Προϋποθέσεις Πώλησης Κτηνιατρικών Φαρμάκων

Προϋποθέσεις Πώλησης Κτηνιατρικών Φαρμάκων

Η ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ Ο.Ε. συνεπής τόσο με τους νόμους και τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας όσο και με τους δεοντολογικούς κανόνες του κτηνιατρικού επαγγέλματος δεν εμπορεύεται διαδικτυακά τα κτηνιατρικά φάρμακα τα οποία διατίθενται μόνο με συνταγή κτηνιάτρου.

Τα καταστήματα μας έχουν άδειες εμπορίας κτηνιατρικού φαρμάκου και συνεργάζονται με όλους τους κτηνιάτρους παροχής υπηρεσιών εκτελώντας τις συνταγές τους.

Σχετικά με το Lot Number

Αγαπητοί καταναλωτές,


Από την στιγμή που το βασικό μέλημα της εταιρείας μας είναι η ευζωία των κατοικιδίων και επειδή πιστεύουμε ότι ο υπεύθυνος ιδιοκτήτης κατοικιδίου πρέπει να είναι ταυτόχρονα και ενημερωμένος καταναλωτής, θα θέλαμε να σας αναφέρουμε τις απαντήσεις στις εξής σημαντικές ερωτήσεις:


Τι είναι ο Lot number;


O Lot number ή batch ή αριθμός παρτίδας ή αριθμός φορτίου είναι ο αριθμός ταυτοποίησης ενός συνόλου προϊόντων που έχουν κοινά χαρακτηριστικά όπως ημερομηνία παραγωγής, προέλευση και μονάδα παραγωγής. Τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα για την ιχνηλασιμότητα (traceability) ενός προϊόντος δηλαδή τις πληροφορίες για τα στάδια της παραγωγής, της διαδικασίας συσκευασίας και της διακίνησης του.


Η ταυτοποίηση του προϊόντος είναι υποχρεωτική προκειμένου να μπορεί να γίνει η άμεση απόσυρση των προϊόντων σε περιπτώσεις αστοχίας υλικών ( FEDIAF CODE OF GOOD LABELLING 20/10/2011)


Που βρίσκεται συνήθως ο Lot number;


O Lot number πρέπει πάντα να βρίσκεται σε εμφανές σημείο πάνω στην συσκευασία και συνήθως συνοδεύεται από την ημερομηνία λήξης του προϊόντος


Είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται ο Lot number στην συσκευασία;


Σύμφωνα με το άρθρο 15 του ΕΚ αρ. 767/2009, οι υποχρεωτικές απαιτήσεις επισήμανσης είναι οι εξής:


Ο τύπος τροφής
Τα στοιχεία της εταιρείας παραγωγής
Ο αριθμός έγκρισης μονάδας
Ο αριθμός παρτίδας ή φορτίου ( Lot number)
H καθαρή ποσότητα
Ο κατάλογος πρόσθετων υλών
Η περιεκτικότητα σε υγρασία


Αποτελεί ο Bar code ή η ημερομηνία λήξης, σήμανση Lot number;


O Barcode EAN-13( γραμμωτός κωδικός ) είναι δεκατριψήφιος αριθμός που δίνει κάποιες τεχνικές πληροφορίες για το προϊόν όπως χώρα περοέλευσης αλλά δεν υποκαθιστά τον Lot number καθώς δεν παρέχει στοιχεία για την ιχνηλασιμότητα. Ο Barcode υποκαθιστά τον Lot number μόνο στην περίπτωση που έχει 26 ψηφία. Η ημερομηνία λήξης του προϊόντος υποδεικνύει μόνο την περίοδο μέσα στην οποία πρέπει να καταναλωθεί το προϊόν και τίποτα άλλο πέρα από αυτό.


Είναι παράνομο να μην υπάρχει ο Lot number σε ένα προϊόν;


Για να είναι νόμιμη η διακίνηση ενός προϊόντος διατροφής θα πρέπει:


Να είναι ασφαλές
Να μην έχει άμεσες δυσμενείς επιδράσεις στο περιβάλλον ή την ευζωϊα των ζώων
Να είναι υγιεινά, αυθεντικά και ανόθευτα
Να έχουν συσκευασία και σήμανση-Lot number σύμφωνα με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής κοινοτικής νομοθεσίας
Από την στιγμή που δεν πληρούνται κάποια ή κάποιες από τις αναφερθείσες παραμέτρους, το προϊόν κρίνεται παρανόμως διακινούμενο.


Είναι ασφαλές για το κατοικίδιο μου ένα προϊόν διατροφής χωρίς Lot Number;


Όταν δεν είναι γνωστές οι συνθήκες παραγωγής, οι συνθήκες αποθήκευσης και οι συνθήκες μεταφοράς ενός προϊόντος , το προϊόν καθίσταται μη ασφαλές καθώς δεν είναι δυνατός ο προσδιορισμός τυχόν ελαττωμάτων ή αστοχίας στις πρώτες ύλες


Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στις παρακάτω πηγές:

 

 • Β κανονισμός (εκ) αριθ. 767/2009 του Ευρωπαϊκού συμβουλίου περί διάθεσης ζωοτροφών
 • Κώδικας σήμανσης τροφών ζώων συντροφιάς (F.E.D.I.A.F.)
Εκπαίδευση- Κοινωνικοποίηση Σκύλου

Εκπαίδευση- Κοινωνικοποίηση  Σκύλου

‘Όλοι γνωρίζουμε ότι ο ιδιοκτήτης σκύλου είναι υπεύθυνος για το κατοικίδιό του σε δημόσιους χώρους. Ένας μη εκπαιδευμένος σκύλος αποτελεί κίνδυνο για τον ιδιοκτήτη, τους άλλους ανθρώπους αλλά και τον ίδιο (σκύλο). Φανταστείτε τις συνέπειες αν ο σκύλος αγνοήσει τις εντολές σας  και αρχίσει να τρέχει σε έναν πολυσύχναστο δρόμο ή προσπαθήσει να διασχίσει μια λεωφόρο. Για να έχει ο σκύλος σας σωστή συμπεριφορά θα πρέπει να εκπαιδευτεί από πολύ μικρή ηλικία. Είναι μεγάλη ευχαρίστηση για τον ιδιοκτήτη η συνύπαρξη με έναν σκύλο που έχει σωστή συμπεριφορά.

