αυτή τη διαδικασία, όχι να ενισχύσουμε το άγχος.
 5. Γενικοί κανόνες για τα κουνελάκια: δεν τους αρέσει να τους κόβουν τα νύχια τους, να τα μεταφέρουν, δεν τους αρέσει το νερό- εκτός από το να πίνουν. Τα κουνελάκια κρατούν κακία όταν κάνετε κάτι κακό. Επίσης λατρεύουν την μπανάνα. Στα κουνελάκια αρέσει να μένουν αρκετά καθαρά και γενικά δεν πηγαίνουν βόλτες. 
 6. Πώς κάνουμε ένα διστακτικό κουνελάκι να μας εμπιστευθεί; Πρέπει να είμαστε σταθερά ευχάριστοι & οι κινήσεις μας να είναι προσεκτικές και ήρεμες ώστε να μην τρομάξει με απότομους χειρισμούς. Το κουνελάκι μας μπορεί να καταλάβει πότε νοιαζόμαστε περισσότερο για το τι θέλουμε εμείς παρά για το τι χρειάζεται αυτό. 

Επίσης, είναι πολύ πιθανό να φέρετε στο σπίτι ένα από αυτά τα κουνελάκια που εξακολουθούν να κρύβονται ακόμα και όταν το ένστικτο του θηράματος εξαφανίζεται. Είτε μπορεί να μπει στο σπίτι σας και να προσαρμοστεί αμέσως. Θα μπορούσε να υποθέσει ότι κάθε σκύλος ή γάτα είναι φίλος. Εάν αυτό ισχύει, μπορεί να αντιμετωπίζετε ένα εντελώς διαφορετικό σύνολο ζητημάτων. 

 

Πηγή: www.hickoryridgehollands.com

Νέος σκύλος στο σπίτι

Νέος σκύλος στο σπίτι

8 βήματα για μια καλή αρχή

 

 

 

Πριν υιοθετήσουμε έναν σκύλο, σίγουρα  έχουμε προμηθευτεί φαγητό και λιχουδιές, μπωλ για φαγητό και νερό, ένα κρεβάτι, ένα λουρί και κολάρο και ίσως μερικά παιχνίδια.

Η μεγάλη μέρα έρχεται. Όλοι είμαστε ενθουσιασμένοι και χαρούμενοι καθώς πηγαίνουμε προς το σπίτι, και όταν φτάσουμε στο σπίτι, ανοίγουμε την μπροστινή πόρτα, λύνουμε τον σκύλο από το λουρί και τον αφήνουμε ελεύθερο να μπει μέσα…

Κάνοντας αυτή την απλή κίνηση ανοίγουμε πολλά μελλοντικά ζητήματα. Με ανθρώπινους όρους, έχουμε εξαπολύσει έναν μικρό «παραβάτη».

 

Θέτουμε κανόνες από την αρχή

Για να έχουμε ένα καλά ισορροπημένο σκύλο, πρέπει να του μάθουμε τους κανόνες του σπιτιού και να θέσουμε όρια και περιορισμούς από την αρχή. Το μήνυμα που στέλνουμε στον σκύλο μας τη στιγμή που μπαίνει στο σπίτι μας για πρώτη φορά είναι κρίσιμο, γιατί καθιερώνει αμέσως τους βασικούς κανόνες στο μυαλό του.

Αν τον αφήσουμε να τρέξει από την πόρτα ελεύθερος στο σπίτι, το μήνυμα είναι: «Εδώ! Όλα είναι δικά σου και μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις».

Ανοίγοντας την πόρτα, έχουμε πει στον σκύλο μας, «Δεν υπάρχουν κανόνες, όρια ή περιορισμοί» Έτσι αρχίζει να μασουλάει παπούτσια, να σκαρφαλώνει στα έπιπλα… Και μετά ψάχνουμε να βρούμε τι «φταίει» με τον νέο μας σκύλο!

Η διαδικασία ερχομού στο σπίτι για πρώτη φορά θα πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένη και εδώ παρουσιάζουμε 8 απλά βήματα για να το πετύχετε

 

1. Παραμένουμε ήρεμοι

Όταν παίρνουμε έναν σκύλο, όλοι πρέπει να παραμείνουμε ήρεμοι. Μπορεί να είναι δελεαστικό να χαιρετήσουμε το νέο μέλος της οικογένειας με ενθουσιασμό, αλλά δεν είναι η ώρα να το κάνουμε. Θα υποδεχτούμε τον σκύλο στο χώρο μας, αλλά δεν πρέπει να δώσουμε περισσότερο από μια ελάχιστη προσοχή ή στοργή. 

 Αυτό το βήμα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

 

2. Κάνουμε μια μεγάλη βόλτα

Πριν γνωρίσει το νέο του σπίτι, θα πρέπει πρώτα να κάνουμε μια βόλτα στη νέα του γειτονιά. .. Αυτό εξυπηρετεί δύο σκοπούς: θα εκτονώσει την περίσσεια ενέργεια θα έρθει σε μια πιο ήρεμη κατάσταση και με αυτόν τον τρόπο θα μάθει τις νέες μυρωδιές, τα αξιοθέατα και τους ήχους της νέας του γειτονιάς.

 

3. Παρουσιάζουμε το σπίτι μας

Μετά τη βόλτα, θα κρατήσουμε το σκυλί μας στο λουρί. Φέρνουμε τον σκύλο στην εξώπορτα, αλλά δεν τον αφήνουμε να μπει πρώτος. Αν μπορούμε, τον βάζουμε να καθίσει ή να ξαπλώσει καθώς ανοίγουμε την πόρτα. Έπειτα, μπαίνουμε εμείς πρώτοι και δεν του επιτρέπουμε να ακολουθήσει, μέχρι να τον προσκαλέσουμε.

 

4. Κάνουμε την περιήγηση

Μόλις μπούμε σπίτι, εξακολουθούμε να κρατάμε τον σκύλο μας στο λουρί και τον οδηγούμε από δωμάτιο σε δωμάτιο. Δεν τον αφήνουμε να μυρίσει ή να περιπλανηθεί. Χρησιμοποιούμε το λουρί για να τον κρατήσουμε δίπλα μας. Καθόμαστε λίγα λεπτά σε κάθε δωμάτιο πριν προχωρήσουμε στο επόμενο και φροντίζουμε κάθε φορά να πηγαίνουμε πρώτοι στο επόμενο δωμάτιο.

Συνέπεια! Δεν αφήνουμε τον σκύλο να μας ακολουθήσει στο διπλανό δωμάτιο μέχρι να δώσουμε την άδεια. Αν έχουμε πίσω αυλή, αίθριο ή άλλο εξωτερικό χώρο, το αντιμετωπίζουμε το με τον ίδιο τρόπο.

 

5. Χωρίς άγγιγμα, χωρίς ομιλία, χωρίς επαφή με τα μάτια

Κατά τη διάρκεια της περιήγησης δεν μιλάμε, χρησιμοποιούμε μόνο τη γλώσσα του σώματος ή απλούς ήχους, όπως "Tsch!" ή ένα χτύπημα του δακτύλου, για επικοινωνία ή διόρθωση.  Αυτό θα τον βοηθήσει να συγκεντρωθεί σε εμάς.

 

6. Το σημείο που θα τρώει

Μόλις ολοκληρώσουμε την περιήγηση, φέρνουμε τον σκύλο στο μέρος όπου θα είναι το φαγητό και το νερό του και προσφέρουμε μια ανταμοιβή με λίγο νερό και λίγα κομμάτια φαγητού, αλλά όχι ακόμα ολόκληρο μπωλ. Να θυμάστε πως ο σκύλος μας είναι ακόμα στο λουρί του.

 

7. Το μέρος  που θα κοιμάται

Εάν έχουμε ένα ειδικό μέρος, στο οποίο θα θέλαμε να είναι ο χώρος του σκύλου, πηγαίνουμε εκεί. Σε αυτό το μέρος μπορούμε επιτέλους να τον λύσουμε από το λουρί του.

Αυτό το μέρος μπορεί να είναι το κρεβάτι του ή ένα σημείο στη γωνία του σαλονιού όπου θέλουμε να ξαπλώσει ή το κλουβί του. Βγάζοντας το λουρί σε αυτό το στάδιο, είναι σαν να του λέμε: «Αυτό είναι δικό σου». Δεν πρέπει να εκπλαγούμε αν αποφασίσει αμέσως να εγκατασταθεί και να αγνοήσει για λίγο την οικογένεια μας. Σημαίνει ότι έχει βρει τη θέση του.

 

8. Αποπνέουμε ήρεμη - διεκδικητική ενέργεια

Μόλις ολοκληρώσουμε την παραπάνω διαδικασία, καθιερώνουμε τον εαυτό μας περνώντας το υπόλοιπο της ημέρας μας αποπνέοντας μια ήρεμη και διεκδικητική ενέργεια. Αναγκαστικά όλα τα μέλη της οικογένειας  πρέπει περιορίσουν την προσοχή που θα έδιναν στον σκύλο. Φυσικά και θα του δώσουμε σημασία αν έρθει κοντά μας, αλλά δεν πρέπει να το παρακάνουμε ακόμα με την στοργή.

 

Κάνοντας αυτά τα οκτώ απλά βήματα, έχουμε θέσει τα θεμέλιά για μια υγιή σχέση υπακοής αναμεσά σε εμάς και τον σκύλο μας.

 

Πηγή: www.cesarsway.com

14 εκπληκτικά γεγονότα για γάτες

14 εκπληκτικά γεγονότα για γάτες

 

 

Οι γάτες είναι ένα αίνιγμα που έχει αιχμαλωτίσει τις καρδιές των ανθρώπων εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι μυστηριώδεις προσωπικότητες και η αξιολάτρευτη εμφάνισή τους τους έχουν κάνει ένα απίστευτα δημοφιλές κατοικίδιο και σύμφωνα με επισκόπηση, το 18% των νοικοκυριών στο Ηνωμένο Βασίλειο διοικείται από γάτες. Με τόσες πολλές γάτες γύρω μας, σίγουρα αυτό θα σήμαινε ότι όλοι γνωρίζουν τα πάντα για αυτές, σωστά; Λάθος! Υπάρχουν τόσα πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για τις γάτες που πιθανότατα δεν έχετε ακούσει, από τη μεγαλύτερη γάτα στον κόσμο, μέχρι τον εκπληκτικό τρόπο που περπατούν.

 

 1. Η παλαιότερη γάτα κατοικίδιο υπήρχε πριν από 9.500 χρόνια

Αυτό το ενδιαφέρον γεγονός για τις γάτες είναι σίγουρο ότι θα σας εντυπωσιάσει. Αρχικά κάποτε πίστευαν ότι οι Αιγύπτιοι εξημερώνουν τη γάτα. Αλλά το 2004, Γάλλοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν τάφο γάτας 9.500 ετών στην Κύπρο. Αυτό την καθιστά την παλαιότερη γνωστή γάτα κατοικίδιων ζώων και προϋπήρχε της αιγυπτιακής τέχνης για τις γάτες πάνω από 4.000 χρόνια!

 

 1. Οι γάτες αφιερώνουν το 70% της ζωής τους στον ύπνο

Αν νομίζατε ότι οι γάτες αφιερώνουν μεγάλο μέρος της ζωής τους στον ύπνο, θα είχατε δίκιο. Σύμφωνα με το Veterinary Hub, οι γάτες ξοδεύουν στην πραγματικότητα το 70% της ζωής τους στον ύπνο, το οποίο αποδίδει περίπου 13-16 ώρες την ημέρα. 

 

 1. Μια γάτα ήταν ο Δήμαρχος μιας πόλης της Αλάσκας για 20 χρόνια

Μια πορτοκαλί τιγρέ γάτα, ο Stubbs ήταν ο δήμαρχος της Talkeetna, μιας μικρής πόλης στην Αλάσκα για 20 χρόνια! Είχε πολλές αδιαμφισβήτητες εκλογές και παρόλο που δεν είχε νομοθετική εξουσία, αγαπήθηκε τόσο από ντόπιους όσο και από τουρίστες.

 

 1. Το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη γάτα ποτέ είναι 123 εκατοστά

Οι οικόσιτες γάτες θεωρούνται συνήθως αρκετά μικρά και κομψά πλάσματα. Γνωρίζατε όμως ότι η μεγαλύτερη γάτα του κόσμου ήταν μία Maine Coon που ονομαζόταν Stewie και μετρήθηκε στα 123,2 εκατοστά; Ενώ, το ρεκόρ για την ψηλότερη γάτα ανήκε στον Αρκτούρο με ύψος 48,4 εκατοστά!

 

 1. Η πλουσιότερη γάτα στον κόσμο είχε 7 εκατομμύρια λίρες

Η πιο πλούσια γάτα στον κόσμο σύμφωνα με το Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες είναι ο Blackie. Όταν ο εκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του πέθανε, αρνήθηκε να αναγνωρίσει την οικογένειά του στη διαθήκη του και αντ' αυτού έδωσε την περιουσία των 7 εκατομμυρίων λιρών στον Blackie!

 

 1. Οι γάτες περπατούν σαν καμήλες και καμηλοπαρδάλεις

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι οι γάτες περπατούν σαν καμήλες και καμηλοπαρδάλεις; Η ακολουθία βαδίσματος τους είναι και τα δύο δεξιά πόδια πρώτα, ακολουθούμενα από τα δύο αριστερά πόδια, έτσι μετακινούν το μισό σώμα τους μπροστά ταυτόχρονα. Οι καμήλες και οι καμηλοπαρδάλεις είναι τα μόνα άλλα ζώα που περπατούν με αυτόν τον τρόπο.

