Εκμάθηση τουαλέτας στα κουνέλια

Εκμάθηση τουαλέτας στα κουνέλια

 

 

Προβληματίζεστε κι εσείς με το δικό σας κουνελάκι στο θέμα «τουαλέτα», ενώ ζηλεύετε άλλα κουνελάκια που βλέπετε να κάνουν την ανάγκη τους σε ένα συγκεκριμένο μέρος; Αν έχετε την διάθεση να το εκπαιδεύσετε τότε, ίσως μπορούμε να δώσουμε λύση σε αυτό το πρόβλημα.

 

 • Η φύση των κουνελιών

Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως τα κουνελάκια από τη φύση τους είναι τα πιο καθαρά και ζωάκια. Αλλαγή σε αυτό τους το χαρακτηριστικό προκαλείται εξαιτίας ορμονών, κάποιου παράσιτου και πιο γενικά κάποιου προβλήματος υγείας (π.χ. στάση εντέρου), στρες, αλλαγή περιβάλλοντος κ.λ.π. Οπότε, κοιτάξτε πρώτα αν το κουνελάκι είναι στειρωμένο, αν δεν είναι τότε η τουαλέτα όσες προσπάθειες βελτίωσης  κι αν κάνετε, κατά πάσα και μεγάλη πιθανότητα, δε θα φτιάξει ποτέ. Αν το κουνελάκι σας είναι σε μια καλή φυσική κατάσταση και γενικά δε συντρέχει κάποιος λόγος για τον οποίο άλλαξε συνήθεια τουαλέτας, θα κάνετε τις προσπάθειές σας, αλλιώς θα απευθυνθείτε άμεσα σε ειδικό κτηνίατρο.

Είπαμε σε τι μπορεί να οφείλεται η αλλαγή τουαλέτας, τι μπορείτε όμως να κάνετε για να βελτιώσετε τη συνήθεια αυτή και να είστε κι εσείς και το κουνελάκι σας χαρούμενοι;

 

 • Επιλογή κατάλληλης τουαλέτας

Για αρχή θα πρέπει να προμηθευτείτε μία τουαλέτα. Μπορείτε να προμηθευτείτε τις γωνίες-τουαλέτες από pet-shop, τουαλέτες για γάτες ή αν το κουνελάκι είναι σε παρκάκι ή ελεύθερο στο σπίτι, να πάρετε το πάτο του παλιού κλουβιού ή κάποιο κουτί αποθήκευσης από καταστήματα διαστάσεων 60-80cm X 40-60cm X 10cm.

 

 • Υπόστρωμα

Αφού, λοιπόν, έχετε την τουαλέτα θα πρέπει να επιλέξετε υπόστρωμα. Υπάρχουν δύο επιλογές, είτε pellet είτε πεπιεσμένο χαρτί, ή ακόμα μπορείτε να βάλετε pellet στη μεριά που κάνει την ανάγκη του και από κάτω πάνα/υπόστρωμα σκύλου ή και σκέτη πάνα.

Αυτά τα προμηθεύεστε από pet-shop. Άγνωστης προέλευσης ή pellet καύσης, μπορούν να δημιουργήσουν τυχόν δερματικά προβλήματα. Το ροκανίδι/πριονίδι και η άμμος είναι εντελώς ακατάλληλα και θα μπορούσαν να προκαλέσουν μέχρι και το θάνατο του μικρού σας φίλου. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά το πριονίδι είναι τριμμένο ξύλο, θα μπορούσε να το εισπνεύσει το κουνελάκι μας και κάποιο κομματάκι να του φράξει την αναπνοή, η δε άμμος έχει την ιδιότητα να μπετώνει, να γίνεται στερεή όταν έρχεται σε επαφή με κάτι υγρό, οπότε στην μύτη που είναι υγρή, φανταστείτε τι θα συμβεί. Θα γίνει στερεή, θα φράξει την αναπνοή και το κουνελάκι σας μπορεί να καταλήξει νεκρό. Τέλος, δεν επιλέγουμε ποτέ υπόστρωμα με άρωμα, καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει ποικίλα προβλήματα.

 

 • Διαλέξατε την τουαλέτα και το υπόστρωμα και τώρα;

Τώρα μελετήστε τη συμπεριφορά του. Πού προτιμάει να κάνει την ανάγκη του περισσότερο; Εκεί θα βάλετε την τουαλέτα. Πάντα, θα είναι κάποια  γωνία είτε του κλουβιού του είτε του σπιτιού σας. Αν το κουνελάκι σας είναι μόνιμα ελεύθερο θα χρειαστείτε μία ή δύο τουαλέτες, ανάλογα αν το σπίτι ή το δωμάτιό σας είναι μεγάλο. Αν το κουνελάκι σας είναι σε κάποιο κλουβί ή πάρκο, θα τοποθετήσετε μία εντός κλουβιού/πάρκου και μία εκτός, στο σπίτι. Στην περίπτωση, που προτιμά μόνο στο κλουβί/πάρκο, όταν θα είναι ελεύθερο θα πρέπει το κλουβί/πάρκο να παραμένει ανοιχτό.

 

 • Διαμόρφωση τουαλέτας

Κοντά στην τουαλέτα, φροντίστε να βάλετε τα χόρτα του, το pellet και νερό. Τα κουνελάκια μιας και είναι καθαρά ζωάκια, κάνουν την ανάγκη τους εκεί που τρώνε και πίνουν.

Τώρα πάμε στο κομμάτι της διαμόρφωσης του χώρου. Καλύτερα να μην προτιμήσετε μπάλες για τα χόρτα, μπορεί να υπάρξει κάποιος τραυματισμός ή ακόμα και να παγιδευτεί το κεφαλάκι του στις μεγάλες μπάλες χόρτων. Υπάρχουν ειδικές ταΐστρες χόρτων, ξύλινες οι οποίες όμως θα ήταν ιδανικό σε πάρκο και όχι σε κλουβί ή σε κάποια γωνία του σπιτιού. Για το σπίτι, θα ήταν κατάλληλο αν είναι δικό σας και μπορείτε να κάνετε τρύπες, αλλά αν δεν είναι θα πρέπει να το διαμορφώσετε. Αλλιώς, μπορείτε να πάρετε κάποιο φαγώσιμο ψάθινο καλαθάκι ή ξύλινο καλαθάκι και να βάλετε εκεί τα χόρτα. Θα έχετε ένα μπολάκι για τα pellet κι ένα μπολάκι για το νερό ή ποτίστρα.

Το μπολάκι για το νερό είναι πιο εύκολο στο καθάρισμα. Αν έχετε ποτίστρα (δε βολεύει πέρα από κλουβί/πάρκο) θα πρέπει να φροντίζετε το καθαρισμό και αλλαγή κάθε 6 μήνες. Πάντα η αλλαγή της τουαλέτας, δε πρέπει να ξεπερνά τις 3-5 μέρες, καθώς μαζεύονται μικρόβια.

 

 • Tips για εκμάθηση τουαλέτας

Αν ξεφύγουν κακά εκτός τουαλέτας είναι φυσιολογικό, αλλά δεν είναι φυσιολογικό να ξεφεύγουν τα ούρα. Οπότε, μαζεύετε τα κακά μέσα στην τουαλέτα και αν υπάρχουν ούρα, τα μαζεύετε με μία χαρτοπετσέτα, και την τοποθετείτε στην τουαλέτα. Το κουνελάκι σας θα το μυρίζει και σιγά σιγά θα πηγαίνει εκεί. Προσοχή, όχι βαμβάκι ούτε κάποιο χαρτί με μελάνι και άρωμα, απλό κλασσικό χαρτί. Επιπλέον, όταν βλέπετε την πράξη εκτός τουαλέτας, θα το σηκώνετε με ελαφρά σηκωμένη την ουρίτσα και θα το βάζετε στην τουαλέτα του. Ποτέ φωνές, ποτέ απότομες κινήσεις. Όταν βλέπετε την προσπάθειά του στην τουαλέτα, θα το επιβραβεύετε με χάδια ή σνακ. Πρέπει να έχετε υπομονή, καθώς δε θα μάθει από τη μια μέρα στην άλλη, μπορεί να πάρει και μήνα σαν πρώτη φορά. Αναφέρουμε πρώτη φορά, καθώς για κάποιον λόγο μπορεί να αλλάξει συνήθειες π.χ. ορμόνες, οπότε θα χρειαστείτε εκ νέου εκμάθηση. Ακόμα και αν είναι στειρωμένο, κάποια στιγμή μπορεί να “ξεχάσει” τη συνήθεια αυτή. Αν γίνεται συχνά, όμως, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό κτηνίατρο. Όταν αλλάζετε την τουαλέτα, θα πρέπει να αφήνετε μια χούφτα με τα παλιά του κακά και ούρα.

 

Συνοψίζοντας, τα συστατικά που χρειάζεστε για την εκμάθηση της τουαλέτας είναι υπομονή, επιμονή, μία γωνία, υπόστρωμα, φαγητό και νερό. Κυρίως, υπομονή και επιμονή και καθημερινή ανελλιπής προσπάθεια. Μπορεί να μην τα καταφέρετε από την πρώτη μέρα, αλλά σίγουρα θα δείτε αλλαγή από την πρώτη εβδομάδα. Ακόμα και αν δείτε αποτελέσματα, δε σταματάτε μέχρι να πηγαίνει αποκλειστικά στην τουαλέτα του.

 

Πηγή: www.rabbit-place.com

Νομοθεσία ζώων συντροφιάς (4830/2021)

Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς.

Τι πρέπει να ξέρουμε για τις στειρώσεις


Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 169/Α/18-9-2021 ο νόμος 4830/2021 με τίτλο «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα “ΆΡΓΟΣ”» με τις διατάξεις του οποίου, οι ιδιοκτήτες σκύλου ή γάτας υποχρεούνται είτε να στειρώσουν το ζώο τους είτε να αποστείλουν έναντι παραβόλου 150 ευρώ, δείγμα γενετικού υλικού στο υπό ίδρυση Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων.

Ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να στειρώσει το ζώο συντροφιάς του εντός έξι μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου έτους. H εν λόγω προθεσμία μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για ζώα για τα οποία έχει αποσταλεί δείγμα γενετικού υλικού (DNA) τους στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς.

 

Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν συμμορφωθεί με τα ανωτέρω, θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ και θα χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση ή την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του ζώου. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, θα επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.

 

Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ή για αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η.3.2022, ενώ τα πρόστιμα για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης θα επιβάλλονται από την 1η.9.2022.
Η συλλογή δείγματος γενετικού υλικού και η αποστολή του στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού θα γίνονται αποκλειστικά από κτηνίατρο, μέλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου. Για τη λήψη, καταχώρηση και διατήρηση του γενετικού υλικού για τουλάχιστον 12 χρόνια υποβάλλεται εφάπαξ από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 150 ευρώ για κάθε ζώο συντροφιάς.

 

Στο νόμο επισημαίνεται ότι κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για τους σκύλους εργασίας των ενόπλων δυνάμεων.

 

Πηγή: www.e-nomothesia.gr

Νομοθεσία ζώων συντροφιάς, κατοικίδιων και αδέσποτων (4235/2014)

Βρήκα ένα αδέσποτο ζώο. Τι κάνω;

 

 

O νόμος ορίζει ως κηδεμόνα και οικονομικά υπεύθυνο για τα αδέσποτα ζώα ενός δήμου τον ίδιο τον δήμο. Κάθε δήμος πρέπει να ορίζει πενταμελή επιτροπή διαχείρισης αδέσποτων, συνεργείο περισυλλογής αδέσποτων και σύμβαση με κτηνίατρο για παροχή υπηρεσιών (άρθρο 9 του ν. 4039/2012). Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον δήμο όπου βρήκατε το τραυματισμένο αδέσποτο ζωάκι. Ο νόμος επίσης ορίζει ότι οι μοναδικοί υπεύθυνοι να περισυλλέγουν και να περιθάλπουν αδέσποτα ζώα είναι οι εργαζόμενοι του αντίστοιχου τμήματος του δήμου και ο συμβεβλημένος  κτηνίατρος, αντίστοιχα.