Τι είναι τα μαθήματα κοινωνικοποίησης;

Όταν το κουτάβι σας είναι πολύ μικρό, υπάρχει η δυνατότητα  να παρακολουθήσετε μαθήματα κοινωνικοποίησης κουταβιών. Τα μαθήματα αυτά οργανώνονται συχνά από κτηνιατρικές κλινικές  με εξειδικευμένους εκπαιδευτές και ίσως ο κτηνίατρός σας είναι σε θέση να σας συστήσει κάποιους εκπαιδευτές που βρίσκονται κοντά σας. Ο κύριος στόχος των μαθημάτων κοινωνικοποίησης είναι το κουτάβι σας να μάθει να συναναστρέφεται  άλλους σκύλους και άλλους ανθρώπους. Ωστόσο, τα μαθήματα αυτά προσφέρουν μόνο μια πολύ βασική εκπαίδευση.

Τι είναι η βασική εκπαίδευση;

Η βασική εκπαίδευση υπακοής είναι σημαντική για την ευζωία του κουταβιού σας. Η εκπαίδευση αυτή έχει στόχο  να μάθει τον σκύλο σας να σας σέβεται, να σας υπακούει   και να σας αναγνωρίζει ως αρχηγό. Μετά τη βασική εκπαίδευση ο σκύλος σας  θα πρέπει να ανταποκρίνεται σε απλές εντολές,  όπως  «κάθισε», «φύγε, «έλα».

Πότε μπορώ να αρχίσω την εκπαίδευση του κουταβιού μου;  

Μπορείτε να ξεκινήσετε την απλή εκπαίδευση του κουταβιού σας  από την πρώτη μέρα που το αποκτήσετε. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσετε τόσο πιο εύκολο θα είναι. Το κλειδί για την επιτυχή εκπαίδευση είναι η συνέπεια. Αρχικά οι εκπαιδευτικές συνεδρίες θα πρέπει να είναι πολύ σύντομες διότι τα κουτάβια δεν μπορούν να συγκεντρωθούν για περισσότερο από μερικά λεπτά τη φορά. Εάν η εκπαίδευση γίνεται σωστά και τα κουτάβια ενσωματώσουν την εκπαίδευσή τους στην καθημερινή τους ρουτίνα, θα προκύψει μια πολύ ικανοποιητική και διασκεδαστική εμπειρία για σας και τον σκύλο σας. Οι περισσότεροι σκύλοι είναι πολύ πρόθυμοι να υπακούσουν τους ιδιοκτήτες τους διότι χαίρονται που έχουν την αμέριστη προσοχή τους.

Πώς μπορώ να εκπαιδεύσω το κουτάβι μου;

Η σωστή  εκπαίδευση συμπεριλαμβάνει την ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ. Οι σκύλοι  δεν γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ του «ΚΑΛΟ και ΚΑΚΟ» ή του  «ΣΩΣΤΟ και ΛΑΘΟΣ». Όλες οι αντιδράσεις των σκύλων  είναι φυσιολογικές αντιδράσεις και οι άνθρωποι είναι αυτοί  που τις ορίζουν ως σωστές ή λάθος.  Ανταμείψτε το κουτάβι σας  με  κάποια λιχουδιά ή έπαινο για μια συμπεριφορά που θέλετε να επαναλάβει και να είστε συνεπείς στις εντολές σας για το τι  επιτρέπεται και τι απαγορεύεται.  Θυμηθείτε, το κουτάβι σας δεν μπορεί να γνωρίζει τη διαφορά μεταξύ του μασήματος μιας παλιάς παντόφλας (καλή συμπεριφορά) και των καλύτερων παπουτσιών σας (κακή συμπεριφορά).

Πρέπει να παρακολουθήσω μαθήματα;

Τα μαθήματα υπακοής  απευθύνονται κυρίως σε σας και στο πώς να χειριστείτε τον σκύλο σας. Είναι πολύ σημαντικό για την επιτυχή εκπαίδευση του  σκύλου σας  να αντιληφθείτε τη γλώσσα του.

Τι άλλα πράγματα μπορώ να κάνω;

Υπάρχει μια σειρά από πιο προχωρημένες επιλογές μόλις ο σκύλος σας  αποκτήσει τη βασική εκπαίδευση. Η εξειδικευμένη εκπαίδευση για σκύλους όπλων και fly-ball, ή για σκύλους φύλακες είναι μόνο μερικές από τις επιλογές. Η δια βίου μάθηση μπορεί να είναι διασκεδαστική τόσο για εσάς όσο και για τον  σκύλο σας.

Πού μπορώ να μάθω περισσότερα;

Ο κτηνίατρός σας πιθανόν να είναι σε θέση να σας συστήσει μια τοπική σχολή εξειδικευμένων εκπαιδευτών σκύλων. Εναλλακτικά, ρωτήστε τους φίλους, τους γείτονες ή τους ιδιοκτήτες  άλλων σκύλων. Επίσης υπάρχουν βιβλία και βίντεο που μπορούν να σας προσφέρουν συμβουλές για την εκπαίδευση του σκύλου σας, ωστόσο θα εκπαιδευτείτε  πιο γρήγορα και πιο διασκεδαστικά  αν παρακολουθήσετε ειδικά τμήματα και συναναστραφείτε άλλους ιδιοκτήτες.

Σήμανση - Μαρκάρισμα Ούρων

Σήμανση - μαρκάρισμα ούρων

Γιατί οι σκύλοι μαρκάρουν με ούρα.