 

 1. Ο Ισαάκ Νεύτων εφηύρε την πόρτα της γάτας

Ο επιστήμονας είναι πιο διάσημος για την υπολογισμένη βαρύτητα, αλλά πιστεύεται επίσης ότι ο Νεύτωνας εφηύρε την πόρτα της γάτας. Το «How Stuff Works» γράφει ότι όταν ο Νεύτωνας δούλευε τα πειράματά του στο Πανεπιστήμιο του Cambridge τον διέκοπταν συνεχώς οι γάτες του που γρατζουνούσαν την πόρτα. Κάλεσε λοιπόν τον ξυλουργό του Cambridge να ανοίξει δύο τρύπες στην πόρτα, μία για τη μητέρα γάτα και μία για τα γατάκια της! Προφανώς αυτές οι τρύπες φαίνονται στο πανεπιστήμιο μέχρι και σήμερα.

 

 1. Το 1963 μια γάτα πήγε στο διάστημα

Έχετε ακούσει για πιθήκους και σκύλους στο διάστημα, αλλά ξέρατε ότι και μια γάτα πέρασε στο μεγάλο άγνωστο; Στις 18 Οκτωβρίου 1963 η Felicette, γνωστή και ως «Astrocat» ήταν η πρώτη και μοναδική γάτα που πήγε ποτέ στο διάστημα.

 

 1. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ξύριζαν τα φρύδια τους όταν πέθαιναν οι γάτες τους

Σύμφωνα με την « Ancient History Encyclopedia», ο Ηρόδοτος έγραψε το 440 π.Χ. ότι όταν μια γάτα κατοικίδιο πέθαινε στην αρχαία Αίγυπτο, τα μέλη της οικογένειας ξύριζαν τα φρύδια τους σαν μορφή πένθους.

 

 1. Οι οικόσιτες γάτες μοιράζονται το 95,6% της γενετικής τους σύνθεσης με τις τίγρεις

Αυτό το γεγονός θα σας συνεπάρει. Μία μελέτη έδειξε ότι οι μικρές οικόσιτες γάτες μοιράζονται το 95,6% της γενετικής τους σύνθεσης με τις τίγρεις! Μοιράζονται επίσης πολλές από τις ίδιες συμπεριφορές, όπως σημάδια μυρωδιών και ούρων, καταδίωξη θηραμάτων και ορμή.

 

 1. Μια σπιτική γάτα μπορεί να φτάσει ταχύτητες έως και 48 χιλ/ώρα

Ξέρετε ότι οι γάτες είναι πολύ γρήγορες, μπορούν να χτυπήσουν ταχύτητες περίπου 48 χιλ/ώρα που είναι τόσο γρήγορο, που θα μπορούσαν να νικήσουν τον Γιουσέιν Μπολτ σε μια διαδρομή 200 μέτρων!

 

 1. Η γηραιότερη γάτα στον κόσμο ήταν 38 ετών!

Η μεγαλύτερη γάτα που έζησε ποτέ, ήταν 38 ετών και 3 ημερών όταν έφυγε από τη ζωή. Ο Creme Puff, γεννημένος στις 3 Αυγούστου 1967, έζησε μέχρι τις 6 Αυγούστου 2005 και ο ιδιοκτήτης του Jake Perry είχε επίσης τον προηγούμενο γηραιότερο κάτοχο ρεκόρ γάτας, τον παππού Rex Allen, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 34 ετών! Ό,τι κι αν κάνει ο Τζέικ Πέρι, το κάνει σωστά!

 

 1.  Το ρεκόρ για το πιο δυνατό γουργούρισμα είναι 67,8 db

Το ρεκόρ για το πιο δυνατό γουργούρισμα από μια οικόσιτη γάτα το έχει αυτή τη στιγμή ο Merlin, μια ασπρόμαυρη γάτα από το Torquay του Ηνωμένου Βασιλείου. Το γουργούρισμα του είναι 67,8db και για το περιβάλλον, αυτή είναι σχεδόν η ίδια ένταση με ένα ντους! Οι περισσότερες γάτες γουργουρίζουν γύρω στα 25db.

 

 1. Η γάτα Didga μπορεί να εκτελέσει 24 κόλπα σε ένα λεπτό

Αν πιστεύετε ότι οι γάτες δεν μπορούν να κάνουν κόλπα, τότε θα συγκλονιστείτε όταν μάθετε αυτό το γεγονός της γάτας. Τα περισσότερα κόλπα που κάνει μια γάτα σε ένα λεπτό είναι 24! Ο Didga ολοκλήρωσε μια σειρά από κόλπα από το κύλισμα, μέχρι και το άλμα σε μια μπάρα ενώ βρίσκεστε σε skateboard!

 

Πηγές:

www.nationalgeographic.com

www.veterinaryhub.com

www.allthatsinteresting.com

www.guinnessworldrecords.com

www.science.howstuffworks.com

www.worldhistory.org

www.wsj.com

Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων

Η Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010 για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας. Οι φιλοζωικές οργανώσεις καλούν τον καθένα μας να υιοθετήσει ένα ζώο ή να συνδράμει προγράμματα και καμπάνιες για την προστασία τους.

Η 4η Απριλίου επιλέχθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων για τρεις λόγους:

 • Χρονικά είναι ακριβώς στο μέσο της 4ης Οκτωβρίου, που γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων
 • Είναι ευκολομνημόνευτη ημερομηνία (4/4)
 • Δεν υπάρχει κάποια άλλη άξια λόγου εορτή την ημέρα αυτή

Πηγή: www.sansimera.gr

Εκμάθηση τουαλέτας στα κουνέλια

Εκμάθηση τουαλέτας στα κουνέλια

 

 

Προβληματίζεστε κι εσείς με το δικό σας κουνελάκι στο θέμα «τουαλέτα», ενώ ζηλεύετε άλλα κουνελάκια που βλέπετε να κάνουν την ανάγκη τους σε ένα συγκεκριμένο μέρος; Αν έχετε την διάθεση να το εκπαιδεύσετε τότε, ίσως μπορούμε να δώσουμε λύση σε αυτό το πρόβλημα.

 

 • Η φύση των κουνελιών

Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως τα κουνελάκια από τη φύση τους είναι τα πιο καθαρά και ζωάκια. Αλλαγή σε αυτό τους το χαρακτηριστικό προκαλείται εξαιτίας ορμονών, κάποιου παράσιτου και πιο γενικά κάποιου προβλήματος υγείας (π.χ. στάση εντέρου), στρες, αλλαγή περιβάλλοντος κ.λ.π. Οπότε, κοιτάξτε πρώτα αν το κουνελάκι είναι στειρωμένο, αν δεν είναι τότε η τουαλέτα όσες προσπάθειες βελτίωσης  κι αν κάνετε, κατά πάσα και μεγάλη πιθανότητα, δε θα φτιάξει ποτέ. Αν το κουνελάκι σας είναι σε μια καλή φυσική κατάσταση και γενικά δε συντρέχει κάποιος λόγος για τον οποίο άλλαξε συνήθεια τουαλέτας, θα κάνετε τις προσπάθειές σας, αλλιώς θα απευθυνθείτε άμεσα σε ειδικό κτηνίατρο.

Είπαμε σε τι μπορεί να οφείλεται η αλλαγή τουαλέτας, τι μπορείτε όμως να κάνετε για να βελτιώσετε τη συνήθεια αυτή και να είστε κι εσείς και το κουνελάκι σας χαρούμενοι;

 

 • Επιλογή κατάλληλης τουαλέτας

Για αρχή θα πρέπει να προμηθευτείτε μία τουαλέτα. Μπορείτε να προμηθευτείτε τις γωνίες-τουαλέτες από pet-shop, τουαλέτες για γάτες ή αν το κουνελάκι είναι σε παρκάκι ή ελεύθερο στο σπίτι, να πάρετε το πάτο του παλιού κλουβιού ή κάποιο κουτί αποθήκευσης από καταστήματα διαστάσεων 60-80cm X 40-60cm X 10cm.

 

 • Υπόστρωμα

Αφού, λοιπόν, έχετε την τουαλέτα θα πρέπει να επιλέξετε υπόστρωμα. Υπάρχουν δύο επιλογές, είτε pellet είτε πεπιεσμένο χαρτί, ή ακόμα μπορείτε να βάλετε pellet στη μεριά που κάνει την ανάγκη του και από κάτω πάνα/υπόστρωμα σκύλου ή και σκέτη πάνα.

Αυτά τα προμηθεύεστε από pet-shop. Άγνωστης προέλευσης ή pellet καύσης, μπορούν να δημιουργήσουν τυχόν δερματικά προβλήματα. Το ροκανίδι/πριονίδι και η άμμος είναι εντελώς ακατάλληλα και θα μπορούσαν να προκαλέσουν μέχρι και το θάνατο του μικρού σας φίλου. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά το πριονίδι είναι τριμμένο ξύλο, θα μπορούσε να το εισπνεύσει το κουνελάκι μας και κάποιο κομματάκι να του φράξει την αναπνοή, η δε άμμος έχει την ιδιότητα να μπετώνει, να γίνεται στερεή όταν έρχεται σε επαφή με κάτι υγρό, οπότε στην μύτη που είναι υγρή, φανταστείτε τι θα συμβεί. Θα γίνει στερεή, θα φράξει την αναπνοή και το κουνελάκι σας μπορεί να καταλήξει νεκρό. Τέλος, δεν επιλέγουμε ποτέ υπόστρωμα με άρωμα, καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει ποικίλα προβλήματα.

 

 • Διαλέξατε την τουαλέτα και το υπόστρωμα και τώρα;

Τώρα μελετήστε τη συμπεριφορά του. Πού προτιμάει να κάνει την ανάγκη του περισσότερο; Εκεί θα βάλετε την τουαλέτα. Πάντα, θα είναι κάποια  γωνία είτε του κλουβιού του είτε του σπιτιού σας. Αν το κουνελάκι σας είναι μόνιμα ελεύθερο θα χρειαστείτε μία ή δύο τουαλέτες, ανάλογα αν το σπίτι ή το δωμάτιό σας είναι μεγάλο. Αν το κουνελάκι σας είναι σε κάποιο κλουβί ή πάρκο, θα τοποθετήσετε μία εντός κλουβιού/πάρκου και μία εκτός, στο σπίτι. Στην περίπτωση, που προτιμά μόνο στο κλουβί/πάρκο, όταν θα είναι ελεύθερο θα πρέπει το κλουβί/πάρκο να παραμένει ανοιχτό.

 

 • Διαμόρφωση τουαλέτας

Κοντά στην τουαλέτα, φροντίστε να βάλετε τα χόρτα του, το pellet και νερό. Τα κουνελάκια μιας και είναι καθαρά ζωάκια, κάνουν την ανάγκη τους εκεί που τρώνε και πίνουν.

Τώρα πάμε στο κομμάτι της διαμόρφωσης του χώρου. Καλύτερα να μην προτιμήσετε μπάλες για τα χόρτα, μπορεί να υπάρξει κάποιος τραυματισμός ή ακόμα και να παγιδευτεί το κεφαλάκι του στις μεγάλες μπάλες χόρτων. Υπάρχουν ειδικές ταΐστρες χόρτων, ξύλινες οι οποίες όμως θα ήταν ιδανικό σε πάρκο και όχι σε κλουβί ή σε κάποια γωνία του σπιτιού. Για το σπίτι, θα ήταν κατάλληλο αν είναι δικό σας και μπορείτε να κάνετε τρύπες, αλλά αν δεν είναι θα πρέπει να το διαμορφώσετε. Αλλιώς, μπορείτε να πάρετε κάποιο φαγώσιμο ψάθινο καλαθάκι ή ξύλινο καλαθάκι και να βάλετε εκεί τα χόρτα. Θα έχετε ένα μπολάκι για τα pellet κι ένα μπολάκι για το νερό ή ποτίστρα.

Το μπολάκι για το νερό είναι πιο εύκολο στο καθάρισμα. Αν έχετε ποτίστρα (δε βολεύει πέρα από κλουβί/πάρκο) θα πρέπει να φροντίζετε το καθαρισμό και αλλαγή κάθε 6 μήνες. Πάντα η αλλαγή της τουαλέτας, δε πρέπει να ξεπερνά τις 3-5 μέρες, καθώς μαζεύονται μικρόβια.

 

 • Tips για εκμάθηση τουαλέτας

Αν ξεφύγουν κακά εκτός τουαλέτας είναι φυσιολογικό, αλλά δεν είναι φυσιολογικό να ξεφεύγουν τα ούρα. Οπότε, μαζεύετε τα κακά μέσα στην τουαλέτα και αν υπάρχουν ούρα, τα μαζεύετε με μία χαρτοπετσέτα, και την τοποθετείτε στην τουαλέτα. Το κουνελάκι σας θα το μυρίζει και σιγά σιγά θα πηγαίνει εκεί. Προσοχή, όχι βαμβάκι ούτε κάποιο χαρτί με μελάνι και άρωμα, απλό κλασσικό χαρτί. Επιπλέον, όταν βλέπετε την πράξη εκτός τουαλέτας, θα το σηκώνετε με ελαφρά σηκωμένη την ουρίτσα και θα το βάζετε στην τουαλέτα του. Ποτέ φωνές, ποτέ απότομες κινήσεις. Όταν βλέπετε την προσπάθειά του στην τουαλέτα, θα το επιβραβεύετε με χάδια ή σνακ. Πρέπει να έχετε υπομονή, καθώς δε θα μάθει από τη μια μέρα στην άλλη, μπορεί να πάρει και μήνα σαν πρώτη φορά. Αναφέρουμε πρώτη φορά, καθώς για κάποιον λόγο μπορεί να αλλάξει συνήθειες π.χ. ορμόνες, οπότε θα χρειαστείτε εκ νέου εκμάθηση. Ακόμα και αν είναι στειρωμένο, κάποια στιγμή μπορεί να “ξεχάσει” τη συνήθεια αυτή. Αν γίνεται συχνά, όμως, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό κτηνίατρο. Όταν αλλάζετε την τουαλέτα, θα πρέπει να αφήνετε μια χούφτα με τα παλιά του κακά και ούρα.