 

 Σε περίπτωση που βρείτε κάποιο ζωάκι σε κίνδυνο θα πρέπει να απευθυνθείτε στον δήμο της περιοχής όπου βρέθηκε. Εκεί θα ζητήσετε την δωρεάν περισυλλογή και περίθαλψη του. Αν η κατάσταση του ζώου είναι κρίσιμη και έχει κλείσει ο δήμος ή ο συμβεβλημένος κτηνίατρος, τότε θα απευθυνθείτε σε κοντινό ιδιώτη κτηνίατρο ή κλινική ώστε να το μεταφέρετε και να δοθούν οι πρώτες βοήθειες με δικά σας έξοδα. Τα έξοδα αυτά μπορείτε μετά να τα απαιτήσετε από τον αρμόδιο δήμο.

 

Πηγή: www.odigostoupoliti.eu

Προϋποθέσεις Πώλησης Κτηνιατρικών Φαρμάκων

Προϋποθέσεις Πώλησης Κτηνιατρικών Φαρμάκων

Η ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ Ο.Ε. συνεπής τόσο με τους νόμους και τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας όσο και με τους δεοντολογικούς κανόνες του κτηνιατρικού επαγγέλματος δεν εμπορεύεται διαδικτυακά τα κτηνιατρικά φάρμακα τα οποία διατίθενται μόνο με συνταγή κτηνιάτρου.

Τα καταστήματα μας έχουν άδειες εμπορίας κτηνιατρικού φαρμάκου και συνεργάζονται με όλους τους κτηνιάτρους παροχής υπηρεσιών εκτελώντας τις συνταγές τους.

Σχετικά με το Lot Number

Αγαπητοί καταναλωτές,


Από την στιγμή που το βασικό μέλημα της εταιρείας μας είναι η ευζωία των κατοικιδίων και επειδή πιστεύουμε ότι ο υπεύθυνος ιδιοκτήτης κατοικιδίου πρέπει να είναι ταυτόχρονα και ενημερωμένος καταναλωτής, θα θέλαμε να σας αναφέρουμε τις απαντήσεις στις εξής σημαντικές ερωτήσεις:


Τι είναι ο Lot number;


O Lot number ή batch ή αριθμός παρτίδας ή αριθμός φορτίου είναι ο αριθμός ταυτοποίησης ενός συνόλου προϊόντων που έχουν κοινά χαρακτηριστικά όπως ημερομηνία παραγωγής, προέλευση και μονάδα παραγωγής. Τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα για την ιχνηλασιμότητα (traceability) ενός προϊόντος δηλαδή τις πληροφορίες για τα στάδια της παραγωγής, της διαδικασίας συσκευασίας και της διακίνησης του.


Η ταυτοποίηση του προϊόντος είναι υποχρεωτική προκειμένου να μπορεί να γίνει η άμεση απόσυρση των προϊόντων σε περιπτώσεις αστοχίας υλικών ( FEDIAF CODE OF GOOD LABELLING 20/10/2011)


Που βρίσκεται συνήθως ο Lot number;


O Lot number πρέπει πάντα να βρίσκεται σε εμφανές σημείο πάνω στην συσκευασία και συνήθως συνοδεύεται από την ημερομηνία λήξης του προϊόντος


Είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται ο Lot number στην συσκευασία;


Σύμφωνα με το άρθρο 15 του ΕΚ αρ. 767/2009, οι υποχρεωτικές απαιτήσεις επισήμανσης είναι οι εξής:


Ο τύπος τροφής
Τα στοιχεία της εταιρείας παραγωγής
Ο αριθμός έγκρισης μονάδας
Ο αριθμός παρτίδας ή φορτίου ( Lot number)
H καθαρή ποσότητα
Ο κατάλογος πρόσθετων υλών
Η περιεκτικότητα σε υγρασία


Αποτελεί ο Bar code ή η ημερομηνία λήξης, σήμανση Lot number;


O Barcode EAN-13( γραμμωτός κωδικός ) είναι δεκατριψήφιος αριθμός που δίνει κάποιες τεχνικές πληροφορίες για το προϊόν όπως χώρα περοέλευσης αλλά δεν υποκαθιστά τον Lot number καθώς δεν παρέχει στοιχεία για την ιχνηλασιμότητα. Ο Barcode υποκαθιστά τον Lot number μόνο στην περίπτωση που έχει 26 ψηφία. Η ημερομηνία λήξης του προϊόντος υποδεικνύει μόνο την περίοδο μέσα στην οποία πρέπει να καταναλωθεί το προϊόν και τίποτα άλλο πέρα από αυτό.


Είναι παράνομο να μην υπάρχει ο Lot number σε ένα προϊόν;


Για να είναι νόμιμη η διακίνηση ενός προϊόντος διατροφής θα πρέπει:


Να είναι ασφαλές
Να μην έχει άμεσες δυσμενείς επιδράσεις στο περιβάλλον ή την ευζωϊα των ζώων
Να είναι υγιεινά, αυθεντικά και ανόθευτα
Να έχουν συσκευασία και σήμανση-Lot number σύμφωνα με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής κοινοτικής νομοθεσίας
Από την στιγμή που δεν πληρούνται κάποια ή κάποιες από τις αναφερθείσες παραμέτρους, το προϊόν κρίνεται παρανόμως διακινούμενο.


Είναι ασφαλές για το κατοικίδιο μου ένα προϊόν διατροφής χωρίς Lot Number;


Όταν δεν είναι γνωστές οι συνθήκες παραγωγής, οι συνθήκες αποθήκευσης και οι συνθήκες μεταφοράς ενός προϊόντος , το προϊόν καθίσταται μη ασφαλές καθώς δεν είναι δυνατός ο προσδιορισμός τυχόν ελαττωμάτων ή αστοχίας στις πρώτες ύλες


Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στις παρακάτω πηγές:

 

Β κανονισμός (εκ) αριθ. 767/2009 του Ευρωπαϊκού συμβουλίου περί διάθεσης ζωοτροφών

Κώδικας σήμανσης τροφών ζώων συντροφιάς (F.E.D.I.A.F.)

6 πτηνά που ξεχωρίζουν στο ζωικό βασίλειο
1. Η Στρουθοκάμηλος
 
 
Οι στρουθοκάμηλοι είναι τα μεγαλύτερα πουλιά που ζουν σήμερα, με ενήλικες βάρους μεταξύ 200 και 300 κιλών. Τα ενήλικα αρσενικά έχουν ύψος περίπου 3 μέτρα ενώ τα θηλυκά είναι ελαφρώς μικρότερα. Αν και χωρίς πτήση, οι στρουθοκάμηλοι, που προέρχονται από την Αφρική, μπορούν να τρέξουν σε ταχύτητες έως και 70 χιλιόμετρα την ώρα και να τρέξουν για μεγάλες αποστάσεις με σταθερό ρυθμό 50 χιλιομέτρων την ώρα. 
 
Οι στρουθοκάμηλοι έχουν τα μεγαλύτερα μάτια όλων των ζωντανών χερσαίων σπονδυλωτών και γεννούν αυγά 3 κιλών, τα μεγαλύτερα που παράγονται από οποιοδήποτε ζωντανό πτηνό. Έχουν αξιοσημείωτη ανοχή στη θερμότητα, αντέχουν σε θερμοκρασίες έως 55 βαθμούς Κελσίου χωρίς πολύ άγχος.
 
Οι στρουθοκάμηλοι δεν χρειάζεται να πίνουν νερό. Παίρνουν όλο το νερό που χρειάζονται από τα φυτά που τρώνε. Ωστόσο, θα πιούν εάν συναντήσουν μια τρύπα νερό.
 
 
2. Ο Βουβόκυκνος
 
 
Πιστεύεται ότι ο βουβόκυκνος είναι το μεγαλύτερο πτηνό που μπορεί να πετάξει. Αυτό οφείλεται στο βάρος του, το οποίο μπορεί να φτάσει τα 15kg.
 
Όταν οι κύκνοι ζουν σε κρύα κλίματα, τα φτερά τους θα παραμείνουν απόλυτα λευκά. Στις πιο νότιες περιοχές, το χρώμα αρχίζει να σκουραίνει λίγο. Τα φτερά τους δεν βρέχονται λόγω του γεγονότος ότι λιπαίνονται συνεχώς. 
 
Εάν αισθανθούν κίνδυνο, είναι σε θέση να αναπτύξουν μια αρκετά εντυπωσιακή ταχύτητα στο νερό. Σε φυσιολογικό περιβάλλον, τα πτηνά είναι ήρεμα και έχουν έναν μετρημένο τρόπο ζωής. Οι βουβόκυκνοι είναι ένα μάλλον μοναδικό είδος κύκνων. Εάν ένα από τα μέλη της οικογένειας αρρωστήσει, οι κύκνοι δεν θα πάνε σε πτήση έως ότου τα πάντα γίνουν και πάλι φυσιολογικά.
 
 
3. To Περιπλανιζόμενος Άλμπατρος
 
 
Ο περιπλανιζόμενος άλμπατρος έχει το μεγαλύτερο πτερύγιο από οποιοδήποτε ζωντανό πτηνό, και συνήθως κυμαίνεται από 2,5 έως 3,5m. Το μήκος του σώματος είναι περίπου 107 έως 135 εκατοστά με τα θηλυκά να είναι ελαφρώς μικρότερα από τα αρσενικά. Οι ενήλικες μπορούν να ζυγίζουν από 5,9 έως 12,7 κιλά.
 
Τα άλμπατρος έχουν ισχυρό σώμα, μακρύ ράμφος, επιμηκυνθέντα πόδια και πέδιλα. Μπορούν να περπατήσουν καλά στην ξηρά, σε αντίθεση με άλλα θαλάσσια πτηνά. Αντί να χτυπούν τα φτερά τους για να πετάξουν όπως κάνουν τα περισσότερα πτηνά, γλιστρούν πάνω σε ρεύματα αέρα. Χρησιμοποιούν τις τρομερές ανοιχτές φτερούγες τους για να πλεύσουν με τους ωκεάνιους ανέμους και μερικές φορές για να γλιστρήσουν για ώρες χωρίς ξεκούραση ή ακόμα και με ένα πτερύγιο των φτερών τους. Όταν τα φτερά τους είναι πλήρως εκτεταμένα, κλειδώνονται στη θέση τους από έναν τένοντα, έτσι ώστε το άλμπατρος να μην χρειάζεται να καταναλώνει ενέργεια κρατώντας τα φτερά του απλωμένα. Καταγράφηκαν να πετούν σε ταχύτητες τόσο υψηλές όσο 108 χιλιόμετρα την ώρα.
 
Μια κοινή παραδοχή είναι ότι μπορούν να κοιμούνται κατά την πτήση, αν και δεν έχουν προκύψει άμεσα στοιχεία. Tα άλμπατρος δεν έχουν πρόβλημα να πιούν θαλασσινό νερό. Το αλάτι που λαμβάνουν απορροφάτε και μετακινείται μέσω του αίματος τους σε ένα ζευγάρι αδένων πάνω από τα μάτια τους. Το πυκνό αλμυρό υγρό εκκρίνεται από τα ρουθούνια και τρέχει κάτω από τις αυλακώσεις στο ράμφος. Καθώς η έκκριση γίνεται μεγαλύτερη, το πτηνό κουνάει το κεφάλι του για να στείλει το αλάτι πίσω στον ωκεανό.
 