Η σήμανση των ούρων είναι μια φυσική, ενστικτώδης συμπεριφορά των σκύλων και σκοπό έχει να οριοθετήσουν οι σκύλοι την επικράτειά τους. Αυτή η φυσική συμπεριφορά δημιουργεί, όπως είναι φυσικό, πολλά προβλήματα όταν εκδηλώνεται μέσα στο σπίτι. Είναι πιο συνηθισμένη στους  αρσενικούς μη στειρωμένους σκύλους, αλλά μπορεί  να εκδηλωθεί και σε θηλυκούς μη στειρωμένους  σκύλους αλλά και σε στειρωμένους σκύλους. Πριν διαγνωστεί ότι η ούρηση σε ακατάλληλα σημεία είναι εκδήλωση συμπεριφοράς σήμανσης πρέπει να αποκλειστούν  υποκείμενες ιατρικές αιτίες, όπως οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Για την αντιμετώπιση της ούρησης σε ακατάλληλο χρόνο και τόπο μπορεί να βοηθήσει η  στείρωση του σκύλου αλλά και η αλλαγή της συμπεριφοράς μας προς το ζώο, η αλλαγή περιβάλλοντος, η απομάκρυνση πηγών που προκαλούν άγχος στο ζώο.

Τι είναι η σήμανση ούρων;

Η σήμανση ούρων είναι μια φυσική, ενστικτώδης συμπεριφορά των  σκύλων, αλλά δημιουργεί  πρόβλημα όταν συμβαίνει μέσα στο σπίτι. Οι σκύλοι, ειδικά οι αρσενικοί  μη στειρωμένοι, ουρούν στα αντικείμενα για να οριοθετήσουν την επικράτειά τους ή να αφήσουν ένα μήνυμα στους άλλους σκύλους. Η συμπεριφορά σήμανσης των ούρων αρχίζει συνήθως όταν ο σκύλος φτάσει σε σεξουαλική ωριμότητα.

Τι προκαλεί σήμανση ούρων;

Ένας αρσενικός μη στειρωμένος σκύλος είναι πιο πιθανό να σηματοδοτήσει όταν υπάρχει στον χώρο  θηλυκός σκύλος. Οι μη στειρωμένοι θηλυκοί σκύλοι είναι  επιρρεπείς στη σήμανση όταν βρίσκονται σε ζεστό περιβάλλον. Ωστόσο, κάθε σκύλος μπορεί να σηματοδοτήσει εάν ένας άλλος σκύλος έχει ουρήσει  οπουδήποτε μέσα στο σπίτι. Με την ούρηση στη τοποθεσία που προηγούμενα είχε ουρήσει άλλος σκύλος, ο σκύλος  δηλώνει ότι η τοποθεσία του ανήκει. Αν δεν αφαιρεθεί εντελώς η μυρωδιά των ούρων, είναι πιθανό ο σκύλος να κρατήσει το σημείο ως τόπο ούρησης. Όταν στο σπίτι υπάρχουν πολλοί σκύλοι, ειδικά του ίδιου φύλου, μπορεί να υπάρξει ανταγωνισμός για κυριαρχία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σήμανση ούρων. Αυτό μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση ενός  μόνο  σκύλου που αισθάνεται ότι έχει επιβληθεί στον ιδιοκτήτη. Κάθε κατάσταση  που προκαλεί άγχος στον σκύλο μπορεί να προκαλέσει σήμανση ούρων. Οι εργάτες στο σπίτι, η άφιξη ενός νέου μωρού ή η επίσκεψη συγγενών μπορούν να προκαλέσουν άγχος σε έναν σκύλο. Ακόμη και η προσθήκη μιας νέας τηλεόρασης ή ενός νέου υπολογιστή μπορεί να θεωρηθεί «απειλή» για τον σκύλο και για αυτό να αισθανθεί υποχρεωμένος να επισημάνει τα κιβώτια συσκευασίας –ή- να θελήσει να ουρήσει τα κιβώτια.

Πώς διαγιγνώσκεται η σήμανση ούρων;

Ο κτηνίατρός σας θα θελήσει να μάθει  πότε, πού, και πόσο συχνά συμβαίνει η συμπεριφορά. Πιθανόν θα χρειαστούν ιατρικές εξετάσεις για να αποκλειστούν ιατρικοί λόγοι που μπορεί να προκαλούν το πρόβλημα. Εάν δεν υπάρχουν ιατρικά αίτια, ο κτηνίατρος με την βοήθειά σας θα  προσπαθήσει να διαπιστώσει τον λόγο αυτής της συμπεριφοράς.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Η αντιμετώπιση της σήμανσης των ούρων συνήθως απαιτεί πολλαπλά βήματα:

Στείρωση. Εάν ο σκύλος σας  είναι σεξουαλικά ενεργός η στείρωση είναι το πρώτο βήμα. Σε πολλές περιπτώσεις οι αρσενικοί σκύλοι που στειρώνονται σταματάνε τη σήμανση ούρων μέσα σε λίγες εβδομάδες ή λίγους μήνες από την επέμβαση.  Οι  θηλυκοί σκύλοι που στειρώνονται  σταματούν σχεδόν πάντα τη συμπεριφορά. 

Αφαίρεση μυρωδιάς ούρων. Είναι σημαντικό να αφαιρέσετε τη μυρωδιά των προηγούμενων ούρων χρησιμοποιώντας ένα καλό ενζυμικό καθαριστικό. Δεν είναι αποτελεσματικό το να καθαρίσετε απλά και να αρωματίσετε τον χώρο δηλ. να  καμουφλάρετε  την οσμή με άλλο άρωμα. Ένας ενζυμικός καθαριστής μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση της μυρωδιάς των ούρων για να αποφευχθεί η επανεμφάνιση της συμπεριφοράς. Πολλοί  σκύλοι δεν θα ουρήσουν στο σημείο όπου τρώνε, έτσι μπορείτε  να δοκιμάσετε τη σίτιση του σκύλου σας στη θέση όπου αυτός  σηματοδοτούσε.