 

Συνοψίζοντας, τα συστατικά που χρειάζεστε για την εκμάθηση της τουαλέτας είναι υπομονή, επιμονή, μία γωνία, υπόστρωμα, φαγητό και νερό. Κυρίως, υπομονή και επιμονή και καθημερινή ανελλιπής προσπάθεια. Μπορεί να μην τα καταφέρετε από την πρώτη μέρα, αλλά σίγουρα θα δείτε αλλαγή από την πρώτη εβδομάδα. Ακόμα και αν δείτε αποτελέσματα, δε σταματάτε μέχρι να πηγαίνει αποκλειστικά στην τουαλέτα του.

 

Πηγή: www.rabbit-place.com

Βασική Εκπαίδευση Σκύλου

Βασική Εκπαίδευση Σκύλου

5 βασικές εντολές για να ξεκινήσετε

 

Ψάχνετε για τις καλύτερες εντολές για να μάθετε τον σκύλο σας;

 

Η εκμάθηση βασικών εντολών εκπαίδευσης ενός σκύλου μπορεί να είναι χρήσιμη για την αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς που μπορεί να υπάρχουν ήδη ή που μπορεί να αναπτυχθούν στο μέλλον. Υπάρχουν πολλές εντολές εκπαίδευσης που μπορείτε να διδάξετε στον σκύλο σας εύκολα στο σπίτι. Παρακάτω, παραθέτουμε μία  λίστα με τις βασικότερες εντολές, που σίγουρα θα απολαύσετε εσείς και το σκυλάκι σας.

 

 

 1. Κάτσε

Το να μάθετε τον σκύλο σας να κάθεται είναι μια από τις πιο βασικές εντολές και επιπλέον μια πολύ καλή αρχή εκπαίδευσης. Ένας σκύλος που γνωρίζει την εντολή «Κάτσε» θα είναι πολύ πιο ήρεμος και πιο εύκολος στον έλεγχο από τους σκύλους που δεν έχουν μάθει αυτή την απλή εντολή. Ακόμα, η εντολή «Κάτσε» προετοιμάζει τον σκύλο σας για πιο απαιτητικές  εντολές όπως «Μείνε» και «Έλα».

 

Πως να διδάξετε στον σκύλο σας την εντολή «Κάτσε»:

 • Κρατήστε μια λιχουδιά κοντά στη μύτη του σκύλου σας.
 • Μετακινήστε το χέρι σας προς τα πάνω, επιτρέποντας στο κεφάλι του να ακολουθήσει τη λιχουδιά και προκαλώντας το κάτω μέρος του να χαμηλώσει.
 • Μόλις είναι σε καθιστή θέση, πείτε «Κάτσε», δώστε του τη λιχουδιά και δείξτε του στοργή.

Επαναλάβετε αυτή την σειρά διαδικασιών μερικές φορές κάθε μέρα μέχρι ο σκύλος σας να την μάθει καλά. Στη συνέχεια, ζητήστε από τον σκύλο σας να κάθεται πριν την ώρα του φαγητού, όταν φεύγετε για βόλτες και σε άλλες καταστάσεις που θα θέλατε να είναι ήρεμος και καθιστός.

 

 

 1. Έλα

Μια άλλη σημαντική εντολή που μπορεί να μάθει ο σκύλος σας είναι η λέξη «έλα». Αυτή η εντολή είναι εξαιρετικά χρήσιμη για τις φορές που σας φεύγει το λουρί ή αφήνετε κατά λάθος την πόρτα ανοιχτή. Για άλλη μια φορά, αυτή η εντολή είναι εύκολο να διδαχθεί και θα σας βοηθήσει να κρατήσετε τον σκύλο σας μακριά από προβλήματα.

 

Πως να διδάξετε στον σκύλο σας την εντολή «Έλα»:

 • Βάλτε λουρί και κολάρο στον σκύλο σας.
 • Κατεβείτε στο επίπεδό του και πείτε «Έλα», τραβώντας απαλά το λουρί.
 • Όταν έρθει κοντά σας, ανταμείψτε τον με στοργή και μια λιχουδιά.

Μόλις το μάθει καλά με το λουρί, αφαιρέστε το και συνεχίστε να εξασκείτε την εντολή σε έναν ασφαλή, κλειστό χώρο.

 

 

 1. Κάτω

Αυτή η εντολή είναι μια από τις πιο δύσκολες εντολές εκπαίδευσης σκύλων. Ο λόγος που μπορεί να είναι δύσκολο για τον σκύλο σας να μάθει καλά αυτήν την εντολή είναι ότι απαιτεί από αυτόν να είναι σε στάση υποταγής. Μπορείτε να βοηθήσετε τον σκύλο σας συνεχίζοντας την εκπαίδευσή σας θετική και χαλαρή, ειδικά εάν ο σκύλος σας είναι φοβισμένος ή ανήσυχος. Λάβετε επίσης υπόψη σας να επαινείτε πάντα τον σκύλο σας μόλις εκτελέσει με επιτυχία την εντολή.

 

Πως να διδάξετε στον σκύλο σας την εντολή «Κάτω»:

 • Βρείτε μια ιδιαίτερα απολαυστική λιχουδιά και κρατήστε την στην κλειστή γροθιά σας.
 • Κρατήστε το χέρι σας μέχρι τη μύτη του σκύλου σας. Όταν τη μυρίσει, κουνήστε το χέρι σας στο πάτωμα, ώστε να ακολουθήσει.
 • Στη συνέχεια, σύρετε το χέρι σας κατά μήκος του εδάφους μπροστά του για να ενθαρρύνετε το σώμα του να ακολουθήσει το κεφάλι του.
 • Μόλις είναι στην κάτω θέση, πείτε «Κάτω», δώστε του τη λιχουδιά και δείξτε του στοργή.

Επαναλάβετε την προπόνηση κάθε μέρα. Εάν ο σκύλος σας προσπαθήσει να καθίσει ή να πεταχτεί προς το χέρι σας, πείτε «Όχι» και απομακρύνετε το χέρι σας. Μην τον πιέζετε σε μια κάτω θέση και ενθαρρύνετε κάθε βήμα που κάνει ο σκύλος σας προς τη σωστή θέση.

 

 

 1. Μείνε

Παρόμοια με την εντολή «Κάτσε», το σύνθημα «Μείνε»  θα σας βοηθήσει να ελέγχετε πιο εύκολα τον σκύλο σας. Αυτή η εντολή μπορεί να είναι χρήσιμη σε πολλές περιπτώσεις, όπως εκείνες τις φορές που δεν θέλετε το σκυλάκι σας να πλήττει τους επισκέπτες.

Πριν επιχειρήσετε να μάθετε στον σκύλο σας αυτή την εντολή, βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας είναι ειδικός στο σύνθημα «Κάτσε». Εάν δεν έχει μάθει καλά αυτή την εντολή, αφιερώστε χρόνο για να την εξασκήσετε μαζί του προτού προχωρήσετε στο σύνθημα «Μείνε».

 

Πως να διδάξετε στον σκύλο σας την εντολή «Μείνε»:

 • Πρώτα, ζητήστε από τον σκύλο σας να «Κάτσει».
 • Στη συνέχεια, ανοίξτε την παλάμη του χεριού σας μπροστά σας και πείτε «Μείνε».
 • Κάντε μερικά βήματα πίσω. Επιβραβεύστε τον με μια λιχουδιά και στοργή αν μείνει.
 • Αυξήστε σταδιακά τον αριθμό των βημάτων που κάνετε πριν δώσετε τη λιχουδιά.
 • Πάντα να επιβραβεύετε το σκυλάκι σας που μένει στη θέση του — ακόμα κι αν είναι μόνο για λίγα δευτερόλεπτα.

Αυτή είναι μια άσκηση αυτοελέγχου για τον σκύλο σας, γι' αυτό μην αποθαρρύνεστε αν χρειαστεί λίγος χρόνος για να το μάθει, ιδιαίτερα για κουτάβια και σκύλους υψηλής ενέργειας. Εξάλλου, τα περισσότερα σκυλιά προτιμούν να είναι εν κινήσει παρά απλώς να κάθονται και να περιμένουν.

 

 

 1. Άστο

Αυτή η τελευταία εντολή μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε τον σκύλο σας ασφαλή όταν τον κυριεύει η περιέργειά του, όπως εκείνες τις φορές που μυρίζει κάτι ενδιαφέρον στο έδαφος αλλά πιθανώς επικίνδυνο. Ο στόχος είναι να μάθετε το σκυλάκι σας ότι θα επιβραβευθεί με κάτι ακόμα καλύτερο αγνοώντας το άλλο αντικείμενο.

 

Πως να διδάξετε στον σκύλο σας την εντολή «Άστο»:

 • Τοποθετήστε μια λιχουδιά και στα δύο χέρια.
 • Δείξτε του μια κλειστή γροθιά με τη λιχουδιά μέσα και πείτε «Άστο».
 • Αγνοήστε τις συμπεριφορές όπως το να γλείφει, να μυρίζει, να χτυπάει τα πόδια του ή να γαβγίζει για να πάρει τη λιχουδιά.
 • Μόλις σταματήσει να προσπαθεί, δώστε του τη λιχουδιά από το άλλο χέρι.
 • Επαναλάβετε μέχρι ο σκύλος σας να απομακρυνθεί από την πρώτη γροθιά όταν εσείς θα λέτε «Άστο».
 • Στη συνέχεια, δώστε στον σκύλο σας τη λιχουδιά μόνο όταν θα σας κοιτάζει με το κεφάλι προς τα πάνω καθώς απομακρύνεται από την πρώτη γροθιά.

 

Μόλις ο σκύλος σας απομακρύνεται σταθερά από την πρώτη λιχουδιά και σας δίνει οπτική επαφή όταν λέτε την εντολή, είστε έτοιμοι να το πάτε ένα βήμα παραπέρα.

 

Για την επόμενη μέθοδο εκπαίδευσης, χρησιμοποιήστε δύο διαφορετικές λιχουδιές: μία που είναι καλή αλλά όχι εξαιρετικά ελκυστική και μία που είναι ιδιαίτερα μυρωδάτη και νόστιμη για το σκυλάκι σας.

 

Πως να εξελίξετε την εντολή «Άστο»:

 • Πείτε «Άστο», τοποθετήστε τη λιγότερο ελκυστική λιχουδιά στο πάτωμα και καλύψτε τη με το χέρι σας.
 • Περιμένετε μέχρι ο σκύλος σας να αγνοήσει αυτή τη λιχουδιά και να σας κοιτάξει. Στη συνέχεια, αφαιρέστε αυτή τη λιχουδιά από το πάτωμα, δώστε του την καλύτερη λιχουδιά και δώστε του αμέσως στοργή.
 • Μόλις πιάσει το νόημα, τοποθετήστε τη λιγότερο νόστιμη λιχουδιά στο πάτωμα, αλλά μην την καλύψετε εντελώς με το χέρι σας. Αντίθετα, κρατήστε το χέρι σας λίγο πιο πάνω από τη λιχουδιά . Με την πάροδο του χρόνου, μετακινήστε σταδιακά το χέρι σας όλο και πιο μακριά έως ότου το χέρι σας είναι περίπου 15 εκατοστά πάνω από τη λιχουδιά.
 • Τώρα είναι έτοιμος να εξασκηθεί μαζί σας όρθιος! Ακολουθήστε τα ίδια βήματα, αλλά αν προσπαθήσει να αρπάξει τη λιγότερο νόστιμη λιχουδιά, καλύψτε την με το πόδι σας.

Μην βιαστείτε να διδάξετε στο σκυλάκι σας κάποια από αυτές τις εντολές εκπαίδευσης. Να θυμάστε πως ζητάτε πολλά από τον σκύλο σας.

Η διαδικασία εκπαίδευσης απαιτεί χρόνο, ενέργεια και υπομονή.

Το να αφιερώσετε χρόνο για να διδάξετε στο σκυλάκι σας αυτές τις κοινές εντολές αξίζει τον κόπο, τον χρόνο και την προσπάθειά σας

 

Πηγή: www.cesarsway.com

Τί είναι η Τοξοπλάσμωση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΤΟΞΟΠΛΑΣΜΩΣΗ


Η τοξοπλάσμωση είναι μία ασθένεια που την προκαλεί το πρωτόζωο τοξόπλασμα και μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα κατοικίδια.

Το τοξόπλασμα (toxoplasma gondii) είναι ένα πρωτόζωο που μπορεί να βρεθεί μέσα στα κύτταρα με ιδιαίτερη προτίμηση τον μυϊκό ιστό.

 

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΞΕΝΙΣΤΩΝ

Α. Τελικός ξενιστής – γάτα

Β. Ενδιάμεσοι ξενιστές  – άνθρωπος, πουλιά, γάτα, τρωκτικά, χοίρος, βοοειδή, αιγοπρόβατα κλπ.

 

Πως μολύνεται η γάτα;

Με την βρώση μολυσμένου ωμού κρέατος ή μολυσμένων τρωκτικών, πτηνών κλπ.

 

Πως μολύνεται ο άνθρωπος;

1)Με την κατάποση ώριμων ωοκύστεων που αποβάλλονται από την γάτα  (πχ. σε ωμά ή ατελώς πλυμένα φρούτα και λαχανικά )

2)Από τον χειρισμό ή την κατανάλωση ατελώς ψημένου κρέατος από μολυσμένα ζώα

 

ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΞΟΠΛΑΣΜΩΣΗΣ

Α. Επίκτητη

1) Οξεία

2) Χρόνια

3) Ασυμπτωματική

Β. Ενδομήτρια

Εάν μια γυναίκα μολυνθεί από το τοξόπλασμα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης της, πολλές φορές οδηγείται σε μόλυνση και το έμβρυο. Προσβολή του εμβρύου σε συνδυασμό με ελλειμματική θεραπευτική αγωγή μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ανωμαλίες του εμβρύου ή ακόμα και αποβολή.