 
4. Το Bee Hummingbird
 
 
Το Bee Hummingbird είναι το μικρότερο πτηνό στον κόσμο, και μάλιστα με διαφορά. Το μέγεθός του συγκρίνεται με αυτό των αγριομελισσών, ενώ είναι ελαφρύτερο από ένα κέρμα! Ενδημεί στην Κούβα και είναι ένα μικρό κολίμπρι το μήκος του οποίου είναι περίπου 5 εκατοστά, ενώ το βάρος του δεν ξεπερνά τα 2 γραμμάρια. Τα χρώματά του ποικίλλουν ανάλογα με το είδος, παρουσιάζοντας ροζ, πορτοκαλί και γαλάζια χρώματα στο φτέρωμά του.
 
Βασικά χαρακτηριστικά του είναι ότι μπορεί να πετάξει εμπρός και πίσω, ενώ μπορεί να κουνήσει τα φτερά του μέχρι 80 φορές το δευτερόλεπτο, γεγονός που ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται σαν μια αχνή θαμπάδα. Το μικροσκοπικό του μέγεθος του επιτρέπει να μετακινείται γρήγορα από το ένα λουλούδι στο άλλο, αριθμώντας περί τις 1.500 επισκέψεις σε άνθη ημερησίως.
 
 
5. Το Spine-Tailed Swift
 
 
To Hirundapus Caudacutus ή αλλιώς Swift και Spine-Tailed Swift είναι το πιο γρήγορο πτηνό σε κανονική πτήση, με την ταχύτητά του να φτάνει κοντά στα 170 χιλιόμετρα την ώρα. Ζει στη Νότια Σιβηρία και την Κεντρική Ασία. Αυτά τα πτηνά είναι μεταναστευτικά στη φύση και μπορούν να βρεθούν να διαχειμάζουν στη Νοτιοανατολική Ασία, την Ινδική Υποήπειρο και την Αυστραλία. 
Είναι ένας τύπος πτηνού μεγάλης ταχύτητας που ανήκει στο γένος Hirundapus. Είναι κυρίως εναέρια πτηνά που περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους πετώντας, αλλά χρησιμοποιούν δέντρα και σχισμές βράχων για να χτίσουν τις φωλιές τους ενώ αναπαράγονται. 
 
Τα ενήλικα του είδους έχουν μήκος περίπου 20 - 21 εκατοστά. Έχουν σώμα σε σχήμα κάννης, καφέ πλάτη και γκριζωπό καφέ φτέρωμα με πράσινη γυαλάδα. Έχουν λευκό λαιμό και ένα λευκό έμπλαστρο που εκτείνεται από κάτω από την ουρά τους μέχρι τα πλευρά τους. Οι ουρές τους είναι επίσης πολύ κοντές και τετράγωνες, με άξονες φτερών που της δίνουν μια αιχμηρή εμφάνιση. Το σχήμα της ουράς τους είναι ο λόγος πίσω από το όνομά τους. Αυτό το πτηνό έχει επίσης οριζόντιες ταχύτητες πετάγματος περίπου 160-168 χιλιόμετρα την ώρα. Έχουν επίσης ισχυρά φτερά που τους βοηθούν στην πτήση.
 
 
6. Ο Sulfur - Crested Cockatoo
 
 
Τα Sulfur-Crested Cockatoo είναι συντροφικοί παπαγάλοι που κατάγονται από την Αυστραλία. Αυτοί οι παπαγάλοι είναι αγαπημένοι ως κατοικίδια για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς τους να μιλάνε και της γενικά τρυφερής τους διάθεσης. Αν φέρετε στο σπίτι σας ένα cockatoo, μπορεί απλώς να δίνετε στον εαυτό σας έναν φίλο για μια ζωή. 
 
Τα cockatoo που κρατούνται ως κατοικίδια έχουν συνήθως διάρκεια ζωής περίπου 65 ετών, πολύ εντυπωσιακό αν το συγκρίνεις με γάτα ή σκύλο. Σε ιδιαίτερα τυχερές και σπάνιες περιπτώσεις, τα cockatoo μπορούν να επιβιώσουν για πάνω από 80 χρόνια.
 
Δεν διατηρούνται όλα τα cockatoo ως κατοικίδια και πολλά από αυτά ζουν στη φύση στην περιοχή τους στην Αυστραλία, την Παπούα Νέα Γουινέα και την Ινδονησία. Τα ελεύθερα περιπλανώμενα cockatoo τείνουν να έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από τους αιχμάλωτους φίλους τους --σκεφτείτε περίπου 40 χρόνια. Περιστασιακά, ωστόσο, μερικοί από αυτούς τους ζωηρούς παπαγάλους μπορούν να φτάσουν ακόμη και έναν ολόκληρο αιώνα.
 
 
 
Πηγές: 
 
Βασική Εκπαίδευση Σκύλου

Βασική Εκπαίδευση Σκύλου

5 βασικές εντολές για να ξεκινήσετε

 

Ψάχνετε για τις καλύτερες εντολές για να μάθετε τον σκύλο σας;

 

Η εκμάθηση βασικών εντολών εκπαίδευσης ενός σκύλου μπορεί να είναι χρήσιμη για την αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς που μπορεί να υπάρχουν ήδη ή που μπορεί να αναπτυχθούν στο μέλλον. Υπάρχουν πολλές εντολές εκπαίδευσης που μπορείτε να διδάξετε στον σκύλο σας εύκολα στο σπίτι. Παρακάτω, παραθέτουμε μία  λίστα με τις βασικότερες εντολές, που σίγουρα θα απολαύσετε εσείς και το σκυλάκι σας.

 

 

 1. Κάτσε

Το να μάθετε τον σκύλο σας να κάθεται είναι μια από τις πιο βασικές εντολές και επιπλέον μια πολύ καλή αρχή εκπαίδευσης. Ένας σκύλος που γνωρίζει την εντολή «Κάτσε» θα είναι πολύ πιο ήρεμος και πιο εύκολος στον έλεγχο από τους σκύλους που δεν έχουν μάθει αυτή την απλή εντολή. Ακόμα, η εντολή «Κάτσε» προετοιμάζει τον σκύλο σας για πιο απαιτητικές  εντολές όπως «Μείνε» και «Έλα».

 

Πως να διδάξετε στον σκύλο σας την εντολή «Κάτσε»:

 • Κρατήστε μια λιχουδιά κοντά στη μύτη του σκύλου σας.
 • Μετακινήστε το χέρι σας προς τα πάνω, επιτρέποντας στο κεφάλι του να ακολουθήσει τη λιχουδιά και προκαλώντας το κάτω μέρος του να χαμηλώσει.
 • Μόλις είναι σε καθιστή θέση, πείτε «Κάτσε», δώστε του τη λιχουδιά και δείξτε του στοργή.

Επαναλάβετε αυτή την σειρά διαδικασιών μερικές φορές κάθε μέρα μέχρι ο σκύλος σας να την μάθει καλά. Στη συνέχεια, ζητήστε από τον σκύλο σας να κάθεται πριν την ώρα του φαγητού, όταν φεύγετε για βόλτες και σε άλλες καταστάσεις που θα θέλατε να είναι ήρεμος και καθιστός.

 

 

 1. Έλα

Μια άλλη σημαντική εντολή που μπορεί να μάθει ο σκύλος σας είναι η λέξη «έλα». Αυτή η εντολή είναι εξαιρετικά χρήσιμη για τις φορές που σας φεύγει το λουρί ή αφήνετε κατά λάθος την πόρτα ανοιχτή. Για άλλη μια φορά, αυτή η εντολή είναι εύκολο να διδαχθεί και θα σας βοηθήσει να κρατήσετε τον σκύλο σας μακριά από προβλήματα.

 

Πως να διδάξετε στον σκύλο σας την εντολή «Έλα»:

 • Βάλτε λουρί και κολάρο στον σκύλο σας.
 • Κατεβείτε στο επίπεδό του και πείτε «Έλα», τραβώντας απαλά το λουρί.
 • Όταν έρθει κοντά σας, ανταμείψτε τον με στοργή και μια λιχουδιά.

Μόλις το μάθει καλά με το λουρί, αφαιρέστε το και συνεχίστε να εξασκείτε την εντολή σε έναν ασφαλή, κλειστό χώρο.

 

 

 1. Κάτω

Αυτή η εντολή είναι μια από τις πιο δύσκολες εντολές εκπαίδευσης σκύλων. Ο λόγος που μπορεί να είναι δύσκολο για τον σκύλο σας να μάθει καλά αυτήν την εντολή είναι ότι απαιτεί από αυτόν να είναι σε στάση υποταγής. Μπορείτε να βοηθήσετε τον σκύλο σας συνεχίζοντας την εκπαίδευσή σας θετική και χαλαρή, ειδικά εάν ο σκύλος σας είναι φοβισμένος ή ανήσυχος. Λάβετε επίσης υπόψη σας να επαινείτε πάντα τον σκύλο σας μόλις εκτελέσει με επιτυχία την εντολή.

 

Πως να διδάξετε στον σκύλο σας την εντολή «Κάτω»:

 • Βρείτε μια ιδιαίτερα απολαυστική λιχουδιά και κρατήστε την στην κλειστή γροθιά σας.
 • Κρατήστε το χέρι σας μέχρι τη μύτη του σκύλου σας. Όταν τη μυρίσει, κουνήστε το χέρι σας στο πάτωμα, ώστε να ακολουθήσει.
 • Στη συνέχεια, σύρετε το χέρι σας κατά μήκος του εδάφους μπροστά του για να ενθαρρύνετε το σώμα του να ακολουθήσει το κεφάλι του.
 • Μόλις είναι στην κάτω θέση, πείτε «Κάτω», δώστε του τη λιχουδιά και δείξτε του στοργή.

Επαναλάβετε την προπόνηση κάθε μέρα. Εάν ο σκύλος σας προσπαθήσει να καθίσει ή να πεταχτεί προς το χέρι σας, πείτε «Όχι» και απομακρύνετε το χέρι σας. Μην τον πιέζετε σε μια κάτω θέση και ενθαρρύνετε κάθε βήμα που κάνει ο σκύλος σας προς τη σωστή θέση.

 

 

 1. Μείνε

Παρόμοια με την εντολή «Κάτσε», το σύνθημα «Μείνε»  θα σας βοηθήσει να ελέγχετε πιο εύκολα τον σκύλο σας. Αυτή η εντολή μπορεί να είναι χρήσιμη σε πολλές περιπτώσεις, όπως εκείνες τις φορές που δεν θέλετε το σκυλάκι σας να πλήττει τους επισκέπτες.

Πριν επιχειρήσετε να μάθετε στον σκύλο σας αυτή την εντολή, βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας είναι ειδικός στο σύνθημα «Κάτσε». Εάν δεν έχει μάθει καλά αυτή την εντολή, αφιερώστε χρόνο για να την εξασκήσετε μαζί του προτού προχωρήσετε στο σύνθημα «Μείνε».

 

Πως να διδάξετε στον σκύλο σας την εντολή «Μείνε»:

 • Πρώτα, ζητήστε από τον σκύλο σας να «Κάτσει».
 • Στη συνέχεια, ανοίξτε την παλάμη του χεριού σας μπροστά σας και πείτε «Μείνε».
 • Κάντε μερικά βήματα πίσω. Επιβραβεύστε τον με μια λιχουδιά και στοργή αν μείνει.
 • Αυξήστε σταδιακά τον αριθμό των βημάτων που κάνετε πριν δώσετε τη λιχουδιά.
 • Πάντα να επιβραβεύετε το σκυλάκι σας που μένει στη θέση του — ακόμα κι αν είναι μόνο για λίγα δευτερόλεπτα.