Θετική ενίσχυση. Ποτέ μην τιμωρείτε τον σκύλο σας για σήμανση ούρων. Η τιμωρία μπορεί να του δημιουργήσει περισσότερη ανησυχία και το πρόβλημα να επιδεινωθεί. Αντ' αυτού, θα πρέπει να τον επιβλέπετε στενά. Αν δείτε ότι ο αρχίζει να οσμίζεται τον χώρο για να ουρήσει,  τον διακόπτετε με ένα σταθερό "Όχι" και τον βγάζετε βόλτα. Όταν ο σκύλος ουρήσει στην βόλτα,  τον ανταμείβετε με έπαινο. Βεβαιωθείτε ότι βγάζετε τον σκύλο σας συχνά έξω  και ότι τον επαινείται όταν ουρεί σε εξωτερικό χώρο.

Περιορισμός. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, μπορεί να χρειαστεί να περιορίσετε τον σκύλο σας σε ένα δωμάτιο ή σε μια μικρή περιοχή κλείνοντας τις πόρτες ή χρησιμοποιώντας ένα πάρκο ή  ένα κιβώτιο. Καθώς η συμπεριφορά του σκύλου σας βελτιώνεται, μπορείτε να αυξήσετε σταδιακά την ελευθερία του στο σπίτι. Προσπαθήστε να βγάζετε συχνά τον σκύλο σας βόλτα ώστε να ασκείται  έξω και να μην αναστατώνεται με μεγάλες περιόδους περιορισμού.

Ελαχιστοποιήστε τις ανησυχίες. Αν μπορείτε να εντοπίσετε τους παράγοντες που προκαλούν το άγχος του σκύλου σας, να τις αφαιρέσετε ή να ελαχιστοποιήσετε τη σημασία τους. Με ένα νέο μωρό, για παράδειγμα, μπορείτε να απευαισθητοποιήσετε τον σκύλο σας αυξάνοντας σταδιακά το χρόνο συνύπαρξης του σκύλου με το μωρό. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιήστε τακτικές επιβράβευσης, όπως έπαινοι, χάιδεμα του ζώου,  όταν αυτό συμπεριφέρεται ήρεμα με το μωρό. Μπορείτε επίσης να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας σχετικά με ένα διανομέα φερομόνης DAP Dog. Το προϊόν αυτό εκκρίνει απομίμηση φερομονών, όπως αυτές που παράγονται από τη μητέρα- σκύλα για να ηρεμεί τα κουτάβια της και μπορεί να βοηθήσει για την αντιμετώπιση  των αγχωμένων σκύλων.

Φάρμακα. Ως έσχατη λύση, ο κτηνίατρος μπορεί να σας συστήσει λήψη φαρμάκων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι σκύλοι λαμβάνουν ένα είδος αντικαταθλιπτικού. Αυτά τα φάρμακα χρειάζονται συχνά 4 έως 6 εβδομάδες για να δράσουν. Ωστόσο, ακόμη και αν αποφασιστεί η χορήγηση φαρμάκων, παραμένει πάντα ως πρώτη επιλογή η αλλαγή συμπεριφοράς. Εάν το πρόβλημα συνεχίζεται, ζητήστε βοήθεια από έναν πιστοποιημένο κλινικό (CCAB) κτηνίατρο συμπεριφοριστή.

Τί είναι η Τοξοπλάσμωση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΤΟΞΟΠΛΑΣΜΩΣΗ


Η τοξοπλάσμωση είναι μία ασθένεια που την προκαλεί το πρωτόζωο τοξόπλασμα και μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα κατοικίδια.

Το τοξόπλασμα (toxoplasma gondii) είναι ένα πρωτόζωο που μπορεί να βρεθεί μέσα στα κύτταρα με ιδιαίτερη προτίμηση τον μυϊκό ιστό.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΞΕΝΙΣΤΩΝ

Α. Τελικός ξενιστής – γάτα

Β. Ενδιάμεσοι ξενιστές  – άνθρωπος, πουλιά, γάτα, τρωκτικά, χοίρος, βοοειδή, αιγοπρόβατα κλπ.

Πως μολύνεται η γάτα;

Με την βρώση μολυσμένου ωμού κρέατος ή μολυσμένων τρωκτικών, πτηνών κλπ.

Πως μολύνεται ο άνθρωπος;

1)Με την κατάποση ώριμων ωοκύστεων που αποβάλλονται από την γάτα  (πχ. σε ωμά ή ατελώς πλυμένα φρούτα και λαχανικά )

2)Από τον χειρισμό ή την κατανάλωση ατελώς ψημένου κρέατος από μολυσμένα ζώα

ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΞΟΠΛΑΣΜΩΣΗΣ

Α. Επίκτητη

1) Οξεία

2) Χρόνια

3) Ασυμπτωματική

Β. Ενδομήτρια

Εάν μια γυναίκα μολυνθεί από το τοξόπλασμα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης της, πολλές φορές οδηγείται σε μόλυνση και το έμβρυο. Προσβολή του εμβρύου σε συνδυασμό με ελλειμματική θεραπευτική αγωγή μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ανωμαλίες του εμβρύου ή ακόμα και αποβολή.

Παλαιά μόλυνση της μητέρας μπορεί να μολύνει το έμβρυο μόνο σε περίπτωση αναζωπύρωσης της νόσου όπως σε υποκείμενη νόσο (ανοσοκαταστολή).

ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ – ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ

 • Αποφυγή κατανάλωσης ατελώς μαγειρεμένων κρεάτων. Το κρέας πρέπει να είναι καλά ψημένο.
 • Επιμελές πλύσιμο των χεριών μετά από χειρισμούς ωμού κρέατος.
 • Τα χέρια να πλένονται σχολαστικά μετα από επαφή με νωπά φαγητά.
 • Για το κρέας συστήνεται να καταψύχεται αρκετές ημέρες πριν την κατανάλωση του.
 • Τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει επίσης να πλένονται σχολαστικά.
 • Η επαφή με κόπρανα γάτας πρέπει να αποφεύγεται. – προσεκτική απομάκρυνση των κοπράνων τους κάθε 2 μέρες.
 • Προφύλαξη από επαφή με χώμα, πιθανώς μολυσμένου από ωοκύστες ( ιδιαίτερα των μικρών παιδιών).
 • Η ευαισθητοποίηση των ιατρών για την σωστή εκπαίδευση και ενημέρωση της μητέρας, που δεν έχει έρθει σε επαφή με το τοξόπλασμα πριν μείνει έγκυος και η έγκαιρη και σωστή διάγνωση και θεραπεία της νόσου στην έγκυο.
 • Για την πρόληψη της συγγενούς τοξοπλάσμωσης γίνεται ορολογικός έλεγχος ρουτίνας των εγκύων γυναικών για να καθοριστούν τα έμβρυα που βρίσκονται σε κίνδυνο για λοίμωξη .
 • Η γενική οδηγία είναι να γίνεται ορολογικός έλεγχος όλων των εγκύων κατά την πρώτη επίσκεψη στον μαιευτήρα.