Παλαιά μόλυνση της μητέρας μπορεί να μολύνει το έμβρυο μόνο σε περίπτωση αναζωπύρωσης της νόσου όπως σε υποκείμενη νόσο (ανοσοκαταστολή).

 

ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ – ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ

Αποφυγή κατανάλωσης ατελώς μαγειρεμένων κρεάτων. Το κρέας πρέπει να είναι καλά ψημένο.

Επιμελές πλύσιμο των χεριών μετά από χειρισμούς ωμού κρέατος.

Τα χέρια να πλένονται σχολαστικά μετα από επαφή με νωπά φαγητά.

Για το κρέας συστήνεται να καταψύχεται αρκετές ημέρες πριν την κατανάλωση του.

Τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει επίσης να πλένονται σχολαστικά.

Η επαφή με κόπρανα γάτας πρέπει να αποφεύγεται. – προσεκτική απομάκρυνση των κοπράνων τους κάθε 2 μέρες.

Προφύλαξη από επαφή με χώμα, πιθανώς μολυσμένου από ωοκύστες ( ιδιαίτερα των μικρών παιδιών).

Η ευαισθητοποίηση των ιατρών για την σωστή εκπαίδευση και ενημέρωση της μητέρας, που δεν έχει έρθει σε επαφή με το τοξόπλασμα πριν μείνει έγκυος και η έγκαιρη και σωστή διάγνωση και θεραπεία της νόσου στην έγκυο.

Για την πρόληψη της συγγενούς τοξοπλάσμωσης γίνεται ορολογικός έλεγχος ρουτίνας των εγκύων γυναικών για να καθοριστούν τα έμβρυα που βρίσκονται σε κίνδυνο για λοίμωξη .

Η γενική οδηγία είναι να γίνεται ορολογικός έλεγχος όλων των εγκύων κατά την πρώτη επίσκεψη στον μαιευτήρα.

Πηγή: Ιατρική Σχολή Κρήτης 


 

6 πτηνά που ξεχωρίζουν στο ζωικό βασίλειο

1. Η Στρουθοκάμηλος
 
 
Οι στρουθοκάμηλοι είναι τα μεγαλύτερα πουλιά που ζουν σήμερα, με ενήλικες βάρους μεταξύ 200 και 300 κιλών. Τα ενήλικα αρσενικά έχουν ύψος περίπου 3 μέτρα ενώ τα θηλυκά είναι ελαφρώς μικρότερα. Αν και χωρίς πτήση, οι στρουθοκάμηλοι, που προέρχονται από την Αφρική, μπορούν να τρέξουν σε ταχύτητες έως και 70 χιλιόμετρα την ώρα και να τρέξουν για μεγάλες αποστάσεις με σταθερό ρυθμό 50 χιλιομέτρων την ώρα. 
 
Οι στρουθοκάμηλοι έχουν τα μεγαλύτερα μάτια όλων των ζωντανών χερσαίων σπονδυλωτών και γεννούν αυγά 3 κιλών, τα μεγαλύτερα που παράγονται από οποιοδήποτε ζωντανό πτηνό. Έχουν αξιοσημείωτη ανοχή στη θερμότητα, αντέχουν σε θερμοκρασίες έως 55 βαθμούς Κελσίου χωρίς πολύ άγχος.
 
Οι στρουθοκάμηλοι δεν χρειάζεται να πίνουν νερό. Παίρνουν όλο το νερό που χρειάζονται από τα φυτά που τρώνε. Ωστόσο, θα πιούν εάν συναντήσουν μια τρύπα νερό.
 
 
2. Ο Βουβόκυκνος
 
 
Πιστεύεται ότι ο βουβόκυκνος είναι το μεγαλύτερο πτηνό που μπορεί να πετάξει. Αυτό οφείλεται στο βάρος του, το οποίο μπορεί να φτάσει τα 15kg.
 
Όταν οι κύκνοι ζουν σε κρύα κλίματα, τα φτερά τους θα παραμείνουν απόλυτα λευκά. Στις πιο νότιες περιοχές, το χρώμα αρχίζει να σκουραίνει λίγο. Τα φτερά τους δεν βρέχονται λόγω του γεγονότος ότι λιπαίνονται συνεχώς. 
 
Εάν αισθανθούν κίνδυνο, είναι σε θέση να αναπτύξουν μια αρκετά εντυπωσιακή ταχύτητα στο νερό. Σε φυσιολογικό περιβάλλον, τα πτηνά είναι ήρεμα και έχουν έναν μετρημένο τρόπο ζωής. Οι βουβόκυκνοι είναι ένα μάλλον μοναδικό είδος κύκνων. Εάν ένα από τα μέλη της οικογένειας αρρωστήσει, οι κύκνοι δεν θα πάνε σε πτήση έως ότου τα πάντα γίνουν και πάλι φυσιολογικά.
 
 
3. To Περιπλανιζόμενος Άλμπατρος
 
 
Ο περιπλανιζόμενος άλμπατρος έχει το μεγαλύτερο πτερύγιο από οποιοδήποτε ζωντανό πτηνό, και συνήθως κυμαίνεται από 2,5 έως 3,5m. Το μήκος του σώματος είναι περίπου 107 έως 135 εκατοστά με τα θηλυκά να είναι ελαφρώς μικρότερα από τα αρσενικά. Οι ενήλικες μπορούν να ζυγίζουν από 5,9 έως 12,7 κιλά.
 
Τα άλμπατρος έχουν ισχυρό σώμα, μακρύ ράμφος, επιμηκυνθέντα πόδια και πέδιλα. Μπορούν να περπατήσουν καλά στην ξηρά, σε αντίθεση με άλλα θαλάσσια πτηνά. Αντί να χτυπούν τα φτερά τους για να πετάξουν όπως κάνουν τα περισσότερα πτηνά, γλιστρούν πάνω σε ρεύματα αέρα. Χρησιμοποιούν τις τρομερές ανοιχτές φτερούγες τους για να πλεύσουν με τους ωκεάνιους ανέμους και μερικές φορές για να γλιστρήσουν για ώρες χωρίς ξεκούραση ή ακόμα και με ένα πτερύγιο των φτερών τους. Όταν τα φτερά τους είναι πλήρως εκτεταμένα, κλειδώνονται στη θέση τους από έναν τένοντα, έτσι ώστε το άλμπατρος να μην χρειάζεται να καταναλώνει ενέργεια κρατώντας τα φτερά του απλωμένα. Καταγράφηκαν να πετούν σε ταχύτητες τόσο υψηλές όσο 108 χιλιόμετρα την ώρα.
 
Μια κοινή παραδοχή είναι ότι μπορούν να κοιμούνται κατά την πτήση, αν και δεν έχουν προκύψει άμεσα στοιχεία. Tα άλμπατρος δεν έχουν πρόβλημα να πιούν θαλασσινό νερό. Το αλάτι που λαμβάνουν απορροφάτε και μετακινείται μέσω του αίματος τους σε ένα ζευγάρι αδένων πάνω από τα μάτια τους. Το πυκνό αλμυρό υγρό εκκρίνεται από τα ρουθούνια και τρέχει κάτω από τις αυλακώσεις στο ράμφος. Καθώς η έκκριση γίνεται μεγαλύτερη, το πτηνό κουνάει το κεφάλι του για να στείλει το αλάτι πίσω στον ωκεανό.
 
 
4. Το Bee Hummingbird
 
 
Το Bee Hummingbird είναι το μικρότερο πτηνό στον κόσμο, και μάλιστα με διαφορά. Το μέγεθός του συγκρίνεται με αυτό των αγριομελισσών, ενώ είναι ελαφρύτερο από ένα κέρμα! Ενδημεί στην Κούβα και είναι ένα μικρό κολίμπρι το μήκος του οποίου είναι περίπου 5 εκατοστά, ενώ το βάρος του δεν ξεπερνά τα 2 γραμμάρια. Τα χρώματά του ποικίλλουν ανάλογα με το είδος, παρουσιάζοντας ροζ, πορτοκαλί και γαλάζια χρώματα στο φτέρωμά του.
 
Βασικά χαρακτηριστικά του είναι ότι μπορεί να πετάξει εμπρός και πίσω, ενώ μπορεί να κουνήσει τα φτερά του μέχρι 80 φορές το δευτερόλεπτο, γεγονός που ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται σαν μια αχνή θαμπάδα. Το μικροσκοπικό του μέγεθος του επιτρέπει να μετακινείται γρήγορα από το ένα λουλούδι στο άλλο, αριθμώντας περί τις 1.500 επισκέψεις σε άνθη ημερησίως.
 
 
5. Το Spine-Tailed Swift
 
 
To Hirundapus Caudacutus ή αλλιώς Swift και Spine-Tailed Swift είναι το πιο γρήγορο πτηνό σε κανονική πτήση, με την ταχύτητά του να φτάνει κοντά στα 170 χιλιόμετρα την ώρα. Ζει στη Νότια Σιβηρία και την Κεντρική Ασία. Αυτά τα πτηνά είναι μεταναστευτικά στη φύση και μπορούν να βρεθούν να διαχειμάζουν στη Νοτιοανατολική Ασία, την Ινδική Υποήπειρο και την Αυστραλία. 
Είναι ένας τύπος πτηνού μεγάλης ταχύτητας που ανήκει στο γένος Hirundapus. Είναι κυρίως εναέρια πτηνά που περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους πετώντας, αλλά χρησιμοποιούν δέντρα και σχισμές βράχων για να χτίσουν τις φωλιές τους ενώ αναπαράγονται. 
 
Τα ενήλικα του είδους έχουν μήκος περίπου 20 - 21 εκατοστά. Έχουν σώμα σε σχήμα κάννης, καφέ πλάτη και γκριζωπό καφέ φτέρωμα με πράσινη γυαλάδα. Έχουν λευκό λαιμό και ένα λευκό έμπλαστρο που εκτείνεται από κάτω από την ουρά τους μέχρι τα πλευρά τους. Οι ουρές τους είναι επίσης πολύ κοντές και τετράγωνες, με άξονες φτερών που της δίνουν μια αιχμηρή εμφάνιση. Το σχήμα της ουράς τους είναι ο λόγος πίσω από το όνομά τους. Αυτό το πτηνό έχει επίσης οριζόντιες ταχύτητες πετάγματος περίπου 160-168 χιλιόμετρα την ώρα. Έχουν επίσης ισχυρά φτερά που τους βοηθούν στην πτήση.
 
 
6. Ο Sulfur - Crested Cockatoo
 
 
Τα Sulfur-Crested Cockatoo είναι συντροφικοί παπαγάλοι που κατάγονται από την Αυστραλία. Αυτοί οι παπαγάλοι είναι αγαπημένοι ως κατοικίδια για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς τους να μιλάνε και της γενικά τρυφερής τους διάθεσης. Αν φέρετε στο σπίτι σας ένα cockatoo, μπορεί απλώς να δίνετε στον εαυτό σας έναν φίλο για μια ζωή. 
 
Τα cockatoo που κρατούνται ως κατοικίδια έχουν συνήθως διάρκεια ζωής περίπου 65 ετών, πολύ εντυπωσιακό αν το συγκρίνεις με γάτα ή σκύλο. Σε ιδιαίτερα τυχερές και σπάνιες περιπτώσεις, τα cockatoo μπορούν να επιβιώσουν για πάνω από 80 χρόνια.
 
Δεν διατηρούνται όλα τα cockatoo ως κατοικίδια και πολλά από αυτά ζουν στη φύση στην περιοχή τους στην Αυστραλία, την Παπούα Νέα Γουινέα και την Ινδονησία. Τα ελεύθερα περιπλανώμενα cockatoo τείνουν να έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από τους αιχμάλωτους φίλους τους --σκεφτείτε περίπου 40 χρόνια. Περιστασιακά, ωστόσο, μερικοί από αυτούς τους ζωηρούς παπαγάλους μπορούν να φτάσουν ακόμη και έναν ολόκληρο αιώνα.
 
 
 
Πηγές: 
 

Τα 4 πιο εύκολα κόλπα για να διδάξετε το κουνελάκι σας

Η εκπαίδευση ενός κουνελιού μπορεί να είναι μια πρόκληση. Δεν είναι πάντα οι πιο επιμελείς μαθητές, οπότε είναι σημαντικό να ξεκινήσετε με τρικ που θα μπορούν να τα καταφέρουν γρήγορα. Με αυτά κατά νου, σας παραθέτουμε 4 εύκολα κόλπα για να ξεκινήσετε το ταξίδι εκπαίδευσης κουνελιών. 

 


 

 • Έλα:

Το «έλα» είναι ένα από τα πιο πρακτικά κόλπα και μια καλή αρχή. Το κουνέλι σας πιθανότατα ήδη τρέχει πρόθυμα και αλληλεπιδρά μαζί σας, επομένως είναι μια φυσική συμπεριφορά. 


Η προετοιμασία: Ξεκινήστε την εξάσκηση σε μια μικρή ή μεσαία περιοχή με λίγους περισπασμούς.
Τα συνθήματα: Για αυτή την εντολή, θα χρειαστείτε τόσο οπτικό όσο και λεκτικό σύνθημα. Προτιμότερο είναι ένας συνδυασμός του να χτυπάτε το χέρι σας στο έδαφος και να λέτε το όνομά του μετά από δύο κλικ με τη γλώσσα. 
Η εκπαίδευση: Ξεκινήστε χτυπώντας το έδαφος και χρησιμοποιήστε το λεκτικό σας σύνθημα όταν το κουνελάκι είναι κοντά σας. Εάν δείξει ενδιαφέρον για την περιοχή που έχει χτυπηθεί, ακόμη και γυρίζοντας το κεφάλι του, κάντε κλικ με τη γλώσσα και επιβραβεύστε. Όταν εξοικειωθεί με το κόλπο, θα τρέχει προς το χέρι που χτυπά κάθε φορά που θα το ακούει. Μπορείτε σταδιακά να αυξάνετε την μεταξύ σας απόσταση, μέχρι να μάθει να ανταποκρίνεται σταθερά. 