Αυτή είναι μια άσκηση αυτοελέγχου για τον σκύλο σας, γι' αυτό μην αποθαρρύνεστε αν χρειαστεί λίγος χρόνος για να το μάθει, ιδιαίτερα για κουτάβια και σκύλους υψηλής ενέργειας. Εξάλλου, τα περισσότερα σκυλιά προτιμούν να είναι εν κινήσει παρά απλώς να κάθονται και να περιμένουν.

 

 

 1. Άστο

Αυτή η τελευταία εντολή μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε τον σκύλο σας ασφαλή όταν τον κυριεύει η περιέργειά του, όπως εκείνες τις φορές που μυρίζει κάτι ενδιαφέρον στο έδαφος αλλά πιθανώς επικίνδυνο. Ο στόχος είναι να μάθετε το σκυλάκι σας ότι θα επιβραβευθεί με κάτι ακόμα καλύτερο αγνοώντας το άλλο αντικείμενο.

 

Πως να διδάξετε στον σκύλο σας την εντολή «Άστο»:

 • Τοποθετήστε μια λιχουδιά και στα δύο χέρια.
 • Δείξτε του μια κλειστή γροθιά με τη λιχουδιά μέσα και πείτε «Άστο».
 • Αγνοήστε τις συμπεριφορές όπως το να γλείφει, να μυρίζει, να χτυπάει τα πόδια του ή να γαβγίζει για να πάρει τη λιχουδιά.
 • Μόλις σταματήσει να προσπαθεί, δώστε του τη λιχουδιά από το άλλο χέρι.
 • Επαναλάβετε μέχρι ο σκύλος σας να απομακρυνθεί από την πρώτη γροθιά όταν εσείς θα λέτε «Άστο».
 • Στη συνέχεια, δώστε στον σκύλο σας τη λιχουδιά μόνο όταν θα σας κοιτάζει με το κεφάλι προς τα πάνω καθώς απομακρύνεται από την πρώτη γροθιά.

 

Μόλις ο σκύλος σας απομακρύνεται σταθερά από την πρώτη λιχουδιά και σας δίνει οπτική επαφή όταν λέτε την εντολή, είστε έτοιμοι να το πάτε ένα βήμα παραπέρα.

 

Για την επόμενη μέθοδο εκπαίδευσης, χρησιμοποιήστε δύο διαφορετικές λιχουδιές: μία που είναι καλή αλλά όχι εξαιρετικά ελκυστική και μία που είναι ιδιαίτερα μυρωδάτη και νόστιμη για το σκυλάκι σας.

 

Πως να εξελίξετε την εντολή «Άστο»:

 • Πείτε «Άστο», τοποθετήστε τη λιγότερο ελκυστική λιχουδιά στο πάτωμα και καλύψτε τη με το χέρι σας.
 • Περιμένετε μέχρι ο σκύλος σας να αγνοήσει αυτή τη λιχουδιά και να σας κοιτάξει. Στη συνέχεια, αφαιρέστε αυτή τη λιχουδιά από το πάτωμα, δώστε του την καλύτερη λιχουδιά και δώστε του αμέσως στοργή.
 • Μόλις πιάσει το νόημα, τοποθετήστε τη λιγότερο νόστιμη λιχουδιά στο πάτωμα, αλλά μην την καλύψετε εντελώς με το χέρι σας. Αντίθετα, κρατήστε το χέρι σας λίγο πιο πάνω από τη λιχουδιά . Με την πάροδο του χρόνου, μετακινήστε σταδιακά το χέρι σας όλο και πιο μακριά έως ότου το χέρι σας είναι περίπου 15 εκατοστά πάνω από τη λιχουδιά.
 • Τώρα είναι έτοιμος να εξασκηθεί μαζί σας όρθιος! Ακολουθήστε τα ίδια βήματα, αλλά αν προσπαθήσει να αρπάξει τη λιγότερο νόστιμη λιχουδιά, καλύψτε την με το πόδι σας.

Μην βιαστείτε να διδάξετε στο σκυλάκι σας κάποια από αυτές τις εντολές εκπαίδευσης. Να θυμάστε πως ζητάτε πολλά από τον σκύλο σας.

Η διαδικασία εκπαίδευσης απαιτεί χρόνο, ενέργεια και υπομονή.

Το να αφιερώσετε χρόνο για να διδάξετε στο σκυλάκι σας αυτές τις κοινές εντολές αξίζει τον κόπο, τον χρόνο και την προσπάθειά σας

 

Πηγή: www.cesarsway.com

Εκπαίδευση- Κοινωνικοποίηση Σκύλου

Εκπαίδευση - Κοινωνικοποίηση  Σκύλου

‘Όλοι γνωρίζουμε ότι ο ιδιοκτήτης σκύλου είναι υπεύθυνος για το κατοικίδιό του σε δημόσιους χώρους. Ένας μη εκπαιδευμένος σκύλος αποτελεί κίνδυνο για τον ιδιοκτήτη, τους άλλους ανθρώπους αλλά και τον ίδιο (σκύλο). Φανταστείτε τις συνέπειες αν ο σκύλος αγνοήσει τις εντολές σας  και αρχίσει να τρέχει σε έναν πολυσύχναστο δρόμο ή προσπαθήσει να διασχίσει μια λεωφόρο. Για να έχει ο σκύλος σας σωστή συμπεριφορά θα πρέπει να εκπαιδευτεί από πολύ μικρή ηλικία. Είναι μεγάλη ευχαρίστηση για τον ιδιοκτήτη η συνύπαρξη με έναν σκύλο που έχει σωστή συμπεριφορά.

 

Τι είναι τα μαθήματα κοινωνικοποίησης;

Όταν το κουτάβι σας είναι πολύ μικρό, υπάρχει η δυνατότητα  να παρακολουθήσετε μαθήματα κοινωνικοποίησης κουταβιών. Τα μαθήματα αυτά οργανώνονται συχνά από κτηνιατρικές κλινικές  με εξειδικευμένους εκπαιδευτές και ίσως ο κτηνίατρός σας είναι σε θέση να σας συστήσει κάποιους εκπαιδευτές που βρίσκονται κοντά σας. Ο κύριος στόχος των μαθημάτων κοινωνικοποίησης είναι το κουτάβι σας να μάθει να συναναστρέφεται  άλλους σκύλους και άλλους ανθρώπους. Ωστόσο, τα μαθήματα αυτά προσφέρουν μόνο μια πολύ βασική εκπαίδευση.

 

Τι είναι η βασική εκπαίδευση;

Η βασική εκπαίδευση υπακοής είναι σημαντική για την ευζωία του κουταβιού σας. Η εκπαίδευση αυτή έχει στόχο  να μάθει τον σκύλο σας να σας σέβεται, να σας υπακούει   και να σας αναγνωρίζει ως αρχηγό. Μετά τη βασική εκπαίδευση ο σκύλος σας  θα πρέπει να ανταποκρίνεται σε απλές εντολές,  όπως  «κάθισε», «φύγε», «έλα».

 

Πότε μπορώ να αρχίσω την εκπαίδευση του κουταβιού μου;  

Μπορείτε να ξεκινήσετε την απλή εκπαίδευση του κουταβιού σας  από την πρώτη μέρα που το αποκτήσετε. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσετε τόσο πιο εύκολο θα είναι. Το κλειδί για την επιτυχή εκπαίδευση είναι η συνέπεια. Αρχικά οι εκπαιδευτικές συνεδρίες θα πρέπει να είναι πολύ σύντομες διότι τα κουτάβια δεν μπορούν να συγκεντρωθούν για περισσότερο από μερικά λεπτά τη φορά. Εάν η εκπαίδευση γίνεται σωστά και τα κουτάβια ενσωματώσουν την εκπαίδευσή τους στην καθημερινή τους ρουτίνα, θα προκύψει μια πολύ ικανοποιητική και διασκεδαστική εμπειρία για σας και τον σκύλο σας. Οι περισσότεροι σκύλοι είναι πολύ πρόθυμοι να υπακούσουν τους ιδιοκτήτες τους διότι χαίρονται που έχουν την αμέριστη προσοχή τους.

 

Πώς μπορώ να εκπαιδεύσω το κουτάβι μου;

Η σωστή  εκπαίδευση συμπεριλαμβάνει την ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ. Οι σκύλοι  δεν γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ του «ΚΑΛΟ και ΚΑΚΟ» ή του  «ΣΩΣΤΟ και ΛΑΘΟΣ». Όλες οι αντιδράσεις των σκύλων  είναι φυσιολογικές αντιδράσεις και οι άνθρωποι είναι αυτοί  που τις ορίζουν ως σωστές ή λάθος.  Ανταμείψτε το κουτάβι σας  με  κάποια λιχουδιά ή έπαινο για μια συμπεριφορά που θέλετε να επαναλάβει και να είστε συνεπείς στις εντολές σας για το τι  επιτρέπεται και τι απαγορεύεται.  Θυμηθείτε, το κουτάβι σας δεν μπορεί να γνωρίζει τη διαφορά μεταξύ του μασήματος μιας παλιάς παντόφλας (καλή συμπεριφορά) και των καλύτερων παπουτσιών σας (κακή συμπεριφορά).

 

Πρέπει να παρακολουθήσω μαθήματα;

Τα μαθήματα υπακοής  απευθύνονται κυρίως σε σας και στο πώς να χειριστείτε τον σκύλο σας. Είναι πολύ σημαντικό για την επιτυχή εκπαίδευση του  σκύλου σας  να αντιληφθείτε τη γλώσσα του.

 

Τι άλλα πράγματα μπορώ να κάνω;

Υπάρχει μια σειρά από πιο προχωρημένες επιλογές μόλις ο σκύλος σας  αποκτήσει τη βασική εκπαίδευση. Η εξειδικευμένη εκπαίδευση για σκύλους όπλων και fly-ball, ή για σκύλους φύλακες είναι μόνο μερικές από τις επιλογές. Η δια βίου μάθηση μπορεί να είναι διασκεδαστική τόσο για εσάς όσο και για τον  σκύλο σας.

 

Πού μπορώ να μάθω περισσότερα;

Ο κτηνίατρός σας πιθανόν να είναι σε θέση να σας συστήσει μια τοπική σχολή εξειδικευμένων εκπαιδευτών σκύλων. Εναλλακτικά, ρωτήστε τους φίλους, τους γείτονες ή τους ιδιοκτήτες  άλλων σκύλων. Επίσης υπάρχουν βιβλία και βίντεο που μπορούν να σας προσφέρουν συμβουλές για την εκπαίδευση του σκύλου σας, ωστόσο θα εκπαιδευτείτε  πιο γρήγορα και πιο διασκεδαστικά  αν παρακολουθήσετε ειδικά τμήματα και συναναστραφείτε άλλους ιδιοκτήτες.

Πώς να κόψετε τα νύχια της γάτας σας
Το κόψιμο των νυχιών μιας γάτας χρειάζεται υπομονή. 
 