Πηγή: Ιατρική Σχολή Κρήτης 


 

Γάτα & Ξύσιμο Νυχιών

ΞΥΣΙΜΟ ΝΥΧΙΩΝ ΓΑΤΑΣ - ΑΠΟΦΥΓΗ ΓΡΑΤΖΟΥΝΙΣΜΑΤΟΣ- ΒΑΣΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ

Η γάτα σας έχει καταστρέψει τον καναπέ σας και δεν τολμάτε να τον αντικαταστήσετε με καινούργιο επειδή φοβάστε ότι αυτό θα συμβεί ξανά; Υπάρχει τρόπος να ελέγξετε  αυτή την ενοχλητική συνήθεια ώστε να έχετε και γάτα και καινούργιο καναπέ; Ευτυχώς για σας αλλά και για τη γάτα υπάρχουν τρόποι.

Γιατί οι γάτες ξύνουν τα νύχια τους;

Το ξύσιμο νυχιών είναι μια ενστικτώδης συμπεριφορά των γατών και ανταποκρίνεται στις ψυχολογικές και φυσικές τους ανάγκες. Ακόμα κι αν δεν υπάρχουν άλλες γάτες στο σπίτι, η γάτα σας θα εμφανίσει αυτή τη συνήθεια. Οι γάτες έχουν στα πόδια τους αισθητήριους αδένες  και ενώ ξύνουν τα νύχια εκκρίνουν μια μυρωδιά που μόνο άλλες γάτες μπορούν να οσμιστούν. Επίσης με το ξύσιμο απομακρύνεται ο παλιός φλοιός των νυχιών και οι γάτες ασκούν τους μύες των ποδιών τους. Η γάτα σας μπορεί να επιλέξει την αγαπημένη σας καρέκλα (που έχει το άρωμά της σε αυτή) για να γρατσουνίσει, χαρακτηρίζοντας την ως δική του περιοχή. Οι οπτικές γρατσουνιές επίσης αποτελούν ένδειξη ότι η γάτα έχει σηματοδοτήσει την περιοχή ως δική της  και το καθιστά σαφές και στις  άλλες γάτες.

Εκπαίδευση για ξύσιμο νυχιών:

Οι γάτες έχουν διαφορετικό τρόπο εκπαίδευσης από τους σκύλους. Για να εκπαιδεύσετε τη γάτα σας στο να ξύνει τα νύχια της σε κατάλληλα σημεία επιλέξτε τις κατάλληλες τεχνικές. Επιλέξτε κάποιες  θέσεις γρατσουνίσματος, κάντε τις ελκυστικές για τη γάτα  και διδάξτε τη γάτα σας πώς να τις χρησιμοποιήσει. Στους  εξωτερικούς χώρους, οι γάτες θα γρατσουνίσουν  κορμούς δένδρων ή  άλλες στερεές ή τραχείες επιφάνειες. Στους εσωτερικούς χώρους, εκτός από τα έπιπλα,  εναλλακτική λύση για τη γάτα είναι  τα χαλιά ή  η ταπετσαρία των επίπλων.

Κάθε γάτα έχει διαφορετικές προτιμήσεις στο πού θα ξύσει τα νύχια της. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πάρα πολλά προϊόντα για να ξύνουν τα νύχια τους οι γάτες. Επιλέξτε να δοκιμάσετε από μια ποικιλία ειδών ξυσίματος νυχιών για γάτες, όπως ονυχοδρόμιο, σχοινί σιζάλ, κυματοειδές χαρτόνι, πλεκτό ύφασμα, βαμβακερό σχοινί ή χαλί με πυκνή ύφανση. 

 • Αν επιλέξετε  χαλί για το ξύσιμο των νυχιών, αποφύγετε τα χαλιά με βαθείς  και αραιούς κόμπους, επειδή τα νύχια της γάτας μπορούν να πιαστούν στους κόμπους αυτούς και να προκληθεί τραυματισμός. 
 • Το ονυχοδρόμιο είναι ένας στύλος ψηλός ή αρκετά μακρύς στερεωμένος σε βαριά βάση, έτσι ώστε η γάτα σας να μπορεί να τεντωθεί για να ξύσει τα νύχια της χωρίς να τον ρίχνει. Τοποθετήστε το ονυχοδρόμιο ή το αντικείμενο που επιλέξετε για το σκοπό αυτό σε ένα  δωμάτιο όπου η γάτα σας περνάει πολύ χρόνο ή κοντά σε καναπέδες, σκάλες, κουρτίνες και άλλα σημεία που έχετε διαπιστώσει ότι ελκύουν τη γάτα σας να ξύνει τα νύχια της. 

Κατά το στάδιο της εκπαίδευσης αποτρέψτε την πρόσβαση της γάτας σε άλλα δωμάτια, κυρίως εάν δεν είστε σε θέση να την εποπτεύετε. 

Προτρέψτε τη γάτα σας να χρησιμοποιήσει τα αντικείμενα που επιλέξατε χρησιμοποιώντας ένα παιχνίδι κυνηγιού (όπως ένα καλάμι αλιείας με ένα φτερό στο τέλος) ή τρίβοντας το αντικείμενο με το προϊόν catnip. 

Προσοχή: Είναι σημαντικό να επιβραβεύετε τη γάτα σας (επιφωνήματα ή και λιχουδιές) όταν ξύνει τα νύχια της στο αντικείμενο που έχετε επιλέξει για το σκοπό αυτό (ονυχοδρόμιο, χαλί, κλπ).