 

 • Στροφή:

Η στροφή είναι ένα αξιολάτρευτο κόλπο που τα περισσότερα κουνέλια το πιάνουν γρήγορα. Όπως ίσως έχετε ήδη μαντέψει, αυτό που θα μάθει το κουνελάκι σας είναι να περιστρέφεται σε έναν στενό κύκλο μία ή δύο φορές. 


Η προετοιμασία: Επιλέξτε μια περιοχή χωρίς περισπασμούς με αρκετό χώρο για να δουλέψετε εσείς και το κουνελάκι σας, αλλά όχι πολύ, για να μην καταπιεστεί. 
Τα συνθήματα: Μια επιλογή είναι να συνδυάσετε τη λέξη «στροφή» σε ένα ελαφρώς ψηλό τόνο κάνοντας έναν κύκλο με το χέρι σας. Ο κύκλος των χεριών είναι ζωτικής σημασίας για να οδηγήσει το κουνέλι σας στο κόλπο, αλλά μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε ό,τι λεκτικό σύνθημα προτιμάτε. 
Η εκπαίδευση: Με τη λιχουδιά στο χέρι, κουνήστε αργά το χέρι σας κυκλικά γύρω από το κουνελάκι σας. Αν ακολουθήσει, έστω και με το κεφάλι του, κάντε κλικ και επιβραβεύστε. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία, περιμένοντας περισσότερη κίνηση από το κουνελάκι σας καθώς προχωρά. Τελικά, το κουνέλι σας θα μπει στο κόλπο με μια απλή κυκλική κίνηση πάνω από το κεφάλι του. 

 

 • Πάνω:

Είναι από τα πιο εύκολα κόλπα, όπου το κουνελάκι μαθαίνει να στέκεται στα πίσω πόδια για λίγα δευτερόλεπτα. Είναι ένα εξαιρετικό κόλπο για όσους εκπαιδεύουν κουνέλι για πρώτη φορά.


Η προετοιμασία: Αυτό το κόλπο μπορεί να γίνει σχεδόν οπουδήποτε, αλλά μια μικρή περιοχή συνήθως λειτουργεί καλύτερα. 
Τα συνθήματα: Για αυτή την εντολή, χρησιμοποιήστε τη λέξη «πάνω» ή όποια άλλη θέλετε ως λεκτικό σύνθημα και το ένα χέρι πάνω από το κεφάλι του κουνελιού ως οπτικό σύνθημα. 
Η εκπαίδευση: Ξεκινήστε κρατώντας μια λιχουδιά πάνω από το κεφάλι του κουνελιού σας και λέγοντας το ηχητικό σύνθημα που έχετε επιλέξει. Εάν αλλάξει το βάρος του για να κοιτάξει ψηλά ή σηκώσει τα μπροστινά πόδια του, κάντε κλικ και επιβραβεύστε αμέσως. Συνεχίστε να επαναλαμβάνετε αυτή τη διαδικασία και σύντομα το κουνελάκι σας θα μάθει να σηκώνεται σχεδόν αμέσως!

 

 • Ανέβα:

Με αυτό το κόλπο το κουνελάκι σας θα μάθει να ανεβαίνει πάνω σε κάτι, όπως ένα κουτί ή έναν καναπέ. Είναι ένα υπέροχο κόλπο σε συνδυασμό με το «έλα». 


Η προετοιμασία: Επιλέξτε το κουτί ή το έπιπλο στο οποίο θέλετε να ανέβει το κουνελάκι σας. Τα στερεά αντικείμενα λειτουργούν καλύτερα, καθώς οτιδήποτε ασταθές θα αποθαρρύνει το κουνέλι σας να το εμπιστευτεί. 
Τα συνθήματα: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λέξη «ανέβα» ως λεκτικό σύνθημα και δύο αγγίγματα στο κουτί για οπτικό σύνθημα. 
Η εκπαίδευση: Για να ξεκινήσετε την προπόνηση, χρησιμοποιήστε μια λιχουδιά για να οδηγήσετε το κουνέλι σας επάνω στο κουτί. Αν πηδήξει πάνω του, κάντε κλικ και επιβραβεύστε. Στην αρχή ίσως χρειαστεί να το ανταμείψετε για κάτι πολύ μικρό, όπως το να μυρίσει το κουτί ή να βάλει τα πόδια του πάνω του. Συνεχίστε να οδηγείτε το κουνέλι σας προς το αντικείμενο, και να περιμένετε περισσότερα καθώς θα αισθάνεται πιο άνετα με την διαδικασία. Σύντομα, θα πρέπει να πηδήξει στο κουτί χωρίς κανένα δισταγμό. 


Τα κουνέλια δεν είναι γνωστά για την ικανότητα εκπαίδευσής τους. Ωστόσο, αν καταβάλετε λίγη προσπάθεια και δουλέψετε με τα δυνατά σημεία του κουνελιού σας, θα δείτε να κάνει κόλπα σε χρόνο μηδέν!

 

 

Πηγή: www.hickoryridgehollands.com

Πώς να κόψετε τα νύχια της γάτας σας

Το κόψιμο των νυχιών μιας γάτας χρειάζεται υπομονή. 
 
 
Αρχικά, υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τύποι εργαλείων, οπότε βρείτε το στυλ που σας ταιριάζει καλύτερα. Επίσης, καλό είναι να έχετε λίγη στυπτική πούδρα εάν κόψετε κατά λάθος κάποιο νεύρο, το οποίο θα προκαλέσει αιμορραγία. Μην τρομάξετε, δεν είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχήσει ιδιαιτέρως. Η αιμορραγία θα σταματήσει μετά από λίγο. Τέλος, όταν είστε έτοιμοι, βρείτε ένα άνετο μέρος και δώστε αρκετό χρόνο σε εσάς και τη γάτα σας για να συνηθίσετε την διαδικασία ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:
 
 1. Αφήστε τη γάτα σας να μυρίσει και να συνηθίσει το νυχοκόπτη ή το ψαλιδάκι που θα χρησιμοποιήσετε (συμπεριλαμβανομένου και του ήχου του). Μπορείτε να δοκιμάστε να κόψετε  ζυμαρικά σπαγγέτι για να προσομοιώσετε τον ήχο του κοψίματος των νυχιών.
 2. Βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας αισθάνεται άνετα όταν κρατάτε το πατουσάκι της. Μπορείτε να κάνετε απαλό μασάζ, ωστόσο μην μπείτε στον πειρασμό να το μετατρέψετε σε παιχνίδι, δεν θέλετε αυτή η διαδικασία να είναι χρόνος παιχνιδιού.
 3. Εξασκηθείτε στην επέκταση των νυχιών. Πιέστε απαλά το πατουσάκι της λίγο πιο πίσω από το σημείο που εμφανίζεται το κάθε νύχι. Αυτό θα βοηθήσει ώστε να ξεπροβάλουν τα νύχια.
 4. Κατά την διαδικασία του κοψίματος μιλήστε τρυφερά, αυτό θα την ηρεμήσει.
 5. Όταν είστε και οι δύο έτοιμοι, με αποφασίστηκες κινήσεις κόψτε μόνο τις άκρες των νυχιών. Ιδιαίτερη προσοχή θέλουν τα σκούρα νύχια, όπου το νεύρο δεν διακρίνεται εύκολα.
Αν είναι η πρώτη φορά που θα επιχειρήσετε να κόψετε τα νύχια της γάτας σας, δοκιμάστε να κόψετε μόνο ένα ή δύο νύχια και κάντε ένα διάλειμμά. Αν διαπιστώσετε πως η γάτας σας νιώθει άβολα τότε διακόψτε και δοκιμάστε μετά από λίγο ή την επόμενη μέρα. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να στρεσάρουμε την γάτα μας, διότι αυτό θα λειτουργήσει αρνητικά την επόμενη φορά που θα δοκιμάσετε περιποιηθείτε τα νύχια της.

Νομοθεσία ζώων συντροφιάς (4830/2021)

Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς.

Τι πρέπει να ξέρουμε για τις στειρώσεις


Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 169/Α/18-9-2021 ο νόμος 4830/2021 με τίτλο «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα “ΆΡΓΟΣ”» με τις διατάξεις του οποίου, οι ιδιοκτήτες σκύλου ή γάτας υποχρεούνται είτε να στειρώσουν το ζώο τους είτε να αποστείλουν έναντι παραβόλου 150 ευρώ, δείγμα γενετικού υλικού στο υπό ίδρυση Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων.

Ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να στειρώσει το ζώο συντροφιάς του εντός έξι μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου έτους. H εν λόγω προθεσμία μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για ζώα για τα οποία έχει αποσταλεί δείγμα γενετικού υλικού (DNA) τους στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς.

 

Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν συμμορφωθεί με τα ανωτέρω, θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ και θα χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση ή την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του ζώου. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, θα επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.

 

Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ή για αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η.3.2022, ενώ τα πρόστιμα για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης θα επιβάλλονται από την 1η.9.2022.
Η συλλογή δείγματος γενετικού υλικού και η αποστολή του στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού θα γίνονται αποκλειστικά από κτηνίατρο, μέλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου. Για τη λήψη, καταχώρηση και διατήρηση του γενετικού υλικού για τουλάχιστον 12 χρόνια υποβάλλεται εφάπαξ από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 150 ευρώ για κάθε ζώο συντροφιάς.

 

Στο νόμο επισημαίνεται ότι κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για τους σκύλους εργασίας των ενόπλων δυνάμεων.

 

Πηγή: www.e-nomothesia.gr

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων,  διεθνής ημέρα δράσης για τα δικαιώματα των ζώων και την καλή διαβίωση. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Οκτωβρίου, Ημέρα του Φραγκίσκου της Ασίζης, προστάτης άγιος των ζώων.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1931 σ' ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.

Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδή συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.

Η Αποστολή της συγκεκριμένης μέρας είναι η βελτίωση της κατάστασης των ζώων ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για καλύτερα πρότυπα ευζωίας ανά την υφήλιο.

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων δημιουργεί ενωτικούς δεσμούς στα διάφορα κινήματα που στόχο έχουν την καλή μεταχείριση των ζώων, κινητοποιώντας έτσι μια παγκόσμια δύναμη ώστε ο κόσμος να γίνει  ένα καλύτερο μέρος για όλα τα ζώα.

Γιορτάζεται με διάφορους τρόπους σε κάθε χώρα, ανεξαρτήτου εθνικότητας, θρησκείας, πίστης ή πολιτικής ιδεολογίας.

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Μόνο με την κατάλληλη εκπαίδευση και την ανάλογη ευαισθητοποίηση θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου τα ζώα θα αναγνωρίζονται ως όντα που αισθάνονται και θα δίνεται πάντα η πλήρης προσοχή στην ευημερία τους .


Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/58© SanSimera.gr

Πηγή: https://www.worldanimalday.org.uk/

Απώλεια Κατοικιδίου

Πως Να Αντιμετωπίσουμε Την Απώλεια Των Κατοικίδιων Μας

 

 

Τα κατοικίδια συχνά γίνονται αγαπημένα μέλη της οικογένειας και όταν πεθαίνουν, η απώλεια τους μπορεί να είναι πολύ τραυματική για τους κατόχους τους. Όποιο ζώο και αν έχουμε επιλέξει  για κατοικίδιο, (χάμστερ, κουνέλι, ωδικό πτηνό, γάτα, σκύλο, άλογο  κλπ)  η απώλειά του αφήνει μεγάλο συναισθηματικό κενό και είναι φυσικό να θρηνούμε.

 

Κατανόηση θλίψης ...

Κάθε άνθρωπος εκφράζει τη θλίψη του με διαφορετικό τρόπο. Η θλίψη αλλά και το μέγεθος της θλίψης  είναι συνυφασμένα και με το ρόλο που έπαιξε το ζώο  στη ζωή σας. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεστε λυπημένος, αν ο πιστός σας φίλος έχει πεθάνει.

Η θλίψη βιώνεται σε προσωπικό επίπεδο και συνήθως ακολουθεί κάποια στάδια, τα κοινώς αποκαλούμενα  πέντε στάδια θλίψης/πένθους. Τα στάδια της θλίψης είναι αρχικά η  άρνηση, στη συνέχεια ο  θυμός που εναλλάσσεται με την ενοχή, η διαπραγμάτευση, η   κατάθλιψη που εκφράζεται με λύπη και τύψεις και τελικά η αποδοχή.  Τα στάδια αυτά δεν έρχονται απαραιτήτως στη σειρά που σημειώνεται ανωτέρω, ούτε βιώνονται όλα τα στάδια από όλους. Ακόμη και όταν έχουμε ξεπεράσει την θλίψη, είναι φυσιολογικό  ακόμη και χρόνια μετά την απώλεια του κατοικίδιου μας,  κάτι  να ενεργοποιήσει μνήμες και να αναζωπυρωθούν τα συναισθήματα της θλίψης.

 

Πώς θα τα καταφέρω;

 «Πανδαμάτωρ χρόνος» ή αλλιώς, ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός.  Δώστε λοιπόν χρόνο στον εαυτό σας να αντιμετωπίσει την κατάσταση και παράλληλα μπορείτε να ακολουθήσετε μερικές συμβουλές που θα  σας βοηθήσουν για ταχύτερη  αποδοχή και  βελτίωση της διάθεσης.