 
Αρχικά, υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τύποι εργαλείων, οπότε βρείτε το στυλ που σας ταιριάζει καλύτερα. Επίσης, καλό είναι να έχετε λίγη στυπτική πούδρα εάν κόψετε κατά λάθος κάποιο νεύρο, το οποίο θα προκαλέσει αιμορραγία. Μην τρομάξετε, δεν είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχήσει ιδιαιτέρως. Η αιμορραγία θα σταματήσει μετά από λίγο. Τέλος, όταν είστε έτοιμοι, βρείτε ένα άνετο μέρος και δώστε αρκετό χρόνο σε εσάς και τη γάτα σας για να συνηθίσετε την διαδικασία ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:
 
 1. Αφήστε τη γάτα σας να μυρίσει και να συνηθίσει το νυχοκόπτη ή το ψαλιδάκι που θα χρησιμοποιήσετε (συμπεριλαμβανομένου και του ήχου του). Μπορείτε να δοκιμάστε να κόψετε  ζυμαρικά σπαγγέτι για να προσομοιώσετε τον ήχο του κοψίματος των νυχιών.
 2. Βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας αισθάνεται άνετα όταν κρατάτε το πατουσάκι της. Μπορείτε να κάνετε απαλό μασάζ, ωστόσο μην μπείτε στον πειρασμό να το μετατρέψετε σε παιχνίδι, δεν θέλετε αυτή η διαδικασία να είναι χρόνος παιχνιδιού.
 3. Εξασκηθείτε στην επέκταση των νυχιών. Πιέστε απαλά το πατουσάκι της λίγο πιο πίσω από το σημείο που εμφανίζεται το κάθε νύχι. Αυτό θα βοηθήσει ώστε να ξεπροβάλουν τα νύχια.
 4. Κατά την διαδικασία του κοψίματος μιλήστε τρυφερά, αυτό θα την ηρεμήσει.
 5. Όταν είστε και οι δύο έτοιμοι, με αποφασίστηκες κινήσεις κόψτε μόνο τις άκρες των νυχιών. Ιδιαίτερη προσοχή θέλουν τα σκούρα νύχια, όπου το νεύρο δεν διακρίνεται εύκολα.
Αν είναι η πρώτη φορά που θα επιχειρήσετε να κόψετε τα νύχια της γάτας σας, δοκιμάστε να κόψετε μόνο ένα ή δύο νύχια και κάντε ένα διάλειμμά. Αν διαπιστώσετε πως η γάτας σας νιώθει άβολα τότε διακόψτε και δοκιμάστε μετά από λίγο ή την επόμενη μέρα. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να στρεσάρουμε την γάτα μας, διότι αυτό θα λειτουργήσει αρνητικά την επόμενη φορά που θα δοκιμάσετε περιποιηθείτε τα νύχια της.
Σήμανση - Μαρκάρισμα Ούρων

Σήμανση - μαρκάρισμα ούρων

Γιατί οι σκύλοι μαρκάρουν με ούρα.

Η σήμανση των ούρων είναι μια φυσική, ενστικτώδης συμπεριφορά των σκύλων και σκοπό έχει να οριοθετήσουν οι σκύλοι την επικράτειά τους. Αυτή η φυσική συμπεριφορά δημιουργεί, όπως είναι φυσικό, πολλά προβλήματα όταν εκδηλώνεται μέσα στο σπίτι. Είναι πιο συνηθισμένη στους  αρσενικούς μη στειρωμένους σκύλους, αλλά μπορεί  να εκδηλωθεί και σε θηλυκούς μη στειρωμένους  σκύλους αλλά και σε στειρωμένους σκύλους. Πριν διαγνωστεί ότι η ούρηση σε ακατάλληλα σημεία είναι εκδήλωση συμπεριφοράς σήμανσης πρέπει να αποκλειστούν  υποκείμενες ιατρικές αιτίες, όπως οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Για την αντιμετώπιση της ούρησης σε ακατάλληλο χρόνο και τόπο μπορεί να βοηθήσει η  στείρωση του σκύλου αλλά και η αλλαγή της συμπεριφοράς μας προς το ζώο, η αλλαγή περιβάλλοντος, η απομάκρυνση πηγών που προκαλούν άγχος στο ζώο.

 

Τι είναι η σήμανση ούρων;

Η σήμανση ούρων είναι μια φυσική, ενστικτώδης συμπεριφορά των  σκύλων, αλλά δημιουργεί  πρόβλημα όταν συμβαίνει μέσα στο σπίτι. Οι σκύλοι, ειδικά οι αρσενικοί  μη στειρωμένοι, ουρούν στα αντικείμενα για να οριοθετήσουν την επικράτειά τους ή να αφήσουν ένα μήνυμα στους άλλους σκύλους. Η συμπεριφορά σήμανσης των ούρων αρχίζει συνήθως όταν ο σκύλος φτάσει σε σεξουαλική ωριμότητα.

 

Τι προκαλεί σήμανση ούρων;

Ένας αρσενικός μη στειρωμένος σκύλος είναι πιο πιθανό να σηματοδοτήσει όταν υπάρχει στον χώρο  θηλυκός σκύλος. Οι μη στειρωμένοι θηλυκοί σκύλοι είναι  επιρρεπείς στη σήμανση όταν βρίσκονται σε ζεστό περιβάλλον. Ωστόσο, κάθε σκύλος μπορεί να σηματοδοτήσει εάν ένας άλλος σκύλος έχει ουρήσει  οπουδήποτε μέσα στο σπίτι. Με την ούρηση στη τοποθεσία που προηγούμενα είχε ουρήσει άλλος σκύλος, ο σκύλος  δηλώνει ότι η τοποθεσία του ανήκει. Αν δεν αφαιρεθεί εντελώς η μυρωδιά των ούρων, είναι πιθανό ο σκύλος να κρατήσει το σημείο ως τόπο ούρησης. Όταν στο σπίτι υπάρχουν πολλοί σκύλοι, ειδικά του ίδιου φύλου, μπορεί να υπάρξει ανταγωνισμός για κυριαρχία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σήμανση ούρων. Αυτό μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση ενός  μόνο  σκύλου που αισθάνεται ότι έχει επιβληθεί στον ιδιοκτήτη. Κάθε κατάσταση  που προκαλεί άγχος στον σκύλο μπορεί να προκαλέσει σήμανση ούρων. Οι εργάτες στο σπίτι, η άφιξη ενός νέου μωρού ή η επίσκεψη συγγενών μπορούν να προκαλέσουν άγχος σε έναν σκύλο. Ακόμη και η προσθήκη μιας νέας τηλεόρασης ή ενός νέου υπολογιστή μπορεί να θεωρηθεί «απειλή» για τον σκύλο και για αυτό να αισθανθεί υποχρεωμένος να επισημάνει τα κιβώτια συσκευασίας –ή- να θελήσει να ουρήσει τα κιβώτια.

 

Πώς διαγιγνώσκεται η σήμανση ούρων;

Ο κτηνίατρός σας θα θελήσει να μάθει  πότε, πού, και πόσο συχνά συμβαίνει η συμπεριφορά. Πιθανόν θα χρειαστούν ιατρικές εξετάσεις για να αποκλειστούν ιατρικοί λόγοι που μπορεί να προκαλούν το πρόβλημα. Εάν δεν υπάρχουν ιατρικά αίτια, ο κτηνίατρος με την βοήθειά σας θα  προσπαθήσει να διαπιστώσει τον λόγο αυτής της συμπεριφοράς.

 

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Η αντιμετώπιση της σήμανσης των ούρων συνήθως απαιτεί πολλαπλά βήματα:

 

Στείρωση. Εάν ο σκύλος σας  είναι σεξουαλικά ενεργός η στείρωση είναι το πρώτο βήμα. Σε πολλές περιπτώσεις οι αρσενικοί σκύλοι που στειρώνονται σταματάνε τη σήμανση ούρων μέσα σε λίγες εβδομάδες ή λίγους μήνες από την επέμβαση.  Οι  θηλυκοί σκύλοι που στειρώνονται  σταματούν σχεδόν πάντα τη συμπεριφορά. 

 

Αφαίρεση μυρωδιάς ούρων. Είναι σημαντικό να αφαιρέσετε τη μυρωδιά των προηγούμενων ούρων χρησιμοποιώντας ένα καλό ενζυμικό καθαριστικό. Δεν είναι αποτελεσματικό το να καθαρίσετε απλά και να αρωματίσετε τον χώρο δηλ. να  καμουφλάρετε  την οσμή με άλλο άρωμα. Ένας ενζυμικός καθαριστής μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση της μυρωδιάς των ούρων για να αποφευχθεί η επανεμφάνιση της συμπεριφοράς. Πολλοί  σκύλοι δεν θα ουρήσουν στο σημείο όπου τρώνε, έτσι μπορείτε  να δοκιμάσετε τη σίτιση του σκύλου σας στη θέση όπου αυτός  σηματοδοτούσε.

 

Θετική ενίσχυση. Ποτέ μην τιμωρείτε τον σκύλο σας για σήμανση ούρων. Η τιμωρία μπορεί να του δημιουργήσει περισσότερη ανησυχία και το πρόβλημα να επιδεινωθεί. Αντ' αυτού, θα πρέπει να τον επιβλέπετε στενά. Αν δείτε ότι ο αρχίζει να οσμίζεται τον χώρο για να ουρήσει,  τον διακόπτετε με ένα σταθερό "Όχι" και τον βγάζετε βόλτα. Όταν ο σκύλος ουρήσει στην βόλτα,  τον ανταμείβετε με έπαινο. Βεβαιωθείτε ότι βγάζετε τον σκύλο σας συχνά έξω  και ότι τον επαινείται όταν ουρεί σε εξωτερικό χώρο.

 

Περιορισμός. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, μπορεί να χρειαστεί να περιορίσετε τον σκύλο σας σε ένα δωμάτιο ή σε μια μικρή περιοχή κλείνοντας τις πόρτες ή χρησιμοποιώντας ένα πάρκο ή  ένα κιβώτιο. Καθώς η συμπεριφορά του σκύλου σας βελτιώνεται, μπορείτε να αυξήσετε σταδιακά την ελευθερία του στο σπίτι. Προσπαθήστε να βγάζετε συχνά τον σκύλο σας βόλτα ώστε να ασκείται  έξω και να μην αναστατώνεται με μεγάλες περιόδους περιορισμού.

 

Ελαχιστοποιήστε τις ανησυχίες. Αν μπορείτε να εντοπίσετε τους παράγοντες που προκαλούν το άγχος του σκύλου σας, να τις αφαιρέσετε ή να ελαχιστοποιήσετε τη σημασία τους. Με ένα νέο μωρό, για παράδειγμα, μπορείτε να απευαισθητοποιήσετε τον σκύλο σας αυξάνοντας σταδιακά το χρόνο συνύπαρξης του σκύλου με το μωρό. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιήστε τακτικές επιβράβευσης, όπως έπαινοι, χάιδεμα του ζώου,  όταν αυτό συμπεριφέρεται ήρεμα με το μωρό. Μπορείτε επίσης να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας σχετικά με ένα διανομέα φερομόνης DAP Dog. Το προϊόν αυτό εκκρίνει απομίμηση φερομονών, όπως αυτές που παράγονται από τη μητέρα- σκύλα για να ηρεμεί τα κουτάβια της και μπορεί να βοηθήσει για την αντιμετώπιση  των αγχωμένων σκύλων.

 

Φάρμακα. Ως έσχατη λύση, ο κτηνίατρος μπορεί να σας συστήσει λήψη φαρμάκων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι σκύλοι λαμβάνουν ένα είδος αντικαταθλιπτικού. Αυτά τα φάρμακα χρειάζονται συχνά 4 έως 6 εβδομάδες για να δράσουν. Ωστόσο, ακόμη και αν αποφασιστεί η χορήγηση φαρμάκων, παραμένει πάντα ως πρώτη επιλογή η αλλαγή συμπεριφοράς. Εάν το πρόβλημα συνεχίζεται, ζητήστε βοήθεια από έναν πιστοποιημένο κλινικό (CCAB) κτηνίατρο συμπεριφοριστή.

Τα 4 πιο εύκολα κόλπα για να διδάξετε το κουνελάκι σας

Η εκπαίδευση ενός κουνελιού μπορεί να είναι μια πρόκληση. Δεν είναι πάντα οι πιο επιμελείς μαθητές, οπότε είναι σημαντικό να ξεκινήσετε με τρικ που θα μπορούν να τα καταφέρουν γρήγορα. Με αυτά κατά νου, σας παραθέτουμε 4 εύκολα κόλπα για να ξεκινήσετε το ταξίδι εκπαίδευσης κουνελιών. 