Επίλυση προβλήματος:

Εάν η γάτα σας έχει ήδη δημιουργήσει τις αγαπημένες θέσεις γρατσουνίσματος, βάλτε ένα νέο αντικείμενο κοντά τους και αποτρέψτε τη γάτα σας από τα παλιά σημεία με παιχνίδια και λιχουδιές. 

Για να κάνετε τα παλαιότερα μέρη λιγότερο ελκυστικά, χρησιμοποιήστε έναν συνδυασμό μεθόδων:

 • Χρησιμοποιήστε καθαριστικά απόσμησης και ενζυμικά καθαριστικά (εύρεση στα pet shops) για να απαλλαγείτε από τις μυρωδιές. 
 • Στη συνέχεια, προσπαθήστε να αφαιρέσετε τις ορατές γρατζουνιές: καλύψτε τις γρατζουνισμένες περιοχές με ύφασμα για να κρύψετε τη ζημιά και ψεκάστε με απωθητικό σπρέι (pet shop), διαφορετικά οι γάτες θα επιστρέψουν στα ίδια μέρη για να ξύσουν τα νύχια τους. 
 • Η διπλής όψης ταινία στις γωνίες του καναπέ κάνει το ξύσιμο εξαιρετικά δυσάρεστο για το κατοικίδιο σας.
 • Εάν δείτε τη γάτα σας να ξεκινά ξύσιμο σε μια περιοχή που είναι εκτός ορίων που έχετε θέσει, απομακρύνετε  τη γάτα σας και βάλτε την μπροστά στο αντικείμενο που έχετε επιλέξει για το σκοπό αυτό. Μην προσπαθήσετε να εξαναγκάσετε τη γάτα σας. Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε έναν ευχάριστο τόνο φωνής και να επιβραβεύσετε το ξύσιμο των νυχιών στην εγκεκριμένη τοποθεσία γρατσουνίσματος.
 • Μικρά κόλπα για να αποτρέπετε την καταστροφή επίπλων, χαλιών κλπ είναι η κολλητική ταινία διπλής όψεως ή το φύλλο αλουμινίου ή απωθητικά σπρέι γάτας που κυκλοφορούν στο εμπόριο.  

Πρόληψη:

 • Κόψτε τα νύχια της γάτας σας με ειδικό ψαλίδι. Ο κτηνίατρος ή ο φροντιστής σας μπορεί να σας δείξει τον τρόπο. Οι γάτες μπορούν να μάθουν να αποδέχονται το κόψιμο των νυχιών. Πριν κόψετε το νύχι, πιέστε το δάκτυλο για να επεκτείνετε το νύχι και ξεκινήστε αργά, δίνοντας πολλές ανταμοιβές και αγάπη στη γάτα σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε στυπτική σκόνη για την περίπτωση ατυχήματος (αιμορραγίας).
 • Για να βοηθηθούν οι ιδιοκτήτες γατών κυκλοφορούν στο εμπόριο προϊόντα τα οποία έχουν πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα και είναι spray που ψεκάζονται στα σημεία που επιθυμούμε να ξύσουν οι γάτες τα νύχια τους. Για γάτες που είναι αποκλειστικά μέσα στο σπίτι, διατίθενται από τον κτηνίατρό σας ή και  τα pet shops πλαστικά καλύμματα νυχιών που διαρκούν από 6 έως 8 εβδομάδες και βγαίνουν σε διάφορα χρώματα. Τα πλαστικά καλύμματα νυχιών μειώνουν την ευχαρίστηση του ξυσίματος και έτσι αποτρέπουν τις γάτες από τις καταστροφές.
 • Τελευταία επιλογή αν και βάρβαρη για την επίλυση του προβλήματος καταστροφής αντικειμένων από τα νύχια της γάτας είναι η αφαίρεση των νυχιών της. Έχει εφαρμοστεί ορισμένες φορές στο εξωτερικό. ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ. Αυτή επιτυγχάνεται με χειρουργική επέμβαση που είναι επώδυνη  για το ζώο και απαιτεί αναισθησία και προσεκτική παρακολούθηση από μέρους σας. Το πρώτο διάστημα η γάτα θα αποφεύγει και το δοχείο της τουαλέτας της, λόγω του πόνου που θα νιώθει στα πόδια της, επομένως ίσως δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα με την τουαλέτα της. Οι γάτες που τους έχουν αφαιρεθεί τα νύχια δεν  πρέπει ποτέ να βγουν από το σπίτι γιατί στερούνται της δυνατότητας  να αμυνθούν ή να ξεφύγουν από κάποιο κίνδυνο ανεβαίνοντας σε ένα δένδρο.  

 

Η Τουαλέτα Της Γάτας

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΑΛΕΤΑ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ (LITTER BOX ) - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

4 λόγοι για τους οποίους η γάτα σας δεν χρησιμοποιεί την τουαλέτα της (LITTER BOX)

Διαπιστώνετε ότι η γάτα σας δεν χρησιμοποιεί τη τουαλέτα της;  Μην πανικοβάλλεστε!  Δεν είναι μόνο η δική σας γάτα   που συμπεριφέρεται έτσι.

Πολλοί ιδιοκτήτες- κηδεμόνες έχουν αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα και διαπιστώθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις  για αυτή τη συμπεριφορά της γάτας ευθυνόταν το μέγεθος της τουαλέτας (LITTER BOX), ο χώρος που αυτή είχε  τοποθετηθεί, η καθαριότητα αυτής και η χρήση της από πολλές  γάτες συγχρόνως. 