Μην επιτρέπετε σε κανέναν, ειδικά σε ανθρώπους που δεν  έχουν βιώσει τη σχέση ανθρώπου με  κατοικίδιο,  να σας πει ότι είστε ανόητοι ή πολύ συναισθηματικοί άνθρωποι. Είναι πολύ φυσιολογικό  να είστε  θυμωμένοι, λυπημένοι, να κλάψετε, να αναπολείτε  τους καλούς χρόνους, και να γελάσετε μόνο όταν είστε έτοιμοι.  Αυτό που έχει σημασία είναι να αφήσετε τον εαυτό σας ελεύθερο να βιώσει αυτό που νιώθει  και θυμηθείτε ότι δεν είστε μόνοι.

Επικοινωνήστε  με άλλους ανθρώπους που έχουν χάσει κατοικίδια. Υπάρχουν ομάδες  υποστήριξης απώλειας κατοικίδιων ζώων, ανοιχτές τηλεφωνικές γραμμές, δίκτυα  κοινωνικών μέσων ενημέρωσης με τις οποίες μπορείτε να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας. Μπορείτε ακόμη να επικοινωνήσετε  με τον  κτηνίατρό σας ο οποίος ίσως είναι σε θέση  να σας προτείνει τοπικές ομάδες υποστήριξης . Επίσης υπάρχουν  στο διαδίκτυο καλές πηγές πληροφοριών σχετικά με την απώλεια κατοικίδιων ζώων.

Πραγματοποιήστε μια τελετή  για να αποχαιρετήσετε το κατοικίδιό σας. Δεν έχει σημασία τι πιστεύουν οι άλλοι για αυτό, πρέπει να κάνετε ό, τι είναι σωστό για εσάς!

Μνημονεύστε το κατοικίδιό  σας. Η κατασκευή ενός μνημείου ή η φύτευση ενός δένδρου στη μνήμη του ζώου σας μπορεί να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα.      Επίσης η συγκέντρωση φωτογραφιών σε άλμπουμ ή λεύκωμα ή  μια δωρεά σε ένα καταφύγιο ζώων ή σε ένα φιλανθρωπικό σύλλογο μπορεί να σας βοηθήσει.

Φροντίστε τον εαυτό σας, προσπαθήστε να διατηρήσετε τις καθημερινές σας συνήθειες,  να φάτε και να κοιμηθείτε καλά, να ασκηθείτε.

Τηρήστε  την καθημερινή σας ρουτίνα. Αυτό   είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν έχετε και άλλα κατοικίδια, τα οποία μπορεί  να αισθανθούν την απώλεια και να αντιδράσουν ποικιλοτρόπως.  Η τήρηση της καθημερινής σας ρουτίνας θα ωφελήσει και εσάς και τα ζώα.

 

Πρέπει να πάρω άλλο κατοικίδιο ζώο;

Δεν υπάρχει χρυσός κανόνας για το αν και πότε πρέπει ή δεν πρέπει να πάρετε ένα άλλο κατοικίδιο. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται ότι είναι έτοιμοι για ένα νέο κατοικίδιο πολύ γρήγορα. Άλλοι δεν  εξετάζουν το ενδεχόμενο απόκτησης ενός άλλου  κατοικίδιου ακόμη και  χρόνια αργότερα, και μερικοί  δεν θέλουν ποτέ να αποκτήσουν ξανά κατοικίδιο. Μην ξεχνάτε ότι, κάθε κατοικίδιο ζώο είναι μοναδικό , έτσι δεν είναι δυνατόν κανένα κατοικίδιο  να «αντικαταστήσει» άλλο  και  να θυμάστε πάντα   ότι κάθε κατοικίδιο  προσφέρει μια νέα ευκαιρία για αγάπη και συντροφικότητα.

© VetFolio LLC και Vetstream Ltd.

Γάτα & Ξύσιμο Νυχιών

ΞΥΣΙΜΟ ΝΥΧΙΩΝ ΓΑΤΑΣ - ΑΠΟΦΥΓΗ ΓΡΑΤΖΟΥΝΙΣΜΑΤΟΣ- ΒΑΣΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ

Η γάτα σας έχει καταστρέψει τον καναπέ σας και δεν τολμάτε να τον αντικαταστήσετε με καινούργιο επειδή φοβάστε ότι αυτό θα συμβεί ξανά; Υπάρχει τρόπος να ελέγξετε  αυτή την ενοχλητική συνήθεια ώστε να έχετε και γάτα και καινούργιο καναπέ; Ευτυχώς για σας αλλά και για τη γάτα υπάρχουν τρόποι.

 

Γιατί οι γάτες ξύνουν τα νύχια τους;

Το ξύσιμο νυχιών είναι μια ενστικτώδης συμπεριφορά των γατών και ανταποκρίνεται στις ψυχολογικές και φυσικές τους ανάγκες. Ακόμα κι αν δεν υπάρχουν άλλες γάτες στο σπίτι, η γάτα σας θα εμφανίσει αυτή τη συνήθεια. Οι γάτες έχουν στα πόδια τους αισθητήριους αδένες  και ενώ ξύνουν τα νύχια εκκρίνουν μια μυρωδιά που μόνο άλλες γάτες μπορούν να οσμιστούν. Επίσης με το ξύσιμο απομακρύνεται ο παλιός φλοιός των νυχιών και οι γάτες ασκούν τους μύες των ποδιών τους. Η γάτα σας μπορεί να επιλέξει την αγαπημένη σας καρέκλα (που έχει το άρωμά της σε αυτή) για να γρατσουνίσει, χαρακτηρίζοντας την ως δική του περιοχή. Οι οπτικές γρατσουνιές επίσης αποτελούν ένδειξη ότι η γάτα έχει σηματοδοτήσει την περιοχή ως δική της  και το καθιστά σαφές και στις  άλλες γάτες.

 

Εκπαίδευση για ξύσιμο νυχιών:

Οι γάτες έχουν διαφορετικό τρόπο εκπαίδευσης από τους σκύλους. Για να εκπαιδεύσετε τη γάτα σας στο να ξύνει τα νύχια της σε κατάλληλα σημεία επιλέξτε τις κατάλληλες τεχνικές. Επιλέξτε κάποιες  θέσεις γρατσουνίσματος, κάντε τις ελκυστικές για τη γάτα  και διδάξτε τη γάτα σας πώς να τις χρησιμοποιήσει. Στους  εξωτερικούς χώρους, οι γάτες θα γρατσουνίσουν  κορμούς δένδρων ή  άλλες στερεές ή τραχείες επιφάνειες. Στους εσωτερικούς χώρους, εκτός από τα έπιπλα,  εναλλακτική λύση για τη γάτα είναι  τα χαλιά ή  η ταπετσαρία των επίπλων.

Κάθε γάτα έχει διαφορετικές προτιμήσεις στο πού θα ξύσει τα νύχια της. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πάρα πολλά προϊόντα για να ξύνουν τα νύχια τους οι γάτες. Επιλέξτε να δοκιμάσετε από μια ποικιλία ειδών ξυσίματος νυχιών για γάτες, όπως ονυχοδρόμιο, σχοινί σιζάλ, κυματοειδές χαρτόνι, πλεκτό ύφασμα, βαμβακερό σχοινί ή χαλί με πυκνή ύφανση. 

Αν επιλέξετε  χαλί για το ξύσιμο των νυχιών, αποφύγετε τα χαλιά με βαθείς  και αραιούς κόμπους, επειδή τα νύχια της γάτας μπορούν να πιαστούν στους κόμπους αυτούς και να προκληθεί τραυματισμός. 

Το ονυχοδρόμιο είναι ένας στύλος ψηλός ή αρκετά μακρύς στερεωμένος σε βαριά βάση, έτσι ώστε η γάτα σας να μπορεί να τεντωθεί για να ξύσει τα νύχια της χωρίς να τον ρίχνει. Τοποθετήστε το ονυχοδρόμιο ή το αντικείμενο που επιλέξετε για το σκοπό αυτό σε ένα  δωμάτιο όπου η γάτα σας περνάει πολύ χρόνο ή κοντά σε καναπέδες, σκάλες, κουρτίνες και άλλα σημεία που έχετε διαπιστώσει ότι ελκύουν τη γάτα σας να ξύνει τα νύχια της. 

Κατά το στάδιο της εκπαίδευσης αποτρέψτε την πρόσβαση της γάτας σε άλλα δωμάτια, κυρίως εάν δεν είστε σε θέση να την εποπτεύετε. 

Προτρέψτε τη γάτα σας να χρησιμοποιήσει τα αντικείμενα που επιλέξατε χρησιμοποιώντας ένα παιχνίδι κυνηγιού (όπως ένα καλάμι αλιείας με ένα φτερό στο τέλος) ή τρίβοντας το αντικείμενο με το προϊόν catnip. 

 

Προσοχή: Είναι σημαντικό να επιβραβεύετε τη γάτα σας (επιφωνήματα ή και λιχουδιές) όταν ξύνει τα νύχια της στο αντικείμενο που έχετε επιλέξει για το σκοπό αυτό (ονυχοδρόμιο, χαλί, κλπ).

 

Επίλυση προβλήματος:

Εάν η γάτα σας έχει ήδη δημιουργήσει τις αγαπημένες θέσεις γρατσουνίσματος, βάλτε ένα νέο αντικείμενο κοντά τους και αποτρέψτε τη γάτα σας από τα παλιά σημεία με παιχνίδια και λιχουδιές. 

Για να κάνετε τα παλαιότερα μέρη λιγότερο ελκυστικά, χρησιμοποιήστε έναν συνδυασμό μεθόδων:

Χρησιμοποιήστε καθαριστικά απόσμησης και ενζυμικά καθαριστικά (εύρεση στα pet shops) για να απαλλαγείτε από τις μυρωδιές. 

Στη συνέχεια, προσπαθήστε να αφαιρέσετε τις ορατές γρατζουνιές: καλύψτε τις γρατζουνισμένες περιοχές με ύφασμα για να κρύψετε τη ζημιά και ψεκάστε με απωθητικό σπρέι (pet shop), διαφορετικά οι γάτες θα επιστρέψουν στα ίδια μέρη για να ξύσουν τα νύχια τους. 

Η διπλής όψης ταινία στις γωνίες του καναπέ κάνει το ξύσιμο εξαιρετικά δυσάρεστο για το κατοικίδιο σας.

Εάν δείτε τη γάτα σας να ξεκινά ξύσιμο σε μια περιοχή που είναι εκτός ορίων που έχετε θέσει, απομακρύνετε  τη γάτα σας και βάλτε την μπροστά στο αντικείμενο που έχετε επιλέξει για το σκοπό αυτό. Μην προσπαθήσετε να εξαναγκάσετε τη γάτα σας. Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε έναν ευχάριστο τόνο φωνής και να επιβραβεύσετε το ξύσιμο των νυχιών στην εγκεκριμένη τοποθεσία γρατσουνίσματος.

Μικρά κόλπα για να αποτρέπετε την καταστροφή επίπλων, χαλιών κλπ είναι η κολλητική ταινία διπλής όψεως ή το φύλλο αλουμινίου ή απωθητικά σπρέι γάτας που κυκλοφορούν στο εμπόριο.  

 

Πρόληψη:

Κόψτε τα νύχια της γάτας σας με ειδικό ψαλίδι. Ο κτηνίατρος ή ο φροντιστής σας μπορεί να σας δείξει τον τρόπο. Οι γάτες μπορούν να μάθουν να αποδέχονται το κόψιμο των νυχιών. Πριν κόψετε το νύχι, πιέστε το δάκτυλο για να επεκτείνετε το νύχι και ξεκινήστε αργά, δίνοντας πολλές ανταμοιβές και αγάπη στη γάτα σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε στυπτική σκόνη για την περίπτωση ατυχήματος (αιμορραγίας).

Για να βοηθηθούν οι ιδιοκτήτες γατών κυκλοφορούν στο εμπόριο προϊόντα τα οποία έχουν πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα και είναι spray που ψεκάζονται στα σημεία που επιθυμούμε να ξύσουν οι γάτες τα νύχια τους. Για γάτες που είναι αποκλειστικά μέσα στο σπίτι, διατίθενται από τον κτηνίατρό σας ή και  τα pet shops πλαστικά καλύμματα νυχιών που διαρκούν από 6 έως 8 εβδομάδες και βγαίνουν σε διάφορα χρώματα. Τα πλαστικά καλύμματα νυχιών μειώνουν την ευχαρίστηση του ξυσίματος και έτσι αποτρέπουν τις γάτες από τις καταστροφές.

Τελευταία επιλογή αν και βάρβαρη για την επίλυση του προβλήματος καταστροφής αντικειμένων από τα νύχια της γάτας είναι η αφαίρεση των νυχιών της. Έχει εφαρμοστεί ορισμένες φορές στο εξωτερικό. ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ. Αυτή επιτυγχάνεται με χειρουργική επέμβαση που είναι επώδυνη  για το ζώο και απαιτεί αναισθησία και προσεκτική παρακολούθηση από μέρους σας. Το πρώτο διάστημα η γάτα θα αποφεύγει και το δοχείο της τουαλέτας της, λόγω του πόνου που θα νιώθει στα πόδια της, επομένως ίσως δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα με την τουαλέτα της. Οι γάτες που τους έχουν αφαιρεθεί τα νύχια δεν  πρέπει ποτέ να βγουν από το σπίτι γιατί στερούνται της δυνατότητας  να αμυνθούν ή να ξεφύγουν από κάποιο κίνδυνο ανεβαίνοντας σε ένα δένδρο.  

 

Η Τουαλέτα Της Γάτας

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΑΛΕΤΑ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ (LITTER BOX ) - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

4 λόγοι για τους οποίους η γάτα σας δεν χρησιμοποιεί την τουαλέτα της (LITTER BOX)

Διαπιστώνετε ότι η γάτα σας δεν χρησιμοποιεί τη τουαλέτα της;  Μην πανικοβάλλεστε!  Δεν είναι μόνο η δική σας γάτα   που συμπεριφέρεται έτσι.