 


 

 • Έλα:

Το «έλα» είναι ένα από τα πιο πρακτικά κόλπα και μια καλή αρχή. Το κουνέλι σας πιθανότατα ήδη τρέχει πρόθυμα και αλληλεπιδρά μαζί σας, επομένως είναι μια φυσική συμπεριφορά. 


Η προετοιμασία: Ξεκινήστε την εξάσκηση σε μια μικρή ή μεσαία περιοχή με λίγους περισπασμούς.
Τα συνθήματα: Για αυτή την εντολή, θα χρειαστείτε τόσο οπτικό όσο και λεκτικό σύνθημα. Προτιμότερο είναι ένας συνδυασμός του να χτυπάτε το χέρι σας στο έδαφος και να λέτε το όνομά του μετά από δύο κλικ με τη γλώσσα. 
Η εκπαίδευση: Ξεκινήστε χτυπώντας το έδαφος και χρησιμοποιήστε το λεκτικό σας σύνθημα όταν το κουνελάκι είναι κοντά σας. Εάν δείξει ενδιαφέρον για την περιοχή που έχει χτυπηθεί, ακόμη και γυρίζοντας το κεφάλι του, κάντε κλικ με τη γλώσσα και επιβραβεύστε. Όταν εξοικειωθεί με το κόλπο, θα τρέχει προς το χέρι που χτυπά κάθε φορά που θα το ακούει. Μπορείτε σταδιακά να αυξάνετε την μεταξύ σας απόσταση, μέχρι να μάθει να ανταποκρίνεται σταθερά. 

 

 • Στροφή:

Η στροφή είναι ένα αξιολάτρευτο κόλπο που τα περισσότερα κουνέλια το πιάνουν γρήγορα. Όπως ίσως έχετε ήδη μαντέψει, αυτό που θα μάθει το κουνελάκι σας είναι να περιστρέφεται σε έναν στενό κύκλο μία ή δύο φορές. 


Η προετοιμασία: Επιλέξτε μια περιοχή χωρίς περισπασμούς με αρκετό χώρο για να δουλέψετε εσείς και το κουνελάκι σας, αλλά όχι πολύ, για να μην καταπιεστεί. 
Τα συνθήματα: Μια επιλογή είναι να συνδυάσετε τη λέξη «στροφή» σε ένα ελαφρώς ψηλό τόνο κάνοντας έναν κύκλο με το χέρι σας. Ο κύκλος των χεριών είναι ζωτικής σημασίας για να οδηγήσει το κουνέλι σας στο κόλπο, αλλά μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε ό,τι λεκτικό σύνθημα προτιμάτε. 
Η εκπαίδευση: Με τη λιχουδιά στο χέρι, κουνήστε αργά το χέρι σας κυκλικά γύρω από το κουνελάκι σας. Αν ακολουθήσει, έστω και με το κεφάλι του, κάντε κλικ και επιβραβεύστε. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία, περιμένοντας περισσότερη κίνηση από το κουνελάκι σας καθώς προχωρά. Τελικά, το κουνέλι σας θα μπει στο κόλπο με μια απλή κυκλική κίνηση πάνω από το κεφάλι του. 

 

 • Πάνω:

Είναι από τα πιο εύκολα κόλπα, όπου το κουνελάκι μαθαίνει να στέκεται στα πίσω πόδια για λίγα δευτερόλεπτα. Είναι ένα εξαιρετικό κόλπο για όσους εκπαιδεύουν κουνέλι για πρώτη φορά.


Η προετοιμασία: Αυτό το κόλπο μπορεί να γίνει σχεδόν οπουδήποτε, αλλά μια μικρή περιοχή συνήθως λειτουργεί καλύτερα. 
Τα συνθήματα: Για αυτή την εντολή, χρησιμοποιήστε τη λέξη «πάνω» ή όποια άλλη θέλετε ως λεκτικό σύνθημα και το ένα χέρι πάνω από το κεφάλι του κουνελιού ως οπτικό σύνθημα. 
Η εκπαίδευση: Ξεκινήστε κρατώντας μια λιχουδιά πάνω από το κεφάλι του κουνελιού σας και λέγοντας το ηχητικό σύνθημα που έχετε επιλέξει. Εάν αλλάξει το βάρος του για να κοιτάξει ψηλά ή σηκώσει τα μπροστινά πόδια του, κάντε κλικ και επιβραβεύστε αμέσως. Συνεχίστε να επαναλαμβάνετε αυτή τη διαδικασία και σύντομα το κουνελάκι σας θα μάθει να σηκώνεται σχεδόν αμέσως!

 

 • Ανέβα:

Με αυτό το κόλπο το κουνελάκι σας θα μάθει να ανεβαίνει πάνω σε κάτι, όπως ένα κουτί ή έναν καναπέ. Είναι ένα υπέροχο κόλπο σε συνδυασμό με το «έλα». 


Η προετοιμασία: Επιλέξτε το κουτί ή το έπιπλο στο οποίο θέλετε να ανέβει το κουνελάκι σας. Τα στερεά αντικείμενα λειτουργούν καλύτερα, καθώς οτιδήποτε ασταθές θα αποθαρρύνει το κουνέλι σας να το εμπιστευτεί. 
Τα συνθήματα: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λέξη «ανέβα» ως λεκτικό σύνθημα και δύο αγγίγματα στο κουτί για οπτικό σύνθημα. 
Η εκπαίδευση: Για να ξεκινήσετε την προπόνηση, χρησιμοποιήστε μια λιχουδιά για να οδηγήσετε το κουνέλι σας επάνω στο κουτί. Αν πηδήξει πάνω του, κάντε κλικ και επιβραβεύστε. Στην αρχή ίσως χρειαστεί να το ανταμείψετε για κάτι πολύ μικρό, όπως το να μυρίσει το κουτί ή να βάλει τα πόδια του πάνω του. Συνεχίστε να οδηγείτε το κουνέλι σας προς το αντικείμενο, και να περιμένετε περισσότερα καθώς θα αισθάνεται πιο άνετα με την διαδικασία. Σύντομα, θα πρέπει να πηδήξει στο κουτί χωρίς κανένα δισταγμό. 


Τα κουνέλια δεν είναι γνωστά για την ικανότητα εκπαίδευσής τους. Ωστόσο, αν καταβάλετε λίγη προσπάθεια και δουλέψετε με τα δυνατά σημεία του κουνελιού σας, θα δείτε να κάνει κόλπα σε χρόνο μηδέν!

 

 

Πηγή: www.hickoryridgehollands.com

Τί είναι η Τοξοπλάσμωση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΤΟΞΟΠΛΑΣΜΩΣΗ


Η τοξοπλάσμωση είναι μία ασθένεια που την προκαλεί το πρωτόζωο τοξόπλασμα και μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα κατοικίδια.

Το τοξόπλασμα (toxoplasma gondii) είναι ένα πρωτόζωο που μπορεί να βρεθεί μέσα στα κύτταρα με ιδιαίτερη προτίμηση τον μυϊκό ιστό.

 

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΞΕΝΙΣΤΩΝ

Α. Τελικός ξενιστής – γάτα

Β. Ενδιάμεσοι ξενιστές  – άνθρωπος, πουλιά, γάτα, τρωκτικά, χοίρος, βοοειδή, αιγοπρόβατα κλπ.

 

Πως μολύνεται η γάτα;

Με την βρώση μολυσμένου ωμού κρέατος ή μολυσμένων τρωκτικών, πτηνών κλπ.

 

Πως μολύνεται ο άνθρωπος;

1)Με την κατάποση ώριμων ωοκύστεων που αποβάλλονται από την γάτα  (πχ. σε ωμά ή ατελώς πλυμένα φρούτα και λαχανικά )

2)Από τον χειρισμό ή την κατανάλωση ατελώς ψημένου κρέατος από μολυσμένα ζώα

 

ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΞΟΠΛΑΣΜΩΣΗΣ

Α. Επίκτητη

1) Οξεία

2) Χρόνια

3) Ασυμπτωματική

Β. Ενδομήτρια

Εάν μια γυναίκα μολυνθεί από το τοξόπλασμα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης της, πολλές φορές οδηγείται σε μόλυνση και το έμβρυο. Προσβολή του εμβρύου σε συνδυασμό με ελλειμματική θεραπευτική αγωγή μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ανωμαλίες του εμβρύου ή ακόμα και αποβολή.

Παλαιά μόλυνση της μητέρας μπορεί να μολύνει το έμβρυο μόνο σε περίπτωση αναζωπύρωσης της νόσου όπως σε υποκείμενη νόσο (ανοσοκαταστολή).

 

ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ – ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ

Αποφυγή κατανάλωσης ατελώς μαγειρεμένων κρεάτων. Το κρέας πρέπει να είναι καλά ψημένο.

Επιμελές πλύσιμο των χεριών μετά από χειρισμούς ωμού κρέατος.

Τα χέρια να πλένονται σχολαστικά μετα από επαφή με νωπά φαγητά.

Για το κρέας συστήνεται να καταψύχεται αρκετές ημέρες πριν την κατανάλωση του.

Τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει επίσης να πλένονται σχολαστικά.

Η επαφή με κόπρανα γάτας πρέπει να αποφεύγεται. – προσεκτική απομάκρυνση των κοπράνων τους κάθε 2 μέρες.

Προφύλαξη από επαφή με χώμα, πιθανώς μολυσμένου από ωοκύστες ( ιδιαίτερα των μικρών παιδιών).

Η ευαισθητοποίηση των ιατρών για την σωστή εκπαίδευση και ενημέρωση της μητέρας, που δεν έχει έρθει σε επαφή με το τοξόπλασμα πριν μείνει έγκυος και η έγκαιρη και σωστή διάγνωση και θεραπεία της νόσου στην έγκυο.

Για την πρόληψη της συγγενούς τοξοπλάσμωσης γίνεται ορολογικός έλεγχος ρουτίνας των εγκύων γυναικών για να καθοριστούν τα έμβρυα που βρίσκονται σε κίνδυνο για λοίμωξη .

Η γενική οδηγία είναι να γίνεται ορολογικός έλεγχος όλων των εγκύων κατά την πρώτη επίσκεψη στον μαιευτήρα.

Πηγή: Ιατρική Σχολή Κρήτης 


 

Γάτα & Ξύσιμο Νυχιών

ΞΥΣΙΜΟ ΝΥΧΙΩΝ ΓΑΤΑΣ - ΑΠΟΦΥΓΗ ΓΡΑΤΖΟΥΝΙΣΜΑΤΟΣ- ΒΑΣΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ

Η γάτα σας έχει καταστρέψει τον καναπέ σας και δεν τολμάτε να τον αντικαταστήσετε με καινούργιο επειδή φοβάστε ότι αυτό θα συμβεί ξανά; Υπάρχει τρόπος να ελέγξετε  αυτή την ενοχλητική συνήθεια ώστε να έχετε και γάτα και καινούργιο καναπέ; Ευτυχώς για σας αλλά και για τη γάτα υπάρχουν τρόποι.

 

Γιατί οι γάτες ξύνουν τα νύχια τους;

Το ξύσιμο νυχιών είναι μια ενστικτώδης συμπεριφορά των γατών και ανταποκρίνεται στις ψυχολογικές και φυσικές τους ανάγκες. Ακόμα κι αν δεν υπάρχουν άλλες γάτες στο σπίτι, η γάτα σας θα εμφανίσει αυτή τη συνήθεια. Οι γάτες έχουν στα πόδια τους αισθητήριους αδένες  και ενώ ξύνουν τα νύχια εκκρίνουν μια μυρωδιά που μόνο άλλες γάτες μπορούν να οσμιστούν. Επίσης με το ξύσιμο απομακρύνεται ο παλιός φλοιός των νυχιών και οι γάτες ασκούν τους μύες των ποδιών τους. Η γάτα σας μπορεί να επιλέξει την αγαπημένη σας καρέκλα (που έχει το άρωμά της σε αυτή) για να γρατσουνίσει, χαρακτηρίζοντας την ως δική του περιοχή. Οι οπτικές γρατσουνιές επίσης αποτελούν ένδειξη ότι η γάτα έχει σηματοδοτήσει την περιοχή ως δική της  και το καθιστά σαφές και στις  άλλες γάτες.