Αναλυτικά:

1. Προβλήματα με το μέγεθος της τουαλέτας (LITTER BOX)

Εάν η γάτα σας αισθάνεται περιορισμένη στη  τουαλέτα της και δεν μπορεί να ελιχτεί με ευκολία μέσα σε αυτή, πιθανόν δυσανασχετήσει και αντιδράσει αρνητικά με τη τουαλέτα της. Για να αποφύγετε αυτή την προβληματική αντίδραση της γάτας, επιλέξτε ένα κιβώτιο  τουαλέτας που είναι πολύ μεγαλύτερο από τη γάτα σας. Θα πρέπει η γάτα να έχει αρκετό χώρο για να μπει μέσα, να γυρίσει, να σκαλίσει την άμμο και να καλύψει τα ούρα ή τα κόπρανά της  χωρίς να αγγίζει τις πλευρές της τουαλέτας. Πρέπει να επιλέξετε το σωστό ύψος των τοίχων της τουαλέτας ανάλογα με το μέγεθος της γάτας. Μπορείτε να συμβουλευτείτε το κατάστημα που πουλά τουαλέτες ( LITTER BOX)  για περισσότερες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε ένα κατάλληλο μέγεθος τουαλέτας για τη γάτα σας.

2. Θέση τουαλέτας (LITTER BOX)

Οι γάτες, όταν χρησιμοποιούν τη τουαλέτα τους, επιθυμούν ιδιωτικότητα,  οπότε αποφύγετε την τοποθέτησή της σε θορυβώδη ή πολυσύχναστα σημεία  του σπιτιού σας. Βρείτε ένα ήσυχο μέρος και τοποθετήστε εκεί τη τουαλέτα. Στις γάτες δεν αρέσει να τρώνε στο σημείο όπου πηγαίνουν τουαλέτα,  για αυτό αποφύγετε να  βάζετε το φαγητό ή το νερό της γάτας σας κοντά στη τουαλέτα της. Καθώς η γάτα σας μεγαλώνει, ίσως χρειαστεί να επανεξετάσετε πού βάζετε την τουαλέτα. Υπάρχει περίπτωση η γάτα σας να σταματήσει να χρησιμοποιεί τη τουαλέτα της χωρίς να υπάρχει εμφανής λόγος. Σε αυτή την περίπτωση η συμπεριφορά της γάτας  μπορεί να οφείλεται σε ιατρικούς λόγους,  όπως  π.χ η γάτα να πάσχει από αρθρίτιδα και ο  πόνος  από την αιτία αυτή να τη δυσκολεύει να φτάσει στη τουαλέτα. Για να βοηθήσετε τη γάτα  να χρησιμοποιεί τη τουαλέτα της, τοποθετήστε τη τουαλέτα σε σημείο όπου η γάτα έχει εύκολη πρόσβαση, π.χ να μη χρειάζεται η γάτα να ανεβαίνει ή να κατεβαίνει πολλά σκαλιά.

3.  Η τουαλέτα (LITTER BOX) δεν καθαρίζεται συχνά

Είναι γνωστό σε όλους ότι  οι γάτες είναι καθαρά ζώα και λόγω αυτού του χαρακτηριστικού τους επιθυμούν να έχουν καθαρές τις τουαλέτες τους. Αν διαπιστώσουν ότι η τουαλέτα τους είναι βρώμικη ή εκπέμπει  έντονες οσμές, θα βρουν ένα νέο μέρος για να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους. Για να αποφύγετε τις ανεπιθύμητες μυρωδιές, επιλέξτε μια μάρκα καθαρισμού με συστατικά όπως άνθρακα ή εκχυλίσματα φυτών που απορροφούν τις οσμές  από τα ούρα και τα περιττώματα (pet shops). Η τουαλέτα της  γάτας πρέπει να καθαρίζεται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα(απομάκρυνση με φτυαράκι). Επίσης  πρέπει να απολυμαίνετε τη τουαλέτα δύο φορές το μήνα  και να ανανεώνετε την άμμο με αρκετή ποσότητα ώστε να έχει πάχος  5-7 εκατοστά περίπου. Με την πάροδο του χρόνου, θα πρέπει να αντικαταστήσετε τη τουαλέτα (LITTER BOX) της γάτας σας διότι οι οσμές από τα ούρα και τα περιττώματα της απορροφούνται από το πλαστικό της τουαλέτας και ενδεχομένως  απωθούν τη γάτα να την χρησιμοποιεί.

4. Δεν τους αρέσει να μοιράζονται την τουαλέτα (LITTER BOX) περισσότερες γάτες 

Η χρήση μιας τουαλέτας  από περισσότερες γάτες μπορεί να δημιουργήσει  προβλήματα στις γάτες. Οι γάτες  κατά την χρήση της τουαλέτας απαιτούν ιδιωτικότητα  και όταν αυτή δεν υπάρχει, μπορεί οι γάτες να αντιδράσουν αρνητικά και να σταματήσουν να χρησιμοποιούν την κοινή τουαλέτα. Ο γενικός κανόνας είναι μια τουαλέτα ανά γάτα. Εναλλακτικά μπορείτε να δοκιμάσετε ως κοινή τουαλέτα την ανοιχτή τουαλέτα, ώστε η γάτα  να μπορεί να δει πότε πλησιάζει μια άλλη γάτα και να αποχωρεί (σε περιπτώσεις συνύπαρξης περισσοτέρων της μιας γατών). Η τουαλέτα της γάτας παίζει σημαντικό  ρόλο στη ζωή της. Επίσης μπορεί να αποτελέσει  και για σας χρήσιμο εργαλείο που θα σας βοηθήσει  να διαπιστώσετε εγκαίρως αλλαγές στην υγεία ή την ευημερία της. Αν παρατηρήσετε ότι η γάτα σας δεν χρησιμοποιεί τη τουαλέτα της μετά από αλλαγές που πραγματοποιήσατε στο μέγεθος, τη θέση, τη ρουτίνα καθαρισμού ή τις μεθόδους κοινής τουαλέτας για περισσότερες γάτες, ίσως χρειαστεί να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Εκτός από θέματα συμπεριφοράς, μπορεί να υπάρχει ιατρικός λόγος που να επηρεάζει τη γάτα σας. Είναι σκόπιμο να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας για να εντοπίσετε εγκαίρως τυχόν προβλήματα υγείας της γάτας σας, προτού εμφανιστούν.