Πολλοί ιδιοκτήτες- κηδεμόνες έχουν αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα και διαπιστώθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις  για αυτή τη συμπεριφορά της γάτας ευθυνόταν το μέγεθος της τουαλέτας (LITTER BOX), ο χώρος που αυτή είχε  τοποθετηθεί, η καθαριότητα αυτής και η χρήση της από πολλές  γάτες συγχρόνως. 

Αναλυτικά:

 

1. Προβλήματα με το μέγεθος της τουαλέτας (LITTER BOX)

Εάν η γάτα σας αισθάνεται περιορισμένη στη  τουαλέτα της και δεν μπορεί να ελιχτεί με ευκολία μέσα σε αυτή, πιθανόν δυσανασχετήσει και αντιδράσει αρνητικά με τη τουαλέτα της. Για να αποφύγετε αυτή την προβληματική αντίδραση της γάτας, επιλέξτε ένα κιβώτιο  τουαλέτας που είναι πολύ μεγαλύτερο από τη γάτα σας. Θα πρέπει η γάτα να έχει αρκετό χώρο για να μπει μέσα, να γυρίσει, να σκαλίσει την άμμο και να καλύψει τα ούρα ή τα κόπρανά της  χωρίς να αγγίζει τις πλευρές της τουαλέτας. Πρέπει να επιλέξετε το σωστό ύψος των τοίχων της τουαλέτας ανάλογα με το μέγεθος της γάτας. Μπορείτε να συμβουλευτείτε το κατάστημα που πουλά τουαλέτες ( LITTER BOX)  για περισσότερες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε ένα κατάλληλο μέγεθος τουαλέτας για τη γάτα σας.

 

2. Θέση τουαλέτας (LITTER BOX)

Οι γάτες, όταν χρησιμοποιούν τη τουαλέτα τους, επιθυμούν ιδιωτικότητα,  οπότε αποφύγετε την τοποθέτησή της σε θορυβώδη ή πολυσύχναστα σημεία  του σπιτιού σας. Βρείτε ένα ήσυχο μέρος και τοποθετήστε εκεί τη τουαλέτα. Στις γάτες δεν αρέσει να τρώνε στο σημείο όπου πηγαίνουν τουαλέτα,  για αυτό αποφύγετε να  βάζετε το φαγητό ή το νερό της γάτας σας κοντά στη τουαλέτα της. Καθώς η γάτα σας μεγαλώνει, ίσως χρειαστεί να επανεξετάσετε πού βάζετε την τουαλέτα. Υπάρχει περίπτωση η γάτα σας να σταματήσει να χρησιμοποιεί τη τουαλέτα της χωρίς να υπάρχει εμφανής λόγος. Σε αυτή την περίπτωση η συμπεριφορά της γάτας  μπορεί να οφείλεται σε ιατρικούς λόγους,  όπως  π.χ η γάτα να πάσχει από αρθρίτιδα και ο  πόνος  από την αιτία αυτή να τη δυσκολεύει να φτάσει στη τουαλέτα. Για να βοηθήσετε τη γάτα  να χρησιμοποιεί τη τουαλέτα της, τοποθετήστε τη τουαλέτα σε σημείο όπου η γάτα έχει εύκολη πρόσβαση, π.χ να μη χρειάζεται η γάτα να ανεβαίνει ή να κατεβαίνει πολλά σκαλιά.

 

3.  Η τουαλέτα (LITTER BOX) δεν καθαρίζεται συχνά

Είναι γνωστό σε όλους ότι  οι γάτες είναι καθαρά ζώα και λόγω αυτού του χαρακτηριστικού τους επιθυμούν να έχουν καθαρές τις τουαλέτες τους. Αν διαπιστώσουν ότι η τουαλέτα τους είναι βρώμικη ή εκπέμπει  έντονες οσμές, θα βρουν ένα νέο μέρος για να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους. Για να αποφύγετε τις ανεπιθύμητες μυρωδιές, επιλέξτε μια μάρκα καθαρισμού με συστατικά όπως άνθρακα ή εκχυλίσματα φυτών που απορροφούν τις οσμές  από τα ούρα και τα περιττώματα (pet shops). Η τουαλέτα της  γάτας πρέπει να καθαρίζεται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα(απομάκρυνση με φτυαράκι). Επίσης  πρέπει να απολυμαίνετε τη τουαλέτα δύο φορές το μήνα  και να ανανεώνετε την άμμο με αρκετή ποσότητα ώστε να έχει πάχος  5-7 εκατοστά περίπου. Με την πάροδο του χρόνου, θα πρέπει να αντικαταστήσετε τη τουαλέτα (LITTER BOX) της γάτας σας διότι οι οσμές από τα ούρα και τα περιττώματα της απορροφούνται από το πλαστικό της τουαλέτας και ενδεχομένως  απωθούν τη γάτα να την χρησιμοποιεί.

 

4. Δεν τους αρέσει να μοιράζονται την τουαλέτα (LITTER BOX) περισσότερες γάτες 

Η χρήση μιας τουαλέτας  από περισσότερες γάτες μπορεί να δημιουργήσει  προβλήματα στις γάτες. Οι γάτες  κατά την χρήση της τουαλέτας απαιτούν ιδιωτικότητα  και όταν αυτή δεν υπάρχει, μπορεί οι γάτες να αντιδράσουν αρνητικά και να σταματήσουν να χρησιμοποιούν την κοινή τουαλέτα. Ο γενικός κανόνας είναι μια τουαλέτα ανά γάτα. Εναλλακτικά μπορείτε να δοκιμάσετε ως κοινή τουαλέτα την ανοιχτή τουαλέτα, ώστε η γάτα  να μπορεί να δει πότε πλησιάζει μια άλλη γάτα και να αποχωρεί (σε περιπτώσεις συνύπαρξης περισσοτέρων της μιας γατών). Η τουαλέτα της γάτας παίζει σημαντικό  ρόλο στη ζωή της. Επίσης μπορεί να αποτελέσει  και για σας χρήσιμο εργαλείο που θα σας βοηθήσει  να διαπιστώσετε εγκαίρως αλλαγές στην υγεία ή την ευημερία της. Αν παρατηρήσετε ότι η γάτα σας δεν χρησιμοποιεί τη τουαλέτα της μετά από αλλαγές που πραγματοποιήσατε στο μέγεθος, τη θέση, τη ρουτίνα καθαρισμού ή τις μεθόδους κοινής τουαλέτας για περισσότερες γάτες, ίσως χρειαστεί να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Εκτός από θέματα συμπεριφοράς, μπορεί να υπάρχει ιατρικός λόγος που να επηρεάζει τη γάτα σας. Είναι σκόπιμο να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας για να εντοπίσετε εγκαίρως τυχόν προβλήματα υγείας της γάτας σας, προτού εμφανιστούν.

Σήμανση - Μαρκάρισμα Ούρων

Σήμανση - μαρκάρισμα ούρων

Γιατί οι σκύλοι μαρκάρουν με ούρα.

Η σήμανση των ούρων είναι μια φυσική, ενστικτώδης συμπεριφορά των σκύλων και σκοπό έχει να οριοθετήσουν οι σκύλοι την επικράτειά τους. Αυτή η φυσική συμπεριφορά δημιουργεί, όπως είναι φυσικό, πολλά προβλήματα όταν εκδηλώνεται μέσα στο σπίτι. Είναι πιο συνηθισμένη στους  αρσενικούς μη στειρωμένους σκύλους, αλλά μπορεί  να εκδηλωθεί και σε θηλυκούς μη στειρωμένους  σκύλους αλλά και σε στειρωμένους σκύλους. Πριν διαγνωστεί ότι η ούρηση σε ακατάλληλα σημεία είναι εκδήλωση συμπεριφοράς σήμανσης πρέπει να αποκλειστούν  υποκείμενες ιατρικές αιτίες, όπως οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Για την αντιμετώπιση της ούρησης σε ακατάλληλο χρόνο και τόπο μπορεί να βοηθήσει η  στείρωση του σκύλου αλλά και η αλλαγή της συμπεριφοράς μας προς το ζώο, η αλλαγή περιβάλλοντος, η απομάκρυνση πηγών που προκαλούν άγχος στο ζώο.

 

Τι είναι η σήμανση ούρων;

Η σήμανση ούρων είναι μια φυσική, ενστικτώδης συμπεριφορά των  σκύλων, αλλά δημιουργεί  πρόβλημα όταν συμβαίνει μέσα στο σπίτι. Οι σκύλοι, ειδικά οι αρσενικοί  μη στειρωμένοι, ουρούν στα αντικείμενα για να οριοθετήσουν την επικράτειά τους ή να αφήσουν ένα μήνυμα στους άλλους σκύλους. Η συμπεριφορά σήμανσης των ούρων αρχίζει συνήθως όταν ο σκύλος φτάσει σε σεξουαλική ωριμότητα.

 

Τι προκαλεί σήμανση ούρων;

Ένας αρσενικός μη στειρωμένος σκύλος είναι πιο πιθανό να σηματοδοτήσει όταν υπάρχει στον χώρο  θηλυκός σκύλος. Οι μη στειρωμένοι θηλυκοί σκύλοι είναι  επιρρεπείς στη σήμανση όταν βρίσκονται σε ζεστό περιβάλλον. Ωστόσο, κάθε σκύλος μπορεί να σηματοδοτήσει εάν ένας άλλος σκύλος έχει ουρήσει  οπουδήποτε μέσα στο σπίτι. Με την ούρηση στη τοποθεσία που προηγούμενα είχε ουρήσει άλλος σκύλος, ο σκύλος  δηλώνει ότι η τοποθεσία του ανήκει. Αν δεν αφαιρεθεί εντελώς η μυρωδιά των ούρων, είναι πιθανό ο σκύλος να κρατήσει το σημείο ως τόπο ούρησης. Όταν στο σπίτι υπάρχουν πολλοί σκύλοι, ειδικά του ίδιου φύλου, μπορεί να υπάρξει ανταγωνισμός για κυριαρχία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σήμανση ούρων. Αυτό μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση ενός  μόνο  σκύλου που αισθάνεται ότι έχει επιβληθεί στον ιδιοκτήτη. Κάθε κατάσταση  που προκαλεί άγχος στον σκύλο μπορεί να προκαλέσει σήμανση ούρων. Οι εργάτες στο σπίτι, η άφιξη ενός νέου μωρού ή η επίσκεψη συγγενών μπορούν να προκαλέσουν άγχος σε έναν σκύλο. Ακόμη και η προσθήκη μιας νέας τηλεόρασης ή ενός νέου υπολογιστή μπορεί να θεωρηθεί «απειλή» για τον σκύλο και για αυτό να αισθανθεί υποχρεωμένος να επισημάνει τα κιβώτια συσκευασίας –ή- να θελήσει να ουρήσει τα κιβώτια.

 

Πώς διαγιγνώσκεται η σήμανση ούρων;

Ο κτηνίατρός σας θα θελήσει να μάθει  πότε, πού, και πόσο συχνά συμβαίνει η συμπεριφορά. Πιθανόν θα χρειαστούν ιατρικές εξετάσεις για να αποκλειστούν ιατρικοί λόγοι που μπορεί να προκαλούν το πρόβλημα. Εάν δεν υπάρχουν ιατρικά αίτια, ο κτηνίατρος με την βοήθειά σας θα  προσπαθήσει να διαπιστώσει τον λόγο αυτής της συμπεριφοράς.

 

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Η αντιμετώπιση της σήμανσης των ούρων συνήθως απαιτεί πολλαπλά βήματα:

 

Στείρωση. Εάν ο σκύλος σας  είναι σεξουαλικά ενεργός η στείρωση είναι το πρώτο βήμα. Σε πολλές περιπτώσεις οι αρσενικοί σκύλοι που στειρώνονται σταματάνε τη σήμανση ούρων μέσα σε λίγες εβδομάδες ή λίγους μήνες από την επέμβαση.  Οι  θηλυκοί σκύλοι που στειρώνονται  σταματούν σχεδόν πάντα τη συμπεριφορά. 

 

Αφαίρεση μυρωδιάς ούρων. Είναι σημαντικό να αφαιρέσετε τη μυρωδιά των προηγούμενων ούρων χρησιμοποιώντας ένα καλό ενζυμικό καθαριστικό. Δεν είναι αποτελεσματικό το να καθαρίσετε απλά και να αρωματίσετε τον χώρο δηλ. να  καμουφλάρετε  την οσμή με άλλο άρωμα. Ένας ενζυμικός καθαριστής μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση της μυρωδιάς των ούρων για να αποφευχθεί η επανεμφάνιση της συμπεριφοράς. Πολλοί  σκύλοι δεν θα ουρήσουν στο σημείο όπου τρώνε, έτσι μπορείτε  να δοκιμάσετε τη σίτιση του σκύλου σας στη θέση όπου αυτός  σηματοδοτούσε.

 

Θετική ενίσχυση. Ποτέ μην τιμωρείτε τον σκύλο σας για σήμανση ούρων. Η τιμωρία μπορεί να του δημιουργήσει περισσότερη ανησυχία και το πρόβλημα να επιδεινωθεί. Αντ' αυτού, θα πρέπει να τον επιβλέπετε στενά. Αν δείτε ότι ο αρχίζει να οσμίζεται τον χώρο για να ουρήσει,  τον διακόπτετε με ένα σταθερό "Όχι" και τον βγάζετε βόλτα. Όταν ο σκύλος ουρήσει στην βόλτα,  τον ανταμείβετε με έπαινο. Βεβαιωθείτε ότι βγάζετε τον σκύλο σας συχνά έξω  και ότι τον επαινείται όταν ουρεί σε εξωτερικό χώρο.