 

Εκπαίδευση για ξύσιμο νυχιών:

Οι γάτες έχουν διαφορετικό τρόπο εκπαίδευσης από τους σκύλους. Για να εκπαιδεύσετε τη γάτα σας στο να ξύνει τα νύχια της σε κατάλληλα σημεία επιλέξτε τις κατάλληλες τεχνικές. Επιλέξτε κάποιες  θέσεις γρατσουνίσματος, κάντε τις ελκυστικές για τη γάτα  και διδάξτε τη γάτα σας πώς να τις χρησιμοποιήσει. Στους  εξωτερικούς χώρους, οι γάτες θα γρατσουνίσουν  κορμούς δένδρων ή  άλλες στερεές ή τραχείες επιφάνειες. Στους εσωτερικούς χώρους, εκτός από τα έπιπλα,  εναλλακτική λύση για τη γάτα είναι  τα χαλιά ή  η ταπετσαρία των επίπλων.

Κάθε γάτα έχει διαφορετικές προτιμήσεις στο πού θα ξύσει τα νύχια της. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πάρα πολλά προϊόντα για να ξύνουν τα νύχια τους οι γάτες. Επιλέξτε να δοκιμάσετε από μια ποικιλία ειδών ξυσίματος νυχιών για γάτες, όπως ονυχοδρόμιο, σχοινί σιζάλ, κυματοειδές χαρτόνι, πλεκτό ύφασμα, βαμβακερό σχοινί ή χαλί με πυκνή ύφανση. 

Αν επιλέξετε  χαλί για το ξύσιμο των νυχιών, αποφύγετε τα χαλιά με βαθείς  και αραιούς κόμπους, επειδή τα νύχια της γάτας μπορούν να πιαστούν στους κόμπους αυτούς και να προκληθεί τραυματισμός. 

Το ονυχοδρόμιο είναι ένας στύλος ψηλός ή αρκετά μακρύς στερεωμένος σε βαριά βάση, έτσι ώστε η γάτα σας να μπορεί να τεντωθεί για να ξύσει τα νύχια της χωρίς να τον ρίχνει. Τοποθετήστε το ονυχοδρόμιο ή το αντικείμενο που επιλέξετε για το σκοπό αυτό σε ένα  δωμάτιο όπου η γάτα σας περνάει πολύ χρόνο ή κοντά σε καναπέδες, σκάλες, κουρτίνες και άλλα σημεία που έχετε διαπιστώσει ότι ελκύουν τη γάτα σας να ξύνει τα νύχια της. 

Κατά το στάδιο της εκπαίδευσης αποτρέψτε την πρόσβαση της γάτας σε άλλα δωμάτια, κυρίως εάν δεν είστε σε θέση να την εποπτεύετε. 

Προτρέψτε τη γάτα σας να χρησιμοποιήσει τα αντικείμενα που επιλέξατε χρησιμοποιώντας ένα παιχνίδι κυνηγιού (όπως ένα καλάμι αλιείας με ένα φτερό στο τέλος) ή τρίβοντας το αντικείμενο με το προϊόν catnip. 

 

Προσοχή: Είναι σημαντικό να επιβραβεύετε τη γάτα σας (επιφωνήματα ή και λιχουδιές) όταν ξύνει τα νύχια της στο αντικείμενο που έχετε επιλέξει για το σκοπό αυτό (ονυχοδρόμιο, χαλί, κλπ).

 

Επίλυση προβλήματος:

Εάν η γάτα σας έχει ήδη δημιουργήσει τις αγαπημένες θέσεις γρατσουνίσματος, βάλτε ένα νέο αντικείμενο κοντά τους και αποτρέψτε τη γάτα σας από τα παλιά σημεία με παιχνίδια και λιχουδιές. 

Για να κάνετε τα παλαιότερα μέρη λιγότερο ελκυστικά, χρησιμοποιήστε έναν συνδυασμό μεθόδων:

Χρησιμοποιήστε καθαριστικά απόσμησης και ενζυμικά καθαριστικά (εύρεση στα pet shops) για να απαλλαγείτε από τις μυρωδιές. 

Στη συνέχεια, προσπαθήστε να αφαιρέσετε τις ορατές γρατζουνιές: καλύψτε τις γρατζουνισμένες περιοχές με ύφασμα για να κρύψετε τη ζημιά και ψεκάστε με απωθητικό σπρέι (pet shop), διαφορετικά οι γάτες θα επιστρέψουν στα ίδια μέρη για να ξύσουν τα νύχια τους. 

Η διπλής όψης ταινία στις γωνίες του καναπέ κάνει το ξύσιμο εξαιρετικά δυσάρεστο για το κατοικίδιο σας.

Εάν δείτε τη γάτα σας να ξεκινά ξύσιμο σε μια περιοχή που είναι εκτός ορίων που έχετε θέσει, απομακρύνετε  τη γάτα σας και βάλτε την μπροστά στο αντικείμενο που έχετε επιλέξει για το σκοπό αυτό. Μην προσπαθήσετε να εξαναγκάσετε τη γάτα σας. Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε έναν ευχάριστο τόνο φωνής και να επιβραβεύσετε το ξύσιμο των νυχιών στην εγκεκριμένη τοποθεσία γρατσουνίσματος.

Μικρά κόλπα για να αποτρέπετε την καταστροφή επίπλων, χαλιών κλπ είναι η κολλητική ταινία διπλής όψεως ή το φύλλο αλουμινίου ή απωθητικά σπρέι γάτας που κυκλοφορούν στο εμπόριο.  

 

Πρόληψη:

Κόψτε τα νύχια της γάτας σας με ειδικό ψαλίδι. Ο κτηνίατρος ή ο φροντιστής σας μπορεί να σας δείξει τον τρόπο. Οι γάτες μπορούν να μάθουν να αποδέχονται το κόψιμο των νυχιών. Πριν κόψετε το νύχι, πιέστε το δάκτυλο για να επεκτείνετε το νύχι και ξεκινήστε αργά, δίνοντας πολλές ανταμοιβές και αγάπη στη γάτα σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε στυπτική σκόνη για την περίπτωση ατυχήματος (αιμορραγίας).

Για να βοηθηθούν οι ιδιοκτήτες γατών κυκλοφορούν στο εμπόριο προϊόντα τα οποία έχουν πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα και είναι spray που ψεκάζονται στα σημεία που επιθυμούμε να ξύσουν οι γάτες τα νύχια τους. Για γάτες που είναι αποκλειστικά μέσα στο σπίτι, διατίθενται από τον κτηνίατρό σας ή και  τα pet shops πλαστικά καλύμματα νυχιών που διαρκούν από 6 έως 8 εβδομάδες και βγαίνουν σε διάφορα χρώματα. Τα πλαστικά καλύμματα νυχιών μειώνουν την ευχαρίστηση του ξυσίματος και έτσι αποτρέπουν τις γάτες από τις καταστροφές.

Τελευταία επιλογή αν και βάρβαρη για την επίλυση του προβλήματος καταστροφής αντικειμένων από τα νύχια της γάτας είναι η αφαίρεση των νυχιών της. Έχει εφαρμοστεί ορισμένες φορές στο εξωτερικό. ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ. Αυτή επιτυγχάνεται με χειρουργική επέμβαση που είναι επώδυνη  για το ζώο και απαιτεί αναισθησία και προσεκτική παρακολούθηση από μέρους σας. Το πρώτο διάστημα η γάτα θα αποφεύγει και το δοχείο της τουαλέτας της, λόγω του πόνου που θα νιώθει στα πόδια της, επομένως ίσως δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα με την τουαλέτα της. Οι γάτες που τους έχουν αφαιρεθεί τα νύχια δεν  πρέπει ποτέ να βγουν από το σπίτι γιατί στερούνται της δυνατότητας  να αμυνθούν ή να ξεφύγουν από κάποιο κίνδυνο ανεβαίνοντας σε ένα δένδρο.  

 

Η Τουαλέτα Της Γάτας

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΑΛΕΤΑ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ (LITTER BOX ) - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

4 λόγοι για τους οποίους η γάτα σας δεν χρησιμοποιεί την τουαλέτα της (LITTER BOX)

Διαπιστώνετε ότι η γάτα σας δεν χρησιμοποιεί τη τουαλέτα της;  Μην πανικοβάλλεστε!  Δεν είναι μόνο η δική σας γάτα   που συμπεριφέρεται έτσι.

Πολλοί ιδιοκτήτες- κηδεμόνες έχουν αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα και διαπιστώθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις  για αυτή τη συμπεριφορά της γάτας ευθυνόταν το μέγεθος της τουαλέτας (LITTER BOX), ο χώρος που αυτή είχε  τοποθετηθεί, η καθαριότητα αυτής και η χρήση της από πολλές  γάτες συγχρόνως. 

Αναλυτικά:

 

1. Προβλήματα με το μέγεθος της τουαλέτας (LITTER BOX)

Εάν η γάτα σας αισθάνεται περιορισμένη στη  τουαλέτα της και δεν μπορεί να ελιχτεί με ευκολία μέσα σε αυτή, πιθανόν δυσανασχετήσει και αντιδράσει αρνητικά με τη τουαλέτα της. Για να αποφύγετε αυτή την προβληματική αντίδραση της γάτας, επιλέξτε ένα κιβώτιο  τουαλέτας που είναι πολύ μεγαλύτερο από τη γάτα σας. Θα πρέπει η γάτα να έχει αρκετό χώρο για να μπει μέσα, να γυρίσει, να σκαλίσει την άμμο και να καλύψει τα ούρα ή τα κόπρανά της  χωρίς να αγγίζει τις πλευρές της τουαλέτας. Πρέπει να επιλέξετε το σωστό ύψος των τοίχων της τουαλέτας ανάλογα με το μέγεθος της γάτας. Μπορείτε να συμβουλευτείτε το κατάστημα που πουλά τουαλέτες ( LITTER BOX)  για περισσότερες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε ένα κατάλληλο μέγεθος τουαλέτας για τη γάτα σας.

 

2. Θέση τουαλέτας (LITTER BOX)

Οι γάτες, όταν χρησιμοποιούν τη τουαλέτα τους, επιθυμούν ιδιωτικότητα,  οπότε αποφύγετε την τοποθέτησή της σε θορυβώδη ή πολυσύχναστα σημεία  του σπιτιού σας. Βρείτε ένα ήσυχο μέρος και τοποθετήστε εκεί τη τουαλέτα. Στις γάτες δεν αρέσει να τρώνε στο σημείο όπου πηγαίνουν τουαλέτα,  για αυτό αποφύγετε να  βάζετε το φαγητό ή το νερό της γάτας σας κοντά στη τουαλέτα της. Καθώς η γάτα σας μεγαλώνει, ίσως χρειαστεί να επανεξετάσετε πού βάζετε την τουαλέτα. Υπάρχει περίπτωση η γάτα σας να σταματήσει να χρησιμοποιεί τη τουαλέτα της χωρίς να υπάρχει εμφανής λόγος. Σε αυτή την περίπτωση η συμπεριφορά της γάτας  μπορεί να οφείλεται σε ιατρικούς λόγους,  όπως  π.χ η γάτα να πάσχει από αρθρίτιδα και ο  πόνος  από την αιτία αυτή να τη δυσκολεύει να φτάσει στη τουαλέτα. Για να βοηθήσετε τη γάτα  να χρησιμοποιεί τη τουαλέτα της, τοποθετήστε τη τουαλέτα σε σημείο όπου η γάτα έχει εύκολη πρόσβαση, π.χ να μη χρειάζεται η γάτα να ανεβαίνει ή να κατεβαίνει πολλά σκαλιά.