Απώλεια Κατοικιδίου

Πως Να Αντιμετωπίσουμε Την Απώλεια Των Κατοικίδιων Μας

 

 

Τα κατοικίδια συχνά γίνονται αγαπημένα μέλη της οικογένειας και όταν πεθαίνουν, η απώλεια τους μπορεί να είναι πολύ τραυματική για τους κατόχους τους. Όποιο ζώο και αν έχουμε επιλέξει  για κατοικίδιο, (χάμστερ, κουνέλι, ωδικό πτηνό, γάτα, σκύλο, άλογο  κλπ)  η απώλειά του αφήνει μεγάλο συναισθηματικό κενό και είναι φυσικό να θρηνούμε.

 

Κατανόηση θλίψης ...

Κάθε άνθρωπος εκφράζει τη θλίψη του με διαφορετικό τρόπο. Η θλίψη αλλά και το μέγεθος της θλίψης  είναι συνυφασμένα και με το ρόλο που έπαιξε το ζώο  στη ζωή σας. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεστε λυπημένος, αν ο πιστός σας φίλος έχει πεθάνει.

Η θλίψη βιώνεται σε προσωπικό επίπεδο και συνήθως ακολουθεί κάποια στάδια, τα κοινώς αποκαλούμενα  πέντε στάδια θλίψης/πένθους. Τα στάδια της θλίψης είναι αρχικά η  άρνηση, στη συνέχεια ο  θυμός που εναλλάσσεται με την ενοχή, η διαπραγμάτευση, η   κατάθλιψη που εκφράζεται με λύπη και τύψεις και τελικά η αποδοχή.  Τα στάδια αυτά δεν έρχονται απαραιτήτως στη σειρά που σημειώνεται ανωτέρω, ούτε βιώνονται όλα τα στάδια από όλους. Ακόμη και όταν έχουμε ξεπεράσει την θλίψη, είναι φυσιολογικό  ακόμη και χρόνια μετά την απώλεια του κατοικίδιου μας,  κάτι  να ενεργοποιήσει μνήμες και να αναζωπυρωθούν τα συναισθήματα της θλίψης.

Πώς θα τα καταφέρω;

 «Πανδαμάτωρ χρόνος» ή αλλιώς, ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός.  Δώστε λοιπόν χρόνο στον εαυτό σας να αντιμετωπίσει την κατάσταση και παράλληλα μπορείτε να ακολουθήσετε μερικές συμβουλές που θα  σας βοηθήσουν για ταχύτερη  αποδοχή και  βελτίωση της διάθεσης.

 • Μην επιτρέπετε σε κανέναν, ειδικά σε ανθρώπους που δεν  έχουν βιώσει τη σχέση ανθρώπου με  κατοικίδιο,  να σας πει ότι είστε ανόητοι ή πολύ συναισθηματικοί άνθρωποι. Είναι πολύ φυσιολογικό  να είστε  θυμωμένοι, λυπημένοι, να κλάψετε, να αναπολείτε  τους καλούς χρόνους, και να γελάσετε μόνο όταν είστε έτοιμοι.  Αυτό που έχει σημασία είναι να αφήσετε τον εαυτό σας ελεύθερο να βιώσει αυτό που νιώθει  και θυμηθείτε ότι δεν είστε μόνοι.
 • Επικοινωνήστε  με άλλους ανθρώπους που έχουν χάσει κατοικίδια. Υπάρχουν ομάδες  υποστήριξης απώλειας κατοικίδιων ζώων, ανοιχτές τηλεφωνικές γραμμές, δίκτυα  κοινωνικών μέσων ενημέρωσης με τις οποίες μπορείτε να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας. Μπορείτε ακόμη να επικοινωνήσετε  με τον  κτηνίατρό σας ο οποίος ίσως είναι σε θέση  να σας προτείνει τοπικές ομάδες υποστήριξης . Επίσης υπάρχουν  στο διαδίκτυο καλές πηγές πληροφοριών σχετικά με την απώλεια κατοικίδιων ζώων.
 • Πραγματοποιήστε μια τελετή  για να αποχαιρετήσετε το κατοικίδιό σας. Δεν έχει σημασία τι πιστεύουν οι άλλοι για αυτό, πρέπει να κάνετε ό, τι είναι σωστό για εσάς!
 • Μνημονεύστε το κατοικίδιό  σας. Η κατασκευή ενός μνημείου ή η φύτευση ενός δένδρου στη μνήμη του ζώου σας μπορεί να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα.      Επίσης η συγκέντρωση φωτογραφιών σε άλμπουμ ή λεύκωμα ή  μια δωρεά σε ένα καταφύγιο ζώων ή σε ένα φιλανθρωπικό σύλλογο μπορεί να σας βοηθήσει.
 • Φροντίστε τον εαυτό σας, προσπαθήστε να διατηρήσετε τις καθημερινές σας συνήθειες,  να φάτε και να κοιμηθείτε καλά, να ασκηθείτε.
 • Τηρήστε  την καθημερινή σας ρουτίνα. Αυτό   είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν έχετε και άλλα κατοικίδια, τα οποία μπορεί  να αισθανθούν την απώλεια και να αντιδράσουν ποικιλοτρόπως.  Η τήρηση της καθημερινής σας ρουτίνας θα ωφελήσει και εσάς και τα ζώα.

Πρέπει να πάρω άλλο κατοικίδιο ζώο;

Δεν υπάρχει χρυσός κανόνας για το αν και πότε πρέπει ή δεν πρέπει να πάρετε ένα άλλο κατοικίδιο. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται ότι είναι έτοιμοι για ένα νέο κατοικίδιο πολύ γρήγορα. Άλλοι δεν  εξετάζουν το ενδεχόμενο απόκτησης ενός άλλου  κατοικίδιου ακόμη και  χρόνια αργότερα, και μερικοί  δεν θέλουν ποτέ να αποκτήσουν ξανά κατοικίδιο. Μην ξεχνάτε ότι, κάθε κατοικίδιο ζώο είναι μοναδικό , έτσι δεν είναι δυνατόν κανένα κατοικίδιο  να «αντικαταστήσει» άλλο  και  να θυμάστε πάντα   ότι κάθε κατοικίδιο  προσφέρει μια νέα ευκαιρία για αγάπη και συντροφικότητα.

© VetFolio LLC και Vetstream Ltd.