 

Περιορισμός. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, μπορεί να χρειαστεί να περιορίσετε τον σκύλο σας σε ένα δωμάτιο ή σε μια μικρή περιοχή κλείνοντας τις πόρτες ή χρησιμοποιώντας ένα πάρκο ή  ένα κιβώτιο. Καθώς η συμπεριφορά του σκύλου σας βελτιώνεται, μπορείτε να αυξήσετε σταδιακά την ελευθερία του στο σπίτι. Προσπαθήστε να βγάζετε συχνά τον σκύλο σας βόλτα ώστε να ασκείται  έξω και να μην αναστατώνεται με μεγάλες περιόδους περιορισμού.

 

Ελαχιστοποιήστε τις ανησυχίες. Αν μπορείτε να εντοπίσετε τους παράγοντες που προκαλούν το άγχος του σκύλου σας, να τις αφαιρέσετε ή να ελαχιστοποιήσετε τη σημασία τους. Με ένα νέο μωρό, για παράδειγμα, μπορείτε να απευαισθητοποιήσετε τον σκύλο σας αυξάνοντας σταδιακά το χρόνο συνύπαρξης του σκύλου με το μωρό. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιήστε τακτικές επιβράβευσης, όπως έπαινοι, χάιδεμα του ζώου,  όταν αυτό συμπεριφέρεται ήρεμα με το μωρό. Μπορείτε επίσης να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας σχετικά με ένα διανομέα φερομόνης DAP Dog. Το προϊόν αυτό εκκρίνει απομίμηση φερομονών, όπως αυτές που παράγονται από τη μητέρα- σκύλα για να ηρεμεί τα κουτάβια της και μπορεί να βοηθήσει για την αντιμετώπιση  των αγχωμένων σκύλων.

 

Φάρμακα. Ως έσχατη λύση, ο κτηνίατρος μπορεί να σας συστήσει λήψη φαρμάκων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι σκύλοι λαμβάνουν ένα είδος αντικαταθλιπτικού. Αυτά τα φάρμακα χρειάζονται συχνά 4 έως 6 εβδομάδες για να δράσουν. Ωστόσο, ακόμη και αν αποφασιστεί η χορήγηση φαρμάκων, παραμένει πάντα ως πρώτη επιλογή η αλλαγή συμπεριφοράς. Εάν το πρόβλημα συνεχίζεται, ζητήστε βοήθεια από έναν πιστοποιημένο κλινικό (CCAB) κτηνίατρο συμπεριφοριστή.

Εκπαίδευση- Κοινωνικοποίηση Σκύλου

Εκπαίδευση - Κοινωνικοποίηση  Σκύλου

‘Όλοι γνωρίζουμε ότι ο ιδιοκτήτης σκύλου είναι υπεύθυνος για το κατοικίδιό του σε δημόσιους χώρους. Ένας μη εκπαιδευμένος σκύλος αποτελεί κίνδυνο για τον ιδιοκτήτη, τους άλλους ανθρώπους αλλά και τον ίδιο (σκύλο). Φανταστείτε τις συνέπειες αν ο σκύλος αγνοήσει τις εντολές σας  και αρχίσει να τρέχει σε έναν πολυσύχναστο δρόμο ή προσπαθήσει να διασχίσει μια λεωφόρο. Για να έχει ο σκύλος σας σωστή συμπεριφορά θα πρέπει να εκπαιδευτεί από πολύ μικρή ηλικία. Είναι μεγάλη ευχαρίστηση για τον ιδιοκτήτη η συνύπαρξη με έναν σκύλο που έχει σωστή συμπεριφορά.

 

Τι είναι τα μαθήματα κοινωνικοποίησης;

Όταν το κουτάβι σας είναι πολύ μικρό, υπάρχει η δυνατότητα  να παρακολουθήσετε μαθήματα κοινωνικοποίησης κουταβιών. Τα μαθήματα αυτά οργανώνονται συχνά από κτηνιατρικές κλινικές  με εξειδικευμένους εκπαιδευτές και ίσως ο κτηνίατρός σας είναι σε θέση να σας συστήσει κάποιους εκπαιδευτές που βρίσκονται κοντά σας. Ο κύριος στόχος των μαθημάτων κοινωνικοποίησης είναι το κουτάβι σας να μάθει να συναναστρέφεται  άλλους σκύλους και άλλους ανθρώπους. Ωστόσο, τα μαθήματα αυτά προσφέρουν μόνο μια πολύ βασική εκπαίδευση.

 

Τι είναι η βασική εκπαίδευση;

Η βασική εκπαίδευση υπακοής είναι σημαντική για την ευζωία του κουταβιού σας. Η εκπαίδευση αυτή έχει στόχο  να μάθει τον σκύλο σας να σας σέβεται, να σας υπακούει   και να σας αναγνωρίζει ως αρχηγό. Μετά τη βασική εκπαίδευση ο σκύλος σας  θα πρέπει να ανταποκρίνεται σε απλές εντολές,  όπως  «κάθισε», «φύγε», «έλα».

 

Πότε μπορώ να αρχίσω την εκπαίδευση του κουταβιού μου;  

Μπορείτε να ξεκινήσετε την απλή εκπαίδευση του κουταβιού σας  από την πρώτη μέρα που το αποκτήσετε. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσετε τόσο πιο εύκολο θα είναι. Το κλειδί για την επιτυχή εκπαίδευση είναι η συνέπεια. Αρχικά οι εκπαιδευτικές συνεδρίες θα πρέπει να είναι πολύ σύντομες διότι τα κουτάβια δεν μπορούν να συγκεντρωθούν για περισσότερο από μερικά λεπτά τη φορά. Εάν η εκπαίδευση γίνεται σωστά και τα κουτάβια ενσωματώσουν την εκπαίδευσή τους στην καθημερινή τους ρουτίνα, θα προκύψει μια πολύ ικανοποιητική και διασκεδαστική εμπειρία για σας και τον σκύλο σας. Οι περισσότεροι σκύλοι είναι πολύ πρόθυμοι να υπακούσουν τους ιδιοκτήτες τους διότι χαίρονται που έχουν την αμέριστη προσοχή τους.

 

Πώς μπορώ να εκπαιδεύσω το κουτάβι μου;

Η σωστή  εκπαίδευση συμπεριλαμβάνει την ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ. Οι σκύλοι  δεν γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ του «ΚΑΛΟ και ΚΑΚΟ» ή του  «ΣΩΣΤΟ και ΛΑΘΟΣ». Όλες οι αντιδράσεις των σκύλων  είναι φυσιολογικές αντιδράσεις και οι άνθρωποι είναι αυτοί  που τις ορίζουν ως σωστές ή λάθος.  Ανταμείψτε το κουτάβι σας  με  κάποια λιχουδιά ή έπαινο για μια συμπεριφορά που θέλετε να επαναλάβει και να είστε συνεπείς στις εντολές σας για το τι  επιτρέπεται και τι απαγορεύεται.  Θυμηθείτε, το κουτάβι σας δεν μπορεί να γνωρίζει τη διαφορά μεταξύ του μασήματος μιας παλιάς παντόφλας (καλή συμπεριφορά) και των καλύτερων παπουτσιών σας (κακή συμπεριφορά).

 

Πρέπει να παρακολουθήσω μαθήματα;

Τα μαθήματα υπακοής  απευθύνονται κυρίως σε σας και στο πώς να χειριστείτε τον σκύλο σας. Είναι πολύ σημαντικό για την επιτυχή εκπαίδευση του  σκύλου σας  να αντιληφθείτε τη γλώσσα του.

 

Τι άλλα πράγματα μπορώ να κάνω;

Υπάρχει μια σειρά από πιο προχωρημένες επιλογές μόλις ο σκύλος σας  αποκτήσει τη βασική εκπαίδευση. Η εξειδικευμένη εκπαίδευση για σκύλους όπλων και fly-ball, ή για σκύλους φύλακες είναι μόνο μερικές από τις επιλογές. Η δια βίου μάθηση μπορεί να είναι διασκεδαστική τόσο για εσάς όσο και για τον  σκύλο σας.

 

Πού μπορώ να μάθω περισσότερα;

Ο κτηνίατρός σας πιθανόν να είναι σε θέση να σας συστήσει μια τοπική σχολή εξειδικευμένων εκπαιδευτών σκύλων. Εναλλακτικά, ρωτήστε τους φίλους, τους γείτονες ή τους ιδιοκτήτες  άλλων σκύλων. Επίσης υπάρχουν βιβλία και βίντεο που μπορούν να σας προσφέρουν συμβουλές για την εκπαίδευση του σκύλου σας, ωστόσο θα εκπαιδευτείτε  πιο γρήγορα και πιο διασκεδαστικά  αν παρακολουθήσετε ειδικά τμήματα και συναναστραφείτε άλλους ιδιοκτήτες.

Προϋποθέσεις Πώλησης Κτηνιατρικών Φαρμάκων

Προϋποθέσεις Πώλησης Κτηνιατρικών Φαρμάκων

Η ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ Ο.Ε. συνεπής τόσο με τους νόμους και τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας όσο και με τους δεοντολογικούς κανόνες του κτηνιατρικού επαγγέλματος δεν εμπορεύεται διαδικτυακά τα κτηνιατρικά φάρμακα τα οποία διατίθενται μόνο με συνταγή κτηνιάτρου.

Τα καταστήματα μας έχουν άδειες εμπορίας κτηνιατρικού φαρμάκου και συνεργάζονται με όλους τους κτηνιάτρους παροχής υπηρεσιών εκτελώντας τις συνταγές τους.

Σχετικά με το Lot Number

Αγαπητοί καταναλωτές,


Από την στιγμή που το βασικό μέλημα της εταιρείας μας είναι η ευζωία των κατοικιδίων και επειδή πιστεύουμε ότι ο υπεύθυνος ιδιοκτήτης κατοικιδίου πρέπει να είναι ταυτόχρονα και ενημερωμένος καταναλωτής, θα θέλαμε να σας αναφέρουμε τις απαντήσεις στις εξής σημαντικές ερωτήσεις:


Τι είναι ο Lot number;


O Lot number ή batch ή αριθμός παρτίδας ή αριθμός φορτίου είναι ο αριθμός ταυτοποίησης ενός συνόλου προϊόντων που έχουν κοινά χαρακτηριστικά όπως ημερομηνία παραγωγής, προέλευση και μονάδα παραγωγής. Τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα για την ιχνηλασιμότητα (traceability) ενός προϊόντος δηλαδή τις πληροφορίες για τα στάδια της παραγωγής, της διαδικασίας συσκευασίας και της διακίνησης του.


Η ταυτοποίηση του προϊόντος είναι υποχρεωτική προκειμένου να μπορεί να γίνει η άμεση απόσυρση των προϊόντων σε περιπτώσεις αστοχίας υλικών ( FEDIAF CODE OF GOOD LABELLING 20/10/2011)


Που βρίσκεται συνήθως ο Lot number;


O Lot number πρέπει πάντα να βρίσκεται σε εμφανές σημείο πάνω στην συσκευασία και συνήθως συνοδεύεται από την ημερομηνία λήξης του προϊόντος


Είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται ο Lot number στην συσκευασία;


Σύμφωνα με το άρθρο 15 του ΕΚ αρ. 767/2009, οι υποχρεωτικές απαιτήσεις επισήμανσης είναι οι εξής:


Ο τύπος τροφής
Τα στοιχεία της εταιρείας παραγωγής
Ο αριθμός έγκρισης μονάδας
Ο αριθμός παρτίδας ή φορτίου ( Lot number)
H καθαρή ποσότητα
Ο κατάλογος πρόσθετων υλών
Η περιεκτικότητα σε υγρασία


Αποτελεί ο Bar code ή η ημερομηνία λήξης, σήμανση Lot number;


O Barcode EAN-13( γραμμωτός κωδικός ) είναι δεκατριψήφιος αριθμός που δίνει κάποιες τεχνικές πληροφορίες για το προϊόν όπως χώρα περοέλευσης αλλά δεν υποκαθιστά τον Lot number καθώς δεν παρέχει στοιχεία για την ιχνηλασιμότητα. Ο Barcode υποκαθιστά τον Lot number μόνο στην περίπτωση που έχει 26 ψηφία. Η ημερομηνία λήξης του προϊόντος υποδεικνύει μόνο την περίοδο μέσα στην οποία πρέπει να καταναλωθεί το προϊόν και τίποτα άλλο πέρα από αυτό.


Είναι παράνομο να μην υπάρχει ο Lot number σε ένα προϊόν;


Για να είναι νόμιμη η διακίνηση ενός προϊόντος διατροφής θα πρέπει:


Να είναι ασφαλές
Να μην έχει άμεσες δυσμενείς επιδράσεις στο περιβάλλον ή την ευζωϊα των ζώων
Να είναι υγιεινά, αυθεντικά και ανόθευτα
Να έχουν συσκευασία και σήμανση-Lot number σύμφωνα με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής κοινοτικής νομοθεσίας
Από την στιγμή που δεν πληρούνται κάποια ή κάποιες από τις αναφερθείσες παραμέτρους, το προϊόν κρίνεται παρανόμως διακινούμενο.


Είναι ασφαλές για το κατοικίδιο μου ένα προϊόν διατροφής χωρίς Lot Number;


Όταν δεν είναι γνωστές οι συνθήκες παραγωγής, οι συνθήκες αποθήκευσης και οι συνθήκες μεταφοράς ενός προϊόντος , το προϊόν καθίσταται μη ασφαλές καθώς δεν είναι δυνατός ο προσδιορισμός τυχόν ελαττωμάτων ή αστοχίας στις πρώτες ύλες


Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στις παρακάτω πηγές:

 

Β κανονισμός (εκ) αριθ. 767/2009 του Ευρωπαϊκού συμβουλίου περί διάθεσης ζωοτροφών

Κώδικας σήμανσης τροφών ζώων συντροφιάς (F.E.D.I.A.F.)

expand_less