 

3.  Η τουαλέτα (LITTER BOX) δεν καθαρίζεται συχνά

Είναι γνωστό σε όλους ότι  οι γάτες είναι καθαρά ζώα και λόγω αυτού του χαρακτηριστικού τους επιθυμούν να έχουν καθαρές τις τουαλέτες τους. Αν διαπιστώσουν ότι η τουαλέτα τους είναι βρώμικη ή εκπέμπει  έντονες οσμές, θα βρουν ένα νέο μέρος για να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους. Για να αποφύγετε τις ανεπιθύμητες μυρωδιές, επιλέξτε μια μάρκα καθαρισμού με συστατικά όπως άνθρακα ή εκχυλίσματα φυτών που απορροφούν τις οσμές  από τα ούρα και τα περιττώματα (pet shops). Η τουαλέτα της  γάτας πρέπει να καθαρίζεται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα(απομάκρυνση με φτυαράκι). Επίσης  πρέπει να απολυμαίνετε τη τουαλέτα δύο φορές το μήνα  και να ανανεώνετε την άμμο με αρκετή ποσότητα ώστε να έχει πάχος  5-7 εκατοστά περίπου. Με την πάροδο του χρόνου, θα πρέπει να αντικαταστήσετε τη τουαλέτα (LITTER BOX) της γάτας σας διότι οι οσμές από τα ούρα και τα περιττώματα της απορροφούνται από το πλαστικό της τουαλέτας και ενδεχομένως  απωθούν τη γάτα να την χρησιμοποιεί.

 

4. Δεν τους αρέσει να μοιράζονται την τουαλέτα (LITTER BOX) περισσότερες γάτες 

Η χρήση μιας τουαλέτας  από περισσότερες γάτες μπορεί να δημιουργήσει  προβλήματα στις γάτες. Οι γάτες  κατά την χρήση της τουαλέτας απαιτούν ιδιωτικότητα  και όταν αυτή δεν υπάρχει, μπορεί οι γάτες να αντιδράσουν αρνητικά και να σταματήσουν να χρησιμοποιούν την κοινή τουαλέτα. Ο γενικός κανόνας είναι μια τουαλέτα ανά γάτα. Εναλλακτικά μπορείτε να δοκιμάσετε ως κοινή τουαλέτα την ανοιχτή τουαλέτα, ώστε η γάτα  να μπορεί να δει πότε πλησιάζει μια άλλη γάτα και να αποχωρεί (σε περιπτώσεις συνύπαρξης περισσοτέρων της μιας γατών). Η τουαλέτα της γάτας παίζει σημαντικό  ρόλο στη ζωή της. Επίσης μπορεί να αποτελέσει  και για σας χρήσιμο εργαλείο που θα σας βοηθήσει  να διαπιστώσετε εγκαίρως αλλαγές στην υγεία ή την ευημερία της. Αν παρατηρήσετε ότι η γάτα σας δεν χρησιμοποιεί τη τουαλέτα της μετά από αλλαγές που πραγματοποιήσατε στο μέγεθος, τη θέση, τη ρουτίνα καθαρισμού ή τις μεθόδους κοινής τουαλέτας για περισσότερες γάτες, ίσως χρειαστεί να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Εκτός από θέματα συμπεριφοράς, μπορεί να υπάρχει ιατρικός λόγος που να επηρεάζει τη γάτα σας. Είναι σκόπιμο να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας για να εντοπίσετε εγκαίρως τυχόν προβλήματα υγείας της γάτας σας, προτού εμφανιστούν.

Απώλεια Κατοικιδίου

Πως Να Αντιμετωπίσουμε Την Απώλεια Των Κατοικίδιων Μας

 

 

Τα κατοικίδια συχνά γίνονται αγαπημένα μέλη της οικογένειας και όταν πεθαίνουν, η απώλεια τους μπορεί να είναι πολύ τραυματική για τους κατόχους τους. Όποιο ζώο και αν έχουμε επιλέξει  για κατοικίδιο, (χάμστερ, κουνέλι, ωδικό πτηνό, γάτα, σκύλο, άλογο  κλπ)  η απώλειά του αφήνει μεγάλο συναισθηματικό κενό και είναι φυσικό να θρηνούμε.

 

Κατανόηση θλίψης ...

Κάθε άνθρωπος εκφράζει τη θλίψη του με διαφορετικό τρόπο. Η θλίψη αλλά και το μέγεθος της θλίψης  είναι συνυφασμένα και με το ρόλο που έπαιξε το ζώο  στη ζωή σας. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεστε λυπημένος, αν ο πιστός σας φίλος έχει πεθάνει.

Η θλίψη βιώνεται σε προσωπικό επίπεδο και συνήθως ακολουθεί κάποια στάδια, τα κοινώς αποκαλούμενα  πέντε στάδια θλίψης/πένθους. Τα στάδια της θλίψης είναι αρχικά η  άρνηση, στη συνέχεια ο  θυμός που εναλλάσσεται με την ενοχή, η διαπραγμάτευση, η   κατάθλιψη που εκφράζεται με λύπη και τύψεις και τελικά η αποδοχή.  Τα στάδια αυτά δεν έρχονται απαραιτήτως στη σειρά που σημειώνεται ανωτέρω, ούτε βιώνονται όλα τα στάδια από όλους. Ακόμη και όταν έχουμε ξεπεράσει την θλίψη, είναι φυσιολογικό  ακόμη και χρόνια μετά την απώλεια του κατοικίδιου μας,  κάτι  να ενεργοποιήσει μνήμες και να αναζωπυρωθούν τα συναισθήματα της θλίψης.

 

Πώς θα τα καταφέρω;

 «Πανδαμάτωρ χρόνος» ή αλλιώς, ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός.  Δώστε λοιπόν χρόνο στον εαυτό σας να αντιμετωπίσει την κατάσταση και παράλληλα μπορείτε να ακολουθήσετε μερικές συμβουλές που θα  σας βοηθήσουν για ταχύτερη  αποδοχή και  βελτίωση της διάθεσης.

Μην επιτρέπετε σε κανέναν, ειδικά σε ανθρώπους που δεν  έχουν βιώσει τη σχέση ανθρώπου με  κατοικίδιο,  να σας πει ότι είστε ανόητοι ή πολύ συναισθηματικοί άνθρωποι. Είναι πολύ φυσιολογικό  να είστε  θυμωμένοι, λυπημένοι, να κλάψετε, να αναπολείτε  τους καλούς χρόνους, και να γελάσετε μόνο όταν είστε έτοιμοι.  Αυτό που έχει σημασία είναι να αφήσετε τον εαυτό σας ελεύθερο να βιώσει αυτό που νιώθει  και θυμηθείτε ότι δεν είστε μόνοι.

Επικοινωνήστε  με άλλους ανθρώπους που έχουν χάσει κατοικίδια. Υπάρχουν ομάδες  υποστήριξης απώλειας κατοικίδιων ζώων, ανοιχτές τηλεφωνικές γραμμές, δίκτυα  κοινωνικών μέσων ενημέρωσης με τις οποίες μπορείτε να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας. Μπορείτε ακόμη να επικοινωνήσετε  με τον  κτηνίατρό σας ο οποίος ίσως είναι σε θέση  να σας προτείνει τοπικές ομάδες υποστήριξης . Επίσης υπάρχουν  στο διαδίκτυο καλές πηγές πληροφοριών σχετικά με την απώλεια κατοικίδιων ζώων.

Πραγματοποιήστε μια τελετή  για να αποχαιρετήσετε το κατοικίδιό σας. Δεν έχει σημασία τι πιστεύουν οι άλλοι για αυτό, πρέπει να κάνετε ό, τι είναι σωστό για εσάς!

Μνημονεύστε το κατοικίδιό  σας. Η κατασκευή ενός μνημείου ή η φύτευση ενός δένδρου στη μνήμη του ζώου σας μπορεί να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα.      Επίσης η συγκέντρωση φωτογραφιών σε άλμπουμ ή λεύκωμα ή  μια δωρεά σε ένα καταφύγιο ζώων ή σε ένα φιλανθρωπικό σύλλογο μπορεί να σας βοηθήσει.

Φροντίστε τον εαυτό σας, προσπαθήστε να διατηρήσετε τις καθημερινές σας συνήθειες,  να φάτε και να κοιμηθείτε καλά, να ασκηθείτε.

Τηρήστε  την καθημερινή σας ρουτίνα. Αυτό   είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν έχετε και άλλα κατοικίδια, τα οποία μπορεί  να αισθανθούν την απώλεια και να αντιδράσουν ποικιλοτρόπως.  Η τήρηση της καθημερινής σας ρουτίνας θα ωφελήσει και εσάς και τα ζώα.

 

Πρέπει να πάρω άλλο κατοικίδιο ζώο;

Δεν υπάρχει χρυσός κανόνας για το αν και πότε πρέπει ή δεν πρέπει να πάρετε ένα άλλο κατοικίδιο. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται ότι είναι έτοιμοι για ένα νέο κατοικίδιο πολύ γρήγορα. Άλλοι δεν  εξετάζουν το ενδεχόμενο απόκτησης ενός άλλου  κατοικίδιου ακόμη και  χρόνια αργότερα, και μερικοί  δεν θέλουν ποτέ να αποκτήσουν ξανά κατοικίδιο. Μην ξεχνάτε ότι, κάθε κατοικίδιο ζώο είναι μοναδικό , έτσι δεν είναι δυνατόν κανένα κατοικίδιο  να «αντικαταστήσει» άλλο  και  να θυμάστε πάντα   ότι κάθε κατοικίδιο  προσφέρει μια νέα ευκαιρία για αγάπη και συντροφικότητα.

© VetFolio LLC και Vetstream Ltd.

Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων

Η Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010 για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας. Οι φιλοζωικές οργανώσεις καλούν τον καθένα μας να υιοθετήσει ένα ζώο ή να συνδράμει προγράμματα και καμπάνιες για την προστασία τους.

Η 4η Απριλίου επιλέχθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων για τρεις λόγους:

 • Χρονικά είναι ακριβώς στο μέσο της 4ης Οκτωβρίου, που γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων
 • Είναι ευκολομνημόνευτη ημερομηνία (4/4)
 • Δεν υπάρχει κάποια άλλη άξια λόγου εορτή την ημέρα αυτή

Πηγή: www.sansimera.gr

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων,  διεθνής ημέρα δράσης για τα δικαιώματα των ζώων και την καλή διαβίωση. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Οκτωβρίου, Ημέρα του Φραγκίσκου της Ασίζης, προστάτης άγιος των ζώων.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1931 σ' ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.

Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδή συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.

Η Αποστολή της συγκεκριμένης μέρας είναι η βελτίωση της κατάστασης των ζώων ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για καλύτερα πρότυπα ευζωίας ανά την υφήλιο.

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων δημιουργεί ενωτικούς δεσμούς στα διάφορα κινήματα που στόχο έχουν την καλή μεταχείριση των ζώων, κινητοποιώντας έτσι μια παγκόσμια δύναμη ώστε ο κόσμος να γίνει  ένα καλύτερο μέρος για όλα τα ζώα.

Γιορτάζεται με διάφορους τρόπους σε κάθε χώρα, ανεξαρτήτου εθνικότητας, θρησκείας, πίστης ή πολιτικής ιδεολογίας.

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Μόνο με την κατάλληλη εκπαίδευση και την ανάλογη ευαισθητοποίηση θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου τα ζώα θα αναγνωρίζονται ως όντα που αισθάνονται και θα δίνεται πάντα η πλήρης προσοχή στην ευημερία τους .


Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/58© SanSimera.gr

Πηγή: https://www.worldanimalday.org.uk/